Joop

Die banken willen ons gewoon van het papiergeld af krijgen

  •    •  
02-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
335 keer bekeken
  •  
4403623777_6d38bc6e29_k

© cc-foto: Rene Gademann

De burger dient zoveel mogelijk met zijn pinpas te betalen. Dan zijn diens gangen des te gemakkelijker na te gaan en valt het uitgavenpatroon goed te controleren
ABN AMRO is de volgende bank die de handdoek in de ring gooit. De bank heeft met onmiddellijke ingang 470 geldautomaten – tijdelijk – gesloten uit roerende zorg om de veiligheid der omwonenden. Misdadigers proberen de flappentap immers met grof geweld op te blazen. Het is een wonder dat er nog geen doden bij zijn gevallen.
Zeggen de banken.
Er is natuurlijk een manier om het aantal plofkraken terug te brengen: zet in de stille uurtjes bewaking bij de automaten. Het moet de banken geen moeite kosten om dat te organiseren. Ze binden tenslotte zelf de kat op het spek. Ze hebben de afgelopen decennia op grote schaal kantoortjes gesloten en het bijbehorend personeel op straat geflikkerd. Het onverwachte gerecht aan gebakken peren hoort dan ook aan hun tafeltje te worden geserveerd en niet aan dat van anderen.
Toch schuiven de bankiers  de schotel door naar de ‘klanten’. Die moet maar naar een of andere kantorenwijk zonder bewoners gaan om daar een geldautomaat te zoeken. Het merkwaardige is dat zo’n lokatie door  gebrek aan omwonenden en getuigen juist bij uitstek geschikt is om te worden opgeblazen.
Er zit dan ook iets heel anders achter dat sluiten van geldautomaten. De banken en de overheid proberen gezamenlijk het gebruik van bankbiljetten te ontmoedigen. De burger dient zoveel mogelijk met zijn pinpas te betalen. Dan zijn diens gangen des te gemakkelijker na te gaan en valt het uitgavenpatroon goed te controleren. Voor de banken is het bovendien een stuk goedkoper. Ze kunnen een heleboel dure infrastructuur opdoeken en hun ‘klanten’ zelf het werk laten doen in het kader van het zogenaamde internetbankieren. En als ze zichzelf naar het idee van de bank onvoldoende beveiligen, geeft die niet thuis als onverlaten hun rekening leeg halen.
Die plofkraken zijn een geluk bij een ongeluk. Ze bieden een mooi populistisch argument om geldautomaten definitief af te sluiten.
Dan kan de ‘klant’ geen kant meer op als straks de nieuwe financiële logica wordt ingevoerd van de negatieve rente. Pas op: geld sparen kost geld. Maar de burger moet in de toekomst steeds meer zijn best doen om nog aan bankbiljetten te komen.
Geen wonder dat alternatieven, zoals Hawala bankieren , steeds meer in zwang raken. Het mag natuurlijk heel erg verschrikkelijk niet, net als illegaal vuurwerk en pillenhandel. Je merkt hoe de machthebbers beginnen er jacht op te maken. Logisch, want het gaat om geldstromen die zich aan hun waarneming onttrekken.
Momenteel is Hawala bankieren vooral een zaak van mensen met familie in Afrika en het Midden-Oosten, maar je zult merken dat dit systeem zich uit gaat breiden naar de hele samenleving. Hoe werkt het? Jij betaalt een rekening in cash aan meneer A. Die geeft een versleuteld telefoontje aan zijn zakenrelatie meneer B, een gemeente of een werelddeel verderop. Die betaalt contant uit aan de begunstigde. Deze heeft, eveneens via een versleuteld telefoontje, de benodigde code  gekregen. Als iemand meneer B. benadert om een rekening te voldoen aan een relatie in het rayon van meneer A. werkt het precies hetzelfde. Zo houden ze  elkaar financieel in evenwicht. A en B leven van de commissie. In de middeleeuwen handelden de kooplieden van Brugge, Genua en Venetië hun financiën op ongeveer dezelfde manier af.
Het is belangrijk dat de burger zich zijn contante geld niet af laat pakken, chartaal geld zoals de spindoctors van de banken het noemen als ze ons proberen wijs te maken hoe ontzettend uit de tijd dat is. Contant geld is vrijheid.
De banken zullen nog spijt krijgen van hun beleid om de ‘klanten’ zoveel mogelijk met hun rug tegen de muur te drukken. En de overheid, die dit in feite toejuicht, ook. Ze leveren uiteindelijk alleen maar een bijdrage aan de groei van de zwarte economie.
 
