Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Dierenorganisaties: Yvon Jaspers liegt over welzijn kippen

  •  
30-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
yvonjaspers
Vier dierenbelangenorganisaties hebben een klacht ingediend tegen de valse voorlichting van Yvon Jaspers en kippenboer Mark in het programma ‘Onze boerderij’. In de uitzending van 22 september beweerden Jaspers en boer Mark ten onrechte dat alle kippen in Nederland scharrelkippen zijn. Het scharrelsysteem in een stal zou volgens Jaspers en Mark de ondergrens zijn: slechter kunnen kippen het in Nederland niet hebben.
Daarmee negeerden zij de zes miljoen leghennen die leven op draadgazen bodems in de ‘verrijkte kooi’- en ‘koloniekooi’-systemen, stellen de dierenbelangenorganisaties. Hoewel de eieren afkomstig uit dergelijke kooisystemen niet los verkrijgbaar zijn in de supermarkt, worden ze nog wel gebruikt in andere producten, zoals cake of mayonaise.
Omdat Jaspers en Mark de kippen in kooien ‘vergaten’, hebben Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Animal Rights en stichting Dierennood een klacht ingediend bij de NPO, de NPO-ombudsman, de KRO-NCRV en het Commissariaat voor de Media. Zij eisen een rectificatie.
Ook willen de organisaties dat onafhankelijke experts de nog uit te zenden afleveringen van ‘Onze boerderij’ vooraf gaan bekijken om nieuwe onjuistheden te voorkomen. “Mevrouw Jaspers lijkt als onvermoeibare propagandamachine van de vee-industrie, het niet zo nauw te nemen met de feiten”, waarschuwen zij.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (58)

Gefaald
Gefaald1 okt. 2019 - 19:27

De dierenactivisten liegen over het welzijn van dieren. Ik ken de pluimveesector goed en ik ben vaak in de stallen geweest. De kippen hebben er een prima leven, en de dierenactivisten geven er een totaal leugenachtige voorstelling van zaken over. Propaganda is het. Pure leugens. Ga zelf maar kijken in plaats van de propaganda van Wakker Dier zomaar voor waar aan te nemen. Dan zul je zien dat ik gelijk heb.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot2 okt. 2019 - 9:51

'De kippen hebben er een prima leven' Bij gangbare bedrijven leven er gemiddeld 18 vleeskippen per vierkante meter. Het is maar wat je een 'prachtig leven' noemt. 'Propaganda is het. Pure leugens.' Echt inhoudelijke argumenten.. Had je ook nog onderbouwing? https://beterleven.dierenbescherming.nl/fileupload/pdf_sterren_consumenten/Tekst_BLk_vleeskuikens.pdf

Gefaald
Gefaald2 okt. 2019 - 11:48

@Joe Speedboot "Dat komt omdat de standaarden die Nederland zichzelf oplegt heel erg hoog zijn. Het is gemakkelijk om kritiek te hebben. Maar het is belangrijker dat je zoekt naar duurzame oplossingen. Niet alleen voor het dierenwelzijn en het milieu, maar ook voor de levensvatbaarheid van agrarische bedrijven. Het heeft weinig zin megastallen hier te verbieden en dan vlees te importeren uit andere landen waar de omstandigheden misschien nog wel slechter zijn." https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/overal-ter-wereld-is-diep-respect-voor-de-nederlandse-landbouw~bc4f401d/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 okt. 2019 - 8:11

'Dat komt omdat de standaarden die Nederland zichzelf oplegt heel erg hoog zijn.' Aan borstklopperij geen gebrek.. 20 kippen per m2 vind ik niet hoogwaardig. Ik denk dat jij het als je je leven zou moeten doorbrengen op omgerekend 2 m2 ook niet hoogwaardig zou vinden. Stalbranden, Q koorts, monocultuur, achteruitgang biodiversiteit.. Het is maar wat je hoogwaardig noemt. Ik noem het doorgeschoten schaalvergroting. 'en dan vlees te importeren uit andere landen waar de omstandigheden misschien nog wel slechter zijn.”' Met dat importeren van het wel mee. Landbouw is al jaren de grootste bijdrager aan het handelsoverschot. In 2015: 26,1 miljard. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/23/landbouw-goed-voor-meer-dan-helft-handelsoverschot

