Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Diederik, hou vast aan je idealen!

  •  
01-10-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Je hebt de unieke kans om nu het kabinet Samsom 1 te formeren. Een kabinet dat zou kunnen inzetten op een beleid dat gebaseerd is op mededogen en duurzaamheid
Beste Diederik, Op 12 augustus verscheen de Groene Fee aan je bed. Ze wist dat je het opspattende water miste, het kwajongensgedrag, het dingen losmaken. Dat je in een politiek wespennest terecht gekomen was, waar de non-violent direct action die je tijdens zeven jaar Greenpeace leerde, zwaar op de proef gesteld werd. En ze wist dat de PvdA op slechts vijftien zetels gepeild werd, te weinig om het verschil te maken in een nieuwe regering. Uit respect voor je zeven jaar in dienst van duurzaamheid, mocht je drie wensen doen.
Je hoefde niet lang na te denken. Je eerste wens was om acht Drykorn kostuums aangemeten te krijgen, hoewel je wist dat je partijvoorzitter je zou vervloeken als hij ervan hoorde. Je tweede wens was twee keer zoveel zetels als de peilingen voorspelden, binnen een maand tijd dus. En je laatste wens was om Ruttes Rechtse Rotbeleid, zoals jij dat noemde in campagnetijd, uit het torentje te verdrijven.
De Groene Fee gaf je meer dan je vroeg. Je kreeg naast de kostuums ook nog acht Oger hemden+dassen, de gevraagde verdubbeling van het zeteltal werd vanwege je belofte Rutte uit het torentje te verdrijven, voorzien van een bonus van nog eens acht zetels extra. Met achtendertig zetels moest het kunnen lukken, en om het je nog gemakkelijker te maken zorgde de Groene Fee er ook nog voor dat de partijen die veelbelovend over dieren, natuur en milieu in hun verkiezingsprogramma’s geschreven hadden, een meerderheid haalden. Al je wensen vervuld, het eerste kabinet Samsom zou nog voor het herfstreces beëdigd kunnen worden.
Maar toen. Toen kwam de periode van verkenners en informateurs. De periode waarin nietszeggend breed glimlachen  het leek te winnen van alles wat je de Groene Fee gevraagd en beloofd had. Nooit had je tijdens je Greenpeace tijd kunnen denken dat je idealen te verwezenlijken zouden zijn via samenwerking met de directie van de kerncentrale Borssele of de rederij die de Nisshin Maru op walvisjacht stuurde.
En nu was je in de euforie van de ongekende verkiezingszege gaan geloven dat de kiezers die met een stem op jou Rutte uit het torentje hadden willen verdrijven, je een carte blanche gegeven hadden om Rutte aan een volgende termijn te helpen! Het waanidee dat er synergie zou kunnen uitgaan van het combineren van de verschillen van water en vuur, van dag en nacht. Van het corrumperen van de meest pregnante ideologische tegenstelling van de Nederlandse democratie, zoals Marcel van Dam schreef.
Diederik, wordt wakker en hou vast aan je idealen. Je moet er toch niet aan denken dat je je Drykorn pakken zult verslijten van het ongemakkelijk heen en weer schuiven in de Treveszaal bij het uitvoeren van Bernard Wientjesbeleid? Als vicepremier op de achterbank van een energielabel D dienstauto in het kabinet Rutte 2?
Je hebt de unieke kans om nu het kabinet Samsom 1 te formeren. Een kabinet dat zou kunnen inzetten op een beleid dat gebaseerd is op mededogen en duurzaamheid. Een kabinet dat niet geld centraal stelt, maar het meest kostbare wat we hebben: schone lucht, schoon water, biodiversiteit en het respecteren van de draagkracht van de aarde. Een kabinet dat het belang van de zwaksten zou beschermen tegen het recht van de sterkste. Een kabinet dat brede steun zou kunnen verwerven door niet alleen te leunen op een regenboogcoalitie in het parlement van PvdA, SP, D66, Groenlinks, Christenunie en Partij voor de Dieren, mogelijk gedoogd door 50+, maar ook ministersposten zou kunnen verschaffen aan verlichte VVD-ers en CDA-ers als Pieter Winsemius en Herman Wijffels. Een kabinet dat geschiedenis zou schrijven, en dat de kiezers die in de laatste maand voor de verkiezingen hun hoop en vertrouwen op jou stelden, niet zou beschamen.
Alle wensen die de Groene Fee vervulde, zouden ten goede kunnen komen aan het nieuwe beleid dat je zo vurig wenste. Verlies je nu je idealen, dan verlies je vertrouwen en de volgende verkiezingen. Jij hebt de sleutel van het torentje in handen, zoals je wenste. Wordt het Samsom 1 of Rutte 2? Maak je geen zorgen over de Eerste kamer. Dat hebben voorzitter de Graaf (VVD) en Eelco Brinkman (CDA) al laten weten, en Niko Koffeman heeft je een tip aan de hand gedaan hoe je het voorbeeld van Abraham Kuyper uit 1904 zou kunnen volgen als de senaat toch niet meewil. You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one!
Tot gauw!
Volg Marianne Thieme ook op Twitter

