Joop

Dierenactivisten worden verketterd, maar over varkensleed wil niemand praten

  •    •  
20-05-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
pigs-3967549_1920

© Afbeelding van Peggychoucair via Pixabay

Over het geweld van de boeren lees je niets in de media, maar dierenactivisten die opkomen voor dieren die onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven worden als terroristen weggezet.
Het is stuitend dat slechts één dag na de bezetting van een varkensstal in Boxtel door ruim 100 dierenactivisten van Meat the Victims het al niet meer over het onderwerp ging waar zij mensen bewust van wilden maken: het immense verborgen leed van de dieren in de industrie. Nee, deze dierenactivisten worden met de grond gelijk gemaakt door de politiek, de boerensector en zelfs door dierenbeschermingsorganisaties zoals de Dierenbescherming en Wakker Dier. De dierenactivisten worden beschuldigd van intimidatie en afgeschilderd als terroristen die zwaar gestraft dienen te worden.
Provocatie Maar is er wel echt sprake van intimidatie waar de overheid en boeren de dierenactivisten van betichten? De dierenactivisten forceerden een slot in een varkensstal en traden daar naar binnen nadat ze eerst hun schoenen ontsmet hadden in een ontsmettingsbad. Ze droegen ontsmettingspakken met een hoodie daaroverheen. Ze maakten foto’s van de varkens en biggen om die beelden naar buiten te brengen. Ze ontfermden zich over een paar doodzieke biggen en zaten de rest van de tijd rustig in het middenpad in de stal tussen de varkens. De boer zelf en zijn gezin werden persoonlijk niet bedreigd. Daarbuiten stond een honderdtal medestanders vredelievend netjes achter het door de politie afgezette lint liedjes te zingen en leuzen te roepen. De actievoerders binnen hadden twee redelijke eisen: laat de pers binnen en laat ze de dieren filmen en geef de doodzieke biggen mee zodat ze de nodige zorg kunnen krijgen. Dat laatste is bovendien iets wat volgens de Wet dieren de menselijke plicht is om je over dieren die acuut in nood zijn te ontfermen. Beide eisen werden niet ingewilligd. Wel zag je een groeiend aantal varkensboeren die als tegenactie de weg gingen blokkeren, de banden lek staken van auto’s van de dierenactivisten en hun auto’s om kieperden. Als extra provocatie gingen de boeren ook nog even barbecueën met flink veel vlees.
Een dag later hoor je vrijwel niets over dit geweld van de boeren in de media en worden daar ook geen kritische vragen over gesteld. Maar daarentegen worden de dierenactivisten die empathie hebben voor dieren die onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven in de bio-industrie als extremisten en terroristen weggezet. Mensen die niets gewelddadigs hebben gedaan, maar enkel het leed van dieren in de industrie dat plaatsvindt achter de gesloten deuren van de stallen hebben willen tonen aan de Nederlandse bevolking, zijn geen terroristen.
Aan de politiek in Nederland hebben dieren niets. Telkens weer worden mensen die voor dieren opkomen door de politiek in Den Haag gecriminaliseerd en als terroristen aangemerkt. Het maakt niet uit op welke manier je actie voert. De Nederlandse politiek klopt zich op haar borst omdat zij zogenaamd kopleider zou zijn in dierenwelzijn. Helaas merken de meer dan 500 miljoen dieren in de bio-industrie hier niets van. Ook undercoveropnames van Animal Righst in het varkensslachthuis in Tielt, in legkippen stallen en bij het eenden vangen maken geen enkel verschil. Alleen de Partij voor de dieren stelt vragen en vervolgens wordt dit door minister Carola Schouten afgedaan als incidenten en de NVWA vind niks opmerkelijks omdat zij al het dierenleed normaal vindt en daar niet tegen op treed. Maar de telkens door dierenactivisten getoonde beelden zijn geen incidenten: zij zijn een realistische weergave van de praktijk. Telkens weer tracht de boerensector dierenactivisten in een zwart daglicht te stellen door te stellen dat zij zelf dieren mishandeld en rondgeslingerd hebben om zo de filmbeelden in scene te zetten. Maar iemand die respect voor dieren heeft zal dat nooit een dier aan willen doen. Ook zal geen dierenactivist een stal met dieren in brand gaan steken zoals Telegraaf journalist Wierd Duk in het tv programma Goede Morgen Nederland dierenactivisten daarvan beschuldigde.
Stuitend Het meest stuitend is echter wanneer je je als dierenactivist verraden wordt door je eigen zogenaamde achterban. Zo zegt de Dierenbescherming in de pers: ‘Deze actie is totaal niet wenselijk voor het welzijn van de dieren. Ze jagen de varkens alleen maar de stuipen op het lijf. Stress is niet goed voor ze.’ Waarom in godsnaam deze reactie? Weet de Dierenbescherming dan niet hoe de varkens met stroomstoten en stokken de wagens in worden geladen en gruwelijk eindigen in het slachthuis? Geeft dat niet veel meer stress? En is het leven van de zeug gevangen tussen twee stangen niet continu één en al stress en pijn? En hoe zit het met al die biggetjes die niet mee komen die of langzaam creperen of dood geslagen worden? Deze zelfde Dierenbescherming, die de dierenactivisten er nu van beticht de varkens in hun welzijn te hebben aangetast, heeft een contract met varkensslachterij VION en doet handje klap met de overheid. Hoe de dieren in de bio-industrie moeten leven onder haar armzalige Beter leven sterren systeem is beschamend en de naam dierenbescherming onwaardig.
Op een slimme manier wordt door de boerensector en de politiek de aandacht afgeleid van het daadwerkelijke dierenleed waar de bezettingsactie over ging. Waarom stelt niemand van de pers dat ter discussie: hoe kan het dat we anno 2019 nog altijd zo misdadig met dieren omgaan in de industrie? Dat moet hard aangepakt worden in plaats van deze dierenactivisten die opkomen voor dieren die dat niet zelf kunnen doen. Over al deze meer dan 500 miljoen lijdende dieren in de industrie had de hele berichtgeving van de actie van Meat the Victims behoren te gaan. En nu is er volgens de boerensector ZLTO ook nog een grote kans dat de varkens in de door de dierenactivisten bezette stal geruimd gaan worden. Niet alleen kan de boerensector er op deze manier mee schermen dat de dierenactivisten enorm veel economische schade hebben aangericht, maar ook dat zij hebben meegewerkt aan het vroegtijdig doden van de varkens. Het is jammer dat de pers geen enkele kritische vraag stelt over de noodzaak van dat ruimen. Want hoe zit het met bijvoorbeeld de Albert Heijn Buitendag? Er zijn zelfs arrangementen bij boeren waar je biggetjes kunt knuffelen. Worden die na vertrek van de laatste bezoeker ook allemaal preventief geruimd? En hoe zit het met de Farmvakanties waar je kinderen kennis kunt laat maken met het boerenleven? Hoe trap je mensen die voor dieren opkomen het ergst op hun ziel? Door de dieren waar ze voor opkomen te doden. Mocht dit echt gebeuren dan is er één kleine troost: al deze dieren zouden hoe dan ook gedood worden. Hen is een langer lijden onder erbarmelijke dieronwaardige omstandigheden dan bespaard gebleven.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2019 - 10:22

