Joop

Honderden 'dierenvrienden' trekken met balen hooi naar Oostvaardersplassen

  •  
04-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
25939620878_374bee4898_o

© cc-Ouwesok https://flic.kr/p/FwckyJ

Meer dan duizend aanhangers van de ‘Actievoerders Bijvoeren Dieren Oostvaardersplassen’ zijn met vrachtwagen en trekkers vol hooi naar het natuurgebied getrokken. De dierenvrienden willen de wilde dieren die als gevolg van het winterse weer kampen met voedseltekort bijvoeren. De actie is symbolisch, meldt De Stentor :
Ondanks dat de provincie heeft toegezegd de grote grazers bij te voeren tot eind maart, gaat de demonstratie door. Milou Vogel, een van de organisatoren, zei eerder al tegen de Stentor dat het de actievoerders gaat om een ‘structurele oplossing’. ,,Wij willen méér dan een paar keer bijvoeren”, zei Vogel.
De actie leidt, evenals het voedseltekort, tot een schisma in de dierenbeweging. Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, meldt op Twitter dat een van de organisatoren van de actie een jachtpromotor is. Als de wilde dieren overleven door het bijvoederen, zullen ze later door jagers gedood moeten worden omdat de winter dan als ‘natuurlijke vijand’ van de dieren is uitgeschakeld.
cc-foto: Ouwesok
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

omaoeverloos
omaoeverloos5 mrt. 2018 - 7:56

Die dierenvrienden houden in elk geval niet van aaseters, maar ik vind raven best wel mooie en interessante vogels.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers5 mrt. 2018 - 6:55

Hypocriet geklaag. Het bijvoeren uit mededogen voor het lijden van deze dieren is slechts daarop gericht en niet op iets anders zoals eigenlijk een ideologie. En dat is hier het geval. Want zoals bekend voor wie de aard van het betreffende beestje kent: als een daad niet t.b.v. de links-activistische ideologie geschiedt i.p.v. het daartoe slechts misbruikte schijnbare goede doel dan mag het ook in geen geval iets goeds zijn. De dieren waar het hier om draait zijn door de mens als beheerder van wat natuur moet heten geplaatst en dus al op een 'onnatuurlijke' manier er terecht gekomen. Omdat een werkelijke natuur, die immer woest en wreed is in haar aard ook al kent ze ook zachtaardige kanten, een voortdurend afrekenen is door honger, ziekte, en regelrechte strijd t.b.v. voortplanting op basis wat beschikbaar is, vooraf tot haar huidige toestand en samenstelling leidde, en daar vanuit verder, is dat hier niet anders. En nu wil het geval dat door de mens als absoluut vooraf veroorzakende en beheersende factor dat de omgeving en haar samenstelling er zo is als zij is er ook de hand in mag (en zelfs moet) hebben om te voorkomen dat er niet veel wreder afgerekend gaat worden als zij opeens doet alsof zij er niet is of niet deel zou mogen nemen in de bestaande en gaandeweg ontstane processen. Deze omgeving is geen stabiele zelfstandige natuurlijke geweest voor deze dieren en is dat ook nog lang niet als zij dat überhaupt al wordt. Dan mag, de mens als factor voor e.e.a. net als willekeurig welke werkelijke natuurlijke factor haar invloed doen gelden maar is zij door haar creatieve, bewuste, maar zeker ook verantwoordelijke rol ook in staat om dat te doen om de scherpste kantjes van het bestaan voor vooral de grote dieren te verzachten. Dat heet in gebieden waar de mens toenemend een factor werd van oudsher wildbeheer en houdt behalve jacht waardoor zij een verschaffer is van wildvlees, wat voor een vleeseter te verkiezen is boven vlees van dieren uit de bio-industrie, ook bijvoeren van wilde dieren in barre tijden in zoals nu of afschot in tijden van anders overstelpend overschot, zieke dieren, etc. Het wordt tijd dat de slechts op hun eigen navel gerichte ideologische activisten met meer focus op eigen dogmatische politiek-ideologische doelen dan die van primair belang voor wie of wat dan ook dat kunnen inzien. Niet t.b.v. deze dieren, hen die nu hun overmatige lijden onder brede bijval verlichten, en het grootste deel van de Nederlandse bevolking maar om hun eigen ondraaglijke zelfbehagen zich als goede mensen te presenteren ook zelf eens doorgeprikt te zien.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens5 mrt. 2018 - 9:11

@ Nanno Zeegers Jij schrijft: de links-activistische ideologie geschiedt i.p.v. het daartoe slechts misbruikte schijnbare goede Je moet deze hypocrieten toch vooral gaan zoeken in je eigen rechts extremistische kennissenkring.

