Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dieren lijden in een hel enkel voor de lekkere trek

  •  
25-08-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
300 keer bekeken
  •  
50226630762_92ee3db637_k

© cc-foto: Cirkel der Natuur

In een hittegolf ben je een held als je het raam van een auto inslaat als daar een hond in zit. Maar voor al die dieren die opgesloten zitten in die snikhete vrachtwagens kijken we maar al te graag weg
Door: Sandra van de Werd, Comité Dierennoodhulp en Chantal het Hart, Animal Earth 
In de afgelopen hittegolfperiode vloog er op de A50 bij Heelsum een vrachtwagen met daarin 195 varkens in brand. De varkens zaten opeen gepropt vol stress en angst in de hitte in de vrachtwagen die op weg was naar het slachthuis. De brandweer kwam, bluste de brand en spoot hen allemaal nat. Zo hadden ze toch nog even wat verkoeling. Vier varkens kwamen om en nog eens tien varkens werden door een dierenarts uit hun lijden verlost. De resterende ‘geredde’ 181 varkens moesten nog wat langer lijden. Met hulp van een man met een klapper in zijn hand werden ze vanuit de veewagen via een loopbruggetje een andere transportwagen in gejaagd. Op de buitenkant van de wagen stond een lachend varkentje, alsof ze vrolijk hun vakantie gingen voortzetten. Maar de werkelijkheid was anders: ze werden naar het slachthuis getransporteerd waar ze nog uren opeengepakt vol stress en angst in de hitte moesten wachten tot hun beurt was…. Op het slachthuis stond ook al zo’n vrolijk varken afgebeeld. De varkens wisten het niet, maar hun hel kon nog altijd erger… Met geschreeuw, geschop en geslaag met klappers en peddels werden ze door mannen in blauwe overalls het slachthuis in gedreven om met veel pijn en stress veel te langzaam in de gaskamer door CO2-vergassing vermoord te worden.
Het leven van deze varkens is vanaf de geboorte een grote lijdensweg geweest. Als gevoelige intelligente individuen met elk een eigen karakter, voorkeuren en vriendschappen zaten ze opgesloten met zeer weinig bewegingsruimte in een bedompte stinkende stal. Ze werden geboren bij een moeder die onder dwang zwanger was gemaakt en gevangen zat tussen twee stangen en hen geen liefde kon geven. De broertjes en zusjes die niet goed konden meekomen werden door de boer doodgeslagen. Bizar genoeg hadden die nog enigszins ‘geluk’ omdat de hel voor hen stopte. Deze varkens konden net als mensen pijn, stress, angst, verdriet, maar ook vreugde ervaren. Maar in de dierindustrie is geen plaats voor vreugde, het dier wordt er van al zijn waardigheid ontdaan en als een product zonder ziel behandeld.
Ook was er in het nieuws dat een trein met passagiers in de hitte een uur lang stil stond. De mensen hadden het zwaar in de hitte. Maar geen woord over al die dieren die in deze hittegolf opeen gepropt in vrachtwagens richting slachthuis getransporteerd werden. In een hittegolf ben je een held als je het raam van een auto inslaat als daar een hond in zit. Maar voor al die dieren die opgesloten zitten in die snikhete vrachtwagens kijken we maar al te graag weg. De transporteur riskeert hooguit een boete als er te veel dieren onderweg zijn doodgegaan. Als we deze dieren zouden willen redden worden we tegengehouden en weggezet als extreme en radicale dierenactivisten. Mensen waar je bang voor moet zijn.
Extreem is het echter hoe wij dieren voor de lekkere trek door een hel laten gaan en een leven geven met voornamelijk lijden. Volgens de Wet dieren hebben dieren een intrinsieke waarde. Wat betekent dat dieren voelende wezens zijn, met een eigen waarde en eigen belangen waar we rekening mee dienen te houden. In de dierenindustrie wordt echter op geen enkele manier rekening gehouden met die intrinsieke waarde van het dier. Volgens diezelfde wet mag je niet zonder redelijk doel een dier in zijn welzijn benadelen of mishandelen. Maar deze wet wordt door overheid, boeren en consumenten continu met voeten getreden. Zo veel leed veroorzaken voor enkel een kort momentje lekkere trek is geen redelijk doel. En al helemaal niet nu er een onaflaatbare stroom van overheerlijke plantaardige alternatieven op de markt is.
Het is onbegrijpelijk dat er geen tribunaal komt voor dit abnormaal grote leed dat mensen zonder enig geldig excuus jaarlijks ruim 600 miljoen individuen hier in Nederland aandoen. Het is beschamend dat we een overheid hebben die deze wreedheden zelfs stimuleert en een wc-rol nog voorzichtiger laat behandelen dan een dier. Deze grootste vorm van discriminatie, namelijk  speciësisme (de discriminatie tussen wezens op basis van hun soort) wordt zeer egocentrisch doodgezwegen. Of het nu een mens is, een hond, een koe, een varken, een kip, een vis of een kat is, ze willen allemaal leven en niet lijden. Laat andere dieren daarom niet langer lijden voor jouw lekkere trek. Stop met deze vorm van discriminatie.