De dieren hebben niets aan de politiek in Nederland maar ook niet aan die in Europa die dit alles mogelijk maakt middels forse subsidies.

Paul!
Paul!20 mei 2019 - 21:39

Blijkbaar was dit niet de meest geschikte manier om dierenleed onder de aandacht te brengen. Dat lijkt me trouwens iets wat de activisten best van te voren hadden kunnen weten. Aandacht voor dierenleed is er de laatste jaren volop, ook in de media. Of bijvoorbeeld door de door jou al genoemde organisaties, wakker dier en de dierenbescherming. Dat deze organisaties niet geassocieerd willen worden met dit soort ondoordachte acties zou je ook aan het denken kunnen zetten. Dit soort acties doen immers vooral veel schade aan het imago van deze organisaties en voor wat ze uitdragen.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mei 2019 - 16:32

Dit soort acties doen vooral veel schade aan het imago van deze organisaties in de ogen van de lezers van de Telegraaf en andere gezagsgetrouwe blaadjes. De Telegraaf zelf heeft zich nooit al te veel zorgen gemaakt om haar imago, maar zich altijd tot spreekbuis gemaakt van het kapitaal, de macht en de heersende orde. Het is het lijfblad van laf Nederland, dat zichzelf opblaast van trots als ze zich bij het ontbijt weer eens plaatsvervangend stoer kunnen voelen.

