Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Pia Dijkstra wil dat kabinet opschiet met onderzoek naar voltooid leven

  •  
18-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
37169056020_f72c3ddc43_k
D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil dat het kabinet opschiet met het onderzoek naar de groep mensen met een voltooid leven. Dat zegt Dijkstra in een interview met NRC. Dat D66 nu in een kabinet zit met een van de felste tegenstanders van euthanasie, de ChristenUnie, maakt voor Dijkstra niets uit: ‘Die vrijheid heb ik als Kamerlid.’
Een jaar geleden werd door Dijkstra de initiatiefwet gepresenteerd die het mogelijk moet maken dat ouderen die vinden dat hun leven voltooid is ervoor kunnen kiezen om te sterven. Ook wanneer zij verder gezond zijn. Hoewel de ChristenUnie vanaf dag één lijnrecht tegenover D66 stond hierin, voorman Segers noemde het zelfs ‘levensgevaarlijk’, is in het regeerakkoord opgenomen dat het kabinet onderzoek zal doen naar de doelgroep. Als het aan Dijkstra ligt zijn die resultaten er binnen anderhalf jaar:
"Ik ben blij met het onderzoek, want we weten nog niet precies over wie we het hebben en wat de achtergronden zijn van dit soort verlangens. Maar het mag niet te lang duren."
In de initiatiefwet van een jaar geleden staat een minimumleeftijd van 75 jaar om voor het voltooid leven in aanmerking te komen. Behalve kritiek uit veelal christelijke hoek die helemaal niets in het plan zien, kwam er ook kritiek van mensen die in principe voorstander zijn, maar niets zien in die strikte leeftijdsgrens. Dat bleek bijvoorbeeld in maart van dit jaar toen D66-leider Pechtold in Nieuwsuur werd geconfronteerd met studiogast Martin Kock die ook een stervenswens heeft, maar nog jaren verwijderd is van de door D66 opgestelde minimumleeftijd. Daarover zegt Dijkstra:
"Er is ook veel kritiek op de leeftijdsgrens van 75 jaar en dat snap ik. We hebben dat bewust zo vormgegeven om te laten zien dat het wat ons betreft om ouderen gaat. Ik ben nu op zoek naar een formulering waar misschien geen specifieke leeftijd aan verbonden is. Lijden aan het leven dat al heel lang duurt, dat kan ook bij jongere mensen."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (67)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai19 dec. 2017 - 19:30

Als D66 de gekozen Burgervader het referendum de instemming met het verdwijnen van de dividendbelasting het buiten de openbaarheid van schenkingen houden en de kritiekloze opstelling ten opzichte van Brussel uitgeruild is met het ethische onderzoek naar voltooid leven dan zie ik dat toch als een behoorlijke verschraling van het partijprogramma van D66.

Bert Vlierman
Bert Vlierman19 dec. 2017 - 19:26

D66 was voor een raadgevend referendum. Nu is ze tegen. D66 was voor inkomstenbelasting voor leden van het koninklijk huis. Nu is ze tegen. D66 was vierkant voor de wet Voltooid leven. Nu is ze rond voor rond tegen. D66 heeft haar verantwoordelijkheid genomen en staat niet langs de kant te schreeuwen. Die wet Voltooid leven komt er wel. Later. Wie er nu opwacht, kan wat D66 betreft doodvallen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 dec. 2017 - 3:40

Tja dat ze nu ineens ook tegen inkomstenbelasting voor het koninklijk huis zijn was alhoewel voor velen opmerkelijk, te voorzien. Het is wat mij betreft i.p.v. een verlichtingspartij een 'oplichtings'partij. Al het andere is afleiding zoeken van dit soort zaken... de focus verleggen van het kiezersvolk. Kijk eens hoe goed we zijn, we doen er wel wat mee. En daar blijft het bij, dat hebben ze ingecalculeerd., Niets nieuws onder de zon dus!

