Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Diederik Samsom: 'Dit kabinet was een zegen voor het land'

  •  
05-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
samsom

© cc-foto: Roel Wijnants https://flic.kr/p/jWWukf

De door zijn eigen leden weggestuurde oud-leider van de PvdA Diederik Samsom praat voor het eerst in maanden weer met de media. Journalisten van NRC spraken hem voor een dubbelinterview met Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing. In het gesprek, dat een avond en ochtend duurde, stelt Samsom dat zijn opvolger Asscher een historische nederlaag heeft geleden omdat het kabinetsbeleid niet hard werd verdedigd. Hij denkt ook dat hij zelf veel beter had gescoord bij de verkiezingen dan zijn opvolger.
"De rest van de avond zal Samsom een hele trits ingrijpende maatregelen van het kabinet verdedigen. Met passie, alsof hij nog altijd PvdA-leider is. „Het kost me geen enkele moeite, het is een way of life.” Natuurlijk, hij heeft fouten gemaakt, dingen niet zien aankomen. Maar hij stáát voor alles wat Rutte II heeft gedaan. „Ik kan nog steeds niet één afslag aanwijzen die ik niet had moeten of willen nemen.” Dit kabinet, zegt hij, was „een zegen voor het land.” Als híj had meegedaan aan de verkiezingen, in plaats van Asscher, was hij met „meer trots” op het kabinet de campagne ingegaan, zegt Samsom. „Maar ook ik had als lijsttrekker niet meer dan achttien zetels kunnen halen.”"
Sheila Sitalsing informeert nog met haar bekende gevoel voor understatement “Dus die 29 zetels verlies hebben niets te maken met jullie beleid?” Samsom gaat gewoon enthousiast verder: “Wij hebben de verzorgingsstaat op een fatsoenlijke manier overeind gehouden. Het grootste deel van Nederland vindt dat ook.”
In het interview trekt Samsom regelmatig het boetekleed aan – alles wat er mis ging was zijn schuld want hij was de leider, zegt hij meerdere malen – maar toch dampt het gevoel op dat de man die de partij in 2012 een forse winst bezorgde en tegen alle verwachtingen in 38 zetels haalde, in werkelijkheid niets geleerd heeft van de afgelopen vier jaar. “Ik had zo graag gewild dat ik mensen warm had kunnen maken voor het compromis. Het leven is één groot compromis!”
Samsom vertelt dat hij op verkiezingsavond alleen thuis zat en werd gebeld door Rutte en Zijlstra die hem uitnodigden naar het VVD-verkiezingsfeest te komen. Dat aanbod sloeg hij wijselijk af. Sitalsing, die een boek schreef over Mark Rutte, schetst de premier als een politicus voor wie alles “inwisselbaar, uitruilbaar, verkoopbaar” is. “Hij heeft geen enkele rode lijn. Rutte ziet zijn tekortkomingen niet, die ziet alleen of iets gelukt is.”
Samsom daarentegen noemt Rutte “best links” en verklaart dat hij zich “onvoorwaardelijk loyaal” aan hem voelde. Volgens Samsom was dat ook wederzijds.
cc-foto: Roel Wijnants

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (372)

Klaas Vaak2
Klaas Vaak214 aug. 2017 - 0:44

De laatste sociaal-democraat - https://www.groene.nl/artikel/de-laatste-sociaal-democraat

chwiedijk
chwiedijk11 aug. 2017 - 9:13

Hoe komt die Samsom daarbij? Is zijn uitspraak de "pleuris" waarover Asscher sprak?

Cliff Clavin
Cliff Clavin9 aug. 2017 - 20:54

Nog een observatie van mij, die ik pas kon doen na geduldig zoeken en intensief lezen - gezien de recente uitlatingen van Diederik Samsom kan ik dit zeggen: hij zal het zelf niet begrijpen, omdat hij in een denk-ballon woonachtig is die de hegemonie van het late kapitalisme hem oplegt: Diederik is een ware erfgenaam van Tony Blair. Ik ben nu te moe om nog te gaan citeren, maar ik acht mijn opponenten (altijd blij, fris, fruitig, en tevreden) heel wel in staat om dat zelf uit te zoeken. Als ze tenminste maar even afstand kunnen nemen van WNL en Jinek, dat is. "We waren nog nooit zo gelukkig, blij, en welvarend! En dat komt allemaal door mijn (Tony's, Diederiks) onbaatzuchtige inzet voor de mensheid!". Staan jullie me vrij om daar niet in te trappen? Enfin, tot de volgende en mogelijk fatale ineenstorting van onze samenleving.

DaanOuwens
DaanOuwens9 aug. 2017 - 17:31

Er wordt weinig ingegaan op wat Samsom nu werkelijk zei en er is veel herhaling van de eigen opvattingen. Samsom beweerde niet meer dan dat het kabinet Nederland door de crisis heeft geloosd met verstandig financieel economisch beleid. Qua begroting en staatsschuld staat Nederland er beter voor dan veel omringende landen. Frankrijk zal bijvoorbeeld nog veel vergelijkbare maatregelen moeten nemen. Het is wel de vraag of de lasten voor de beleidskeuzes altijd eerlijk verdeeld zijn. Die slag heeft de VVD te vaak gewonnen. De lasten zijn niet of nauwelijks gedragen door grote ondernemingen en de rijkste 5% tot 10%. De hardste klappen vielen bij de midden en lage inkomens. Verder is het vooral een financieel economische discussie. De grote hoeveelheid geld die de ECB in de economie pompt komt grotendeels terecht in de aandelenprijzen en staatsleningen en obligaties. Die stijgen in waarde maar door. Een kleiner deel natuurlijk via aandelen ook bij pensioenfondsen. Slechts een deel van dit geld sijpelt door naar de normale economie dus indirect naar iedereen. Over de mate waarin dit beleid werkelijk heeft bijgedragen aan economisch herstel kan je vraagtekens zetten. Dat blijkt ook die een kwestie van politieke smaak en ego te zijn. De VS voert altijd een ruim monetair beleid en lijkt succes te hebben. Japan doet het ook en het heeft nauwelijks resultaat. Kortom er is voor beide iets te zeggen.

10 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 aug. 2017 - 19:33

"De grote hoeveelheid geld die de ECB in de economie pompt komt grotendeels terecht in de aandelenprijzen en staatsleningen en obligaties." Nou ja, in de staatsleningen en obligaties, in de hoop dat de markt risicovoller zaken met het vrijgekomen geld gaat doen (zaken die banen opleveren), daar heeft Piet deGeus natuurlijk gelijk in. Je kunt alleen duidelijk zien dat dat slechts zeer ten dele werkt, vandaar ook dat ik steeds de vraag stel hoeveel van de 80 miljard nu hier in Nederland terecht komt en hoeveel banen dat nu oplevert. Als er sprake is van een wanverhouding, dan is het duidelijk dat er een nieuwe "bubble" wordt geblazen en dan is het leed natuurlijk niet te overzien. Maar de heren weigeren op die vraag in te gaan en niet voor niets, want probeer die cijfers maar eens te vinden. En dat is raar, want het gaat om enorme bedragen, die als het ware op deze wijze "verdampen". Ik word dan altijd erg wantrouwig, maar zij vinden het belangrijker om mooi weer te spelen, uit puur politieke overwegingen.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden9 aug. 2017 - 21:20

@ Klaas Misschien, heel misschien Klaas gaat niemand op jouw vragen in omdat ze totaal niet relevant zijn voor de discussie of omdat je toch niets doet met de antwoorden.

arjenZH
arjenZH9 aug. 2017 - 21:44

Ik heb al minstens 3x aangegeven dat ik het in de economie pompen van geld door de ECB erg riskant vind. Maar je leest niet. Je draait alleen maar je grijsgedraaide marxistische plaat of zonder ook maar een moment naar anderen te luisteren.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak210 aug. 2017 - 16:18

O, je bent het met me eens, maar toch niet. Leg eens uit?

Piet de Geus
Piet de Geus10 aug. 2017 - 23:14

"Je kunt alleen duidelijk zien dat dat slechts zeer ten dele werkt" En waarom dat zo is is al lang bekend. Voor zover je het niet al van tevoren uit had kunnen tekenen. Om te beginnen zijn de eisen aan de banken aangescherpt. Dus logisch dat als er geld naar de banken gaat ze dat eerst gebruiken om hun balans op orde te krijgen en de hoeveelheid eigen kapitaal gaan vergroten, zodat ze aan die eisen voldoen. Bovendien stroomt er steeds meer geld op zoek naar rendement richting aandelen op het moment dat obligaties massaal worden opgekocht en de rente ook nog eens richting nul procent gaat. Daar moet wel een vraag naar risicokapitaal tegenover staan, anders stuw je alleen maar de waarde van bestaande aandelen op en ontstaat daar een bubbel. En er ontstaan sectoren waarvan de waarde ernstig wordt overschat, terwijl er nog geen cent winst wordt gemaakt. Het was dan ook veel beter geweest om e.e.a. niet over te laten aan de ECB die maar een beperkt aantal middelen tot haar beschikking heeft (waaronder het ongericht verruimen van de hoeveelheid geld) en zinnige politieke besluiten te nemen. Maar tot dat laatste (Europese besluitvorming) moet wel de wil aanwezig zijn. Een 'neoliberaal' als Verhofstad heeft daar uitgebreid voor gepleit: laat het niet over aan de ECB en overspoel de markt niet met ongericht kapitaal maar kies voor gerichte investeringen in de toekomst van Europa. En dan met name in de energietransitie, waardoor we ook nog eens onafhankelijker worden van allerlei schurkenstaten met hun fossiele energiebronnen. Verhofstad pleitte o.a. voor investeringen in onderzoek naar supergeleiding en de aanleg van een EU-breed netwerk, waardoor je de pieken van windenergie in Noord-Europa kunt middelen met de pieken in zonne-energie in Zuid-Europa. Met de opgedane kennis loop je bovendien voorop, wat net zo'n concurrentievoordeel geeft als indertijd de investeringen in de Deltawerken. Er zijn echt wel zinniger dingen met al dat geld te doen dan de technische maatregelen waartoe de ECB zich gedwongen moet beperken. Maar dan moet daartoe de politieke wil (onder politici en kiezers) wel aanwezig zijn, anders ben je in laatste instantie toch echt veroordeeld tot wat de ECB doet.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak211 aug. 2017 - 16:26

"En waarom dat zo is is al lang bekend. Voor zover je het niet al van tevoren uit had kunnen tekenen." Juist, - Piet bevestigt dus in grote lijnen mijn kritiek. Wie waren de tegenstanders van de maatregelen die nodig zijn voor die "energietransitie" en/of wie hebben nagelaten te doen wat voor de hand lag?

Piet de Geus
Piet de Geus11 aug. 2017 - 23:13

"Piet bevestigt dus in grote lijnen mijn kritiek." Nee, want jij gaat volkomen voorbij aan de realiteit. "Wie waren de tegenstanders van de maatregelen die nodig zijn voor die “energietransitie” en/of wie hebben nagelaten te doen wat voor de hand lag?" De tegenstanders van verstandig beleid waren o.a. de eurofoben die massaal achter populistische partijen op de uiterste flanken aanhobbelen. Die willen helemaal niet dat de EU de macht heeft om zo'n Deltaplan op poten te zetten. Juncker zei niet voor niets na het allereerste crisisoverleg: iedereen weet wat te doen maar niemand weet hoe vervolgens herkozen te worden. Dan krijg je eindeloos gedraal en rest uiteindelijk niets dan technische maatregelen, waarvan de effecten alleen al suboptimaal zijn omdat ze vanwege hun ongerichtheid grotendeels gebaseerd zijn op hopen, verwachten en wensdenken. Maar de onmogelijkheid om met iets beters te komen moet wel bepalend zijn als je een oordeel over de maatregelen velt. Waarbij je plussen en minnen tegen elkaar weg moet strepen. Zo was het de bedoeling dat banken makkelijker geld uit zouden lenen maar versterkten ze (omdat daar tegelijkertijd ook eisen aan werden gesteld) allereerst hun balansen. Wat op zich zo slecht nog niet is: die eisen zouden zelfs nog aangeschroefd moeten worden. Bovendien zijn er factoren waar je simpelweg geen invloed op hebt met technische maatregelen, zoals de vraag of er ondernemingen opstaan met behoefte aan kapitaal die aan een groeiende vraag voldoen en vele banen scheppen. De MKB-bedrijven die klaagden dat ze zo moeilijk aan leningen konden komen bleken achteraf toch zwakke broeders te zijn waar je inderdaad maar beter geen geld in kon steken...

Klaas Vaak2
Klaas Vaak212 aug. 2017 - 6:57

"De tegenstanders van verstandig beleid waren o.a. de eurofoben die massaal achter populistische partijen op de uiterste flanken aanhobbelen. Die willen helemaal niet dat de EU de macht heeft om zo’n Deltaplan op poten te zetten." En daarom hebben Rutte en Samson het ook maar achterwege gelaten en loopt Nederland nu in Europa helemaal achteraan? "Bovendien zijn er factoren waar je simpelweg geen invloed op hebt met technische maatregelen, zoals de vraag of er ondernemingen opstaan met behoefte aan kapitaal die aan een groeiende vraag voldoen en vele banen scheppen." Heel goed Piet, daar hebben we het namelijk al de hele tijd over: zonder groeiende vraag kun je de rest ook wel vergeten. Heb jij geen derde auto nodig? Eentje voor de zondag?

vdbemt
vdbemt12 aug. 2017 - 15:03

Als je dit ziet: Het is wel de vraag of de lasten voor de beleidskeuzes altijd eerlijk verdeeld zijn. Die slag heeft de VVD te vaak gewonnen. De lasten zijn niet of nauwelijks gedragen door grote ondernemingen en de rijkste 5% tot 10%. De hardste klappen vielen bij de midden en lage inkomens, hoe kun je dan spreken van verstandig beleid? Is beleid alleen verstandig, als het 'economisch' verstandig is (dat het maatschappelijk een ramp is, maakt niet uit?)?

Piet de Geus
Piet de Geus12 aug. 2017 - 23:19

"En daarom hebben Rutte en Samson het ook maar achterwege gelaten" Er was simpelweg geen draagvlak voor en dan hebben ze niks te willen. "zonder groeiende vraag kun je de rest ook wel vergeten. Heb jij geen derde auto nodig?" Dat is geen vraag die de overheid moet beantwoorden. De vraag of het geen tijd wordt om die auto te vervangen door een minder vervuilende weer wel. De overheid moet vooral voorwaarden scheppen en beslist geen werkgelegenheidspolitiek bedrijven, want dan krijg je slechts rampen als met de scheepsbouw, de luchtvaartindustrie en dergelijke.

Andreas Cappen
Andreas Cappen9 aug. 2017 - 14:36

@ Klaas Wel een bijdrage van Andreas Cappen hierboven, waarin hij demonstreert dat ook hij de discussie in het geheel niet heeft begrepen. >> Je bedoelt dat je geen argumenten meer hebt? Je probeert voortdurend de zaak af te leiden terwijl Arjen en ik gewoon verwijzen naar de cijfers van het CBS. Het zou je sieren als je dat gewoon eens toe zou gaan geven i.p.v. doorzichtig de discussie af te leiden.

5 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 aug. 2017 - 14:53

Je bedoelt dat je geen argumenten meer hebt? - Nee, ik bedoel dat jouw weergave van de discussie niet klopt. Of begrijp je het wel, maar wil je het gewoon niet begrijpen? Zulke mensen heb je.... Het CBS meet wat van ze gevraagd wordt. Maar als je niet de goede vragen stelt, of sommige vragen achterwege laat, dan kan het zomaar gebeuren dat de uitkomsten niet een goed beeld geven van de realiteit. Iedereen die statistiek heeft gestudeerd weet dat.

Cliff Clavin
Cliff Clavin9 aug. 2017 - 15:42

Ik kijk veel en veel verder dan het CBS. Met die gegevens valt geen serieuze mening op te bouwen.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden9 aug. 2017 - 18:23

Klaas en Cliff zijn weer aan het trumpetteren, als we het gewoon ontkennen dan bestaat het het niet.

Jo4Hanna
Jo4Hanna9 aug. 2017 - 21:48

Alleen het Sociaal Cultureel Planbureau heeft verantwoorde statistieken

gimli55
gimli5510 aug. 2017 - 11:16

De reacties van rechts komen overeen met de handelwijze van vele toezicht houders. Zoals met de fipronil was in november'16 al bekend dat er gewerkt werd met fipronil. Als je niets test, kun je met een gerust hart verkondigen dat er niets aan de hand is en duurde het tot begin'17 tot er werkelijk naar gekeken werd. Wie betaald, bepaalt is een zekerheid als een koe. Het willen luisteren naar en accepteren van data en de duiding ervan is sterk getint door de politiek, die de opdracht geeft. Bij een verslechtering van het toezicht is het logisch dat er meer rampen plaatsvinden. Die ontstaan altijd, maar worden door een adequaat toezicht vroegtijdig opgelost. Ook het toezicht is geprivatiseerd en juist minder onafhankelijk, omdat ze afhankelijk zijn van de opdrachtgevers, die uit kunnen wijken naar de concurrentie. Dit is allemaal gebeurt in de laatste 30 jaar, waar Rutte2 onderdeel van is. Parlementaire enquetes zijn altijd gehouden door een gebrek aan inzicht en toezicht van diezelfde politiek en dat de zaken steeds schimmiger werden. Het huidige kabinet is een zegen geweest voor een deel van Nederland, voor een andere deel niet. Het is belangrijk van welke kant je het bekijkt, of met welke groep je empathie hebt. De 2 partijen kun je niet overtuigen van ieders gelijk, omdat ze geen van tweeen voor 100% gelijk hebben. Rutte maakt vaak gebruik van metoniemen, waarbij een klein deel van de werkelijkheid wordt gebruikt om de hele werkelijkheid te duiden. Daar maakt uiteraard bijna iedereen gebruik van, dat heet kopiegedrag. Wanneer we overall kijken, zal de rechtse medemens tevreden zijn met de successen die ook te melden zijn. Helaas voir hun geldt ook, dat je maar een klein beetje dieper in de materie hoeft te graven en dan blijkt dat het succes flinterdun, niet duurzaam en er niets fundamenteels is opgelost. We hebben de crisis overleefd, maar niet opgelost. We bouwen onze groei nog steeds op toenemende schulden, laat dat nu het begin zijn van een nieuwe crisis. Nederland heeft een schuld van €450 miljard. Mijn gemeente heeft een schuld van €120 miljoen, helaas geen inzicht in de schuld van de provincie. Hoe gaan we dat en wanneer, ooit terugbetalen. Door de groei is het betaalbaar, en door kunstgrepen om de rente op 0 % te houden. De leningen, obligaties genoemd, worden hergefinanceerd, dus eigenlijk zijn gaten aan het dichten met nieuwe gaten. Dit systeem is niet duurzaam, we spenderen al te lang de inkomsten uit de toekomst en noemen dat groei. Ongeacht of links, rechts of het midden gelijk heeft, zal daar iets aan gedaan moeten worden en rechts zal moeten inzien dat iedereen moet profiteren.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden9 aug. 2017 - 13:43

Inderdaad een dwaze discussie hieronder. Dat het gemiddeld genomen beter gaat dan vijf jaar geleden valt inderdaad voor niemand te ontkennen. Nou kan je in een rivier die gemiddeld één meter diep is ook prima verdrinken maar die discussie wordt niet gevoerd. Nee, de aandacht wordt van de kern afgeleid met de bekende retoriek over rechtse vijanden en instituties die niet deugen. Behalve natuurlijk als het uitkomt dan wijst Grijsje er terecht op dat de DNB interessante kanttekeningen maakt bij de cijfers van het CBS. Kliff en Claas weten zo weer iedere kiem van een serieuze betrokken en positief kritische discussie te vermorzelen met de bekende 'rechtsen zijn idioten' retoriek en 'iedereen die het niet met mij eens is moet wel een rechtse zijn'.

3 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 aug. 2017 - 14:58

Nee, het LIJKT gemiddeld genomen ietsje beter te gaan dan vijf jaar geleden, dat valt voor niemand te ontkennen. Maar de vraag is waarom en wie de prijs daarvoor betaalt. De rest laat ik voor jouw rekening, onder de noemer: wat je zegt ben je zelf.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden9 aug. 2017 - 18:25

Goed zo Klaas! Geeft niets hoor dat je het nog wat zurig brengt. Het is vast moeilijk om mee te gaan de redelijkheid.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak210 aug. 2017 - 0:34

@Pieter Ahsmann - Ik weet het... Tjiske - Dus je wilde alleen maar horen dat het beter LIJKT te gaan? Mooi zo, -een kinderhand is gauw gevuld.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 aug. 2017 - 13:34

Goed, ik zal het nog 1 keer proberen op de manier waarop je dat aan kinderen uitlegt. De inkomens moeten gelijke tred houden met de stijging van de productie, wat wil dat zeggen? Er was ooit een mijnheer, Henry Ford -die van de auto's- die zei dat hij de arbeiders zoveel moeten verdienen dat ze zijn auto's konden kopen; zijn eigen arbeiders natuurlijk ook. Want anders kun je wel auto's gaan maken, maar als niemand ze koopt, dan ben je nog net zover. Henry Ford zei niet, dat ze dan maar geld moesten gaan lenen bij de bank, want behalve dat je dan blijkbaar te weinig verdient, moet je dan ook nog eens rente extra gaan betalen en zo raak je van de regen in de drup. Henry Ford zei ook niet dat je dan desnoods de kinderen niet meer naar school moet sturen, want wie gaat dan in de toekomst die auto's bouwen. Hij zei ook niet dat je dan maar minder moet gaan eten, of niet meer naar de dokter moet gaan, want voordat je het weet blijven je werknemers ziek thuis. En hij zei ook niet dat je opa dan maar dood moest laten gaan, want hij had wel in de gaten dat zijn werknemers dan ontzettend boos zouden worden. Nou hebben ze de laatste 30 jaar van alles geprobeerd om ons wijs te maken dat Henry Ford het bij het verkeerde eind had en kijk eens wat er is gebeurd: de werknemers worden steeds bozer. Goed, de volgende les ga ik jullie uitleggen hoe een andere mijnheer -Karl Marx- uitlegde dat de hebzucht van de bazen altijd tot hetzelfde resultaat zal leiden en dat de werknemers daarom waarschijnlijk ooit zo boos zullen worden dat ze misschien zelfs Henry Ford naar huis zullen sturen om zelf het heft in handen te nemen. Dat heet een economische crisis en de grootste aller tijden staat waarschijnlijk voor de deur.

9 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 aug. 2017 - 14:45

Ja Arjen, zeg het maar.... Nee, de werknemers in Nederland hebben het helemaal niet zo slecht, daar heb je natuurlijk gelijk in, maar alles is relatief en je kunt wel zien dat de ontevredenheid toeneemt. Er zijn bovendien veel mensen die zeggen dat de oplossingen die de politici voorstellen in werkelijkheid niets oplossen. En als die crisis inderdaad komt, dan kan het zomaar ineens verkeerd aflopen. Bovendien lijkt het wel of ze de politie -en zelfs het leger, zeggen sommigen- erop aan het voorbereiden zijn om dat soort onlusten te onderdrukken. Ze zijn er steeds minder om je te helpen en steeds vaker willen ze dat je gewoon doet wat ze zeggen, of anders... Begin je het een beetje te snappen Arjen?

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden9 aug. 2017 - 15:06

Duidelijk geen talent voor onderwijs of wetenschap Klaas, wel voor trumpetteren. Je lijkt wel een propagandakanaal.

gimli55
gimli559 aug. 2017 - 17:19

De neoliberalen maken gebruik van metoniemen, het is een retorische stijlfiguur, waarbij een minderheid tot geheel wordt opgevoerd. Er is een deel van de bevolking van Nederland die het beter heeft gekregen, een deel is gelijk gebleven en een deel die heeft ingeleverd. Vreemd dat de have's meite hebben dat er haven't bestaan. Dat er een deel van de bevolking niet geprofiteerd heeft van de crisis, is niet meer dan logisch en ik begrijp niet dat het tevreden gedeelte de schuld of totaal bij de zwakkeren zelf neerlegd of dat het niet waar is. Het is niet logisch dat je een hele grote crisis hebt en dat er geen slachtoffers zijn. Er is heel veel bezuinigd door Rutte 1 en 2, te veel volgens vele economen, wat de groei negatief heeft beinvloed. Begin met accepteren en door terugkijken kun je evalueren en lessen trekken voor de toekomst. Zonder evaluatie is de kans op soortgelijke fouten levensgroot. Het wordt tijd om de kruideniersmentaliteit kritisch te bekijken, en aan te passen aan de duurzame toekomst. Een eendimensionale aanpak is slecht voor de duurzame toekomst, daar is visie en lef voor nodig. Tijd voor verandering.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden9 aug. 2017 - 18:28

@gimli55 Daar kan ik een heel eind in mee gaan en dan zijn we precies terug bij het begin van de discussie. Samsom heeft zeker een punt dat de PvdA het zp slecht nog niet gedaan heeft maar fundamenteel is er nog niets veranderd dus inderdaad. Verandering is nodig en hetis - wat mij betreft - erg jammer dat de linkse partijen juist nu opzichtig weglopen en liever in de koplampen gaan zitten kijken dan dat ze leiderschap tonen.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 aug. 2017 - 18:55

Ja Tjitske, zeg het maar... Geen talent voor onderwijs? Was het toch nog te moeilijk voor je? Vertel eens wat je niet gesnapt heb. Ik doe nog wel zo mijn best om te zorgen dat iedereen mee kan komen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin9 aug. 2017 - 18:58

@ Gimli55 - dat is een heel aardige en waarachtige bijdrage. Dat de welgestelden de armen vernederen, door hen steeds te verwijten dat hun ongeluk allemaal hun eigen schuld is, dat is volgens mij het gevolg van perfecte indoctrinatie. Vergeet niet dat achter de slagers van het neoliberalisme vele schatrijke rechtse denktanks opereren. De hebben psychologische technieken in huis waar elke dictator van droomt. Ach, het idee dat iemands armoede en sociale teloorgang noodzakelijk zijn eigen schuld is, dat gaat al terug naar Friedrich Hayek, Ludwig von Mises, en Milton Friedman - drie gestoorden die je op grond van hun ideeën, en vooral op wat zij zich terloops door de jaren heen lieten ontvallen, makkelijk als psychopaten kunt identificeren. En tegenwoordig is hun 'gedachtengoed' nog springlevend, getuige ook een aantal reacties hier op Joop. Ik besluit met een pareltje van gestoordheid, van die meneer Hayek: „Es mag hart klingen, aber es ist wahrscheinlich im Interesse aller, dass in einem freiheitlichen System die voll Erwerbstätigen oft schnell von einer vorübergehenden und nicht gefährlichen Erkrankung geheilt werden, um den Preis einer gewissen Vernachlässigung der Alten und Sterbenskranken.“ (De laatste toevoeging is een griezelig eufemisme voor wat dit heerschap werkelijk bedoelde. Het is duidelijk: wie geen geld oplevert, verdient het niet meer te leven - en het kan nog erger hoor, Hayek en von Mises voelden zich Übermenschen. Ze zijn zo'n beetje de patriarchen van het moderne neoliberalisme.)

Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 aug. 2017 - 18:58

gimli55 - heel goed jongen, maar daar zijn de anderen nog niet aan toe.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden9 aug. 2017 - 21:15

@Klaas Arme Klaas ...... de leerlingen begrijpen het niet dus ze moeten wel heel dom zijn want aan de leraar kan het per definitie niet liggen. Van pedagogiek heb je al net zo weinig begrepen als van economie; dat maak je zo wel pijnlijk duidelijk.

arjenZH
arjenZH9 aug. 2017 - 21:31

@Cliff Anders dan jij beweert is er helemaal niemand die minder welgestelde mensen in deze discussie ook maar iets van heeft verweten. Kortom ook dit verzin je weer helemaal zelf.

seniorg
seniorg9 aug. 2017 - 10:01

De hele dwaze discussie hieronder bewijst in elk geval dat één ding zeker is gelukt: het 'framen door de VVD dat Rutte II niets anders heeft uitgevoerd dan PvdA-beleid. Het gemor uit de (voorheen liberale) VVD-gelederen begon op dag 1 en is nooit meer gestopt. Dat heeft voor de VVD de ruimte geschapen om onverdroten door te gaan met een liberaal (en hier en daar libertair) afbraak beleid. Was toch allemaal de schuld van de PvdA nietwaar? En dan kom je dus een brave uitvoerder al Klijnsma tegen in het haatlijstje van 'Cliff Clavin' hieronder. In mijn familie noemen ze dat ook wel een gotspe.