Quibus2
Quibus220 mei 2019 - 20:27

De boodschap is zinnig, maar bij de individuele boer zit je natuurlijk aan het verkeerde adres. Leuk voor de filmpjes, maar een zeer klien radartje in het door de activisten gewraakte systeem. In de varkenshouderij is in Nederland al decennia geen droog brood te verdienen, dus de mogelijkheden van de boer om het beter te doen zijn beperkt. De schandelijke hoofdrol in het verhaal is weggelegd voor de inkoopcombinaties van supermarkten. En dan in de eerste plaats: Ahold. Nu speelt Ahold wel vaker een kwalijke hoofdrol, dus ik zou zeggen, pak ze! wees die terriër! Bijten mag, sterker nog, bijt maar lekker hard...

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mei 2019 - 16:37

Dus de actievoerders moeten wachten totdat de gehele varkenshouderij zich heeft geconcentreerd in de handen van een paar boeren/organisaties? Want acties tegen de slagers mogen niet, maar tegen AH wel?

HM van der Meulen
HM van der Meulen20 mei 2019 - 15:49

Inhoudelijk_Debat: "De situatie is hier echter heel anders, de activisten breken in bij een boer en leggen de boel daar plat, niet alleen die dag maar voor 3 weken." Drie weken maar? Nou ja, alles is beter dan niets.

4 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen20 mei 2019 - 15:56

Uitstekend verhaal van Sandra van de Werd trouwens, dat wil ik als niet-vegetariër toch wel even gezegd hebben. Ik wil wel zeker weten dat de dieren die ik eet en goed leven hebben gehad. Bovendien proef je dat. In Nederland at ik om die reden altijd al bij voorkeur wild of paardenvlees. Dat bood weliswaar geen garantie, maar de kans was wel een stuk groter.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat21 mei 2019 - 9:56

Jij wilde dat het vandalisme groter was? Dat kan, maar het toont aan dat er weldegelijk sprake is van vandalisme, en de achterban het hier ook aanmoedigt. Mijn punt was slechts dat in het artikel gesuggereerd werd dat er geen sprake van vandalisme was. Dat is niet correct.

Buitenstaander
Buitenstaander21 mei 2019 - 9:57

O jee! Paardevlees: daar maken we geen vrienden mee. Wild: geschoten?…. ook een issue....

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mei 2019 - 16:40

Norm: "daar maken we geen vrienden mee" Dacht je daar ik hier reageer om vrienden te maken? Dat is nou net een van de weinige dingen die we gemeenschappelijk hebben Norm: helemaal niet!

M7
M720 mei 2019 - 12:48

" Maar is er wel echt sprake van intimidatie waar de overheid en boeren de dierenactivisten van betichten? " Nou, wanneer je eigendommen worden beschadigd/ deuren worden geforceerd , er een grote groep mensen in je stallen aanwezig is en een even grote groep buiten staat te zingen etc, dan zou het zo maar kunnen zijn dat die stoere boer daar in Brabant zich toch een tikkeltje geintimideerd voelde . Wil ik een keer met zoveel mensen bij u op kantoor langskomen en uw kantoor bezetten en zullen we dan achteraf even vaststellen of u zich geintimideerd voelde ? Bovendien, kwa effectiviteit van deze aktie kun je ook vaststellen dat het contra- produktief heeft gewerkt voor de zaak waar u zich sterk voor maakt. De sympathie ligt in overwegende mate bij de overvallen boer en niet bij de aktievoerders. De Dierenbescherming en Wakker Dier hebben dat natuurlijk haarfijn in de smiezen en vandaar dat zij per omgaan de zich van deze aktie gedistantieerd hebben. U houdt hier mi eveneens een verhaal waar u de zaak van het dierenwelzijn geen dienst mee bewijst. Wellicht voelt het goed om dit verhaal zo op te schrijven voor u zelf, maar voor de zaak waarvoor u zich sterk maakt, is uw bijdrage beschadigend.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mei 2019 - 16:46

Het laatste waar we op zitten te wachten is dat Norm en "M" linkse actievoerders strategische aanwijzingen gaan geven. Als de dierenbescherming en Wakker Dier complimenten krijgt uit die hoek, dan is het de hoogste tijd om nattigheid te voelen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend20 mei 2019 - 11:09