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2019 - 12:54

Ik heb maar een keer even naar boer zoekt vrouw gekeken en nog nooit naar deze vervolgserie eerlijk gezegd. En ik kijk toch best weleens naar onzin in het slijten mijner dagen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2019 - 10:57

Eitjes van vrije kippen, kippen die lekker buiten lopen in een grote ren. En dan 's nachts lsamen knus op stok. En dan die lokroep van de haan. Ik ken het beeld nog van lang geleden. De boerin met in haar schort het voer en maar strooien met een zwierige zwaai. Dan zag je die beestjes allemaal gezamenlijk lekker de korreltjes oppikken na eerst als een kip zonder kop achter haar aangerend te hebben. Daar waren ze wel even mee bezig. Wat die boerin dan riep zal ik maar niet zeggen. Wat is daar nu op tegen zou ik zeggen. Kippen doen het overal, ook in heel Europa. Die hoeven ook niet zo nodig de grens over en een gym hebben ze niet nodig.

1 Reactie
Ch0k3r
Ch0k3r1 okt. 2019 - 12:18

Ik herken dat beeld nog van vandaag, behalve die boerin dan. Vrij in de achtertuin, plus een norm hok met enorme ren, drie kippen, elke dag verse eieren die echt superveel beter smaken dan uit de winkel. Tijd die je er aan kwijt bent is miniem, lol die je er aan hebt is super.

pastafari
pastafari1 okt. 2019 - 7:08

Het probleem is dat deze door welstand verzadigde maatschappij zelden de echte prijs van producten wil betalen. Bijv. een liter melk kost minder dan een blikje 0.25 L Red bull. Dat kan gewoonweg niet. De boeren zitten met alles op de absolute ondergrens qua prijs. De consument sust ondertussen zijn geweten met scharreleieren. De mayonaise of de taart mag echte niet te duur zijn, dus die eieren komen uit massaproductie (of uit Poolse productie). Ik begrijp niet dat een van de primaire levensbehoefte van mensen, voedsel, niet beter gereguleerd is. De voedselproductie zou genationaliseerd moeten worden. De prijzenoorlog mag niet over de rug van boeren en dieren uitgevochten worden. Daarentegen zouden we Defensie kunnen uitbesteden aan een beveiligingsbedrijf (aan de beste aanbieder, lekker goedkoop).

2 Reacties
TigressApril
TigressApril1 okt. 2019 - 9:54

Red bull is duur omdat het een merk product is, neem een ander smerig energy drankje en je betaald voor hetzelfde goedje 30 cent. Melk is niet te goedkoop want melk is gezond en lekker (eiwitrijk, vet) in tegenstelling tot suiker cafeïne drankjes. "De boeren zitten met alles op de absolute ondergrens qua prijs." Wat merk ik daar als consument van dan? Alles wordt constant maar duurder en de boer krijgt gewoon ongeveer een constant bedrag per 100 kg. Check die prijsindex dan, het wordt alleen maar duurder! https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/33/zuivelproducten-10-procent-duurder-in-een-jaar-tijd "Daarentegen zouden we Defensie kunnen uitbesteden aan een beveiligingsbedrijf (aan de beste aanbieder, lekker goedkoop)." Ja laten we een private club bewapenen en ons leger laten vervangen, des te sneller kunnen we over op een EU leger omdat zo'n private club alleen voor de poen zla gaan. Uw idee is de waanzin nabij.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2019 - 12:48

