Joop

Diederik Samsom wil 'doorknokken' als PvdA-lijsttrekker

  •  
23-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7507258964_89721b15f0_k
Het duurde voor het hoge woord eruit was, maar Diederik Samsom heeft zich dan toch officieel gemeld als kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA. ‘ Doorknokken ’ wil hij, zo schrijft Samsom in een open brief aan de PvdA-leden.
‘We bereikten veel, maar maakten ook fouten,’ schrijft Samsom. ‘Onze idealen kwamen dichterbij, maar we zijn er nog lang niet. En daarom brand ik van de ambitie om door te gaan.’
Het gaat beter, maar nog niet met iedereen. Er dreigt een kloof tussen degenen die profiteren van de vooruitgang en zij die dat niet of te weinig kunnen. En economisch herstel neemt andere bedreigingen niet weg. Terroristische aanslagen, spanningen in andere landen die hier hun effect hebben.
Of Samsom de juiste man op de juiste plek is voor de PvdA, valt nog te bezien. In 2012 hielp hij de partij nog aan een forse verkiezingsoverwinning, maar zijn populariteit is sindsdien stevig afgebrokkeld. Sinds de PvdA in bed kroop met de VVD lijkt zijn ster in PvdA-kringen alleen nog maar verder te doven. De peilingen voorspellen een desastreus resultaat voor de partij bij de komende verkiezingen.
Samsom is tot nu toe de enige PvdA’er die zich officieel gemeld heeft voor het lijsttrekkerschap. Andere kandidaten hebben nog tot 24 oktober de tijd om zich te melden bij het partijbestuur. Als dat inderdaad gebeurd, zal een ledenraadpleging bepalen wie uiteindelijk de nieuwe lijsttrekker wordt. Verwacht wordt dat vicepremier Lodewijk Asscher zich ook kandidaat zal stellen en ook Europarlementariër Paul Tang heeft laten weten het kandidaatschap te overwegen.
cc-foto: PvdA

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (70)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 sep. 2016 - 8:54

Lekker doorknokken, wachten op een knock-out in de 14e ronde. Opgeven is geen optie, uitgeschakeld worden een zekerheid.

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger25 sep. 2016 - 8:49

Zeker doen, als Diederik herkozen wordt kunnen we op de verkiezingsavond extra genieten.

Klapschaats2
Klapschaats225 sep. 2016 - 8:25

Dit is het beste dat NL kan overkomen. Vooral wanneer de potentiële PVDA stemmers de moeite willen nemen het partijprogramma de PVDA van 4 jaar geleden nog eens naast het regeerakkoord te houden en dan kijken naar de uitvoering. Vele tientallen miljarden 'hervormd' en feitelijk improductief voor werkgelegenheid en groei wegbezuinigd in de zin dat er amper een congruente lijn in zat met dito resultaat (zie macro economische analyses kabinetsbeleid). Op geleide van economische groei bij de buren zijn er nu enkele. late en kleine opbloeiers te melden. Hoe structureel die zijn moet nog blijken. De relatie met kabinetsbeleid is bovendien niet aangetoond, of is homeopathisch. En het kan nog beter: stel dat de Turkse stem de PVDA zou verlaten, wat blijft er dan van over?

kapitanlaipose
kapitanlaipose24 sep. 2016 - 22:12

Samson kan knokken wat die wilt voor de PvdA maar als Ploumen (PvdA) instemt met CETA (verkapt TTIP met Canada) dan wordt het weer de zoveelste keer dat de PvdA haar arbeiders/ working class/ achterban laat vallen. De CETA komt er aan over een maand. Dat is meteen een goede proef om te zien waar de PvdA staat.