Met illegale acties en het drammerig uitventen van veganisme maak je jezelf nogal kwetsbaar in de huidige media jungle. De boeren kunnen zichzelf zo als slachtoffer framen. Gelijk hebben is wat anders dan gelijk krijgen. Ik zie om mij heen steeds meer flexitariërs, vegetariërs en veganisten. Dus de activisten hebben het tij wel degelijk mee. Nu nog de brains om dat uit te baten.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat20 mei 2019 - 10:40

“Over het geweld van de boeren lees je niets in de media, maar dierenactivisten die opkomen voor dieren die onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven worden als terroristen weggezet.” Dat noem ik nou, de boel flink bagatelliseren. Er vinden met regelmatig protesten plaats van dierenactivisten, zo heb je de zogenaamde Cube of Truth actie. Hoor je daar mensen praten over terroristen? Nee. En geloof me, kwamen daar boeren heen om de auto’s van die activisten om te duwen dan kregen die boeren ook de wind van voren. De situatie is hier echter heel anders, de activisten breken in bij een boer en leggen de boel daar plat, niet alleen die dag maar voor 3 weken. De agressor is hier de activist die veel te gemakkelijk weg komt met dit soort acties. De reactie van de boeren is niet goed, wel is de actie te verklaren. Dat is dus waarom je hier vooral commentaar hoort op de activisten, en niet op de boeren. Wat betreft leed bij dieren, de meeste mensen willen dat zo veel mogelijk voorkomen, tegelijkertijd hebben de meeste mensen ook het besef dat het niet te doen is om alle varkens in een groot weiland te laten lopen (nog even los van de vraag of de varkens daar zelf per se behoefte aan hebben). We hebben in Nederland dan ook al strenge regels waar boeren aan moeten voldoen. Wil je vervolgens misstanden die vast nog voorkomen dan toch onder de aandacht brengen dan mag dat, maar niet op deze manier. Laten we overigens er ook niet omheen draaien, veel van die activisten streven er niet naar dat de dieren op boerderijen het beter hebben. Eigenlijk willen ze dat niemand meer vlees eet. Je zult deze mensen dus nooit tevreden kunnen stellen. Als het ze echt om dierenleed ging dat waren er wel betere plaatsen (in andere landen) waar ze zouden gaan protesteren.

adriek
adriek20 mei 2019 - 10:07

Er staan met grote regelmaat berichten in de krant over dierenwelzijn. Soms vanuit de hoek van de aktivisten, soms vanuit de hoek van de boeren, soms de aivd. De omgevallen auto's en de barbecue hebben ook wel degelijk in de krant gestaan, ik heb zelfs op TV beelden gezien van een auto die omgegooid werd. De subkop van dit artikel is dus onzin, of in moderne termen fake news. Er is best wel het een en ander mis met dierenwelzijn, maar ik denk dat de activisten om daar verandering in te brengen beter supermarkten dan boerderijen kunnen bezetten. Het zijn niet de boeren die bepalen maar de inkooporganisatie van de supermarkt: die bepalen de prijs, en de consumenten die stelselmatig het goedkoopste pakje vlees uit de koeling graaien. Daarnaast zijn de hygiene eisen en de maatregelen bij ziekte zodanig dat een boer absoluut geen risico wil lopen dat een dier ziek wordt, dus blijft de schuur dicht: een varken met een griepje en de hele stal moet er aan geloven omdat de consument beschermd moet worden. De omstandigheden waaronder de dieren leven zijn daar het gevolg van, en niet de oorzaak van de problemen.

Tuscan Brown
Tuscan Brown20 mei 2019 - 9:30

"Niemand" wil praten, hoor je "niets", samen met "altijd, alles en iedereen", zo discussiëren kinderen, en stop ik met aandachtig luisteren of lezen, want over een werkelijkheid gaat het dan niet meer. Probeer het nog eens Sandra.

Martin108
Martin10820 mei 2019 - 8:36

Les lijkt mij dus duidelijk: dit was niet de manier om de aandacht te krijgen die je wil. Ze hebben zichzelf in een kwaad daglicht geframed, normaal is dat de taak van de tegenstander maar met zulke acties heb je daarvoor geen tegenstander nodig.

