VN-conferentie Rio +20 over duurzame ontwikkeling richt terecht zijn pijlen op een van 's werelds meest vervuilende industrieën: De veeteelt. Nederlandse regering wordt wakker!
De mens gaat met zijn geldlust over alle lijken. Een milieu-conferentie gaat niks daaraan veranderen, want vrijwel alle mensen die daaraan deelnemen zitten daar voornamelijk voor hun eigen welzijn.
Het is inderdaad dat je vaak bij deze topics terugziet hoe weinig mensen om groen geven. Het is altijd eerst economie en dan groen, terwijl zonder groen, de economie straks niet meer bestaat. Kwestie van prioriteiten. Zelf eet ik ook geen vlees meer, omdat ik simpelweg niet meer bij wil dragen aan al het leed en destructie. Bij Radar gezien dat een Russische vee-magnaat, tevens oliebaron geld kreeg van de Nederlandse overheid om zijn stallen uit te breiden, zodat Nederlandse investeerders en ondernemers ook een graantje mee kunnen pikken. Kortom: als dierenleed en milieuvervuiling lucratief is, doen mensen het. Men ontslaat zich massaal aan diens morele plicht. Terwijl het zoveel groener kan: - Minder of geen vlees meer eten; - Sparen bij Triodos; - Meer fietsen en met het OV; - Je vluchten compenseren en andere zaken (www.hivos.nl) En ga zo maar door.
Nee, het moet zijn: word wakker! Directeuren die hun taal niet beheersen boeten bij mij altijd in aan geloofwaardigheid.
Inderdaad. Neem laat de rest van de wereld een voorbeeld nemen aan de veehouderij in Nederland. Uiterst efficient, en toch veel diervriendelijker en milieuvriendelijker dan de veehouderij in het grootste gedeelte van de rest van de werkeld. Nederland heeft wel een hoge veedichtheid, maar er is geen land in de wereld dat zo efficient omgaat met zijn veevoer. Ook is er geen land in de wereld dat zo'n hoog aandeel restprodukten van de humane consumptie verwerkt in zijn veevoer. Om deze reden is de Nederlandse veehouderij veel minder milieubelastend dan in andere landen. Hiernaast loopt Nederland voor op het gebied van dierwelzijnswetgeving in Europa. Europa loopt vervolgens ook weer voor op de rest van de wereld. Met andere woorden: een dier in de Nederlandse veehouderij is veel beter af dan de dieren in de buitenlandse veehouderijen. Afgelopen jaar is de exportwaarde van de Nederlanse agrarische sector gestegen naar meer dan 70 miljard.
Ik vrees dat het de huidige Nederlandse regering werkelijk geen ene fluit interesseert hoe het met dierenwelzijn in de wereld is gesteld. Alleen al gezien het feit dat wij relatief gezien de grootste bio-industrie ter wereld hebben, en onze macabere kennis daarover maar al te graag exporteren. Weliswaar zijn er in de Nederlandse veehouderij enige welzijnsverbeteringen gekomen, maar die zijn er vooral gekomen tegen de zin in van het CDA en de VVD.
Ook typisch: wat-dan-ook-voor artikel over de clowns van de PVV krijgt zonder moeite 100 replys. En zoiets belangrijks als de planeet en alle wezens die daarop leven krijgt 2 schamele reacties van dezelfde persoon. Dit geeft goed aan dat ook bij de ´gewone burger´ de persoonlijke portemonnee belangrijker is dan de unieke bewoners van deze wereld waarvan er door ons toedoen velen balanceren op de rand van uitsterven. Een flinke oorlog zou veel goeds doen op deze aarde. Van 7 miljard naar 3 miljard of minder zou helemaal perfect zijn!!!
ik denk dat veel mensen een beetje moe worden van mensen die met gegoochel met cijfers (die zo overdreven zijn zijn dat het meteen opvalt), generaliseren, deelwaarheden en oneliners hun agenda proberen te verwezenlijken. Dit laat overigens onverlet dat dierenwelzijn en de aandacht daarvoor wel degelijk belangrijk is. Maar dan wel aandacht voor het plaatje in zijn geheel. Ik denk dat die aandacht niet moet komen van activistische organisaties als: World Society for the Protection of (ik zet er net als de schrijver maar niet: "animal welfare" bij.