Cliff Clavin
Cliff Clavin8 aug. 2017 - 21:20

@ Klaas Vaak - je hebt gelijk, zoals zo vaak (haha, die zat eraan te komen). Ik heb vanavond nog eens "The Inside Job" (Charles Ferguson, 2010) bekeken. Voor de tweede keer. Een spannende, en ontluisterende ervaring. Ik kan nu eenmaal niet wennen aan gektes en psychoses. Dus wil ik weten hoe precies misdaad en moord werkt. Dat valt te leren uit deze documentaire. Het onthullende is, dat criminelen zichzelf altijd schaamteloos prijsgeven - ik denk aan Onno Ruding, Jan Peter Balkenende, Mark Rutte, George W. Bush, Dick Cheney, Frits Bolkestein, Hans Hoogervorst, Halbe Zijlstra, Gerhard Schröder, Tony Blair, Jetta Klijnsma, Bill Clinton, Barack Obama, en Donald Trump. Ze zijn niet eens snugger genoeg om hun sporen van criminaliteit te verbergen, en dat werkt uiteindelijk in ons voordeel. Eerlijk duurt het langst. Ik beveel alle twijfelaars deze teksten aan; ze vragen enige tijd, maar maken je een rijker mens: http://neweconomicperspectives.org/2013/05/like-a-wasting-disease-neoliberals-libertarians-the-right-are-eating-away-societys-connective-tissue-part-1.html http://neweconomicperspectives.org/2013/05/like-a-wasting-disease-neoliberals-libertarians-the-right-are-eating-away-societys-connective-tissue-part-2.html http://neweconomicperspectives.org/2016/07/travesty-financial-history-bank-lobbyists-will-applaud.html De oorlog tegen de wanhopige en zieke mensen gaat onverminderd door, met onze nationale patiënt Mark Rutte, zetbaasje van Unilever & Co. En die oorlog zullen de idiote psychopaten gaan verliezen, dat staat vast. Voor hun eigen gezondheid zou het goed zijn als ze tot inkeer zouden kunnen komen - maar dat komt hoogst zelden voor.

2 Reacties
Andreas Cappen
Andreas Cappen9 aug. 2017 - 4:15

Kom je nu werkelijk niet verder dan een hele reeks ad-hominems zonder ook maar een argument te geven waarom je vindt dat het economisch slechter gaat dan 5 jaar geleden?

Cliff Clavin
Cliff Clavin9 aug. 2017 - 15:40

@ Andreas - ...ik kom verder, veel verder dan wat jij denkt. Heb je de links gelezen? Lijkt me van niet. Doet er niet toe. Ik hoop voor je dat je geen sociale duikeling gaat meemaken, trouwens. Ik spreek je tijdens de volgende zware recessie wel weer.

Hendrik_69
Hendrik_698 aug. 2017 - 13:59

Ik krijg een meewarig gevoel bij de ‘discussies’ die hier gevoerd worden. Deze doen denken aan het spreekwoord ‘een dwaas kan meer vragen dan 10 wijzen kunnen beantwoorden’. @ArjenZH heeft natuurlijk helemaal gelijk, de economie staat er beter voor en de opgevoerde CPB cijfers zijn duidelijk. Maffe complottheorieën zoals @Cliff Clavin hierboven etaleert zijn compleet irrelevant voor deze discussie, en voor iedere discussie eigenlijk.

17 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin8 aug. 2017 - 16:14

Het zijn geen complottheorieën, Hendrik - ik gun je je kinderlijke vreugde beslist, en wil je dan toch bij de onvermijdelijke volgende ineenstorting van ons dysfunctionele systeem opnieuw spreken. Onze falende samenleving leeft met geleend en gestolen geld, en in geleende en gestolen tijd. Het late kapitalisme teert op een verschrikkelijke manier in op de toekomst van onszelf en onze kinderen. Denk niet dat ik zomaar wat verzin. De bewijzen van mijn gelijk zijn te vinden, probeer het zelf maar eens. Het vervalsen van de cijfers gebeurt in Duitsland bijvoorbeeld net zo hard maar gewiekst als bij ons. Je kan eigen goeddunken winkelen in de overstelpende en onoverzichtelijke hoeveelheid getallen, berekeningen, en statistieken; je hebt zoveel varianten in nul-urencontracten, flexbaantjes, ZZP-constructies, en deeltijdwerk, dat je er zelf elke maand weer nieuwe, jou passende uitkomsten uit kunt opkoken. In mijn boekje heet dat: liegen. (Ach, het gebeurt overal. Ooit schaamde de NS zich voor treinen die door haar eigen nalatigheid niet vertrokken. Later werd dat percentage mislukte pogingen tot personenvervoer weggehaald uit de statistieken van 'te laat gearriveerde treinen', om ze op te leuken. De corruptie van onze eigen tijd, die zo velen ontgaat.) Ik kom er nog op terug. Mijn speurwerk gaat door.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 aug. 2017 - 17:45

We leggen de patiënt in bad vol met ijs van 80 miljard, stoppen hem een thermometer in zijn mond en roepen dan vrolijk: zie je wel dat de koorts is gedaald. Ondertussen woekert de kanker voort. Maarten Schinkel: "het kan best zijn dat we een oud renpaard zijn dat een spuit krijgt om nog een keer heel hard te lopen voordat het dood neervalt. Natuurlijk heeft Cliff gelijk en natuurlijk komt niemand met de cijfers, want die zijn er gewoon niet: er wordt moedwillig een verkeerde voorstelling van zaken gegeven om de boel zo lang mogelijk te rekken, want de kurk waar het allemaal op drijft is vertrouwen. Het is maar papier en/of allemaal eentjes en nulletjes in een computer. Een goeie boekhouder doet daar wonderen mee. Alleen de werkelijkheid is weerbarstig.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 aug. 2017 - 17:52

Maar ik stop er mee, want dit wordt een herhaling van zetten. Ik denk dat ik mijn punt wel duidelijk heb gemaakt en wie gelooft dat het niet zo is, die kan ik toch niet overtuigen.

arjenZH
arjenZH8 aug. 2017 - 21:10

@Cliff & KV Volgens Marx zou het kapitalistische systeem al meer dan 100 jaar geleden ingestort moeten zijn, maar jullie blijven maar geloven in het oude sprookje. Jullie zijn gewoon orthodoxe gelovigen en daar valt niet mee te discussiëren. Jullie kennen de waarheid immers als, dat blijkt weer uit iedere bijdrage. En nee voordat jullie beweren, ik ben helemaal geen onvoorwaardelijke aanhanger van de vrije markteconomie. Ik verzet me slechts tegen jullie op extremisme.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 aug. 2017 - 23:24

Karl Marx was niet voor niets een fervent tegenstander van fractioneel bankieren, ongecontroleerd giraal geldverkeer en flitskapitaal.

Andreas Cappen
Andreas Cappen9 aug. 2017 - 4:10

@ Klaas Maar ik stop er mee, want dit wordt een herhaling van zetten. >> Tja, je zou eens naar de CBS cijfers kunnen kijken i.p.v. een discussie met jezelf gaan beginnen over die 80 miljard. Dat zou de discussie al vooruit helpen. Ik denk dat ik mijn punt wel duidelijk heb gemaakt en wie gelooft dat het niet zo is, die kan ik toch niet overtuigen. >> Maar waarmee wil je ons dan overtuigen? De discussie gaat ongeveer zo: Andreas : het gaat economisch weer beter, de objectieve cijfers van het CBD geven dit duidelijk aan Klaas : er is 80 miljard door de ECB in de economie gepompt en toon maar eens aan hoeveel banen dat heeft opgeleverd. Andreas:waarom zou ik dat moeten aantonen? jij brengt het in de discussie; zorg eerst maar eens voor een goede onderbouwing. Klaas : dus jij wil geen antwoord op de vraag geven etc etc. Nogal een flauwe manier van discussie voeren door voortdurend de zaak af te leiden. Het gaat economisch gezien beter en dat is gewoon objectief vast te stellen. Als jij de cijfers van het CBS niet gelooft, dan is dat eerlijk gezegd jouw probleem, maar maakt een normale discussie onmogelijk.

Andreas Cappen
Andreas Cappen9 aug. 2017 - 4:13

@ Cliff Onze falende samenleving leeft met geleend en gestolen geld, en in geleende en gestolen tijd. >> Iedere economie leeft op geleend geld en dat is niet erg zolang het geinvesteerd wordt. Dat er om de zoveel jaar een crisis is, komt omdat de mensheid onverbetelijk is en de waarde van de virtuele economie weer even gereset moet worden met de reeele economie. Maar dat staat los van het feit dat het economisch nu objectief beter gaat dan 5 jaar geleden.

José
José9 aug. 2017 - 6:24

Lees dit eens, Hendrik en Arjen. Je kunt wel victorie kraaien over de werkloosheids- en andere cijfers, maar de onderliggende financiële fundering van het herstel is volgens Dirk Bezemer niet solide, maar juist zorgwekkend fragiel. http://www.rug.nl/feb/news/febmedia/2016/08-augustus/160831-bezemer-dga.docx http://www.rug.nl/feb/news/febmedia/2017/03-maart/170322-bezemer-dga.pdf

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden9 aug. 2017 - 7:23

@ArjenZH 'Ik verzet me slechts tegen jullie extremisme.' Helemaal mee eens! Dat zouden er meer moeten doen. Extremisme deugt nooit, welke overtuiging er ook aan ten grondslag ligt.

arjenZH
arjenZH9 aug. 2017 - 9:14

@Jose Ik kraai helemaal geen victorie ik verzet mij slechts tegen extremisten die beweren dat Rutte 2 alles kapot heft bezuinigd (evident onjuist) en dat het CBS de cijfers in opdracht van Rutte heeft opgeleukt (ook onzin) Dat het economisch herstel fragiel is, stel ik helemaal niet ter discussie.Daar ben ik het mee eens net zozeer als ik mijn vraagtekens plaats bij het ECB beleid. Maar daar gaat het hier niet over. De vraag was of Rutte 2 een fatsoenlijk en verantwoord beleid heeft gevoerd de afgelopen 4 jaar en daarop is mijn antwoord Ja.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 aug. 2017 - 12:34

ArjenZH verzet zich alleen maar "tegen extremisten die beweren dat Rutte 2 alles kapot heft bezuinigd (evident onjuist) en dat het CBS de cijfers in opdracht van Rutte heeft opgeleukt (ook onzin)" Ik heb geen enkele bijdrage kunnen vinden waarin wordt beweerd dat onderwijs, wetenschap, gezondheid- en ouderenzorg er in de afgelopen jaren op vooruit zijn gegaan. Als je dat bedoelt, dan barst het hier natuurlijk van de extremisten. Mensen die beweren dat het CBS de cijfers in opdracht van Rutte heeft opgeleukt kon ik helemaal niet vinden. Wel een bijdrage van Andreas Cappen hierboven, waarin hij demonstreert dat ook hij de discussie in het geheel niet heeft begrepen. De stroman is een stijlfiguur die slechts bedoeld is om niet op de argumenten van een ander in te hoeven gaan. Dat is, als je er goed over nadenkt, eigenlijk een enorm zwaktebod. Heb je daar wel eens bij stilgestaan?

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden9 aug. 2017 - 13:30

@José Niemand kraait hier victorie over het kabinet Rutte beste José, helaas wordt er door sommigen hier wel graag hel en verdoemenis gekraaid over alles en iedereen die het pad van de nuance, de redelijkheid en de rationaliteit bewandelt.

José
José9 aug. 2017 - 16:31

@ArjenZH Ik zie dat Klaas Vaak al antwoord heeft gegeven op een deel van jouw post. Daarom alleen nog twee afsluitende opmerkingen: 1. Ik bedoel 'je' in algemene zin, dus in de betekenis van 'men'. Het gaat me niet om jou, maar om de boodschap van Bezemer, dat het herstel niet gebouwd is op investeringen van bedrijven, maar op vergroting van private schulden. 2. Ik beschouw Cliff en Klaas niet als extremisten, maar als mensen die zich richten op de onderliggende structuur van een systeem. En ik zie dat het daar ook telkens mis gaat in de discussies tussen jou en hen, omdat jullie op verschillende niveaus discussiëren.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 aug. 2017 - 19:13

Dat heb je goed gezien Jose. Maar werkelijke probleem van deze gedachtewisseling is natuurlijk wel dat "de anderen" pertinent zullen weigeren om daar op in te gaan, vanwege de politieke consequenties van het nadenken over de onderliggende structuur van het systeem. Dan maar liever mooi weer spelen. Het paradoxale van de situatie is, dat niet wij, maar zij feitelijk de ideologische dogmatici zijn. Ze snappen eigenlijk best wel wat de kritiek is, maar het MAG niet waar zijn.

arjenZH
arjenZH9 aug. 2017 - 21:40

@Klaas Prima al die systeemkritiek van jou. Maar ik heb een simpele tegenvraag. Kan je me 1 land in de wereld noemen waar het systeem (marxisme?) dat jij ervoor in de plaats wilt hebben succesvol is gerealiseerd?

Jo4Hanna
Jo4Hanna9 aug. 2017 - 21:46

Eens - met Klaas, Frank & met name José en op de laatste post van Klaas is 't het dogma waar éénoog keizer is in het land der blinden - zichzelf optuigend als een schip

Klaas Vaak2
Klaas Vaak210 aug. 2017 - 16:06

ArjenZH - Marxisme is geen systeem, maar een kritiek op het kapitalisme. Ik ben tegen elke vorm van hiërarchischer staatsinrichting, of die nu de kapitalistische vorm van economie ondersteunt of de socialistische. Jij zit zo vast in stereotypen dat het een zinvolle discussie onmogelijk maakt.

rbakels
rbakels8 aug. 2017 - 12:19

Als Samsom gelijk heeft moet de conclusie zijn dat een beleid dat goed is voor het land door de kiezer zwaar wordt gestraft. In de politiek is niets wat het lijkt. Politiek mak meer kapot dan je lief is.

arjenZH
arjenZH8 aug. 2017 - 11:26

Nog even de Link voor de mensen die beweren dat de daling van de werkeloosheid "Fake" is. De mensen die dat beweren lijden aan dezelfde ziekte als Trump. Als de werkelijkheid niet overeenkomt met je wereldbeeld, verdraai je die toch gewoon? https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/29/werkloosheid-zakt-onder-5-procent

13 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 aug. 2017 - 13:00

De vraag was hoeveel van de maandelijkse 80 miljard van de ECB komt in Nederland terecht, hoeveel banen had dat theoretisch moeten opleveren en hoeveel waren dat er in werkelijkheid? Geef nu eindelijk gewoon eens antwoord op een eenvoudige vraag.

Cliff Clavin
Cliff Clavin8 aug. 2017 - 13:04

Mis, ArjenZH - het beeld dat de overheid van de realiteit biedt, dat is vervormd, en wel moedwillig. Onze regering en de organen die haar op afroep de gewenste statistieken aanleveren, die maken een beleid, gebaseerd op een doctrine die van leugens aaneenhangt. Dat beleid is misdadig, een puinzooi, het draagt slechts bij aan de herverdeling van kapitaal, van arm naar rijk. De werkelijkheid is niet wat jij hier biedt, en dat kan ook niet. Je berichten zijn fictief. De grafieken en getallen lijken iets aan te duiden, maar de vraagstellingen, richtlijnen, normen, en definities die men hanteerde om dit alles te produceren, die zijn corrupt. De normen en definities worden om de zoveel tijd veranderd (aangepast), om wenselijk nieuws te produceren. Als het fundament van het beleid immoreel is, dan zal de realiteit die dat beleid voortbrengt, ook immoreel zijn. Dat zien de 'leiders' en de burgers niet graag. Dus past men energiek de eigen onderzoeksmethoden aan, zodat er altijd goed nieuws uit de bus komt. Ja, in dit economische Disneyland gaat alles op rolletjes, zoals verwacht, iedereen is er gelukkig, en wij hebben dan de beste zorg, onderwijs, en huisvesting in de hele wereld. Omdat wij zo'n menslievende en onzelfzuchtige, nobele politici hebben. Fijn voor je dat jij die fantasieën voor waarheid houdt, Arjen. Net zoals Trump.

arjenZH
arjenZH8 aug. 2017 - 13:30

@KV De discussie die hier gevoerd wordt is of dat de economie er in Nederland beter voor staat of niet onder andere afgemeten aan het aantal werkelozen en de staatsfinancien. Het antwoord is JA: zie de CPB cijfers. Kan je mj uitleggen wat die 80 miljard ECB steun te maken heeft met het onderwerp dat hiet wordt besproken, namelijk het beleid van Rutte 2? Je moet mij niet in een positie dwingen dat ik het beleid van de ECB ga verdedigen waar ik ook helemaal niet voor ben. Maar als ik het goed begrijp voert de ECB dat beleid om de inflatie aan te wakkeren en de economie te stimuleren. Ik heb geen flauw idee hoeveel Nederlandse banen de ECB daarmee had beoogd te creeeren en hoeveel het er werkelijk zijn geworden. Volgens mij is dat helemaal niet te meten. Net zomin als jouw implicite stelling dat de hele economische groei fake is en alleen aan de ECB te danken is.

arjenZH
arjenZH8 aug. 2017 - 13:34

@Cliff "Onze regering en de organen die haar op afroep de gewenste statistieken aanleveren, die maken een beleid, gebaseerd op een doctrine die van leugens aaneenhangt" Heb je zelf niet door hoezeer jou manier van redeneren overeenkomt met die van Trump en zijn aanhangers? Komen de feiten je niet uit dan roep je FAKE en maak je de boodschappers verdacht. Het CBS is een volledige onafhankelijke organisatie waar integere mensen werken. Werkelijk schandelijk dat jij die zonder een splintertje bewijs probeert verdacht te maken. Dus wie is hier nu aan het fantaseren?

Andreas Cappen
Andreas Cappen8 aug. 2017 - 14:38

@ Cliff. Zo kun je toch geen discussie voeren. Arjan geeft keurig beargumenteerd aan dat het economisch beter gaat. Je antwoord is dan dat je de cijfers niet gelooft omdat statistieken verdaaid worden mdat de vraagstelling niet klopt (het zijn gewoon objectieve indicatoren) en vervolgens trek je nog een paar knoeperts van stromannen op. Zo doet Trump het inderdaad ook en blijkbaar is dit normaal anno 2017.

Gerygrr
Gerygrr8 aug. 2017 - 16:12

https://nos.nl/artikel/2153725-sterkste-daling-van-de-werkloosheid-in-tien-jaar.html Dus hierin staat het, de criteria zijn aangescherpt. De totale groep die onder de wernemers mag gerekend is ook nog uitgebreid tot 74 jarigen. Onze pensionado's die niet werkeloos zijn en wel meetellen. Wie levert hier nu fake news?

Gerygrr
Gerygrr8 aug. 2017 - 17:09

https://www.hr-kiosk.nl/hoofdstuk/arbeidsinactiviteit/werkloosheid-cijfers Ook hier wordt uitgelegd hoe het cbs is overgestapt naar de internationale definities voor werkeloosheid..... Dus je voegt een grote groep niet werkelozen toe aan het totaal en komt met hetzelfde aantal werkelozen uit op een lager percentage. De cijfers deugen maar de conclusie, dat het percentage werkelozen daalt is gebaseerd op twee verschillend gedefinieerde groepen mensen.

Andreas Cappen
Andreas Cappen8 aug. 2017 - 17:26

Wie levert hier nu fake news? >> Arjan niet, want als je de grafiek goed bekijkt zie je dat het leeftijdscriterium voor de gehele periode geldt en ervoor dus gecorrigeerd is.

Jhonathan
Jhonathan8 aug. 2017 - 18:43

De rekenmethode is gewijzigd zodat het het percentage lager uitvalt.

arjenZH
arjenZH8 aug. 2017 - 18:47

@Grijs Ook de oude cijfers zijn gecorrigeerd. De werkeloosheid is dus wel degelijk gedaald. Mijn vraag is : wasrom geloof je het CBS niet gewoon? Je bent nu zelf cijfers aan het analyseren die je niet helemaal begrijpt.

arjenZH
arjenZH8 aug. 2017 - 21:04

@Akkerman 1. Het CBS opereert onsfhankelijk. Geen enkel kabinet kan het CBS opleggen haar definities aan te passen. Je slaat de plank dus volledig mis met je insinuatie. 2. Het CBS heeft inderdaad een definitie aangepast, maar heeft ook de vergelijkende getallen uit vorige jaren aangepast. Ergo de daling van de werkeloosheid is wel degelijk reëel. Mijn vraag aan jou is: waarom vertrouw je de cijfers van het CBS niet gewoon?

Gerygrr
Gerygrr9 aug. 2017 - 9:45

Ook de Nederlandse bank vertrouwt het cbs niet: Werkloosheid hoger dan officiële cijfers aangeven De werkloosheid in Nederland loopt terug, reden voor optimisme zou je zeggen. Maar volgens De Nederlandsche Bank geeft dit een vertekend beeld van de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Dat heeft alles te maken met de definitie van wanneer iemand werkloos is. Als je één uur of meer per week werkt, heb je volgens het CBS een baan. Heb je geen betaald werk maar ben je daar wel naar op zoek, dan ben je officieel werkloos. De CBS-definitie geeft geen compleet beeld van de situatie op de arbeidsmarkt. Er zijn mensen die op zoek zijn naar een baan of meer uren willen werken, maar die niet in de officiële statistieken worden meegeteld. Kortom: de feitelijke omvang van de werkloosheid wordt onderschat.

arjenZH
arjenZH9 aug. 2017 - 10:15

@Grijsje Ook het aantal uitkeringen is sterk teruggelopen. Wil jij soms beweren dat iemands uitkering wordt gestopt als hij 1 uur gaat werken?

Klaas Vaak2
Klaas Vaak27 aug. 2017 - 19:01

Bekijk deze uitzending van de Tegenlicht over de 80 miljard die de ECB maandelijks in de economie pompt - http://tinyurl.com/y8qnko2o Ik zou graag de cijfers zien van het deel van die 80 miljard dat maandelijks in Nederland terecht komt, afgezet tegen het aantal banen die dat theoretisch had moeten opleveren en hoeveel dat in werkelijkheid aan banen heeft opgeleverd. Mocht het blijken dat alle banen aan die geldinjectie te danken zijn, of -wat ik voorspel- dat het er veel minder zijn dat je aan de hand van die geldinjectie zou mogen verwachten, dan wil ik graag de discussie er over openen of dat er in werkelijkheid wel sprake is van een herstel van de economie, wie uiteindelijk voor die 80 miljard per maand opdraait en wat de verwachtingen zijn voor het moment dat die geldstroom ophoudt. Nog afgezien van de vraag wat er gebeurt als de rente weer zodanig zou stijgen dat de beleggingen van de pensioenfondsen de uitkeringen van de pensioenen weer kunnen waarborgen. Het is gewoon onbegrijpelijk dat de rechtse medeburger niet in de gaten heeft op welke wijze ons een oor wordt aangenaaid.

11 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus7 aug. 2017 - 22:57

"wie uiteindelijk voor die 80 miljard per maand opdraait" Die 80 miljard bestaat niet uit giften, dus het is de bedoeling dat die (inclusief interest) weer terugvloeit in de kas. "Het is gewoon onbegrijpelijk dat de rechtse medeburger niet in de gaten heeft op welke wijze ons een oor wordt aangenaaid." Beetje dom om de geïnformeerde medeburger rechts te noemen. Daarmee geef je rabiaat rechts alleen maar gelijk: 'links' kan en wil niet rekenen. Geen wonder dat je dan continu het gevoel hebt dat je een oor wordt aangenaaid. Die geldinjectie van de ECB bestaat niet uit giften: voor dat geld worden met name obligaties overgenomen. Voor een groot deel overigens staatsobligaties. Het bezwaar daartegen is dat de ECB daarmee risico's overneemt die de markt moet dragen. Dat dat is in de hoop dat de markt risicovoller zaken met het vrijgekomen geld gaat doen (zaken die banen opleveren) doet daar niets aan af.

Pater
Pater7 aug. 2017 - 23:52

Die 80 mld zijn er niet voor 'onze' economie maar voor die van Z-Europa. Dankzij dat geld kunnen die landen goedkoop lenen. Duitsl en NL zijn er ook erg op tegen.

Klaas Punt
Klaas Punt8 aug. 2017 - 8:52

Die miljarden zijn gewoon nieuw geld dat elke maand weer bij de voorraad ongedekt geld komt. Er worden obligaties mee gekocht, heeft iemand ooit een afrekening gezien? Saldo nieuw geld minus afgeloste obligaties? Ik ben links, dus snap ik het hiet maar zie wel de effecten, met name de rente op mijn spaargeld van 0,1%. Hoeveel mljoenen ik zou moeten bezitten om daarvan te kunnen leven is niet zo duidelijk maar gelukkig krijgen we elke maand AOW en het pensioenfonds heeft nog niet gekort. Al met al is voor mij duidelijk dat we er met de EEG veel beter zouden voorstaan, en daar streef ik dan ook naar.

arjenZH
arjenZH8 aug. 2017 - 11:19

@ Klaas Punt Ook de rente in de VS is historisch laag. Beetje kort door de bocht dus om de EU daar de schuld van te geven. De lage rente is een uitvloeisel van de financiele crisis

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 aug. 2017 - 12:54

Piet de Geus - Het investeringsvehikel van Warren Buffett -Berkshire Hathaway- heeft bijna 100 miljard dollar aan cash in huis, blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf. Het geld verpietert op de bank Pater: "Die 80 mld zijn er niet voor ‘onze’ economie maar voor die van Z-Europa." - Jij hebt de video niet bekeken of niet begrepen. arjenZH - "De lage rente is een uitvloeisel van de financiële crisis." - Maar de bewering is toch juist dat die voorbij is? Ik constateer dat geen van de heren met cijfers komt..

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 aug. 2017 - 12:56

Warren Buffett: teveel geld op de bank - http://tinyurl.com/ybmzzkmg

arjenZH
arjenZH8 aug. 2017 - 13:39

@KV "Maar de bewering is toch juist dat die voorbij is?" Nee hoor dat beweer ik helemaal niet, dan verzin jezelf. Ik beweer, onderbouwd met cijfers van het CBS, dat het beter gaat dan 5 jaar geleden. Dat is heel iets anders. Degene die niet met cijfers en onderbouwingen komt dan ben jijzelf. Je komt slecht met filmpjes van mensen die het met je eens zijn.

Jhonathan
Jhonathan8 aug. 2017 - 18:50

@ arjenZH, Die lage rente komt wel degelijk mede door de QE van de ECB. Als je CBS statistieken wilt begrijpen, dan moet je ze ook wel van de afgelopen 15 jaar hebben bijgehouden, en begrepen hebben. Daar schort het bij u aan. Anders was u zeker de verschillende rekenmethoden opgevallen.

arjenZH
arjenZH8 aug. 2017 - 21:15

@Jonathan Kan je niet lezen of wil je het gewoon niet begrijpen. Nu voor de 3e keer. Het CBS heeft ook de cijfers uit alle voorgaande jaren aangepast, zodat appels met appels vergeleken worden. De gepresenteerde daling is dus wel degelijk reëel.

Piet de Geus
Piet de Geus8 aug. 2017 - 23:24

"Die miljarden zijn gewoon nieuw geld dat elke maand weer bij de voorraad ongedekt geld komt." Daar hebben we de economische kennis van dat propagandistische tekenfilmpje weer... Dat geld is niet ongedekt. Net als bij een hypotheek staat er enerzijds een schuld tegenover en anderzijds de waarde van een onderpand.

Piet de Geus
Piet de Geus8 aug. 2017 - 23:36

"Het investeringsvehikel van Warren Buffett -Berkshire Hathaway- heeft bijna 100 miljard dollar aan cash in huis, blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf. Het geld verpietert op de bank" Of het zit in obligaties. Ook dat rendement is vergeleken met wat Buffet nastreeft aan het verpieteren. Dat zegt verder weinig, want Buffet investeert niet in aandelen om af te wachten of die meer waard worden. Buffet is een activistisch aandeelhouder: hij doet overnames, kleedt bedrijven uit, deelt ze op en verkoopt ze weer. En voor die activiteiten ziet hij te weinig bedrijven die een prooi kunnen vormen. Behalve voor Buffet en zijn aandeelhouders is dat voor niemand een probleem. Nog in de laatste plaats voor de werknemers van een bedrijf waar Buffet mogelijk zijn oog op laat vallen.

Uitgekleed
Uitgekleed7 aug. 2017 - 15:48

Ja heel herkenbaar wat Samson vertelt. Indertijd las ik wat toen nog, hooggewaardeerd kamerlid in de partij,van Dam allemaal zei . Toen al heb ik op joop gepost "het is allemaal waar wat hij zegt, goed voor het land, maar niet voor zijn kiezers."

joloe
joloe7 aug. 2017 - 15:35

Diederik Samsom: ‘Dit kabinet was geen zegen voor het land’

Gerygrr
Gerygrr7 aug. 2017 - 10:42

Een vergelijking tussen salarisontwikkelingen in bedrijven sinds 2012 laat zien waar en wie er geprofiteerd hebben van het beleid van Rutte 2. https://www.volkskrant.nl/economie/loonkloof-tussen-top-en-werkvloer-groeit-gestaag~a4228437/ Tegelijkertijd (zie hier ook verschillende reacties) zijn de werkloosheidscijfers niet reëel. Want als er werkelijk minder werkelozen waren, dan zouden ook hùn lonen omhoog zijn gegaan. Marktwerking namelijk, vraag en aanbod bepaalt de waarde van de werknemers voor de werkgevers. Het is in mijn ogen wreed, dat rechtse reageerders erop blijven hameren, dat wie uitkeringen trekt maar eens aan het werk moet...., dat ze lui zouden zijn en prettig leven terwijl ze hun hand ophouden. Wie net als ik met mensen in de ellende praat en hoort hoe ze behandeld worden gekleineerd, overladen door bureaucratie, de zinloze gedwongen sollicitaties, de reïntegratietrajecten, werken voor je uitkering enz. enz. die zou zich diep moeten schamen. De uitkeringen zelf zijn niet het probleem maar al degenen die mooie banen aan dit systeem te danken hebben. Dat is het principiele verschil tussen links en rechts. Wil je mensen die hard werken een gerechtvaardigd hoger loon betalen of ben je ervan overtuigd, dat je zelf dat geld verdient als manager of consultant omdat die mensen op de werkvloer er zonder jou niets van zouden bakken.... ( Cliff zegt volgens mij iets dergelijks in zijn sterke reacties)

6 Reacties
arjenZH
arjenZH7 aug. 2017 - 16:18

Het kabinet bepaalt de salarissen in de bedrijven niet, dus je beschuldiging dat de kloof in salariëring tussen top en werkvloer te wijten is aan kabinetsbeleid slaat nergens op. Je kronkelredenatie dat het CBS het wel fout moet hebben met de werkeloosheid want de salarissen zijn nog niet gestegen is ook onjuist. Salarissen stijgen niet meteen als de werkgelegenheid toeneemt, maar pas na een lange periode van groei met een tekort aan arbeidskrachten. Zover is het nog lang niet.

