Joop

Dierenbeschermers dienen klacht in tegen campagneposters BBB

  •  
10-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
13796 keer bekeken
  •  
darren-welsh-zBU8dMscx4M-unsplash

© CC-foto: Darren Welsh

House of Animals heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie tegen de campagneposters van de BoerBurgerBeweging (BBB). Op de posters staan de slogans ‘Zonder jacht geen gezonde fauna’ en ‘Zonder visserij geen gezonde zee’, die misleidend zijn volgens de organisatie. ‘’BBB probeert haar kiezers te overtuigen met onware beweringen, die zelfs zouden kunnen aanzetten tot misdrijven.’’

De slogan ‘Zonder jacht geen gezonde fauna’ staat op een raamposter met een foto van een wolf. Volgens House of Animals is de poster ‘een oproep tot bejaging’ van een beschermde diersoort, wat in strijd is met de wet, en zou zelfs kunnen aanzetten tot illegale jacht op het dier, wat een misdrijf is.

Karen Soeters, oprichter van House of Animals:

“De wolf is streng beschermd, dankzij het verdrag van Bern en de Wet natuurbescherming. Deze advertentie is feitelijk opruiing tegen een beschermde diersoort en kan zelfs uitgelegd worden als het stilletjes goedkeuren van ernstige misdrijven. En dat is extra triest, omdat in het recente verleden diverse wolven in Nederland onder verdachte omstandigheden dood zijn aangetroffen. In Drenthe is al een wolf bewust door een boer aangereden en in Gelderland werd een dode wolf langs de weg aangetroffen die was beschoten.”

Op de tweede verkiezingsposter staat de slogan ‘Zonder visserij geen gezonde zee’. Deze stelling klopt niet, stelt House of Animals. ''Door visserij dreigt keer op keer overbevissing, er is schade aan de zeebodem door sleepnetten en dieren worden slachtoffer door ongewenste bijvangst. Ook dragen vissersschepen bij aan geluidsvervuiling onder water.''

“Kiezers worden door de BBB simpelweg misleid. Hiermee worden consumenten - en in dit geval potentiële kiezers - aangezet tot meningsvorming op basis van onjuiste informatie. Dit soort vormen van rechtstreeks kiezersbedrog is niet toegelaten onder de voorschriften van de Nederlandse Reclame Code en valt zeker niet onder ‘vrijheid van meningsuiting’ te rangschikken. Bedrog is geen mening, bedrog is oneerlijk’’, aldus Soeters.

CC-foto: Darren Welsh

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (82)

annevelinck
annevelinck12 mrt. 2023 - 13:15

Wie een beetje het echte nieuws in de gaten houdt, weet dat de vruchtbare grond in de Oekraine voor een groot deel gevuld wordt met cadmium en andere zwaar giftige stoffen. Dat wil zeggen dat de voedselvoorziening in de wereld zwaar onder druk komt. Dan ben je debiel als je in NL alle boeren laat verdwijnen en velen van honger gaan omkomen. Juist nu extra zuinig zijn met landbouwgrond.

Pietje Puk139
Pietje Puk13911 mrt. 2023 - 10:52

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Martin van der Linde
Martin van der Linde11 mrt. 2023 - 10:01

Ik zie op YouTube regelmatig filmpjes die waarschuwen dat je niet op de FNP (Fryske Nasjonale Partij) moet stemmen omdat ze voor de wolven zouden zijn. Dan hoor je mensen jammeren over hun dode schaap, in het Frysk natuurlijk. Maar de FNP is helemaal niet voor wolven. Het is duidelijk dat BBB achter deze campagne zit. Niet alleen vanwege de wolven maar ook om stemmen af te pikken van hun directe concurrent. Trappen onder gordel schuwt BBB dus ook niet. https://youtu.be/QDo7E9I1dp4

thjst
thjst11 mrt. 2023 - 8:50

Deze prietpraat hoor ik vaak in Zweden, waar ik woon. Värmland bestaat voor 75% uit bos, natuur zult u zeggen. Was dat maar waar. Hier wordt de 'natuur' door de mens ook geëxploiteerd. Hele bossen met dennenbomen en berken worden rücksichtlohs omgezaagd voor bouwhout en pallets voor biomassa om u te voorzien van elektriciteit. Ieder jaar laten vele elanden, wolven en zelfs lynxen door de jacht het leven, zogenaamd omdat er teveel dieren zijn en dus bejaagd moeten worden. Enige overeenkomsten met de vele reacties is significant.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mrt. 2023 - 12:25