Tony Bolloni
Tony Bolloni5 mrt. 2018 - 11:36

@DaanOuwens Toe maar..."jij hebt een andere mening dan ik dus jij bent rechts extremistisch"... Je moet maar durven...

DaanOuwens
DaanOuwens4 mrt. 2018 - 23:03

Dit lijkt mij een prima moment om al dat vee af te schieten en iedere Nederlander die dat wil een stuk vlees te bezorgen. Daarna dat gebied in het geheel asfalteren en er een mooi parkeerterrein van maken. Nederland is wellicht te klein voor groot wild maar zeker te verdeeld om er een beleid op te voeren waar iedereen mee akkoord is. Zijn we voor eeuwig klaar met dit infantiele gezeur. Overigens de rest van de Nederlandse veestapel in de megastallen heeft het slechter dan de runderen in de Oostvaarder plassen.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal4 mrt. 2018 - 18:59

een cultuur is zo sterk als ze omgaat met dieren. respect. andere landen hebben een hekel aan honden, varkens, koeien... dat moeten zij weten maar het zet hen wel lager op de ontwikkelingsdierenvriendranglijst

Joyce Klassen
Joyce Klassen4 mrt. 2018 - 18:22

Intensieve natuurhouderij.

Buzzer
Buzzer4 mrt. 2018 - 15:47

Dierenvrienden hebben zich voor het karretje laten spannen van de jagers https://t.co/Us9HO1gx4E pic.twitter.com/SnUsaPi4Qa" De idioten hebben zich voor het karretje van de jagers laten spannen, die zien jacht op grote grazers als hun walhalla.

5 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus4 mrt. 2018 - 17:54

Dierenvrienden? Drentse boeren en hun personeel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2018 - 18:45

Helaas. Heel veel veeartsen zijn ook jagers in hun vrije tijd. Dierenwelzijn is niet hun eerste prioriteit. Dan zouden ze wel wat meer in het geweer komen tegen de bio-industrie.

Johan eldert
Johan eldert4 mrt. 2018 - 23:39

Piet de Geus 4 maart 2018 at 18:54 Dierenvrienden? Drentse boeren en hun personeel. ging om kwalitatief slecht hooi dat resteerde dus die drenten wilde daar wel vanaf.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mrt. 2018 - 7:08

DanielleDefoe Jarenlang hebben ze meegewerkt aan het inspuiten van hormonen. Ik Belgie heeft dat nog heel lang geduurd en misschien nu nog wel. Ze noemden dat destijds niet voor niets de hormonenmaffia. Voor dier en mens niet gezond, maar geen enkel moreel dilemma.

Piet de Geus
Piet de Geus5 mrt. 2018 - 10:15

"ging om kwalitatief slecht hooi dat resteerde dus die drenten wilde daar wel vanaf" Dat is dan een geluk bij een ongeluk, want kwalitatief goed hooi is veel te voedselrijk voor deze dieren. Vandaar dat Staatsbosbeheer stro bijvoert of hooi dat minstens twee jaar oud is.

richarrd
richarrd4 mrt. 2018 - 15:42

Domme Esther Ouwehand. Het gaat hier om het principe. De mensen willen gewoon geen dieren die aan hun lot worden overgelaten in een weiland. Wil je geen dierenleed? Dan had je die dieren daar niet op dat weiland moeten zetten. Die Partij voor de Dieren is ook niets waard. Volgens de Partij voor de Dieren is iedereen een dierenvriend die volgens de interpretatie van de Partij voor de Dieren een dierenvriend is. Bepaald de Partij voor de Dieren hier nu wie er een dierenvriend is en wie niet? Geef de mensen die bewezen hebben wel echt om dieren te geven aangezien ze uit principe de dieren voeren omdat ze niet willen dat de dieren verhongeren en aan hun lot worden overgelaten. Dieren lijken erg op mensen wat dat betreft. Pre-agrarische mensen reisden ook door de natuurgebieden. Eerst verbleven ze in een bepaald gebied en als er geen voedsel of water meer te vinden was dan gingen ze naar een ander gebied en uiteindelijk kwamen ze weer terug in het eerste gebied waar ze vandaan kwamen. Dat is voor paarden niet anders, dat zie je overal ter wereld gebeuren, en dát is wél echte natuur en de Oostvaardersplassen niet.

