Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Dijsselbloem: Geen 'sorry' voor anti-islam sticker van Wilders

  •  
20-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dijsselbloem300_14.jpg
Minister vindt dat we geen sorry hoeven te zeggen tegen Saoedi-Arabië om de actie van Wilders
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) geen ‘sorry’ hoeft te zeggen tegen Saoedi-Arabië voor de stickers van Wilders. Dat zei hij maandagavond in het VARA-programma Pauw & Witteman. In het land is ophef ontstaan nadat Geert Wilders beledigende stickers in de vorm van de Saoedische vlag had verspreid. Daarop kondigde het land een boycot van het Nederlandse bedrijfsleven af, waardoor Nederland zeker 3 miljard dollar zou mislopen.
Dijsselbloem:
De sticker is van een aantal maanden geleden en ik had er niks meer over gehoord. Helaas krijgt het nu weer aandacht. We hoeven geen sorry te zeggen om een sticker.”
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft aangekondigd naar Saoedi-Arabië te zullen afreizen om daar de kwestie te bespreken. Volgens Dijsselbloem zal Timmermans benadrukken, zoals Nederland dat overigens ook vlak na de verspreiding van de stickers al heeft gedaan, dat de stickers een actie zijn van Wilders en níet van de Nederlandse regering.
Maandag deed een aantal Marokkaanse Nederlanders nog een verzoek aan Saoedi-Arabië om af te zien van de boycot. Zij schrijven onder meer:
Tegen de achtergrond van al deze initiatieven willen u hierbij graag en met klem verzoeken om de voornemens van Saudi-Arabië om een handelsboycot tegen Nederland in te stellen niet tot uitvoering te brengen, en wel om de volgende motieven: Nederlandse belangen zijn onze belangen; De meerderheid van de Nederlandse bevolking staat niet achter Wilders; De werkgeversorganisaties wijzen de opvattingen van Wilders af.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

GingerTed
GingerTed20 mei 2014 - 6:26

Héhé… Eindelijk verstandige woorden. Het enige wat Wilders hierin te verwijten valt is dat hij als 2e kamerlid met zijn dan weinig diplomatieke actie niet bereikt wat je zou willen bereiken. Meer vrijheid of in ieder geval meer veiligheid voor de vele slachtoffers in en buiten Saudi-Arabië ten gevolge van het crimineel islamitische bewind aldaar. Het is veeleer een schande dat in ieder geval de EU, waar zij nu eens een voorbeeldige, immers nagestreefde eenheid richting andere naties of mogendheden kan laten zien het al zo lang nalaat dit in het geval van Saudi-Arabië, het soortgelijke Kuwait, maar ook andere schurkenstaten te doen. De mate van terreur absoluut gebaseerd op een vorm van politiek islamisme, heel terecht islamofascisme te noemen, ook actief buiten haar grenzen verspreidend, maakt dat deze landen een veel hardere aanpak verdienen.

Gelijkhebber
Gelijkhebber20 mei 2014 - 6:26

Kan iemand aan de Saudi's vragen waarom ze pas na 6 maanden reageren op de sticker en oh, ja, kunnen we met terugwerkende kracht ook nog problemen verwachten met het Vaticaan vanwege Popi Jopi?

Jensbos
Jensbos20 mei 2014 - 6:26

Die sticker was beledigend en niet juridisch aangepakt, dus volgens mij hebben de Saoedies daar een punt. Tot voor kort waren er hier waarborgen in ongeveer gelijksoortige gevallen; Bij voorbeeld belediging van een bevriend staatshoofd -art. 119 (Johnson- moordenaar, of de vergelijking Bush-Hitler -Belgie-)....maar dat zal wel weer te politiek correct zijn. In de ogen van de Saoedies en zeker van de massa, die de regering daar op deze manier mede zal proberen te paaien, zal dit -denk ik- op basis van hun religie zelfs nog een paar stappen verder gaan. Natuurlijk staat het grootste deel van ons land er gelukkig niet achter, en het is goed dat Deijsselbloem daar nog eens op wijst, maar ik vind dat dit soort dingen echt niet kan, het is een vorm van agressie.

KnarroBult
KnarroBult20 mei 2014 - 6:26

Het gedogen van iedere scheet van Geert Wilders, zoals ook Dijsselbloem hier weer schaamteloos doet, moet nu maar eens afgelopen zijn en ondanks alle bedenkingen, die ik bij Saudi-Arabië heb, lijkt het me een goed plan, als ze hun dreigement doorzetten. Dat lijkt me inmiddels namelijk nog de enige weg, om deze regering te bewegen, hun laffe houding jegens Wilders te heroverwegen.

