Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dieren leven 's vaker nachts om mens te ontwijken

  •  
15-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
4516019234_f881ba83fa_z
Om de mens te ontwijken, worden steeds meer diersoorten nachtdier. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Berkeley in Californië. Bij meer dan zestig soorten bleek dat als er regelmatig mensen in de buurt zijn, zij liever de nacht opzoeken. Zo ontstaat niet alleen een verandering in gedrag van één dier, maar het veranderende bioritme heeft ook invloed op andere soorten. Onderzoekster Kaitlyb Gaynor denkt dat er een overeenkomst is met de tijd dat de dinosaurussen uitstierven: ‘Nu zijn het de mensen die een angstaanjagende kracht zijn op de planeet en we drijven andere zoogdieren terug de nacht in.’
Coyotes in Californië houden er door het andere dag-nachtritme ook een ander dieet op na. Zo zullen vogels en eekhoorns (dagdieren) wat geruster adem halen, maar moeten muizen, ratten en konijnen (nachtdieren) vrezen dat ze eerder op het menu komen te staan.

Meer over:

natuur, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.