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (89)

Rearden7
Rearden74 dec. 2019 - 19:12

Vergeet ook niet Han, dat "dissidenten" in een cashloze maatschappij snel de mond gesnoerd kan worden, bijv. door hun betaalverkeer af te sluiten. In Frankrijk zijn inmiddels grote blokkades, en raakt brandstof op (1). Blokkeerfransen kunnen na identificatie (inmiddels hangen overal camera's) door overheden snel financieel worden aangepakt, zonder dat hier enige rechtsspraak aan te pas komt. Klinkt allemaal Orwelliaans, maar dit lijkt wel waar Europa naartoe gaat, alhoewel de Duitsers (net als Japanners) niets voor louter electronisch betalen lijken te voelen, met dank aan voormalig big brother DDR. 1. https://www.thelocal.fr/20191202/oil-depot-blockages-cause-fuel-shortages-in-france

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 dec. 2019 - 5:46

Ik kan geen 5 km ver komen om bij een automaat te komen tenzij ik een halve dag onderweg ben met behulp van extra vervoer. Maar blijkbaar is dat niet belangrijk buiten de stad. Arme oudere, zieke mens!

7 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 dec. 2019 - 5:47

Hoorde ik in het vragenuurtje! Wat een deceptie dat niemand daarop reageerde!

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 dec. 2019 - 5:48

'bijzonder' vervoer.....

webmaatje
webmaatje4 dec. 2019 - 8:16

Er zijn plaatsen war een mobiel bankantoor regelmatig komt. Bij sommige banken kan iemand geld bij je thuis brengen. Misschien kan je eens naar die mogelijkheden vragen of dat samen met anderen doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 dec. 2019 - 9:31

Vroeger moesten mensen naar de bank om geld te halen of naar het postkantoor. De automaat was een enorme verbetering. Altijd open ook. Jammer als die ook weer verdwijnt net als het bankfiliaal om de hoek.

Mr x Mr y
Mr x Mr y4 dec. 2019 - 16:10

“Bij de plofkraken werden hele straten vernield, alle ruiten vlogen eruit en auto's raakten beschadigd. Omwonenden verzochten de bank om de automaten weg te halen.” https://www.ad.nl/economie/abn-sluit-470-geldautomaten-vanwege-plofkraken-jammer-maar-niet-het-einde-van-de-wereld~aea2d9d0/

Mr x Mr y
Mr x Mr y4 dec. 2019 - 17:14

En gewoon pinnen, chippen of bijpinnen bij de supermarkt? Is dit nou echt een probleem? Los dat de ABN gewoon enkel bepaalde typen laat vervangen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 dec. 2019 - 15:24

Ja die 5 km is echt een probleem!

adriek
adriek3 dec. 2019 - 20:55

Hoe moeilijk is het eigenlijk om in een geldautomaat een gasdetector te zetten en die te koppelen aan een al dan niet luid alarm en/of een afzuigsysteem?

1 Reactie
Hoofdschuddend
Hoofdschuddend4 dec. 2019 - 6:31

Automaten worden tegenwoordig niet meer met gas opgeblazen maar met explosieven. De meeste automaten hebben gasdetectie.

4Vier!
4Vier!3 dec. 2019 - 19:57

Ik vind het al vrij belachelijk dat mensen er “maar” 5 km voor moeten reizen.

Mr x Mr y
Mr x Mr y3 dec. 2019 - 19:40

Het waren gewoon de omwonenden die vroegen om de automaten weg te halen. Bepaalde andere typen blijven gewoon staan en komen ook terug op de plaatsen waar nu de automaat gesloten wordt. Niets aan het handje dus. Andere banken laten hun automaten overigens staan. Het zal altijd mogelijk zijn om het geld thuis te hebben indien wenselijk. De vraag is überhaupt of iemand 25k in een sok thuis wil hebben bij een negatieve rente, of het geld wil investeren in klompjes goud onder zijn bed.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst4 dec. 2019 - 0:40

Waar haal je dat vandaan? Dat de omwonenden het vroegen?

Mr x Mr y
Mr x Mr y4 dec. 2019 - 16:03

“Bij de plofkraken werden hele straten vernield, alle ruiten vlogen eruit en auto's raakten beschadigd. Omwonenden verzochten de bank om de automaten weg te halen.” https://www.ad.nl/economie/abn-sluit-470-geldautomaten-vanwege-plofkraken-jammer-maar-niet-het-einde-van-de-wereld~aea2d9d0/

Jansen7
Jansen73 dec. 2019 - 16:48

Schot in de roos Han. Zie, los van de positieve reacties, ook de kritiek: geen woord over de negatieve rente en wat ik er nog aan kan toe voegen: zie de schuldenproblematiek, ook helemaal doodgezwegen in dit verband. Er komt natuurlijk een dag dat mensen de banken niet meer vertrouwen als ze kijken naar de schuldposities en dat willen zowel banken als overheden voor zijn.