Gerygrr
Gerygrr7 aug. 2017 - 19:51

Arjen, Als je het artikel en de grafiek bekijkt zie je dat ook de andere sectoren worden vermeld, niet alleen het bedrijfsleven. Ook belastingen en premies bepalen het inkomen, daar had corrigerrend beleid op kunnen plaatsvinden. Wat betreft de doorwerking van de effecten van minder werklozen, dit item heb ik in het nieuws gezien. Er werd dit gegeven vermeld, de lonen hadden moeten stijgen als gevolg van de aanpassing van het criterium van het aantal uren waaruit de baan bestaat. Nu ben je met 1 uur werk per week niet meer werkeloos.

Gerygrr
Gerygrr7 aug. 2017 - 19:53

Correctie: corrigerend

arjenZH
arjenZH8 aug. 2017 - 11:14

@Grijsje63 Hoe toch op met die flauwekul. Zie bijgaand de cijfers van het CBS en zie ook de daling van het aantal WW uitkeringen. En die dalen echt niet als mensen 1 uur per week gaan werken. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/29/werkloosheid-zakt-onder-5-procent

Gerygrr
Gerygrr8 aug. 2017 - 17:14

Fijn, dat je je link erbij plaatst, kijk nog eens en je ziet dat er nu ineens mensen tot 74 jaar worden opgevoerd! Niet werkeloos, niet aan het werk, niet met een uitkering maar ineens wel meegerekend met de groep werkenden!

Andreas Cappen
Andreas Cappen9 aug. 2017 - 4:14

@ Grijsje En daarom zijnn de cijfers van eerdere jaren daarvoor ook gecorrigeerd.

Sonic2
Sonic27 aug. 2017 - 9:35

Als ik het stuk van Samsom lees, schiet me opeens iets te binnen. Het zou in mijn optiek kunnen( let op dat woord) dat Samsom de nieuwe minister van I en M wordt. Samsom is erg goed bevriend met Rutte. Samsom wilde ook niet uit de politiek, maar is daar toe gedwongen door de leden. Hij heeft dus ook niet veel meer op met zijn partij. Een ministerschap van Samsom zou het onmogelijk maken voor de PvdA om zo maar keihard NEE te zeggen tegen alles wat dit kabinet wilt. Het zal ook voor GL moeilijk zijn om dat te doen. Klaver stond een paar jaar terug nog te poseren met Samsom voor de hofvijver met hun nieuwe klimaatwet. Een ministerschap van Samsom zou ook D66 wat meer comfort geven en meer balans in dat kabinet. Samsom geeft niet voor niets dit interview in de formatie periode. Precies in de vakantie bovendien. Over een paar dagen komen de formatieleiders weer terug. Die lezen ook wel dat Samsom heel nadrukkelijk alle ruimte open laat voor een terugkeer in de politiek.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt7 aug. 2017 - 15:40

Samsom als minister van I en M. Maar waarom zou ik moeten denken dat dat goed is? Hij heeft het ondermeer toegestaan dat onder Schultz v. Haegen de meest waanzinnige maatregel erdoor is gekomen: de 130km toestaan. Hij heeft het kabinet de Groningers laten onderdompelen. Massa-stallen zijn er gekomen. We zijn kolen blijven stoken. Hij mag dan een groene activist zijn geweest. Dat was voordat hij voor Rutte viel.

Pater
Pater7 aug. 2017 - 1:34

Hoe is het mogelijk dat Samsom het zelf niet ziet? Je ziet wel vaker mensen met een bord voor hun kop, maar dit is extreem.

1 Reactie
arjenZH
arjenZH8 aug. 2017 - 11:23

Hoe is het mogelijk dat jij niet ziet dat Nederland er economisch veel beter voor staat dan 5 jaar geleden? 25 jaar geleden was Lubbers een held omdat hij de economie saneerde. Nu worden Rutte en Samson voor dezelfde prestatie overladen met pek en veren.

Kaboel
Kaboel6 aug. 2017 - 21:37

Hoe ziet in de toekomst het Politieke landschap er uit? Alleen de partijen die investeren in multimedia gaan het overleven. Immers het huidige electoraat vergrijst en laat zich vooral leiden door verhalen die op de televisie verkondigd worden. De nieuwe generaties kijken nog amper TV De toekomst wordt DENK,FvD en misschien D'66. De rest zal eerst haar marketing moeten aanpassen..

2 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 22:07

Nou weten we in elk geval wie jouw vrienden zijn op facebook.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2017 - 9:04

Iets wat goed is verkoopt zichzelf!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 aug. 2017 - 19:46

Ik heb het interview gelezen en op een punt ben ik het met Samsom gedeeltelijk oneens n.l. dat de voortdurende kritiek op de regering door de partij zou hebben bijgedragen tot de neergang, dat kan kloppen voor de ring rondom de partij, de gemiddelde kiezer daarentegen heeft volgens mij geen idee wat er rond de partij speelde, die zat in een inductie psychose dat de pvda slecht voor het land is en de sociaal democratie de rug toe gekeerd had, als die boodschap in alle toonaarden wordt herhaald dan is er vast een gelovige bij wie dit beklijft, mogelijk spelen Fortuin sentimenten m.n. bij lager opgeleiden een rol, bij het linkse kiezersvolk heeft de sp van meet af aan het valse standpunt betrokken als zouden zij de enige echte ware socialisten zijn, ook al hebben ze in de landelijke politiek zich altijd weten te onttrekken aan de verantwoordelijkheid van het mandaat dat ze van hun kiezers hebben gekregen, puur kiezersbedrog, ze zijn nu gekelderd naar 9 zetels net als in 2006 toen ze 26 zetels behaalden en Marijnissen nergens te vinden was om tot zakendoen te komen om tegenwicht te bieden aan Bakellende, nu heet het met de vvd niet maar wel Buma als premier, zo’n slappe smoes heb ik zelden gehoord, ik denk dat Buma rechtser en vooral kleurlozer is dan Rutte, alle humor ten spijt om dat te verhullen. Het idee is bij de kiezer ontstaan dat m.n. de pvda aan al haar wensen dient te voldoen en anders volgt een genadeloze afstraffing, in dit verband vind ik het een goeie zet van Asscher om de pvda buiten Rutte3 te houden, laten ze maar voelen hoe het is om echt gepakt te worden, misschien gaat het dan echt dagen dat de pvda wel degelijk het verschil heeft gemaakt en kan maken, niks geen deemoed maar gepaste trots dit land te hebben gediend met behoorlijk bestuur, ik hoef alleen maar het verschil tussen Rutte 1 en 2 in herinnering te brengen, voor zover het politieke geheugen reikt, Rutte3 zal het niveau van 2 niet halen is mijn verwachting om de dood simpele reden dat de pvda de beste bestuurders heeft, we krijgen de regering die het volk verdient en heeft gekozen, het zal voor mij weinig uitmaken, heb nooit een centje last van de crisis gehad, daarbij komt dat bepaalde deugden zoals de tering naar de nering zetten in het geheel geen boodschap lijkt aan het volk, leven op te grote voet ook al is het maar voor een hypotheek, uitgaande van verzorging van de wieg tot het graf, dat die tijden voorbij zijn willen ze niet snappen, je kan morgen op straat staan omdat de aandeelhouders vinden dat jouw bedrijf niet genoeg winst maakt, mondialisering heeft wel iets met politiek te maken en heeft de vvd m.n. onder Zalm het privatiseren tot beleid verheven en daarmee het mondialiseren een extra zetje gegeven, ze zitten wel te zeiken over privatiseren maar de daders blijven buiten schot, de vvd is andermaal de grootste al lijkt het besef doorgebroken dat het verpatsen van onze bedrijven geen win-win is, zie AKZO Nobel. Samsom vind ik een integere vent, net als Asscher, ik vond het dan ook bijzonder triest dat er een lijsttrekkers verkiezing moest komen om het gestage verlies te voorkomen, ik denk dat er een verkeerde conclusie is getrokken dat wisseling van lijsttrekker het verlies zou kunnen keren, of Samsom 18 zetels had kunnen halen weet ik niet, misschien had het niets uitgehaald waar m.n. Samsom de kop van Jut was geworden, tegen verkeerde denkbeelden van kiezers is weinig kruid tegen gewassen, het enige wat kan helpen is dat ze het aan den lijve ondervinden, het beste leermodel om ze tot zinnen te roepen, over de pvda kunnen ze in ieder geval niet zeiken.

14 Reacties
gimli55
gimli556 aug. 2017 - 21:37

Feit is dat Marijnissen is genaaid door Balkenende en Bos, of heb je die gemist. Verantwoordelijkheid draag je door ook de gevolgen te voelen en laat daar nu juist het probleem liggen. De kiezers uit 2012 zijn genaaid door Samsom, of ben je dat ook weer vergeten. De tering naar de nering betekent de ellende verdelen, dat is niet gebeurd. Rijk is rijker geworden en arm armer, of heb je dat niet mee gekregen. Met je hoofd in het zand komt er erg veel informatie niet binnen en blijf je met een plaat beton voor je hoofd overtuigd van de integriteit van Samsom en Asscher. Dat is niet waarom de PvdA verloren heeft, ze hebben hun kiezers en volgers belazerd en blijven doorblaten dat ze het beter hadden moeten uitleggen. De kiezer legt de PvdA iets uit, net zoals de kiezer het CDA iets heeft uitgelegd na Rutte 1 met de PVV als gedoogpartner. De volgende partijen die in Rutte 3 gaan zitten, zijn bij voorbaat gewaarschuwd.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 aug. 2017 - 0:09

“Feit is dat Marijnissen is genaaid door Balkenende en Bos, of heb je die gemist” Genaaid zeg je, ik heb met eigen ogen gezien hoe Marijnissen na 40 minuten op het Binnenhof zichtbaar opgelucht verkondigde dat de onderhandelingen met Bakellende waren mislukt, daarbij heb ik meerdere bronnen die bevestigen dat Marijnissen er alles aan gedaan heeft om de positie van de sp tot regeringsdeelname onmogelijk te maken. https://www.trouw.nl/home/marijnissen-wilde-sp-niet-in-kabinet-hebben~a5aa69d0/ De andere bron was Bos zelf die n.b. Samsom er op uit stuurde Marijnissen op te sporen maar ik begrijp dat de pvda voor jou een onbetrouwbare bron moet zijn. “Verantwoordelijkheid draag je door ook de gevolgen te voelen en laat daar nu juist het probleem liggen.” Dus kan rechts ongemoeid z’n gang gaan omdat de sp te laf is om voor haar kiezers te knokken en willen ze wel met Buma in zee, denk je echt dat die linkser is? “De kiezers uit 2012 zijn genaaid door Samsom, of ben je dat ook weer vergeten.” Gelul of je hebt geen idee hoe ons staatsbestel werkt, geen compromissen kunnen sluiten lijkt sterk maar is in werkelijkheid voor spek en bonen, kiezersbedrog, zonder een spoortje verantwoordelijkheid te nemen is de sp gekelderd naar 9 zetels, misschien is een groot deel van het electoraat niet zo gelukkig met de smoes., “De tering naar de nering betekent de ellende verdelen, dat is niet gebeurd.” Geklets, dat is naar vermogen gebeurd, als je met het idee rondloop dat je even je partijprogram kan dikteren kan je lang wachten, kijk naar de sp. “Rijk is rijker geworden en arm armer, of heb je dat niet mee gekregen.” Misschien kan je dat beter onderbouwen dan met zo’n sp achtige mantra te komen, dat rijken rijk zijn is een gegeven, niet dat ik er warm of koud van word, er kunnen omstandigheden zijn die dat rechtvaardigen, ook dat zijn nederlanders, dat de sp hun bloed kan drinken wist ik al, de pvda heeft beslist naar vermogen de groep armeren ontzien, dat de sp goed is in het hersenspoelen van de achterban met valse voorstellingen is de kracht van de partij. “Met je hoofd in het zand komt er erg veel informatie niet binnen en blijf je met een plaat beton voor je hoofd overtuigd van de integriteit van Samsom en Asscher.” Kop in het zand, plaat voor mijn hoofd, tot maar, weet je wat een plaat voor je hoofd en je kop in het zand steken is, geloven dat we allemaal even rijk gaan worden als de sp het voor het zeggen heeft, maar ze hebben het niet voor het zeggen al krijgen ze kansen want dan zal blijken dat de schatkistplunderaars van de sp het niet kunnen waarmaken, enfin je moet er in kunnen geloven. “Dat is niet waarom de PvdA verloren heeft, ze hebben hun kiezers en volgers belazerd en blijven doorblaten dat ze het beter hadden moeten uitleggen.” Nee ze hebben het lef gehad met een partij in zee te gaan die diametraal op hun beginselen staat en toch het voor mekaar krijgen het land veel beter achter te laten, een prestatie van formaat, of met betere uitleg een beter resultaat viel te boeken blijft de vraag maar het resultaat staat. “De kiezer legt de PvdA iets uit, net zoals de kiezer het CDA iets heeft uitgelegd na Rutte 1 met de PVV als gedoogpartner.” En waar blijf je met de vvd?, wat de kiezer uitlegt is dat het land alle nuchterheid kwijt is en dat beeldwerking ongelooflijk schadelijk is, ik hoop dat ze door een harde les bij zinnen komen.

gimli55
gimli557 aug. 2017 - 7:56

Feit blijft dat de PvdA gezakt is van 38 zetels naar 9, de stelling dat de kiezer altijd gelijk heeft, zegt ook iets. Blijven roepen dat de partij het goed heeft gedaan, getuigt niet van realiteitszin en leven in een eigen werkelijkheid. Dat heet overtuigd tegen beter weten in, vast houden aan het eigen gelijk maakt het nog niet tot een waarheid. Ik blijf het roepen, voor wie is het een zegen gebleken. Niet voor de zwakkeren, niet voor de kiezers, maar voor een oncontroleerbare factor Nederland. Wat en wie dat dan moge zijn, daar volgt dan geen uitleg over. Gemeenplaatsen als de economie zijn containerbegrippen zonder inhoudelijke en bewijsbare argumenten. De publieke opinie is de werkelijke graadmeter en uiteraard de verkiezingen of is de democratie opeens niet zo belangrijk.

Klaas Punt
Klaas Punt7 aug. 2017 - 10:16

bhagwandin - "Bos stuurde Samsom erop uit om Marijnissen te zoeken" Ha, ha dat is een lachertje, ook Bos moet van die Samsom geweten hebben dat hij Marijnissen nooit zou vinden, ook al stond hij voor z'n neus.

vdbemt
vdbemt7 aug. 2017 - 10:17

@Raymond Bhagwadin.....het land veel beter achter te laten, een prestatie van formaat? Behalve de bewering dat 'het beter gaat met de economie' (sinds heel kort meer banen), kun jij dan iets noemen dat beter gaat? Zorg? (ook, blijkt nu, qua kosten voor de staat niet). Onderwijs? Politie? Defensie? Woningmarkt? Milieu? Werkgelegenheid wordt door 'valse' metingen omlaaggebracht. Er zijn 1 miljoen INactieven. De armoede neemt toe. Inkomstenverschillen worden groter. De VVD wil de bankiers weer hun bonussen teruggeven. Echt. Waar is het beter sinds Rutte???

vdbemt
vdbemt7 aug. 2017 - 10:23

@Raymond Bhagwadin. En WAT is nu kiezersbedrog? Met de partij in zee gaan, die het tegenovergestelde wil van wat jij wil, zoals de PvdA heeft gedaan. En daarin meegaan. Of vasthouden aan je principes en daarom niet regeren (want met de VVD regeren is principes overboord gooien) zoals SP, GRL? Als ik de VVD wil, stem ik wel VVD. Die wil ik er NIET gratis bij als ik PvdA, SP, GRL of PvdD stem.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 aug. 2017 - 14:46

Nou vooruit dan, hier het eerlijke verhaal, het is een flinke kluif maar als ik er doorheen kom kunnen jullie dat ook, ik ga me verder niet vermoeien met sp achtige mantra’s als geen gezeik allemaal even rijk, geen wonder dat ze er alles aan doen buiten de regering te blijven, de nationaal socialisten ( voor de goede orde, dat heeft niets met nazi’s te maken maar met dat enge en benepen karakter van de partij, de internationale krijgen ze niet uit hun strot ) begrippen als neoliberaal lijkt wel in die monden bestorven, als de sp ooit regeringsverantwoordelijkheid gaat dragen praten we verder wat er zoal bij komt kijken behalve de schatkist plunderen. Helaas kan ik het pdf bestand niet als link plaatsen als je echter notitie-terugblik- inkomensbeleid-en- koopkracht-2012-2017- pdf ingeeft en opent gaat er een wereld voor je open.

gimli55
gimli557 aug. 2017 - 21:35

Ik zie geen enkele inhoudelijke argumenten, alleen beschuldigingen, beledigingen en veronderstellingen over de SP. Dit onderwerp gaat over Samsom die stelt dat het kabinet een zegen is geweest. De SP staat derhalve niet ter discussie. De discussie hoort te gaan over het onderwerp, vaak worden er allerlei ontwijkende andere onderwerpen opgevoerd. Of de ideeen van de SP beter zijn, weten we pas wanneer ze worden uitgevoerd. Van het huidige kabinet weten we de gevolgen, en voor de zwakkeren was het geen zegen. De rijken zijn rijker geworden en de armen armer. Dit is een vooropgezet plan geweest van de VVD en de PvdA heeft eraan meegedaan en voelt nu de gevolgen. Het volgende kabinet zal de neoliberale denkbeelden verder uitwerken en de zwakkeren zullen nog meer de pineut zijn en rechtser stemmen. Gelukkig is alles een evenwicht, dus de balans zal vroeg of laat weer doorslaan naar de andere kant. Geduld is een schone zaak en ik vertrouw op de toekomst. We zullen moeten verduurzamen, anders verdwijnen we van deze aardbol.

vdbemt
vdbemt8 aug. 2017 - 9:52

@Raymond Bhagwandin. Dit is nou net het probleem. Dit gaat alleen over koopkracht. Geld is het enige waar de VVD aan kan denken. Maar 8% stijging van koopkracht als je niets hebt, blijft niets, 8% van heel veel, wordt heel veel meer. Verschillen worden groter. Je verwijst naar een document en bevestigt daarmee precies wat ik zeg; kabinet roept 'economisch gaat het beter'. Maar wat ik vroeg: kun jij iets anders noemen (dan geld) dat er beter gaat. Onderwijs? Politie? Defensie? Woningmarkt? Milieu? Werkgelegenheid wordt door ‘valse’ metingen omlaaggebracht. Er zijn 1 miljoen INactieven. De armoede neemt toe. Inkomstenverschillen worden groter. De VVD wil de bankiers weer hun bonussen teruggeven. Opnieuw: Echt. Waar is het beter sinds Rutte???

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 aug. 2017 - 13:23

reactie op gimli55 – 7 augustus 2017 at 23:35 “Ik zie geen enkele inhoudelijke argumenten, alleen beschuldigingen, beledigingen en veronderstellingen over de SP.” Er staan hele lappen inhoudelijke argumenten, dat je het er niet mee eens bent of het niet wil/kan zien is natuurlijk een andere kwestie, over de neergang van de pvda,:1. Beeldwerking bij gemiddelde kiezers. 2. Valse voorstelling van zaken door de sp, wat overigens een klein deel van mijn betoog in de 1e post was, daar ben je zelf op ingegaan., als je in die vlek gaat wrijven wordt ie vanzelf groter.. “Dit onderwerp gaat over Samsom die stelt dat het kabinet een zegen is geweest. De SP staat derhalve niet ter discussie. De discussie hoort te gaan over het onderwerp, vaak worden er allerlei ontwijkende andere onderwerpen opgevoerd.” Dat ik het eens ben met Samsom hoef ik je niet te vertellen, al had ik liever gezien dat ze de grootste waren geworden, maar gegeven de omstandigheden hebben ze het goed gedaan en hebben volgens mij ook een positieve invloed op de vvd gehad, ik hoef alleen maar het verschil tussen Rutte 1 en 2 in herinnering te roepen, dat het lijkt alsof er ontwijkende onderwerpen worden aangevoerd heeft te maken met argumenten die anderen aanvoeren, ik heb daar geen probleem mee en wil met alle liefde mijn standpunten verdedigen. Ik heb geprobeerd de discussie aan te gaan en heb je daarbij argumenten gegeven en vragen gesteld, nergens ben je op ingegaan behalve dan het sp gebedsmolentje te laten ratelen, ik heb met opzet sp achtige mantra’s geschreven omdat ik niet zeker weet of je sp ér bent hoewel ik denk dat het er meters dik boven op ligt. “Of de ideeen van de SP beter zijn, weten we pas wanneer ze worden uitgevoerd.” Ik denk dat je lang moet wachten, zeker als ze er zelf alles aan doen om schone handjes te houden en de schijn wekken voor hun kiezers op te komen. “Van het huidige kabinet weten we de gevolgen, en voor de zwakkeren was het geen zegen. De rijken zijn rijker geworden en de armen armer.” Daar gaan we weer, geen gezeik, allemaal even rijk. “Dit is een vooropgezet plan geweest van de VVD en de PvdA heeft eraan meegedaan en voelt nu de gevolgen.” En waar blijkt dat uit?, over argumenten gesproken of misschien eerder kwaadsprekerij. “We zullen moeten verduurzamen, anders verdwijnen we van deze aardbol.” Daar kunnen we over eens zijn.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 aug. 2017 - 13:33

reactie op petervdb – 8 augustus 2017 at 11:52 “Dit is nou net het probleem. Dit gaat alleen over koopkracht. Geld is het enige waar de VVD aan kan denken.” Hoewel ik absoluut geen fan van de vvd ben, ik vind het bestuurders van de derde garnituur, zal hoe dan ook geld prominent aan de basis van beleid liggen, overigens is dit document afkomstig van SWZ, zeg maar Asscher, daaruit blijkt dat de pvda naar vermogen heeft ingezet om de zwakkeren te ontzien dan wel beschermen of erop vooruit te laten gaan, vond overigens een link waardoor je de pdf kan openen. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2016/11/25/notitie-terugblik-inkomensbeleid-en-koopkracht-2012-2017 “Je verwijst naar een document en bevestigt daarmee precies wat ik zeg; kabinet roept ‘economisch gaat het beter’.” En met recht. “Maar wat ik vroeg: kun jij iets anders noemen (dan geld) dat er beter gaat. Onderwijs? Politie? Defensie? Woningmarkt? Milieu?” Beter dan wanneer, sinds Bakellende, Rutte1, bovendien leven we niet in Noord-Korea waar de leider iets verordonneert en zie daar het volk en overheid weet in no time met man en macht dit tot in de puntjes uit te voeren, neem zoiets als burgerzin, dan heb ik het niet over participatie zoals bedoeld door Rutte, in dit land is dat ver te zoeken, zelfs in de USA, het neoliberale walhalla kijk ik m’n ogen uit en werd me gewaar hoe gebrekkig deze eigenschap hier ontwikkeld is. De beleidsterreinen die je noemt zijn voornamelijk aan de vvd, het volk in het algemeen schijnt daar minder problemen mee te hebben, de vvd werd weer de grootste, ik ben de laatste die zal roepen dat de kiezer gelijk heeft. “ Werkgelegenheid wordt door ‘valse’ metingen omlaaggebracht. Er zijn 1 miljoen INactieven. De armoede neemt toe. Inkomstenverschillen worden groter.” Ik durf geen poging te wagen het CBS tegen te spreken, dat mag jij doen aan de hand van goed gedocumenteerde onderbouwing, jij beweert het, succes. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/24/werkloosheid-daalt-verder

vdbemt
vdbemt9 aug. 2017 - 9:20

@Raymond Bhagwandin. Ik baseer het ondermeer op basis van de bevindingen van De Nederlandse Bank (DNB). Zie https://www.trouw.nl/home/waarom-de-werkloosheid-hoger-is-dan-de-cijfers-suggereren~a7434150/

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 aug. 2017 - 15:40

reactie op petervdb – 9 augustus 2017 at 11:20 Ik heb ernaar gekeken en ben op zoek gegaan naar definities, dan blijkt dat het CBS de definitie van werkeloos heeft aangepast naar internationale normen (ILO) op 21 oktober 2014, ik kan me voorstellen om te kunnen relateren aan andere landen, dit impliceert dat er wordt gekeken naar een beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar met meer dan 1 uur werk, ik weet niet of dat handig is aangezien de vergrijzing toe zal slaan en het cijfer zal drukken. Ik zal de link geven dan kan je zelf kijken. Naar ik begrijp is deze rekenmethode per 1 jan. 2015 ingevoerd en als het CBS zegt dat er dit jaar minder werkelozen zijn dan moet dat kloppen, afgezet aan het voorgaande jaar. http://definancielesite.nl/book/page/820-werkloosheid-cbs-cijfers-en-definities/ Dat is dan 1 punt waarover we in discussie zijn, ik ga op je argumenten in, ik probeer met zo valide mogelijke argumenten de discussie aan te gaan, maar 1 zwaluw maakt nog geen zomer, de rest geef je me cadeau?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 aug. 2017 - 17:58

Voor alle duidelijkheid, het feit dat de rekenmethode veranderd is betekent niet dat de opgaaf van het CBS vals is, over de gehanteerde definitie kan je van mening verschillen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo6 aug. 2017 - 16:49

Diederik Samsom: ‘Dit kabinet was een zegen voor het land’ Diederik Samsom is een zegen voor Rechts Nederland. Woeki Hypo.

10 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt6 aug. 2017 - 21:22

Ik had het niet beter kunnen zeggen. Vertel je het ook nog even aan Bhagwandin?

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 21:40

Kan hij het meenemen in het tweede deel...

LaBou
LaBou 7 aug. 2017 - 5:50

Wat wil je met iemand die zich "Bhagwandin" noemt. Dat stamt uit de tijd van de flowerpower en (vooral) marihuana en LSD.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak27 aug. 2017 - 13:07

"Dat stamt uit de tijd van de flowerpower en (vooral) marihuana en LSD." Ik ook en desondanks zijn we het niet met elkaar eens, dus dat zegt niks. En (vooral) marihuana en LSD ook niet, want ik kan ongezien beweren dat ik daar meer van heb geconsumeerd dan wie dan ook op dit forum. Vandaar dan ook dat ik hardstikke gek ben en al 3x van de Dom in Utrecht af ben gesprongen, dus je moet niet alles geloven wat ze daarover vertellen.

LaBou
LaBou 7 aug. 2017 - 21:00

Klaas, ben je het nou niet met mij eens of met Bhagwandin, want voor zover ik weet viel ik je nergens op aan? Overigens stam ik ook uit die tijd dus ik weet wel een beetje wat ik daarover moet geloven en wat niet.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 aug. 2017 - 13:06

Uitspraken als "Wat wil je met iemand die zich “Bhagwandin” noemt.", worden meestal gebezigd in een kroeg door mensen die teveel hebben gedronken.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 aug. 2017 - 13:38

reactie op LaBou Ik vind dit een laakbare manier van communiceren: 1. Zelf durf je het niet aan, gaat in het openbaar roddelen, maar spreekt wel een ander daarop aan. 2. Ik weet niet of je een werkgever hebt, ik wel, met de suggestie van LSD en marihuana haal je er iets bij dat op geen enkele manier bijdraagt aan welk argument dan ook in dit verband, ik kom zeker uit die tijd maar stel nou dat mijn baas dit leest, ik sta hier onder mijn eigen naam, in tegenstelling tot wat beweerd werd en jouw bewering serieus neemt zou ik een probleem kunnen krijgen, ik hoop dat je dit in overweging wilt nemen en dit soort suggesties in het vervolg achterwege laat.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 aug. 2017 - 14:11

onder 1 neem ik "maar spreekt wel een ander daarop aan" terug, verkeerd opgevat, sorry, de rest blijft staan.

LaBou
LaBou 8 aug. 2017 - 14:13

@KV en RB: sorry dat ik me heb laten meeslepen door de manier waarop hier meer en meer wordt gediscussieerd. Ik had me sowieso moeten realiseren: quod licet iovi non licet bovi. Ik zal er een volgende keer rekening mee houden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 aug. 2017 - 15:18

reactie op LaBou – 8 augustus 2017 at 16:13 Ok zand erover, aanvaard.

punt2
punt26 aug. 2017 - 15:55

In de denkwijze van de dhr Samson is iets wonderlijks maar tevens iets engs te ontdekken, de echte waarheid verhult door de politieke waarheid. De waarheid volgens de Politiek: Het is een stuk veiliger op straat, de gevangenissen zijn bijna leeg en het oplossingspercentage groeit. De werkelijke waarheid: De helft van de aangiftes wordt weggegooid, van die andere helft is het oplossings-percentage iets hoger, maar tezamen met die onbehandelde 50% is het werkelijke oplossingspercentage enorm gedaald. Hierdoor staan de gevangenissen leeg. Dat Samsom inderdaad meer zetels zou hebben gehaald is zijn ogen makkelijk te beweren, feit is echter dat zelfs de leden van de PvdA hem niet zagen zitten, dat uit de peilingen naar voren kwam dat de kiezers hem ook niet zagen zitten. Een opmerking als deze is gemaakt uit rancune en vooral zelfverloochening. Realiteitszin was er al jaren niet meer.