De natuurwaarde van een houthakkersbos is gering. Volgens boeren & jagers zijn er altijd te veel beren wolven lynxen ea predatoren (en elanden maar dat om andere redenen). De Noren zijn ook geen haar beter.

PGS
PGS11 mrt. 2023 - 8:21

Dan mag House of Animals de EU dankbaar zijn dat Brussel besloten heeft dat sleepnet-visserij door mag gaan en puls-visserij verboden is.

2 Reacties
Volrin
Volrin11 mrt. 2023 - 11:13

Wat heeft dat in vredesnaam met dit artikel te maken?

PGS
PGS11 mrt. 2023 - 19:48

@ Volrin Omdat Karen Soeters dit zegt; "Door visserij dreigt keer op keer overbevissing, er is schade aan de zeebodem door sleepnetten en dieren worden slachtoffer door ongewenste bijvangst. " Zij haalt sleepnetten er bij. En aangezien Brussel bepaalt heeft dat visserij door sleepnetten toegestaan is, staat Brussel schade aan de zeebodem toe. Dus ipv haar pijlen op BBB te richten, moet zij eerlijkshalve ook haar pijlen op Brussel richten. Want die laat franse vissers toe om schade aan de zeebodem aan te richten. Niet de BBB.

pahan
pahan11 mrt. 2023 - 6:35

De schade door sleepnetten zijn natuurlijk een sullig argument, omdat onder druk van de Fransen de betere methode verboden werd. Verder zie je mooi het verschil in inzicht. Blijkbaar is de doodsangst die bij prooidieren ingebakken zit geen factor, laat de schapen maar in ellende achter ten gunste van de wolf.

1 Reactie
LaBou
LaBou 11 mrt. 2023 - 11:24

Dan hadden de Nederlandse vissers zich maar aan de afspraken moeten houden. Dan was er niet zo rigoreus een streep door het pulsvissen gezet. Maar net als de Nederlandse boeren hebben de Nederlandse vissers een probleem met het naleven van regels en afspraken.

Ewout Pool
Ewout Pool10 mrt. 2023 - 22:13

De angst voor de BBB moet wel immens zijn als dit soort trucs worden geprobeerd. Helaas voor mevrouw Soester vallen deze raambiljetten niet onder de reclamewetgeving (het heeft namelijk niet als doel spullen of diensten te slijten) maar onder de vrijheid van meningsuiting. Ik acht haar klacht daarom kansloos.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt11 mrt. 2023 - 10:42

Als er trucs worden toegepast dan is dat door BBB met het verstrekken van valse informatie (zonder visserij geen gezonde zee) en het onderhuids aanzetten tot het jagen op de wolf. Niet 'the House of Animals' met het beroep op onrechtmatigheid.

Volrin
Volrin11 mrt. 2023 - 11:15

"De angst voor de BBB moet wel immens zijn als dit soort trucs worden geprobeerd. " Of mensen treden op tegen misleidende reclame. "Helaas voor mevrouw Soester vallen deze raambiljetten niet onder de reclamewetgeving (het heeft namelijk niet als doel spullen of diensten te slijten) maar onder de vrijheid van meningsuiting. Ik acht haar klacht daarom kansloos." Het slijten van een politieke partij is wel degelijk reclame. Daarnaast is het niet óf VvmU óf reclame.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout10 mrt. 2023 - 21:08

Goed plan van BBB voor 2100. Op dit moment legt landbouw voor 66 procent een enorm beslag op de oppervlakte van Nederland. Met een zeer bescheiden belang voor de economie. Dat moet gereduceerd worden met een flink percentage voor bosgebied en andere natuur - reductie CO2, reductie stikstofverbindingen, helder water etc. - Wat bijvoorbeeld kan beginnen met het met breed verbinden van de Oostvaardersplassen met de Veluwe voor grazers en wolven met mogelijkheden voor verder uitbreiden naar het zuiden. Voor viskwekerijen moeten ruime afgeschermde gebieden worden vrijgemaakt. Tegen die tijd kan men zich afvragen of het aantal wolven niet wat uit de hand loopt en er best wat meer gevist kan worden. Anno hu is het plan van BBB niet meer dan een rookgordijn.