JanB2
JanB224 sep. 2016 - 21:58

Vooral doen. Minder dan 5 zetels moet haalbaar zijn.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik224 sep. 2016 - 20:47

Dat is natuurlijk verreweg het verstandigst; - de tranen springen in de ogen; wat 'n grootse daad van zelfopoffering. Mocht de PvdA tegen een grote verkiezingsnederlaag aanlopen, dan is het niet handig om die nieuwe man/vrouw zo'n debacle in de schoenen te schuiven. Die kan beter aantreden na zo'n fiasco, om dan met een schone lei te beginnen. Het blijft de vraag waar al die voormalige PvdA-stemmers naartoe zullen gaan. De erfvijanden - D66, GL - komen natuurlijk niet in aanmerking, - brr, het glazuur springt van de tanden en het eczeem ontspruit uit allerlei broeierige plaatsen - en de rest is eenvoudigweg te bruin of te achterlijk en te provinciaals en te heikneuterig en te sullig om zelfs maar bij naam genoemd te mogen worden. Misschien wordt 't DENK - een broodnodig geluid in onze verkrampte samenleving - of wellicht stemt men een keertje niet; - met een beetje geluk komen er binnen 12 maanden toch weer nieuwe verkiezingen, en dan is de PvdA niet langer melaats, en zal ze als een feniks herrijzen om het land te leiden naar die grootse toekomst die achter de einder ligt te schitteren in de zon..

Meta Foor
Meta Foor24 sep. 2016 - 20:38

Samsom is onderhand de personificatie van de PvdA geworden; evenals dat Wilders de PVV niet is , i sSamsom geen socialist. De komende kiezers van deze ex-rode partij zullen nu niet meer in zijn leugens trappen. Totala afgang is mijn voorspelling.

Perezoso
Perezoso24 sep. 2016 - 20:36

Zo, Samsom wil wel verder met de VVD... Dat is wel zo duidelijk en eerlijk, beter dan in 2012 toen hij om de SP buiten de deur te houden, het over de nep-linkse boeg gooide om vervolgens met de gedroomde partner in zee te gaan. Maar meer dan een zeteltje of 10-15 gaat dit niet opleveren. De VVD zal de schade wel enigzins beperkt weten te houden met een rabiaat rechtse toon om zo nog wat pvv-stemmers over te halen... Tja, en daarmee komt de huidige coalitie dan op een zetel of 40... Dat wordt nog een heel gepuzzel na de verkiezingen... Vul die 40 zetels aan met de gebakken lucht van D66, CDA en de Christenunie, en dan zit een verder pluche-plakken voor een paar PvdA-ministers en staatssecretarissen er wel in... Dat zit wel snor dan, behalve voor al degenen die de afgelopen periode al mochten ´genieten´ van de ´successen´ van dit kabinet...

Bram Emanuel
Bram Emanuel24 sep. 2016 - 19:13

Heel dapper. Kom op Diederik, je kunt het. Je bent duidelijk de juiste man op links.

1 Reactie
Achterberghen2
Achterberghen225 sep. 2016 - 7:18

*proest*

Bert Vlierman
Bert Vlierman24 sep. 2016 - 17:32

Samsom wil doorknokken. De woordkeus is ongelukkig. De schijn van agressie kleeft aan Samsom. Zijn fractie kan er over meepraten. De keuze van de term doorknokken is een bevestiging van een negatief vooroordeel. Samsom heeft ook verklaard dat hij verder wil met de VVD. Alweer een ongelukkig statement. Tot nu toe werd de keuze voor de VVD altijd gerechtvaardigd met de verklaring dat de kiezers deze combinatie hadden afgedwongen. Deze verklaring wordt ongeloofwaardig doordat Samsom nu kiest voor de VVD, ruim voordat de kiezers hebben gesproken. Veel kiezers hebben de PvdA verlaten omdat ze zich in de steek gelaten voelen of verraden. Dat verraad wordt nu door Samsom bevestigd. En erger nog: Samsom belooft dat de PvdA zal doorgaan op de ingeslagen weg. De keuze voor de kandidatenlijst zal daar op worden afgestemd. De eigen ruiten ingooien is een kunst die de PvdA verstaat als geen andere partij.

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2016 - 11:46

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai24 sep. 2016 - 19:32

Juist geachte Boenders ze zijn niet links.

