Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dijsselbloem bereidt zich voor op Grexit

  •  
17-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dijsselbloem_300_01.jpeg
'Kans op akkoord zeer klein'
De kans dat donderdag, op de zogenaamd beslissende dag, een akkoord wordt bereikt over de Griekse schuldencrisis, is zeer klein. Dat heeft Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gezegd, meldt de Volkskrant
Het vertrek van Griekenland zou niet alleen inhouden dat zij geen deel meer uitmaken van het Europees Monetair Stelsel maar betekend mogelijk ook een exit uit de Eurzone. Daarbij heeft Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem laten weten dat Griekenland, bij een exit, niet in een keer verlost is van zijn schulden: die blijven gewoon in tact.
‘Begin pijnlijke route’ Ondertussen heeft de Griekse centrale bank een pessimistisch rapport uitgebracht waarin duidelijk wordt wat Griekenland te wachten staat bij een uitreden uit de euro. Volgens het rapport zou Griekenland aan de vooravond van een ongekende economische crisis staan. Zo is het, volgens de bank, niet ondenkbaar dat het land binnen afzienbare tijd failliet zou gaan. Op het moment dat Griekenland zijn schulden niet meer betaald kan de Europese Centrale Bank besluiten de noodfinanciering stop te zetten waardoor de bank geen geld meer kunnen uitkeren en spaarders mogelijk hun rekeningen gaan plunderen, aldus Trouw.
Daarbij komt dat, mocht Griekenland geen gebruik meer maken van de euro, er in zeer korte tijd een gigantische logistieke operatie op gang moet komen om de nieuwe munt te drukken en te verspreiden. Bovendien zijn er Europese verdragen die het invoeren van een andere munt verbieden. De vraag is hoe deze wet, na een eventuele Grexit, gehandhaafd zal worden. De Griekse centrale bank heeft het rapport aan het Griekse parlement overgedragen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.