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

juliusvold
juliusvold1 okt. 2012 - 14:54

7 partijen? Dat is natuurlijk wat Samsom absoluut niet wil. Nederland heeft nu eindelijk een stabiele coalitie nodig en de PvdA en VVD zijn beide pragmatisch genoeg om hiervoor te zorgen. Daar hebben we geen splinterpartijtjes voor nodig.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 okt. 2012 - 14:54

Deze oproep zou gericht moeten zijn aan Emile en Alexander, Emile zal heel veel water in de wijn moeten doen voordat Alexander hem vertrouwd. Zonder dat dat eerst gebeurd is een oproep aan Diederik zinloos.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos1 okt. 2012 - 14:54

[Een kabinet dat brede steun zou kunnen verwerven door niet alleen te leunen op een regenboogcoalitie in het parlement van PvdA, SP, D66, Groenlinks, Christenunie en Partij voor de Dieren, mogelijk gedoogd door 50+] Hahahahaha. Echt geweldig. Waarom niet de hele kamer in het kabinet. Luchtkastelenkabinet. Cursus hoe ontwricht je het land. Lekker communiceren met 6 partijen. De politiek is al zo'n toren van Babel, maak er gelijk een monument van. En het idiote is ook dat de Roemers en de thieme's van deze wereld volstrekt niet zien dat D66 er geen trek in heeft en ook het CDA weinig profiel meer over zal houden. Crisis in Europa. Crisis in Nederland en crisis in het kabinet. Geinige opvattingen heb je toch.

boeie
boeie1 okt. 2012 - 14:54

Ik dacht dat D66 al geroepen had dat ze zeker niet over links wilden. Dit hele gejammer is dus onrealistisch (zoals we de partij kennen). Een mooi betoog voor een kiesdrempel...

toshiba
toshiba1 okt. 2012 - 14:54

Helaas marianne, het duurzame gooit hij al overboord. De groene maatregelen uit het lenteakkoord wordt geslachtofferd om automobilisten gesubsidieerd in de file te laten staan. Op duurzaamheid gaat nederland dus weer 4 jaar stil staan.

Janicg
Janicg1 okt. 2012 - 14:54

Mooie metafoor van Marianne over de groene fee. En zelf droom ik ook van zo'n wereld. Maar de links-rechts verdeling in Nederland is nog steeds grosso-modo 50-50. Het is dus theoretisch, met enig gepuzzel best mogelijk om een links- of een rechts kabinet te formeren , maar dan zit je in beide gevallen met een andere helft van de bevolking die boos is. In deze fase van onze samenleving is het zoeken naar compromis dus nog steeds het verstandigste, zo niet noodzakelijk. Het is dus (met het oog op de volgende ronde) hardstikke belangrijk om onze verhalen goed te vertellen. Om onze argumenten goed uit te leggen. Weet je, als je gelijk hebt, maar de tegenpartij ziet dat niet in, dan heb je het niet goed uitgelegd! Je moet het helder verwoorden, goed en eenvoudig uitleggen en in mooie bewoordingen. Dat doet de PvdDieren heel goed, met een programma in eenvoudige taal. Compliment. En dat moet je niet alleen in campagnetijd doen, maar nu. En al die tijd tot de volgende verkiezingen, want het verschuiven van overtuigingen is een traag en geleidelijk proces. En dat in een tijd waarin we niet meer veel tijd hebben. Slik.

nautica
nautica1 okt. 2012 - 14:54

De zwaai naar rechts van de PvvdA is buitengewoon pijnlijk voor allen die in een betere wereld geloofden.