Hendrik_69
Hendrik_696 aug. 2017 - 14:50

Je hebt meningen en je hebt feiten. Het is een feit dat Nederland er aanzienlijk beter voor staat dan 5 jaar geleden. Dat is zonder enige twijfel voor een aanzienlijk deel de verdienste van Rutte II, bestaande uit de PvdA en de VVD. Natuurlijk leven we niet in een perfecte wereld en gaat er wel eens iets mis. De schreeuwers aan de zijlijn echter (type argumentatie: het is niet goed of het deugt niet) hadden het niet beter gedaan. Ze doen het helemaal niet- ook nu niet, want ze kiezen er voor om geen verantwoordelijkheid te nemen. Dat kan ook niet anders, want het eisen/wensenpakket is intern tegenstrijdig: meer dit, meer dat, voor mij en iedereen en de rekening leggen we elders neer. Wat niet kan, zoals bekend mag worden verondersteld.

28 Reacties
gimli55
gimli556 aug. 2017 - 16:04

Nederlandse macro economie waarschijnlijk wel. Helaas geldt dat niet voor alle werkelozen, studenten, zieken, ouderen, gehandicapten, semi ambtenaren en alles tot 2 modaal, zij betalen de rekening van € 50 miljard die Rutte 2 heeft bezuinigd op het sociale stelsel, zorg en onderwijs.

Jo4Hanna
Jo4Hanna6 aug. 2017 - 16:30

Volgens wie staat Nederland er beter voor dan 5 jaar geleden?

Klaas Punt
Klaas Punt6 aug. 2017 - 16:36

Mijn mening is dat de tweedeling in ons land weer verder is aangescherpt. De democratie is verder van het ideaal van onze voorvaderen dan ooit. De woningnood voor mensen die niet kunnen lenen is minstens net zo groot als in de jaren 70-80. Het ergste verschijnsel is evenwel dat lieden zich laten kiezen op een programma en zodra de buit binnen is zich absoluut hiet meer herinneren wat dat programma inhoudt. Dit soort volksverlakkerij heeft zich in afgelopen 4 jaar voorgedaan en als de tekenen mij niet bedriegen gaat dit straks ook gebeuren. nu de verliezer van de verkiezingen, samen met de andere, zonder meer de baas speelt over de formatie. Mijn hoop op een kabinet zonder de VVD begint langzamerhand weg te ebben.

Bickle
Bickle6 aug. 2017 - 16:50

Voor WIE gaat het beter?

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 17:09

"Je hebt meningen en je hebt feiten. Het is een feit dat Nederland er aanzienlijk beter voor staat dan 5 jaar geleden." Het is echt een giller hoe mensen er steeds weer opnieuw met dezelfde woorden ertoe overgaan om hun mening tot een feit uit te roepen, Van wie hebben jullie Nederlands geleerd? Ik heb hier onderhand al 10x laten zien dat het op zijn best om een mening gaat, maar zeker niet om een feit. Als je het daar niet mee eens bent beargumenteer dat dan, maar probeer niet om als speler op de stoel van de scheidsrechter te gaan zitten.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 18:07

@Klaas Tja, jij hebt een mening en verstandige weloverwogen mensen komen tot het oordeel dat het de meeste Nederlanders nu beter gaat dan vijf jaar geleden. Bij gebrek aan 'absolute waarheid' kijken we daarbij naar inkomensstatistieken, arbeidsmarktgegevens, werkeloosheidscijfers enzovoort. Nou weet ik uit vele van jouw reacties dat jij dat soort statistische informatie diskwalificeert als neo liberale leugens maar ja ...dan doe je eigenlijk wat je anderen verwijt. Natuurlijk valt er op de CBS gegevens het nodige aan te merken maar wat mij betreft is het niet geheel onredelijk om ze als uitgangspunt te nemen en dan zijn er toch meer dan voldoende aanwijzingen dat het goed gaat met de meesten van ons. Heel misschien verklaart dat ook wel waarom zo veel mensen toch weer op Rutte en Pechtold hebben gestemd.

gimli55
gimli556 aug. 2017 - 20:05

300.000 mensen kunnen hun premie ziektekosten verzekering niet betalen, niet ondat ze het niet willen, maar niet kunnen. Er leven 250.000 kinderen onder het bestaansminimum. Het gaat bij de successen niet om de geslaagden, maar hoe de staat omgaat met de zwakkeren. De rijkeren zijn nog rijker geworden, de armen armer. Het besteedbaar inkomen voor de minima is al sinds jaren dalend, dat is door het CBS ook aangetoond. Er zijn burgers waar het beter mee gaat, helaas met steeds meer niet.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 21:12

Tjitske van der Velden: "Nou weet ik uit vele van jouw reacties ...." Als je hebt leren lezen praten we wel weer verder.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 21:19

@gimli55 Hoogste tijd dus om die 'onrendabelen' (een term die oorspronkelijk uit den linkschen koker komt) te activeren en te stimuleren om tot een zelfredzaam bestaan te komen. Overigens is niet kunnen betalen kolder, dan is er echt meer aan de hand dan alleen maar in slechte papieren zitten.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 21:44

"Hoogste tijd dus om die ‘onrendabelen’ (...) te activeren en te stimuleren om tot een zelfredzaam bestaan te komen. Geweldig voorstel, -hoe wil je dat doen? Korten op hun uitkering, zodat ze wel moeten om niet van de honger om te komen?

gimli55
gimli556 aug. 2017 - 22:11

De makkelijkste oplossing waar de neoliberalen mee komen is, ze kunnen wel maar willen niet. Alsof zij in de portemonnaie kunnen kijken bij de mensen die het niet kunnen betalen. Bij de invoering zou het beter, goedkoper en efficiënter gaan. Geen van de 3 zaken is gelukt, maar accepteren dat het een blunder is, gaat echt te ver voor de prutsers. Geen van de ingevoerde marktwerking heeft succes gehad op minstens 1 van de 3 onderdelen. De controle is verminderd, zie de voedselveiligheid door de nvwa gecontroleerd. Winsten moeten gemaximaliseerd worden en groei gegarandeerd. Groei tot aan de hemel geeft luchtbellen en een nieuwe crisis ligt al te wachten aan de horizon. Wacht maar tot de rente weer gaat stijgen, dan stort het kaartenhuis wat de EU heeft gefabriceerd in mekaar.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden7 aug. 2017 - 7:38

@Klaas en @gimli55 En maar problemen verzinnen en met de hakken in het zand. Goed bezig jongens, jullie hebben echt de houding die er voor zorgt dat de doemscenario's die jullie preken eerder dichterbij komen dan dat je vooruitgang dichterbij brengt. Maar wentel je beiden gerust in je slachtofferrol, verwacht alleen niet dat je er ooit iets voor bereikt voor degenen waar het om gaat.

gimli55
gimli557 aug. 2017 - 9:00

Tjitske van der Velden. De problemen zijn niet verzonnen, maar aantoonbaar en reeel voor een groot deel van de bevolking. Het wegzetten als denkbeelden gaat voorbij aan het feit dat het feiten zijn. Net als fakenews wordt het niet geaccepteerd. Dat heeft niets met slachtoffer rol en is een herhaling van zetten als je fout zit. De jubelstemming van neoliberaal Nederland wordt gesloopt door de werkelijkheid en het enige wat neoliberaal Nederland daar als argument tegenover zet is een mening dat het niet waar is of wel meevalt of dat de mensen in de slachtoffer rol kruipen. Geen enkel inhoudelijk argument waar bewijsbaar wordt aangetoond dat de problemen niet bestaan. Uiteraard volgen daarna beschuldigingen, en beledigingen. Dat heet ziende blind.

Andreas Cappen
Andreas Cappen7 aug. 2017 - 9:59

Ik heb hier onderhand al 10x laten zien dat het op zijn best om een mening gaat, maar zeker niet om een feit. >> @ Klaas. Je jebt dat helemaal niet laten zien, want je komt niet met bronnen. Daaregentegen is gemakkelijk aan te tonen dat diverse indicatoren m.b.t. de economische groei ten positieve zijn veranderd.

Hendrik_69
Hendrik_697 aug. 2017 - 11:22

Er is een karrevracht aan bewijs dat het beter gaat met Nederland. Dat bewijs bestaat uit cijfers (objectief, verifieerbaar) over bv. de overheidsbegroting, de Nederlandse economie en de arbeidsmarkt. Dat bewijs bestaat uit sociaalwetenschappenlijk onderzoek waaruit steevast blijkt dat Nederland een van de gelukkigste landen ter wereld is met blije kinderen, geweldige zorg, goed onderwijs en wat niet. Dat bewijs bestaat uit internationaal vergelijkingsmateriaal- Nederland scoort uitstekend op de lijstjes die er toe doen en staat steevast met een aantal Scandinavische landen bovenaan. Waarom zou je dat willen ontkennen? En hoe denk je dat geloofwaardig te kunnen doen? Met anekdotische verhalen (‘met mijn tante Jo driehoog achter gaat het helemaal niet goed’) ? Het fijne van Nederland is ook nog eens dat iedereen mag meeprofiteren, ook als ze geen relevante bijdrage hebben geleverd. Dus ik zou zeggen, hou op met klagen en doe er je voordeel mee.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak27 aug. 2017 - 13:14

Ik heb de link er notabene bij geplaatst en degene die niet met bronnen komt ben jij.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak27 aug. 2017 - 13:22

@Tjitske - Als iemand aandeelhouders "handophouders" noemt en de vraag stelt hoe ze aan hun vele geld komen, dan schrijf jij: "als je mensen ervan beschuldigt dat ze oneerlijk aan hun geld gekomen zijn dan heb je de dure plicht om met meer te komen dan laffe aantijgingen zonder uitleg." Maar als iemand erop wijst dat 300.000 mensen hun premie ziektekosten verzekering niet kunnen betalen en 250.000 kinderen onder het bestaansminimum leven, dan schrijf je: "Overigens is niet kunnen betalen kolder, dan is er echt meer aan de hand dan alleen maar in slechte papieren zitten." DAT is een laffe aantijging zonder uitleg en kenmerkend voor de dubbele moraal die je hier voortdurend ten toon spreidt. Ik heb niet éénmaal "statistische informatie gediskwalificeerd als neo liberale leugens", zoals jij beweert. Jij was integendeel degene die mij voorhield: Tjitske van der Velden 5 augustus 2017 at 20:34 - Zoals Pieter Ashman eerder in dit topic al zei: ‘‘ er is waarheid, er zijn leugens en er is statistiek’. In die volgorde. Snapt u? Ik heb Pieter daarentegen juist duidelijk uitgelegd - 6 augustus 2017 at 08:40- dat die opmerking in zijn algemeenheid onjuist is en gelijk voorbeelden aangevoerd hoe statische gegevens uit hun verband worden gerukt uit politieke en commerciële motieven Het zou Andreas Cappen en jou sieren als je je bij de waarheid zou houden.

gimli55
gimli557 aug. 2017 - 14:24

Zoals ik al in mijn eerste reactie noemde, de macro economie van de multinationals en de export is zeker positief te noemen. Daar staat tegenover de economie van de gewone man en het MKB. Terug kijkend op alle faillisementen van de VD, Halfords, MS mode, Dixons, Scheer en Foppen, It,s, Witteveen, sluiting van vele filialen van Blokker, Bart Smit, Marskramer en vele andere kleinere winkels in het straatbeeld, overtuigd mij dat de gewone burger die vaak zowel klant als werknemer is van die ketens, er niet veel van gemerkt heeft. Je kunt dan discussieren over de percentages voordeel tegenover nadeel, maar dan geldt het argument groeiende economie in beperkte mate.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden7 aug. 2017 - 14:27

@Klaas Vaak Veel woorden en op het einde komt weer naar voren waar het om gaat. Klaas Vaak bepaalt wat 'de waarheid' is. Jammer hoor, zo komen we nooit ergens. Iets minder vijanddenken en iets meer zelfreflectie zouden je sieren. Want inderdaad als je je zorgpremie niet kan betalen dan is er meer aan de hand dan enkele feit dan rond moeten komen van een uitkering of het minimumloon. Als je dat al niet onder ogen wil zien waarom zou ik dan nog meer argumenten en feiten aanbrengen. Zolang ze niet in jouw waarheid passen wuif je ze toch weg. En dat is jammer want in plaats van dat we een zinnige discussie voeren over de toereikendheid van het sociale vangnet, de armoedeval, de veranderende arbeidsmarkt en de stille werkeloosheid die je niet in de cijfers terugziet ben je met iedereen woordspelletjes aan het spelen over links en rechts en over wat 'de waarheid' is. Geniet er van Klaas dat jij altijd gelijk hebt, jammer alleen dat niemand daar brood van koopt.

Hendrik_69
Hendrik_697 aug. 2017 - 14:54

@Klaas Vaak, jouw wijze van redeneren is typisch links. “Maar als iemand erop wijst dat 300.000 mensen hun premie ziektekosten verzekering niet kunnen betalen (…)” Het nieuwsfeit is/was dat bijna 300,000 mensen hun premie ziektekosten verzekering niet betalen. Aan wanbetaling kan van alles ten grondslag liggen, maar “niet kunnen” is het doorgaans niet. Dit miskennen van individuele verantwoordelijkheid en van iedereen een slachtoffer maken, dat is typisch links. Ik was vroeger zelf veel linkser dan ik nu ben, en ik heb hier iets te veel voorbeelden van gezien binnen de context van maatschappelijk werk. Denk: klagen dat je geen bed hebt voor je kinderen als je net een nieuwe breedbeeldtelevisie hebt aangeschaft. En, geconfronteerd met de consequenties van die keuze, claimen dat je ‘toch ook het recht hebt op televisie kijken’. Enfin, een beetje meer verantwoordelijkheid nemen, op ieder niveau, dat zou helpen.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak27 aug. 2017 - 15:11

Hendrik_69 opnieuw: "Er is een karrevracht aan bewijs dat het beter gaat met Nederland." Maar opnieuw slaagt hij er niet in om ook maar een spoortje van bewijs te leveren: geen link naar statistieken die dat aantonen, geen link naar onderzoek helemaal niets. Krantenverhaaltjes dat Nederlandse mensen zich de gelukkigste mensen in hele wereld wanen ken ik ook. Ik leef nu in een land met een welvaartspeil vergelijkbaar met dat van Rusland en hier schrijven ze dat ook. Alleen schijnt het hier te liggen aan de consumptie van zwarte bonen die veel serotonine bevatten. Serieus, ik maak geen grapje.

vdbemt
vdbemt7 aug. 2017 - 15:46

@Bickle. Voor meer dan 3 keer modaal. Dat is 20% van de bevolking?? Zij die het zo hard nodig hadden.

Andreas Cappen
Andreas Cappen7 aug. 2017 - 16:12

@ Klaas Ik heb de link er notabene bij geplaatst en degene die niet met bronnen komt ben jij. >> In de 39 reacties die je hebt gegeven, kom je met 1 'bron': een youtube filmpje.... En waarom zou ik met bronnen komen? Ik beweer toch niets opzienbarends; diverse indicatoren die de economische toestand weergeven, worden steeds positiever. Dat weet jij, als kritisch nieuwsconsument, natuurlijk allang. Of wil je bronnen dat de werkloosheid aan het dalen is, het BBP/persoon stijgt, er econmosche groei is en de staatsschuld daalt, om maar een wat te noemen?

Andreas Cappen
Andreas Cappen7 aug. 2017 - 16:13

Het zou Andreas Cappen en jou sieren als je je bij de waarheid zou houden. >> En de waarheid is dat het beter gaat met Nederland. Zo simpel is dat.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak27 aug. 2017 - 18:52

Behalve een link naar een uitzending van de Tegenlicht over de 80 miljard die de ECB maandelijks in de economie pompt heb ik nog een andere gepost. Die uitzending is overigens bijzonder goed, - http://tinyurl.com/y8qnko2o "Of wil je bronnen dat de werkloosheid aan het dalen is, het BBP/persoon stijgt, er econmosche groei is" Ja zeker, -en gecorrigeerd met betrekking tot de inflatie graag. Daarnaast graag de cijfers van het deel van die 80 miljard dat maandelijks in Nederland terecht komt, afgezet tegen het aantal banen die dat theoretisch had moeten opleveren en hoeveel dat in werkelijkheid aan banen heeft opgeleverd. Mocht het blijken dat alle banen aan die geldinjectie te danken zijn, of -wat ik voorspel- dat het er veel minder zijn dat je aan de hand van die geldinjectie zou mogen verwachten, dan wil ik graag de discussie er over openen of dat er in werkelijkheid wel sprake is van een herstel van de economie, wie uiteindelijk voor die 80 miljard per maand opdraait en wat de verwachtingen zijn voor het moment dat die geldstroom ophoudt. Nog afgezien van de vraag wat er gebeurt als de rente weer zodanig zou stijgen dat de beleggingen van de pensioenfondsen de uitkeringen van de pensioenen weer kunnen waarborgen. Het is gewoon onbegrijpelijk dat de rechtse medeburger niet in de gaten heeft op welke wijze ons een oor wordt aangenaaid.

Andreas Cappen
Andreas Cappen8 aug. 2017 - 4:58

@ Klaas Behalve een link naar een uitzending van de Tegenlicht over de 80 miljard die de ECB maandelijks in de economie pompt heb ik nog een andere gepost. >> Nou: twee bronnen en beiden een youtube filmpje. Filmpjes zijn notoir onbetrouwbaar om als bron te gebruiken. Ja zeker, -en gecorrigeerd met betrekking tot de inflatie graag. >> Je kunt gewoon de website van het CBS bekijken en objectieve economische indicatoren bekijken. Inclusief de inflatie. Daarnaast graag de cijfers van het deel van die 80 miljard dat maandelijks in Nederland terecht komt, afgezet tegen het aantal banen die dat theoretisch had moeten opleveren en hoeveel dat in werkelijkheid aan banen heeft opgeleverd. >> Vertel me eens hoeveel banen dit dan ' theoretisch' had moeten opleveren? Die 80 miljard (waar Nederland en Duitsland overigens tegen waren) is uitsluitend bedoeld om meer geld in de economie te pompen om de bestedingen aan te jagen. Mocht het blijken dat alle banen aan die geldinjectie te danken zijn, of -wat ik voorspel- dat het er veel minder zijn dat je aan de hand van die geldinjectie zou mogen verwachten, >> Maar dan moet je eerst met bronnen komen die aangeven hoeveel banen het zou opleveren. dan wil ik graag de discussie er over openen of dat er in werkelijkheid wel sprake is van een herstel van de economie, wie uiteindelijk voor die 80 miljard per maand opdraait en wat de verwachtingen zijn voor het moment dat die geldstroom ophoudt. >> Landen die niet in de Eurozone zitten, hebben te maken met een vergelijkbare groei. Het is dus redelijk te veronderstellen dat de groei niet erg gecorreleerd is met deze steun. Het is gewoon onbegrijpelijk dat de rechtse medeburger niet in de gaten heeft op welke wijze ons een oor wordt aangenaaid. >> Het is nog onbegrijpelijker dat mensen geen elementaire economische kennis hebben en, zonder gedegen bronnen, maar wat roepen en overtuigd zijn van hun eigen gelijk.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 aug. 2017 - 13:15

Jij wilt dat ik de vragen die ik aan jou stel zelf ga beantwoorden. De bewering dat het zo goed gaat met de economie komt van jou, dus dan zul je toch echt zelf het bewijs daarvan moeten leveren.

Andreas Cappen
Andreas Cappen8 aug. 2017 - 14:34

@ Klaas Jij wilt dat ik de vragen die ik aan jou stel zelf ga beantwoorden. >> Jij bent toch degene die de stelling poneert over de 80 miljard van de ECB in relatie tot de werkloosheid. Ik niet. Dan is het aan jou om dat te onderbouwen. Misschien heb je wel helemaal gelijk, maar dat kunnen we zonder onderbouwing dus helemaal niet beoordelen. De bewering dat het zo goed gaat met de economie komt van jou, dus dan zul je toch echt zelf het bewijs daarvan moeten leveren. >> En dat heb ik gedaan door je te verwijzen naar de website van het CBS waar je keurig al deze gegevens kunt vinden.

aaneendraadje
aaneendraadje6 aug. 2017 - 14:44

dit kabinet heeft de werkende nederlander laten opdraaien voor het falen van de overheid en de banken. De verzorgingsstaat overeind gehouden ? wft

korheiden2
korheiden26 aug. 2017 - 14:17

Na het lezen van alle 143 reacties en de discussies tussen o.a. Cliff en ArjenZH zou ik graag horen hoe het beter kan. Zeker, de zorg in ons land kost veel geld, ruim 70 miljard dacht ik. En het is moeilijk om voor alle inactieven een fatsoenlijk inkomen te genereren. Toch scoort ons land steevast in de toptien van allerlei tevredenheids- en welvaartslijstjes. Dus : waar zouden Johan Eldert en Cliff Clavin (om enkele prominente reageerders te noemen) liever wonen dan in ons land? Wellicht is de welvaart in enkele Scandinavische landen hoger dan bij ons, maar daar houdt het wel zo ongeveer op. De meeste EU-landen hebben lagere uitkeringen. Ook de loondoorbetaling bij ziekte is in ons land langer dan elders. Het overeind houden van de welvaartsstaat kost geld en dat zal toch verdiend moeten worden. De rijken nog zwaarder belasten (villasubsidies afschaffen, wordt dan gezegd. Maar de hypotheekaftrek gaat op termijn al naar 38% max)? Bedrijven meer laten betalen? Dat is wat GL in haar programma heeft staan. Volgens het CPB kan het. Maar de praktijk is weerbarstig. Wie het weet mag het zeggen.

12 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin6 aug. 2017 - 16:11

@ Korheiden - dank voor je inzending van 16:17u. Onze zorg is achteruitgegaan. De voorbeelden liggen werkelijk voor het oprapen. Onlangs ging het weer eens over kinderen met grote psychiatrische problemen. Die staan op wachtlijsten. Sommigen van hen kampen met zelfmoordgedachten. Het neerleggen van de GGZ bij de op dit terrein incompetente gemeenten is op een ramp uitgelopen. Steeds meer werden relatief onervaren flexwerkers ingezet, waar er eerder vaste en ervaren vakmensen de patiënten behandelden. Over de ouderen is alles al gezegd. (Ik heb veel van deze dingen van dichtbij gezien. Ik ben geen schreeuwer aan de zijlijn, zoals een ander dat stelt in deze thread. Uit het oogpunt van fatsoen kan ik hier geen voorbeelden concretiseren - maar geloof me, in een ander kader ga ik dat wel doen. Je zal Rutte of een van die andere afbrekers en criminelen nooit op werkbezoek zien gaan bij een noodlijdende instelling - dat is slecht voor de beeldvorming, c.q. de fantasieën die onze liegende leiders ook voor zichzelf intact willen houden. Misschien dat Mark, Halbe, Stef, en Lodewijk eens drie maanden in een ouderentehuis bij incontinente en invalide mensen de luiers willen verschonen, na hun billen en anus gewassen te hebben? Doen ze niet, het zijn gewoon laffe schijters, die lui.) De zorg is een bureaucratische bureaucratie; het enorme waterhoofd slokt echt de helft van de budgetten op. Al die managers doen niks van belang, en van het werk van het grondpersoneel hebben ze niet het geringste benul. Het is een soort werkverschaffing voor idioten, zonder mensenkennis, en deze figuren hebben helaas wel één machtig wapen: het protocol. Dat is hun Bijbel. Dat er in die kringen veel gefraudeerd wordt, is algemeen bekend, maar serieuze gevolgen hebben die misdaden niet. De regel is er: hoe minder je van het echte, serieuze werk weet, hoe hoger je terecht komt en hoe rijker je wordt, in die zorgsector van ons. Dat ons land hoog scoort op tevredenheids- en geluklijstjes? Dat betekent helemaal niets. De mensen zijn bang. Bange mensen geven altijd sociaal wenselijke antwoorden, net zoals ze zichzelf op Facebook presenteren. Een jaar geleden plaatste ik hier bij een verwant onderwerp tien links naar de Nederlandse cijfers over angststoornissen, depressie, burn-out, verslavingen, en andere urgente syndromen van geestelijk lijden. De getallen waren schrikbarend. Dat zijn échte berichten, uit de échte reële wereld, die er heel miserabel en mistroostig uitziet. Het systeem waarin we leven, dat is ziek, corrupt, en kapot; reparatie is onmogelijk, omdat de krankzinnige ideologie die er achter steekt, diep crimineel is. Je kan de Maffia ook niet van haar obsessies genezen door er een huisarts, een psychiater, en een pastoor op af te sturen. Onze politici hebben elk contact met de werkelijkheid verloren. Ze zijn nog slechts figuranten in een feelgood-film. Dwalende zombies die altijd leuke berichtjes de wereld inzenden. Zorg, huisvesting, onderwijs? Het ruïneren zal doorgaan, onder auspiciën van de VVD, de meest deplorable en verachtelijke dievenbende die er ooit in onze politiek geweest is.

gimli55
gimli556 aug. 2017 - 17:35

Feiten zijn : De afbouw van de HRA gaat van 52 % naar 38 % in stappen van een half procent, dat duurt dus 28 jaar. Wat een aanpak, WOW Inactieven zijn een gemelleerd gezelschap, werkelozen, zieken, bejaarden, WAO-ers, WIA-ers, en dienen ook zo genoemd te worden. Laat het kabinet de bedrijven de noodzakelijke belasting betalen. De venootschapbelasting is verlaagd door Rutte2. Het zijn keuzes, dit kabinet heeft de bevolking de rekening laten betalen om de banken te redden. Er is niets fundamenteels in de financiele wereld opgelost, de crisis is niets opgelost. De EU houdt de economie met € 80 miljard per maand en dat betekent € 960 miljard per jaar. Daar ziet de bevolking niets van terug, maar krijgt vervolgens de rekening door langer door te werken, kortere WW, en nog een reeks verslechteringen.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 17:44

@korheiden - Het probleem is inderdaad dat de discussie verzandt in de vraag wie nu het grootste deel van de koek krijgt en of je dus de rijkste 10% misschien hoger zou moeten belasten, om te zorgen dat verschil tussen arm en rijk niet steeds toeneemt. Zo lang je denkt binnen de kaders van het huidige economische model kun je alleen maar vaststellen dat de inkomens gelijke tred moeten houden met de toename van de productie, omdat je anders geen afzetmarkt hebt voor die productie. De vraag is of dat nog steeds het geval is en zo niet, of er maatregelen moeten worden genomen - zie: de 80 miljard maandelijks van de ECB - http://tinyurl.com/y8qnko2o Maar de grote vraag is of er niet sprake is van een veel groter achterliggend probleem, dat er op de termijn wel toe MOET leiden dat het economische systeem WEER vastloopt en wie uiteindelijk de rekening betaalt. Dat probleem wordt in die uitzending wel aangestipt, maar niet uitgewerkt. Dat is de ECHTE vraag. Een ander probleem dat hieraan gekoppeld is. is de vraag of wij -de bevolking- nog wel democratisch kunnen besluiten om het anders aan te pakken, aangezien de feitelijke -economische- macht in handen is van de personen en groepen die belang hebben bij het voortbestaan van de huidige situatie. Het gevaar is niet denkbeeldig dat dit een explosieve mix is. Er worden op dit moment in Afghanistan, het Midden Oosten en Libië reeds een aantal conflicten uitgevochten onder de noemer van "democratie" en "religie", die hun wortel feitelijk vinden in de toegang tot de grondstoffen. Een oorlogje in Noord-Korea zou weliswaar lucratief zijn voor de oorlogsindustrie, maar dat is ver weg en bij China naast de deur en bovendien is de vraag wat daar nu werkelijk te halen valt. Een conflict om de beheersing van de Oekraine is veel lucratiever, niet alleen vanwege de enorme oppervlakte aan vruchtbare grond, maar bovendien omdat daar een afzetmarkt vlak naar de deur ligt die weer een decennium lang economische groei mogelijk maakt. Al dat andere gelul - de Trump, PVV, racisme en weet ik nog wat meer, heeft als voornaamste doel om je af te leiden van de vragen waar het werkelijk om gaat. En het rare is, dat dat referendum inzake de Oekraïne, waar iedereen zo laatdunkend over doet, misschien wel veel belangrijker was dan menigeen waar wil hebben. Vandaar ook dat gesjoemel van Rutte, want denk vooral niet dat ze op dat niveau niet begrijpen wat ik hier schrijf.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 18:20

@Cliff Man, man, man wat een litanie weer. Natuurlijk heb je gelijk dat er een heleboel misstanden zijn en dat bureaucratie en misplaatst geloof in managementgoeroes voor heel veel ellende zorgt maar om dan alles te projecteren op één politieke partij is een vorm van capitulatie die minstens zo ernstig is als collaboratie. Privatisering lost inderdaad de problemen niet op, dat is een afwezige oplossing. Als je wil vegen dan veeg je de trap van boven naar beneden en dat vereist leiderschap. Leiderschap Cliff, en leiderschap vereist oplossingen en het vermogen om mensen mee te nemen. Ik hoop dat je je realiseert hoe waardevol je zou kunnen zijn als je je tomeloze energie en de drive die uit je teksten spreekt constructief zou inzetten ...... Maar uiteraard staat het je vrij om mensen de put in te praten en hel en verdoemenis te preken. Het is maar waar je voor staat.

gimli55
gimli556 aug. 2017 - 20:20

Bedankt dat je nu ook al aangeeft dat privatisering en marktwerking niet werkt. Leiderschap staat niet gelijk aan oplossingen vinden, het begint met accepteren dat er een probleem is, wat een oplossing nodig heeft. Dat betekent kritisch zijn en determineren, de oplossing is een middel en geen doel. Het is een sluitstuk op een voorspel. Als het stellen van een probleem gezien wordt als zeuren en klagen, en in de put praten, dan mis je de acceptatie. Als je de problemen van armoede niet ervaart, zul je het ook makkelijk wegzetten als zeuren en klagen. Verplaatsen in een ander is juist een van de belangrijkste dingen die een politicus hoort te doen. Dat is een gemis van Samsom, en laat daar dit onderwerp juist over gaan. De rest zijn inhoudelijke argumenten dat hij een ongeschikt persoon is om de sociaal democratie te leiden. Gebrek aan empathie vind ik persoonlijk zo wie zo een gemis bij vele neoliberale politici.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 21:22

@gimli55 Nou mooi, fijn dat je loskomt van je eigen vooroordelen en met mij op zoek wil naar oplossingen. Zo zie je maar dat het goed is om uit je eigen dogmatische hokje te kruipen gimli55. Volg de Tjits en de mogelijkheden zijn onbegrensd.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 21:39

Cliff, ik hoop dat je je realiseert hoe waardevol je zou kunnen zijn als je je tomeloze energie en de drive die uit je teksten spreekt constructief zou inzetten …… En dat je inziet hoe belangrijk leiderschap is en je in onze gelederen schaart om de positieve boodschap te verkondigen van een nieuw Nederland waarin iedereen zonder te zeuren zijn steentje bijdraagt, Allen gezamenlijk voor een nieuwe, grootse en welvarende toekomst, Cliff

Jo4Hanna
Jo4Hanna6 aug. 2017 - 22:28

't Hoeft er maar één te zijn he mijnheer Lenssen! Hoogst irritant. Ik hou me nog in omdat ik beschaafd ben opgevoed. U heeft een duidelijk en bijzonder doeltreffend relaas gepost en ik kan 't er niet meer mee eens zijn

Jo4Hanna
Jo4Hanna6 aug. 2017 - 22:32

@ Klaas - de ECB obligaties e/o de opnieuw ontploffende onroerend goed markt wordt de volgende - als de regering blijft weigeren de inputmarkt ( volkomen dolgedraaid) los te koppelen van de output ( = gezond) markt. De eerste is een monstrum met 6 koppen

Sonic2
Sonic27 aug. 2017 - 7:20

@ Korheiden De rijken/bedrijven niet zwaarder belasten? De SP kreeg er tijdje geleden heel veel kritiek op. Naar nader onderzoek bleek het het terugdraaien van een eerder belasting verlaging te zijn. Niet dat zo plan van de SP verstandig is, maar de stellingen die u poneert hebben vooral een politiek doel. Dan over die welvaartstaat. Je kunt die sowieso wel overeind houden. Ook hier redeneren mensen zoals het hun uitkomt. Robin Fransman heeft daar een keer een heel erg goed artikel over geschreven. De verzorgingsstaat is er vooral een van rechts. https://www.ftm.nl/artikelen/de-verzorgingsstaat-voor-het-bedrijfsleven?share=1 Als mensen met een uitkering gaan werken dan krijgen ze er een beetje geld bij. Voor de werkgever is het eigenlijk een grote lasten verlichting. Die betalen dan een zeer klein bedrag. Uiteraard wordt het nooit zo omschreven.

