Joop

Die Linke breekt met migrantenfobie Wagenknecht en schuift vluchtelingenredder Rackete naar voren

  •  
24-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2806 keer bekeken
  •  
rackete

Een forse koerswijziging bij Die Linke. De Duitse linkse partij hoopt bij de Europese verkiezingen van volgend jaar op een wederopstanding aan de hand van Carola Rackete. Zij werd bekend als kapitein van het reddingsschip Sea-Watch 3. Vier jaar geleden arresteerden de Italiaanse autoriteiten haar vanwege haar hulp aan bootvluchtelingen.

Over de linkse geloofsbrieven van Rackete hoeft niet te worden getwijfeld. Ze omschrijft zichzelf op Twitter als ‘ecologist’ en ‘antifa’. De afgelopen jaren was Rackete onder meer betrokken bij een groot aantal protesten voor klimaatrechtvaardigheid.

Dat Rackete kandidaat wordt voor Die Linke is desalniettemin allesbehalve vanzelfsprekend. De linkse partij verkeert in een crisis als gevolg van het eigengereide optreden van de voormalige fractievoorzitter Sahra Wagenknecht. Zij houdt in de Bondsdag toespraken vol Kremlin-propaganda, voert een verbeten oorlog tegen ‘woke’ en dreigt regelmatig met de oprichting van een eigen partij.

Met de keuze voor Rackete geeft het bestuur van Die Linke nu een duidelijke boodschap af, schrijft Stern. “De partij wil zich losmaken van Sahra Wagenknecht, die telkens weer kritiek heeft op het linkse vluchtelingen- en klimaatbeleid van haar partij.” TAZ wijst erop dat de voorheen partijloze Rackete “op een geloofwaardige manier staat voor een maatschappelijk engagement dat de betekenis van linkse politiek op een heel praktische manier zichtbaar maakt”.

Op Twitter erkent Rackete dat haar kandidatuur voor het Europarlement “geen gemakkelijke beslissing was”. Maar, schrijft ze, “we moeten strijden tegen de klimaatcrisis en het fascisme op alle niveaus”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Bulle Kooij
Bulle Kooij24 jul. 2023 - 13:43

De extreem-linkse en oud-socialistische aanhang van Die Linke bestaat uit Putin-versteher en heeft een afkeer van de migranten. Wagenknecht belichaamt ze slechts. Dat Carola Rackete ze op andere ideeën zou kunnen brengen is een illusie.

2 Reacties
Zandb
Zandb25 jul. 2023 - 7:45

Bulle Als u van een extreem-linkse aanhang (van Putinversteher) spreekt, bedoelt u dan echt dat deze partij de democratie ondermijnt? En dat zou u dan ook nog eens aan kunnen tonen? Afgezien daarvan: Als Die Linke, o.l.v. van Rackete zus stemt en de aanhang zou zo willen, heeft ze dan de partij niet veranderd?

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen26 jul. 2023 - 11:33

@Zandb: Als ik het onderstaande artikel goed begrepen heb (en dat acht ik niet uitgesloten) zijn degenen die, zoals Wagenknecht propageert, pleiten voor het opgeven door Oekraïne van land in ruil voor zogenaamde vrede, wel degelijk bezig met het ondermijnen van democratie. En dát niet alleen: ze zijn bovendien bezig met het ondermijnen van het internationale recht en het uitleveren van een volk aan een bewezen sadistische dictatuur. Een en ander dan ook nog eens met een opgeheven moralistisch vingertje. https://www.raamoprusland.nl/dossiers/oekraine/2411-moet-kyiv-onder-druk-worden-gezet-om-land-te-verruilen-voor-vrede

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout24 jul. 2023 - 11:54

Tegenover de reacties van rechts, het ''verlichte midden'' en linksliberalen (@Martin van de Linde): De Nederlandse politieke arena ontbeert een Sahra Wagenknecht en dat valt zeer te betreuren. De thema’s die ten grondslag lagen aan de vele pogingen die Wagenknecht de afgelopen decennia heeft gedaan om links weg te voeren van het neoliberalisme van de derde weg van marktwerking, globalisering en meritocratie en terug te voeren naar de basisprincipes van het socialisme: van ieder naar zijn mogelijkheden, voor ieder naar zijn behoeften, geheel conform het model dat zij in haar dissertatie had uitgewerkt. Van de antikapitalistische stroming in Die Linke tot, recentelijk, het bovenpartijdige Aufstehen waaraan, naast Wagenknecht en haar echtgenoot Oskar Lafontaine, oud-minister en -parlementslid voor de SPD, bijvoorbeeld ook de eurosceptische socioloog Wolfgang Streeck zich had verbonden. https://www.groene.nl/artikel/de-zelfgenoegzamen-dat-zijn-de-welgestelde-hipsters ''Toespraken vol Kremlin-propaganda'' is al weerlegd door Wolfgang Streeck (te groot om voor "Putin-versteher'' te worden uitgemaakt: Taking everything together, there seems to be a concerted attempt by the United States and NATO to drag Germany into the war, in an increasingly prominent and active capacity.) als bandwagon fallacy in "Germans to the front" zoals deskundig en moedig in Sahra Wagenknecht: ABRECHNUNG mit Propaganda-Medien! https://www.youtube.com/watch?v=Ps5B4-UuMu4