Kom kom. hoe deden ze dat vroeger dan? De verse slager vroeger had echt lekker vlees en was enigszins betaalbaar, indien je normale proporties at. Het ligt niet aan de consument volgens mij. Mijn ouders hadden het ook niet breed en toch aten wij goed vlees van de verse slager. Niet zoveel als men nu pleegt te eten, dat klopt, het waren kleinere porties, en eerlijk gezegd is dat ook lekkerder. Het ligt m.i. aan de groot-aandeelhouders van grote winkelketens, de supermarkten. Daar moet je het gaan zoeken. Vlees hoort dan ook niet thuis in een supermarkt, evenals groenten daar niet thuis horen. Het zijn en blijven kruideniers in het groot. Het heeft dus alles te maken met aandeelhouders en verdeling, zoals alles in deze maatschappij.

Frits Jansen
Frits Jansen1 okt. 2019 - 4:43

Je kunt er niet om heen dat het een romantisch idee is om dieren menselijke emoties toe te dichten, en dus een menselijke behandeling van dieren voor te staan. Kijk hoe wreed dieren onderling zijn! Beesten meten beest-achtig behandeld worden.

5 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot1 okt. 2019 - 8:13

'Kijk hoe wreed dieren onderling zijn!' Ik ben nog nooit een dier tegengekomen wat zijn prooi levenslang op een miniem oppervlak opsluit. Wat betreft emoties van dieren raad ik je graag het laatste boek van Frans de Waal aan: 'Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?'..

Middenman
Middenman1 okt. 2019 - 8:29

@Frits Jansen - het is ook helemaal niet nodig om dieren menselijke emoties toe te dichten. Als dieren hun natuurlijk gedrag niet kunnen ontplooien (dat is een instinct, zit ingebakken, is geen keuze), als ze ziek worden, pijn hebben, onnatuurlijk kannibalisme vertonen, angstig zijn (ook een dierlijke emotie), etc., dan is dat meer dan voldoende om veel strengere wetgeving en fiscale prikkels in te voeren. Soms is dat nodig. Pas toen de gloeilampen verboden werden gingen we massaal over op spaarlampen en ledverlichting. Het wordt tijd dat we dat ook gaan doen bij de voedselproductie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 okt. 2019 - 9:34

Een fundamenteel onderscheid tussen mens en dier is ook gebaseerd op vooroordelen en een bron van smoezen. De tijd dat dieren werden gezien als automaten ligt al geruime tijd achter ons. In de wetenschap is het al lang gebruikelijk om ook dieren emoties toe te kennen. Resultaten uit onderzoek vanuit diverse disciplines wijzen daar ook op.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2019 - 10:41

Ik weet wel welk geluid ik maak als iemand op mijn tenen (letterlij anders krijgen we dat gezeik weer) gaat staan. Ik weet ook welk geluid mijn kat maakte als iemand op z'n pootje ging staan. Ik moet zeggen dat kwam toch aardig in de buurt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 okt. 2019 - 16:16

Minoes, ik denk niet dat de heer Jansen veel ervaring heeft met katten.

GroeneRat
GroeneRat30 sep. 2019 - 21:09

Allemaal weer organisaties die bestaan uit mensen die niets wezenlijks aan de maatschappij hebben bijgedragen en vanachter hun veilige bureau weer even komen vertellen dat iemand anders het niet goed doet. Deze mensen hebben een totaal verknipt wereldbeeld proberen met het zogenaamd opkomen voor dierenrechten enige zin aan hun leven proberen te geven. Deze dieren hebben het waarschijnlijk beter dan de mensen die hun kleren hebben gemaakt, de dieren hebben goede een gezondheidszorg voldoende te eten en drinken een dak boven hun hoofd. De meerderheid van Nederland is deze mensen zo langzamerhand zat.