11 Reacties
richarrd
richarrd4 mrt. 2018 - 15:46

(geef de mensen die bewezen hebben wel echt om dieren te geven maar de schuld overal van)

richarrd
richarrd4 mrt. 2018 - 15:50

Er zijn heel veel hele mooie voorbeelden van hele mooie natuur in Nederland waar ook grote en kleine grazers leven in de vorm van schapen en een paar bonte koeien die allemaal op stal gaan als het nodig is. Met populatie's die heel goed onder controle te houden zijn.

richarrd
richarrd4 mrt. 2018 - 15:59

Dan moet je afbeeldingen zoeken met de woorden "koeien" en "natuurgebied" of "schapen" en "natuurgebied". Echt prachtig en dat is een verrijking van de biodiversiteit in plaats van dat het de biodiversiteit aantast. Daarnaast zou je ook nog natuur kunnen integreren in bestaande weilanden waar koeien in staan, ook echt heel mooi en heel goed voor de natuur.

vdbemt
vdbemt4 mrt. 2018 - 19:25

De mensen willen gewoon geen dieren die aan hun lot worden overgelaten in een weiland. 1- het is geen weiland, het is vele, vele malen groter en gevarieerder (je bent er waarschijnlijk nooit geweest; dan mis je wat) 2 - ze worden niet aan hun lot overgelaten. Dit jaar zijn er al 700 'uit voorzorg voor lijden' afgeschoten. Als bijvoeren het effect heeft wat de bijvoerders denken te hebben (dat is waarschijnlijk niet eens zo) dan zijn ze die dieren aan het bijvoeren opdat er nog meer worden afgeschoten. Wie is/zijn er nu dom? Als men wat aan dierenleed wil doen. laten ze dan de bio-industrie aanpakken. Die beesten hebben het vele malen slechter dan in dit beheerde 'natuurgebied'. Als die dieren in de OVP het zo slecht hebben, hoe komt het dan toch dat er zoveel zijn? Zoveel zijn er niet uitgezet. Kennelijk hebben ze het er zo goed dat ze zich behoorlijk hebben kunnen vermenigvuldigen. Nogmaals. Wie is er nu dom?

richarrd
richarrd4 mrt. 2018 - 20:40

petervdb Ja, de dieren hebben het er zo goed. Een hongerdood is het beste wat een dier kan overkomen. Hoe meer dieren hoe meer dieren er een hongerdood sterven, dat zeg je net zelf, dus dat is niet goed. Hoe minder dieren hoe beter, hoe minder dieren hoe minder dieren er een hongerdood sterven. Daar ben je het dus wel mee eens als ik het goed begrijp.

richarrd
richarrd4 mrt. 2018 - 20:58

Ik weet niet of je het weet maar de dieren komen uit een gebied dat tien keer zo groot is als Nederland. Daarnaast zijn de half wilde dieren ook nog eens allemaal dezelfde dieren, ze zien er allemaal hetzelfde uit terwijl we heel veel hele bijzondere bonte koeien hebben met alle kleuren van de regenboog en heel veel verschillende vachtsoorten die op het punt staan uit te sterven zoals de blaarkop, een lakenvelder of een Schotse hooglander bijvoorbeeld. De koeien zijn veel mooier om te zien omdat ze echt genieten van het leven.