5 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine11 mrt. 2023 - 10:06

@Arjan, "een enorm beslag op de oppervlakte van Nederland". En toch hebben we niet eens genoeg landbouwgrond om 18 miljoen Nederlanders vegetarisch! te voeden. Wij leggen juist een enorm beslag op de oppervlakte van andere landen voor onze voedselvoorziening. En hoe meer we hier wegdoen, hoe meer landbouwgrond we in het buitenland gebruiken. Maar ja, wat maakt dat uit, als wij maar 'natuur' hebben.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mrt. 2023 - 12:43

Nederlanders zelf voeden kan, maar dat vereist een drastische verandering in het voedselpakket. Laat die viskwekerij maar zitten dier- en milieuonvriendelijk. Behalve het wildviaduct vanuit de Oostvaardersplassen is er ook een nodig voor toegang tot de uiterwaarden tussen Arnhem en Wageningen vanuit de Veluwe. Voetgangers komen er de weg ook niet over.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout11 mrt. 2023 - 16:36

@A little bit of sunshine @DanielleDefoe Ik vrees dat de (noodzakelijke) oplossingen al vele jaren bekend zijn, maar dat men elkaar vanuit eigenbelang de tent uitvecht om die oplossingen te vermijden, daarbij electoraal gesteund. Landbouw is níét belangrijk voor de Nederlandse economie (en nog 3 mythes over de landbouw ontkracht) https://decorrespondent.nl/12194/landbouw-is-niet-belangrijk-voor-de-nederlandse-economie-en-nog-3-mythes-over-de-landbouw-ontkracht/6484981058556-1c6403d2 Door deze oplossingen kan vis de hele wereld voeden https://decorrespondent.nl/7252/door-deze-oplossingen-kan-vis-de-hele-wereld-voeden/3856739596248-44989e79

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mrt. 2023 - 19:15

Overgaan op misbruiken van de volgende diersoort spreekt mij niet aan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2023 - 10:46

De visexpert rept met geen woord over dierenleed in de huidige kwekerijpraktijk en er zijn meer milieubezwaren dan alleen mestproductie. https://www.ciwf.nl/nieuws/2020/02/10-redenen-om-geen-zalm-te-eten

Rens Dames
Rens Dames10 mrt. 2023 - 19:04

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

8 Reacties
LaBou
LaBou 10 mrt. 2023 - 22:21

De wolf is daarbij de hulphond van de jagers. Dan zijn die jagers veel minder nodig.

vdbemt
vdbemt11 mrt. 2023 - 2:39

"Nederland heeft geen natuurgebieden die voor de er aanwezige diverse fauna voldoende en evenwichtige natuurlijke corrigerende concurrentie kent." TOT het verschijnen van de wolf. Alle reden dus om de wolf zijn natuurlijke gang te laten gaan. En onszelf als nietnatuurlijk jagende beheerder terug te trekken.

Zandb
Zandb11 mrt. 2023 - 7:14

Rens Uw 'feitelijke uitspraak' berust op subjectieve aannames. M.aw.: U verkondigt een mening. Als het om reclame gaat, mag je meningen niet als feitelijke uitspraak weergeven. als dat gebeurt dan is er sprake van misleiding.

Jozias2
Jozias211 mrt. 2023 - 7:33

@zandb Mag een politieke partij wel meningen uiten? En is het ook reclame wat valt onder de reclame code commissie als dit niet in de openbare ruimte hangt maar bij mensen thuis?