LionNLD
LionNLD30 sep. 2019 - 18:31

Bashing the farmer...je moet het maar kunnen. Morgen het boerenprotest en nu nog even scoren... Benieuwd hoeveel "dierenvriend" activisten ooit een boerderij hebben gerund. Gemiddelde boer: keihard werken om een boterham te verdienen, en dan nog bakken stront over je heen krijgen! Respect voor deze mensen; een tegengeluid is hoog nodig!

9 Reacties
Dehnus
Dehnus30 sep. 2019 - 21:20

Tuurlijk joh, gemengd bedrijf? Zeker. 50 koeien? Zeker! Maar de mega boer met 5000 koeien over meerdere bedrijven en meerdere landen met personeel en andere zooi? JA DAAAHAAAG! Ram dat zielig doen van jouw even lekker in je hol.

Katootje2
Katootje230 sep. 2019 - 22:24

Respect voor deze mensen zolang ze zich niet schuldig maken aan dierenmishandeling, zul je waarschijnlijk bedoelen, want dat is het intrappen van een open deur: daar is iedereen het mee eens.

Qizilbash2
Qizilbash230 sep. 2019 - 22:45

Flikker op met je 'boeren'. Fabrikanten (multimiljonair) met megastallen zijn geen 'hardwerkende boeren'. Steeds weer die leugen van 'hardwerkende boeren' die bakken stront over zich heen zouden krijgen. Jij hebt geen flauw idee wat hardwerkende boeren zijn. Echte boeren wonen en werken op een boerderij en hebben veel minder dieren dan in die megastallen.

herman46
herman4630 sep. 2019 - 23:37

Kom nou eens eindelijk met argumenten als jullie vinden dat activisten onzin verkopen. Dat 'keihard werken voor een boterham' kennen we nu zo langzamerhand wel. Jullie systeem is totaal verziekt. Leuterpraatjes als van Yvonne Jaspers c.s. zullen dat niet verbloemen.

quatsch
quatsch1 okt. 2019 - 0:05

Je lust graag een kilo knaller zo te lezen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 okt. 2019 - 5:25

'Benieuwd hoeveel “dierenvriend” activisten ooit een boerderij hebben gerund. Gemiddelde boer: keihard werken om een boterham te verdienen, en dan nog bakken stront over je heen krijgen! ' Ik heb vakantiewerk gedaan op boerderijen en voor bedrijven als Vicon gewerkt. Het is een verzinsel dat men een hekel zou hebben aan boeren. Misschien zal een doorgeslagen activist zo denken, het grote gros denkt niet zo. Er is een probleem dat we naar verhouding in dit kleine landje wel erg veel veeteelt hebben, waarvan ca 80% voor de export, mede daardoor zitten we met een stikstof probleem. Het lijkt me daarom niet zo gek te kijken of en hoe dat omlaag kan door bijvoorbeeld boeren die ermee ophouden een goede vertrekregeling aan te bieden. Om je even een voorbeeld te geven: laatst kreeg ik bij het ontbijt in een Zwitsers hotel een eitje met een NL code erop. In Zwitserland kunnen ze toch ook zelf kippen houden? Dat hoeft Nederland toch niet voor ze te doen? Boeren zijn prima mensen alleen zouden ze ook zelf kunnen bedenken dat produceren voor de lokale markt qua milieu beter is dan honderden/duizenden kilometers te rijden om Zwitsers, Italianen, Spanjaarden etc van producten te voorzien die ze daar ook zelf ook kunnen produceren.

Middenman
Middenman1 okt. 2019 - 8:21

@ Joe Speedboot - Dat was vast een budget hotel :) In Zwitserland gebruiken mensen namelijk het liefst lokale producten. Voedsel, maar ook andere producten. Veel hotels en restaurants zetten op de menukaart waar de producten vandaan komen. Biologisch voedsel was daar al mainstream toen het hier nog als iets voor hippies werd gezien. Er wordt daar ook reclame gemaakt om vooral Zwitserse producten te kopen. De mensen verdienen daar uiteraard goed, maar ze hebben het er ook voor over. Dat laatste is in Nederland het probleem, veel mensen gaan voor kwantiteit en goedkoop en niet voor kwaliteit, smaak en gezondheid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2019 - 12:52

Katootje En illegaal mest uitstrooien! Ach hoeveel voorbeelden hebben we nog?