Woeki Hypo
Woeki Hypo1 okt. 2012 - 14:54

Beste Marianne, Groene Fee en wakker dier. Wij dieren zijn voor een betere wereld zonder roof en prooi. Daarom hebben wij uit ons midden de mens geëvolueerd. Helaas is er bij de creatie iets misgegaan. Veel mensen beschouwen zichzelf nog steeds als roofdier en hun medemensen, hun eigen soortgenoten, zelfs als prooidier. Wij dachten dat de PvdA de prooidieren zou beschermen. Deze academische gedachte blijkt nu verkeerd te zijn. Zelfs bij de academische topwetenschap gaat er iets mis. De neoliberale economie is de topwetenschap van en voor de roofmensen. Door excellente wetenschappers opgesteld m.b.v. de egoïstische wiskunde! Een negatieve voortzetting van het darwinisme op sociaal gebied. De wetenschappelijk opgeleide bokito’s van de PvdA willen bij de roofmensen op schoot zitten voor een mooie carrière voor zichzelf, volgens de regels van dit extreem radicale darwinisme. Bij de overgang van dier naar mens heeft er dus duidelijk geen vooruitgang plaatsgevonden. Woeki Hypo.

Bernhardo
Bernhardo1 okt. 2012 - 14:54

Als politieke partijen vóór de verkiezingen duidelijk zouden kiezen voor een bepaalde coalitie, mits de kiezer hen die gunt, zou 't allemaal een stuk duidelijker zijn voor de kiezer, zowel vooraf als achteraf. Maar kennelijk is men daar te bang voor? Waarom probeer je een dergelijke strategie niet rond te krijgen voor de verkiezingen van 2014, Marianne?!

neutralist
neutralist1 okt. 2012 - 14:54

Diederik, hou vast aan je idealen! Als Rutte dat ook doet komt er geen kabinet Marianne, beide partijen zullen moeten toegeven. In de Tweede Kamer kun je nog zweven, in een kabinet niet meer. Dan moet je de werkelijkheid in.

tijsraman
tijsraman1 okt. 2012 - 14:54

Na de verkiezingen zien we de laatste 10-15 jaar drie mogelijkheden voor de kern van een kabinet: - VVD/CDA: ruk naar rechts. - CDA/PvdA: consolideren. - VVD/PvdA: consolideren. Het is wel duidelijk dat links zo niets kan bereiken. Rechts beleid van de VVD is altijd de derde hond die er met het been vandoor gaat. Willen we dit nu echt?

nautica
nautica1 okt. 2012 - 14:54

Als de man al idealen had voor de verkiezingen, ik geloofde ook in zijn praatjes, dan is nu wel gebleken dat hij maar 1 ideaal heeft, Samsom.

Spelchecker2
Spelchecker21 okt. 2012 - 14:54

Marianne, Een geweldig stuk. Dit is me uit het hart gegrepen! Uiteraard telt het eindresultaat, maar ik vrees met grote vreze dat Diederik ook die vermaledijde 'derde weg' nog gaat (her)ontdekken.

Proefkonijntje
Proefkonijntje1 okt. 2012 - 14:54

Maar echt hoor, de nieuwe kleren van de keizer Samsom zijn prachtig ….!