RMHeijmans
RMHeijmans20 mei 2014 - 6:26

Sinds wanneer moeten wij als land ons excuses aanbieden voor een actie van een individu. Ik ben blij dat iemand als Wilders zijn gang kan gaan in Nederland zonder dat hij opgepakt wordt. Niet dat ik het met hem eens ben, in tegendeel, ik ben doorgaans tegen zijn ideeën. Maar het feit dat we in Nederland die vrijheid hebben is geweldig. Daar zouden de burgers van Saudi Arabië een moord voor doen. Dus het enige wat wij tegen hen zouden moeten zeggen i: ''wij vinden het er spijtig! erg spijtig dat jullie deze vrijheid niet hebben"

FransLenaen
FransLenaen20 mei 2014 - 6:26

Natuurlijk hoeft de regering geen sorry te zeggen voor de uitspraken van een parlementarier of van wie dan ook. En zeker niet aan een land dat zelf alle democratische beginselen aan haar laars lapt. Wilders maakt gewoon gebruik van zijn vrije meningsuiting en zijn uitspraken over de islam en Saudi Arabie zijn toelaatbaar in Nederland.

[verwijderd]
[verwijderd]20 mei 2014 - 6:26

Welke 'we' representeert boer Dijsselbloem nog ?

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch20 mei 2014 - 6:26

Nah slimmie , wat denk je zelf? Hij heeft het in ieder geval niet over jou. En aan wie vroegen de Saoedi's excuses? Inderdaad...

msj_meijerink
msj_meijerink20 mei 2014 - 6:26

Dijsselbloem heeft groot gelijk, want anders kan Nederland bij iedere natte wind van Geert wel ergens in de wereld haar excuses gaan aanbieden. Veel goedkoper en doeltreffender is de extra bescherming van die clown opheffen, dan moet hij eerst gaan nadenken voor hij weer iets ongepast roeptoetert.

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie220 mei 2014 - 6:26

====Veel goedkoper en doeltreffender is de extra bescherming van die clown opheffen, dan moet hij eerst gaan nadenken voor hij weer iets ongepast roeptoetert.===== Dus omdat jij het niet eens bent met wat Geert Wilders zegt moet zijn beveiliging maar opgeheven worden? Zo werkt een rechtsstaat niet.

Sarah45
Sarah4520 mei 2014 - 6:26

Duizenden aangiften tegen Wilders en nul komma nul actie tegen hem. Dan keur je zijn beleid feitelijk goed. Het buitenland ziet dat heel goed en heel scherp. Nederland kiest er weliswaar voor om te navelstaren. Maar andere landen houden Nederland heel goed in de gaten. Zij durven wel vergelijkingen te trekken. Zij willen NIET dat de geschiedenis zich herhaalt. Zij weten erg goed welke rol Nederland tijdens WWII heeft gespeeld.

2 Reacties
kindval
kindval20 mei 2014 - 6:26

grapjas...

PeterDraman
PeterDraman20 mei 2014 - 6:26

Van wie verwacht je een reactie op de aangiftes dan? Als je op het OM wacht zul je toch tenminste het geduld moeten opbrengen om af te wachten of er iets met de aangiftes gedaan wordt. Op de politiek hebben die aangiftes niet veel inbreng buiten wat symbolische munitie om mee naar Wilders te gooien. Overigens betekent het feit dat er duizenden aangiftes zijn niet automatisch dat Wilders strafbaar was met zijn uitspraken, daar zul je toch ook weer moeten wachten op een rechterlijke uitspraak.

longlivemokum
longlivemokum20 mei 2014 - 6:26

Verbazingwekkend hé hoeveel ophef in het buitenland één man met name Geert Wilders kan veroorzaken! And the bottom line? Zetels!

1 Reactie
Jensbos
Jensbos20 mei 2014 - 6:26

"And the bottom line? Zetels! " Inderdaad, dat is waar het bij onze Geert alleen maar om draait. PR -naar de van de werkelijke redenen achter het ongenoegen afgeleide-, onderbuik.

pakmelk
pakmelk20 mei 2014 - 6:26

Ik vind het onbegrijpelijk dat SA op zoveel begrip kan rekenen van mensen op dit forum. Natuurlijk kan je een hekel hebben aan de opvattingen en uitingen van Wilders, zelf krijg ik er regelmatig een smerige smaak van in mijn mond.. maar om het dan voor een apartheidsland als SA op te nemen.. een land met hele steden waar geen 'afwijkende' mensen mogen komen, een land waar vrouwen minder waard zijn dan een kameel en ook zo behandeld worden.. sorry hoor.. maar dan kies je toch echt de verkeerde en zeer louche kant.