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 okt. 2019 - 15:38

'Dat was vast een budget hotel ' De grap was dat het juist een eco hotel was met inderdaad veel lokale bio producten en.. volgens de code (0-NL..) Nederlands bio eieren.

vdbemt
vdbemt30 sep. 2019 - 18:29

Alleen al als je goed kijkt naar de promo's van het programma, zie je hoeveel ruimte die beesten (niet) hebben. Hoe schouder aan schouder het allemaal staat.

Freek3
Freek330 sep. 2019 - 18:26

Ach, Wakker Dier liegt ook over kippen. Die heeft het over plofkippen, wat mensen het idee moet geven dat ze door menselijk toedoen in grootte in een korte tijd ontploffen. Dat is een uitermate effectief frame. Maar de waarheid is dat het over kippenrassen gaat die sneller groeien dan andere kippenrassen.

8 Reacties
Jorah
Jorah30 sep. 2019 - 20:46

WD heeft haar definitie van plofkip ook al een keer geruisloos aangepast toen supermarkten te voortvarend bezig waren. Zo rollen ze daar. Hun doel is de veehouderij uit Nederland te verdrijven. Schijnbaar hebben ze liever dat dieren in Oekraïne gehouden worden. NIMBY syndroom.

Karingin
Karingin30 sep. 2019 - 21:53

Je lie...uh bent slecht geïnformeerd.

Oranje2
Oranje230 sep. 2019 - 22:18

Wie is er slecht geinformeerd Freek? Plofkippen zijn gefokt om snel in gewicht toe te nemen. Ze worden zo zwaar dat hun poten hun gewicht niet meer kunnen dragen. De ultieme vorm van dierenmishandeling alleen maar om zo veel mogelijk gewicht te kunnen verkopen in supermarkten. Puur misdadig.

Katootje2
Katootje230 sep. 2019 - 22:35

Freek probeert gewoon de messenger verdacht te maken, dat is heel gewoon tegenwoordig. Dat gaat ongeveer zo: Je mag de leugenaar niets verwijten, want dat mag gewoon, aangezien degene die daar wat van zegt zelf ook wel eens liegt en dus mogen we allemaal liegen, wat ik kan bewijzen door er zelf nog een dikke leugen tegenaan te gooien. Schande over hem die er kwaad van spreekt.

herman46
herman4630 sep. 2019 - 23:40

Dieren die in 6 à 7 weken van kuiken tot (plof)kip worden opgeblazen eufemiseren tot 'kippenrassen die sneller groeien dan ander'?

vdbemt
vdbemt1 okt. 2019 - 9:55

Er is toch geen zinnig mens dat denkt dat die beesten wérkelijk ontploffen? Het is een heel goede symboliek voor het feit dat die beesten in 6 weken tijd op hun volle gewicht gebracht en omgebracht worden. Het zijn nog niet eens volwassen kippen als ze alweer omgebracht worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 okt. 2019 - 10:41

"Ontploffen" is een prima metafoor voor het groeiproces dat deze genetisch gemutileerde kuikens doormaken.

Freek3
Freek312 okt. 2019 - 12:18

Voor al de ongelovigen, zoek de uitzending van keuringsdienst van waarde op over kipfilet. Daarin wordt haarfijn uitgelegd dat plofkippen inderdaad gewoon snelgroeiende rassen zijn.