Nico de Mus
Nico de Mus19 dec. 2017 - 16:34

!!D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil dat het kabinet opschiet met het onderzoek naar de groep mensen met een voltooid leven!! Ik kan mij toch maar niet losmaken van de gedachte dat het bij d66 daar om te doen is.,deze mensen kosten alleen maar geld.

chwiedijk
chwiedijk19 dec. 2017 - 11:27

Pia blijft laf. Wat kan haar die Egyptenaar en "broeder Christen" schelen?

Libertain
Libertain19 dec. 2017 - 9:33

Het masker van D66 is gevallen - ze zijn geen democraten, wel handpopen voor de plutocraten. Geen democraat die in zijn hoofd zou halen om een volstrekt arbitraire en willekeurige grens als 75 te noemen. Het betekent helemaal niets, noppes.

2 Reacties
#RU486
#RU48619 dec. 2017 - 13:58

Het betekent helemaal niets, noppes. Dat gaat dan zeker ook op voor de pensioenleeftijd. Arbitraire en zonder enige onderbouwing. Of zou er toch iets zijn met levensverwachting?

RobSon2
RobSon219 dec. 2017 - 19:38

@#RU486 Klopt. Ook de pensioenleeftijd is hoogst arbitrair.

CharlesdeValois
CharlesdeValois19 dec. 2017 - 8:26

Het is natuurlijk ook zo dat je als zeventigjarige niet eens meer een eigen kamer hebt op kantoor. Dan zit je in een kantoortuin met startup collega's die over dingen praten... En dan denk jij: waar is het Zwitserlevengevoel gebleven. Maw. Je kan ongelukkig worden terwijl dat best wel anders kan.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon19 dec. 2017 - 7:59

Misschien kan het kabinet beter opschieten met onderzoek naar Pechthousegate. Ik denk dat we getuige gaan worden van een voltooid politiek leven.

Sonic2
Sonic218 dec. 2017 - 22:23

D66 maakt de grote misvatting door te denken dat er iemand echt oprecht geïnteresseerd in in dit soort ethische thema's. Volgens mij willen de meeste mensen gewoon meer koopkracht, meer veiligheid en betere zorg. En geen asociale bezuinigingen zoals op de Wajong of op de huurtoeslag. Als D66 zo bang is voor de "destructieve" linkse drie zoals D66 ze noemt dan moet ze eens wat meer op economisch terrein gaan leveren. Daar ontbreekt ook nogal het nodige aan. In het regeerakkoord is D66 daar nauwelijks in geslaagd, dus kan je op de afstraffing wachten in Maart. Na 21 Maart zal de focus voor D66 wel gaan naar datgene wat echt urgent is. PvdA, Groenlinks en SP de wind uit de zeilen houden. Op economisch terrein.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus19 dec. 2017 - 10:35

"Volgens mij willen de meeste mensen gewoon meer koopkracht, meer veiligheid en betere zorg." Dus mensen die hun leven voltooid vinden willen volgens jou gewoon gratis geld? Dat klinkt wel erg als een poging tot lijkenpikkerij.

Sonic2
Sonic219 dec. 2017 - 15:38

Ik denk dat de meeste kiezers die op D66 hebben gestemd gewoon links economisch beleid willen en niet deze ethische thema's. Ik ken persoonlijk niemand die D66 heeft gestemd die het om deze thema's doet. De vele voormalige PvdA'ers en GL kiezers willen dat D66 zich voor hun inzet op economisch. Dit lijkt me nou niet echt het thema( voltooid leven) om het op te doen. D66 blijft maar met dit thema door drammen. Terwijl er volgens mij relevantere thema's zijn. Het heeft ook de kabinetsformatie onnodig vertraagd.