Meer over:

dierenleed, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (69)

cirkel-der-natuur
cirkel-der-natuur20 feb. 2023 - 19:31

Wat leuk om een foto van mij hier te zien !!

cirkel-der-natuur
cirkel-der-natuur22 jan. 2023 - 20:13

Dank voor het plaatsen van een van mijn foto's !

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal27 aug. 2020 - 8:27

We moeten de mens niet anders behandelen dan andere roofdieren en omnivoren. Zulke dieren doden andere dieren (andere soorten) en eten ze op. Als zij dat mogen dan mogen wij mensen dat ook. Anders doe je aan soortendiscriminatie.

1 Reactie
Zandb
Zandb27 aug. 2020 - 15:09

Hannah Zullen wij dat dan nog wel zo netjes mogelijk doen? Gewoon, omdat het kan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2020 - 10:41

Alleen voor de lekkere trek? Het is een voedingsmiddel. Als menen niet eten gaan ze 'gewoon' dood!

4 Reacties
Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal26 aug. 2020 - 16:51

Stadsmensen, ze ontwikkelen rare ideologieën.

Mostafa
Mostafa26 aug. 2020 - 17:28

Ja beste Minoes&tuin. Een vraagt kookt in mijn hooft al een paar dagen nu zag ik je logische reactie maakt wat binnen mijn kop kookt : Als iemand een gevaarlijke wildebos ingaat en verzoekt vriendelijk een tijger of leeuw om vegetarisch te worden, wat zal het antwoord van de tijger of de leeuw zijn? Hhh Graag een antwoord!

Mostafa
Mostafa26 aug. 2020 - 17:31

Correctie. Ik bedoeld hoofd en niet hooft. Nu zag ik je logische reactie maak ik nu wat in mijn hoofd kookt. Dank u wel redactie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 aug. 2020 - 15:04

Mijn jeugd op het platteland heeft mij tot vegetariër gemaakt.

Mostafa
Mostafa26 aug. 2020 - 9:30

Ik vond '' Dieren Manieren '' van de jaren 90 mooier en interessanter dan onze politiek dierenvertegenwoordigers en dieren beschermers.

3 Reacties
Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal26 aug. 2020 - 17:19

Moslims eten veel vlees. Ze hebben er zelfs een feest voor. Islam is niet geschikt voor de Partij voor de Dieren.

Mostafa
Mostafa26 aug. 2020 - 19:48

Moslims eten veel vlees, maar goed ik bijvoorbeeld 3 jaar geen vlees...een kleine stukje bij het slachtfeest. Een broodje echte oma’s gehaktballen is ook een cultuur hier. Gezond en lekker. Broodje worst en augurk ook....maar Shoarma, Turkse dunner en kippenpoten die midden in de nacht naar een potje bier worden met gekloven is ook een prachtig plaatje voor de PvD!