Eric Minnens
Eric Minnens20 mei 2019 - 8:29

Ik stel voor de Dierenbescherming om te dopen tot Boerenbescherming. En Wakker Dier weer terug naar Lekker Dier (!). ????

kipzonderkop
kipzonderkop20 mei 2019 - 8:25

''Aan de politiek in Nederland hebben dieren niets.'' Klopt, de opvolgende Rutte regeringen van VVD, CDA, D66, CU en gedogers PVV en GL leggen megastallen niet aan banden, integendeel met subsidie worden de kwalijke praktijken nog verder opgevoerd zelfs in het buitenland. https://www.animalstoday.nl/nederlandse-overheid-subsidieert-megastallen-in-buitenland/ En aan de EU dus ook niet. Megastallen profiteren dik van EU landbouwsubsidies. En het blijft niet alleen bij dierenleed, denk aan eens aan ge giga milieuvervuiling met ammoniak, stank, fijnstof. https://www.groene.nl/artikel/de-boer-broeit-voort

1 Reactie
Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat20 mei 2019 - 10:45

Dit is een goed voorbeeld van waar in het in mijn eigen reactie over had. Je kunt deze mensen niet tevredenstellen. Dierenleed zo veel mogelijk voorkomen is iets daar zijn veel mensen het wel mee eens. Maar dit soort mensen willen het liefst dat je helemaal geen vlees meer eet en roepen nu op tot het sluiten van 'megastallen'. Of de dieren in die stallen nou goed worden behandeld of niet. Laten we dus niet doen alsof het puur om het voorkomen van dierenleed gaat, die gaat om een anti-vlees ideologie die ze willen pushen. Omdat ze weten dat daar geen meerderheid voor is doen ze het nu vooral onder de noemer ‘dierenleed tegen gaan’.

Grietje Genot
Grietje Genot20 mei 2019 - 8:01

Inderdaad. In deze 'neoliberale' tijden worden d'r geen vragen meer gesteld over (de illusie) van privébezit en (lijf)eigendom. Het zijn netelige kwesties, daar niet van. Van wie is het kreupele, zieke biggetje in de stal en van wie de ongeboren vrucht in de baarmoeder? Van wie is de zuurstof in de lucht en het water in de grond? Het collectief moet zijn rechten herclaimen, want door de neoliberale decadente extravaganza is e.e.a te ver de andere kant doorgeschoten. Boeren die eisen dat anderen 'normaal doen,'....lachen met kiespijn, meneer, mevrouw, en met pijn in de buik.

4 Reacties
ton14024
ton1402420 mei 2019 - 9:31

De #doeslief actie gisteren van de boeren kreeg alle aandacht. Ik heb er geen negatief woord over gehoord. Nederland is eng rechts.

wegmetons
wegmetons21 mei 2019 - 5:10

Ton, omdat de boeren een vreedzaam protest houden waarbij niemand kwaad wordt gedaan (zoals het hoort!) en daar aandacht aan wordt besteed is Nederland eng rechts? Hoe eng is het dan wel niet in de rest van de wereld waar dierenactivisten niet vriendelijk door de politie een terrein worden af gemaand maar er gewoon af geslagen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2019 - 10:21

wegmetons Dat zeiden die varkens ook en al vele, vele jaren. Maar niemand die er een boodschap aan heeft. Het veganisme in deze claimen en drammerig eenieder die geen veganist is de maat nemen, de misstanden enkel daarvoor gebruiken, gaat mij ook te ver en daarmee doen ze uiteindelijk de dieren ook zelf tekort.

wegmetons
wegmetons21 mei 2019 - 16:21

Tsja, ik heb niet zoveel op met dierenrechten. Ik vind dat je dieren niet mag martelen maar voor de rest heb ik niks op met die onzin wat betreft varkens of kippen in stallen. Het zal me werkelijk worst wezen of ze een halve, hele of meer vierkante meter hebben en of ze verdoofd of onverdoofd geslacht worden. En voor iemand gaat zeggen ja dat is ook martelen, nee dat is dood maken. Martelen in mijn ogen is dieren slaan, schoppen, snijden voor de lol, etc.