Edwin038
Edwin03824 sep. 2016 - 21:37

Je kan zeggen wat je wil, maar Klaver is wel echt links. Hij is op sommige punten wat naïef wellicht maar bij de APB vond ik hem op sommige momenten zeer goed debatteren. Ik snap dat GL het niet over de Islam wil hebben omdat ze juist een tegenovergesteld standpunt innemen van de PVV. Toch zou het prettig zijn als linkse partijen ook wat oog hadden voor radicalisering en dat dit niet enkel met een huis en een baan opgelost kan worden. De ideologie moet wel aangepakt worden. (dus praten met moslims wat er schuurt en samen werken aan oplossingen) Enfin, het wordt voorlopig weer PvdD of Piraten. PvdA moet gewoon eerst zijn hele partij top maar eens vervangen...

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout24 sep. 2016 - 11:25

Gezien de ontwikkelingen in de VS en VK en elders in Europa moeten de sociaal-democraten zichzelf ruim de tijd geven om van bankiers weer bruggenbouwers te worden. Dan zien we rond 2020 wel weer verder. Een zeteltje of vijf lijkt me voldoende om ons via de tweede kamer kond te doen van de voortgang van dit proces.

insignia
insignia24 sep. 2016 - 11:01

Verlos die man toch uit zijn lijden. Kom op invloedrijke PvdAers.

Pater
Pater24 sep. 2016 - 10:01

Moed valt Samsom niet te ontzeggen. Hij neemt verantwoordelijkheid voor het helaas grotendeels rechtse beleid. Ik zie hem nog wel 20 zetels halen. Tang is een aardige man, linkser dan Samsom, geen raspoliticus, kansloos. Asscher is m.i. iets linkser dan Samsom, superslim, enige herkenbare ideologische gedrevenheid. De enige die Samsom aankan. Ik denk dat hij een goede kans maakt als hij zich kandidaat stelt. De vraag of hij de harde campagnestrijd aan kan. Zelf hoop ik dat de PvdA keihard aangepakt worden wegens de keuze voor de VVD. Dat mag niet onbestraft blijven.

Minoes2
Minoes224 sep. 2016 - 9:22

" ‘Onze idealen kwamen dichterbij, maar we zijn er nog lang niet. En daarom brand ik van de ambitie om door te gaan.’" Dat is dan ook weer duidelijk. Het waren dus niet de idealen van de VVD. " We bereikten veel" Dat is dan ook weer duidelijk. Dat zegt dus alles over wat je wilde bereiken.

Kayan
Kayan24 sep. 2016 - 9:04

Volledig ongeloofwaardig. Pvda heeft twee mogelijkheden, langdurig pas op de plaats maken en zich zelf opnieuw uitvinden. Of zich zelf opheffen. Het laatste heeft mijn voorkeur.

1 Reactie
GMatth52
GMatth5224 sep. 2016 - 19:59

Reactie op Kayan. Gezien de verwachting dat de rol van de PvdA als banenmachine voor rechtse neoliberalen als Dijsselbloem na maart 2017 is uitgespeeld, ligt een fusie met D'66 of met de echte VVD meer voor de hand. Carrièrejagers moeten wel aan de bak, natuurlijk. De zakken van top-bankiers kunnen nog worden bijgevuld . Positief is dat Samson zich wil verantwoorden voor het gevoerde beleid: om daarop te worden afgerekend.

Break on through
Break on through24 sep. 2016 - 9:02

Diederik misschien goede kanshebber, als ie de kiezer weet te overtuigen dat de VVD er wat hem betreft nu echt uit ligt als coalitiegenoot in het volgend kabinet (als er wel één club in dit land is waar Nederland als geheel van af moet is het de VVD). Asscher misschien net zo goed, zo niet beter. Go for it!

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai24 sep. 2016 - 8:44

Het lijkt me een uitstekend plan gewoon doorgaan op de ingeslagen weg. Het zou wrang zijn als de PVDA als splinterpartij mee mag doen met de VVD en het CDA is misschien wel nodig die 10 a 15 zetels of ze worden ingeruild voor D66, het maakt allemaal geen ruk uit, het is allemaal neoliberaal. Zou zeggen welk poppetje er in gezet gaat worden is voor de PVDA niet relevant, de PVDA is verworden tot een neoliberale middenpartij en is uitwisselbaar met CDA/VVD/D66. Dat maakt links wel heel klein en dat is heel erg jammer. Het verbaast me elke keer weer dat het geschuif met poppetjes belangrijker lijkt dan de behaalde resultaten en oprechtheid van een partij. In het geval van de PVDA heb ik nu al diverse stukjes mogen aanschouwen wat qua poppetje een oplossing zou bieden voor de PVDA. Of de afgelopen regeerperiode met een nieuwe leider gelijk weer opgeschoond is. De gemaakte beloftes, de keuzes, ze zijn verschrikkelijk geweest, in het bijzonder voor de zwakkere in onze samenleving. Dus Tang/Asscher/Aboutaleb/van Rossem het zijn camouflage pakken en geen reëel ander geluid. De PVDA, het is over en uit.