Uulke Dijkstra
Uulke Dijkstra18 dec. 2017 - 21:54

Hier is onderzoek naar gedaan onder leiding van een D'66er, en de conclusie: Conclusie Adviesommissie voltooid leven Veranderingen in de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (WTL) zijn daarom niet nodig. Dat geldt volgens de adviescommissie ook het Wetboek van Strafrecht (artikel 293 en 294). De commissie onderzocht de maatschappelijke dilemma’s en juridische mogelijkheden om mensen te helpen die hun leven voltooid vinden. Verder wetenschappelijk onderzoek: 'De term voltooid leven schetst een te rooskleurig beeld' https://www.uvh.nl/actueel/mei-2015/de-term-voltooid-leven-schetst-een-te-rooskleurig-beeld Artsen en patiëntenorganisaties zijn tegen het wetsvoorstel zoals het is ingediend door Pia Dijkstra. Waarom zo drammen? Zeker als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er gewoon te weinig aandacht is voor de eenzaamheid van met name ouderen. Dit nieuwe onderzoek er zo snel mogelijk doorheen jagen is typisch D'66. Ze willen nergens echt over nadenken, maar het gewoon invoeren. Zo ook het referendum. Invoeren zonder nadenken, maar nu blijkt dat het volk anders denkt dan de elite van D'66, mag het referendum er ineens niet meer zijn.

2 Reacties
Sifi2
Sifi219 dec. 2017 - 7:42

"Zeker als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er gewoon te weinig aandacht is voor de eenzaamheid van met name ouderen." Dat klopt, maar daar is niet zoveel aan te doen. Je kan de kinderen niet dwingen om elke dag bij oma op bezoek te gaan. Het leven wordt gewoon minder leuk als je ouder wordt. Alvin Straight in de Straight Story van David Lynch "Well, the worst part of being old is rememberin' when you was young." https://www.youtube.com/watch?v=mzrAHqJKMYw

frankie48
frankie4819 dec. 2017 - 8:07

Beste Uulke, Misschien verwacht zij ook wel dat de uitkomst in 2019 van het onderzoek een bevestiging gaat worden van al die eerdere onderzoeken naar het 'voltooid leven', maar nu zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart wil zij graag op de trom blijven slaan, om te laten zien dat D66 dit pareltje niet weggegeven heeft tijdens de coalitieonderhandelingen! Onthoud altijd dat het tijdstip waarop zij ergens aandacht voor gaan vragen van tevoren uitgedacht is, want het bewijs hiervoor wordt al door haarzelf aangeleverd door het afgesproken tijdschema waarin dit onderzoek afgerond moet zijn te gaan benoemen, maar geen spat aan bewijs dat dit niet gehaald gaat worden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 dec. 2017 - 18:50

Ik kan me niets voorstellen bij de stervenswens van een ander, ik hecht heel veel aan het leven, ik kan erin meegaan dat ondragelijk lijden tot het ontbinden van leven vraagt, diepe depressies leiden regelmatig tot deze hulpvraag, of zelfhulp tot een bevredigende oplossing komt kan ik niet zeggen. D’66 lijkt het van kroon juwelen te moeten hebben, dit is er weer typisch zo een. Dijkstra vs Segers, het cda lijkt zich muisstil te houden, kijken of Buma of Rutte dit oplaaiend gekrakeel kan bezweren met de regeerakkoord formule.

3 Reacties
Hilterman
Hilterman18 dec. 2017 - 22:36

Het voorstel van Pia Dijkstra betreft gezonde mensen die een doodswens hebben omdat ze hun leven als voltooid beschouwen. Mensen die lijden aan depressies vallen buiten dit voorstel. Voor hen bestaan er mogelijkheden binnen de bestaande euthanasiewetgeving.

Libertain
Libertain19 dec. 2017 - 9:27

("Mensen die lijden aan depressies vallen buiten dit voorstel. Voor hen bestaan er mogelijkheden binnen de bestaande euthanasiewetgeving.") ..En jij kan zeker goed onderscheid tussen die groepen maken of komt iemand met een passend geprinte diploma die onderscheid voor je maken?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 dec. 2017 - 17:02

reactie op Hilterman – 18 december 2017 at 23:36 Ik bedoelde een stervenswens in algemenere zin, met een gradueel verschil tussen voltooid leven en ondragelijk lijden.

Zapata
Zapata18 dec. 2017 - 18:00

Waarom heeft D66 trouwens de minimumleeftijd voor recht op een voltooid leven op 75 jaar gezet? Dat is de leeftijd wanneer u mag stoppen met werken in de toekomst van D66. Overigens is deze gespeelde stampij alweer als een nachtkaars uitgegaan vandaag in de tweede kamer.

Zapata
Zapata18 dec. 2017 - 16:39

Daarentegen hebben de partijen geen bezwaar tegen onbeperkt schenken.