Monique Sparla
Monique Sparla1 okt. 2012 - 14:54

Laten we de "added value" die dit kabinet kan leveren aan de economische, ecologische en de sociaal maatschappelijke issues niet vergeten. Zeker als men gaat nu gaat investeren in meer diversiteit en een circulaire economie ontstaat er werkgelegenheid en nieuwe industrieën. Laten we die toch nodig hebben, toch? Heren Samsom en Rutte? Is een eerste stap niet dat een ieder energie onafhankelijker gaat leven en daarbij duurzamer kan gaan wonen van wezenlijk verschil zijn, of spelen er andere zaken op de achtergrond die wij niet weten? (omdat Samsom in een van zijn tweets zo graag de subsidies afschaft van zonnepanelen, hij heeft vast de Chinese ontwikkelingen op de markt onvoldoende bekeken) Is veilig, warm en gezond wonen niet een basis voor welvaart in een moeizame economie? En als dat voor alle lagen in de maatschappij geborgd kan worden zou toch groot goed zijn, toch? Want met alle respect voor het woord mededogen, het wordt te vaak als opvulling en als een bijproduct gezien in de wereld van oldschool economen. En voor de cijfer en feiten fetisjisten is het zwaar onbelangrijk. Maar voor hen over wie het gaat is het een wereld van verschil. Daarom is in mijn beleving hopen dat deze heren de juiste beslissingen gaan maken niet juist. Emile, Alexander, Jolanda, Marianne en Henk jullie invloed op de juiste wijze uitoefenen is hard werken maar zal mogelijk wel eens die steen in de rivier bedding kunnen verleggen waar behoefte aan is. Daar vertrouw ik meer op dan hopen op mededogen van oldschool economen.

frankvanwest
frankvanwest1 okt. 2012 - 14:54

Hierbij nogmaals bericht aan de kwasi-realisten en anti-duurzaamheidsevangelisten die eerder de realiteit van Marianne d’r oproep aan Samson niet onder ogen konden zien. Ik wil jullie graag nog eens voorleggen waarom haar voorstel geniaal en realistisch is. Het realistische zit hem natuurlijk niet in de kansberekening: daar kom ik zo op terug. Eerst het geniale: Marianne toont groot politiek inzicht en visie over een historische mogelijkheid en Samson’s sleutelrol én belang hierin en weet hem hierover op geniale toon te ‘ kietelen’. Dan 3 keer het realistische van haar oproep: 1) Deze regenboogcoalitie is echt politiek haalbaar: zie mijn eerdere reacties op haar stuk. Voor het grote draagvlak inderdaad graag inclusief CDA-er en oud Rabo-topman Herman Wijffels op Financieën, en VVD-er Winsemius op Milieu en Duurzaamheid (ja, inderdaad weer een eigen ministerie voor dit belangrijkste onderwerp) 2) Het zou ons land lichtjaren vooruit brengen op sociale waarden en duurzaamheid maar ook in strikt financieel economische zin zou het ons profijt brengen! Win, win, win. Mensen, doe toch eens de oogkleppen af en zie wat China en Duitsland doen op de nieuwe groeimarkten… 3) En dan de derde en mooiste realiteit: de keus om dit te realiseren ligt geheel in Samson’s eigen hand (en van zijn ‘superteam’ rondom hem). De VVD heeft écht géen ándere opties zonder de PvdA, dus Samson hoeft alleen maar de stekker eruit te trekken om zelf aan de knoppen te gaan zitten. Hij moet dit natuurlijk wel eventjes op het juiste moment en de juiste manier doen… Dan jullie punt: toegegeven dat er minder dan 10 % kans is dat dit gaat gebeuren. Minder dan 10 % kans dat Samson nog even moedig is op z’n 41e als op z’n 21e om zijn groene hart te volgen. Het komt er in feite op neer dat hij opnieuw moet doen wat hij al leek te hebben afgezworen: met rubberen bootjes de woeste baren op om meedogenloze ultinationals en banken te gaan belagen. Niet zo aantrekkelijk als je je net een stropdas hebt aangemeten en (blijkbaar ;-) vele drykorn kostuums hebt aangeschaft. Het goede nieuws: Diederik heeft waarschijnlijk minstens 2 maanden om moed te verzamelen. En als hij dan over een maand of twee gedesillusioneerd en stuk onderhandeld in zijn bedje ligt en de waterige, draderige en pijnlijke compromissen aan zich voorbij ziet trekken: op de woningmarkt, de arbeidsmarkt, de zorg en ontwikkelingssamenwerking en steken in zijn hart krijgt van de leegte in het duurzaamheidsbeleid, wellicht dat hij dan… dan toch plotseling het licht ziet en de moed vat om die historische premier te worden in de Nederlandse geschiedenis die alles kantelde (sorry voor de lange zin). Het zou een zeer verrassende, magistrale meesterzet zet zijn die eerder was voorbehouden aan kopstukken als Wiegel (maar dan met andere intenties). Maar nu een meesterzet die het hele land, zijn partij en het meest nog hem zelf meer ten goede zou komen dan in zijn stoutste dromen: maar je moet maar durven… Laten we Diederik daarom met z’n allen blijven kietelen en in zijn dromen blijven bezoeken tot hij in royaal lachen uitbarst zoals alleen de Dalai Lama dat tot nog toe kon ;-).