JoostV2
JoostV23 dec. 2019 - 16:30

Wat zou er dadelijk duurder zijn? Die commissie of de maandelijkse bijdrage en de negatieve rente (mocht ie er ooit komen).? We gaan het zien.

San Korteschiel
San Korteschiel3 dec. 2019 - 15:14

Dan mogen ze het terugpinnen wel iets gemakkelijker maken.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 dec. 2019 - 14:13

Hadden die Afrikaanse onderwijzers en andere overheidsdienaren maar een bankrekening waar op hun salaris elke maand werd overgemaakt. Nu blijft er van dat geld onderweg vanuit de hoofdstad zoveel aan de strijkstok hangen dat het of niet aankomt of te laat. Overigens laat Van der Horst zich hier kennen als een complotdenker. Terwijl het toch gewoon om efficiency gaat.

2 Reacties
Katootje2
Katootje23 dec. 2019 - 15:23

Dus de onderwijzers en andere overheidsdienaren in de hoofdstad ontspringen de dans? Hoe werkt die corruptie eigenlijk, volgens jou? Mijn ervaring is, dat de bulk van de corruptie plaats vindt bij de transacties van de overheid met het bedrijfsleven en dat juist die overheidsdienaren daar het meeste van profiteren.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 dec. 2019 - 17:12

Mijn 'bron' zijn leraren op het platteland in Oost-Congo. Die wezen me er op dat het salaris van Kinshasa naar hen lang onderweg is en dat ze allerlei bijbaantjes hebben om het hoofd boven water te houden. Een goed werkend bancair stelsel zou de corruptie helpen bestrijden. Ook in India denkt men daar kennelijk zo over: "Slechts rond de 4 procent van de bevolking laat zijn salaris uitbetalen op een bankrekening. Mensen die geld willen lenen - bijvoorbeeld boeren die zaaigoed nodig hebben - moeten dat doorgaans doen bij handelaren op de zwarte markt die woekerrentes rekenen". "Verder is de verwachting dat het hebben van een bankrekening ook helpt om de veel voorkomende corruptie tegen te gaan, waarvan alle lagen van de Indiase bureaucratie zijn doortrokken. Als mensen een bankrekening hebben kunnen daar ook hun subsidies, toelagen en uitkeringen op gestort worden, wat de corruptie vermindert, zo is de hoop." En ja, u heeft gelijk: die in de hoofdstad zullen niet minder lijden.

knuffieboe
knuffieboe3 dec. 2019 - 13:11

Aan digitaal geld kunnen uiteindelijk ook eigenschappen worden gegeven die contant geld niet heeft, bijvoorbeeld lokaal gebruik. In de jaren 30 werd er bij de oosterburen geld gemaakt op basis van de reële economie, dus dat geld niet zomaar kan ontstaan bij een bank zodat zo'n bank nooit te machtig kan worden. Bitcoins zijn weer leuk omdat ze niet ontelbaar kunnen worden bijgedrukt, zoals euro's. Met het eindeloos bijdrukken van euro's voor het opjagen van de inflatie naar de heilige 2 procent, in combinatie met lage rente wordt spaargeld langzaam waardeloos, niet leuk voor de spaarder ( dat zijn mensen met te weinig poen om te beleggen )

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 dec. 2019 - 13:07

Dan moeten die kwetsbare winkels grote hoeveelheden kasgeld aanhouden voor hun flappentapfunctie. Dat willen ze vast niet. Bovendien vormen de banken een oligopolie in Nederland. Ze kunnen de klanten wel degelijk dwingen.

Victor Reijkersz
Victor Reijkersz3 dec. 2019 - 13:05

Banken willen voornamelijk af van papiergeld omdat het hun reservepositie verbeterd als het in een bank blijft.

WiebeI
WiebeI3 dec. 2019 - 12:19

Met alle respect Han, maar dit is geen doordachte column. De bank verwijten dat ze alles willen weten en op andere momenten banken verwijten dat ze criminelen faciliteren. Dat is inconsequent. Het frame dat banken van alles de schuld hebben is makkelijk en goedkoop. Het is ook niet waar. Binnen banken werken duizenden mensen aan opsporen van witwassen en criminele activiteiten. Hun effectiviteit wordt vooral belemmerd door doorgeschoten privacywetgeving, waardoor banken onderling en met politie, justitie, sociale diensten en belanstingdienst geen info mogen uitwisselen. En banken zijn oprecht bezorgd over de consequenties van plofkraken op de omgeving. Het zal maar gebeuren dat omwonenden geraakt worden. Ik weet van discussies in mijn dorp dat dit de volle aandacht heeft van de lokale bank en het voor hun een voortdurende afweging is. Overigens pleit ik ook voor veel minder geldautomaten. Soms staan in kleine dorpen automaten, terwijl er nauwelijks winkels of horeca zijn om het geld uit te geven.