Mostafa
Mostafa26 aug. 2020 - 20:39

Correctie, De kippenpoten die midden in de nacht na een potje bier met zware geweld worden gekloven ... Bedankt redactie.

NoahAmber
NoahAmber25 aug. 2020 - 15:54

Sowieso het idee dat deze beesten over honderden kilometers vervoerd moeten worden om uiteindelijk ergens in verweggistan meteen geslacht te worden. Slacht ze ter plaatse waar het vervoer van vertrekken moet. Vries ze in en vervoer dan gewoon het ingevroren vlees. Doe daar eens wat mee Sandra en Chantal

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 aug. 2020 - 18:58

Elders slachten is soms goedkoper. Meer zit er niet achter.

NoahAmber
NoahAmber26 aug. 2020 - 10:30

@DanielleDefoe 25 augustus 2020 at 20:58 Elders slachten is soms goedkoper. Meer zit er niet achter. Dat is inderdaad de achterliggende gedachte. En vervolgens gaan deze beesten in stukjes weer terug naar waar ze vandaan kwamen om in de vleesindustrie te worden verwerkt. Daar moet je dus als wetgever iets aan doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 aug. 2020 - 13:43

Het vervoer van vee voor de slacht en anderszins is zo geglobaliseerd dat ingrijpen niet langer alleen een kwestie kan zijn van een locale wetgever. Er zijn ook europese regels die vervoerders veelvuldig aan hun laars lappen.

Pater
Pater26 aug. 2020 - 15:29

De meeste dieren worden ofwel getransporteerd van het fok- naar het afmestbedrijf, van het afmestbedrijf naar het slachthuis of om elders mee te kunnen fokken. Lagere slachtprijzen spelen nauwelijks een rol. De EU-regelgeving inzake veevervoer is boterzacht. Het klimaat lijkt me rijp voor een flinke verscherping.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 aug. 2020 - 15:09

Het zal er in de tussentijd niet beter op zijn geworden https://edepot.wur.nl/5113

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 aug. 2020 - 15:11

https://www.trouw.nl/nieuws/de-meerwaarde-van-het-levend-vervoer~bc75602e/

Pater
Pater25 aug. 2020 - 15:17

We moeten als mensen niet onnodig wreed met dieren omgaan, zoals natuurlijk in de bio-industrie juist wel gebeurt. Daar moeten we vanaf. Maar uiteindelijk wacht wel de slager, dat is helemaal geen misdaad. Discriminatie is een term voor de omgang van mensen met elkaar. Gebruik van dat begrip voor de omgang met dieren trivialiseert het begrip.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 aug. 2020 - 17:29

Nou nou nou, straks ga je ook nog beweren dat planten niet gediscrimineerd worden - terwijl die pas echt derderangsburgers zijn, je wil niet weten wat mensen zoal uitspoken met planten, onmenselijk gewoon! Wist je dat er mensen zijn die planten levend en al verslinden, niks geen verdoving of wat dan ook!

Pater
Pater26 aug. 2020 - 15:30

@Griezel Vertel, wat vind je zelf ?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout25 aug. 2020 - 14:34

Niet zozeer het consumeren van vlees is een verwerpelijke rechtse gewoonte maar meer nog het opeisen van het recht om zich verheven te voelen boven het recht op correcte benadering van het dier. Dezulken zijn dezelfden als die onverschillig staan ten opzichte van mensen- en burgerrechten. Uiteindelijk zullen ze daarvan vreselijk spijt hebben als het te laat is.

quatsch
quatsch25 aug. 2020 - 13:26

Het enige beest onder de dieren is nog steeds de mens!