Gentleman
Gentleman11 mrt. 2023 - 9:04

Jagerslatijn!

vdbemt
vdbemt11 mrt. 2023 - 9:29

"De jacht is een belangrijk onderdeel van natuurbeheer" Sterker nog. De jacht is een belangrijk onderdeel van de natuur. De gehele fauna is een voortdurend onderling bejagen. Het is door het overbejagen van de mens dat diersoorten, waaronder natuurlijke predatoren, verdwijnen. " Het dichtbevolkte Nederland heeft geen natuurgebieden die voor de er aanwezige diverse fauna voldoende en evenwichtige natuurlijke corrigerende concurrentie kent." En DAT is het resultaat van de menselijke hoogmoed, het destructieve (niet constructieve) ingrijpen op de natuur. Als je dan vindt dat jagen goed is, laat dan de soort die daar goed in is (zoals de wolf) zijn gang gaan. En ga niet juist die bejagen. Dit: "Dat maakt dat de mens als natuurbeheerder constructief en doelgericht moet deelnemen aan een gezonde wildstand. " slaat zo enorm nergens op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mrt. 2023 - 23:56

Laat het "beheer" liever over aan de echte professionals. Menselijke jagers zijn daar minder geschikt voor.

Zandb
Zandb12 mrt. 2023 - 8:39

Jozias U vraagt: "Mag een politieke partij wel meningen uiten?" U begrijpt blijkbaar niet wat u leest. Het gaat hier niet in eerste instantie om 'reclame' maar om misleiding. Verder zou je, als klopt wat u zegt, als reclamemaker de wet kunnen omzeilen, wanneer je reclame-uitingen als een privé-zaak zou mogen/kunnen zien. Maar helaas voor u, we kennen ook zoiets als 'sluikreclame'. Tot slot vind ik het jammer dat u zo de aandacht - bewust of niet - afleidt van het eigenlijke punt "Je kan een mening niet als feit verkondigen", zoals onze alom bekende Rens doet.

Jan Man
Jan Man10 mrt. 2023 - 18:40

Dierenbeschermers tegen de dierenmisbruikers. Je had toch gehoopt dat dat in 2023 niet meer nodig zou zijn.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans310 mrt. 2023 - 16:47

Beoordeelt de Reclame Code Comissie politieke, dus per definitie omstreden standpunten? Waneer is een politiek standpunt dan 'misleidend'? Diverse partijen menen dat halvering van de veestapel een oplossing van het stikstofprobleem oplevert. Die moeten toch met zo'n standpunt campagne kunnen voeren.

3 Reacties
Volrin
Volrin10 mrt. 2023 - 18:30

"Beoordeelt de Reclame Code Comissie politieke, dus per definitie omstreden standpunten?" Het beoordeelt reclame, in alle vormen. En als die reclame misleidend is mogen zij daar een oordeel over vellen. Ongeacht of het politieke reclame is. Dat het politiek is beschermd het niet op magische wijze van wetten en regels over misleidende reclames. "Diverse partijen menen dat halvering van de veestapel een oplossing van het stikstofprobleem oplevert. Die moeten toch met zo'n standpunt campagne kunnen voeren. " Hoe is dat hetzelfde als onzinnige beweringen doen dat de gezondheid van de zee afhankelijk is van visserij? Of mensen aanmoedigen om beschermde diersoorten te doden?

vdbemt
vdbemt11 mrt. 2023 - 2:43

De commissie beoordeelt de klachten die bij hun ingediend worden. Zij gaan niet over de formulering van de klachten. Dat doen de klagers. De commissie gaat over het oordeel.

Zandb
Zandb11 mrt. 2023 - 7:17

Frans De RCC beoordeelt reclames. Volrin legt het keurig uit. Er is niets op tegen om met een idee (een mening) - wij vinden de jacht een goed zaak, bij voorbeeld - reclame te maken.

Jozias2
Jozias210 mrt. 2023 - 16:13

Het gaat hier volgens het artikel om raamposters. Vraag 1 is dan waarom dit onder de reclame code commissie zou vallen en niet onder de vvmu?

9 Reacties
Volrin
Volrin10 mrt. 2023 - 18:32

Omdat dat dat voor andere reclame ook niet geld. De VvmU is sowieso niet absoluut. Zo mag je bijvoorbeeld niet oproepen tot het begaan van misdaden, ook al zou het jou mening zijn dat mensen dat moeten doen.