de passie preker
de passie preker24 jul. 2023 - 10:53

Ik mij altijd oprecht afgevraagd hoe iemand met een geweten bootvluchtelingen kan oppikken en in plaatst van terugbrengen, wekenlang kan rondvaren totdat de omstandigheden aan boord zo onmenselijk zijn dat ze uiteindelijk ergens meer dood dan levend aan land mogen worden gebracht.

1 Reactie
r v b
r v b25 jul. 2023 - 9:13

Iemand belemmeren te vluchten, dat is het meest onmenselijke. VVD, Kim Jong Il en Wilders zouden trots op u zijn.

Bulle Kooij
Bulle Kooij24 jul. 2023 - 10:30

Die Linke is een links-extremistische pro-Russische en anti-immigranten partij vanwege haar aanhang en niet vanwege Sahra Wagenknecht die deze opvattingen belichaamt. Of deze Carola Rackete zich pro Putin's Rusland en voor open grenzen gaat opstellen durf ik sterk te betwijfelen naast de vraag wat de huidige aanhang dan doet.

Sonic2
Sonic224 jul. 2023 - 10:07

Die Linke faalt in Duitsland. Maar dat lees je niet in de Telegraaf. Dat zwijgt ultra rechts hier ook elke keer dood. Dat ook de Deense partij electoraal geen schim meer is van wat ze in de jaren 80 en 90 waren( boven de 40% toen) hoor en lees je ook nergens. Links moet met een onafhankelijk verhaal komen wat betreft vluchtelingen. Niet meegaan in de hysterie van ultra rechts, maar onafhankelijk en weloverwogen met een verhaal komen wat de complexiteit van dit vraagstuk omvat.

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout24 jul. 2023 - 12:04

"Links" en Die Linke is wat anders, Sonic. Die Linke is een politieke partij die onder Wagenknecht in Duitsland 10% van de stemmen als maximum binnenhaalde.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans324 jul. 2023 - 9:50

"Over de linkse geloofsbrieven van Rackete hoeft niet te worden getwijfeld. " Daar is juist alle reden toe als je je aansluit bij een extreem linkse partij van 'Putin-Verstehers'. Er mankeert dan wel wat aan je politieke instincten, zeker als je je afficheert als strijder tegen facisme.

EenMening3
EenMening324 jul. 2023 - 9:44

Die Linke heeft hele foute wortels, die liggen in "die sogenannte DDR". Het begrip "democratisch" klinkt in die context enigszins hol. Ze zijn anti-NAVO en in de praktijk pro-Poetin. Dat maakt het een hele foute partij.

2 Reacties
Sonic2
Sonic224 jul. 2023 - 11:12

AFD is een hele zeer foute partij. Waarom heeft u altijd de neiging alleen maar zogenaamd links extremisme aan te pakken? Wanneer pakt u eens de Duitse PVV aan?

EenMening3
EenMening324 jul. 2023 - 22:38

@Sonic Het gaat in dit artikel over Die Linke en niet over de AfD De AfD is natuurlijk ook een hele fout partij. In met name Oost-Duitsland is de AfD zeer sterk. En dat is zeer zorgelijk want Duitsland is het machtigste land van Europa, en de geschiedenis leert dat onze schneidige Oosterburen de neiging hebben om achter een Führer aan te marcheren. Dat zie ik in het enigszins vrijgevochten Nederland niet snel gebeuren. Seyss-Inquart kwam in 1943 tot de ontdekking dat het overgrote deel van de Nederlanders niet gevoelig was voor de nazi-ideologie omdat Nederland een heel andere, meer democratische traditie had. Hij gaf zijn pogingen op en schroefde de terreur sterk op. Het grootste deel van de Duitsers volgde daarentegen hun Führer. Tijdens de oorlog maakte het niet uit of je gereformeerd, socialist, liberaal of communist was. Het enige wat telde was dat je de nazi-ideologie afwees en aan de kant van de geallieerden stond. Nu geldt hetzelfde m.b.t. Rusland en Poetin. Ben je voor de NAVO en Oekraïne dan sta je altijd aan de goede kant., ben je dat niet dat zit je fout. Putinversteher zijn zelfs hele foute mensen, vergelijkbaar met NSB'ers. Je kunt dus precies aanwijzen welke Nederlandse partijen fout zijn. Dan zijn de partijen die contacten met Poetin onderhouden en tegen de NAVO en Oekraïne zijn.