Spelchecker2
Spelchecker224 sep. 2016 - 8:32

'Samsom heeft een imago probleem en dat poetst hij niet meer weg' Ik vrees dat de kiezer maar een heel kort geheugen heeft en daarom net als in 2012 weer vol in het linkse charmeoffensief van Samson trapt.

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai24 sep. 2016 - 19:31

Hoop oprecht geachte Spelcheker dat de kiezer her deze maal het laat afweten ze verdienen geen enkele stem..

RU486
RU48624 sep. 2016 - 8:21

Maart 2017 zal uitwijzen of Samsom daar goed aan doet. Nu al over zijn kansen en die van de PvdA te speculeren is zonde van de tijd en energie. 2012 liep ook héél anders dan menigeen dacht en meende te kunnen aantonen [de Hond]

Dubbeldenker
Dubbeldenker24 sep. 2016 - 7:46

Siert hem dat hij wil doorknokken, maar waar voor? Aan hem kleven de concessies van het regeren met de VVD. Een dappere keuze om verantwoordelijkheid te nemen, maar wordt de PvdA veel meer kwalijk genomen dan de VVD, vooral omdat er zwaar werd bezuinigd op de voormalige troetelkindjes van de PvdA (zorg, milieu, ontwikklingshulp, cultuur). Hoe geloofwaardig kan Diederik zijn als hij nu campagne gaat voeren op de "linkse" agenda, als tegenstanders hem vragen wat zijn standpunten/beloften waard zijn in het licht van wat hij op die punten allemaal heeft ingeleverd in zijn deal met Rutte. Wordt weer activist, Diederik, of woordvoerder in de fractie op je oude specialiteiten. Laat het trekken van stemmen over aan iemand die niet heeft meegeregeerd de afgelopen periode. Geef on de kans om op Aboutaleb te kunnen stemmen om Wilders te pesten.

Dewik2
Dewik224 sep. 2016 - 7:24

doorknokken tot het einde.

jahoor2
jahoor224 sep. 2016 - 7:20

Hij heeft van de PvdA de tweede partij van NL gemaakt. maar ik betwijfel of hem dat weer lukt. Ook heeft hij trouwens (samen met de VVD) de vluchtelingenstroom naar NL aanzienlijk verminderd, terwijl de populisten stonden te schreeuwen zonder ook maar met een beetje bruikbaar voorstel te komen.

Uilenspiegel
Uilenspiegel24 sep. 2016 - 7:20

Prima kandidaat als symbool van het desastreuse neo-liberale beleid wat gevoerd is. Voor de kiezers heel duidelijk.

Mark Huysman
Mark Huysman24 sep. 2016 - 6:41

‘Onze idealen kwamen dichterbij, maar we zijn er nog lang niet.’ schrijft Samsom. Nou, dat weten we dan ook. De idealen van de PvdA: -een gezondheidzorg met steeds meer drempels voor de laagstbetaalden -minimale thuishulp voor chronisch zieken en ouderen -hoger onderwijs waar kinderen van arme ouders steeds minder aan deelnemen -bijstand niet langer als vangnet maar als middel om de armsten te vernederen en uit te buiten (Klijnsma) -gigantische werkloosheid -hoge AOW-leeftijd terwijl er geen werk is voor 50+ -onbetaalbare ‘sociale’ woningen -korte WW-tijd zodat werklozen sneller onder dwang-regime Klijnsma vallen en snel hun eigen spaargeld en eigen huis mogen opeten Tel daar bij op de ‘idealen’ die al onder Kok bereikt zijn (privatiseringen essentiele diensten, deregulering (financiële) markten, lagere belastingen rijken) en we krijgen een aardig beeld van Samsom’s partij: Een partij voor de rijken die er op gericht is om sociale verworvenheden zoveel mogelijk terug te draaien.

