CO2 verdoving werd al in 1979 verboden in Nederland omdat het niet diervriendelijk is, maar werd o.i.v. EU wetgeving opnieuw ingevoerd.
Wat ik me nu in deze hele discussie, die al jaren duurt, toch altijd blijf afvragen is waarom mensen die tegen het slachten van dieren zijn zich toch zo druk maken eerst over of een dier verdoofd wordt (ipv een paar seconden pijn) en daarna hoe die verdoving toch plaats vind. Dood gaan die beesten toch, maakt het dan werkelijk zo enorm veel uit of ze een paar seconden meer of minder lijden? Ik zou het best begrijpen, ook al ben ik zelf een andere mening toegedaan, dat je tegen het slachten van dieren ben maar ik kan het tegen slachten zijn van dieren zijn en het je bemoeien met hoe dat dient te gebeuren niet met elkaar vereenzelvigen.
Weg met ons ziet het als een aanval op zijn manier van leven. De chemie in het lichaam zorgt er dan voor dat je niet helder denkt. Dus rustig worden en de zaken op een rijtje zetten. Hoe kan het toch dat mensen zich storen aan onnodig lijden?
Oke wegmetons Hoe sterf jij liever. In je slaap, of bij vol bewustzijn een paar minuten lijden voordat je wegvalt?
U gaat niet in op mijn punt, u komt met een wedervraag zonder mijn vraag te beantwoorden. Ik wil uw wedervraag best beantwoorden, het zou u sieren als u de vraag beantwoord die ik stel in mijn post.
Zelfs de redenering "als je het dan toch doet, doe het dan pijnloos", is te moeilijk voor wegmetons, dus hij haalt het niveau van de lagere school niet eens.
Vandaag naar een congres geweest natuur inclusieve landbouw, erg interessant.... hier werd de landbouw over de stikstofcrisis heen getild. Hoe nu verder, gelukkig zijn er ook nog heel wat boeren en beleidsmakers die wél de juiste kant op willen, en die het níét allemaal eens zijn met de meningen van boeren die nu met hun trekkers vooraan staan te schreeuwen op het mallieveld en in de rest van het land. Hele mooie praktijkvoorbeelden. Herenboeren is zo'n initiatief. Een collectief van 200 gezinnen koopt een stuk grond of boerderij op, neemt een boer in dienst en gaat produceren. Een investering van 10 euro per week levert op dat iedereen vers vlees aardappelen en groenten heeft, het heel jaar door. Alles word op ambachtelijke en biologisch,dynamische ma mee geteelt
Een investering van slechts 10 euro per week? Dat lijkt me een koopje. Dat zal toch wel per persoon zijn? Kun je die link eens geven?
Wow, 10 euro per week, maal 200, dat is ruim een ton per jaar, daar koop je dus een stuk grond voor, vee, zaaigoed, machines etc. en je huurt personeel om voedsel te verbouwen voor 200 gezinnen? In welk derdewereldland lukt u dat? Of zit u gewoon wat verhaaltjes te vertellen omdat het leuk klinkt?
Het met co2 verdoven van varkens past men toe omdat dit een betere smaak aan het vlees zou geven. Volgens mij is het zo dat bij het elektrisch verdoven een varken zijn spieren aanspant door de elektrische schok, hierdoor trekt er meer bloed weg uit het vlees en is het vlees minder smaakvol. Elektrisch verdoven is een veel humanere manier. Hierbij is een varken binnen 1 seconde verdoofd, bij co2 verdoven en ljjdensweg voor en varken wel 1 a 2 minuten creperen.
Dus zoals gezegd, de vörnaamste reden waarom.men co2 gebruikt als verdoving is Volgensmij de smaak van het vlees. Beetje een onzin reden, want veel verschil qua smaak zit er niet in, maar wel qua dirwelzijn
Stress, zoals veroorzaakt door CO2 narcose, zorgt voor adrenaline in het bloed wat de smaak niet ten goede komt. Stikstofnarcose (ook wel inert gas narcose) is een veel diervriendelijker methode. Een schietmasker is ook heel diervriendelijk en maakt verdoving overbodig.
Als we nu eens helemaal stoppen met dit lijden? Een land moet toch eens de eerste zijn? En waarom dan niet het ergste land?
Heb er weinig verstand van maar er moet toch wel iets humaners te bedenken zijn dan deze mannier van slacht. Wakker dier omschrijft het als "Bedwelming met CO2-gas brandt pijnlijk bij het inademen en is voor het varken veel vervelender dan b.v elektrische verdoving" Eenvoudig met een schietmasker zoals bij koeien is dat misschien wat? Vraag me ook af waarom als we toch proberen dierenleed te voorkomen we nog steeds ritueel slachten, dieren onverdoofd de halsslagader doorsnijden lijkt me nu ook geen feest voor de dieren. We moeten ons realiseren dat Moslims en Joden eten doorgaans alleen respectievelijk halal en koosjer vlees. In beide religies geldt dat dieren op rituele wijze geslacht moeten worden. Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht. Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden. Het dier moet dan in theorie nog uit zijn verdoving kunnen ontwaken. Bij sommige slachterijen wordt er daarom gekozen voor helemaal geen verdoving, dus onverdoofde slacht. Dit geldt met name voor schapen en geiten Al met al we zijn nog een heel eind van een humane mannier van slacht. Het voorstel van Wakker Dier voor kamera-toezicht lijk me een verstandige en zeker niet overbodig. We moeten als we vlees willen eten bereid zijn een fatsoenlijke prijs te betalen, bv 700 gr ribkarbonade voor 4.69 is natuurlijk enkel te verkrijgen onder omstandigheden waarbij een dierwaardige slacht niet mogelijk is.