De zee kan bij een superstorm stukken uit de dijk slaan
Dijkgraaf Toine Poppelaars verklaart tegenover de Zeeuwse Courant dat de dijk bij de kerncentrale Borssele niet bestand is tegen een superstorm. Indien zo’n storm zich voordoet, wat eens in de 4000 jaar gebeurt, kan de zee stukken uit de dijk slaan. Volgens de veiligheidseisen moet een dijk zo’n storm kunnen weerstaan. Waterschap Scheldestromen en het ministerie van Infrastuctuur en Milieu trekken nu samen extra geld uit om de dijk te vesterken.
Poppelaars:
‘De stabiliteit is goed. Bij een superstorm komt het water niet over de dijk, maar kan het wel delen van de grasbekleding wegslaan. Het waterschap had al 300.000 euro gereserveerd om de dijk in 2012 met klei te kunnen versterken.’
Dat bedrag is nu verhoogd naar 1,2 miljoen euro. Aanleiding voor het uittrekken van extra geld is de ramp met de kerncentrales in Japen. Normaal gesproken wordt een zwakke dijk slechts opgevuld met een dikke kleilaag om aan de veiligheidseisen te voldoen. Waterschap Scheldestromen heeft besloten om de dijk te voorzien van een steenbekleding.