JeMine
JeMine24 sep. 2016 - 6:11

Doorknokken??? Voor wie? Voor zijn achterban heeft hij het zeker niet gedaan. Dat de meerderheid van Nederland erop eindelijk op vooruitgaat heeft niets te maken met het regeringsbeleid maar simpelweg met de mondiale economie. Een minder neoliberaal kabinet zou het "goede nieuws" van de troonrede al een jaar eerder hebben bereikt. Samson gaat de PvdA heel veel kiezers kosten, alhoewel PvdA leden niet echt bekend staan om hun politieke geheugen.

sylviaijkelenstam
sylviaijkelenstam24 sep. 2016 - 3:52

Stop er liever mee. Zoek een andere lijsttrekker. U bent niet geschikt en heeft/geeft geen vertrouwen.

1 Reactie
Edwin038
Edwin03824 sep. 2016 - 21:28

Het maakt niet uit welk poppetje men er neerzet. Het beleid binnen de partij moet drastisch om en veel meer richting links. Wat goed is moet men behouden en wat slecht is moet men verbeteren.

adriek
adriek23 sep. 2016 - 23:47

'Onze idealen kwamen dichterbij...' De rijken tien procent per jaar erbij. De 'armen' minder dan de inflatie. Minder integratie en meer tweedeling dan ooit tevoren. Een partij van de arbeid die de weg volledig kwijt lijkt te zijn. Het populisme als belangrijkste drijfveer in de politiek. De privacy van de burger gemarginaliseerd onder het mom van terrorismebestrijding. Baanzekerheid een vage herinnering uit het verleden, net als pensioenzekerheid. Zorgverzekering en (vooral) eigen risico stijgen sneller dan de inflatie. Nederland als belastingparadijs voor multinationals. Wat zijn die idealen eigenlijk?

freaky45
freaky4523 sep. 2016 - 23:23

Oh, oh, wat zit dat pluche lekker. Natuurlijk vertrekt hij niet en blijft ie zitten. Maar ik mag toch hopen dat die hele partij van hem weg zakt. Dan wil ik het nog wel eens zien of ze hem willen behouden op die positie...

Bert Vlierman
Bert Vlierman23 sep. 2016 - 22:43

"Doorknokken" wil Diederik. Hij wil niet stoppen met knokken. Knokken heeft zijn liefde. Het zegt alles over de vuistvechter. Agressie is zijn tweede natuur. Knokken. Voor het een of voor het ander, doet er niet toe wat, en als het niet anders kan: voor een betere wereld. Wat dat is, die betere wereld, dat hangt dan weer af van het knokmaatje. Knokken? Is dat niet net de taal die hij zo veroordeelde? Het 'pleur op' van de premier? Het 'Allah zal je straffen' van de gebroeders Denk? Hoezo, knokken? Is 'zich inzetten' te slapjanussig? Iets voor watjes? Voor de Roemers van deze wereld?

blues boy
blues boy23 sep. 2016 - 22:23

http://b1.img.mobypicture.com/8d5355027107c9be120a3d66622796af_view.jpg Diederik is niet uit gedanst. :-)

ikdus2
ikdus223 sep. 2016 - 22:06

kapitein die met het zinkend schip ten onder gaat

msj_meijerink
msj_meijerink23 sep. 2016 - 21:22

Mmmmm, voor 2012 zag 'men' ook niets in hem, da's weinig nieuw onder de zon. Het is zeker een heel goede campagner, kijk maar naar 2012. Roemer zal nu al van de angst in zijn broek poepen, als jij dit nieuws verneemt.

4 Reacties
Perezoso
Perezoso23 sep. 2016 - 21:56

Een goede campagner is dan zeker iemand die zich met een stalen gezicht verkoopt als ´links´, om meteen na de verkiezingen de koffer in te duiken met zijn gedroomde partner?