1 Reactie
Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer18 dec. 2017 - 18:56

Pechtold laat zich graag fêteren. Zeker nu dit gebeurt is vanuit het buitenland neem ik aan dat Minister Ollongren Pechtold gaat vervangen.

Martinel
Martinel18 dec. 2017 - 16:25

Ik hoop op een kabinetscrisis....zou het zo kunnen zijn (ik vraag maar..), dat D'66 daarop afstevent? Via Pia? Er moet toch wat gebeuren om dit rampzalige kabinet te doen struikelen?

2 Reacties
Zapata
Zapata18 dec. 2017 - 18:04

Ach jonge jonge. D66 wordt een beetje principieel zo tegen de gemeenteraadsverkiezingen aan. (wat schermutselingen die heel vlug uitdoven) tegen de staten verkiezingen aan (ook wat schermutselingen en heel erg principieel als de tweede kamer verkiezingen weer in zicht beginnen te komen. Daarna is het weer gedaan met de principes

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer18 dec. 2017 - 19:14

Niet veel denk ik. D66 maakt flinke uitglijers, CDA schoffeerde de kiezer door te zeggen dat ze sowieso de uitslag van een referendum gaan negeren, CU voelt zich ongemakkelijk bij de doodswensen van D66. Alleen de VVD zit lekker met de belastingverlaging voor multinationals.

EricDonkaew
EricDonkaew18 dec. 2017 - 16:21

Mits aan alle kanten gewaarborgd ben ik wel voor de levenseindepil. Maar als D66 zoiets voorstelt, dan krijg ik toch een vieze smaak in de mond. NRC 14-10 over de kabinetsformatie: "Pechtold durft het inmiddels aan om aan tafel grapjes te maken over medische ethiek - al gaat hij dan soms weer zó ver dat Segers en Schouten het niet leuk vinden. Als er een keertje lang gedelibereerd wordt over de kosten van de ouderenzorg, zegt hij: Ik heb nog wel een oplossing: voltooid leven." Dit is natuurlijk Alexander Pechtold ten voeten uit.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus18 dec. 2017 - 18:40

"Dit is natuurlijk Alexander Pechtold ten voeten uit." Dat hij de draak steekt met uitspraken van types als jij? Lijkt me een heel gezonde levenshouding.

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer18 dec. 2017 - 16:10

Dit is een beetje profileren voor de bühne. Het regeeraccoord is dichtgetimmerd, dus kamerleden hebben niets meer in te brengen. Daar heeft D66 voor gekozen. Nepnieuws dus van D66, maar misschien trappen wat mensen er in.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus18 dec. 2017 - 18:41

"Het regeeraccoord is dichtgetimmerd" Beter opletten voordat je uit je nek gaat kletsen: dit is juist bewust buiten het regeerakkoord gehouden en een vrije kwestie gelaten.

Dongen2
Dongen218 dec. 2017 - 16:06

Dit voorstel is een goed voorbeeld van het doorgeschoten pragmatisme en individualisme binnen D66. Het erge is nog dat zij (en ik denk velen met hen) denken dat ze iets doen wat heel empatisch en solidair is. Ik denk dat dit voorstel weer een extra stap is in de toegenomen egocentrisme van de samenleving. Het gaat er blijkbaar niet om dat jij nog iets voor je medemens kan betekenen met het gezonde lichaam dat je hebt, maar jouw gevoelens en jouw wil staan centraal. Is dit echt de boodschap die de overheid haar burgers moet geven? Is het niet beter om mensen daadwerkelijk te helpen wanneer zij op latere leeftijd tegen serieuze problemen aanlopen? Ik vind dat de overheid positiviteit moet uitstralen en niet mee moet gaan met negatieve gedachten en emoties van haar burgers. Jammer dat zoveel mensen alleen nog maar in termen van rechten voor zichzelf kunnen denken en niet denken aan de plichten of verantwoordelijkheden tov de medemens.

2 Reacties
koffieleut2
koffieleut219 dec. 2017 - 8:29

Dat laatste is wel een D666 dingetje.