5 Reacties
Middenman
Middenman3 dec. 2019 - 14:47

Een geldautomaat is een nutsvoorziening. In kleine dorpen dan ook maar geen aansluitingen voor snel internet, geen scholen want er zijn maar weinig kinderen, etc.?? Het solidariteitsdenken is in ons land blijkbaar helemaal verdwenen.

Katootje2
Katootje23 dec. 2019 - 15:31

"Binnen banken werken duizenden mensen aan opsporen van witwassen en criminele activiteiten." De affaires met de BCCI ( Bank of Crooks and Criminals) en onlangs de CumEx-affaire hebben juist laten zien dat dat helemaal iet waar is. Net als in het geval van de Panama-papers blijkt dat de financiële instellingen altijd doen wat ze kunnen om de oplichterijen van hun klanten te faciliteren.

LaBou
LaBou 3 dec. 2019 - 17:18

Wiebel is een preudoniem voor die Zijlstra met zijn dikke duim.

4Vier!
4Vier!3 dec. 2019 - 20:09

WiebeI 3 december 2019 at 13:19 Doorgeschoten privacy? Ik belde een tijdje geleden met een vraag, om mijn identiteit “te controleren” dook de bankmedewerker in mijn rekeningen en moest ik antwoorden waar ik verzekerd was. Ik was te verbouwereerd om toen gelijk adequaat te reageren, maar vond het STUITEND dat iemand in mijn uitgaven gaat lopen neuzen ZONDER MIJN UITDRUKKELIJKE TOESTEMMING. Dat een medewerker soms -op mijn verzoek- mijn uitgaven moet kunnen zien , is echt totaal wat anders dat ELKE medewerker mijn gegevens kan zien. Ik vond het in ieder geval bizar en nogal invasive toen de realisatie kwam dat dat kennelijk het geval is. Het gaat bankmedewerkers geen reet aan waar ik mijn geld aan uitgeef; ze zouden die gegevens in de regel niet moeten mogen zien.

adriek
adriek3 dec. 2019 - 20:59

@Katootje: die duizenden mensen werken niet zo zeer, maar stel wel op de loonlijst onder het kopje 'witwasbestrijders'. Of ze verder iets zinnigs presteren doet niet ter zake, net zoals bij veel bank-banen die nog niet weg-geautomatiseerd zijn.

Leontrotsky
Leontrotsky3 dec. 2019 - 12:17

Ik ben van mening dat het wel goed is om contant,wat we vroeger bij economie les "chartaal geld" noemden af te schaffen. Op deze manier kan het zwart geld circuit aan banden worden gelegd en kan belastingontduiking ernstig bemoeilijkt worden. Ook criminelen kunnen hiermee worden aangepakt als contant geld wordt afgeschaft. Maar ik denk dat er nog een veel groter voordeel is aan het uitbannen van contant geld, vermits dit wereldwijd gebeurt. Ik ben van mening dat we één wereldwijd betaalmiddel gemakkelijk kunnen invoeren namelijk een wereldwijde "bitcoin variant". Op deze manier kunnen we als wereld echt samenkomen en economisch, politiek en cultureel samenwerken. Armoede kan bestreden worden en het economisch systeem kan wereldwijd georganiseerd worden. Grenzen zullen vervagen en armoede en oorlog kan dan effectief bestreden worden en tot een eind komen. Contant geld is echt in deze tijd niet meer nodig, kijk ook naar Zweden waar men al zeer ver is met het uitbannen van cash. Hier werkt het zeer goed en dit verdient echt navolging.

scav
scav3 dec. 2019 - 12:11

Als 50 van de 62 opgeblazen pinautomaten van de Abn Amro zijn, terwijl Abn Amro aanzienlijk minder automaten heeft dan ING en Rabobank dan lijkt mij dat reden tot zorg.

Uitgekleed
Uitgekleed3 dec. 2019 - 11:30

Alleen cash is veilig. Alle digitaal is onveilig bij banken. De WRR heeft dit onlangs bevestigd. Daarom moet er voor consumenten een veilige rekening komen bij DNB waar niet mee gehandeld kan worden zoals bij alle private banken. Maar ja het is de vraag of DNB ook niet privaat is.