Johan eldert
Johan eldert4 mrt. 2018 - 23:46

Domme domme Go udvis het is geen weiland maar groot natuurgebied. dat inderdaad slecht beheerd wordt maar dat hebben we te danken aan CDA VVD en PVV en hun uitvoerder Henk Bleker. Mensen die tegen het advies in van biologen en natuurbeheerders toch bijvoeren zijn inderdaad geen dierenliefhebbers. Het zorgt namelijk voor meer leed. De zwakkeren verkommeren nog meer en de dieren die wel kunnen eten zullen last krijgen van hun maag/ darm stelsel vanwege het plotse bijvoeren en hoge graad van energie die in het hooi zit. verder is bij deze wel bewezen dat jij ook niet weet waarover je praat en die mensen die nu ineens zich bekommeren over die dieren, komen blijkbaar nooit op de veluwe. ook daar is deze winter veel meer gestorven door honger!. hoor ik je niet over. IN drentse natuurgebieden trouwens ook. Hoor ik je niet over. IN de natuur gaan de meeste dieren dood door honger en dorst. geen eens door roofdieren. dat is de natuur. een echte dierenliefhebber zou dat weten, Jij bent dat dus niet en die protestanten al daar ook al niet. en dat vanuit OVp niet rondgetrokken kan worden hebben we aan Bleker te danken. Maar dan nog zouden de meeste gewoon sterven aan honger en dorst. Kijk naar de afrikaanse steppen. die dieren trekken rond maar het pad dat ze begaan ligt bezaaid met karkassen. Niet gedood door roofdieren maar dood door honger en dorst. get real

Johan eldert
Johan eldert4 mrt. 2018 - 23:48

Go Udvis 4 maart 2018 at 16:50 en ook daar sterven de nodige door de honger tijdens strengere winters of worden afgeschoten zoals in OVP ook gebeurd. je weet echt niet waar je over praat is het wel.

Johan eldert
Johan eldert4 mrt. 2018 - 23:49

Go Udvis 4 maart 2018 at 16:59 combineren met koeien weilanden hahaha. je weet echt niet waar je over praat. ga maar natuurfilmpjes kijken maar bemoei je niet met echt natuurbeheer

richarrd
richarrd5 mrt. 2018 - 14:12

Johan Eldert Of wil je beweren dat de dieren in de Oostvaardersplassen gelukkiger zijn dan het vee dat in de weilanden staat? Dat is dus echt niet waar. Net als jij als mens in een huis net zo gelukkig bent als een prehistorische mens in de natuur is een dier ook net zo gelukkig in een weiland als in de wilde natuur, misschien gelukkiger zelfs. Dat is mooi natuurbeheer dat zorgt voor meer CO2 uitstoot, meer luchtvervuiling en een verminderde biodiversiteit.

richarrd
richarrd5 mrt. 2018 - 16:09

johan eldert Kunt u als echte natuurbeheerder uitleggen wat de meerwaarde is van een konikpaard ten opzichte van een gewoon paard in de natuur? Ik hoop dat u een goed argument heeft en dat het u niet louter te doen is omdat u het leuk vindt om de konikpaarden te zien want dat zou betekenen dat het een persoonlijke hobby van u is en dat de belastingbetaler uw hobby aan het bekostigen is.

BingoGrubb
BingoGrubb4 mrt. 2018 - 15:05

ach ja kunnen ze straks weer boos worden als er dieren moet worden afgeschoten. en zo kan de makkelijk boos wordende burger lekker boos gehouden worden. ik vind er niet veel dier vriendelijks aan en zou het eerder als natuur onvriendelijk bestempelen wat deze mensen willen denk aan die arme maden die nu niet kunnen genieten van een stukje rottend vlees denk aan grond die niet nog even bemest word met een karkas. denk aan de aas eter die nu geen aas krijgt. die zijn lang niet zo knuffelbaar natuurlijk dus dat is niet zielig. je zou bijna denken dat voor deze mensen de natuur ophoud als het knuffelbaarheidsgehaalte te laag is. deze mensen hebben naar mij mening niks op met de dierenleed. ze staan daar voornamelijk om zich zelf een goed gevoel te geven. ander snap ik niet wat er mis is met de natuur zijn gang laten gaan zodat later dit jaar er geen jagers aan te pas hoeven te komen

3 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols4 mrt. 2018 - 17:53

De jagers zijn nodig omdat er geen jagende dieren in het gebied zijn. Natuurlijker zou zijn om een paar wolven uit te zetten. Dan hoeven verzwakte dieren niet meer te verhongeren, dan worden ze verscheurd.

