Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Dus: omdat de Griekse oligarchie (en in hun schaduw de meeste 'gewone Grieken' ook) het al jarenlang succesvol verrekt om ook maar één penning belasting te betalen, moet de rest van Europa blind bijpassen? Dacht het niet, we moeten het de Grieken simpelweg leesbaar op hun voorhoofd tatoeëren, dat ze zelf effectief de penningen gaan innen. Basta!
Goed stuk jelmer. De Troika is inderdaad niet van het volk. Zij bedienen private banken zoals Goldman Sachs. Het is nog erger Jelmer. Heb je het stuk van Ad Broere gelezen?: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/30946_griekenland_in_het_nauw_gedreven/ De enorme stijging van staatsschulden is voornamelijk te wijten aan neoliberale binnenlandse politiek. Kapitaalkrachtigen en grote ondernemingen kregen daardoor forse belastingverlagingen, begeleid met het Tricle-Down sprookje. Politici belanden vaak bij de zelfde ondernemingen die zij steunden.
>>> Goed stuk....... Een open boekje hoe de politiek onder curatele en in de duimschroeven zit van het asociale, onmaatschappelijke en onverantwoordelijke roofkapitalisme. >>> Waar de kleine burger/matschappij weer de dupe van wordt, zoals de VVD zich momenteel zich manifesteert onder auspiciën de selectieve vrijheid voor het financiële syndicaat van de bankenwereld..!!
Sorry Dennis, ik realiseer me ineens dat ik je Jelmer noemde in een eerdere reactie. Je zou het ook als een compliment kunnen opvatten. : ) Goed stuk. Tnx.
Economische hosanna koersberichten doorgeprikt door Maarten Schinkel. ´Vier jaar geleden bracht het McKinsey Global Institute die zeepbel in kaart in het vermaarde onderzoek Debt and Deleveraging, vrij te vertalen als schuld en afbetaling.´ ´Deze maand verscheen een nieuwe versie. Daaruit blijkt dat de hoeveel schuld in de wereldeconomie tussen 2007 en vorig jaar helemaal niet is gedaald, maar juist alleen maar verder is toegenomen, in bijna hetzelfde tempo als vóór de kredietcrisis. Huishoudens, bedrijven, overheden én de financiële sector hebben alleen maar meer geleend.´ http://www.nrcq.nl/2015/02/27/wat-is-er-toch-aan-de-hand-op-de-beurs Joris Luyendijk vergeleek de bankenwereld met een vliegtuig zonder piloot.
Achter de bezuinigingspolitiek die fanatiek wordt doorgevoerd ondanks de averechtse gevolgen liggen klassenbelangen ten grondslag. Ze worden verdoezeld door boekhouders geneuzel.
"Griekenland heeft veel geld geleend op de financiële markten. Dit geld komt niet van een groep rijke altruïsten, maar van banken met een winstoogmerk" Vergeet je onze pensioenfondsen niet? "Maar toen Griekenland inderdaad niet in staat bleek het geleende geld terug te betalen, waren de banken niet bereid het voor een Grieks herstel nodige aandeel op hun leningen af te schrijven." Nooit gehoord van de haircut van 50% waardoor 100 miljard van de Griekse schulden die in handen waren van de private sector zijn kwijtgescholden?
hey zuoef, bedankt voor je reactie. ik vind 't apart dat telkens wanneer mensen het niet met me eens zijn het nederlandse onderwijssysteem de schuld krijgt. ten eerste schrijf ik uit eigen naam, ten tweede woon ik sinds 2007 niet meer in nederland. hoe dan ook, ik heb de cijfers er even bijgepakt, en de rente over griekse bonds met een looptijd van 10 jaar schommelde van 2005 tot 2009 tussen de 3,5 en 5,5%. die van duitsland tussen 3 en 4,5. dat verschil is met de crisis natuurlijk veel groter geworden, maar ook toen was het al significant. het klopt wel dat griekenland (als ik me niet vergis met de hulp van goldman sachs?) de cijfers verdraaid heeft om de rente laag te houden. maar je tweede punt lijkt me belangrijker. het klopt dat veel banken zonder staatshulp waren omgevallen. desalniettemin is er - zelfs onder neoliberale economen - veel kritiek op het redden van die banken. als ze waren omgevallen had dat vast enorme effecten gehad; maar door ze te redden zijn politiek en markten nog sterker met elkaar vervlochten geraakt dan ze dat al waren. de economie heeft het primaat van de politiek overgenomen, en van een democratie is in deze constellatie geen sprake meer. ik ben geneigd te zeggen dat dit een nog groter probleem is dan failliete banken. en in reactie op mcnulty hierboven: als er een referendum over het steunpakket was gehouden was het niet doorgegaan. daarom geloof ik dat het enigszins hypocriet is dat dijsselbloem etc zich nu wel op hun eigen kiezers beroepen.
Pas als het socialisme wereldwijd is kan niemand meer ontsnappen.
Daar is op dit moment geen sprake van, nu regeert het neo-liberalisme. Eigenlijk al 30 jaar en daar voelt de bevolking al 7 jaar de gevolgen van. Is er al een zicht op een oplossing? Neen, dan gaan we nog even langer door met hetzelfde. Heeft dat zin? Neen, maar toch blijven we doorgaan. Waarom doen we het dan niet anders? Stil, we doen het op mijn manier. Gelukkig is alles een golfbeweging en ook deze politieke ideologie zal ooit voorbij gaan. Hopelijk zonder revolutie.
--- Dit bericht is verwijderd —
Er is natuurlijk iets strcutureel mis als politici van de EU serieus beleid ondergeschikt maken aan het "vertrouwen van de kapitaalmarkt". Een uitstekende illustratie van het vrij oude gezegde dat de economie een uitstekende knecht is, maar een hele slechte meester. Dat die hele slechte meester voorziet in een Griekse werkloosheid die de komende jaren oploopt van 25% naar 29% als 'oplossing' voor economische problemen en dan nog niet weggehoond wordt, illustreert de verregaande blikvernauwing van de Hayek-adepten.
"Voor de lange termijn lijkt het me verstandig dat er een gedeelde staatsschuld komt en eurobonds. Dan zal de EU pas echt stabiel worden." Daar heeft Draghi de almachtige al voor gezorgd
[Links is zwak; er is meer tijd nodig om internationale netwerken te bouwen en een internationale solidariteit te cultiveren.] Volgens mij is het andersom. Er moet ergens (nationaal) een doorbraak geforceerd worden en dan volgt de internationale solidariteit. [Hoewel Syriza nu als verliezer wordt weggezet, hebben ze misschien wat tijd gekocht – en met de huidige verhoudingen is dat alles waarop we konden hopen.] Maar die verhoudingen veranderen niet zolang Syriza (en in de toekomst misschien andere krachten) buigen voor de vertegenwoordigers van het grote kapitaal. Het signaal dat afgegeven wordt is: There Is No Alternative. Geen stimulans voor Podemos en andere linkse stromingen.
Het klinkt als de Borg : Resistance is futile, you will be assimilated. Europa en ook Dijsselbloem doet voorkomen alsof er geen ander mogelijkheid bestaat, dat is natuurlijk onzin. Het is een keuze om het op deze manier op te lossen, net als het een keuze is om de crisis op deze manier op te lossen ten koste van de bevolking.