Jozias2
Jozias210 mrt. 2023 - 20:07

@volrin Je mag zowel als vvmu en in de reclame niet oproepen tot strafbare feiten. Maar in dat geval moet je aangifte doen bij de politie. De vraag hier is waarom de rcc? Of valt het onder de vvmu.

vdbemt
vdbemt11 mrt. 2023 - 2:45

Is een poster niet anders dan reclame voor je mening?

Zandb
Zandb11 mrt. 2023 - 7:21

Jozias Als ik u om bepaalde redenen (of niet?) een idioot vind, dan valt dat onder de VVMU. Als ik beweer dat u een idioot bent, dan hangt het maar helemaal van de context en de aangevoerde redenen af, of dat wettelijk gezien een probleem is of niet. Of het dan raamposters of iets anders betreft, dat is wel relevant maar niet voor het principe.

Jozias2
Jozias211 mrt. 2023 - 7:37

@zandb Helemaal waar maar niet relevant. Het gaat niet om of het wel of niet strafbaar is. Er wordt een gang narcose reclame code commissie gemaakt. Dan moet je wel eerst vaststellen of de reclame code commissie gaat over posters die bij mensen thuis voor het raam hangen. Nog los van het feit of een rcc zich bezig miet gaan houden met politieke uitingen. Vol=vol mag want is feitelijk juist maar Nederland = vol mag niet want een mening, zoiets?

Volrin
Volrin11 mrt. 2023 - 8:33

@Jozias "@volrin Je mag zowel als vvmu en in de reclame niet oproepen tot strafbare feiten. Maar in dat geval moet je aangifte doen bij de politie. " En in het geval van misleidende reclame kun je een aanmelding doen bij de RCC. "De vraag hier is waarom de rcc? Of valt het onder de vvmu. " Het is geen of/of. De RCC heeft als orgaan de bevoegdheid om te oordelen over reclame boodschappen. Ongeacht of die meningen bevatten of niet. Als iemand het niet eens is met het oordeel van de RCC en denkt dat de VvmU hen gelijk geeft, moeten zij dat voor de rechter brengen.

Jozias2
Jozias211 mrt. 2023 - 9:44

@volrin De rcc gaat over reclames in de openbare ruimte. Het betreft hier raamposters die door mensen in hun eigen woning worden opgehangen om een politiek standpunt te uiten. De vraag is dan of de rcc zich mag uitspreken over wat iemand thuis doet.

Volrin
Volrin11 mrt. 2023 - 11:17

@Jozias "Er wordt een gang narcose reclame code commissie gemaakt. Dan moet je wel eerst vaststellen of de reclame code commissie gaat over posters die bij mensen thuis voor het raam hangen. " Natuurlijk. Het blijft reclame. Dat het achter een huisraam, ipv een bushokje hangt, maakt het niet opeens geen reclame voor de BBB meer.

Jozias2
Jozias211 mrt. 2023 - 12:38

@volrin Zo natuurlijk is dat niet. Ten eerste moet je je dus afvragen of de rcc zich bezig zou moeten houden met politieke standpunten. Ten tweede geeft de rcc zelf aan dat zij zich beperken tot reclame uitingen in de openbare ruimte. Dan maakt het dus wel uit of deze poster thuis voor een raam hangt of op een reclamezuil.

Kit2
Kit210 mrt. 2023 - 16:05

Alle sympathie voor het werk van K. Soeters, daar niet van, maar laat het niet uitlopen op het uitdiepen van de kloof Regio en UVA/NPO/grachtengordel, want een beetje lange tenenwerk is het wel. We zullen toch even met die mensen in gesprek moeten en dit soort dingen helpt niet echt. Over 5 jaar weet niemand meer wat de BBB was en is vd Plas bijgezet in het Rita Verdonk-Museum voor veelbelovende mislukkingen, maar hou ze nu even te vriend.