Frits van Egters
Frits van Egters25 aug. 2020 - 12:58

Je kan denken: wat boeit mij dat? Ik merk er niks van als ik dat vrolijk verpakte plastic bakje uit de schappen van de supermarkt pak. En daarbij, wij hebben de evolutionaire strijd gewonnen, jammer voor de dieren. In die gedachtenlijn kan je ook gewoon een hond of poes eten, maar dat schijnt dan weer zielig te zijn. Overigens wel vreemd dat mensen huilend van de dierenarts thuiskomen omdat hun hond kanker heeft maar vervolgens wel gedachteloos een broodje ham verorberen. De treurige werkelijkheid is dat ontelbare dieren hier in Nederland onder miserabele omstandigheden worden vetgemest en zo snel mogelijk de dood in worden gejaagd. Ik vind dat verdomde sneu en ik weet zeker dat de meerderheid van de vleeseters geen speklapjes zouden kunnen eten van een varken dat bij hen in de achtertuin is opgegroeid.

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen25 aug. 2020 - 20:22

"Ik vind dat verdomde sneu en ik weet zeker dat de meerderheid van de vleeseters geen speklapjes zouden kunnen eten van een varken dat bij hen in de achtertuin is opgegroeid. " Het is nog maar zo'n 70 jaar geleden dat veel mensen hun eigen varken vetmestten en in november (lieten) slacht(t)en. Daar werd dan de hele winter van gegeten. Als het varken voor die tijd dood ging, was dat voor die mensen een ramp en werden ze noodgedwongen tijdelijk vegetariër. In een groot deel van de wereld houdt men, kleinschalig, dieren voor melk, wol, vlees, eieren, leer en bont.

Fredje3
Fredje325 aug. 2020 - 11:39

Nu ben ik het er helemaal mee eens dat wij dieren veel beter moeten behandelen dan dat wij nu doen. Ik zie dit gelukkig terug in de vele boerderijen waar ik woon, echter.... opeens begint u het erger te maken dan dat het veelal is. En dan vraag ik mij af? Was de waarheid dan al niet erg genoeg voor u? Voor mij wel hoor. Verder begin u over de grootste vorm van discriminatie, namelijk speciësisme, terwijl u vlak daarvoor gewoon aangeeft dat er genoeg plantaardige vervangers zijn.... Een mooi staaltje speciësisme dat u daar zelf maakt. Nogmaals, dierlijke producten eten doe je niet alleen voor de lekkere trek, het is aangetoont dat het belangrijk is en is geweest. We hadden zonder dierlijk eten een heel stuk evolutie gemist. Dus nogmaals mevrouw. Het is idd een zeer kwalijke zaak, maar het is echt niet nodig om het te gaan overdrijven.

2 Reacties
ton14024
ton1402425 aug. 2020 - 13:37

´´erger te maken dan dat het veelal is´´ Typische redenatie van Fredje.

NoahAmber
NoahAmber25 aug. 2020 - 15:56

@Fredje 25 augustus 2020 at 13:39 Nu ben ik het er helemaal mee eens dat wij dieren veel beter moeten behandelen dan dat wij nu doen. Daar had je het bij moeten laten. Met wat er op die zin volgt, vliegt volledig uit de bocht en slaat echt helemaal als een tang op dat varken op de foto

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal25 aug. 2020 - 11:26

Vlees en/of vis zijn noodzakelijke levensmiddelen voor omnivoren zoals wij. Als je je kinderen veganistisch grootbrengt doe je ze lichamelijk zwaar tekort. Ideologische blindheid, weggezongen van de natuur, en zielig wat mij betreft.

1 Reactie
Jan Man
Jan Man25 aug. 2020 - 14:54

“weggezongen van de natuur” Ik denk dat we allemaal zijn weggezongen van de natuur, maar misschien dat u nog in een berevel rondloopt en in een grot woont. De mens heeft bepaalde voedingsstoffen nodig, die zijn tegenwoordig ook prima binnen te krijgen zonder het eten van vlees, zuivel en eieren.