Cliff Clavin
Cliff Clavin7 aug. 2017 - 17:36

@ Klaas Vaak (6/8, 23:39u) - dank je, zeer vereerd! Reken maar dat ik dat ga doen ook. Ik kan gebruik maken van eigen observaties, verhalen van insiders, en een karrevracht aan serieuze literatuur, waaronder tal van wetenschappelijke artikelen. De feiten spreken voor zich, al kunnen of willen velen, ook hier, ze niet opzoeken en ter harte nemen. Ik schreef eerder: mensen die het zelf nog net wél trekken, die krijgen een vervormde waarneming. Ze mijden onwelgevallige berichten uit de werkelijkheid, en ze denken dat WNL in de ochtend, en Jinek in de avond iets zinnigs melden. Dat biedt hen een fijne, warme roze bubbel om in te leven; maar het is niet meer dan een tijdelijke vorm van coma, een narcose. Die mensen geloven écht in alle leuke berichtjes van onze overheid (die in feite bestaat uit een collectie aldoor falende ex-kansenparels, maar zich door het ontbreken van burgerlijk verzet prima in leven en in welstand weet te houden). En die mensen gaan trappen naar hun medeburgers, die zonder werk zitten, of arbeidsongeschikt zijn. Dat trappen heeft precies twee psychologische oorzaken: 1. afgunst en haat: "als die klojo van een profiteur er niet was, dan hoefde ik minder belasting af te dragen; wat een parasiet! 2. angst: want in de ongelukkige en arme medemens ziet men een noodlot uitgebeeld, dat men zelf ook binnen afzienbare tijd zou kunnen ondergaan. Helaas zie je van deze geestelijke toestand ook voorbeelden terug in de reacties op Joop.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden9 aug. 2017 - 7:35

@Cliff Je hebt helemaal gelijk Cliff, sommige mensen zitten zo vast in hun eigen dogmatiek dat ze - zoals jij dat noemt - gaan trappen. Daar zouden inderdaad zomaar - de door jou genoemde - angst, afgunst en haat, aan ten grondslag kunnen liggen. En helaas zie je van deze geestelijke toestand inderdaad ook voorbeelden terug in de reacties op Joop. Het doet een beetje denken aan de krampachtige manier waarom de Ceaucescu's van deze wereld krampachtig de nieuwe werkelijkheid probeerden te ontkennen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo6 aug. 2017 - 13:49

De mensen, die het meest hebben bijgedragen aan het behoud van een gebouw, zijn de slopers van dat gebouw. Woeki Hypo.

2 Reacties
korheiden2
korheiden27 aug. 2017 - 15:08

@Cliff, bedankt voor je reactie. Je hebt wat mij betreft op veel gebieden gelijk. De enorme bureaucratie (ook in het onderwijs) die in feite een systeem van wantrouwen is, de vele bestuurslagen zijn ook mij een doorn in het oog. Blijkbaar beschouw je de VVD als de bron van alle kwaad, dus neem ik aan dat de oplossingen van links moeten komen. Ook ik zou graag zien dat rijke mensen en bedrijven harder worden aangepakt. Maar ik vraag mij af of dit mogelijk is, de vorige president van Frankrijk, Hollande, heeft meen ik zoiets geprobeerd zonder veel succes. Zou ons land zich niet gewoon uit de markt prijzen bij hogere belastingen? Ik vrees dat de wereld wordt geregeerd door grote banken en multinationals, Goldman Sachs voorop. Nederland is in feite een deelstaat van Duitsland, zo afhankelijk zijn we geworden. Intussen is een groot deel van de bevolking heel tevreden, want als je voldoende inkomen hebt is het goed toeven in ons land. Maar voor wie dat niet geldt wordt het klimaat inderdaad steeds guurder. Of er veel aan te doen is?

Cliff Clavin
Cliff Clavin7 aug. 2017 - 18:18

Kor - dank, ik zag je reactie te laat, ik kom er morgen op terug.

Spelchecker2
Spelchecker26 aug. 2017 - 13:15

Ik heb de PvdA, i.c. haar leider Diederik Samsom, altijd kiezersbedrog verweten. Tijdens de verkiezingen de SP links inhalen en na de verkeizingen binnen enkele weken met de VVD in bed duiken zonder nu t en noodzaak van de pijlsnel gemaakte compromissen adequaat aan 'het volk' uit te leggen Dit interview sterkt mij in die overtuiging. I rest my case!

Marcel Vossestein
Marcel Vossestein6 aug. 2017 - 13:07

Samsom pakte het totaal verkeerd aan. Hij had een positie moeten claimen, zoals Bolkenstein tijdens Paars-I. Die hield de VVD-punten toen wel boven tafel vanwege de minderheid van de VVD in dat kabinet. Die les heeft hij niet opgepikt. Die onverwacht grote verkiezingsuitslag gaf hem een gevoel van onaantastbaarheid. Dat straalde hij ook uit en de PvdA kwam in de peilingen in een vrije val.

blues boy
blues boy6 aug. 2017 - 10:24

https://pbs.twimg.com/media/CzK_3H5XAAA1VIJ.jpg Wat gaat hij nu doen?

1 Reactie
ton14024
ton140246 aug. 2017 - 11:53

Zijn eigen verhaal: SP-ers zijn a-sociale rukkers, en Mark is eigenlijk links.

frankie48
frankie486 aug. 2017 - 9:39

“Wij hebben de verzorgingsstaat op een fatsoenlijke manier overeind gehouden. Het grootste deel van Nederland vindt dat ook.” En dat onderzoek heeft ook uitgewezen dat onder dit 'grootste deel van Nederland' zijn kiezers zaten die op 12 september 2012 naar de stembus waren geweest. Want hij spreekt zich wat dit betreft al weer tegen door te stellen dat de PvdA onder zijn leiding op 15 maart 2017 ook vermoedelijk niet verder dan 18 zetels was gekomen, en een ieder die enigszins kan rekenen kan begrijpen dat bij die uitslag het grootste deel van zijn achterban ontevreden was geweest met het gevoerde beleid en ook niet op hem had gestemd.

Bickle
Bickle6 aug. 2017 - 8:47

Ik blijf me er over verbazen dat mensen rechts/liberaal/conservatief blijven stemmen. Zeker als je weet dat de financiële crisis is ontstaan door dergelijk beleid. Misschien zijn we dan toch allemaal makke schapen die zich gewillig naar de slachtbank laten leiden.

11 Reacties
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 9:37

Blijkbaar is de meerderheid van Nederland dus wel heel tevreden over het beleid van de afgelopen jaren.

arjenZH
arjenZH6 aug. 2017 - 11:30

Te makkelijk. De financiële crisis is mede veroorzaakt door beleid van opvolgende Amerikaanse regeringen die het mogelijk maakten dat ook mensen zonder behoorlijk inkomen en vermogen een huis konden kopen. Dat heeft geresulteerd in de vastgoedbubbel in de VS die ten grondslag lag aan de financiële crisis toen bleek dat de arme Amerikanen hun leningen helemaal niet konden terugbetalen. Uiteraard hebben ook de Amerikaanse banken daar een kwalijke rol bij gespeeld, door de (achteraf gezien) oninbare leningen verpakt door te verkopen aan Europese banken die daardoor massaal in de problemen kwamen. Daarnaast is er ook in Europa veel te veel op de pof geleefd en geleend. Zowel door rechts als linken, zowel door overheden als bedrijven. Met Griekenland als afschrikwekkend voorbeeld.

Johan eldert
Johan eldert6 aug. 2017 - 13:40

[Tjitske van der Velden 6 augustus 2017 at 11:37 Blijkbaar is de meerderheid van Nederland dus wel heel tevreden over het beleid van de afgelopen jaren. ] makke domme schapen dus. die springen ook in het ravijn als de leider dat doet. voila het niveau op rechts

Woeki Hypo
Woeki Hypo6 aug. 2017 - 14:37

@Bickle, 6 augustus 2017 at 10:47, Een schematisch voorbeeld. In een land waar de meerderheid heren zijn of heren denken te (kunnen) worden en een minderheid slaven zijn of weer slaven geworden zijn door doelbewust en doelgericht wetenschappelijk beleid, zal de meerderheid tevreden zijn en een minderheid ontevreden. Dan is het ook nog mogelijk, dat de meerderheid zich een democratie noemt. En dat de bevordering van de nieuwe slavernij parlementair goedgekeurd is. Dat is dan een democratie, welke onvoldoende rekening houdt met minderheden. De dictatuur van de meerderheid dus. Eventueel via wetenschappelijk beleid van hogeropgeleiden. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: Aan mijn schematische voorbeeld kun je herkennen, dat een filosofische opvatting als “het meeste geluk voor de meeste mensen” problematisch of onvolledig is. En dat termen als “kansen”, “optimisme” en “positivisme” politiek en filosofisch even problematisch zijn.

aaneendraadje
aaneendraadje6 aug. 2017 - 14:45

tuurlijk het is allemaal hun schuld....

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 15:26

ArjenZH: "Zowel door rechts als linken, zowel door overheden als bedrijven." Helemaal niet: het was neo-liberale handjeklap van de rechtse politiek met het bedrijfsleven en daar is geen spatje links aan.

arjenZH
arjenZH6 aug. 2017 - 16:25

@KV Denk je echt niet dat er effectievere manieren waren om de economie te stimuleren dat huizen te verkopen aan mensen zonder geld en inkomen? Jij ziet een rechts complot. Ik zie goedbedoelde domheid. Weet niet welke van de 2 erger is, maar het effect is hetzelfde.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 16:35

@Klaas Heel goed, als Klaas het niet meer weet dan is het 'neo-liberale handjeklap van de rechtse politiek met het bedrijfsleven'. Man, man, man..... Trump kan nog van je leren.

gimli55
gimli556 aug. 2017 - 17:54

Tjitske vd Velden Een discussie verloopt beter als er inhoudelijke argumenten worden uitgewisseld over meningen en feiten. Dat kan in langere bijdragen dan een twitter reactie. Laat Trump nou geen goed voorbeeld zijn als argument, een vergelijking klopt niet. Laat dit kabinet nou vaak zijn oortjes richting het grote bedrijfsleven hangen. Als inhoudelijk argument is de verlaging van de vennootschapsbelasting.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 20:11

@Gimli55 He bah Gimli55, Trump en twitter zijn allebei dingen waar ik niet zo veel mee heb. Fijn dat je ze er bij haalt maar mij inspireer je daar niet mee.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 21:52

ArjenZH schrijft: "Jij ziet een rechts complot. Ik zie goedbedoelde domheid. Weet niet welke van de 2 erger is, maar het effect is hetzelfde." Goedbedoelde RECHTSE domheid bedoel je? Dat zou natuurlijk kunnen, tenslotte hebben ze een goed hart: Willen overal vrijheid en democratie brengen en zo, -nou zeg daar maar eens iets tegen. Maar onderschat die jongens aan de top vooral niet. Ze zijn natuurlijk niet allemaal DOM-rechts.

punt2
punt26 aug. 2017 - 8:42

Samson lijdt aan het PvdA "we zijn niet goed begrepen, we hebben het niet goed uitgelegd" syndroom. Beleid wat niet goed was wordt niet ineens goed door deze PvdA mantra.

2 Reacties
Palladium
Palladium6 aug. 2017 - 10:24

Naar mijn mening komt dat door de linkse drie-eenheid: 1. Inkomensnivellering tbv hen die het niet breed hebben 2. Verregaande subsidie om (nog) niet-competitieve energievormen (wind etc.) uit te baten 3. Anti-nationalistisch, dwz nivellering dmv EU-afdracht en ruimhartig toelatingsbeleid voor mensen die niet 1-2-3 een baan zullen krijgen. En dat moet alledrie tegelijkertijd gerealiseerd worden, basta. Geen linkse partij maakt een duidelijke keuze voor een van de drie, want "links" schrijft voor dat het alledrie moet. Mensen die zien dat dat allemaal gefinancierd moet worden door belastingafdracht worden dan "bang" en vliegen naar de VDD en de PVV, alwaar zij, zeker door de VVD, financieel nog harder genaaid zullen worden.

Jo4Hanna
Jo4Hanna6 aug. 2017 - 16:32

En koppigheid vermengt met zendingsdrift groeit uit tot een ziekte

spagaat
spagaat6 aug. 2017 - 8:23

Ik heb goede hoop dat met het verdwijnen van de PvdA uit het kabinet ook de wet DBA op de mestvaalt belandt, de plek waar het thuishoort. De PvdA wilde alle zzp-ers het leven zuur maken (middels het uitstorten van bergen bureaucratie en onzekere regels), alleen omdat in enkele sectoren (zoals bouw, postbezorging) misbruik wordt gemaakt. Terwijl er toch niets mis is met mensen die het leuk vinden voor meerdere opdrachtgevers te werken en bredere ervaring willen opdoen dan in 1 bedrijf of overheid. Wij moeten ook rondkomen en hebben gezinnen.

13 Reacties
Kees Halt2
Kees Halt26 aug. 2017 - 14:48

En de arbeiders in loondienst die door ZZPers met hun belastingsubsidie uit de markt gedrukt worden in de WW (daar betalen ze verplicht premie voor in tegenstelling tot de schijnzelfstandige ZZPer) en daarna bijstand te geraken. Hebben die arbeiders geen gezinnen? Subsidieslurpers van het kaliber ZZP zijn van de ergste soort. Subsidie opstrijken en zichzelf dan ook nog gaan beklagen.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 16:30

Er zijn twee soorten ZZP-ers Kees. De eerste groep zijn de goed verdienende hoogopgeleide specialisten en adviseurs die zich prima redden en goed verdienen. En dan is er nog de hele hele hele grote groep van gewone arbeiders die uit hun normale arbeidsverhouding zijn gedrukt en en die gepushed zijn om ZZP-er te worden. Zo verdwijnen ze uit werkeloosheids- en arbeidsongeschiktheidsstatistieken en verarmen ze met de dag. Dat is inderdaad asociaal beleid. En dat is nou waarom het zo jammer is dat de linkse partijen weggelopen zijn. Op dit terrein hadden ze echt iets kunnen betekenen voor de gewone arbeider.

gimli55
gimli556 aug. 2017 - 18:03

Tjitske van der Velden Het is een "linkse" partij geweest, die dit beleid heeft ingevoerd. Te samen met de VVD, je geeft zelf aan dat het asociaal is en dus waarom hadden de andere "linkse" partijen dat ook moeten goedkeuren. Het is asociaal beleid, of het nu door " links" , echt links, "rechts" , of echt rechts wordt ingevoerd. Het is ingevoerd en alleen zonder de VVD is er kans om dit asociale beleid aan te passen. Meedoen met de VVD heeft Nederland met Rutte 1 en 2 ervaring mee. Laat dat nu juist het probleem zijn, asociaal beleid en afbraak.

spagaat
spagaat6 aug. 2017 - 18:38

@Kees: Zzp-ers krijgen geen subsidie. Dat is bullshit. De fiscale faciliteiten voor zzp en mkb zijn in Nederland overigens te bescheiden. Ik hoop dat een volgend kabinet ze uitbreidt. Je loopt als zzp-er ondernemersrisico en daar mag best wat meer tegenover komen te staan.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 20:14

@Spagaat Daar moet ik Kees toch echt gelijk geven Spagaat. En dat maakt het gelijk zo duivels. Veel gewone werknemers worden in ZZP constructies gedwongen en daar geeft de overhed de fiscale faciliteiten (en subsidies) voor. Een heilloze weg die gezonde arbeidsverhoudingen zwaar ondermijnt.

spagaat
spagaat6 aug. 2017 - 20:57

@Tjitske: Zoals ik al zei: het is onzin alle zzp-ers aan te pakken vanwege misbruik in enkele sectoren aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

spagaat
spagaat6 aug. 2017 - 21:02

@Tjitske: Wat u zegt is trouwens iets totaal anders dan dat Kees zegt. Heeft weinig met elkaar te maken. Lezen is een kunst.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden7 aug. 2017 - 7:43

@Spagaat Lezen is inderdaad een kunst; en als je goed gelezen had dan had je gezien dat ik het niet over alle ZZP-ers heb. Geeft niet hoor, het was al lat natuurlijk.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden7 aug. 2017 - 9:06

@gimli55 Je maakt een vreemde denkfout gimli. Als je meedoet met regeren dan hoef je niet klakkeloos VVD beleid uit te voeren. Als je meedoet kun je met elkaar een beleid formuleren en heb je invloed op de koers. Niet mee willen doen omdat je bang bent het beleid van een ander uit te moeten voeren is wat mij betreft het failliet van een politieke partij. Dan zeg je eigenlijk dat je geen zelfvertrouwen hebt en voorbaat genoegen neemt met toekijken en verongelijkt klagen. Ik snap werkelijk niet waarom de linkse partijen blijkbaar zo veel met interne politiek en onderling wantrouwen bezig zijn dat ze willens en wetens hun kiezers in de steek laten. Persoonlijk vind ik dat jammer. Niet omdat ik een links of rechts ben maar omdat ik liever een wat uitgebalanceerder regering zou hebben dan de combinatie VVD, CDA, D66 en CU. Financieel economisch zullen ze vast verstandig beleid voeren maar sociaal en op ethisch vlak hou ik mijn hart vast. Ooit was de SP een partij met kleur en lef, met een leider die iets uitstraalde. Marijnissen heet mijn stem nog wel een aantal maal gehad maar de laatste jaren is de partij geen schim meer van wat ze was.

spagaat
spagaat7 aug. 2017 - 11:31

@Tjitske: U lult er wat in om. Kees noemt goed draaiende echte zelfstandigen graaiers, en dat is iets anders dan uw verhaal. Ik houd staande dat onderscheid moet worden gemaakt tussen misbruiksituaties aan de onderkant van de arbeidsmarkt (zoals de bouw en de postbezorging), welke constructies nimmer door de belastingdienst goedgekeurd hadden mogen worden enerzijds, en echte zelfstandigen die zichzelf goed kunnen bedruipen anderzijds. Die eerste moet worden aangepakt, de tweede groep moet daarbij worden ontzien. De wet DBA pakt beide groepen, maar raakt vooral de tweede groep garder omdat de belastingdienst allerlei modelcontracten in de postsector en de bouw alweer heeft goedgekeurd (de a-socialen!).

gimli55
gimli557 aug. 2017 - 12:22

Die invloed is echt zichtbaar geweest in Rutte 2, daarom heeft de PvdA juist zo veel zetels verloren. Meedoen is gerantwoordelijkheid dragen en op de blaren zitten. Helaas hebben de zwakkeren in deze samenleving geen keuze gehad en zijn ze dus door de sociaal democraten belazerd. De belofte voor de verkiezingen, bleek na de verkiezingen een leugen te zijn. Het is van jou een herhaling van zetten, zonder inhoudelijke argumenten. Als je het toch over een schim hebt, dat geldt zeker voor de PvdA. Onze principes zijn nog steeds dezelfde en we waaien niet met alle winden mee om de gewenste stem. Je partij heeft al vaker last gehad van het dragen van verantwoordelijkheid, waarna ze in de volgende verkiezingen weer gedecimeerd zijn. Nu zijn helaas de oude integere mastodonten niet meer in staat om de partij weer te regelen. Je kunt wel allerlei beschuldigingen uiten, maar wat ik verwacht zijn inhoudelijke argumenten en feiten in de duscussie.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden7 aug. 2017 - 14:43

@Spagaat. Volgens mij zitten wij niet zo ver uit elkaar als het gaat om de analyse van de twee groepen ZZP-ers en dat het van de zotte is dat tienduizenden gewone werknemers in ZZP constructies gedwongen zijn die absoluut niet deugen. Absurd dat de belastingdienst willens en wetens ingestemd heeft met het afbreken van de arbeidscontracten van de postbodes. Los van dat alles is het wel goed om te kijken naar de fiscale behandeling van alle ZZP-ers net zo goed als het goed is om kritisch te blijven op de hypotheekrenteaftrek. Als dat soort maatregelen verworden tot sponsoring van mensen die prima voor zichzelf kunnen zorgen op kosten van de samenleving dan is het tijd voor herijking. Ik denk dat het hele ZZP-gebeuren uit de hand gelopen is. Bij veel gewone werknemers heeft de constructie tot verborgen werkloosheid, armoedeval en verlies aan sociaal vangnet geleid terwijl voor de 'duurdere' ZZP-ers (de consultants, de interrimmers, de technisch specialisten, etc) wij als samenleven heel veel geld bijleggen wat ze als echte ondernemers helemaal niet nodig hebben.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden7 aug. 2017 - 14:46

@gimli55 Angst is een slechte raadgever gimli! Je hebt het overigen over 'je partij'. Kan je toelichten wat je daar mee bedoelt?

jmaldenhoven
jmaldenhoven6 aug. 2017 - 6:29

De dag dat we het helemaal ontiegelijk zeker weten: Hij heeft "SOCIAAL-democratie" in het geheel niet begrepen. Ik vind Dhr. Samsom een neoliberaal dwaallicht met zeer ernstige economenkwakzalfintoxicatie (Hersens zwaar aangetast door het boekhouderssyndroom). Maar dat geldt voor de gehele PvdA. Vind ik. En misschien vinden veel mensen die (hierom?) niet meer of toch al nooit op de PvdA stemmen dat ook wel. Denk ik.

5 Reacties
Alex Delarge
Alex Delarge6 aug. 2017 - 9:05

Uitstekende reactie. Helemaal niets mis mee.

Piet de Geus
Piet de Geus6 aug. 2017 - 11:54

"Hersens zwaar aangetast door het boekhouderssyndroom" En wat is de reactie daarop van de demografieontkenners? Fact free blijven kwaken over de afbraak van de verzorgingsstaat, terwijl die zowel in centen als in procenten almaar blijft groeien.

Johan eldert
Johan eldert6 aug. 2017 - 13:42

[ Piet de Geus 6 augustus 2017 at 13:54 “Hersens zwaar aangetast door het boekhouderssyndroom” En wat is de reactie daarop van de demografieontkenners? Fact free blijven kwaken over de afbraak van de verzorgingsstaat, terwijl die zowel in centen als in procenten almaar blijft groeien. ] tjsa dus klopt het beleid niet. er wordt steeds minder geleverd tegen steeds hogere kosten. het neoliberalisme kon zijn failliet niet beter demonstreren

Piet de Geus
Piet de Geus6 aug. 2017 - 22:00

"er wordt steeds minder geleverd tegen steeds hogere kosten" Kletskoek. Er wordt steeds meer geleverd. Maar wel verdeeld over steeds meer mensen. En opgebracht door steeds minder mensen. En iedereen die geen demografieontkenner is, wist al decennia lang dat de babyboomers een tijdbom vormden die beter vooraf ontmanteld had kunnen worden. In de jaren tachtig is daartoe zelfs een poging ondernomen: door een fonds te vormen dat de toekomstige klappen op zou moeten vangen. Toen men een decennium later eens ging kijken, was dat fonds nog helemaal leeg. Waarop men het maar heeft opgeheven...

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden7 aug. 2017 - 9:09

@Piet de Geus ' Er wordt steeds meer geleverd. Maar wel verdeeld over steeds meer mensen. En opgebracht door steeds minder mensen.' Helder en onweerlegbaar verwoord!

Johan eldert
Johan eldert5 aug. 2017 - 23:48

even voor diederik: 2.103.180 stemmers waren het niet met hem eens.[kiesdeler maal 30 zetels verlies]

1 Reactie
aaneendraadje
aaneendraadje6 aug. 2017 - 14:46

strikt genomen waren 141 zetels het niet met hem eens

Paul250371
Paul2503715 aug. 2017 - 23:01

"Maar hij stáát voor alles wat Rutte II heeft gedaan. " Hij snapt dus echt niet wat hij heeft veroorzaakt. Bruin 1 viel uit elkaar. Desondanks, want we leven in een bang en rechts land, wordt de VVD de grootste, Had hem ( Rutte) laten formeren en zelf als PVDA niet meegedaan. Het CDA was agv de samenwerking met de bruinhemden geminimaliseerd. De bruinhemden van de PVV was geen optie, Rutte had niets gekund en op links was er een coalitie te maken. Samsom was niet afhankelijk van de VVD. Hij had er ook geen spijt van lees ik. Maar het laatste restje socialisme is door Samsom en Asscher verkocht voor het pluche en ten bate van de markt.

10 Reacties
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 9:40

Een betere formulering zou zijn: Klaver, Asscher en Roemer geven de kans om iets voor de samenleving te beteken weg door af te druipen bij de formatietafel.

