Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Die Linke-leidster Sahra Wagenknecht stapt op

  •  
11-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
236 keer bekeken
  •  
31498855998_12927fb054_k

© cc-foto: Jochen Mabuse https://flic.kr/p/PZrSu7

Sahra Wagenknecht, de omstreden icoon van de SP-achtige Duitse partij Die Linke, trekt zich terug. Wagenknecht baarde vorig jaar opzien met de oprichting van Aufstehen , wat een brede linkse buitenparlementaire beweging had moeten worden maar die al gauw in opspraak raakte door anti-migratie standpunten.
Wagenknecht is ook duo-fractievoorzitter van de 69 zetels tellende Die Linke in de Bondsdag, het Duitse parlement. Onlangs was ze gedurende twee maanden afwezig, volgens eigen zeggen wegens oververmoeidheid. Maandag heeft ze de partij laten weten niet opnieuw kandidaat voor het voorzitterschap te willen zijn in september. Ook heeft ze afscheid genomen van Aufstehen. De beweging zou zwaar lijden onder een interne machtsstrijd en vooral van bovenaf zijn opgezet terwijl het tegenovergestelde wordt voorgewend.
Op het congres van Die Linke, voor de zomer, leed Wagenknecht al een grote nederlaag omdat leden niet mee wilden gaan in haar retoriek tegen vluchtelingen en migranten. Een grote meerderheid stemde voor een pro-vluchtelingenbeleid.
cc-foto: Jochen Mabuse
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.