Johan eldert
Johan eldert24 sep. 2016 - 12:57

Toen was hij nog de the kid on the block. Dat voordeel is hij nu kwijt. Nu heeft hij de last van het rechtse beleid waarvoor hij mede verantwoordelijk is. En Roemer heeft met het zorgfonds een sterk wapen in handen. Want er is een meerderheid in NL die van het huidige systeem af wil.

Nick Ros
Nick Ros24 sep. 2016 - 17:28

In 2012 heeft deze Swamson en zijn PVDA gewoon haar kiezers genaaid. Dat zit nog vele jaren bij de kiezers tussen de oren.

msj_meijerink
msj_meijerink24 sep. 2016 - 19:53

Fijn zo, hoe had Nederland dan de crisis door moeten komen? Met de vvd, cda en pvv aan het roer? Dat is pas een een nachtmerrie! en een verwijzing naar dat Ziekenfonds 2.0 maakt mij nog veel zieker dan de gedachte dan mede door Samsom we door de crisis zijn geleid! Want impliceerde geen Ontslagsysteem met onmiddelijke gang naar de lokale GSD of een sp-pappen-en-nathouderij, met als eindpunt een failliet Nederland (a la Griekenland).

Perezoso
Perezoso23 sep. 2016 - 21:12

Wat is er toch misgegaan met die voormalige sympathieke milieuactivist? Zit er een raar stofje in het drinkwater in de Tweede Kamer? Nogal wiedes dat ie er weer voor gaat, een enigzins lucratieve baan na het kamerlidmaatschap zit er niet in, met maximaal 15 zetels na de verkiezingen heeft de PvdA niet zo heel veel meer in melk te brokkelen bij het verdelen van de leuke baantjes...

5 Reacties
H.Witte
H.Witte23 sep. 2016 - 22:23

Wat een onzin. Ingenieur Samson is Kernfysicus en kan ongetwijfeld in het bedrijfsleven veel meer verdienen en komt zo aan de slag, maar Samson gaat niet in de eerste plaats voor zijn eigen portemonnee. Wat je ook van hem vindt als politicus, alleen al om die reden verdient hij een zeker respect.

Mark Gh
Mark Gh24 sep. 2016 - 7:33

Een beetje schreeuwen en saboteren is iets heel anders dan politiek bedrijven, dat bewijst zich maar weer.

Nick Ros
Nick Ros24 sep. 2016 - 18:41

Kernfysicus. Daar loopt hij ook al 12 jaar achter met de laatste moderne wetenschap.

H.Witte
H.Witte25 sep. 2016 - 8:13

Nick Ros altijd weer iets eruit pikken waar je mee denkt te scoren. Hij is intelligent genoeg om zijn kennis binnen de kortste keren bij te werken. Op de andere opmerkingen ingaan was kennelijk wat lastiger.

Minoes2
Minoes225 sep. 2016 - 23:55

Misschien een baantje bij een Zorgverzekeraar? We hebben nog eens zo'n zogenaamd sociaal wezen gehad in de politiek. Die was van GL. Die is nu GR. en deed/doet goede zaken. Zijn naam is Paul Rosenmuller. Wat is ook die man door de mand gevallen, zijn afkomst waardig.

[verwijderd]
[verwijderd]23 sep. 2016 - 20:52

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Andy Capp
Andy Capp24 sep. 2016 - 0:10

Ja, met zo'n erelijst maak je natuurlijk een goede kans.

Uilenspiegel
Uilenspiegel24 sep. 2016 - 17:28

Ik denk dat een Europese Trump meer kans maakt.

Andy Capp
Andy Capp23 sep. 2016 - 20:49

Gewoonlijk onbegrijpelijk dat Wilders geen leden wil, want uiteindelijk maakt het toch geen moer uit, dat zie je wel aan de PvdA. Dat blijkt trouwens een wereldwijd fenomeen: in de USA zie je het, maar ook hier in Brazilië: het zijn altijd leden van dezelfde kliek die zich verkiesbaar stellen en iedereen is het er over eens dat ze niet deugen, maar je hebt uiteindelijk geen andere keus dan eentje ervan te kiezen. En 1 ding hebben ze allemaal gemeenschappelijk: wil je macht, dan moet je niet bang zijn om de trekker over te halen. -

3 Reacties
H.Witte
H.Witte23 sep. 2016 - 22:25

Andy Cap wat een onzin. Kijk de geschiedenis van de PvdA na en zie wie zich in het verleden ooit verkiesbaar hebben gesteld. Daarnaast is het altijd nog de ledenraad die beslist. Het gaat bij de PvdA niet anders dan bij andere democratisch georganiseerde partijen.

