Joop

Dijsselbloem: Nivelleren geen doel van kabinet

  •  
20-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Dijsselbloem300.jpg
Minister van Financiën dinsdagochtend in de Eerste Kamer: bezuinigingen leiden tot minder werkgelegenheid en lagere economische groei, maar verschil is klein
Het woord nivelleren staat niet eens in het regeerakkoord, zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag in de Eerste Kamer. Het is dan ook geen doel van het kabinet, citeert BNR.
Dijsselbloem (PvdA):
Wat wel nadrukkelijk uitgangspunt is, is dat de enorme rekening van de crisis op een sociaal rechtvaardige manier moet worden verdeeld. En dat moet een licht progressief plaatje zijn”
Dijsselbloem ontkende dat het kabinet de economie ‘kapotbezuinigt’ met de 16 miljard euro aan extra kortingen op de rijksbegroting. Hij beaamde wel dat de bezuinigingen leiden tot minder werkgelegenheid en lagere economische groei, maar het verschil is volgens hem klein. “We doen het zorgvuldig.”
Dijsselbloem zei verder dat het kabinet zich buigt over nog meer bezuinigingen zodra het begrotingstekort boven de EU-norm van 3 procent dreigt uit te komen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

JoopSchouten
JoopSchouten20 nov. 2012 - 13:20

Dijsselbloem gelooft ook in de sprookjes van Het Inflatiespook en is derhalve niet serieus te nemen.

cormol
cormol20 nov. 2012 - 13:20

"Het woord nivelleren staat niet eens in het regeerakkoord" Dat klopt. Er staat wel: "Wij willen Nederland sterker uit deze crisis laten komen. Met een solide beleid: dus brengen wij de overheidsfinanciën op orde en stimuleren wij innovatie en duurzame technologie. En op een sociale manier: dus verdelen wij de lasten eerlijk en richten wij onze collectieve voorzieningen zo in dat ze ook voor latere generaties toegankelijk blijven." We weten nu dat we dit moeten lezen als we delen doen we dit pro rato en dat is dan heel eerlijk. Aangezien de rechts PvdA'er Dijsselbloem zijn ideologische veren nooit heeft hoeven afschudden (hij heeft die nooit gehad) weten we ook dat hij dat sociaal vindt.

wvdstraat
wvdstraat20 nov. 2012 - 13:20

Een PvdA politicus die (een bepaalde) inkomensnivellering niet tot doel heeft, ahhhh, nou oké, dat maakt weer heel wat duidelijk ! Het recht op kaviaar boven volkorenbrood voor bijstands-kinderen....

withinthefourseas
withinthefourseas20 nov. 2012 - 13:20

Ik gun onze nieuwe minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wel een jaartje of twee om zich te bewijzen: eerst afwachten en pas daarna beoordelen is mijn mening. Ik wens hem heel veel succes!!!

vriest
vriest20 nov. 2012 - 13:20

Nee nivileren staat er niet in ,maar stelen ook niet .

Klapschaats2
Klapschaats220 nov. 2012 - 13:20

Het grote spinnen gaat door. Hoe kan het nivelleren geen doelstelling van dit kabinet zijn, wanneer het door de premier als compromis aan de PVDA genoemd is, en verder door de VZ PVDA bezongen is als kostbaar onderhandelingsresultaat? Het geloof van het Kabinet aan de mogelijkheid de NL bevolking knollen voor citroenen te verkopen, lijkt nog niet voldoende op de proef gesteld lijkt het wel. Het virtuele zetel aantal kan tenslotte ook nog fors lager.

lembeck
lembeck20 nov. 2012 - 13:20

Bending over backwards trying to convince me ain't gonna work, Jeroen.

Meta Foor
Meta Foor20 nov. 2012 - 13:20

ik weet nog wel een grote bezuinigingspost: GEEN VERKIEZINGEN MEER; kost alleen maar geld en dient nergens voor

lancelot2
lancelot220 nov. 2012 - 13:20

[Nivelleren geen doel van kabinet.] AmehoelA................... Spekman en ter Horst PVDA waren in hogere sferen, toen het besef kwam dat hun zin was uitgekomen.

trujac
trujac20 nov. 2012 - 13:20

De eerlijkheid gebied te zeggen dat Dijsselbloem er vooruit komt dat de retoriek van Samson en Spekman slechts verkiezingsretoriek is. De werkelijke koers in de PvdA wordt nog steeds bepaalt door de neoliberalen in die partij. De huidige PvdA is en blijft een soort VVD lite. Dat deze koers uiteindelijk leidt tot marginalisering van de PvdA zal die neoliberalen een zorg zijn, zij hebben hun doel, het bezetten van ministersposten en staatssecretarissen bereikt.

