Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dierenbeschermers dienen klacht in tegen campagneposters BBB

  •  
10-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
14343 keer bekeken
  •  
darren-welsh-zBU8dMscx4M-unsplash

© CC-foto: Darren Welsh

House of Animals heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie tegen de campagneposters van de BoerBurgerBeweging (BBB). Op de posters staan de slogans ‘Zonder jacht geen gezonde fauna’ en ‘Zonder visserij geen gezonde zee’, die misleidend zijn volgens de organisatie. ‘’BBB probeert haar kiezers te overtuigen met onware beweringen, die zelfs zouden kunnen aanzetten tot misdrijven.’’

De slogan ‘Zonder jacht geen gezonde fauna’ staat op een raamposter met een foto van een wolf. Volgens House of Animals is de poster ‘een oproep tot bejaging’ van een beschermde diersoort, wat in strijd is met de wet, en zou zelfs kunnen aanzetten tot illegale jacht op het dier, wat een misdrijf is.

Karen Soeters, oprichter van House of Animals:

“De wolf is streng beschermd, dankzij het verdrag van Bern en de Wet natuurbescherming. Deze advertentie is feitelijk opruiing tegen een beschermde diersoort en kan zelfs uitgelegd worden als het stilletjes goedkeuren van ernstige misdrijven. En dat is extra triest, omdat in het recente verleden diverse wolven in Nederland onder verdachte omstandigheden dood zijn aangetroffen. In Drenthe is al een wolf bewust door een boer aangereden en in Gelderland werd een dode wolf langs de weg aangetroffen die was beschoten.”

Op de tweede verkiezingsposter staat de slogan ‘Zonder visserij geen gezonde zee’. Deze stelling klopt niet, stelt House of Animals. ''Door visserij dreigt keer op keer overbevissing, er is schade aan de zeebodem door sleepnetten en dieren worden slachtoffer door ongewenste bijvangst. Ook dragen vissersschepen bij aan geluidsvervuiling onder water.''

“Kiezers worden door de BBB simpelweg misleid. Hiermee worden consumenten - en in dit geval potentiële kiezers - aangezet tot meningsvorming op basis van onjuiste informatie. Dit soort vormen van rechtstreeks kiezersbedrog is niet toegelaten onder de voorschriften van de Nederlandse Reclame Code en valt zeker niet onder ‘vrijheid van meningsuiting’ te rangschikken. Bedrog is geen mening, bedrog is oneerlijk’’, aldus Soeters.

CC-foto: Darren Welsh

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.