3 Reacties
LaBou
LaBou 10 mrt. 2023 - 17:22

Waarom zouden we van der Plas voorlopig te vriend moeten houden? Gewoon de halve waarheden en hele leugens benoemen voor wat ze zijn. Er wordt al genoeg stroop gesmeerd.

Dehnus
Dehnus10 mrt. 2023 - 18:33

@Kit2 Totdat ze jouw aangeven bij een kliklijn, waar pas recentelijk vragen over werden gesteld, dan ben je ineens "fair game" voor deze idioten.

Zandb
Zandb11 mrt. 2023 - 7:24

Kit Op een misleidende manier reclame maken, dat mag niet. Of je in gesprek gaat of niet, dat verandert daar niets aan. Vandaag gaan klimaatactivisten een snelweg bezetten. Dat mag niet. Als ik u goed begrijp, dan moeten we dus met die activisten gaan praten, terwijl ze een snelweg bezetten?

Tuck'R
Tuck'R10 mrt. 2023 - 15:10

De angst voor BBB is zo groot dat alle middelen wanhopig worden aangewend om nog iets van haar populariteit in te dammen.

9 Reacties
Ejoth
Ejoth10 mrt. 2023 - 15:42

Onbegrijpelijk

J Maij
J Maij10 mrt. 2023 - 15:44

Goeie reactie Tuck'R, lekker inhoudelijk

Satya
Satya10 mrt. 2023 - 16:21

Als je iets om dieren geeft lijkt het mij heel normaal dat bbb niet je favoriete partij is. Dat een niet favoriete politieke partij bij jou direct angst op roept zegt wat over jou.

vdbemt
vdbemt10 mrt. 2023 - 16:40

WIE zet hier nu 'wanhopig alle middelen' in? De bewuste misinformatie en onderhuidse aanzet tot het jagen op de wolf, DAT is inzetten van 'alle middelen'. Het protesteren daartegen is een normale en fatsoenlijke actie.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst10 mrt. 2023 - 16:54

Volledig mee eens Tuck

LaBou
LaBou 10 mrt. 2023 - 17:23

@Maij: en nog onzin ook.

Volrin
Volrin10 mrt. 2023 - 18:32

Gebrek aan inhoudelijk reactie, staat genoteerd.

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 mrt. 2023 - 6:24

Dieren bescherming onder de wet is niet 'wanhoop'.

BrotherV
BrotherV11 mrt. 2023 - 18:31

Natuurlijk is Pabst het met hem eens.. lol

Gio Servas
Gio Servas10 mrt. 2023 - 15:04

Onder bepaalde voorwaardes heeft House of animels helemaal gelijk. De vraag is alleen voldoen we wel aan deze voorwaardes? Belangrijkste hiervan is, is het ecosysteem wel in balans? Zo niet, kan jacht en zelfs visserij er juist voor zorgen dat deze balans er wel komt. Natuurlijk is overvisserij en teveel jagen niet goed, maar dat is net als water drinken, teveel water is ook niet goed. En dan ook de manier waarop er bv gevist wordt, maar een diervriendelijkere wijze is alweer afgeschoten door de EU, dus die boot is gemist. Echter, een gezonde jacht en gezonde visserij kan wel degelijk zorgen voor een beter balans in het ecosysteem.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt10 mrt. 2023 - 16:42

Precies. Alleen: die moet er dan wel komen, want nu is ie dat niet.

LaBou
LaBou 10 mrt. 2023 - 17:25

Wolven zijn prima jagers en uitstekend in staat om het ecosysteem in balans te houden.

Volrin
Volrin10 mrt. 2023 - 18:33

"Onder bepaalde voorwaardes heeft House of animels helemaal gelijk. De vraag is alleen voldoen we wel aan deze voorwaardes?" En daarom komt er een rechter aan te pas. "Echter, een gezonde jacht en gezonde visserij kan wel degelijk zorgen voor een beter balans in het ecosysteem." Bron?

Zandb
Zandb11 mrt. 2023 - 7:27

Gio Er is niets op tegen om een mening te hebben in dit soort zaken. Er is ook niets op tegen om met die mening 'reclame te maken', om te proberen anderen voor je standpunt te winnen. Maar waar het hier om gaat, is dat een mening - een gezonde jacht is een goede zaak - als een feit gepresenteerd wordt. En dat is misleidend.