CliffClavin1993
CliffClavin19931 okt. 2012 - 14:54

Mooie open sollicitatie. En ik ben het er hartgrondig mee eens. Ik hoef die stompzinnige en hebzuchtige horde vernederaars en afpakkers van de VVD helemaal niet aan de macht. En ook niet hun rechtskundige instelling, trouwens, van de minimumstraffen en het beschieten van inbrekers en zo.

1 Reactie
boeie
boeie1 okt. 2012 - 14:54

en ik de populisten van de SP niet, maar je kunt geen anti stemmen uitbrengen maar ondanks dat wordt het (gelukkig) gewoon het midden.

JoopSchouten
JoopSchouten1 okt. 2012 - 14:54

Helemaal goed ! Maar ja, Diederik schrijft geen stukjes én liet de SP sstikken.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 okt. 2012 - 14:54

Dat zie je verkeerd. Roemer heeft meermaals opgeroepen tot de vorming van een centrum-links kabinet. Dat betekend dus dat Roemer degene is die de SP uitsluit.

[verwijderd]
[verwijderd]1 okt. 2012 - 14:54

De kiezer heeft gesproken, en de twee predikers van het duurzaamheidsevangelie, Thieme en Sap, hebben samen een magere 4% van de stemmen gekregen. Een beetje meer bescheidenheid zou jullie daarom sieren.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19931 okt. 2012 - 14:54

Jouw post is (onbedoeld) erg komisch. Want je impliceert dat we op grond van de uitslag maar beter niet kunnen spreken over het belang van duurzaamheid. Je minachtende woord 'duurzaamheidsevangelie' verraadt je. Laten we alle natuurlijke bronnen dan maar zo snel mogelijk uitputten. Laat er nog alarmerend veel méér plant- en diersoorten uitsterven dan er toch aan doen, ten bate van de persoonlijke behoeften van Blits de Kikker. Mensen als jij veroorzaken bij mensen als ik: 1. een onvoorstelbaar diep pessimisme over de aard van de menselijke soort; 2. een naargeestige overtuiging dat de Bijbelse profetieën zoals opgetekend in het Boek Openbaringen (Armageddon, het einde van de wereld) zullen uitkomen; 3. een gevoel dat de strijd tegen het excessieve neoliberalisme (vertegenwoordigd door lieden die nooit niks nergens iets werkelijk om geven en vinden dat hard in de auto scheuren mooier is dan andere mensen en de natuur) in verhevigde vorm dient door te gaan. Kijk, beste Blits de Kikker: ik laat me door jouw soort niet dat kapot maken wat mijn dierbaar is.

Centurion2
Centurion21 okt. 2012 - 14:54

Waar heeft deze vrouw het over? De verkiezingen hebben duidelijk twee partijen aangewezen; VVD en PvdA. Dat lijkt mij een duidelijk mandaat van de kiezer. Dat gezeik van het stemmen op de één de bedoeling was om de ander uit de regering te houden moet ook eens kappen. Het hoogste woord over 'samenleving' behalve als de ideeën je niet aanstaan. Marianne denkt dat als je 41 zetels negeert, ze er ook niet zijn of zo? Stop met boomknuffelen en ga wat nuttigs doen alsjeblieft.g

1 Reactie
RvDugt
RvDugt1 okt. 2012 - 14:54

Wat een onzin, je stemt op een partij en niet op een coalitie. Er kan dus ook helemaal geen mandaat van de kiezer zijn voor deze coalitie, natuurlijk beweren deze partijen en een deel van hun achterban anders. Dat er een coalitie ontstaat is slechts inherent aan het systeem waarop wij politie bedrijven.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet1 okt. 2012 - 14:54