Markzelluf
Markzelluf25 aug. 2020 - 11:01

Natuurlijk kun je tegen het eten van vlees zijn of tegen het transport van dieren, maar dat vleeseters geen 'enkel geldig excuus' hebben en alleen maar vlees eten 'voor de lekkere trek', is feitelijk onjuist. Neem varkensvlees. Varkensvlees is rijk aan de vitamines B1 en B6 en bron van vitamine B12 en een mineraal als zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Varkenslever is bovendien rijk aan vitamine A. Varkensvlees bevat van nature eiwit en vet en geen koolhydraten. Ik ben het met Sandra wel dat er diervriendelijker vormen van 'productie', transport en slacht nodig zijn. Dat komt de kwaliteit van het vlees ook te goede en daarmee onze 'lekkere trek',

Norsemen
Norsemen25 aug. 2020 - 10:35

Als je vindt dat de mens ook een dier is zou je zeggen dat er niet zoveel tegen in te brengen is hoe wij met andere dieren omgaan. Dieren gebruiken andere dieren immers slechts als middel. Dus juist die mensen die vinden dat de mens boven het dier staat zouden moeten vinden dat we op een ethische en humane manier met dieren moeten omgaan.

Dandarez
Dandarez25 aug. 2020 - 10:32

Wanneer is onderscheid maken wel ok? Ik vind het gooien op speciësisme en het vergelijken met racisme onder mensen altijd zo vreemd. Sla je ook geen muggen dood? Laat je spinnen ook zitten? Of geldt het alleen voor zoogdieren? Wat als er kraaien in je moestuin zitten, mag je die verjagen? Is een arme inwoner in Afrika ook een monster omdat hij/zij melk van zijn Geit drinkt en ook het vlees consumeert? Is die persoon hypocriet omdat hij/zij niet het neefje van de buren op eet? Dierlijke producten zijn niet voor iedereen een luxe. Prima om tegen de exploitatie van dieren te zijn in onze huidige samenleving, ik ben het er mee eens dat het met onze huidige manier van leven bijna exclusief een luxe is. Maar dan nog vind ik het raar om alle dieren op hetzelfde niveau te zetten. Zo ongeveer alle (niet mens) zoogdieren verkiezen hun eigen soort voor een ander.

1 Reactie
Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal25 aug. 2020 - 13:51

Specicisme is het wezen van de natuur : de ene soort leeft van het opvreten van de andere soort.

Peter1957
Peter195725 aug. 2020 - 10:07

Ik heb mij altijd verbaasd waarom het ene dier anders worden behandeld dan een ander dier. Is een hond of kat nu echt meer dan een varken of kip? Maar er is hoop! https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2018/voedselzaak/artikelen/kweekvlees-is-hard-op-weg-naar-uw-bord/

11 Reacties
ton14024
ton1402425 aug. 2020 - 11:06

Sint-Bernards zijn in Zwitserland werkpaarden en in China een delicatesse.

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal25 aug. 2020 - 11:29

Voor een roofdier en een mens is een ander dier gewoon voedsel en doen de prooigevoelens er totaal niet toe. Zo is de evolutie gegaan. Of de Schepping, net wat u wilt. En nee, het is NIET goed om je te identificeren met andere dieren. Het menselijk dier is ontwikkeld om andere dieren te doden en te eten, zonder gewetensbezwaren.