Nick Ros
Nick Ros24 sep. 2016 - 17:31

Je moet wel een echte fan zijn, om je weer opnieuw te laten naaien.

H.Witte
H.Witte25 sep. 2016 - 8:21

Nick Ros, Even voor jou, ik heb al in de negentiger jaren mijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd vanwege de 'KOK OMWENTELING'. Dat neemt niet weg dat ik een vurig aanhanger blijf van de sociaal democratie en deze vanuit mijn optiek wil blijven verdedigen. En WEER ga je niet 'inhoudelijk'. Het is zoals Samson deze week nog zei. Je kan de oppositie in gaan en roeptoeteren langs de kant en uiteindelijk HELEMAAL NIETS bereiken, of je kan mee gaan regeren om toch nog IETS te bereiken en de voorbeelden van dat IETS zijn bekend. Als de PvdA niet was gaan meeregeren, kwamen er nu geen windmolens in de Noordzee (noodzakelijk vanwege de grote milieuproblematiek-zie bijv. Wilders die hier tegen is), waren de schoonmakers niet in vaste dienst gekomen, hadden de postbestellers niet een betere arbeidspositie en nog zo veel meer). Hij die bereid is met een objectieve blik naar de dingen te kijken - Nederland is een compromissenland - voelt het niet als 'naaien', maar binnenhalen wat in de politieke verhoudingen mogelijk is.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*23 sep. 2016 - 20:49

Volstrekt kansloos, lijkt mij, na zijn helemaal niet geliefde samenwerking met de VVD. Met Diederik Samsom als lijsttrekker, zal de PvdA hooguit 15 zetels halen op 15 maart 2017, denk ik. Met Lodewijk Asscher als lijsttrekker, zal de PvdA misschien 20 tot 25 zetels halen. Met *outsider* Paul Tang als lijsttrekker, zal de PvdA zeer waarschijnlijk rond 25 zetels halen. Maar dan wie ben ik?. In elk geval hoop ik dat er binnenkort een interne PvdA lijsttrekkersverkiezing zal plaatsnemen en Diederik Samsom niet zal winnen, om een eventuele electorale ramp te vermijden, op 15 maart 2017. Een fijn weekend.

3 Reacties
LaBou
LaBou 24 sep. 2016 - 5:21

Misschien moet je die glazen bol toch eens goed laten polijsten want hij lijkt me nogal dof. Samsom isjuist prima als lijsttrekker. Dan komt de PvdA tenminste niet in de dubbele cijfers.

Erik20
Erik2024 sep. 2016 - 12:13

Een electorale ramp is misschien het beste wat de PvdA kan overkomen, dan weten ze tenminste dat het gevolgen heeft wanneer je al je beloftes verbreekt en geen idealen meer hebt. Hopelijk trappen mensen niet weer in de mooie verkiezingspraatjes van de PvdA, al komen ze met Tang of Asscher, de partij vindt de ingeslagen rechtse weg prima

H.Witte
H.Witte25 sep. 2016 - 13:03

Voor de zoveelste keer; er bestaan in de politiek en zeker in compromissenland Nederland geen beloftes. Er bestaan zaken waar naar gestreefd zal worden als het lukt om deze uit te onderhandelen. Zo werkt het in de Nederlandse politiek, dus hou nou eens op met over beloftes te praten.