Frits Jansen
Frits Jansen24 jul. 2023 - 9:43

Duitsers zijn heel "groen", dus deze dame kan de nodige stemmen trekken. Wat er in Sahra Wagenknecht is gevaren weet ik niet. Ze is zelf half Iraans, zou dus met migranten moeten sympathiseren. Ze is (was?) getrouwd met "Linke" oprichter Oscar Lafontaine. Is die ook geradicaliseerd of heeft hij haar niet meer in bedwang? Sahra heeft nog in Groningen gestudeerd. En nu staat ze dus pal achter Poetin. Waarom weet ik niet, en wil ik eigenlijk ook niet weten.

5 Reacties
ChefSache
ChefSache24 jul. 2023 - 10:27

‘ Duitsers zijn heel "groen", dus deze dame kan de nodige stemmen trekken.’ Dat valt in de praktijk reuze mee, kerncentrales worden gesloten en miljoenen huizen worden nog met stookolie verwarmd. ‘ Ze is zelf half Iraans, zou dus met migranten moeten sympathiseren. ’ Waar staat deze regel geschreven? En er zit nogal wat verschil in het ‘sympathiseren’ met vluchtelingen en/of migranten en de poort wagenwijd open zetten.

Mirzas
Mirzas24 jul. 2023 - 17:49

"Of heeft hij haar niet meer in bedwang" en dat zo losjes tussen neus en lippen door. U heeft uw seksisme niet in bedwang.

Molly Veenstra
Molly Veenstra24 jul. 2023 - 21:39

'Ze is zelf half Iraans, zou dus met migranten moeten sympathiseren' De realiteit gebiedt mij je te vertellen dat het zo niet werkt, Frits. Ayaan Hirschi Ali. Dilan Yeşilgöz.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jul. 2023 - 7:39

Van studeren in Nederland/Groningen hoef je niet links te worden.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen26 jul. 2023 - 12:13

De laatste keer dat ik in Duitsland was (twee weken geleden) reden daar nog vrachtwagens rond die reclame maakten voor elektriciteit uit bruinkool omdat bruinkool zo duurzaam zou zijn.

Left is not right
Left is not right24 jul. 2023 - 9:16

Antifa, de club die Hamburg kort en klein sloeg tijdens een G20 vergadering. Iemand die zich daarmee associeert is geen haar beter dan iemand die intimidatie en vernieling van FDF goedkeurt. Tot zover de geweldloze klimaatprotesten in Duitsland, zo lijkt het.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 jul. 2023 - 11:56

Zou best kunnen, alleen vraag ik mij af of dat sommigen gaat overtuigen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 jul. 2023 - 9:13

Goede zaak. Wagenknecht behoort tot oud links incl. dubieuze opvattingen met een sterke nationalistische inslag. Die tijd laten die Linke nu achter zich. Over oud links schreef Schimmelpenninck vandaag een rake column waar ik mij 100% in kan vinden. Het is onsmakelijk dat Oud-links de welvarende middenklasse blijft aanpraten dat zij de verworpenen der aarde zijn https://www.volkskrant.nl/a-bee4952c7

1 Reactie
ChefSache
ChefSache24 jul. 2023 - 10:36

Die column laat vooral er goed zien waarom de PvdA al jaren in de oppositie zit.

ChefSache
ChefSache24 jul. 2023 - 9:11

Dan is het te hopen dat Wagenknecht een eigen partij op gaat richten, denk dat er maar weinig mensen zitten te wachten op lui zoals Bracke.

Pindaklaas
Pindaklaas24 jul. 2023 - 9:10

Mooi, we kunnen veel meer Links gebruiken in de EU.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 jul. 2023 - 11:57

Bedoel je meer linkse partijen of meer linkse stemmers? Want nu lijkt het eerste meer het geval te zijn dan het tweede.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten24 jul. 2023 - 8:55

Goed zo. Links en vreemdelingenhaat gaan niet samen.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 jul. 2023 - 11:58

Bij rechts ook niet.

BrotherV
BrotherV24 jul. 2023 - 14:18

lol @ihag