I am Legion
I am Legion3 dec. 2019 - 10:49

Ik denk inderdaad dat banken digitale wijzen van betalen prefereren. Maar gezien hun commerciële natuur zullen ze indien een deel van de klanten buiten dat beschikking over papiergeld prefereert dit ook bij voorkeur willen blijven aanbieden. De suggestie dat ze de vele plofkraken willen misbruiken om de klant te dwingen in alle gevallen over te gaan naar digitaal betalen is grotesk. Soms is de reden gewoon die wordt gegeven. In dit geval het weer afbouwen van openbaar toegankelijke pinautomaten vanwege deze plaag. Er zullen meer al bestaande alternatieven komen waar binnen geld gepind kan worden zoals in banken zelf, in supermarkten, in allerlei andere winkels, wegrestaurants en tankstations.

vdbemt
vdbemt3 dec. 2019 - 10:13

Mijn eerste gedachte bij dit nieuws: ABNAmro maakt gretig misbruik van deze overvallen om van hun geldautomaten af te komen. Ze willen dit al lang. Er is in kleine dorpjes al strijd geleverd voor het behoud van hun laatste geldautomaat. Die moeten dan voor contant geld naar een andere, grotere plaats. Voor minder mobiele mensen een ramp. Een prachtig motief nu, die overvallen. Dát is ABNAmro.

1 Reactie
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 dec. 2019 - 12:53

`Een prachtig motief nu, die overvallen. Dát is ABNAmro.' Inderdaad, men zou bijna denken dat dat de plofkrakers ervoor betaald worden....

Pindaklaas
Pindaklaas3 dec. 2019 - 10:06

Een goed stuk Han alleen ben je een roepende in de woestijn. Nederlanders zijn veel te naïef en geloven dat ze beter af zijn met ontastbaar geld.

frankie48
frankie483 dec. 2019 - 9:59

Beste Han, Ik ben het met je eens, wij moeten niet weer een bepaalde vorm van onze keuzevrijheid van ons laten afpakken, één die ook nog eens in de grondwet is opgenomen. Maar ik mis de risico's die je gaat nemen als je toch op een ander systeem moet gaan vertrouwen waar geen harde afspraken op papier over zijn gemaakt, in het verleden zal deze vorm van vertrouwen toch ook weleens geschonden zijn?

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst3 dec. 2019 - 10:46

Ik zeg niet wat er moet gebeuren, ik zeg wat er waarschijnlijk gaat gebeuren op deze manier.

msj_meijerink
msj_meijerink3 dec. 2019 - 9:58

Ouwe mopperpot: cash geld op zak is gevaarlijker dan een plastic pasje. Vind ik veel belangrijker dan allerlei complottheorieën over big brother, zeker voor ouderen als Han!!

1 Reactie
4Vier!
4Vier!3 dec. 2019 - 20:28

de heer Meijerink 3 december 2019 at 10:58 “Ouwe mopperpot: cash geld op zak is gevaarlijker dan een plastic pasje. (...) Zeker voor ouderen” Dat gaat alleen op als mensen bij de ene bank hun spaar- en maandelijks geld hebben en bij een andere bank hun “boodschappen-geld” voor kleine uitgaven. Ik werd reuze zenuwachtig van mijn (oudere en vergeetachtige) moeder. Het is vaak bij ouderen nogal makkelijk meekijken bij het invullen van die pin van het bankpasje. Ik draai me netjes om, maar een boef doet dat niet. Boef jat tas en holt naar computer, met een paar gegevens geeft dat toegang tot de rekening én spaarrekeningen; ff overmaken naar een rekening in een vaag land en weg is je geld. Al je geld. Nee, dan is die portemonnee met 3 tientjes vaak veiliger. Voor mams nu opgelost met een rekening bij een andere bank; dat is nu eindelijk een beetje ingesleten... maar moet wel blijven checken dat het goed gaat. Inmiddels zelf ook maar gedaan voor eigen geld...

kweenie2
kweenie23 dec. 2019 - 9:41

Waarom bewaking? Als ik al iets zou doen is de geldautomaat in een diepere nis zetten, en dan om 20.00 uur gewoon een dik stalen rolluik ervoor schuiven. Of kun je, gezien de plofkraken niet gewoon een vrij fragiele glazen ampul met zwarte inkt in de geldautomaat, vlak boven het geld vastmaken? Een harde klap (plof), de ampul breekt en het geld is waardeloos.

Van Tax
Van Tax3 dec. 2019 - 8:36

Bij de verantwoord houten speelgoedkassa van mijn kinderen zit ook een houten credit card / pinpas. Toch betalen ze meestal met de speelgoedtelefoon net als papa en mama. Moraal van het verhaal: het is een generatiedingetje. Als je zonder banken aan de slag wil dan heb je ook nog bitcoins.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt3 dec. 2019 - 9:40

Die bitcoins helpen ook als je van je geld af wil.