JandeBoer2
JandeBoer220 nov. 2012 - 13:20

Nivelleren is het verkleinen van inkomensverschillen. Niet nivelleren is dat de rijkste helft van Nederland nóg rijker wordt en de armste helft van Nederland armer. Zo. Nu weten de 'strategische' stemmers op de PvdA weer waar ze de volgende keer op moeten stemmen.

jelius
jelius20 nov. 2012 - 13:20

Ik hoorde de heren Samsom en Spekman toch wat anders zeggen.

Lookingforwardto2013
Lookingforwardto201320 nov. 2012 - 13:20

Kan onze nieuwe minister van Financiën meneer Jeroen Dijsselbloem eventueel samen met al die 15 andere ministers van Financiën van de hele Eurozone gaan eisen van hun Griekse minister van Financiën collega dat die aller rijkste Grieken in Griekenland eindelijk hun belastingen op een eerlijke manier gaan betalen (als een van die nieuwe voorwaarden voor extra leningen aan Griekenland)? Het lijst van die aller rijkste Grieken is toch onlangs gepubliceerd door een moedige Griekse journalist in een Griekse blad. De betrokkende Griekse journalist was nota bene meteen gepakt (!) maar was gelukkig maar later toch vrijgesproken door de locale rechter(s). De gewone Grieken (die meerderheid) is aan het bloeden maar die aller rijkste Grieken (die minderheid maar toch...) doen kennelijk bijna niets om hun medelanders te helpen maar hebben hun geld kennelijk massaal naar het buitenland gebracht: is dat niet immoreeel?

jelius
jelius20 nov. 2012 - 13:20

Het kabinet doet iets wat niet z'n doel is. Wat voor idioten zijn dit ?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 nov. 2012 - 13:20

Zo slaat een meubelmaker wel eens spijkers in stukken hout, het is zijn doel niet, maar een middel om een stoel te maken.

denmol
denmol20 nov. 2012 - 13:20

Heel veel mensen hadden hun mond vol over Hans Spekman en zijn feestje en uitten massaal kritiek maar ze waren wat voorbarig want dit wat deze man Dijsselbloem hier zegt is het ware standpunt van de PvdA ten aanzien van wel of niet nivelleren. Ik ben benieuwd of de linkervleugel nog gaat reageren op deze regelrechte provocatie van de rechtervleugelspits van de rechterflank van de PvdA want als er nu geen reactie komt dan denk ik dat we als links barre tijden tegemoet gaan mede onder verantwoordelijkheid van een linkse partij.

1 Reactie
ErikDoes
ErikDoes20 nov. 2012 - 13:20

In tegenstelling tot wat hier kennelijk de heersende mening is, vind ik als PvdA'er uit de linkse hoek dat Jeroen Dijsselbloem kennelijk zo'n beetje de eerste publieke PvdA'er is de zaken weer goed op een rijtje zet. Bij de presentatie van (de eerste versie van) het regeerakkoord van Rutte II werd door de Telegraaf, Hans Wiegel en Frits Wester heel veel lawaai gemaakt om het "nivelleringsspook" van stal te halen. De PvdA raakte vervolgens dusdanig de weg kwijt dat men kennelijk niet anders kon dan mee te gaan in de spin. O ja, nivellering was iets van de PvdA, inderdaad ja. Nivelleren was een feest! Sinds wanneer was nivellering het allerbelangrijkste dat de PvdA wilde doorvoeren in het Nederand van 2012 en was het veronderstelde gebrek daaraan het meest urgente probleem van Nederland? Ik heb het Samsom niet één keer horen zeggen in de campagne. Het was een konijn uit de hoge hoed voor mij, en intussen werd wel de WW met een jaar ingekort. Ik begreep helemaal niets meer van de prioriteiten van de PvdA (en heb met sommige prioriteiten nog steeds moeite). Ik geloof dat alleen PvdA'er René Cuperus in een tweet of een column eens voorzichtig opperde dat niveleren toch niet het meest urgente doel van de PvdA kon zijn voor het Nederland van nu. Het ging erom de alsmaar stijgende ziektekosten eerlijker te verdelen. Daarom werd ook niet voor een hoger hoogste belastingtarief gekozen. De inkomensafhankelijke ziektekostenpremie was helemaal het instrument niet om een eventueel groter doel van verkleinen van de inkomensverschillen te bereiken. Door de Telegraaf oproer is de eigenlijke argumentatie (het eerlijker dragen van hoge kosten) volkomen uit beeld geraakt. Dijsselbloem is (behalve misschien Cuperus, maar die speelt alleen een rol op de achtergrond) de eerste PvdA'er die de zaken weer eens op een rijtje probeert te zetten. Als je het verkleinen van inkomensverschillen tot doel hebt, dan moet je het gaan hebben over de waardering van ieders bijdrage aan de samenleving. Dan moet je echt terug naar Den Uyl en Tinbergen en ter discussie stellen waarom schoonmakers zo weinig betaald krijgen en geen greep hebben op hun baanzekerheid terwijl topmanagers elkaar flinke salarissen en "uitkoopregelingen" toebedelen en elkaar de baantjes toeschuiven. Wat ik overigens best graag fundamenteel ter discussie zou willen stellen want de verhoudingen zijn zoek, ook in Nederland anno 2012 nog. Die PvdA zou ik graag weer eens zien, maar goed, dat is zo fundamenteel dat het niet makkelijk in een niet puur sociaal-democratische regering is te regelen.