Johan eldert
Johan eldert6 aug. 2017 - 13:43

[Tjitske van der Velden 6 augustus 2017 at 11:40 Een betere formulering zou zijn: Klaver, Asscher en Roemer geven de kans om iets voor de samenleving te beteken weg door af te druipen bij de formatietafel. ] eeuwige domme rechtse redenering. drogreden ten top wederom.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 16:33

@Johan Waarom een rechtse redenering? Ik heb niets met rechts maar ben wel benieuwd waarom jij liever gemakkelijk roeptoetert dat rechts dom is in plaats van dat je meedenkt in oplossingen en mogelijkheden om het leven van de gewone arbeider te verbeteren. Ach...ik zal wel een open zenuw hebben geraakt.

gimli55
gimli556 aug. 2017 - 19:07

Tjitske van der Velden Je hebt een fout inzicht wat waardevol voor de samenleving betekent. Waardevol is solidariteit, sociale ondersteuning aan die wie het niet kunnen, armoede bestrijding en zorg voor de zwakkeren. Rechts is alleen geïnteresseerd in die mensen die al geslaagd zijn en veel hebben, empathie betekent je verantwoordelijk voelen voor de zwakkeren. Dus niet de schuld bij de zwakkeren leggen, zoals dit Kabinet de volle 4 jaar heeft gedaan. Bedenk dat je niet herrinert wordt, door wat je bezit, maar wat je voor anderen betekent hebt. Ik heb nog nooit het vermogen gezien in een overlijdingsadvertentie.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 20:20

@Gimli55 Deprimerend verhaal Gimli, blijkbaar is dat jouw beeld van rechts. Jammer dat je zo ongenuanceerd en hard oordeelt over je medemens omdat die een ander politieke opvatting heeft dan jij. Des te zuurder omdat je je hard maakt voor empathie en medemenselijkheid. Blijkbaar zijn 'rechtsen' jouw medemenselijkheid niet waard. Ik heb geen idee welke stempel ik van jou krijg maar wees gerust ..... ik weiger me te voegen in dit soort kleinzielige bekrompen hokjes.

gimli55
gimli556 aug. 2017 - 21:49

Tjitske van der Velden Verder dan gemeenplaatsen en beschuldigingen kom je niet, ik mis de inhoudelijke argumenten waar mijn redenatie niet klopt. Laat ik juist zeer genuanceerd met inhoudelijke argumenten mijn redenaties onderbouwen. Voorbeelden te over. Het huidige kabinet heeft met hulp van D'66 de pensioen leeftijd opgetrokken met het argument : We worden allemaal ouder en nog gezond ook. Dat is een leugen. Er worden mensen ouder, dat klopt. Helaas haalt 25% de 65 niet eens. Daarnaast ken ik genoeg mensen die zwaar lichamelijk werk hebben verricht vanaf hun 17de, in tegenstelling tot de studentikoze D'66 stemmers die vaak pas na een studie op hun 25 ste licht lichamelijk werk hebben verricht. De schouders of knieën zijn kapot, en ze moeten nog een jaar of 8. Afgekeurd worden zit er niet meer in, dus echt gezond halen ze hun pensioen waarschijnlijk niet. Je plaatst jezelf in een hokje, incluis bekrompen geest.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden7 aug. 2017 - 7:54

@gimli55 Mensen worden echt ouder gimli55 en ook de kans dat ze (gezond) hun pensioenleeftijd halen wordt groter en groter. Als je die feiten ook al wil ontkennen dan plaats je jezelf toch echt in het kamp van de 'alternative facts'. Dat er groepen aan te wijzen zijn binnen de gehele populatie waar de trends een afwijking hebben van de totale populatie is ook klip en klaar. Zo leven hoger opgeleiden gemiddeld langer dan lager opgeleiden en vrouwen (nog steeds) langer dan mannen. Tel hier bij op dat er vanaf de jaren '50 tot aan de dotcomcrisis altijd te weinig (niet kostendekkende) premie is betaald en er lange oneigenlijke loonpolitiek uit de vermogens van de fondsen is bekostigd dan staan we echt op een punt dat je ogen dichtdoen en zeggen dat het geld tegen de plinten klotst een hele enge egoistische houding is van de babyboomer generatie.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden7 aug. 2017 - 9:20

@gimli55 'Waardevol is solidariteit, sociale ondersteuning aan die wie het niet kunnen, armoede bestrijding en zorg voor de zwakkeren.' Dat ben ik helemaal met eens, wat ik dan weer jammer vind is dat jij de indruk wekt (maar misschien heb ik je verkeerd begrepen) dat alleen 'linkse' mensen dit vinden en dat 'rechtse' mensen dit per definitie niet kunnen vinden. Ik bedoel neem nou een partij als de SP, die hebben sociaal economisch en op nog wat terreinen zoals bijvoorbeeld europa een bijna identieke agenda als de PVV maar om ze nou in hetzelfde hokje te stoppen .....

gimli55
gimli557 aug. 2017 - 10:17

De feiten zijn dat er mensen zijn die ouder worden en ook gezonder de eindstreep halen. Er zijn alleen heel veel, waarschijnlijk een groot gedeelte van de 60 % die met een lagere oplleiding zwaar lichamelijke arbeid hebben verricht en dus lichamelijk versleten zijn. Daar is voor gewaarschuwd, maar uiteraard heeft neoliberaal Nederland dat weggewoven als aanstelleritis, de bekende skachtofferrol en ligt de verantwoordelijkheid bij die bevolkingsgroep. De winst is weer geprivatiseerd en de verliezen gesocialiseerd. Er zullen vast mensen profiteren, maar die zal je moeten zoeken bij de aanhangers van D'66 en consorten. De nadelen liggen bij de harde werkers die Nederland hebben opgebouwd met hun eigen handen.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden7 aug. 2017 - 10:47

@gimli55 'Er zullen vast mensen profiteren, maar die zal je moeten zoeken bij de aanhangers van D’66 en consorten. De nadelen liggen bij de harde werkers die Nederland hebben opgebouwd met hun eigen handen. ' Het zijn altijd verdelingsvraagstukken gimli, soms van het zoet maar meestal van het zuur. En om invloed te hebben moet je meepraten waar de besluiten worden genomen. Zo simpel ligt het. En als het om pensioen gaat dan is het sommetje heel simpel.er is gewoon niet genoeg om door te gaan zoals we nu doen laat staan om de pensioenleeftijd weer terug te draaien. Zelfs de meeste vakbondsbestuurders in de fondsen zijn daar inmiddels van overtuigd. Dus dan rest de vraag hoe we de pijn verdelen over generaties, tussen groepen van werknemers, tussen hoger en lageropgeleiden enzovoort. Ik had liever GL, de SP of de PvdA mee in de regering gehad maar ja stel je voor dat ze dan maar gedeeltelijk iets voor hun achterban kunnen doen ..... dan kan je volgens velen hier beter moreel superieur achteroverleunen in de oppositie en wijzen naar hoe gemeen rechts is.

JanB2
JanB25 aug. 2017 - 22:08

Tja, de ondergang van de PvdA is nu wel een feit. Als de laatste van wie je nog enig realisme zou verwachten binnen die gedegenereerde club nu ook al het noorden kwijt is dan houdt het wel zo'n beetje op.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak25 aug. 2017 - 21:47

Het applaus van het rechtse volksdeel is veelzeggend, maar dat wekt natuurlijk geen verbazing in het geval van iemand die Rutte “best links” noemt. Ik dacht eigenlijk dat dat was voorbehouden aan partijen zoals de PVV en ...., hoe heet die nieuwe splinterpartij van het Leidse studentencorps ook al weer....

5 Reacties
Jo4Hanna
Jo4Hanna6 aug. 2017 - 15:45

Een vraag voor mevr. vd Velden ( die weet alles)

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 20:22

@Jo4Hanna Dat soort bekrompen bange en laffe engnekken zijn niet mijn specialiteit en dat hou ik graag zo.

gimli55
gimli557 aug. 2017 - 8:00

Wie had het ook over een open zenuw?

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden7 aug. 2017 - 10:52

@gimli55 Noem het maar gerust een diepe overtuiging :) Verder mogen ze er zijn van mij en meedoen aan het politieke discours maar inhoudelijk heb ik er weinig mee op. Je moet er toch niet aan denken dat straks Baudet invloed krijgt omdat de linkse partijen zich massaal hebben bekeerd tot het zijn van getuigenispartij.

gimli55
gimli557 aug. 2017 - 14:36

Tjitske van der Velden, Een fractie voorzitter die slecht latijn citeert in zijn maidenspeech en een piano het TK gebouw in laat stakelen, gaat niet op inhoud maar op de show. Wilders is daar veel in, dus die neem ik niet serieus. Ik denk ook niet dat de "linkse" partijen verantwoordelijk zijn als de VVD meent te moeten samenwerken met Baudet en consorten. Dat is dan volledig aan Rutte gelegen en de partijen die dan het kabinet vormen.

GMatth52
GMatth525 aug. 2017 - 20:59

Daan Ouwens: "Of de uitspraken politiek verstandig zijn is de vraag. Inhoudelijk heeft hij wel gelijk. Op het gebied van zorg, sociale zekerheid en milieu had de PvdA echter meer moeten doen. Ze hebben juist op die punten de VVD te veel laten winnen. " Inhoudelijk heeft Samson helemaal geen gelijk. Hij heeft de VVD in alles haar zin gegeven. Een verslechterde Bijstandswet ("Participatiewet") die bijstandsgerechtigden dwingt om onbetaald "vrijwilligerswerk" te doen voor werkgevers en gemeenten. Het over de schutting gooien van de tegelijkertijd verschraalde huishoudelijke zorg bij de gemeenten, die in veel gevallen schromelijk tekort schiet (bijvoorbeeld voor de moeder van staatssecretaris Van Rijn). Het in de afgrond duwen van Griekenland door minister Dijsselbloem (als voorzitter van de zgn. "Eurogroep"): de Griekse bevolking draait op voor de schulden van Griekse banken aan Noord-Europese banken. Deze schulden zijn door de Griekse staat overgenomen. Vervolgens werd Griekenland door middel van de Europese "steunfondsen" opgezadeld met nieuwe schulden. Gevolg; massale werkloosheid, kortingen op de pensioenen. Onverzekerde patiënten in Griekenland gaan dood, gezinnen zonder inkomen halen hun eten uit de vuilnisbakken. En als laatste: het voornemen het illegaal verblijf van niet-erkende asielzoekers en vluchtelingen in Nederland STRAFBAAR te stellen: ging niet door, want ChristenUnie-leider Arie Slob loste een schot voor de boeg: zijn partij, die als "constructieve oppositie" met het afbraak-kabinet Rutte-II meewerkte, zou hier NIET aan meewerken. Vervolgens slikte Samson deze voorgenomen maatregel in. "Ik denk wel dat de koers van het nieuwe kabinet een stuk rechtser zal zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan het inhouden van vakantiegeld voor mensen met een uitkering." Nee, Daan Ouwens. Het voornemen van Rutte is NIET, om het vakantiegeld IN te HOUDEN op de uitkeringen. Want dit "ingehouden" vakantiegeld wordt tot nu aan de bijstandgerechtigden alsnog UITGEKEERD. Net als aan de ambtenaren en aan andere werknemers. Wat Rutte wil is het vakantiegeld van uitkeringstrekkers AFPAKKEN: dat is een inkomensachteruitgang van 8 % ineens. (Joop.nl 10-02-2017; SDB.com 12-02-2017). Dat moest-ie eens bij de ambtenaren, en andere door de vakbonden vertegenwoordigde werknemers, flikken. Dat meent hij zich met bijstandstrekkers wel te kunnen veroorloven. Dat is diefstal met geweld. Als iemand mijn huis binnen drong om mij bijna TIEN PROCENT van mijn inkomen af te pakken sloeg ik hem knalhard tegen de vlakte. Of de ambulance op tijd komt staat niet op voorhand vast. Beter verdient zulk schoelje niet. Politici van dit allooi regeren nu dit land.

Palladium
Palladium5 aug. 2017 - 19:54

Samsom daarentegen noemt Rutte “best links”... Alsof je Wilders een-moslim-adept noemt, of Pechtold iemand die Christenen als gelijkwaardige mensen beschouwt. Nederland staat er inderdaad beter voor, omdat Samsom ALLE PvdA beginselen heeft laten vallen. Wat dat betreft zijn de 9 zetels een onterechte afstraffing.

1 Reactie
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden5 aug. 2017 - 20:42

Een zware beschuldiging van grove discriminatie Palladium die je in de richting van Pechtold uit. Graag een nadere toelichting en voorbeelden van waar Pechtold christenen als ongelijkwaardige mensen behandelt.

rbakels
rbakels5 aug. 2017 - 19:40

Samsom wilde "het eerlijke verhaal vertellen". Dat is in de politiek ongebruikelijk, en gevaarlijk. Ook al had hij gelijk. De PvdA moet een blik linkse volksmenners opentrekken Samsom moet lid worden van een College van Bestuur van een universiteit. Als dat niet ook al te verpolitiekt is voor "het eerlijke verhaal"

1 Reactie
LaBou
LaBou 5 aug. 2017 - 20:49

Hou nou toch eens op over dat "eerlijke" verhaal van Samsom. Vóór de verkiezingen was alles wat ook maar een beetje VVD was de baarlijke duivel, na de verkiezingen was het meteen beslist: samen met diezelfde VVD. Het eerlijke verhaal van Samsom had moeten wezen: stem op mij want nú ben ik links, maar als ik eenmaal op rozen zit ben ik gewoon weer rechts en doe ik precies het tegengestelde van wat ik nu zeg.

DaanOuwens
DaanOuwens5 aug. 2017 - 19:25

Of de uitspraken politiek verstandig zijn is de vraag. Inhoudelijk heeft hij wel gelijk. Op het gebied van zorg, sociale zekerheid en milieu had de PvdA echter meer moeten doen. Ze hebben juist op die punten de VVD te veel laten winnen. Ik denk wel dat de koers van het nieuwe kabinet een stuk rechtser zal zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan het inhouden van vakantiegeld voor mensen met een uitkering. Die krijgen nu in mei 500 euro en het intrekken van toeslagen. Mensen met weinig inkomen zullen het zwaarder krijgen en hun kans op werk wordt ondanks de aantrekkende economie niet groter. Het milieu is ook niet belangrijk in het nieuwe kabinet maar verder zal het beleid lijken op het huidige alleen nog iets rechtser. Maar dat is dan ook wat een ruime meerderheid wil.

6 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak25 aug. 2017 - 19:58

"Mensen met weinig inkomen zullen het zwaarder krijgen en hun kans op werk wordt ondanks de aantrekkende economie niet groter." In welk opzicht heeft hij dan inhoudelijk gelijk?

H.Witte
H.Witte5 aug. 2017 - 21:28

Klaas Vaak ik geloof niet dat u het verhaal van DaanOuwens begrijpt. Misschien te snel gereageerd. Het bekende verschijnsel van pareren om het pareren.

Paul250371
Paul2503715 aug. 2017 - 23:04

Ze, de PVDA, hebben onnodig een coalitie gevormd met de VVD (ongelooflijk).

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 15:17

@Henk Witte - Daan Ouwens schrijft: "Of de uitspraken politiek verstandig zijn is de vraag. Inhoudelijk heeft hij wel gelijk." en dan verderop: "Mensen met weinig inkomen zullen het zwaarder krijgen en hun kans op werk wordt ondanks de aantrekkende economie niet groter." Het is mij niet duidelijk waarom Samsom inhoudelijk gelijk zou hebben en de economie (dus?) nu aantrekt, mensen met weinig inkomen het desondanks zwaarder zullen krijgen en hun kans op werk minder wordt. Je hebt dus gelijk. Maar waarom mag ik dan die vraag niet stellen? Misschien te snel gereageerd? Het bekende verschijnsel van pareren om het pareren?

Jo4Hanna
Jo4Hanna6 aug. 2017 - 16:04

Wat het niet zo dat vakantiegeld op uitkeringen wordt ingehouden op die uitkering - dus dat uitkeringsgerechtigden dat geld van de uitkering zélf - wordt opgespaard? Je doet voorkomen alsof het iets 'extra's' is. En als het wordt uitbetaald er achterstanden in reguliere rekeningen van worden betaald in plaats van 'op vakantie' te gaan. Half Europa kan niet op vakantie omdat dat financieel onhaalbaar is. M.i. heeft de Hoge Raad in 2013 dat 'vakantiegeld' gevrijwaard van plunderingen door tweeden, derden of vierden ( maar of daarnaar wordt gehandeld-)

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 21:55

Daan Ouwens denk: ik kijk wel uit en Henk Witte zit naar het voetballen te kijken.

Bert Vlierman
Bert Vlierman5 aug. 2017 - 18:59

Tony Blair was er van overtuigd dat hij handelde in opdracht van God. George W Bush was er van overtuigd dat God naast hem stond. Zij zijn gevaarlijke leiders. Zelfreflectie is hen vreemd en het advies van anderen volgen is voor hen een teken van zwakte. Welk onheil dit soort Autonomen kan aanrichten, bijna tussen neus en lippen door, hebben we gezien. Samsom is als hen, maar dan gevaarlijker. Hij gelooft niet in God maar alleen in zichzelf. Hij is zijn eigen God. Hij heeft, vindt hij, de overtuigingskracht van een stoomwals. Iedereen die daar wel eens onder heeft gelegen, weet hoe verpletterend overtuigend zo iemand is. Op de vraag of hij niet meer naar zijn fractie had moeten luisteren, antwoordde hij: "Ik ben niet zo'n volger." Samson is een leider of erger. Hij hoopt dat hij binnenkort een rol kan spelen in de uitvoering van een eventueel energieakkoord. Het is voor hem te hopen dat hij daarvoor voldoende ondergeschikten kan krijgen.

4 Reacties
rbakels
rbakels5 aug. 2017 - 19:43

Als Hagenees zeg ik dan: overdreiven is ook een vakg. In de Hagenaar in mij is het goeddeels eens.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen6 aug. 2017 - 1:02

Het idee dat mensen die in God geloven minder gevaarlijk zijn als leider dan mensen die dat niet doen Is de wereld op zijn kop. En het wordt al millennium op millennium elk decennium meermaals geloochenstraft.

Woeki Hypo
Woeki Hypo6 aug. 2017 - 15:23

Mooi stuk van Bert Vlierman. Het neoliberalisme is een leer (ideologie) van maximale overdrijving. Dit valt niet te ontkennen, dankzij de optimalisatie principes (wiskunde) als extremisme in de bijbehorende economie. De neoliberale economie is tegelijkertijd een religie, een ideologie en een wetenschap. Het is de religie van de anti God Ego. Het is nu weer de taak van de wetenschap om te laten zien dat zij ongekende ellende of rampen kan veroorzaken. Zo krijgt iedereen zijn beurt: religie, ideologie en wetenschap. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Jo4Hanna
Jo4Hanna6 aug. 2017 - 16:34

Wat voor God heeft Pechtold, Bert ( ter geruststelling van mevr. vd Velden)

rebel2002
rebel20025 aug. 2017 - 17:52

Ooievaar Vraag het de mensen die er onder geleden vooral in de zorg Samson is net als Rutte zijn eed op de grondwet vergeten Artikel 20 ...., het zwaard boven de 3 % normers

Reltiet
Reltiet5 aug. 2017 - 17:42

We gaan het zien. Op de korte termijn is iedereen die zijn schaapjes al op het droge had er waarschijnlijk niet slechter op geworden. Op de (middel)lange termijn gaan we zien wat de gevolgen gaan worden van de verregaande privatisatie van onderwijs, zorg, veiligheid en de rest van de (semi)publieke diensten. Wat mij betreft kan wel geconcludeerd worden dat de oorspronkelijke beloften die bij de privatiseringsstrategie hoorden (minder bureaucratische rompslomp en belastingdruk, hogere kwaliteit tegen lagere kosten vanwege gezonde concurrentie/marktwerking) absoluut niet waargemaakt zijn.

BartP2
BartP25 aug. 2017 - 17:03

Nou, je kunt zeggen wat je wilt, Samson durft wél duidelijk verantwoordelijkheid te nemen. Natuurlijk was dit beleid slikken voor pvda'ers. Maar dat was het ook voor VVD'ers. Alleen de PvdA-stemmers hebben duidelijk geen vrede met het doen van concessies. En zie nu wat voir kabinet er komt...

2 Reacties
Paul250371
Paul2503715 aug. 2017 - 23:23

Dat is inderdaad onverklaarbaar voor sociale en normale mensen..De enige conclusie dat je kunt trekken is dat VVD stemmers er 100% achter staan dat ze criminelen in de vorm van Zijlstra, (alles wat anti buitenlander, -links en -moslim is keurt hij goed) en Rutte het geen moer interesseert hoe ze ten koste van andere moeten rijk worden of die rijkdom behouden. De VVD is een nare partij maar dat is bekend, de PVDA had beter moeten weten. Samsom moet zijn bek houden en zijn verraad toegeven Je kunt eigenlijk maar tot 1 conclusie komen Dat komt omdat van de PVDA als socialistische partij verwacht wordt "het belang van het algemeen" uit te dragen en te verdedigen. Samsom was en is blijkbaar alleen geïnteresseerd in rechtse marktwerking en moslims door Asscher laten trappen met zijn kinderachtige, niets toevoegende inburgeringscursus en die haatverklaring zodat de blanke autochtoon zich wel wat waard voelt want wij zijn al verlicht.

BartP2
BartP26 aug. 2017 - 12:13

Paul250371, je kunt natuurlijk zeggen dat de VVD vreselijk is, maar wát gaan de PvdA, SP en Groenlinks vanaf nu betekenen voor hun kiezers? Helemaal niets zolang de VVD de grootste partij is?

arjenZH
arjenZH5 aug. 2017 - 16:14

Alle zure reageerders zijn voor het gemak even vergeten dat het kabinet aantrad kort na de grootste economische crisisos van de laatste 30 jaar. De staatsfinanciën waren onhoudbaar en de zorguitgaven waren op termijn onbetaalbaar. We staan er nu zoveel beter voor dan 5 jaar geleden. Lachwekkend de figuren sie beweren dat half Nederland is afgebroken. Ik liep net door de stad en alle terrasjes zaten bomvol en de andere helft van Nederland is op vakantie. En maar klagen.

21 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 aug. 2017 - 16:48

Goh dat jij dat allemaal in een oogopslag hebt gezien, knap!

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 aug. 2017 - 17:11

@ arjenZH - die grootste economische crisis van de laatste 30 jaar kon er alleen komen omdat er wereldwijd onderdrukkers- en marionettenregeringen zitten, die hun bevelen van IMF, Wereldbank, en andere financiële instellingen ontvingen. Als er geen fundamentele veranderingen komen, dan gaan we allemaal de weg van Griekenland*). De crisis is overigens nog in volle gang, hoor. Neoliberale economen vervalsen aldoor de cijfers - de norm voor de kwalificatie 'werkloos' is door de jaren heen steeds bijgesteld, om de realiteit aan te passen aan hun krankzinnige en onwetenschappelijke heilsleer. De groeicijfers worden ook door sterrenwichelarij en theebladlezen verkregen. De zorguitgaven zijn hoog, maar geenszins 'onbetaalbaar'. Verzin je dit ter plekke, als ik vragen mag? De verzekeraars zitten op astronomische reserves, maar de premies en het eigen risico zullen blijven stijgen. De helft van de zorgbudgetten gaan op aan bureaucratie, en dat is een schandaal van de hoogst mogelijke orde. We staan er beroerd voor, en dat zal niet veranderen. Hee - en je bent vergeten Venezuela even te noemen, zie ik; dat ben ik niet van je gewend. ------- *) over Griekenland: lees dit eens, van een echte expert: http://michael-hudson.com/2017/05/imf-to-greece-sorry-well-destroy-you/ http://michael-hudson.com/2017/02/greek-imf-loan-a-planned-obsolesence/ En als volgende illustratie hoe ons krankzinnige en criminele systeem werkt: dezelfde auteur over schulden, studenten, en de ondergang van de middenklassen: https://www.nakedcapitalism.com/2017/06/michael-hudson-students-class.html

Klaas Vaak2
Klaas Vaak25 aug. 2017 - 17:25

Die grootste economische crisis van de laatste 30 jaar was ook niet het gevolg van links beleid en nu staan "we" er nog steeds niet beter voor dan 5 jaar geleden, Ja, de prijzen van de aandelen en het onroerend goed beginnen te stijgen, dankzij de 80/60 miljard die de ECB maandelijks in de economie pompt, maar daar ligt geen stijging van de productie aan ten grondslag, noch worden de huizen meer waard omdat ze "beter" of mooier zijn geworden. Nee, het is slechts de bubble die weer opgeblazen wordt. Het gaat om een waardevermeerdering zolang je dat in geld uitdruk, maar het is een inflatoire waardevermeerdering, zonder materiële inhoud. Ja, de Nederlandse ondernemers en kapitaalbezitters kunnen weer even ademhalen, maar het is gekochte tijd. En de gewone man mag de rekening betalen via de belastingen en voor het overige hebben ze het nakijken. Kik en huiver, -de VPRO - http://tinyurl.com/y8qnko2o

Johan eldert
Johan eldert5 aug. 2017 - 20:45

alleen jammer voor jou dat het niets te maken had met het kabinetsbeleid. CPB kwam om 0,2% effectief beleid. dat is dus peanuts. reden voor aantrekken van onze economie is vooral het QE programma van de Ecb en het kunstmatig laag houden van de rente standen. daarnaast doordat de NW Europese landen de andere landen zowat fin economische wurgde vloog het kapitaal onze kant op. verder lieten we hun bloeden voor de schulden die we zelf gecreeerd hebben bij die landen. en nu weer is het herstel gebaseerd op schulden economie. draghi zit met een enorm probleem. met null en zelfs negatieve rente is de economie weer kunstmatig aangeslingerd [ in duitsland zie trouwens al het verval] maar bij het minste geringste stijging van de rente klapt de boel weer uit elkaar. dus please ,leg mij nog eens uit wat er zo goed was aan dit kabinet. ps: de zorguitgaven zijn nog steeds onbetaalbaar. die commentaar van DSW die al weer om premieverhoging roept. of had je dat bericht nog niet gelezen. dus nee we zijn niet zuur, jij steekt je kop gewoon 6 mijl in het zand. slaap lekker verder arjen

arjenZH
arjenZH5 aug. 2017 - 21:21

@Frank & KV: De economische crisis vond zijn oorzaak in de VS mede door het beleid van de Clinton en Bush om te stimuleren dat ook de allerarmsten een eigen woning konden kopen. Hierdoor nam de vraag naar woningen enorm toe en begonnen de prijzen te stijgen: de bubbel. In jullie denkschema zou ik dat "Links" beleid willen noemen. Vervolgens gingen banken en makelaars met dit nieuwe beleid aan de haal, verstrekten aan iedereen leningen (die deels oninbaar waren omdat vele schuldenaren helemaal geen inkomen hadden) verpakten die leningen en verkochten ze door aan andere financiële instellingen. In jullie denkschema, de rechtse boeven dus. Links beleid en rechtse boeven legden op die manier de kiem van de financiële crisis, die ook onze banken besmet heeft. Met bevelen van het IMF heeft dat niks te maken beste Cliff, ben bang dat je de weg een beetje kwijt bent. En wel degelijk ook Links beleid beste Linke Loetje. De explosieve en onbetaalbare zorguitgaven zijn een algemeen erkend feit Cliff. Maar als jij alleen SP propaganda voor zoete koek wilt slikken en een onafhankelijk instituten als DNB en het CBS niet meer vertrouwd die onomstotelijk hebben aangetoond dat de zorgkosten op lange termijn door de vergrijzing niet meer te betalen waren, tja dan houdt het alles op. Dat de helft van de zorguitgaven naar bureaucratie zou gaan is ook zo'n totaal onbewezen SP frame. En als we dan allemaal al zouden schrappen beste Cliff: die "bureaucratie" in de zorg zijn ook gewone mensen die bij administratie en op kantoren werken. Die zullen blij zijn als jij hun banen allemaal even schrapt. De verzekeraars zijn verplicht reserves aan te houden om toekomstige stijgende zorguitgaven in verband met de vergrijzing te kunnen financieren. Die reserves mogen ze niet aan hun aandeelhouders uitbetalen en alleen besteden aan zorg. Weer een fake SP verhaal dus. Het beleid van de ECB is inderdaad erg riskant en het gevaar van nieuwe bubbels ligt absoluut op de loer daar moet ik Klaas Vaak helemaal gelijk in geven. Alleen de conclusie dat het ECB beleid kapitaalbezitters bevoordeelt is maar zeer ten dele waar. Kijk maar eens naar wat de lage rente met onze pensioenen (ook kapitaalbezit) doet. De rente wordt onder andere laag gehouden om de enorme overheidsschulden enigszins dragelijk te houden. Anders waren Frankrijk en Italië al lang in de grote problemen gekomen. @Ahsman Ik vermoed dat u in een kromregio woont en daar sluiten winkeliers inderdaad hun deuren. Dat heeft echt niks met de algemene economische situatie in Nederland te maken. Die is stukken beter dan 5 jaar geleden.

EricDonkaew
EricDonkaew5 aug. 2017 - 21:53

Lachwekkend de figuren sie beweren dat half Nederland is afgebroken. Ik liep net door de stad en alle terrasjes zaten bomvol (...) ---------------------------------- Ik stel voor dat het CBS de 'volheid van de terrasjes' als nieuwe welvaartsindicator gaat gebruiken. Noem het de 'fam. De Geus-indicator'. (...)en de andere helft van Nederland is op vakantie. ------------------------ Daar merk ik in het postsorteercentrum niks van. Alleen maar drukker (komt ook wel door de schoolboeken natuurlijk). En maar klagen. ------------------------------------ Een beetje VVD-gexxx natuurlijk. De ware aard van de fam. De Geus.

Paul250371
Paul2503715 aug. 2017 - 23:34

kabinet aantrad kort na de grootste economische crisisos van de laatste 30 jaar. Dat rechtse nare afbraak- en crisisbeleid waarvan alleen de mensen die het zeer goed hebben kunnen profiteren waar rechts 100 % verantwoordelijk voor is door Samsom en Asscher dankbaar gefaciliteerd. De PVDA faciliteerde het niet alleen maar deed actief mee om maar geen socialisten meer genoemd te willen worden want Wilders is echt fatsoenlijk.