Frits Jansen
Frits Jansen3 dec. 2019 - 8:17

Gaat Van der Horst de stijl van "De Dagelijkse Standaard" nadoen? Dat ABN-AMRO geldautomaten sluit heeft met veiligheid te maken. Het schijnt dat hun geldautomaten minder robuust zijn dus makkelijker te kraken. Maar - geheel volgens het DDS model - koppelt Van der Horst dit gebeuren aan de beweerdelijke wens van banken om contant geld af te schaffen. Ik weet het, privacy-activisten schreeuwen moord en brand dat ze op het patroon van je pin-betalingen aller lei analyses loslaten. Nederland loopt inderdaad voorop met pinbetalen. Momenteel zit ik in Duitsland waar je soms nog - heel ouderwets - pas vanaf €10 of zelfs €20 mag pinnen. Als je Nederlandse pas het daar doet. Als ik naar Duitsland ga neem ik bij voorbaat een flink bedrag aan contanten mee. Duitse geldautomaten zijn niet altijd gratis. Daar moet je op letten, anders betaal je soms wel €3,50 per opname. Geldautomaten bij bankkantoren zijn wel gratis. Heel lief vind ik als ik bij een Duitse geldautomaat met mijn Nederlandse pas betaal, in het Nederlands word toegesproken. Geldautomaten van de spaarkassen spreken desgewenst ook Nederlands, al is dat duidelijk vertaald Duits: veel te beleefd naar Nederlandse maatstaven. Als je (meestal) contant betaalt in Duitsland rekenen ze precies af. Broodje op het station voor € 1,99? Dan krijg je een cent terug. Uiteraard zijn er machines die dat volautomatisch doen. In Japan rekenen ze ook op de yen precies af, 0,8 euro-cent. In Duitse treinen (ook tussen Amsterdam en de grens) kun je niet pinnen maar wel met een credit card betalen. Duitsers doen meer met credit cards. In sommige landen (Japan, Hong Kong) kun je ook (kleine) aankopen doen met (het plaatselijke equivalent van) je OV-chipkaart, zoals de Suica kaart in Japan en de Octopus kaart in Hong Kong.

4 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen3 dec. 2019 - 8:27

Hier in Duitsland maakte ik overigens kennis met verschijnsel "SEPA-discriminatie". SEPA staat voor de "single European payment area", waardoor je makkelijk internationale betalingen zou moeten kunnen doen. Wat soms juist niet werkt, omdat ze zien dat mijn rekeningnummer met "NL" begint en dat weigeren uit angst niet hun geld te krijgen. Aan het nummer van mijn credit card is (vzv ik weet) niet te zien waar ik vandaan kom. SEPA discriminatie is verboden, en er zijn ook meldpunten voor - alleen geldt dat niet voor betalingen met bankpassen.

frankie48
frankie483 dec. 2019 - 9:40

Beste Frits, Opname van contant geld in Nederland bij geldautomaten is niet gratis.

LaBou
LaBou 3 dec. 2019 - 17:23

En sinds een paar jaar werkt sepa ok gewoon in Duitsland.

Frits Jansen
Frits Jansen3 dec. 2019 - 21:22

@frankie48: Ik betaal niets voor geldopname in Nederland. Bedoelt u spitsvondig dat er wel kosten worden gemaakt die echter niet worden doorberekend? @LaBou: Ja, de regel is dat geen SEPA discriminatie mag worden toegepast, maar ik ben er toch regelmatig tegenaan gelopen - totdat ik maar een Duitse bankrekening nam,

korheiden2
korheiden23 dec. 2019 - 8:08

Het argument van de plofkraken is zeker steekhoudend. Toch vind ik het onwenselijk als contant geld geheel zou verdwijnen. Het is weer een stapje verder naar totale controle van de burger. En is digitaal geld werkelijk zoveel veiliger? De onderwereld kan ook hacken.

Middenman
Middenman3 dec. 2019 - 8:01

Goed stuk van Han. Ik kom vaak in Zwitserland en daar wordt nog veel met contant geld gewerkt. Zwitsers kiezen daar bewust voor. Nederlanders zijn op dit punt en met privacy erg naïef. Reageerders hieronder die zeggen dat het bewaken van automaten veel kost hebben onterecht medelijden met de banken. Die kunnen dat makkelijk betalen en we hebben ze als maatschappij ook gered toen ze dreigden om te vallen. Voor wat hoort wat. De consumentenbond zegt terecht dat banken een nutsfunctie hebben. Dat betekent o.a. dat iedereen makkelijk toegang moet hebben tot content geld.

2 Reacties
Hoofdschuddend
Hoofdschuddend3 dec. 2019 - 13:00

Wel eens aan een Zwitser of Duitser gevraagd hoeveel “Kontoführungsgebühr” ze betalen? En iedere keer 5 euro betalen als je geld opneemt bij een andere bank.. is ook best een dure hobby.

