Joop

Dieuwertje Blok: 'Van die rare blackface moeten we maar eens af'

  •  
13-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
Blok_300.jpg
Presentatrice Sinterklaasjournaal vindt het de hoogste tijd een einde te maken aan racistische karikatuur
Dieuwertje Blok wil af van de racistische karikatuur die Zwarte Piet nu is. Dat zegt de presentatrice van het Sinterklaasjournal in een interview met Letter&Geest, de zaterdagbijlage van dagblad Trouw.
‘De Pietendiscussie heeft mij de ogen wel geopend. Zelf heb ik Zwarte Piet nooit geassocieerd met donkere mensen, voor mij was hij een volkomen op zichzelf staande figuur, maar dat zegt niets over wat andere mensen hierbij voelen,’ zegt Blok. 
‘Het Sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af.’
Vorig jaar maakte de presentatrice al de toorn van de gekrenkte pietenverdediger mee, toen zij nog voor het Sinterklaasjournaal was begonnen, een dreigbrief ontving. ‘Van een blanke, boze man, volgens,’ zei Blok destijds. Volgens haar wordt het debat zo ‘agressief en ongenuanceerd’ gevoerd, dat ze er ’s nachts wakker van ligt. 
Blok zegt wel dat de Blackface Pieten niet abrupt moeten worden afgeschaft. ‘Zoiets moet niet van bovenaf worden opgelegd, door de politiek of het Sinterklaasjournaal, maar zich organisch in de samenleving ontwikkelen. Volgens mij is dat proces in gang gezet’.
Bron: Trouw cc-beeld: YouTube

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Patrick Faas
Patrick Faas13 nov. 2015 - 17:30

Vorig jaar heeft Blok al te kennen gegeven in te zien dat Zwarte Piet een racisitische karikatuur is, maar dat eerder niet gezien te hebben. "Zo ontdek je hoe diep geworteld racisme in ons zit," zei ze (of woorden van die strekking). Lang leve Dieuwertje Blok, dacht ik bij het horen van die wijsheid. Volgend jaar een zwarte Sint.

FlaviusBelisarius
FlaviusBelisarius13 nov. 2015 - 17:30

Erger dan de belegeraars die proberen onze samenleving te veroveren, vind ik de mensen binnen onze eigen poorten die ze een handje helpen. Ik word fysiek misselijk van het gekruip, van het geslijm, van het gebrek aan ruggengraat van deze mensen. Hebben ze geen zelfvertrouwen meer? Geen respect voor zichzelf en hun beschaving? Geen plichtsgevoel? Vast niet. Gadver.

Demotje
Demotje13 nov. 2015 - 17:30

en zo zet je wig tussen een normaal cultuurfeest. laten we nooit meer naar een warm land gaan want dan worden we bruin !

freddieemmer
freddieemmer13 nov. 2015 - 17:30

Hele feest moet op zijn kop. Ten eerste Diewertje Blok weg, daarvoor in de plaats Kim Holland in het leer. John Williams laten we Sinterklaas spelen , in een rokje van riet en een adidas trainingsjack er boven voor de kou (0f nike, kijk maar per dag) als hulpjes een beetje van die kansloze witte bn'ers als Filemon en Martijn Krabbe. We zetten Sinterklaas ook niet meer op een paard, altijd maar weer een wit paard.Olifant, kameel ,kan ook prima voldoen. En gewoon per volgend jaar, niks langzame verandering , wat goed is komt snel Want dit enge ,opruiende, stereotype haatfeest kan zoveel leuker.

Meta Foor
Meta Foor13 nov. 2015 - 17:30

als presentator ben je een rolmodel ; dat weet ze goed en verstandig uit te dragen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 nov. 2015 - 17:30

[Dieuwertje Blok: 'Van die rare blackface moeten we maar eens af'] Van mij mag het. Maar laat het sinterklaasjournaal dan ook maar eens journalistiek optreden zoals een journaal betaamt. Dan wordt dus de documentaire "Wild Geraas" integraal uitgezonden die nu niet op TV getoond mag worden van de TV-Bonzen. Als dat gebeurd dan weet iedereen dat een mythologie over een gruisaard die kadootjes uitdeelt en twee helpers heeft die zwart zijn van roet al minimaal 2000 jaar ouder is dan de slavernij, en daar dus niets mee te maken heeft Dan weet iedereen ook dat diezelfde mythologie al minimaal 2300 jaar ouder is dan de uitvinding van blackface.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 nov. 2015 - 17:30

Ik schakel net vijf seconden in op Zwartepieten! op NPO1. Het eerste dat ik hoor is de presenator die stelt dat de anti-pieten vanuit de historie argumenteren en de pro-pieten die meer vanuit de emotie argumenteren. "Tijd om af te haken maar weer" denk ik na die eerste zin. De waarheid is natuurlijk dat de pro-pieten de historische waarheid aan hun zijde hebben en de anti-pieten de emotionele.