Dehnus
Dehnus30 sep. 2019 - 18:15

Hebben ze al voer van je sponsors Yvon? Want dat is het belangrijkste natuurlijk.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal430 sep. 2019 - 17:54

wat mogen wij gelukkig zijn in een land te wonen waar de paar problemen die er zijn door gespecialiseerde organisaties aangepakt worden zoals de woon- en productieomgeving van het huisdier kip. Zegt het voort ! zegt het vooral voort. En om dergelijke organisaties voor te zijn: de smaak en voedingswaarde van het ei wordt bepaald door Wat het hennetje eet en niet Hoe.

3 Reacties
Karingin
Karingin30 sep. 2019 - 21:47

Denk jij echt dat we maar een paar problemen hebben in dit land? Je loopt hopeloos achter. En een kip verdient trouwens ook gewoon een goed leven, ook als ie daarna opgegeten wordt. Het houden van kippen op draadgazen bodems is gewoon barbaars. Dieren zijn geen producten.

Gefaald
Gefaald2 okt. 2019 - 16:41

@Karingin Dieren zijn wel degelijk producten. Dat geldt voor de wolf, de haai en de arend, en dat geldt voor de mens. Wij carni- en omnivoren eten dieren. Als product. Alleen van de natuur losgezongenen denken er anders over, zoals velen uit de grachtengordel en andere centra van betweterij.

Qizilbash2
Qizilbash22 okt. 2019 - 18:39

Gefaald: ‘Dieren zijn wel degelijk producten. … Wij carni- en omnivoren eten dieren. Als product. … Alleen van de natuur losgezongenen denken er anders over.’ Hahaha. Wie is hier nou ‘van de natuur losgezongen’?!! Welk dier fokt andere dieren om rassen te creëren die meer vlees, meer melk of meer eieren geven? Welk dier houdt duizenden andere dieren gevangen in een krappe megastal en geeft hen vooraf antibiotica om te voorkomen dat als er 1 ziek wordt, de duizenden anderen ook ziek worden doordat ze als sardientjes samen in een blik zitten? Welk dier melkt andere dieren machinaal (of handmatig)? Welk dier versnippert honderdduizenden mannelijke kuikens 1 dag na de geboorte enkel omdat zij tot de ras ‘legkippen’ behoren en het financieel minder rendabel is (minder snel voldoende vlees) om voer aan hen te besteden in plaats van aan kuikens van het ras ‘vleeskip’ of ‘plofkip’. Om bovenstaande redenen wordt er gesproken van ‘product’. Jij bent duidelijk in de war en ‘losgezongen van de natuur’ want een product is toch echt wat anders dan een prooidier dat inderdaad door carnivoren en omnivoren wordt gegeten.

Joop den Uil
Joop den Uil30 sep. 2019 - 17:42

kippen hebben geen emoties en alleen een korte termijn geheugen.Scharrel, in een hok of in het gras ... maakt ze niet uit zolang er maar te eten valt. Kipvlees is gezond en ei moet minstens 1x per week (gekookt , niet gebakken)

8 Reacties
Jipsterdehipster
Jipsterdehipster30 sep. 2019 - 18:08

Bizarre conlusie. Waar haalt u die kennis vandaan? Wetenschappijke artikelen op google search bij chicken and emotions zeggen het omgekeerde. En een korte termijn geheugen is toch geen vrijbrief om te martelen? Mag hopen dat je niet met dementerenden werkt....

ton14024
ton1402430 sep. 2019 - 18:17

Makkelijk praten als beschermde uil.

adriek
adriek30 sep. 2019 - 18:50

Flauwekul. Onze kippen weten heel goed verschil tussen onze eigen hond en die van vrienden. Zelfde ras, zelfde kleur. Ze weten ook heel goed wanneer 'de baas' in het hok komt (daar krijgen ze eten van, dus blij!) of een vreemde (brr.. eng!). En dat geldt nog steeds als we drie weken met vakantie geweest zijn. Dat kip en ei gezond voedsel zijn klopt dan weer wel. Gekookt of gebakken (in roomboter). Gezondheid van (het eten van) kip-producten staat los van de wenselijkheid van vlees eten en/of kippen laten scharrelen, al zouden ongewenste chemicalien in het vlees of de eieren een rol kunnen spelen.