Middenman
Middenman3 dec. 2019 - 13:21

@Hoofdschuddend - Dat verschilt per bank kan ik je zeggen. Kontogebühr staat overigens voor algemene kosten van een rekening. Gemiddeld betaal je 2 frank als je bij een andere bank dan je eigen bank of aangesloten partners (zoals supermarkten) pint. Voor de meesten is dat niet zo'n probleem. In ieder geval niet de reden waarom ruim 60% van de transacties nog contant is. En in Nederland zal het apart betalen voor contant geld pinnen ook snel worden ingevoerd. ING heeft al een pakket waarin je 0,80 per keer betaalt.

CharlesdeValois
CharlesdeValois3 dec. 2019 - 7:49

Als je straks alleen nog maar met een gezichtsscan betaalt dan is het een feest als je ouderwets een spaarkaart met zegeltjes kan volplakken. Voor glazen.

DaanOuwens
DaanOuwens3 dec. 2019 - 7:38

De laatste keer dat ik bij een pinautomaat stond is 3 maanden geleden. Ik heb 20 euro cash in mijn portemonnee, gebruik het echter zelden. Soms op de markt. Die behoefte om cash te betalen heb ik niet. De data mogen banken niet gebruiken en dat zullen ze niet snel doen, dat zou hun voortbestaan in gevaar brengen. Van der Horst bedenkt hier een oplossing uit 1970 voor een ICT-probleem uit 2019.

3 Reacties
Middenman
Middenman3 dec. 2019 - 8:03

Wie een beetje kennis heeft van ICT weet dat er steeds vaker oplossingen uit 1970 of nog eerder nodig zijn om de zaak een beetje op orde te houden.

De Nieuwe Realist
De Nieuwe Realist3 dec. 2019 - 8:06

Banken gebruiken de data wel degelijk. Dit doen zij onder het mom om een nog betere dienstverlening aan hun klanten te kunnen aanbieden. Ondertussen wordt de data ook op andere manieren gebruikt. Moet u voor de gein eens kijken hoeveel data analisten er bij banken in de rondte lopen; dat is het laatste jaar, sinds die nieuwe wet, explosief gestegen.

ojee662
ojee6623 dec. 2019 - 8:25

Data mag (nu nog met toestemming) al worden doorverkocht aan derden.

Proletarier
Proletarier3 dec. 2019 - 7:36

Contant geld geeft boeven alle ruimte om geld wit te wassen.

4 Reacties
rvb2
rvb23 dec. 2019 - 8:04

Banken geven boeven ook alle ruimte aan boeven om geld wit te wassen. Dat is dus geen goed argument tegen contant geld.

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 dec. 2019 - 8:24

En vind je dat het daarom zou moeten worden afgeschaft?

4Vier!
4Vier!3 dec. 2019 - 20:43

Proletarier 3 december 2019 at 08:36 ”Contant geld geeft boeven alle ruimte om geld wit te wassen.“ Contant geld geeft je ook de mogelijkheid om je partner een cadeautje te geven waarvan hij/zij niet al bij voorbaat weet waar het gekocht is of wat het kostte. Contant geld geeft je ook de mogelijkheid om discreet die viberator bij Christine Le Duc te kopen zonder dat de medewerker van de bank weet dat je daar shopt. Contant geld geeft veel mensen ook beter inzicht in hun (beperkte) financiële middelen, zodat ze er beter mee uitkomen. Contant geld is voor sommige mensen zoals ik nuttig om wat te bewaren als buffertje: toen ik een heel laag inkomen had was het nuttig nog ergens €50 te hebben voor als de bank niets meer geven wilde. Contant geld geeft je de mogelijkheid te kunnen betalen tijdens een stroomstoring - en denk eraan, elke NLder wordt geacht zich een aantal dagen te kunnen redden in noodsituaties (electra-storing, ramp ed). Contant geld is ook dan nuttig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 dec. 2019 - 10:10

44! Al jaren geleden overgegaan op plastic. Maar ik heb wel enig contant geld bij me waar ik eigenlijk maar zelden gebruik van maak. Wat mij betreft mag het blijven. Het bijhouden van een "huishoudboekje" is effectiever voor het houden van overzicht dan contant geld maar wie doet dat nog.

mjansen2
mjansen23 dec. 2019 - 7:06

En er is straks weer geen partijprogramma bij de verkiezingen wat een item maakt van deze verregaande invloed van de banken in onze privesfeer. Bovendien zou deze zgn. dienstensector die z'n bestaansrecht toch ook ontleent aan belastingcenten en een bankengoedgezinde overheid zich in dienst moeten stellen van burgers. Dus zouden banken moeten zorgen dat zij genoeg mogelijkheden verschaffen om burgers aan cash geld te laten komen. De hele privacywetgeving slaat dan toch ook helemaal nergens op.Die dient dan toch ook vooral om de handel in gegevens te beschermen en niet om burgers te beschermen tegen misbruik van hun prvegegevens. Waarom houden we dit soort instituties in stand? Een centrale bank zonder winstoogmerk waar het spaargeld veilig staat en die geldstromen op een verantwoorde manier reguleert anders maar terug naar het loonzakje!