karelkoning
karelkoning20 nov. 2012 - 13:20

Ik begrijp je PvdA'er Dijsselberg.... Vóór de verkiezingen was dat het doel, nu weken erna natuurlijk niet meer...

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat20 nov. 2012 - 13:20

ik heb het ook al helemaal gehad met de heer Dijsselbult ! En zo werkt dat helaas..... :-(

toshiba
toshiba20 nov. 2012 - 13:20

Het probleem is dat helemaal niet duidelijk is wat het doel is van dit kabinet. Ja, de overheidsfinancien op orde brengen, maar dat is een middel om te komen tot een betere samenleving. Althans, dat mag je hopen dat ze daar naar streven. Volgens mij is het doel van dit kabinet: de 4 jaar uitzitten. Erg hoopvol....

1 Reactie
Gogol
Gogol20 nov. 2012 - 13:20

"Het probleem is dat helemaal niet duidelijk is wat het doel is van dit kabinet. " Naar mijn mening is het anders overduidelijk wat het doel is. De open, publieke agenda: uit de crisis komen, al dan niet 'sterker' (yuck). De verborgen agenda: de crisis gebruiken om neo-liberale hervormingen door te voeren en de verzorgingsstaat tot op het bot uit te kleden.

Woeki Hypo
Woeki Hypo20 nov. 2012 - 13:20

Dijsselbloem: Nivelleren geen doel van kabinet De neoliberale economie is de elitaire wetenschap van het denivelleren. Sociaal democratie en neoliberale economie zijn wiskundig strijdig met elkaar. Als een gematigd links of een midden links, zal de echte sociaal democratie zoeken naar een evenwicht tussen denivelleren en nivelleren. Een zaak van wiskundige logica. Als nivelleren geen doel van het kabinet is, dan is de enige functie van de PvdA in het kabinet om denivellering van een sociaal etiket te voorzien *). Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: *) Naast het feit dat de PvdA een uitzendbureau of stagebureau voor managers, bestuurders en consultants is.

1 Reactie
withinthefourseas
withinthefourseas20 nov. 2012 - 13:20

Volgens u hierboven: *** P.S.: *) Naast het feit dat de PvdA een uitzendbureau of stagebureau voor managers, bestuurders en consultants is. *** Eerlijk is eerlijk maar volgens uw redering hierboven, tijdens de laatste 30 jaar zijn het CDA en de VVD (en misschien soms D66 en af en toe Groenlinks, CU enz. ook) dan toch ook uitzenbureaus of stagebureas voor managers, bestuurders en consultants zijn. M.v.g. van Michael, slechts één van die bijna 2.5 miljoen gematigd en redelijk links van het midden PvdA stemmer op 12 september 2012.

zandman
zandman20 nov. 2012 - 13:20

Kijk, hier is een beroeps leugenaar aan het woord! Nivelleren is HET doel van dit kabinet geleid door Samson met Rutte als spreekpop. Nivelleren is altijd het doel van de PvdA, in welk kabinet dan ook, wat anders?

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer220 nov. 2012 - 13:20

"Nivelleren is altijd het doel van de PvdA" Oei, dan is het al weer zo'n 40 jaar geleden dat het de PvdA gelukt is iets dichter bij dat doel te komen. Jammer hoor.