CharlesdeValois
CharlesdeValois13 nov. 2015 - 17:30

Het idee van karikaturen speelt een wazige rol in het geheel. Een karikatuur hoeft per definitie geen aanleiding te zijn voor aanstoot. Temeer omdat de Pieten elk jaar met opem armen worden ontvangen.

Armond
Armond13 nov. 2015 - 17:30

Hoogste tijd dat Dieuwertje Blok haar biezen gaat pakken.

OlavM
OlavM13 nov. 2015 - 17:30

Het TV-programma “Zwartepieten!” vanavond gezien (VARA, NPO1) ? Drie voorstanders en drie tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet komen aan het eind tot een compromis: een twee kleurenpiet! (Geel en blauw gezicht).

TruusBeek
TruusBeek13 nov. 2015 - 17:30

Hypocriet!

Jan5
Jan513 nov. 2015 - 17:30

vanwege die zwarte gezichten, kun je geen emoties zien ; dat werkt angstaanjagend voor kinderen; dus groot gelijk: geen zwarte gezichten meer !!

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways13 nov. 2015 - 17:30

Jochem Myjer op zijn Facebook vanuit Meppel. "Terwijl de wereld in brand staat en de nauwelijks te bevatten beelden van de chaos en angst langzaam beginnen door te dringen, het besef van de zinloosheid van deze laffe daden op onschuldige mensen je woedend maakt en de angst verandert in pijn in je buik, worden de meeste kleine kinderen in Nederland nu wakker met kriebels in hun buik..... omdat Sinterklaas vandaag aan komt varen met hun kadootjes. Hoe triviaal kan het zijn." Hij vervolgt: "Ik vraag jullie vriendelijk. Zullen we de kinderen vandaag alsjeblieft nog even laten geloven dat de wereld niet zo verrot en gevaarlijk is? Zullen we de kinderen, die net als wij nooit zullen begrijpen dat je uit geloofsovertuiging onschuldige mensen afslacht, nog even laten geloven dat deze wereld ook nog onschuldig mooi kan zijn?" "Zullen we alsjeblieft ons onschuldige kinderfeest vandaag niet laten verpesten door ruzie te maken? Zullen we vandaag uit respect voor gisteren even alle zwaarden begraven en de discussie op een andere dag zinvol voortzetten? Zullen we onze kinderen vandaag even laten geloven dat er daadwerkelijk een lieve oude meneer uit Spanje komt die ze gratis kadootjes en pepernoten geeft? Al is het maar om heel even uit deze zieke werkelijkheid te vluchten. Liefs"

Mark Gh
Mark Gh13 nov. 2015 - 17:30

Beetje vreemde vergelijking, eerst stellen dat ze zelf nooit de associatie met zwarte mensen heeft gemaakt wanneer ze Zwarte Piet zag, en Zwarte Piet vervolgens wél blackface noemen. Blackface was immers het doelbewust belachelijk maken van zwarten, waar blanken juist om daar om te kunnen lachen naar gingen kijken. Daar is, getuige de eerste uitspraak, helemaal geen sprake van. Dat Zwarte Piet verandert is prima - dat doet hij immers altijd, de oproep om het proces nu zijn gang te laten gaan terecht. Jammer dat ze de relschoppers van Kick Out Zwarte Piet niet oproept om vooral thuis te blijven morgen. Die mensen hebben niets te winnen met het verstoren van de Intocht.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen13 nov. 2015 - 17:30

"Beetje vreemde vergelijking, eerst stellen dat ze zelf nooit de associatie met zwarte mensen heeft gemaakt wanneer ze Zwarte Piet zag, en Zwarte Piet vervolgens wél blackface noemen. Daar is een naam voor, voor dit soort denken. "Inlevingsvermogen". Ik vrees dat heel veel ZP fans dat niet in zich hebben. Verder is twijfel is namelijk een teken van intelligentie.