NoahAmber
NoahAmber25 aug. 2020 - 16:01

@Ton14024 25 augustus 2020 at 13:06 Sint-Bernards zijn in Zwitserland werkpaarden en in China een delicatesse. In China zijn dat de pekineesjes Tonnie

ton14024
ton1402425 aug. 2020 - 18:30

N, en met Kerst Kolibrie op jullie menu.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 aug. 2020 - 19:45

Mensen zijn van origine kattenvoer. Waar is de sabeltandtijger nu we 'm nodig hebben.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 aug. 2020 - 20:51

Mensen zijn prooidieren. Waar blijft de sabeltandtijger nu we hem nodig hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2020 - 8:31

Ik zie nog geen kip gaan blaffen als er 'slecht volk' aankomt of kopjes geven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 aug. 2020 - 10:40

Ganzen waren traditioneel prima bewakers.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2020 - 10:44

DanielleDefoe Helaas zijn ganzen geen kippen.:) De sabeltandtijger?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen26 aug. 2020 - 11:49

Voorlopig, Mevrouw Defoe, zijn de gevaarlijkste dieren slechts door een microscoop te bekijken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 aug. 2020 - 13:51

Minoes, ze zijn uitgestorven maar ze aten ook Neanderthalers volgens een tentoonstelling die ik ooit in een Noors museum bezocht. Ook die zijn uitgestorven op een restje DNA in het onze na.

Abma
Abma25 aug. 2020 - 9:59

Sandra .....Bravo!!!!

Aart van de aap
Aart van de aap25 aug. 2020 - 9:17

Het feit dat het in deze cultuur normaal is om dieren als vuil te behandelen, heeft denk ik te maken met de christelijke/protestantse cultuur van dit land. In het christendom is de mens uitverkoren en is het dier een object. Het dier wordt zelf een beetje geassocieerd met het lagere, het aardse, de satan. VVD en CDA zijn beide bastions van christendom. Deze partijen zijn super groot in Nederland, helaas. Wil je echte lange termijn verandering, dan moet je een cultuuromslag, denk ik. Weet ik ook niet eigenlijk. Ik denk dat we kunnen inzetten op het idee van, ok, als je vlees eet, eet dan op zijn minst biologisch/duur vlees. Boycot op zijn deze onwaardige ellende. Koop je vlees bij de natuurwinkel. Een kleine verschuiving van het evenwicht. Zet in op vegetarisch en als dat niet lukt, zet dan in op vegetarischer. Veel dierenrechten activisten drammen teveel. Ik kende dan een dierenrechten activiste, die meteen zei dat ik veganist moet zijn en dat vegetarier niet genoeg is. Vertel me niet wat ik moet doen. Dat werkt averechts

3 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap25 aug. 2020 - 11:23

correctie Boycot op zijn minst ( jezus, wat veel spelfoutjes )

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal25 aug. 2020 - 11:32

In niet-westerse culturen, ook de niet-christelijke niet-westerse culturen, eet men net zo goed dieren. Japan, China, de "native Americans," de Inca's, de Aboriginals, de Lappen, de Eskimo's, en ga zo maar door. Afrikanen .... eten "bush meat," en niet van de vegetarische slager.

Aart van de aap
Aart van de aap25 aug. 2020 - 12:44

Daar heb je een punt Wel is het zo dat in bijvoorbeeld Japan en ook in andere aziatische landen, het zijn van een slager een beschamend beroep is. Je eet wel vlees, maar je bent zelf niet een slager. Er hangt wat meer schaamte omheen. Ook door het idee van de reincarnatie. (Een dier was ooit een mens, in vorige levens ) Misschien praat ik wazig ( zou kunnen ) Maar ik denk dat als je van het vlees eten af wilt. Dan moet je uit gaan van een wereldbeeld, waarin de mens een deel van de natuur is en niet in de natuur geplaatst is. Dat zou een enorme cultuur omwenteling zijn

MinaJNS
MinaJNS25 aug. 2020 - 9:01

Denk niet dat er veel gaat veranderen als in de voorstelling de ene kant doet alsof het een hel is en de andere kant het paradijs. Wat een overdrijvingen en understatements. Lachende varkens? Vlees "enkel een kort momentje lekkere trek"? Na het leed van de varkens is het voor de ontvanger van de boodschap pijnlijk zo te worden bejegend, alsof je een kind bent en het enige doel van de zender is om emoties uit te lokken. Is dat marketingtechnisch telkenmale weer effectief gebleken? Want deze techniek blijft maar gebruikt worden, en ik haak telkens weer af. Mensen appeleren hun verstand te gebruiken terwijl het duidelijk aan verstand inhoudelijk ontbreekt, dat gaat gewoon niet werken.