#RU486
#RU48619 dec. 2017 - 9:27

Ik denk dat dit voorstel weer een extra stap is in de toegenomen egocentrisme van de samenleving Wat jij denkt is per saldo niet echt spannend. Wat degenen die graag de mogelijkheid willen hebben om op een fatsoenlijke manier afscheid te nemen van het leven, indien zij dat voltooid achten, is een stuk relevanter.

Hilterman
Hilterman18 dec. 2017 - 15:46

Onzinnig om dit wettelijk te willen regelen. D66/Dijkstra hebben kennelijk geen andere onderwerpen die de moeite waard zijn om tijd aan te besteden. Wie er uit wil stappen heeft ruimschoots mogelijkheden aan middelen te komen die dat mogelijk maken. Waarom moeten artsen en anderen weer met deze persoonlijke wensen opgezadeld worden. Helemaal eens met Bert Vlierman. D66 is een zwalkende partij die steeds andere standpunten inneemt in de hoop daarmee te scoren bij een groter deel van het electoraat. Ethische kwesties aan zo een partij overlaten is de kat op het spek binden. Ben benieuwd hoe D66 de CU/Segers denkt over te halen in te stemmen met wetsvoorstellen die dit mogelijk maken. "..............want we weten nog niet precies over wie we het hebben en wat de achtergronden zijn van dit soort verlangens. Maar het mag niet te lang duren. " Het onbenul druipt er aan alle kanten vanaf. Hoe kun je als kamerlid dit soort wartaal uitslaan over dit onderwerp? Het heeft allemaal veel weg van dat andere Dijkstra voorstel, ook bekend als gelegaliseerde orgaanroof. Ook daar is de motivering volledig zoek: Er zijn donororganen nodig, eens zien hoe we wat meer kunnen oogsten desnoods door het zelfbeschikkingsrecht van mensen over de bestemming van hun lichaam aan te tasten. De verleiding is groot iets schrijven over blonde vrouwen..........

Thuru
Thuru18 dec. 2017 - 15:07

Er is geen reden om dit overhaast te doen. Als dit tegen het eind van kabinetsperiode wordt gedaan is ook prima.

Bert Vlierman
Bert Vlierman18 dec. 2017 - 14:49

Er is geen partij die haar idealen zo gemakkelijk verkwanselt als D66, uitgezonderd, misschien, het GroenLinks van Halsema. Begin deze eeuw was Nederland op mondiaal niveau één van de voorlopers bij de ontwikkeling van alternatieve enerie. Toen Balkenende 2 aantrad, in 2003, maakte D66 daar met één pennenstreek een einde aan. Nederland bevindt zich nu op genoemd terrein in de achterhoede. Het referendum was een halve eeuw een kroonjuweel van D66. Dezelfde partij maakt er nu tussen neus en lippen door een einde aan. Over onderwijs en milieu past stilzwijgen. Met betrekking tot het waardig levenseinde zal de gang van zaken niet anders zijn. De stip op de horizon bevindt zich in progressief-liberale kringen altijd aan deze zijde van het puntje van de neus. En het 'nemen van verantwoordelijkheid' alsmede de compromissen in plaats van 'aan de kant staan te schreeuwen' zijn leuzen waarmee schuld aan het zicht wordt onttrokken.

3 Reacties
Johan eldert
Johan eldert18 dec. 2017 - 17:34

[Er is geen partij die haar idealen zo gemakkelijk verkwanselt als D66, uitgezonderd, misschien, het GroenLinks van Halsema. ] ohja en welke dan ? Halsema was zo'n beetje t enige kamerlid dat zich met hand en tand verzette tegen t gedachtegoed van wilders. 2) nee bij aantreden van B-I werden alle duurzame plannen van Paars al in de prullenbak gegooid op verzoek van LPF. B-II de opvolger, maakte daar een defnitief einde aan duurzaamheid door Minister zalm van de VVD die geen zin had in de kosten ervan en verschillende subsidies hieromtrent

Bert Vlierman
Bert Vlierman18 dec. 2017 - 20:51

Eldert, Laurens Jan Brinkhorst, minister van economische zaken, waaronder milieu. En PVV? Wat heeft dat nou te maken met het verkwanselen van eigen idealen? Overigens: geen partij van de huidige coalitie zal de vingers willen branden aan nieuwe verkiezingen. Dus Seegers trekt sowieso aan het langste eind.