[verwijderd]
[verwijderd]23 sep. 2016 - 20:48

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Paddy3
Paddy324 sep. 2016 - 11:58

Denk eerder dat Aboutaleb of Asscher deze verkiezingen liever even overslaan. Dat er flink verloren zal worden is vrijwel onafwendbaar. Handiger dat Samsom hiervoor nog verantwoordelijk is. Vervolgens kan A het stokje overnemen. Bij de volgende verkiezingen zit een zetelwinst er wel in (verder zakken kan bijna niet). Heeft de nieuwe lijsttrekker meteen een positieve vibe te pakken.

rbakels
rbakels23 sep. 2016 - 20:41

Samson is fatsoenlijk en reuze intelligent. Hij wilde "het eerlijke verhaal vertellen". Het spijt mij erg, maar een politicus kan niet functioneren - en zeker niet scoren - zonder een zekere dosis demagogie. Samsom verdient een promotie, dat meen ik serieus. Maar zijn plaats als fractieleider moet worden overgenomen door een straatvechter - die geen natuurkunde heeft gestudeerd!

7 Reacties
H.Witte
H.Witte23 sep. 2016 - 22:28

Frits, Samson is in potentie die straatvechter, maar heeft zich te veel geschikt in een rol, mede omdat niet iedere kiezer een straatvechter wil. Hij zou de combinatie moeten zoeken.

Donostia2
Donostia223 sep. 2016 - 22:32

Goh Frits, zomaar helemaal met je eens. Dit is trouwens je eerste lucide post vandaag.

Marc2406
Marc240624 sep. 2016 - 9:03

Dus een promotie richting Brussel? Ik denk dat Samsom politiek gezien voor de PvdA een hele slechte keuze zou zijn. Zijn naam is voor eeuwig verbonden aan een samenwerking met een VVD die op heel veel vlakken simpelweg te veel vloekt met de idealen van de "sociaal-democratie". Als de PvdA zou willen overleven (waar ik steeds meer een hard hoofd in heb), moeten ze komen met een authentiek eigen verhaal die gegrond is in de eigen sociale idealen en tegelijkertijd vooruitkijkt naar de toekomst en ze moeten ook nog eens de mensen overtuigen dat het deze keer nu wel anders zal zijn. Dat is al een mega-opgave lijkt me, maar als je dan vasthoudt aan dé persoon die qua beeld voor altijd verbonden is met het verloochenen van de PvdA idealen door in zee te gaan met de aartsvijand (of dit nu terecht of onterecht is doet er niet toe), dan vrees ik dat je als partij dan enorm veel lastiger maakt voor jezelf. Als Samsom enig politiek inzicht heeft, moet hij kunnen inzien dat zijn tijd als partij-leider echt voorbij is, en dat het opnieuw willen aanmelden voor een volgende termijn als fractievoorzitter niet in het belang is van de partij, en uiteindelijk ook niet voor zichzelf. Hij zou veel beter ruimte kunnen maken voor een nieuw gezicht, die heeeeel hard nodig is om mensen te overtuigen dat opnieuw stemmen op de PvdA een goed idee is. Te veel mensen voelen zich belazerd door de PvdA in het algemeen en Samsom in het bijzonder.

Andy Capp
Andy Capp24 sep. 2016 - 11:52

Ze hebben bij de VVD vast nog wel een onverkiesbare plaatsje voor hem over.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer24 sep. 2016 - 14:17

Samsom heeft de les van Bolkenstein gemist. I.p.v. het regeringbeleid uit te dragen als was hij minister had hij stevig moeten dualeren.

rbakels
rbakels24 sep. 2016 - 18:11

@ Jan Willem deBoer: daar heb je het probleem te voeten uit: Samsom had een toneelstukje moeten opvoeren, net als Bolke(n)stein. Maar hij koos ervoor om "het eerlijke verhaal" te vertellen. We zijn in de politiek zover gezonken dat dit keihard wordt afgestraft. @ Henk Witte: ik begrijp wel wat u bedoelt. Samsom kan bijv. met zijn feitenkennis en zijn rekenvaardigheid iemand in een debat helemaal vermorzelen. Maar trappen onder de gordel zoals Wilders dat doet - gelukkig doet Samsom daar niet aan. Hoewel dat electoraal misschien toch moet. Ik zei net al: We zijn in de politiek zover gezonken dat ander optreden keihard wordt afgestraft.

H.Witte
H.Witte25 sep. 2016 - 8:25

Frist Jansen, dank voor je reactie. Het is een groot dilemma. Ik blijf gaan voor 'nette' politiek.