Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Dieren leven 's vaker nachts om mens te ontwijken

  •  
15-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4516019234_f881ba83fa_z
Om de mens te ontwijken, worden steeds meer diersoorten nachtdier. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Berkeley in Californië. Bij meer dan zestig soorten bleek dat als er regelmatig mensen in de buurt zijn, zij liever de nacht opzoeken. Zo ontstaat niet alleen een verandering in gedrag van één dier, maar het veranderende bioritme heeft ook invloed op andere soorten. Onderzoekster Kaitlyb Gaynor denkt dat er een overeenkomst is met de tijd dat de dinosaurussen uitstierven: ‘Nu zijn het de mensen die een angstaanjagende kracht zijn op de planeet en we drijven andere zoogdieren terug de nacht in.’
Coyotes in Californië houden er door het andere dag-nachtritme ook een ander dieet op na. Zo zullen vogels en eekhoorns (dagdieren) wat geruster adem halen, maar moeten muizen, ratten en konijnen (nachtdieren) vrezen dat ze eerder op het menu komen te staan.

Meer over:

natuur, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Robles
Robles16 jun. 2018 - 1:06

Zo werkt evolutie inderdaad.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2018 - 12:51

Totdat alles verdwenen is, ook dat is evolutie. Vergeet de mens zelf niet...die kan ook zomaar verdwijnen...

Margaret Thatcher
Margaret Thatcher15 jun. 2018 - 16:32

Overbevolking is niet goed voor de natuur. Dit zie je in Nederland. Nu willen ze al weer huizen bouwen in het groen ("is maar 5% van het landoppervlak"). En ze willen zonneparken bouwen ("is maar 2% van het landoppervlak"). Als ik tegen de mensen zeg dat er best 7% van hun netto-inkomen af kan, dan is 7% ineens heel veel. Maar als het over het Nederlandse groen gaat, dan is 7% eigenlijk bijna niks. Wat mij betreft moet de Nederlandse bevolking omlaag, en als dat niet kan sowieso niet omhoog. Dus moet de immigratie moet worden gestopt, en moet de kinderbijslag omlaag. Gezien het weinige groen dat ons land heeft in vergelijking tot andere landen moeten we een uitzondering krijgen op de immigratieverplichtingen. Daartoe moeten de betreffende verdragen worden aangepast. Meer groen, minder mensen !!

6 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra16 jun. 2018 - 0:17

'Meer groen, minder mensen !!' Daarmee bedoelt u zo te lezen: 'minder andere mensen'? Uw opmerking maakt het mij koud om het hart. U verwoord heel precies wat mij tegenstaat aan de milieubeweging. Hartelijk dank hiervoor.

Inspector Gadget
Inspector Gadget16 jun. 2018 - 6:44

"Wat mij betreft moet de Nederlandse bevolking omlaag" Nee. Wat mij betreft kunnen er nog zat bij. Als u hetzelfde over Gaza had gezegd, dan had u wellicht gelijk gehad. Er kunnen met gemak meer mensen in Nederland wonen, we moeten echter meer milieu vriendelijker zijn en groener worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2018 - 12:45

Margaret Thatcher Je kunt beter het verdienmodel veranderen blijft er veel meer 'groen' over en aldus een stop op villa-wijken, de verminderde vraag zal daar een gevolg van zijn. Het huidige systeem afschaffen dan volgt de rest vanzelf. Weet jij hoeveel gewone woningen er passen op een persceel van een villawijk die al onze bossen opvreten, die aan die lui verkocht worden en hoeveel mensen daar per vierkante meter gehuisvest worden. Daar is nog een wereld te winnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2018 - 12:45

perceel...

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2018 - 12:50

Herstel; hmmm. "een perceel IN een villawijk, villawijken die al onze bossen opvreten, grote percelen bos die aan die lui verkocht worden en hoeveel mensen daar per vierkante meter gehuisvest worden."

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jun. 2018 - 13:58

Minoes&tuin 16 juni 2018 at 14:45 de bevolkingstoename leidt er onvermijdelijk toe dat de weilanden worden gevuld met eensgezinswoningen en de natuur wordt ingepikt voor rijkeluiswoningen. In mijn dorp is dat ook zo. Als de duinen niet in gebruik waren voor drinkwater ed waren die ook al lang verkwanseld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jun. 2018 - 13:00

Zou ik ook doen als ik een dier was!

1 Reactie
Nehalennia
Nehalennia16 jun. 2018 - 13:20

Ik ben geen dier, maar wel bekend met het fenomeen. Heerlijk rustig!

Eric Minnens
Eric Minnens15 jun. 2018 - 10:32

"moeten muizen, ratten en konijnen (nachtdieren) vrezen dat ze eerder op het menu komen te staan." Als ze slim zijn, worden dat dan weer dagdieren...

Allard Feenstra
Allard Feenstra15 jun. 2018 - 10:23

Dieren passen zich aan gelang wat gunstig is. Een deel is om heer verschillende redenen nachtdier of wordt dat. Dus zeker niet alleen o.i.v. de mens. Maar er zullen vanwege de toenemende menselijke dominantie in de leefomgeving toenemend een deel voor het nachtleven kiezen. Niet uit angst maar omdat het om allerlei redenen gunstiger is. Een ander deel wat eerder 's nachts leefde of ver uit de buurt van mensen zoekt de menselijk actieve leefomgeving jusit op omdat het om verschillende redenen gunstig is.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jun. 2018 - 13:01

Meeuwen!