Volrin
Volrin11 mrt. 2023 - 8:35

Foutje in mijn laatste bericht. Rechter moet natuurlijk de RCC zijn.

onyxcumulus
onyxcumulus11 mrt. 2023 - 8:38

""""Echter, een gezonde jacht en gezonde visserij kan wel degelijk zorgen voor een beter balans in het ecosysteem.""""" De mens is ook een onderdeel van het ecosysteem. Wanneer gaan we daar eens wat doen, aan het maar uit blijven breiden van deze soort. Er zijn er nu wel erg veel en allemaal nog met een mening ook..

Proletarier
Proletarier10 mrt. 2023 - 14:17

Wacht, BBB liegt en verdraaid wetenschappelijke feiten voor korte termijn eigenbelang? Dat is nauwelijks nieuws te noemen

r v b
r v b10 mrt. 2023 - 14:07

Zonder jacht geen gezonde fauna, dat klopt. Daarom is het goed dat de wolf, een natuurlijke jager, terug is in Nederland. Maar zonder visserij is er een prima gezonde zee, die was er al voor de mens er was.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2023 - 14:11

Vogels en zeehonden nemen de visserij ook wel op zich.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen10 mrt. 2023 - 14:30

r v b, Tenzij je kunt zeggen dat roofvissen ook 'vissen', net zo als wolven jagen. Ik geloof dat dat zo meestal niet gebruikt wordt.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine10 mrt. 2023 - 13:57

Met jacht beheren we in Nederland elke wildstand: herten, zwijnen, ganzen, vossen, konijnen, etc. Er komt een moment dat ook de wolvenpopulatie beheert moet gaan worden. Verder denk ik dat dit soort acties alleen maar gratis pr zijn voor de BBB.

Mathijsco
Mathijsco10 mrt. 2023 - 13:42

Och, wat zijn de teentjes lang als er een keer een contra-geluid komt. Daar waar uiteraaaaarrrd de vrijheid van meningsuiting in het geding is als men een keertje NIET de a-2 mag blokkeren.

15 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas10 mrt. 2023 - 14:06

Ik denk dat jouw tenen langer zijn, zoals je op dit bericht reageert. Elk weldenkend mens kan begrijpen dat zo'n poster gewoon niet kan. Daarnaast, C. van de Plas reageert op Twitter ook dat ze gerechtelijke stappen gaat ondernemen als ze denkt dat iemand zijn vrijheid van meningsuiting ingeperkt moet worden.

r v b
r v b10 mrt. 2023 - 14:09

een demonstratie valt onder de vrijheid van meningsuiting. Reclame valt niet onder de vrijheid van meningsuiting. Goed dat Karowlain eens tegenspraak krijgt met haar leugens.

Proletarier
Proletarier10 mrt. 2023 - 14:20

Dus jij vind leugens een contra - geluid ? Het hangt er maar vanaf wat je normen en waarden zijn he. Ik zou je mening gewoon lekker beperken tot wetenschappelijke feiten. De zee was prima in orde miljoenen jaren voordat de mens er uberhaubt was. Te stellen dat visserij zorgt voor gezonde zeeen is een kei en keiharde leugen ingegeven door korte termijn eigenbelang. Maar nogmaals het is afhankelijk wat je normen en waarden zijn. Als je liegen en bedriegen een goede manier vind om je zin te krijgen dan zegt dat veel over je.

Mathijsco
Mathijsco10 mrt. 2023 - 14:31

@rvb. De A2 blokkeren valt ook niet onder vrijheid van meningsuiting. En verder gaat het om het principe. Hiermee geef je het duidelijke signaal af dat je niet openstaat voor de ideeën van anderen, en dat je er alles aan zult doen om andersdenkenden op alle mogelijke manieren te bestrijden. Dit zijn geen mensen die een dialoog zoeken, maar agressieve dwingelandjes.

Satya
Satya10 mrt. 2023 - 14:32

En alweer een aanval van extreemrechts op vvmu, volledig vanuit de slachtofferrol die extreemrechts zo graag aantrekt.

