Joop

Dierenbescherming wil verbod op fokken rashond

  •  
17-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pedigree_dogs_exposed.jpg
"Met 40% van de rashonden is iets mis"
Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming doet zijn uitspraken aan de hand van de documentaire Pedigree Dogs Exposed, die in Engeland voor veel rumoer zorgde. Vanavond zendt Het Gesprek de documentaire uit en hij is ook op deze pagina te bekijken.
Documentary – BBC – Pedigree Dogs Exposed bordercollie19 | MySpace Video  In het Parool zegt Dales dat sommige hondenrassen te ziek zijn om te kunnen voorbestaan:
Simpelweg omdat zij niet meer zijn te redden. Er moet paal en perk worden gesteld aan het fokken van rashonden. Met 40 procent van de Nederlandse rashonden is iets mis”
Een van de soorten waar de dierenbescherming kritiek op heeft is de van Pim Fortuyn bekende Cavalier King Charles Spaniel. Eén op de acht hondjes van deze soort heeft een schedel die te klein is voor de hersenen.
”De pijn die de zieke dieren lijden, is ontoelaatbaar. Het uiterlijk wordt bovengesteld, waardoor de gezondheidstoestand er niet meer toe doet”, aldus Dales.
De documentaire wordt vanavond op Het Gesprek nabesproken in het programma Een goede wereld onder leiding van Lennart Booij.
 
het_gesprek
Links van presentator Lennart Booij zit Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming en daarnaasr dierenarts Paul Mandigers. Rechts van lennart zit populatie-geneticus Ed Gubbels en John Wauben, bestuurslid van de raad van beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Kappasnor
Kappasnor17 dec. 2009 - 13:00

Hoog tijd voor een nationaal coördinator terriërbestrijding?

max58
max5817 dec. 2009 - 13:00

Om de andere lachebekjes/cynici voor te zijn: Nee, ze heten géén Blondi. Maar wel heb ik al vijfendertig jaar Duitse Herders, en nee, dat ga ik ook niet op de divan met een psychiater bespreken. Maar serieus: In de loop van de jaren heb ik diverse nieuwe " schoonheids-wensen" langs zien komen bij dit ras. Maar dan vooral bij kopers wanneer er een nestje was: men wilde per sé een " oud type" ( lees zwaarder type), terwijl dat er nu juist was " uitgefokt" omdat de herders te zwaar werden en dus veel vaker last kregen van heup-dysplacie. De " mode" bepaald dus, er zijn kleinere hondenrassen die inmiddels zelfs niet meer zonder keizersnee kunnen bevallen. Dat gezondheid dus voorop moet staan, en die mode-waanzin moet worden beëindigd, maakt dit nog niet een puur lacherig onderwerp maar geeft aan, hoe mensen überhaupt met dieren omgaan.

mescaline
mescaline17 dec. 2009 - 13:00

Op Animal Planet zie je dagelijks hoe ze in Amerika met dieren omgaan. Ook met honden. Slecht. Worden gered, soms. En onteigend. Komt de vraag: is het dier betrouwbaar genoeg ? Dan komt er een test die volledig is gericht op de genetische uitbanning (van tevoren) van agressie jegens mensen. Onhonds. Honds. Nog erger: een van zulke honden, een duitse herder (Zeus) werd mishandeld tot op het bot. En met een vastgegroeide ketting in zijn nek. Weggehaald. Test gehad. Ja, toch een lieve hond. Mocht baasje krijgen anders spuit en weg. Die yanks maken alles zo verschrikkelijk bedorven, dat is niet te geloven....

HugoSpanje
HugoSpanje17 dec. 2009 - 13:00

De rashonden komen er wonderwel goed vanaf met 40% fokfouten. Volgens mijn waarneming heeft eén op de acht mensen een schedel die te groot is voor de hersenen.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten17 dec. 2009 - 13:00

Dus stop de mensenfok.