Bent u, Marianne Thieme, volslagen krankzinnig geworden of zo? Is de verkiezingsuitslag volstrekt langs u heen gegaan? Een kabinet Samsom 1? Mevrouw Thieme, ik heb nieuws voor u: de PvdA is niet als grootste partij uit de bus gekomen bij de laatste verkiezingen. Het nederlandse volk heeft voor het eerst in jaren een duidelijke uitspraak gedaan waarbij twee partijen als overgrote winnaars uit het strijdperk zijn gekomen, maar u wenst dit gegeven kennelijk te negeren en pleit voor een coalitie van de nummer twee met een hele kudde splinterpartijtjes. U heeft een zeer bizar gevoel voor democratie.

1 Reactie
Ter Havested
Ter Havested1 okt. 2012 - 14:54

De PVDA is helemaal niet belangrijk in deze. CDA en D66 hebben hun kiezers beloofd links niet aan een meerderheid te helpen. Dus een kabinet Samsom 1 is onmogelijk, punt. Het enige "sociale" alternatief is PVDA/VVD. Vanuit dat standpunt gezien, is het voor mij volslagen onzinnig, noem het maar zelfs dom, dat de SP, Groen Links en PvdD steeds weer tegen de schenen van de PVDA staan aan te trappen. Ze beweren alle drie op te komen voor hun idealen maar zetten door die interne linkse strijd zich zelf steeds weer buitenspel. Links kan alleen een meerderheid creeeren wanneer zij kiezers van rechts naar zich toe weten te trekken. Dat doe je niet door oppositie te voeren tegen een linkse partij maar door rechts keihard aan te pakken. Maak die verschillen duidelijk !!!

frankvanwest
frankvanwest1 okt. 2012 - 14:54

Beste Marianne, Laat je niet van je stuk brengen door al deze kwasi-realisten. Je hebt de zetels goed geteld en wij weten dat Samson hier geschiedenis zou kunnen schrijven. Wij weten wat zijn ware aard is, wat zijn werkelijke drijfveren zijn en dat hij alleen nog even wakker moet worden van zijn 'machtsshock'. En ja, zeker weten dat al deze splinter-partijtjes over hun regenboog-schaduw kunnen heenspringen als dit duurzaamheidsvisoen werkelijkheid zou mogen worden. Natuurlijk zal het D66 wel wat tijd en massage kosten voordat ook zij de potentie kunnen overzien, ook voor henzelf, van zo'n onverwacht adagium. En natuurlijk moet Samson nu eerst zijn democratische schijnbewegingen blijven maken. Feit blijft: dat de VVD overwinningsnederlaag geen andere reele opties heeft en de PvdA wel degelijk meerdere. Blijf Samson dus maar kietelen en in zijn dromen bezoeken todat de sigaren bij Rutte niet meer zo vrolijk smaken...en hij zich zijn echte grote droom gaat herinneren. Kortom: complimenten voor een fantastisch appel in mooi verhalend proza! En aan de 'antiduurzaamheidsevangelisten': ja, dat zou een zegen zijn voor de nederlandse economie en zijn bedrijfsleven! (denk daar dan nog maar eens even wat langer over na)

1 Reactie
Ter Havested
Ter Havested1 okt. 2012 - 14:54

Frank, u gaat voorbij aan de enorme verschillen tussen D66 en de SP. De een gaat niet zonder de ander wilt u een Samsom1 realiseren. Het "masseren" van D66 zal niet voldoende blijken om die verschillen op te heffen. Daarbij onderschat u dan Pechtholt. Pechtholt weet dat hij in een machtpositie zal komen en eisen zal stellen die lijnrecht tegenover SP standpunten zullen staan. Daarnaast zijn de SP em D66 twee partijen die floreren bij het voeren van oppositie. Regeringsdeelname zal betekenen dat een of beide partijen heel veel standpunten moet inleveren. Ze zullen onherkenbaar worden voor hun kiezers met alle gevolgen vandien. Laat u mij dan maar een kwasi-realist noemen, de toekomst zal uitwijzen in hoeverre u daarmee gelijk krijgt.