3 Reacties
longlivemokum
longlivemokum20 mei 2014 - 6:26

Eerlijk is eerlijk: het gaat toch 100% over de handel, net zoals onze huidige betrekkingen met andere landen zoals China, Rusland enz.. en daar leven 17 miljoen Nederlanders op, min of meer, als exportland. Bijna niemand in Nederland voelt echt iets voor SA als land, neem ik aan, net zoals bijna niemand in Nederland echt iets voelt voor andere landen zoals China en Rusland. Hoe benadert een bedrijf (in dit geval Nederland) haar klanten (in dit geval SA, China en Rusland)? Met zorgvuldigheid en zo moeten wij ook doen met landen zoals SA, China en Rusland, puur uit ons eigen belang, als exportland. In dit geval schaadt Geert Wilders het landsbelang van Nederland, met name onze export naar SA en hij brengt ook onze medeburgers die nu in SA werken in gevaar, met zijn actie, volgens mij tenminste.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten20 mei 2014 - 6:26

''Ik vind het onbegrijpelijk dat SA op zoveel begrip kan rekenen van mensen op dit forum.'' Mag ik mij hier van ganser harte bij aansluiten?!

Lopez
Lopez20 mei 2014 - 6:26

[‘maar dan kies je toch echt de verkeerde en zeer louche kant.’] U doet net of het hier gaat om een keus tussen het totalitaire regime in SA en de rabiate acties van Geert W. En of er hier mensen zijn die het regime in Riyad toejuichen. De vraag waar het om gaat is hoe de regering moet reageren op de (kennelijk) dreigende Saudische handelsboycot. Ik vermoed dat de regering noch de handel met Saudi wil verliezen, noch de banden met het land kwijt wil raken. En dus in de welbekende diplomatieke termen zal uitleggen hoezeer zij de actie van Geert W. betreurt, hoezeer de regering daar afstand van neemt, enz. enz. En zich dus, Dijsselbloems opinie ten spijt, met zoveel woorden zal excuseren voor het wangedrag van W. Verder kun je je afvragen of Saudi wel met een handelsboycot zou moeten reageren (als dat verhaal al klopt) op de beledigingen door een politieke partij die in ons parlement minder dan 10 procent van de bevolking vertegenwoordigt. Ik vind van niet, maar dit soort dingen gebeurt vaker (zie kameraad Putin) en daar hebben wij geen invloed op. We weten dat de kans daarop bestaat als we de Saudi’s (of de Putins van deze wereld) maar lang en grof genoeg tarten en beledigen, daar zullen we het mee moeten doen. Dan is het ieders verantwoordelijkheid (politici voorop) daar op een verantwoorde manier mee om te gaan. Dat Wilders dat niet doet mogen we hem ernstig aanrekenen. Temeer daar het hem om niets anders te doen is dan zijn particuliere kruistocht tegen de islam, en zijn dollemansacties alleen zijn bedoeld om te provoceren, op te ruien en overspannen reacties uit te lokken. (Ik neem aan dat niemand waarde hecht aan Wilders’ woorden dat hij met de sticker ‘de moslims van het juk van de islam wil bevrijden’). Om in dit verband met onze vrijheid van meningsuiting op de proppen te komen, zoals op dit forum door sommigen wordt gedaan, is misplaatst. Het feit dat wij die vrijheid (gelukkig) kennen, ontslaat ons niet van de verantwoordelijkheid er op een verantwoorde manier gebruik van te maken.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 mei 2014 - 6:26

Nederland is geen excuses land, Nederland maakt nooit fouten! In 2012, zag het kabinet Rutte geen aanleiding voor excuses voor de houding van de Nederlandse regering ten tijde van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Ex-premier Kok zag ook geen aanleiding voor excuses voor de Weduwen van Srebinica.

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten20 mei 2014 - 6:26

Nog minder dan de voorbeelden die u aanhaalt draagt de Nederlandse regering ook maar een spoor van verantwoordelijkheid voor de uitlatingen van Wilders. Geen enkel land, and of all countries Saoedie Arabie, heeft natuurlijk een bal te zeggen over hoe wij in ons land met vrijheid van meningsuiting en democratie wensen om te gaan.

MichelReiziger
MichelReiziger20 mei 2014 - 6:26

Wilders is een troll, en die sticker is zijn zoveelste trollactie. Dat weet dhr. Timmermans (PvdA) net zo goed als SA. Je moet je als politicus niet verlagen tot het niveau van een troll, dat doe je wle als je er openlijk (in de meida) zo op in gaat. Dat Wilders een troll is, bewees hij maar weer eens met de actie om Marokkanen op te roepen om op hem te gaan stemmen.

1 Reactie
KnarroBult
KnarroBult20 mei 2014 - 6:26

Probleem aan de trol-analogie is, dat het op een internetforum een goed gebruik is, om een trol bij een moderator te melden, die bij herhaaldelijke vergrijpen de trol daarna van het forum zal verwijderen...