Audio
Audio30 sep. 2019 - 21:13

2 spiegeleitjes op wit brood of nasi, bami en groene curry met kip.

Hemk
Hemk30 sep. 2019 - 22:10

Volgens die logica kun je ook politici gaan opeten

herman46
herman4630 sep. 2019 - 23:43

Tip: lees het boek 'Mama's laatste omhelzing' van Frans de Waal, wereldberoemd bioloog. En dan wil ik geen geleuter meer horen en lezen over geen emoties.

Frits Jansen
Frits Jansen1 okt. 2019 - 4:48

In de biologie is alles gericht op "de instandhouding van de soort". Dieren hebben gevoel voor zover dat dienstig is aan dat doel: gevaren signaleren en zo mogelijk vermijden. Wilde dieren zijn een groot deel van hun tijd kwijt met eten en voorkomen dat ze gegeten worden. Die kippen hoeven zich geen enkele zorg te maken over hun voeding.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 okt. 2019 - 10:54

Het zou kunnen dat Frits Jansen zo'n hekel heeft aan Leidse juristen dat het overslaat op dieren. Moderne mensen zijn veel tijd kwijt met werken om hun eten te kunnen kopen. Veel wilde dieren brengen de meeste tijd door met slapen.

Katootje2
Katootje230 sep. 2019 - 17:28

"Hoewel de eieren afkomstig uit dergelijke kooisystemen niet los verkrijgbaar zijn in de supermarkt, worden ze nog wel gebruikt in andere producten, zoals cake of mayonaise." Waarmee gelijk het sprookje uit de wereld is dat de consument veel invloed zou hebben door een bewust koopgedrag. En worden ze ook niet meer gebruikt in andere producten, zoals cake of mayonaise, dan worden ze wel geëxporteerd naar Verweggistan, met een stempeltje "Dutch Quality Product". Gewoon verbieden is dus wel de juiste -en enige- weg.

6 Reacties
Karingin
Karingin30 sep. 2019 - 17:46

Inderdaad, je kunt bijna nooit achterhalen waar ingrediënten vandaan komen. Zo min mogelijk bewerkt voedsel kopen is de enige oplossing, maar zelfs dan weet je het niet altijd.

Katootje2
Katootje230 sep. 2019 - 19:02

"Zo min mogelijk bewerkt voedsel kopen is de enige oplossing." Volledig mee eens. -

Juppé🎗
Juppé🎗30 sep. 2019 - 20:43

@Karingin &Katootje...inderdaad hier is de oplossing verbieden.....geen bewerkt voedsel kopen helpt wel (is ook smakelijker), maar onvoldoende en te indirect.

GroeneRat
GroeneRat30 sep. 2019 - 21:15

Dan ook maar geen fabrieksvoesel van de vegetarische slager meer eten. Deze is onlangsovergenomen door Unilever en zal vanwege de winstgevendheid er zoveel mogelijk goedkope troep indoen. Dit deden ze ook met allerlei light-producten die vol zitten met koolhydraten. Eet gewoon veel groente, vlees, eieren en zuivel en geen namaak zooi.

Oranje2
Oranje230 sep. 2019 - 22:23

Begin maar met vleeswaren, dan doe je jezelf ook een plezier. Samengesteld uit god weet wat, is geen controle op. Bewezen is dat vleeswaren erg ongezond zijn. Koop liever een een onsje ham bij de Groene slager. Komt van varkens die een dierwaardig leven hebben gehad. Iets duurder maar smaakt veel beter.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 okt. 2019 - 11:01

Gewoon verbieden. Zelfgemaakte mayonaise is lekkerder, maar het is wel zo makkelijk soms om het te kunnen kopen zonder dan maar meteen marteleieren mee naar huis te nemen.