Roberti
Roberti13 nov. 2015 - 17:30

En zo worden van mensen die gewoon via hun democratische recht demonstreren relschoppers gemaakt. Dat is geen onbegrip maar haatzucht.

denmol
denmol13 nov. 2015 - 17:30

"Die mensen hebben niets te winnen met het verstoren van de Intocht." Dat zijn die mensen helemaal niet van plan, hoe kom je daarbij?

richarrd
richarrd13 nov. 2015 - 17:30

Ik ben het ermee eens, het is geen mooi gezicht dat zwart van zwarte Piet, en misschien kunnen we ook proberen van het fundamentalistisch traditionalisme af te komen, want als we dat zouden kunnen bereiken, dan zou de ontwikkeling van de mensheid zo opeens duizend jaar verder zijn.

1 Reactie
richarrd
richarrd13 nov. 2015 - 17:30

...maar als je een traditioneel kinderfeest wilt veranderen, dan ben je daar intelligentie voor nodig, en dat is iets wat Nederlanders steeds minder bezitten.

[verwijderd]
[verwijderd]13 nov. 2015 - 17:30

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
denmol
denmol13 nov. 2015 - 17:30

Ga je nou eens antwoord geven op de vragen die ik je stelde en heb je nog een reactie op de wetenschappelijk stukken waar je zo smachtend op wachtte of anderszins van commentaar te voorzien? Zo nee dan moet je niet meer jammeren dat er geen ter zake deskundig oordeel en dat jij je dan nergens aan hoeft te houden want als je dat weer roeptoetert, dan lieg je dat je barst.

denmol
denmol13 nov. 2015 - 17:30

"racisme zonder enkele onderbouwing en empirisch onderzoek" Waarom ga je lopen roepen, je kan toch wijzen op het ontbreken daarvan door te laten zien dat je ernaar gezocht hebt, en kom op je bent journalist dan kan je toch wel zoeken in plaats van roepen het is er niet of moet het je aangedragen worden?

denmol
denmol13 nov. 2015 - 17:30

"discriminatie op de arbeidsmarkt van ouderen en gekleurden onbesproken blijft." www.welingelichtekringen.nl/samenleving/434288/asscher-discriminatie-niet-acceptabel.html Zullen we het erover hebben?

elja888
elja88813 nov. 2015 - 17:30

Volgens mij moeten we af van die rare gedachten dat zwarte piet een racistische karrikatuur is. Gewoon geen onzin verzinnen en van alles bij er bi slepen..

2 Reacties
richarrd
richarrd13 nov. 2015 - 17:30

Daar kom je niet vanaf, en waarom niet denk je? Omdat zwarte Piet een racistisch karikatuur ís.

JannesJ2
JannesJ213 nov. 2015 - 17:30

Volgens mij moet jij je maar eens verdiepen in het 'waarom' zwarte piet een racistische karikatuur is. Dat voorkomt je hier getoonde onzin.

[verwijderd]
[verwijderd]13 nov. 2015 - 17:30

Bij ons in de buurt was het Sinterklaasfeest een beetje verwaterd de laatste jaren. De hele Zwarte Piet discussie heeft daar verandering in gebracht en sinds 3 jaar vieren we weer volop Sinterklaas hier in de buurt, en omdat het kan doen we de lippen extra dik rood stiften en zijn de gouden oorbellen net iets groter dan daarvoor en de buurt vindt het geweldig, op enkele gutmenschen na.

1 Reactie
Nikovijf
Nikovijf13 nov. 2015 - 17:30

Ik hoop dat die mensen die het goede willen ook een goede brandverzekering hebben.

[verwijderd]
[verwijderd]13 nov. 2015 - 17:30

[Presentatrice Sinterklaasjournaal vindt het de hoogste tijd een einde te maken aan racistische karikatuur] Beetje raar om daar pas na tig jaar achter te komen.

2 Reacties
Armagaddon
Armagaddon13 nov. 2015 - 17:30

>>> Ha....ha....best Uiig niet te onderkennen, dat inzicht in de loop der jaren zich kan ontwikkelen....friendly smile...

denmol
denmol13 nov. 2015 - 17:30

"Beetje raar om daar pas na tig jaar achter te komen." Dat heet voortschrijdend inzicht, dat is wat anders dan cognitieve dissonantie.