Sifi2
Sifi219 dec. 2017 - 7:47

"Overigens: geen partij van de huidige coalitie zal de vingers willen branden aan nieuwe verkiezingen." Dat denk ik ook, men zal eerst een jaartje willen wachten tot de euforie van FvD een beetje voorbij is. Nieuwe verkiezingen nu zouden slecht zijn. De FvD gaat het worden of juist helemaal niet, in elk geval is het goed om te wachten totdat dat duidelijk is.

chwiedijk
chwiedijk18 dec. 2017 - 14:01

Waarom anderhalf jaar? Laf. Ik ben 82 jaar.

Daniel Dennett
Daniel Dennett18 dec. 2017 - 12:21

Juist vanwege de ethische standpunten van D66 stem ik al jaren op die partij. Het blijft daarom moeilijk te verkroppen dat ze met die christen fundamentalisten in de regering zijn gegaan. Go Pia!

8 Reacties
Libertain
Libertain18 dec. 2017 - 15:00

Inderdaad hadden ze beter gedaan om niet mee te gaan regeren, hadden ze ermee goede dienst aan het hele land bewezen in plaats van nu de sociale decadentie door monde van Dijkstra openbaar aan te kondigen.

Bert Vlierman
Bert Vlierman18 dec. 2017 - 16:02

D66 heeft ethische standpunten. In overvloed. Heb je enig idee van des partij's ethisch beleid?

Johan eldert
Johan eldert18 dec. 2017 - 17:35

Pia gaat van een koude kermis thuiskomen want niet alleen CU moet hier niets van hebben, het CDA ook niet en SGP al helemaal niet. de laatste is erg belangrijk voor dit kabinet vanwege stille steun bij dit kabinet met slechts 1 zetel meerderheid.

Hilterman
Hilterman18 dec. 2017 - 18:18

Niet alleen de CU ook het CDA moet niets hebben van de wetsvoorstellen van Pia Dijkstra. Orgaanroof en levensbeëindiging op verzoek zonder medische grond passen niet bij een christelijke levensbeschouwing. Daarmee zijn de voorstellen kansloos geworden. Toch komt Dijkstra er opnieuw mee. Is er geen mogelijkheid D66 tot de orde te roepen? Het indienen van wetsvoorstellen die kansloos zijn is misbruik van het initiatiefrecht.

Thuru
Thuru18 dec. 2017 - 18:30

Je kan GL daarop bedanken. als GL gewoon had ingeleverd op asiel en migratiepunt had CU nu niet in kabinet gezeten. Je kan en mag CU niet verwijten dat deze een aantal punten van hun programma uitgevoerd wil zien worden. CU heeft het slim gespeeld. Dat CU ook op een aantal punten flink moet inleveren is logisch en dat hebben ze ook gedaan. Letwel CU heeft maar 5 zetels.

Daniel Dennett
Daniel Dennett18 dec. 2017 - 19:20

@Bert Vlierman Er is nog een lange weg te gaan maar wat er tot nu toe is bereikt is wel dankzij D66 en niet ondanks D66.

Sonic2
Sonic218 dec. 2017 - 21:59

@ Thuru VVD en CDA wisten op de verkiezingsavond al dat als ze de onderhandelingen zouden frustreren dat ze dan met de CU zouden kunnen gaan regeren. Dat wilde VVD en CDA ook. D66 had er belang bij om GL er bij te houden, maar het komt ook niet slecht uit voor Pechtold. Die kan Groenlinks neerzetten als onverantwoordelijk. Denk je nu serieus dat VVD en CDA Groenlinks bij een coalitie gaan betrekken om ze te laten winnen? Zal niet gaan gebeuren.

chwiedijk
chwiedijk19 dec. 2017 - 11:22

Pia is laf !