Norsemen
Norsemen10 mrt. 2023 - 14:51

"contra-geluid" Fantastisch wat voor synoniemen er allemaal bedacht worden voor het woord onzin.

Ejoth
Ejoth10 mrt. 2023 - 15:46

RVB. Weinigen weten dat de vrijheid van meningsuiting in principe ook geldt voor reclame. Het is wel zo dat aan reclame veel strengere eisen worden gesteld dan aan andere publicaties: reclame mag zelfs niet misleiden. Daarnaast moet reclame onder bepaalde omstandigheden aan allerlei mededelingsvereisten voldoen. Bron: https://www.vwsadvocaten.nl/rechtsgebieden/uitingsvrijheid/

Mathijsco
Mathijsco10 mrt. 2023 - 16:05

@ Pindaklaas, ik reageer op eigen titel en heb geen banden met BBB of van der Plas. Stemmen doe ik op de SP. Verder zie ik totaal -maar dan ook totaal- niet in waarom een organisatie de slogans: ‘Zonder jacht geen gezonde fauna’ en ‘Zonder visserij geen gezonde zee’ niet zou mogen gebruiken. Het zijn vrij algemene standpunten, waar je het mee eens kunt zijn of niet.

Mathijsco
Mathijsco10 mrt. 2023 - 16:54

@ Satya, waarom toch die eeuwige extreemrechts kaart spelen. Waarom? Ik ben hier vrij nieuw, en naast wat mensen die zeuren over een verkeerd geplaatst streepje tussen 2 woorden, zie ik hier genoeg mensen die bereid zijn gewoon te discussiëren op basis van redelijkheid en argumenten. Uw -ik noem het maar gewoon- Godwin, maakt het lelijk. Maakt mij lelijk. Het zou zelfs zomaar zo kunnen zijn dat ik meer van Israel houd dan u. Het zou u sieren als u uw woorden terug zou nemen. Back on topic.

Proletarier
Proletarier10 mrt. 2023 - 17:22

@ Matthijs “ Het zijn vrij algemene standpunten, waar je het mee eens kunt zijn of niet” En als ik vind dat 1+1 drie is is dat ook een mening die we serieus moeten nemen?

PGS
PGS10 mrt. 2023 - 18:32

Jij stelt dat jij hier vrij nieuw bent en dat je graag wilt discussiëren op basis van redelijkheid en argumenten. Helaas ben je nu tegen iemand aangelopen die bij gebrek aan argumenten de rechtse kaart trekt en met allerlei holle scheldwoorden gooit. Maar over het algemeen is het leuk om hier een discussie te ontlokken en te voeren. Dat is de reden waarom ik hier al een tijdje vertoeft.

Volrin
Volrin10 mrt. 2023 - 18:35

Och wat vind u het moeilijk om op de inhoud te reageren.

Norsemen
Norsemen10 mrt. 2023 - 18:51

@Mathijs Je zegt redelijk nieuw te zijn op Joop. Hoe kom je er dan bij dat Satya zo vaak de extreemrechtse kaart zou trekken?

BrotherV
BrotherV10 mrt. 2023 - 19:07

Deze dierenbeschermers doen gewoon waar ze voor zijn. Dat u daar "lange teentjes" in ziet is wel heel bijzonder. Wat dat te maken heeft met de blokkade van de A12 is me ook volkomen duister. Kortom, wat is het nut van deze nogal wereldvreemde bijdrage?

Satya
Satya11 mrt. 2023 - 9:21

Mathijsco Omdat extreemrechts ook beweert dat er een keer een contra geluid is terwijl ik mijn hele leven Wilders hoor gillen dat je niks mag zeggen. Contra geluiden zijn er altijd gewoon geweest, dit is niets nieuws. Vind dat dat te gemakkelijk gezegd wordt om een slachtofferrol te krijgen. Maar goed, ik ging er eigenlijk vanuit dat dit de nieuwe nickname was van LEGO een reageerder die ook altijd dit soort beweringen doet en inmiddels aan account 143 toe is. Mijn excuses.