Johan eldert
Johan eldert5 aug. 2017 - 23:50

ps: anderen als 'zure reageerders bestempelen is een dooddoener en negatieve framing, waarbij je dus bij voorbaat niet inhoudelijk ingaat op de kritiek. nogal laffe manier van reageren

vdbemt
vdbemt6 aug. 2017 - 7:30

Wat je ziet, is niet de VOLLEDIGE waarheid. De zorg voor de staat zou onbetaalbaar worden. Nu zijn niet de totale zorgkosten omlaaggebracht. Het wordt directer en meer door de burger betaald. Tenminste, als je het kunt betalen. Zij die dat niet kunnen en daarom maar een minimale (niet voor hun situatie volledig dekkende) zorgpolis hebben, zitten niet op het terras en gaan niet op vakantie. De verschillen en de armoede nemen toe. Dat zie jij niet. Omdat je niet verder kijkt dan je neus lang is.

Klaas Punt
Klaas Punt6 aug. 2017 - 10:17

Nee Samsom valt niets te verwijten. Op het bord dat hij voor z'n kop heeft staat duidelijk: VVD is goed. Maar die anderen in de fractie? En die ministers?

Gerygrr
Gerygrr6 aug. 2017 - 11:27

Arjan ZH, Lees dit eens: Gezien de omvang van de partij en het feit dat de VS een de facto tweepartijenstelsel kent is het niet verwonderlijk dat de Democratische Partij geen ideologische eenheid vormt. De partij is verdeeld in diverse fracties, variërend van sociaal-liberaal tot conservatief. De laatste decennia wordt de partij gedomineerd door centrum- en sociaal-liberaalgerichte politici. In de Verenigde Staten wordt de Democratische Partij veelal aangeduid als Liberal Democrats (Liberale Democraten). Naast de Liberal Democrats zijn er ook Progressive Democrats (Progressieve Democraten) die zich aan de linkerkant van het politieke spectrum bevinden. De Democratische Partij kent echter ook fracties die politiek meer in het midden of rechts van het midden staan. De groep die zich ziet als centrum-rechts worden Conservative Democrats (Conservatieve Democraten) genoemd. De conservatieve president Bush en de niet linkse Clinton hadden niets met linkse politiek te maken..... Hillary Clinton is ook daarom niet gekozen als president. Bernie Sanders had veel meer kans gemaakt als tegenstander van Trump.

arjenZH
arjenZH6 aug. 2017 - 12:18

@Grijsje Ik beweer ook niet dat de democraten echt Links zijn. Maar wil jij dan ontkennen dat het stimuleren van woningbezit onder arme Amerikanen een bij uitstek linkse maatregel was?

Gerygrr
Gerygrr6 aug. 2017 - 14:44

Arjen, Het is de truc van rechts. Men creëert schaarste, waardoor er steeds hogere prijzen moeten worden betaald voor de schaarse huizen door wanhopige mensen, die anders geen woning kunnen krijgen. In tijden van economische groei kunnen mensen bij de bank hypotheken afsluiten. Daarna zijn die mensen veroordeeld tot die bank. Bij economische krimp gaan de armsten het eerst in de problemen komen en kunnen bv na ontslag hun schulden niet meer afbetalen. Wie hiervan linkse politiek de schuld van kan geven ziet toch echt over het hoofd, dat links nooit iets veroorzaakt, dat doen degenen die over de financiële middelen beschikken om misstanden op te lossen. Rechts profiteert van ontstane schaarste. De huidige ontwikkelingen in Nederland op de woningmarkt ( schaarste, te hoge prijzen en huren ) zijn gevolg van die politiek. Wie het nieuws volgt ziet, dat de meeste huizen worden gekocht door vastgoedhandelaren, contant betaald. Geen winstkansen meer met aandelen geen rente op de bank......

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 15:23

ArjenZH: Nou komt de aap uit de mouw: als de rechtse manier om de economie een boost te geven niet blijkt te deugen, dan noemt jij dat beleid gewoon links. En als ik vervolgens stel dat dat helemaal geen links beleid is/was, dan ben ik extreem links. Jij weet gewoon helemaal niet wat links en rechts is, maar je hebt slecht 1 criterium achteraf: ging het fout, dan was het links.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 15:34

ArjenZH schrijft: "Maar wil jij dan ontkennen dat het stimuleren van woningbezit onder arme Amerikanen een bij uitstek linkse maatregel was?" Dan voert elke colporteur die langs de deur komt om je een contract aan te smeren ook links beleid uit. Zolang hij de verkoop-premie in zijn zak kan steken, zal het hem een zorg zijn of de contractant de verplichting nakomt. Bush had 2 manieren om de economie aan de gang te houden: oorlog voeren en colporteur spelen. Bij nader inzien was hij gewoon extreem links. in jouw denkschema tenminste :(

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 15:40

En als die 80 miljard maandelijks van Draghi binnenkort uitloopt op de grootste financiële crisis aller tijden, dan was dat ook links beleid, -toch? Dat begon al met die bloembollen-hausse in de 17-tiende eeuw: allemaal links beleid.

arjenZH
arjenZH6 aug. 2017 - 16:20

@KV Het beleid van Draghi is inderdaad zeer riskant. Maar of dat Links of rechts is? Het is wel erg makkelijk is om de crisis uitsluitend "rechts' te noemen. Onze welvaart en verzorgingsstaat zijn ook deels tot stand gekomen onder confessionele regeringen en liberalen. Sterker nog we leven hier in vergelijking met een groot deel van de wereld als God in Frankrijk, al schijnen veel Nederlanders elke realiteit uit het oog verloren te hebben. Het is natuurlijk gewoon niet waar dat de Westerse welvaart en verzorgingsstaat aan Links te danken zijn en de crisis aan Rechts. Aan dat soort eenzijdigheid frames stoor ik mij. Dat is mijn punt.

Jo4Hanna
Jo4Hanna6 aug. 2017 - 16:29

Eens - frank/klaas/pieter/johan/grijsje Arjen - ik zie je zó veelvuldig hetzelfde repeterend zeggen; zet 'ns een andere bril op

gimli55
gimli556 aug. 2017 - 19:21

Dadelijk zal de conclusie zijn, dat marktwerking ook links beleid is. Hoe krom is de neoliberale medemens. Als het goed gaat, is het rechts beleid en links als het aantoonbaar slecht is.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 21:22

ArjenZH schrijft: "Het beleid van Draghi is inderdaad zeer riskant. Maar of dat Links of rechts is?" Tjas, als je dat nog niet eens in de gaten hebt, dan zijn we uitgepraat.

arjenZH
arjenZH6 aug. 2017 - 23:18

@Gimli Je verdraait mijn woorden, ik beweer precies het tegenovergestelde van wat jij mijn in de mond probeert te leggen.

Palladium
Palladium5 aug. 2017 - 16:04

Ik zet er een krat Aldi-bier en een pak sjek op dat Diederik de volgende burgemeester van Amsterdam wordt.

Martinel
Martinel5 aug. 2017 - 15:27

Een beter bewijs, dat de PvdA beter in de VVD kan opgaan is er niet. Wordt nu dus van binnen uit toegegeven. Een jaar of twee geleden zei diezelfde Samsom ook al, dat de kiezers het gewoon niet snappen, maar dat zij er nog achter moeten komen wat die PvdA heeft betekend voor het gewone volk. Nu kennen we het verhaal. Afbraak zorg, afbraak onderwijs, afbraak politie, afbraak woningbeleid, afbraak energie, afbraak eigenlijk alles wat ooit een publieke dienst was. Noem er nog maar een paar....Nee die Samsom heeft het 'goed' gezien. De kiezers zijn nog dommer dan hij voor mogelijk had gehouden. Daarom 9 zetels toch? Maar gelukkig de eis van Brussel (begrotingstekort onder 3%) is gehaald ten koste van heel veel mensen. Wat mij betreft verdwijnt die hele partij uit het straatbeeld. Mag zij haar rozen zelf gaan kweken en op vaasjes zetten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 aug. 2017 - 15:27

Aha, hij zat undercover in de PvdA!

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 aug. 2017 - 15:24

Heeft hij dat ooit gehad dan?

Kepler
Kepler5 aug. 2017 - 15:09

Ik ben het een keer met hem eens. Europa is financieel een janboel maar wij staan er nu goed voor dankzij hervormingen. En de werkloosheid is laag. De VVD heeft haar gelijk gehaald.

9 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin5 aug. 2017 - 15:34

Pardon? - de politieke waanzin die de VVD drijft is de oorzaak van de crisis van 2008, die nog altijd doorgaat. Dat verzin ik niet, daar is elk verstandig mens van overtuigd.

Bickle
Bickle5 aug. 2017 - 15:43

Ik dacht toch echt even dat je een grapje maakte.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden5 aug. 2017 - 17:21

@Cliff Gelukkig dan maar dat verstandige mensen zich niet door jou laten voorschrijven waar ze van overtuigd zijn want je bent weer lekker aan het trumpetteren

Johan eldert
Johan eldert5 aug. 2017 - 20:47

de werkeloosheid lijkt laag omdat weer de rekenmethode is aangepast. nog meer mensen met flex deeltijdbanen vallen buiten de boot ondanks dat ze fultime beschikbaar zijn. tjsa zo kan ik elk cijfer wel oppoetsen

Poezenmens
Poezenmens5 aug. 2017 - 22:00

@ Tsjitske Toevallig deze week de documentaire "Inside Job" nog eens weer bekeken. De reacties van Cliff zijn, als je de documentaire goed op je laat inwerken, behoorlijk mild, nee zelfs veel te lief.

gimli55
gimli555 aug. 2017 - 22:03

Als je de regels waarbij bepaald wordt, wie werkeloos is, aanpast door iedereen die mert dan 2 uur werkt in de week als werkende te tellen, dan is er binnenkort geen werkeloosheid meer. Dat is statistisch gegoochel.

Paul250371
Paul2503715 aug. 2017 - 23:50

De VVD staat alleen voor de grote bedrijven, is door en door Xenofoob De VVD bestaat uit meerdere criminelen,dieven en smeerlappen. Het aftreden van oplichter en leugenaar Opa Opstelten en doorgedraaide leugenaar Fred Teeven (Natuurlijk waren Rutte en Zijlstra ook op de hoogte) was het meest schandalige zodat ze geen verantwoording hoeven af te leggen. de VVD is als roofpartij verantwoordelijk voor de crisis.

vdbemt
vdbemt6 aug. 2017 - 7:35

Correctie: de werkeloosheid is volgens de laatste (VVD)meetmethode laag. Werkzoekenden, die wel een paar uurtjes werken (wat natuurlijk niet genoeg is om rond te komen), die worden niet meegeteld. We hebben steeds meer parttimers met zo'n kleine baan. De werkelijkheid is, dat we ca een miljoen inactieven hebben.Dat is je gelijk halen,door anders te meten.Niet door het probleem op te lossen.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 8:47

@Merel Een prima documentaire dat ben ik helemaal met je eens. Hier en daar niet helemaal accuraat maar ook als kenner van de sector heel herkenbaar. Altijd zelf blijven nadenken en niet achter de meute aanlopen is een wijze les die je er uit kan trekken. Nou wil ik Cliff niet met een meute vergelijken maar iedereen die met veel omhaal roept dat hij bepaalt wat verstandige mensen denken die kan ik verder niet meer serieus nemen. Meestal zijn dat soort kreten namelijk een gebrek aan argumenten.

Bickle
Bickle5 aug. 2017 - 14:33

Dit is dus het beste bewijs dat de politiek totaal geen idee meer heeft van wat er onder de bevolking leeft. Hoe kun je jezelf nog beter diskwalificeren? Ik weet werkelijk waar niet hoe ik voor mijzelf nog kan rechtvaardigen om bij een volgende verkiezing mijn stem uit te gaan brengen. Onderwijs, wetenschap, gezondheid- en ouderenzorg zijn allemaal kapot bezuinigd en het enige dat Samson eigenlijk weet te zeggen is; "wees blij dat de PVDA in de regering zat want zonder ons zou het nog veel erger geweest zijn". Bespottelijk gewoon. Om met de laatste woorden van Willem van Oranje te spreken; "Mijn God ontfermpt u mijnder ende uwer arme ghemeijnte".

10 Reacties
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden5 aug. 2017 - 15:21

'Onderwijs, wetenschap, gezondheid- en ouderenzorg zijn allemaal kapot bezuinigd' Niet zo somber, door het gedegen en verantwoordelijke beleid van Rutte/Samsom (en de stille kracht Pechtold) zijn ze juist toekomst bestendiger gemaakt. Bijna alle werknemers zijn er op vooruit gegaan, er is behoorlijk genivelleerd en het economisch gaat weer helemaal top. Mooi dat het volgende kabinet kan gaan bouwen op de fundamenten die de afgelopen jaren zijn gelegd. Ik snap alleen niet waarom alle linkse partijen zichzelf buitenspel gezet hebben. Zijn ze dan echt zo bang verantwoordelijkheid te nemen dat ze liever in de oppositie elkaar de tent uit vechten. Ben nooit een Samsom fan geweest. Mij een wat te militant geitenwollen sokken typje maar de man verdient wel de credits voor de stabiele, daadkrachtige en succesvolle regering van de afgelopen periode.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak25 aug. 2017 - 17:07

Links doet er zeer verstandig aan om geen verantwoordelijkheid te nemen, want dan kan de volgende economische crisis tenminste hen niet aangerekend worden. Het is overigens onbegrijpelijk dat velen hier niet schijnen te begrijpen dat de vorige economische crisis -die van 2008- ook het gevolg was van rechts neo-liberaal beleid. De banken verstrekten die hypotheken niet uit menslievendheid, maar om er geld aan te verdienen. Banken zijn bovendien van nature niet "links".

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden5 aug. 2017 - 18:31

@Klaas Vaak 'Links doet er zeer verstandig aan om geen verantwoordelijkheid te nemen, want dan kan de volgende economische crisis tenminste hen niet aangerekend worden.' Beetje lafjes vind je ook niet? Wel veilig want dan kan je altijd de schuld aan anderen blijven geven.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak25 aug. 2017 - 19:52

Dus jij bent van mening dat links verantwoordelijkheid moet nemen voor neo-liberaal rechts beleid? Ik ben wel goed, maar niet gek.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden5 aug. 2017 - 20:50

@Klaas En je doet het weer. Jouw insinuaties in de mond van anderen leggen. Jammer Klaas, heel jammer. Ik snap werkelijk niet waarom jij zo ongelooflijk tegen iedere vorm van het nemen verantwoordelijkheid, van het tonen van lef, van het helpen van de zwakkeren in de samenleving bent. Blijkbaar is het voor jou belangrijker om je crypto-moralistische gelijk te halen dan om mee te doen en het verschil te maken. Jammer Klaas maar van jouw houding worden de vooruitzichten voor de bijstandsmoeders en de uitkeringgerechtigden in onze samenleving er alleen maar slechter op.

Johan eldert
Johan eldert5 aug. 2017 - 20:53

Tjitske van der Velden 5 augustus 2017 at 17:21 bestendiger? haha. lees je wel eens een krant. Onderwijs gaat ten onder aan bureacratie. leraren lopen gillend weg en geen vervanging. leerlingen zijn steeds minder goed toegerust voor de maatschappij. Gezondheidszorg kosten nog altijd onbeheersbaar. schippers heeft alleen het probleem verschoven. nu mag je als burger er nog meer voor opdraaien. hierdoor neemt de ongelijkheid in ons land alleen maar toe. gezondheid voro de rijken, en ben je arm...pech gehad. Ja echt wel want zorgmijding neemt hand over hand toe. ouderenzorg is compleet failliet. ouderen kwijnen weg thuis, families weten niet meer hoe ze moeten helpen. gemeentes met handen in het haar want die zijn de hele dag bezig met talloze bureautjes contracten aan het afsluiten. en werknemers erop vooruitgegaan? hahaa dat moet nog gebeuren. de effecten van het beleid is marginaal. niets voor niets roepen CPB, ECB dat er loonsverhogingen moeten komen. waarom zouden ze dat doen als iedereen er zo fantastisch op vooruitgegaan zou zijn? enige idee...ohhh je klets uit je nek. nee dit kabinet heeft 4 jr op zijn handen gezeten. de participatiewetgeving is een groot drama. geldverslindend en totaal ineffectief. gemeentes trekken niets voor niets hun eigen plan, keihard tegen de staande wetgeving in !! [bijstandsregelingen] hij verdient geen enkele credit. null komma null

gimli55
gimli555 aug. 2017 - 22:15

Wat een succes, de politie behandeld door onderbezetting 50 % van de aangiftes niet. De militairen roepen pang pang, door gebrek aan munitie. Er is niet fundamenteels opgelost na de crisis. Er gaat nog steeds veel geld naar Griekenland. Betaalbare huurhuizen, veel te weinig. Rijtijd van de brandweer opgehoogd om de limieten te halen. Vrijwel alle controlerende instanties kapotbezuinigd, waardoor de voedselveiligheid in het geding is. Het kabinet is stabiel gebleken door de wurggreep waar de VVD en de PvdA in verwikkeld waren. De staatsschuld is bijna verdubbeld in 6 jaar tijd. Daadkrachtig, ja. Helaas ten koste van de zwakkeren die niet vertegenwoordigd worden in de politiek. Zij hebben de kosten van de crisis betaald en zullen blijven betalen tot het middenveld ook de pineut is door het gebrek aan echte groei. De groei zit hem nu in de grote industrie, maar daar heeft het MKB niets aan, vandaar al die faillisementen van de gewone winkels. Als de V&D, MS mode, Halfords, Vogele, Dixon en nog vele ketens.

Johan eldert
Johan eldert5 aug. 2017 - 23:58

[Tjitske van der Velden 5 augustus 2017 at 20:31 @Klaas Vaak ‘Links doet er zeer verstandig aan om geen verantwoordelijkheid te nemen, want dan kan de volgende economische crisis tenminste hen niet aangerekend worden.’ Beetje lafjes vind je ook niet? Wel veilig want dan kan je altijd de schuld aan anderen blijven geven. ] loze redenering en bekende rechts gemakzuchtige argument. vb: jij rijdt met je auto op een ravijn af zonder remmen. moet ik dan bij jou instappen zodat ik gezellig met jou naar beneden kan storten? zie daar de onzin van jou redenatie

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 8:56

@Johan Het is je goed recht om alleen maar te kijken naar wat er (nog) niet goed gaat Johan maar de vervolgvraag is wat je er dan aan wil doen. Alleen maar wijzen en roepen dat degenen die het lef hebben getoond om verantwoordelijkheid te nemen niet deugen is een doodlopende weg. Ik heb niet op Samsom gestemd en ook niet op Rutte maar kan beide heren wel waarderen om wat ze de afgelopen jaren hebben gepresteerd. Perfect is het niet maar als iedereen er in gezeten had als jij dan waren we nu vijf kabinetten verder geweest en was de puinhoop niet te overzien. Om invloed te hebben moet je meedoen en die kans laten de linkse partijen nu allemaal liggen. Blijkbaar vinden ze interne machtsspelletjes (zoals ook de keiharde slachtoffering van Samsomin eigen gelederen) belangrijker dan de problemen verder aanpakken die er zijn en die jij ook terecht benoemt.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 15:54

Een ding zijn we het blijkbaar allemaal over eens: door rechts beleid worden de vooruitzichten voor de bijstandsmoeders en de uitkeringsgerechtigden in onze samenleving er alleen maar slechter op. De vraag is waarom al die rechtse mensen hier van mening zijn dat links daar medeverantwoordelijkheid voor zou moeten nemen. Is dat omdat ze toch ergens een menslievend plekje hebben in hun hart, of omdat ze alleen zo een parlementaire meerderheid halen?

Joop den Uil
Joop den Uil5 aug. 2017 - 13:47

en die Samsom ook he... hij mist de schijnwerpers en dan is er nog geen burgemeesterspostje aangeboden ook ! misere voor hem ..

2 Reacties
punt2
punt25 aug. 2017 - 15:18

Burgemeester van Schubbekutterveen...... maar deze gemeente was nog te groot ..

Joop den Uil
Joop den Uil5 aug. 2017 - 16:27

@RR: maar Sveen is wel het laatste rode bolwerk dat over is in NL ! als ze hem daar zelfs niet willen hebben, is het misschien een vluchtplaats voor Spekman ?

Gerygrr
Gerygrr5 aug. 2017 - 13:25

Sheila Sitalsing zal niet blij zijn geweest met de antwoorden van Samsom. Als het echt waar is, dat hij nog steeds ervan overtuigd is, het land een grote dienst te hebben bewezen en behoed voor nog meer afbraak van de sociale zekerheid is hij een erger narcist dan ik dacht. Een politicus, die democratisch is gekozen door de linkse dan wel rechtse kiezer, mag nooit die kiezer met dergelijke arrogantie tegemoet treden. Dan moet je niet gaan regeren op grond van de superieur geachte afwijkende persoonlijke opvattingen! Tegen de wensen en belangen van je kiezers in. Dan is de democratie om zeep geholpen, zoals veel kiezers nu beseffen. De neoliberale politici kunnen nog even doorgaan met hun onzalige politiek.....

6 Reacties
arjenZH
arjenZH5 aug. 2017 - 16:17

Alle economische statistieken laten zijn dat Nederland er vele malen beter voor staat dan 5 jaar geleden. Dat is niet de mening van Samson, dat is gewoon een hard feit.

Gerygrr
Gerygrr5 aug. 2017 - 20:56

ArjenZH En? Wie hebben de rekening betaald en wie zijn er 6% op vooruit gegaan?

Johan eldert
Johan eldert5 aug. 2017 - 20:56

arjenZH 5 augustus 2017 at 18:17 er beter voor staan obv toenemende schuld economie is niet een verdienste maar een stupide fout. want dus niets geleerd van de crisis. met schulden kan je alle cijfers oppoetsen. alleen op enig moment in de toekomst betaal je de prijs. maar wees er maar blij mee, met deze voortdurende neoliberale struisvogelpolitiek.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 6:40

@Pieter Ahsmann - Sorry, maar die reactie slaat nergens op, want arjenZH noemt helemaal geen getallen, -dat is nu juist het probleem. Hij heeft het over "alle economische statistieken" en dat is een bewering die hij onmogelijk hard kan maken, want die kent hij niet. Bovendien is die bewering ook nog eens gemakkelijk tegen te spreken, want het tegendeel is het geval. Het meest gebruikelijke trucje van rechts is om alleen maar met de cijfers te komen die betrekking hebben op de inkomens en de vermogens buiten beschouwing te laten. De cijfers zijn dan niet bepaald dramatisch. De inkomensongelijkheid is de laatste 50 jaar weliswaar aanmerkelijk toegenomen, maar de laatste 10 jaar bijvoorbeeld veel minder. Het tweede trucje is dus om alleen maar de cijfers te geven van de laatste 10 jaar. Maar betrek je de vermogens ook bij de berekeningen, dan blijkt dat 10% van de Nederlandse huishoudens beschikken over bijna 70% van het vermogen en dat dit verschil in de afgelopen 10 jaar WEL met 10% is toegenomen in het voordeel het vermogende deel van de samenleving. Dat wordt overigens ook bedoeld met het gezegde dat jij aanhaalt: de statistieken liegen niet, maar de statistieken worden op deze manier misbruikt om de bevolking te misleiden; met een commercieel of politiek oogmerk..

arjenZH
arjenZH6 aug. 2017 - 11:21

@KV Het zal je misschien verbazen, maar ook ik ben in beginsel voor een eerlijke(re) verdeling van vermogens en inkomens. Je kan niet uitleggen dat een CEO van een bedrijf 100x het salaris krijgt van een gemiddelde werknemer. Herverdeling van inkomens en geforceerde gelijkheid moet echter niet boven alles gaan. Het resultaat is dan namelijk te vaak collectieve armoede zoals in een land als Cuba. In Nederland heeft iedereen het behoorlijk goed de een wat beter dan de andere en dat op vakantie gaan hier in Nederland al bijna tot een grondrecht is verheven is veelzeggend. Er gaat veel fout in de ouderenzorg maar dat ligt net zozeer aan een falende overheid als aan gecreëerd systeem waarin we onze ouderen massaal laten opbergen in verplegings- en verzorgingshuizen zodat we zelf lekker geen verantwoordelijkheid meer voor ze hoeven te nemen. En die lacune kan nu eenmaal niet volledig door de overheid worden opgevuld. In vele buitenlanden kijkt men er verbaasd naar hoe we met onze ouders omgaan. Als Nederlandse kinderen wordt gevraagd te helpen bij de zorg voor hun ouders worden ze boos, want dat moet de Overheid allemaal regelen. Er is zeker veel kritiek mogelijk op bureaucratie in onderwijs en zorg en ja er is teveel geprivatiseerd en ja sommige mensen hebben het moeilijk door een laag inkomen, schulden en door onzekerheid in hun werk. Allemaal tot je dienst. Maar de reacties hier getuigen van hysterische overdrijving. Kan me niet voorstellen dat de verzuurde mensen die dat opschrijven ooit wel eens in een minder welvarend land dan Nederland op bezoek is geweest. Want dan zouden ze hun zegeningen tellen in plaats van de hele godsgandse dag te klagen achter hun luxe PC's en IPads.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 15:58

Ik laat zien dat je uit je nek kletst en dus begin jij over Cuba.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak25 aug. 2017 - 13:06

Natuurlijk komt er toch weer een hele stoet mensen voorbij die van mening zijn dat Nederland er nu een stuk beter voor staat, dankzij de maatregelen die genomen zijn door dit vorige kabinet. Maar de kwestie is natuurlijk niet of “het land” er nu veel beter voorstaat, maar WIE in het land er nu veel beter voorstaan . Een dergelijke uitspraak is kenmerkend voor de misleiding die inherent is aan het valse nationalisme van rechts. De suggestie dat het “ons” (=werknemers) goed gaat als het goed gaat met “het land” (=de ondernemers) is niets anders dan een nationalistische versie van “Reagonomics”, de neo-liberale economische visie die verantwoordelijk is voor het steeds groter wordende verschil tussen arm en rijk en de huidige stagnatie van de economie. Het is de "hup-holland-hup" volkverlakkerij van de gewone man die de straat volhangt met oranje vlaggetjes en geen benul heeft van economie.

13 Reacties
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden5 aug. 2017 - 15:30

Weet je zeker dat je het over Nederland hebt Klaas? Mooie valse tegenstelling overigens: 'Een dergelijke uitspraak is kenmerkend voor de misleiding die inherent is aan het valse nationalisme van rechts. De suggestie dat het “ons” (=werknemers) goed gaat als het goed gaat met “het land” (=de ondernemers) is niets anders dan een nationalistische versie van “Reagonomics”, ' En dan ook nog even het gezonde verstand de gewone man beledigen en belachelijk maken: 'Het is de “hup-holland-hup” volkverlakkerij van de gewone man die de straat volhangt met oranje vlaggetjes en geen benul heeft van economie. '

arjenZH
arjenZH5 aug. 2017 - 16:21

Ik kan merken dat je al heel lang niet in Nederland bent geweest. Je doet net of half Nederland van de hoger omkomt. Niets is minders waar. Ga eens op vakantie in Nederland en daarna naar Venezuela waar ze jouw adviezen gevolgd hebben om alles wat los en vast zit te nationaliseren. Misschien dat je daarna kunt zeggen in welk van de 2 landen het beter gaat.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak25 aug. 2017 - 16:56

Dat geloven ze alleen in Leiden: "Bij de vermogens is het gat tussen arm en rijk veel groter, en bovendien groeiende. Volgens Salverda heeft eentiende van de huishoudens nu tweederde van het vermogen in handen. Dat is 10 procentpunt meer dan in 2009. 'De conclusie kan niet anders zijn dan dat de vermogensongelijkheid een ongekend niveau heeft bereikt' - http://tinyurl.com/yatb6gz5

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden5 aug. 2017 - 18:34

@ Klaas Vaak Zoals Pieter Ashman eerder in dit topic al zei: '‘ er is waarheid, er zijn leugens en er is statistiek’. In die volgorde. Snapt u? '

Johan eldert
Johan eldert5 aug. 2017 - 23:54

[ arjenZH 5 augustus 2017 at 18:21 Ik kan merken dat je al heel lang niet in Nederland bent geweest. Je doet net of half Nederland van de hoger omkomt. Niets is minders waar. Ga eens op vakantie in Nederland en daarna naar Venezuela waar ze jouw adviezen gevolgd hebben om alles wat los en vast zit te nationaliseren. Misschien dat je daarna kunt zeggen in welk van de 2 landen het beter gaat. ] valse redenering wederom. vingerwijzen naar andere landen om jezelf beter te voelen. wat een gotspe. daarnaast is venezuela een dictatuur en op geen enkele wijze vergelijkbaar. maar dit truukje is gemeengoed bij rechtse reageerders. hoeven ze tenminste niet inhoudelijk te reageren. dergelijk niveau ontbeert je nu eenmaal

Johan eldert
Johan eldert5 aug. 2017 - 23:56

[Tjitske van der Velden 5 augustus 2017 at 17:30 Weet je zeker dat je het over Nederland hebt Klaas? Mooie valse tegenstelling overigens: ‘Een dergelijke uitspraak is kenmerkend voor de misleiding die inherent is aan het valse nationalisme van rechts. De suggestie dat het “ons” (=werknemers) goed gaat als het goed gaat met “het land” (=de ondernemers) is niets anders dan een nationalistische versie van “Reagonomics”, ‘] iets beweren en aantonen tjitske zijn 2 dingen. je bewert maar bewijst niet. want het is namelijk geen valse tegenstelling. het probleem is dat je de stelling niet begrijpt. lees het nog maar een paar keer. misschien valt dan eens het kwartje

Paul250371
Paul2503716 aug. 2017 - 0:04

Klaas Vaak Klopt. Van de VVD hoef je als arbeider niets te verwachten want het is gajes. Maar dat de PVDA destijds stond te springen om te helpen met afbreken, te meer ondanks de destijds goede campagne, lijnrecht tegen Rutte en volksverlakker Zijlstra, de seconde na de verkiezingen met de vvdrovers een, totaal niet nodige, coalitie te vormen.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 6:48

@Tjitske van der Velden - Ik verwijs je naar mijn reactie op ArjenZH en Pieter Ahsmann. Ik wil je niet beledigen, maar je bent een treffend voorbeeld van de "gewone man" die zich in de luren laat leggen en in die zin het bewijs van mijn stelling.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 9:58

@Klaas Humor Klaas, ik geef het toe, ik moest even glimlachen om je drogredenering! De nieuwe Rousseau is geboren, Klaas bepaalt de gedachtes en de wil van 'de man in de straat', ongeacht of ze tegensputteren of niet want het heilige bewijs moet geleverd worden!