Pietersen2
Pietersen213 nov. 2015 - 17:30

Het meest trieste aan dit verhaal vind ik dat mijn 5-jarige dochter een bijzonder achterlijke discussie moet meemaken waar ze niet om gevraagd heeft. Aan de ene zijde een rigide groep die vasthoudt aan een traditie die best veranderd kan worden als je er mensen mee kwetst. Aan de andere zijde een stel notoire zeikerds die hun gelijk koste wat kost binnen wil harken en verongelukt is in het kwadraat. Triest.

2 Reacties
denmol
denmol13 nov. 2015 - 17:30

"notoire zeikerds rigide groep Als je het blijkbaar nodig vindt je verhaal met drogredenen te onderbouwen waarom zeg je dan überhaupt nog iets?

boeie
boeie13 nov. 2015 - 17:30

de spijker op zijn kop. Wat een poeha om niets, en de kinderen worden de dupe. (dat geldt voor beide kanten)

Zorgenmaker
Zorgenmaker13 nov. 2015 - 17:30

Ze was er al jaren zwaar verontwaardigd over maar kon zich nog net inhouden omdat het lucratieve snabbel is.

2 Reacties
BlowingBubbles
BlowingBubbles13 nov. 2015 - 17:30

Dat denk ik ook.

jomaas
jomaas13 nov. 2015 - 17:30

Zoals de waard is vertrouwt ie zijn gasten. Oud Hollands spreekwoord.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201413 nov. 2015 - 17:30

Er 'moet' niks. De Zwarte Tijl Uilenspiegel behoeft nog uitleg naar ik begrijp. Frustraties zijn gebaseerd op de spiegelingen in Plato's rots. Geruchten over Blacjface en zo. Brrrrrrrrrrr.

1 Reactie
JoopSchouten2014
JoopSchouten201413 nov. 2015 - 17:30

'Blackface'. tiepfoutje

pietdeg2
pietdeg213 nov. 2015 - 17:30

Heeft Diewertje echt het woord blackface gebruikt? Dan is ze wel erg ver heen. Dat de querulanten leentjebuur spelen bij Amerikaanse gekkies die niets hebben gepresteerd dan het racisme aanwakkeren is al erg genoeg. Zij hebben wellicht een motief: er mengen zich erg veel openlijke sollicitanten in het 'debat' die er een bestaansgrond of een baantje aan proberen over te houden of anders wel hun ego te kriebelen door te menen als blogger iets te agenderen. Maar als normale mensen die Amerikaanse bullshit nu ook al over gaan nemen en in de val van de Quicys trappen om hun het debat te laten bepalen, dan kun je van een ding zeker zijn: dat er ook hier door dat domme gekrakeel lange tijd geen fatsoenlijk debat over racisme mogelijk zal zijn. En dat er dus ook geen donder zal verbeteren.

1 Reactie
denmol
denmol13 nov. 2015 - 17:30

"Maar als normale mensen die Amerikaanse bullshit nu ook al over gaan nemen en in de val van de Quicys trappen om hun het debat te laten bepalen, dan kun je van een ding zeker zijn: dat er ook hier door dat domme gekrakeel lange tijd geen fatsoenlijk debat over racisme mogelijk zal zijn. En dat er dus ook geen donder zal verbeteren." Gooi het er maar uit want je hebt je blijkbaar te lang ingehouden kom maar met je scheldwoorden zoals querulanten die zelf verantwoordelijk worden gehouden voor het aanwakkeren van racisme, het zit je werkelijk diep hè Pietje? Amerkaanse bullshit en mensen die dit doen alleen maar om er een baantje aan over te houden. Cut the crap Piet en kom een met argumenten in plaats van hier heel emotioneel leeg te lopen door schuimbekkend met drogredenen mensen waar jij het totaal mee oneens schijnt te zijn weg te zetten zonder enige onderbouwing.

basOoms
basOoms13 nov. 2015 - 17:30

Per onmiddelijk stoppen met dit journaal.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos13 nov. 2015 - 17:30

Ik zou zeggen als het je niet bevalt, onmiddellijk stoppen met kijken.