2 Reacties
ton14024
ton1402425 aug. 2020 - 10:58

Er wordt hier ook geen appel op het gezonde verstand gedaan. De situatie wordt, naar mijn mening vanuit een bepaald standpunt, maar zonder aandikken, geschetst. Informatief dus.

MinaJNS
MinaJNS25 aug. 2020 - 12:54

Klopt Ton, eerder aan het ongezonde verstand, of het gebrek aan verstand. Alleen dan kun je blind zijn voor het aandikken.

Mostafa
Mostafa25 aug. 2020 - 8:47

Mensen zijn superieur dan dieren !

12 Reacties
ton14024
ton1402425 aug. 2020 - 10:49

Mensen zijn superieur aan dieren. Daarom kunnen we ze, anders dan dieren elkaar, waardig behandelen.

Aart van de aap
Aart van de aap25 aug. 2020 - 13:25

Als mensen echt superieur zouden zijn ten opzichte van dieren, dan zouden mensen zich niet als dieren gedragen, tegenover dieren :)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 aug. 2020 - 17:38

Niet echt hoor. Hebben dieren de atoombom, de megastad, de auto, DWDD, de Pizza Hawaii, concentratiekampen, bedrijventerreinen en de bladblazer uitgevonden? Nee! De conclusie is dus dat dieren niet alleen superieur zijn maar tevens slimmer en meer smaakgevoel hebben. Het wordt tijd ze de ruimte te gunnen . We zijn van ze afhankelijk en zij niet van ons. De dieren zouden het zelfs een stuk beter hebben zonder ons.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2020 - 8:36

Als wij de hond geen eten geven gaat hij echt wel zelf achter de kip aan als hij honger heeft!

Mostafa
Mostafa26 aug. 2020 - 9:25

Minoes&tuin, En als wij een zware hongersnood krijgen eten wij onze eigen lieve honden en poezen zoals vroeger hier !!

NoahAmber
NoahAmber26 aug. 2020 - 10:33

@Mostafa 26 augustus 2020 at 11:25 Minoes&tuin, En als wij een zware hongersnood krijgen eten wij onze eigen lieve honden en poezen zoals vroeger hier !! Onzin Mostafa, daar hadden wij de tulpenbollen voor.

Aart van de aap
Aart van de aap26 aug. 2020 - 12:31

Ze zijn niet superieur, ze zijn vooral heel anders dan wij. Dat is meer het punt Mensen met dieren vergelijken, het is appels met peren vergelijken. Ik zeg niet wat jij moet doen met je leven Maar het zou beter zijn als je geen vlees eet. Toch ga je er zelf over.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2020 - 12:34

Inderdaad de tulpenbollen Maar die zijn nu veel te giftig! Weet je wat daar allemaal op gespoten wordt?

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 aug. 2020 - 13:57

Er zijn wel biologisch geteelde tulpen maar niet heel veel.

Mostafa
Mostafa27 aug. 2020 - 10:03

Ik liever een brandnetelsoepje, gezond en bijna lekker.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 aug. 2020 - 15:01

Mostafa ik las ergens dat het met een goed recept best mogelijk is ook tulpebollen redelijk eetbaar te krijgen. Met brandnetelsoep is ook niets mis.

Mostafa
Mostafa28 aug. 2020 - 8:16

Danielle, Oh ja ! daarom hoorde de Paus elk jaar uit Roma het volgende roepen: '' Nederland! bedankt voor de bloemen'' Dus die Tulpen waren lekker dus ! Grapje!