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 aug. 2017 - 16:57

Tjitske - Ik weet wat de gedachtes en de wil van ‘de man in de straat’ bepaalt. Jouw probleem is de manier waarop ik genadeloos afrekenen met drogredenen en volksverlakkerij. Ongeacht of je daar nu zelf in gelooft of je daarvan bedient.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 aug. 2017 - 18:26

@Klaas Moehahaha..... top dat je eerlijk zegt dat jij de waarheid in pacht hebt! Dan snap ik ook waarom je vaak zo onbegrepen en verongelijkt doet. De werkelijkheid houdt zich nou éénmaal niet aan een persoonlijke waarheid.

Jo4Hanna
Jo4Hanna6 aug. 2017 - 22:20

Klaas - ik heb een kwartje voor je ( ergens anders gaan écht geen kwartjes vallen vrees ik)

Klaas Vaak2
Klaas Vaak27 aug. 2017 - 13:34

@Jo4Hanna - Dank je wel, ik zal het opbergen voor een volgende gelegenheid.

Elegastritis
Elegastritis5 aug. 2017 - 12:57

Mooi dat Samsom zijn rug recht houdt, hulde. Hij heeft integer zijn best gedaan en het noodzakelijke leed geminimaliseerd, jammer dat hij weg is. Was inderdaad een goed kabinet voor Nederland. Ik weet wel zeker dat Samsom meer zetels zou hebben behaald dan Asscher, maar ook Samsom zou een zeer fors verlies hebben moeten incasseren. Dat komt doordat onder zijn eigen achterban zoveel stuurlui aan de wal staan, "kannengieters" zeggen ze vaak op deze pagina, bezeten van klachten over wat er allemaal vreselijk mis is in dit land, de afgrijselijke armoede waaronder we gebukt gaan, de tot op het bot door racisme verziekte samenleving, de manier waarop we door politici worden opgelicht, etc etc. Iemand die rationeel de beste koers probeert uit te stippelen, rekening houdend met de feitelijke omstandigheden, maakt zich bij hen niet geliefd. Loyaliteit is helaas vaak ver te zoeken aan linkerzijde, links eet zijn eigen kinderen op.

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert5 aug. 2017 - 23:59

nee hij heeft het leed vergroot. ouderenzorg, bijstand, gezondheidszorg, onderwijs, milieu.

Beppy2
Beppy25 aug. 2017 - 12:49

Vertel dat even aan de ouderen, gehandicapten en hun (vroegere) verzorgers. Je zou je ogen uit je kop moeten schamen als je ziet wat voor puinhoop de zorg voor de zwakste in de samenleving is geworden.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin5 aug. 2017 - 15:38

Klopt, Beppy - maar rechts ken nu eenmaal geen enkele schaamte. Onderzoekers zijn tot de slotsom gekomen dat neoliberalen een defect in hun DNA hebben. In de genen die voor essentiële eiwitten in de neurobiologische gewetensfuncties coderen zitten kritische mutaties. Ongunstige omgevingsfactoren (nare ouders, corpsballenmilieus), die doen de rest.

bob b.
bob b.5 aug. 2017 - 12:28

Ik geloof zonder meer dat Samson het beter had gedaan dan Asscher. Die voerde een erg vlakke campagne. Niet omdat hij zich niet inzette maar door de persoon die hij is. Te afstandelijk, te netjes en te ver af van waar de PvdA voor zou moeten staan. Tenminste als het zijn achterban had willen behouden. Samsons opmerking dat Rutte links is, wordt gecorrigeerd door Sitalsings weergave van Rutte. De man is een manager die een opdracht uitvoert. Als dat over links kan doet hij het, maar omgekeerd doet hij het ook. Buma zal straks opmerken dat Rutte best rechts is. Er is geen ideologie, alleen het resultaat telt. Rutte is de personificatie van een zakenkabinet, de huurling waar je alle kanten mee op kunt, zolang anderen de prijs betalen.

BenLotje
BenLotje5 aug. 2017 - 12:26

Ik ben blij dat we van dat wereldvreemde ei af zijn.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai5 aug. 2017 - 12:12

"Samsom daarentegen noemt Rutte “best links” en verklaart dat hij zich “onvoorwaardelijk loyaal” aan hem voelde. Volgens Samsom was dat ook wederzijds". Dank u wel we weten nu wel genoeg de PVDA is verloren voor links en de sociale gedachte over en uit.

Sonic2
Sonic25 aug. 2017 - 12:03

Samsom heeft vijf jaar samen met de VVD precies gedaan wat het CPB hun heeft opgedragen. Als je het theoretisch bekijkt klopt het allemaal nog. Alle taboes zijn geslecht. Er is veel hervormd. Met de nodige fouten. Voor de rest verbaast het me niets. Samsom is altijd al volkomen overtuigd geweest van het eigen gelijk. Een betweter eerste klas. Met een tikje hoogmoed. Hoe zou Samsom op 18 zetels kunnen komen? Ook met Samsom waren het er 9 of misschien 8 geweest. Dan was hij sowieso weg gestuurd. Asscher zou het dan hebben overgenomen. Asscher is natuurlijk nu ernstig beschadigd door dat enorme verlies. Ik moet Samsom op 1 punt wel gelijk geven. Met Rutte 2 gebeurde er tenminste wat. Er werden politieke tegenstellingen overbrugd. De bezem ging er door heen. Rutte 2 moest ook veel rotzooi van vorige kabinetten opruimen. Daar zijn ze in geslaagd. Niet op een fraaie manier, maar het was nodig. De komende kabinetten worden weer zoals het tussen 2002 en 2010 was. De Balkenende jaren. De gebruikelijke impasses en stilstand. Al dan niet veroorzaakt door het CDA. Het zal allemaal weer terug vallen naar het oude. Weg lopende rechts en links populisten. Eindeloze formatie en voortdurende blokkades over en weer. We zien het tijdens deze formatie al gebeuren.

1 Reactie
LaBou
LaBou 5 aug. 2017 - 21:00

"Met Rutte 2 gebeurde er tenminste wat. Er werden politieke tegenstellingen overbrugd. De bezem ging er door heen. Rutte 2 moest ook veel rotzooi van vorige kabinetten opruimen" Aangezien PvdA en VVD twee gezichten van hetzelfde zijn konden er geen politieke tegenstellingen worden overbrugd. En de VVD heeft van veel van die vorige kabinetten deel uitgemaakt en is dus volledig verantwoordelijk voor de eventuele rotzooi van die kabinetten.

punt2
punt25 aug. 2017 - 11:55

Dus die 29 zetels verlies hebben niets te maken met jullie beleid?” Samsom gaat gewoon enthousiast verder: “Wij hebben de verzorgingsstaat op een fatsoenlijke manier overeind gehouden. Het grootste deel van Nederland vindt dat ook.” Hij denkt ook dat hij zelf veel beter had gescoord bij de verkiezingen dan zijn opvolger. Pathetisch maar vooral zielig. De Bijbelse Samson verloor al zijn kracht met zijn haren .......... Er is een tijd geweest dat deze Samson ook krachtig was...... lang g

2 Reacties
punt2
punt25 aug. 2017 - 11:56

geleden

Buzzer
Buzzer6 aug. 2017 - 6:22

"De Bijbelse Samson verloor al zijn kracht met zijn haren ………. Er is een tijd geweest dat deze Samson ook krachtig was…… lang g" Deze tijd is er voor SamsoM nooit geweest

Ton4
Ton45 aug. 2017 - 11:42

Samsom leeft in een eigen wereld, dat kan niet anders gezien zijn uitspraken hier. Laten we blij zijn dat deze man uit de politiek verdwenen is en hopelijk nooit meer terug komt. Zijn uitspraak over het compromis sluit naadloos aan bij zijn eigen uitspraken over Rutte. Eigenlijk zijn Samsom en Rutte beiden visieloos en dat verklaard daarom ook het beste waarom dit kabinet zo visieloos en boekhoudkundig/gevoelloos/ambitieloos geregeerd heeft. Zowel Samsom als Rutte gaan er prat op dat ze zo veel veranderd hebben maar ik zag alleen maar stilstand. Geen grondige verbouwing van de samenleving middels beleid met visie maar alleen maar bezuinigen met de kaasschaaf en pleisters plakken waar nodig. Geen nieuwe motor in de auto maar de versleten motor blijven repareren. Tja dat rijdt niet echt lekker en dat bleek de afgelopen 5 jaar dan ook. Met verbazing dit alles gelezen. Was eerst in shock en ik wist niet waar te beginnen met commentaar. Ik ben weer wat meer de politiek gaan haten. Ik ben alle hoop op politici met ballen en verstandig electoraat aan het verliezen.

2 Reacties
Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer5 aug. 2017 - 12:17

"Geen nieuwe motor in de auto maar de versleten motor blijven repareren. Tja dat rijdt niet echt lekker en dat bleek de afgelopen 5 jaar dan ook." Klopt helemaal. Kijk naar de politie: de helft van de aangiftes gooien ze gewoon weg. Niets aan gedaan door PvdA / VVD. Leger: verder afgebroken en klokkenluiders worden vervolgd. Niets positiefs gedaan door VVD/PvdA. Geen visie op Europa. Referendum genegeerd, in tegenstelling tot wat ze voor het referendum zeden.

Paul250371
Paul2503716 aug. 2017 - 2:57

Mooie post

richarrd
richarrd5 aug. 2017 - 11:34

Eerlijk gezegd heb ik ook niet veel te klagen over dit kabinet. Eerst was er Rutte 1, dat zou voor mij een ramp zijn geweest maar toen Rutte 2 met de PvdA en is alles toch vrij normaal gebleven in het land. We hebben wel in moeten leveren maar dat komt door de crisis. We mogen wel blij zijn dat de PvdA samen met de VVD een coalitie hebben gevormd want als ze dat niet hadden gedaan waren we nog veel slechter af geweest. Dan zou Nederland waarschijnlijk op een negatieve manier onherkenbaar veranderd zijn. Dit jaar heb ik zelf op GroenLinks gestemd, maar achteraf gezien vind ik dat ik beter op de PvdA had kunnen stemmen. Ik denk bij nader inzien dat de PvdA veel dichter bij de reële werkelijkheid staat dan GroenLinks.

2 Reacties
bob b.
bob b.5 aug. 2017 - 12:29

Mee eens.

Poezenmens
Poezenmens5 aug. 2017 - 13:13

Een zegen voor dit land is dit kabinet niet geweest, maar ik ben het met u eens dat de gevolgen op sociaal gebied met een kabinet met louter rechtse partijen als de VVD, CDA en D66 waarschijnlijk nog desastreuzer zouden zijn geweest. Nederland heeft nu massaal gekozen voor rechts. Als het rechtse kabinet er komt, staat niets de VVD als grootste partij meer in de weg om de verzorgingsstaat - wat er nog van over is - verder naar de knoppen te helpen. In Groningen zeggen we: naait best.

Joop den Uil
Joop den Uil5 aug. 2017 - 11:22

elke zin die Samsom uitkraamt , doet pijn tot op het bot... ook in gedachten dat hij het was die partijgenoten binnensleepte om het a-sociale kabinet nog eens te benadrukken, heeft het land geen goed gedaan. Bescheidenheid is iets wat PvdA al sinds Bos niet meer kent. (en hou toch eens op hem ingenieur te noemen... geen enkele praktijkervaring , en met alleen wat kreten , ben je nog geen deskundige)

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden5 aug. 2017 - 11:17

Rationeel gezien heeft Samsom natuurlijk gewoon gelijk. Maar ratio is in het politieke discours helaas een weinig gangbare valuta. Toch mogen we Samsom dankbaar zijn dat hij samen met Rutte er voor gezorgd heeft dat we Nederland weer langzaam maar zeker uit het moeras aan het trekken zijn. Jammer dus dat de linkse partijen allemaal weglopen voor regeringsverantwoordelijkheid. Ik ben blij dat het volgende kabinet Rutte er komt maar met wat meer linkse invloed mij liever zijn geweest.

Kaboel
Kaboel5 aug. 2017 - 11:14

Dit Kabinet heeft ongelofelijk veel fouten gemaakt. 1. De arbeidsmarkt is een chaos. 2. De zorgparagraaf is een ramp 3. Defensie is totaal uitgewoond en is in feite niets meer 4. De AOW verschuiving is een boekhoudkundige flut oplossing. Velen laten zich afkeuren nu. 5. Het Oekraïne verhaal is een groot bedrog gebleken. 5. Geen cent meer naar... Ik kan werkelijk niets goeds ontdekken behalve dat de begroting weer onder de 3% zit..

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 aug. 2017 - 23:51

1. De arbeidsmart is een chaos enkel En alleen doordat de pvda achterban (de oorspronkelijke maximale grootte van voor SP PVV en LPF) liever een uitkering ontvangt dan een vacature vervult. Klagen bij de.handophouders. 2. Als de zorg in Nederland een ramp Is dan bestaat goede zorg niet. Nog altijd hebben wij immers de beste zorg in de wereld. Klagen bij degenen die je een verwrongen perceptie aanpraten. 3. Klopt en dat Is precies de reden dat het nu demissionaire kabinet als eerste in een lange reeks sinds de val van de muur halverwege de omslag maakte van meer bezuinigen naar meer uitgeven aan defensie. Klagen bij paars 1.en 2 balkendende 1 2 3 en 4 en bruin 1. 4. Verschuiving naar andere uitkeringen Is standaard gedrag dat je bij elke wijziging ziet gebeuren. Klagen doe je daarover bij de ontvangers. Niet bij het kabinet. 5. Klopt maar dat Was al duidelijk toen de organisatoren van het referendum vertelden dat het hen niet om het verdrag ging maar om de politiek een lesje te leren. En vervolgens de referendumtekst niet "wilt u de politiek een lesje leren? " bleek te zijn. Klagen bij baudet en roos. 6. Geen cent meer naar dat Was natuurlijk een leugen en iedereen wist dat op.het.moment Dat ie uitgesproken werd. Mocht je enkel op grond.van die leugen VVD hebben gestemd en nu teleurgesteld zij over het geld dat alsnog naar de Grieken ging, klagen bij jezelf, en de.Grieken.

Alison Wong
Alison Wong5 aug. 2017 - 11:08

Deze man bewijst weer eens dat de PVDA helemaal van god los is. "Het lag niet aan het beleid". Wat een lachertje, die man.

2 Reacties
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden5 aug. 2017 - 12:14

De PvdA is al sinds haar oprichting van god los Wong, dat hoorde bij het plan.

vdbemt
vdbemt5 aug. 2017 - 17:59

Correctie. Samsom is van god los. Samsom is de PvdA niet meer. Die was met hem inderdaad van god los. Samsom is het nog steeds. De PvdA wil zich, zo lijkt, onder Asscher, opnieuw sociaal herpakken.

Bouwman2
Bouwman25 aug. 2017 - 11:02

Voorlopig zit dit kabinet er al vijf jaar en dat is heel wat als je bedenkt dat kabinetten hier kort zitten. Balkende ende heeft daar het patent op, maar dat is hem vergeven in een land dat toch niet uitblinkt in vergevingsgezindheid maar dat geteisterd wordt door primitief eigen belang eerst. Het uitzonderlijke van Diederik was nu juist dat hij het eigen belang liet voor wat het was en ook het tegengestelde belang zag. Uiteraard kwam dat hem duur te staan, want de nuance is hier in Nederland net zo zeldzaam als de pot met goud aan het einde van een regenboog. Nu is Diederik weg en zien we hem later wel weer ergens in de luwte terug. En de sociaal democratie is gedecimeerd. Dat is erger dan een vergissing van de kiezer, dat is een fout.

Kees777
Kees7775 aug. 2017 - 10:30

De middeninkomens werden keihard aangepakt (inkomensafhankelijke heffingskortingen zijn verkapte verhogingen van de belastingtarieven voor de middeninkomens). De inkomensafhankelijke huurverhogingen zijn ook slecht voor de middeninkomens. De ouderentoeslag verdween, waardoor ouderen met een laag inkomen en een spaarbedragje ook hun huurtoeslag zagen verdwijnen. De knip in de ouderenkorting is gebleven, waardoor ouderen met een inkomen van € 36.058 over de eerste € 1 extra inkomen een belastingtarief van ruim honderduizend procent krijgen (dit getal is niet overdreven). Heel ouderenzorg en jeugdzorg is kapot bezuinigd door het aan gemeenten over te dragen, met aanzienlijk minder financiële middelen. Verzorgingstehuizen zijn opgeheven. Het eigen risico is fors omhoog gegaan, zonder de mogelijkheid te geven om dit bij te verzekeren bij zorgverzekeringen. De BTW en accijnzen zijn enorm verhoogd, waardoor de economie in de grensstreken veel te lijden heeft. Dit beleid heeft Samsom ook niet kunnen verdedigen.

1 Reactie
richarrd
richarrd5 aug. 2017 - 11:46

Het is toch vooral de VVD die verantwoordelijk is voor de dingen die u noemt en toch niet de PvdA. Het was ook wel de PvdA die vóór de crisis bekend stond als de partij die overal een zak geld naar toe stuurde als er ergens een probleem was of wanneer iemand iets tekort kwam. Toen kwam de crisis en toen wilde Nederland dat daar een einde aan kwam en heeft een groot gedeelte van Nederland om die reden op een rechtse partij gestemd waardoor de invloed van die rechtse partijen toenam en dat is de reden dat er een ander soort beleid is gevoerd de laatste jaren.

Palladium
Palladium5 aug. 2017 - 10:29

Goedwillende ingenieur met activistisch bloed en misschien, heel misschien (alhoewel je voorzichtig moet zijn met politici) een goed hart. Maar zo ongelooflijk geen leider. Nou heeft Nederland een hekel aan leiders, maar Samsom maakte het wel erg bont.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz5 aug. 2017 - 10:17

Die laatste zin is nog het meest treffend.

1 Reactie
H.Witte
H.Witte5 aug. 2017 - 11:34

stuitend zelfs, voor de echte sociaal democraat.

ToBeOrBecome
ToBeOrBecome5 aug. 2017 - 10:15

Het is verbijsterend te moeten constateren dat Samsom nog altijd meent dat niet "de kiezer", maar hij gelijk had. Niet ziende dat de "overwinning" van de PvdA in 2012 grotendeels gebaseerd was op het afhaken van veel kiezers in een overstap naar PVV of SP vanwege de weinig constructieve en pragmatische houding van deze partijen. Aldus kreeg de PvdA en Samsom de overwinning in de schoot geworpen ondanks dat ik hem toen al geen staatsman vond, geen ruggengraat vond hebben, geen charisma vond uitstralen maar wel een hakkelende konkelaar met een brede grijns zag staan. Ik vond het beleid helemaal niet goed van Rutte II. Het kwam neer op lastenverzwaringen die burger en MKB veel schade brachten. Vervolgens steeg de staatschuld enorm door deze "krachtige" en "moeilijke" maatregelen die genomen werden. Uiteraard werd wel de hand boven het hoofd gehouden van het grootkapitaal (multinationals en banken) en volop meegewerkt aan de Europese nachtmerrie en het herstructureren van de Europese schulden (overhevelen van de private slechte leningen van banken naar de publieke omgeving van de lidstaten). Nee Diederik, zo goed was het niet en 9 zetels is nog geflatteerd doordat een harde kern zich nooit door feiten laat leiden.

ton14024
ton140245 aug. 2017 - 10:02

Maar die goeie ouwe Joop ligt tollend in zijn graf.

vdbemt
vdbemt5 aug. 2017 - 9:59

Och gossie. Het is hem echt in zijn bol geslagen. Maar goed dat Asscher nu de kar trekt. Die is ook mede-verantwoordelijk voor wat gebeurd is, maar heeft nu toch door dat het is doorgeslagen. Behalve de dooddoener 'het gaat beter met de economie', wat gaat er daaronder goed? De zorg? Slechter geworden. EN, zo blijkt nu, ook voor de staat NIET goedkoper. Werkgelegenheid? Minder werkelozen. Tja. Als je mensen die 2 uur werken, maar meer werk zoeken, meetelt als niet-werkeloos, dan lukt dat wel. We hebben 1 miljoen INactieven. En intussen willen werkgevers werknemers uit het buitenland. De woningmarkt? Staat op springen. Defensie? Politie? Onderwijs? Wát is er béter geworden?.

Johan eldert
Johan eldert5 aug. 2017 - 9:58

arroganter kan het gewoon niet. Maar goed dat samsom bij de pvda niet meer lijsttrekker is. ook menig senator bij de pvda is daar blij mee. want dat kinderpardon is een totale mislukking. hij heeft alleen een paar onder het pardon gekregen omdat hij zich vergist had in kinderen die onder nat regime vielen of gemeentelijk regime. de meeste onder gemeentelijk. de VVD wist dat en heeft samsom op dat punt een oor aan genaaid. economie: de bezuinigingen komen er al weer aan. opbrengsten vallen tegen. en de economische groei die we zien is WEER gebaseerd op schulden. daarnaast kon de EU economisch alleen herstellen door het miljarden AE project van de ECB. de huizenmarkt is een complete chaos mede door het falende beleid tav huurwoningen. de zorgkosten totaale niet onder controle. schippers heeft alleen het probleem over de schutting gegooid naar de burgers ouderenzorg totaal mislukt. maar dan ook echt totaal mislukt. geplande bezuinigingen niet gelukt, ouderen totaal ontredderd. zorgmedewerkers lopen overspannen de deur uit en komen niet meer terug waardoor er niet meer voldoende zorgmedewerkers zijn. werkeloosheid ligt helemaal niet laag. het zijn de nieuwe type berekeningen die doen lijken alsof de ww laag is. want de werkeloosheid onder zzp zit er niet in en mensen met kleine deeltijdbanen, en dus grotendeels werkeloos, zitten ook niet meer in de cijfers. jawel, de overheid past continue de cijfers aan om zo een gunstig beeld te vormen. infrastructuur: nederland loopt weer compleet vast. het NS debacle is nog altijd niet opgelost. hogesnelheidstrein miljarden aan verloren en niet opgelost. milieu: nederland nog altijd het allervieste jongetje van de de klas. dit kabinet heeft amper de bakens verzet en komende kabinet zal dat waarschijnlijk ook niet doen. aardgas: zo snel mogelijk oplossen horen we al vier jaar uit de mond van dit kabinet. maar nog altijd is er niets opgelost. mensen zitten nog steeds in kapotte woningen, vergoedingen zijn zo slecht dat mensen mentaal en fysiek failliet gaan. wow wat een goed kabinet samsom. waarom denk dat jou partijtje nog maar 9 zetels heeft? omdat je het goed gedaan heb>? arrogante lummel

3 Reacties
Doofenschmirtz
Doofenschmirtz5 aug. 2017 - 10:22

Ja mogelijk, maar het was desondanks politieke zelfmoord om zo als Asscher deed de verkiezingen in te gaan. Met de boodschap: Wij hebben alles verkeerd gedaan, alles moet anders en beter. Ja dan krijg je geen enkele stem natuurlijk. Het is trouwens onzin, er is best veel bereikt en meer zat er gewoon niet in. Wie beweert dat de PvdA de verzorgingsstaat geheel overind had kunnen houden is vergeten dat ook die partij nu eenmaal moet buigen naar de realiteit van de demografie. Er zijn minder werkenden en meer inactieven, vooral door de vergrijzing en daar is geen beleid tegen opgewassen. Je kunt die realiteit wel heel gemakkelijk in het smoel van de PvdA terug gooien met de opmerking dat zij de sociaaldemocratie hebben verkwanseld, maar dan kan je evengoed de weerman van het nieuws verwijten dat er deze winter teveel sneeuw heeft gelegen.

korheiden2
korheiden25 aug. 2017 - 11:31

@Johan : het is gemakkelijk kritiek leveren op Rutte II. Inderdaad, op vrijwel alle punten heeft u wel gelijk. Maar ik ben wel met Doofenschmirtz eens dat er niet meer in zat. De zorg is nu eenmaal kostbaar en intussen toch zo ongeveer van topkwaliteit. Er is niet genoeg werk voor iedereen. Waarschijnlijk zal volgens u de oplossing moeten komen van veel zwaardere belastingen voor rijken en bedrijven en een belastingverlichting voor de lage en de middeninkomens, zoals Groen Links bepleit. Dat diezelfde rijken en bedrijven al het grootste deel van de belastingen betalen en dus de Staat der Nederlanden overeind houden, is evident. Een middenkoers lijkt me nog altijd het meest wenselijk.

gimli55
gimli557 aug. 2017 - 15:44

Laat dat nu juist aantoonbaar niet juist zijn, de grote multinationals gebruiken allerlei manieren of belastingen te ontwijken en hebben door Rutte ook een verlaging van de vennootschapsbelasting mogen ontvangen. Ze betalen dus minder dan ze zouden moeten, en daarom betaalt de burger nu meer.

Piet de Geus
Piet de Geus5 aug. 2017 - 9:45

Het blijft grappig: Samsom die in de Kamer het smoel van de PvdA had moeten zijn verdedigt het kabinetsbeleid terwijl Kabinetsdeelnemer Asscher vol schaamte zegt dat het allemaal niks was. Asscher heeft met zijn zelfhaat de kiezer weten te overtuigen: jij en je kabinet waren helemaal niks, dus stemmen we wel op een andere partij. Had de PvdA een kans willen maken, dan hadden ze de rug recht moeten houden en de koers van Samsom moeten volgen: sta in ieder geval voor wat je de afgelopen jaren hebt gedaan.

2 Reacties
Buzzer
Buzzer5 aug. 2017 - 11:00

Wat een onzin , de PvdA had sowieso geen kans meer. Na het kiezers verraad van Samsom was het in feite al afgelopen.

Piet de Geus
Piet de Geus5 aug. 2017 - 14:30

"Na het kiezers verraad van Samsom" Je doelt op het eindeloze aantal maatregelen waarmee inkomens werden herverdeeld?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 aug. 2017 - 9:43

Hij heeft gelijk, het kabinet was een zegen voor het land dat er nu veel beter voorstaat dan voordat het kabinet begon, en echt niet uitsluitend door economische meewind uit het buitenland. Maar hij zal in de commentaren weer genadeloos afgemaakt door vele galspuwende onderbuiken.

4 Reacties
ToBeOrBecome
ToBeOrBecome5 aug. 2017 - 10:18

"Maar hij zal in de commentaren weer genadeloos afgemaakt door vele galspuwende onderbuiken" Dus iemand met een andere mening dan jij is ..... De mateloze arrogantie van je zin lijkt inderdaad veel op die wat Samsom tentoonspreidt.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz5 aug. 2017 - 10:24

Dat vrees ik dus ook, maar dan vooral door de ideologisch angehauchten, die zich wat minder willen aantrekken van de realiteit dat de te verdelen koek nu eenmaal kleiner is en over meer mensen moet worden verdeeld. Je kunt geen geld scheppen voor niks en in de veel geroemde tijden van Drees was de bevolking veel jongert en leefde men na het pensioen gemiddeld nog 7 jaar, dus de lasten waren veel gemakkelijker te spreiden. Ga daar nu maar eens aanstaan. Linkse partijen die mooi weer willen spelen moeten heel goed kunnen liegen vooral om te doen alsof alles zo kan blijven als dat het ooit was.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak25 aug. 2017 - 12:43

De kwestie is natuurlijk niet of "het land" er nu veel beter voorstaat dan voordat het kabinet begon, maar WIE in het land er nu veel beter voorstaan dan voordat het kabinet begon. Een dergelijke uitspraak is kenmerkend voor de misleiding die inherent is aan het valse nationalisme van rechts: ik heb helemaal geen boodschap aan "het land". De suggestie dat het "ons" (=werknemers) goed gaat als het goed gaat met "het land" (=de ondernemers) is niets anders dan een nationalistische versie van "Reagonomics" en dat is precies de neo-liberale economische visie die verantwoordelijk is voor het steeds groter wordende verschil tussen arm en rijk en de stagnatie van de economie

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 aug. 2017 - 23:56

Het gaat niet om mijn mening tobecome. Het Is een objectieve vaststelling van iemand die.net als jij geen VVD en geen Pvda fan is en nog nooit op 1.van die 2 gestemd heeft ondanks stemgerechtigd te zijn sinds 1986.

CM2
CM25 aug. 2017 - 9:36

Dit kabinet stond, hij monde van de MP, ons nog maar een paar jaar geleden te smeken om alsjeblieft een nieuwe auto en/of een nieuw huis te kopen, nadat Rutte II er alles aan had gedaan om het consumentenvertrouwen omlaag te krijgen. Denk aan de aanpak van de HRA en aan de vreemde plannen oor een inkomensafhankelijke zorgpremie. Van het laatste is nooit meer iets vernomen. Geen visie. Bizar dat Samsom daar nog iets goeds over durft te zeggen.