Bernie2
Bernie218 dec. 2017 - 12:16

CU'er Segers die bij volmacht van zijn God regeert, moet per meteen opstappen en zich thuis diep gaan schamen over het feit dat hij Nederlanders opnieuw (na de abortuspil-kwestie) zijn diep religieuze eis door de strot wil douwen. Juist hij en mede-reli's in de coalitie zijn levensgevaarlijk. En laat meedenker Buma voor wie de psychisch of lichamelijk doodzieke medelander niet genoeg kan lijden en creperen voordat ie ook maar aan euthanasie mág denken ajb. meegaan. Dit is een zwaar zuigende kwestie. Niemand dan de persoon in kwestie gaat over het moment wanneer uit het leven stappen (of welke levenskwestie ook) is aangebroken. Dijkstra heeft het grootste gelijk van de wereld om een groot punt van haar nieuwe wet te maken en een snelle afhandeling af te dwingen. En Pia, blaas dit afschuwelijke reli-rechtse kabinet zonodig op en suggereer een nieuwe club. God heeft op het Haagse pluche niets te zoeken, zelfstandig denkende mensen met respect voor anderen vooral wel.

2 Reacties
chwiedijk
chwiedijk18 dec. 2017 - 15:46

Laat Segers zijn praatjes in Egypte verkopen.

Thuru
Thuru18 dec. 2017 - 19:16

Als jij daar niet blij mee bent mag je GL bedanken dat ze niet verder hebben onderhandeld. CU heeft wel zijn plicht gedaan en uiteraard daarlaten punten voor gekregen, dat kan je hun niet verwijten. Elk partij wil standpunten gerealiseerd hebben.

west012
west01218 dec. 2017 - 11:39

Coalitiegenoten zullen het onderzoek zo lang mogelijk traineren. Ik denk dat Pia deze regeerperiode niet op een resultaat hoeft te rekenen. Als het hoog gespeeld wordt dreigt een kabinetscrisis. Ik vermoed dat Pechtold er ook niet op zit te wachten al zal hij dat natuurlijk nooit toegeven

koffieleut2
koffieleut218 dec. 2017 - 11:31

Theater ten gunste van D66 en CU. D66 wil dit "hard"maken, want hier staan ze ( nog) voor. CU gaat er tegenin, want hier staan zij niet voor. Dit wordt een paar keer geopperd zodat het net lijkt of ze ergens voor staan. Uiteindelijk wordt het doorgeschoven. Kan iedereen toch tijdens de kerstdagen zeggen dat ze op een partij hebben gestemd die ergens voor staat ( proets). Uiteindelijk is een door de overheid geaccepteerde/gestimuleerde zelfmoord een dermate lastige onderwerp dat er waarschijnlijk toch nooit een meerderheid voor te vinden is. We hebben euthanasie in de huidige vorm nog niet eens in de vingers.

;-)
;-)18 dec. 2017 - 10:45

is dit onderwerp niet ter sprake geweest in het jaarlang gesprek met Zalm en consorten ? De 1e kamer zal instemmen met euthanasie: nl op het voorstel van de wet. Pechtold is soort van duiveltje dat hij dit door laat gaan , en , goeie timing D66: vlak voor Kerstmis, pardon feestdagen, pardon einde jaars reces,

Klaas Punt
Klaas Punt18 dec. 2017 - 10:41

Ik dacht dat lijden een van de punten was die ook nu euthanasie in overleg met de arts mogelijk maken. En als hier over "groep mensen met voltooid leven" gesproken wordt dan staan mijn haren overeind en denk ik dat ik mij toch maar even bij de CU meldt.

6 Reacties
Daniel Dennett
Daniel Dennett18 dec. 2017 - 12:26

Waar haalt de CU het lef vandaan om voor andere mensen te bepalen wat wel of geen voltooid leven is. En alleen omdat ze in een verwerpelijk sprookje geloven.

Klaas Punt
Klaas Punt18 dec. 2017 - 17:03

Sorry deVries, maar ik zal dan volgens u bij de groep mensen met een voltooid leven behoren gezien mijn leeftijd maar ik wens daar niet op aangesproken te worden. Door niemand. Begrepen?