Buitenstaander
Buitenstaander20 mei 2019 - 7:59

Sandra, ik denlk dat niemand die 'moeite' had met de acties van de actievoeders tegen een goede behandeling van dieren zijn. Sterker nog iedereen is daar voor durf ik te stellen. Dus dat is de discussie ook niet. Het probleem dat mensen wellicht hadden ging meer over het feit dat mensen ongevraagd je terrein opkomen, en ondanks alle goede intenties is dat wat mensen niet prettig vinden, net zo goed als jij t niet prettig vindt als ik morgen achter in jouw tuin sta. Maar dat gaat bijkbaar aan het brein van actievoerders voorbij: 'het hogere doel is heilig'. Daarnaast ging het 'protest ietsie verder dan alleen de dier behandeling: zoals direct na de bezetting werd uitgesproken, werd er een wat vreemde voorstelling van zaken gegeven over de behandeling van huisdieren en boerderijdieren, en tenslotte moesten we zo'n beetje (opgedrongen) veganist worden. Kijk daar hebben veel mensen problemen mee; Dat bepalende; dat opgedrongen geode. En tenslotte: sommige mensen menen nog steeds dat democratische middelen niet volstaan, en dan zelf de hand maar aan de ploeg slaan. Maar kijk dan niet vreemd op als anderen dat ook doen. En dat willen we toch niet?

5 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens20 mei 2019 - 8:43

Ja Norm, die riedel kennen we nu wel. Verzin eens iets nieuws. Of ben je lid van de Boerenbescherming?

RudolfRendier
RudolfRendier20 mei 2019 - 10:39

Dus Norm heeft geen gelijk Eric Minnens op het punt dat mensen moeite hebben met dat men ongevraagd op je eigen terrein komt in plaats van dat men tegen een goede behandeling van dieren is? Leg mij maar uit wat men dan voor "nieuws" moet verzinnen om jou wel te overtuigen dat men in de regel toch niet echt voorstanders zijn van nodeloze dierenleed? Allemaal veganisten? Of moeten wij nu ook net als die extreme actievoerders met regelmaat een dag in de week opofferen om het leven van andere boeren en gezinnen zuur te maken om maar aan te tonen dat we toch wel echt tegenstanders zijn van dierenleed? Ik zet de BBQ met mijn scharrelkip alvast aan voor vanavond.

Buitenstaander
Buitenstaander20 mei 2019 - 19:19

Beste Erik, laten we nu even niet de boel omdraaien: hoeveel dieren beschermers hebben nu al een opinie geplaatst over dit onderwerp, allen met de hoofdlijn: Laten we vooral kijken naar het dierenleed. Prima hoor, maar ik denk dat de intentie van de activisten veel verder ging, en mij ook nog even 'tussen neus en lippen door' wilden mededelen dat ik vooral veganist moest worden, want varken is ook een huisdier. En nee ik ben geen lid van de Boerenbescherming, maar wellicht wel een goed idee.

Eric Minnens
Eric Minnens20 mei 2019 - 21:04

@Norm O, en omdat jij niet wil dat ze jou veganist willen maken, deugt de rest van hun actie ook niet. !? Dus de bio-industrie is prima oké, want de actievoerders ertegen zijn veganisten, en van veganisme moeten we (lees: Norm) niks hebben. Logica van de bovenste plank hoor.

Eric Minnens
Eric Minnens20 mei 2019 - 23:25

@RudolfRendier Aha, "een goede behandeling van dieren"! Zo had ik het nog niet bekeken. Maar je hebt gelijk, wij mensen zouden ook zo behandeld moeten worden. Wat goed is voor de dieren is immers ook goed voor ons. (In de stal dan hé, niét wat daarna komt.) Die kleintjes moeten in alle rust aan onze tepeltjes kunnen sabbelen, dus in die periode kan moeders maar het beste aan bed vastgeketend liggen, in steeds dezelfde houding, om ze niet teveel te storen. Ook kunstlicht, de hele tijd, is ideaal, veel beter dan zonlicht. En zo zijn er nog veel meer pluspunten, die ik nu niet allemaal zal behandelen. Kijk, dat bedoel ik nou met 'Verzin eens iets nieuws'. Dat 'ongevraagd op eigen terrein komen' is al zo'n uitgekauwd argument, daar overtuig je mij niet mee... Nood breekt immers wet. Maar met die 'goede behandeling', ja Rudolf, ik ben plotsklaps helemaal om... ????