vdbemt
vdbemt4 mrt. 2018 - 19:28

goed verhaal

Johan eldert
Johan eldert4 mrt. 2018 - 23:52

Henri Zwols 4 maart 2018 at 18:53 klopt. dat zal bijdragen maar niet alles oplossen. maar in elk geval moet EHS en corridors uitgevoerd worden. dat zal een stuk schelen. maar actief natuurbeheer is voorlopig wel nodig. er zijn te weinig natuurlijke correcties mechanismes op het moment

Johan eldert
Johan eldert4 mrt. 2018 - 15:04

de politieke partijen die nu ineens voor voeren zijn van de grazers zijn dezelfde partijen die het probleem hebben veroorzaakt. in 2010, Rutte1, hebben vvd, cda, pvv en sgp de EHS de nek omgedraaid. een van de belangrijkste punten die nog voltooid moest worden, was het aansluiten van de losse natuurgebieden met corridors. tussen OVP en veluwe stond ook een grote corridor gepland. Henk Bleker, vond dat maar niets en schrapte het beleid ten faveure van de boeren. Maar verder beheer van de grazers wilde hij ook geen geld aan besteden. Zo kwam staatsbosbeheer klem te zitten. IN de provincie het zelfde probleem. De partijen en CvK die nu zo barmhartig opkomen voor de grazers en de bedreigde boswachters [hoe ziek kan je zijn als 'dierenvriend] zijn dezelfde partijen die al jaren de oplossing tegenhouden. bijvoeren heeft geen enkele zin. Hier in drenthe, ook genoeg grazers in de natuurgebieden doen we het niet. nooit gedaan. En hier is niemand die zich daar druk om maakt en dus ook niet over de natuurlijke sterfte onder de dieren. Geen hamsterpolitiek hier in Drenthe maar gewoon zinvol en doordacht natuurbeleid. en daar hoort honger lijden, kou en sterfte gewoon bij. [op afrikaanse steppen werkt dat ook zo, zonder hekken wel te verstaan] dus al die zogenaamde natuur en dierenliefhebbers. Ik neem aan dat jullie voortaan NOOIT meer op cda,vvd, pvv of sgp stemmen. Dit zijn de partijen die de ellende hebben veroorzaakt. Maar goed dat wel weer wishful thinking zijn van mijn kant. #Just saying

2 Reacties
Buzzer
Buzzer4 mrt. 2018 - 15:44

"de politieke partijen die nu ineens voor voeren zijn van de grazers zijn dezelfde partijen die het probleem hebben veroorzaakt." Nadat boswachters flink veel bedreigingen hebben ontvangen van de "dierenvrienden" beste man.

Buzzer
Buzzer4 mrt. 2018 - 15:49

Verder ben ik het helemaal met u eens ;)

vdbemt
vdbemt4 mrt. 2018 - 13:36

Hartstikke goed. En dan nu met zijn allen optreden tegen de bio-industrie. Daar lijden niet alleen de zwakste dieren. Daar lijden ze allemaal.

1 Reactie
Buzzer
Buzzer4 mrt. 2018 - 15:45

Deze dierenvrienden hadden de zaak beter om kunnen draaien, eerst de bio-industrie. Vermoedelijk gaan de meesten vanavond een hapje vlees doen van de kilo-knallers.

Henri Zwols
Henri Zwols4 mrt. 2018 - 13:26

Ja, want ongecoördineerd in een actie (waarschijnlijk eenmalig) ergens ladingen hooi over het hek kieperen is echt een ‘structurele oplossing’.

adriek
adriek4 mrt. 2018 - 13:14

Ik hoop dat deze dierenvrienden zich de rest van het jaar net zo inzetten voor bedreigde diersoorten en mishandelde dieren in de rest van de wereld, dan ziet de wereld er wat dat betreft over een jaar een stuk beter uit.

Onruststoker
Onruststoker4 mrt. 2018 - 12:47

Ik heb begrepen dat de slagers gratis gebakken hamburgers uitdelen aan mensen die van runderen houden. Want een lekkere hamburger komt van een rund dat wild gegraasd heeft. Als het ware proef je de kruiden uit het wild nog in de hamburger. En anders doe je gewoon wat Italiaanse tuinkruiden erover.