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 dec. 2017 - 20:51

'ik zal dan volgens u bij de groep mensen met een voltooid leven behoren gezien mijn leeftijd ' Blijkbaar heeft u geen idee wat D66 bedoelt met voltooid leven. Hint: u behoort niet tot die groep. Ook van mijn kant de vraag: waar haalt de CU het lef vandaan zich met andermans leven te bemoeien? Heel Nederland hoeft toch niet volgens gereformeerde normen en waarden te gaan leven?

Daniel Dennett
Daniel Dennett18 dec. 2017 - 21:22

Jij bepaalt in welke groep je hoort, ik niet. Gaat me ook geen bal aan en interesseert me ook niet bijzonder veel, daar gaat het juist om. Jij en je vrienden van de CU willen het wel voor mij bepalen. Misschien moet je jezelf nog eens afvragen waarom je hier op tegen bent. Als je serieus denkt dat dit gaat om wat anderen een voltooid leven vinden ipv wat je zelf een voltooid vindt dan snap je het niet of heb je religeus motief om tegen te zijn. Dus je zogenaamde verontwaardiging is volledig misplaatst. Mijne daarentegen...

Klaas Punt
Klaas Punt19 dec. 2017 - 10:06

Als er een groep voltooid leveb gecreeerd wordt kan je er vergif op in nemen(excuseer de pun) dat vandaag of morgen een van die D66 lieden je zal toewerpen: Waar bemoei je je mee, jij hebt toch een voltooid leven. En waarom CU? Tot heden had ik de indruk dat die hoewel wat star, wel eerlijk zijn. In dat vertrouwen is weliswaar de laatste tijd een deuk gekomen maar op dit punt hoop ik op hun steun. O ja, de Vries ik snap het niet, ha, ha. Maar al die oudjes weg, dat zal toch lekker besparen nietwaar?

Daniel Dennett
Daniel Dennett19 dec. 2017 - 10:48

@Klaas Gezien je reactie snap jij het inderdaad niet. Niemand van D66 of wie dan ook wil voor een ander bepalen wat een voltooid leven is, ze willen alleen dat iedereen het voor zichzelf kan bepalen. De CU wil vanuit hun bijbelse opvattingen juist het tegenovergestelde, en dat is diep triest.

ratio2
ratio218 dec. 2017 - 10:06

Wat heb je eraan? Uiteindelijk ruilt D66 ook dit soort principes met gemak uit voor een plekje op het pluche, net zoals met het referendum. Vraag me af welke gênante verdediging ze daar dan weer voor gaan verzinnen.

4 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 dec. 2017 - 14:17

Tja, lastig zo'n coalitie in een parlementaire democratie. U denkt dat je met een sektarische opstelling zoals de SP en GL meer bereikt?

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer18 dec. 2017 - 14:33

Ze leveren het zo weer in inderdaad. Denk aan Thom de Graaff, die streed voor de gekozen burgemeester, maar toe dat niet lukte stapte hij op en werd *BENOEMD* als burgemeester. Het pluche is voor D66-ers toch altijd het belangrijkste, en zelfs hun meest dierbare standpunten offeren ze er zo voor op.

ratio2
ratio218 dec. 2017 - 15:50

Ik denk niks. Ik ben alleen ernstig teleurgesteld in partijen die hun oorspronkelijke principes, hun eigenlijke raison d'être verloochenen om maar in een kabinet deel te nemen. Zonder D66 was er geen kabinet geweest. Ik geloof niet dat VVD, CDA of CU hier een breekpunt van hadden gemaakt als D66 er absoluut niet op had toegegeven. Dus ik geloof niet dat de afweging was referendum exit of D66-exit. Zo simpel is het. En een partij die zijn eigen principes zo makkelijk overboord gooit, die doet dat met al zijn principes als het erop aankomt.

Thuru
Thuru19 dec. 2017 - 16:13

@ratio Ik denk dat het wel een van de breekpunten van CU is. Gewoon in dit soort zaken dit op een uiterst langzame manier behandelen ofwel prioriteit van dit op 0 zetten, waar misschien uiteindelijk een voorstel komt laaste week voor 2e kamer verkiezingen waarbij er dan nog een kans is dat het er overheen wordt getild.