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen3 dec. 2019 - 8:22

Het is wel bezwaarlijk dat je ook in de bus niet meer contant kunt betalen. En mensen die geen betaalpas hebben. Toen ik van mijn portemonnee beroofd was met mijn betaalpas erin kreeg ik wat contant geld van een gulle gever zodat ik tenminste thuis kon komen. Fijn dat ik daar (in het buitenland) nog contant de trein kon betalen.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend3 dec. 2019 - 6:47

Ja joh, weer die verschrikkelijke banken.. weer een oprisping uit de onderbuik Han? De “eenvoudige” oplossing die je voorstelt (470 automaten bewaken, 365 dagen per jaar) kost een vermogen. Als dat doorberekend moet worden dan gilt iedereen dat de kosten voor een betaalrekening veel te hoog zijn. Moedige stap van ABN Amro. Drastisch, maar gelukkig nog op tijd, voordat er doden of gewonden zijn gevallen. Vroeger werd er bij plofkraken gas gebruikt, daar hebben banken de automaten (tegen hoge kosten) op aangepast. Momenteel gebruiken onze “vrienden” explosieven, waarschijnlijk uit voormalig Oostblok. Daar zijn geen éénvoudige oplossingen voor. Het is nu afwachten welke bank het volgende slachtoffer wordt van deze groep criminelen. En dan de opmerking dat banken alles willen controleren... wie had het hoogste woord toen ING een boete kreeg van 775 miljoen voor het niet goed bestrijden van witwassen? Dat was (crimineel) contant geld dat via constructies de bovenwereld ingepompt werd. Makkelijk praten dat contant geld “vrijheid” betekend, en vervolgens naar een bank gaan wijzen als een crimineel misbruik van die vrijheid maakt.

5 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen3 dec. 2019 - 8:31

Laatst ben ik (opnieuw) "geïdentificeerd" voor mijn credit card. Een meneer aan de deur die kijkt of ik besta en het echt ben. Een heel gedoe omdat ik eerst met vakantie was, en ze toen voor de zekerheid mijn pasje maar blokkeerden. Maar het schijnt verplicht te zijn omdat de overheid zo witwassen en de financiering van terrorisme wil bestrijden. Mijn fantasie schiet tekort om te bedenken welk verschrikkelijke gevaar hier concreet en effectief mee wordt afgewend,

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 dec. 2019 - 8:34

Dat van die ING en die boete ging niet over het verstrekken van cash maar het aannemen van cash en het accepteren van bijschrijvingen.

ojee662
ojee6623 dec. 2019 - 8:42

Ik vermoed, als je alle kosten meeneemt dat een eenvoudige balie medewerker goedkoper zal blijken.

LaBou
LaBou 3 dec. 2019 - 17:27

Die Frits Jansen is zo te lezen maar een eng mannetje ;-)

Frits Jansen
Frits Jansen4 dec. 2019 - 7:50

@LaBou: als u iets tegen mij heeft moet u concreet worden. Dat ze mij opnieuw identificeerden zegt niets. Dat deed "ICS" ook met honderdduizenden andere creditcard-houders. Toen ik een Duitse bankrekening opende (tegen SEPA discriminatie) wilden ze me bekijken via Skype, een heel ingewikkelde procedure. Nee, ik was niet wit en ik financier ook geen terrorisme - afgezien van het staatsterrorisme waar alle belastingbetalers aan meebetalen. Frits Jansen bestaat trouwens helemaal niet. Het is een pseudoniem, een makkelijke naam, want mijn eigen oudhollandse naam wordt altijd eerst verkeerd begrepen.

Thuiszitter
Thuiszitter3 dec. 2019 - 6:43

Bij mij om de hoek is al een paar maanden geleden een flappetap weggehaald en ik kon goed begrijpen waarom . Er was de zoveelste kraak gepleegd, weer dat puitje naar de gallemiezen. Wanneer ik nu cash in mijn zak wil hebben kan ik bij de buurt super bij een aankoop extra geld pinnen tot 50 euro, probleem opgelost. Er zijn bij ons ook winkels waar je niet meer met cash kan betalen omdat de winkeleigenaar de berovingen zat zijn , is wat voor te zeggen. De data moet beter worden beschermd dat is waar het omdraait . En daar mankeert tot op heden nog van alles aan. De piratenpartij is zo’n beetje de enige partij die dit probleem serieus neemt. Want het zijn niet alleen je aankopen die worden vastgelegd. Privacy is een voorwaarde voor democratie https://piratenpartij.nl/privacy-is-een-voorwaarde-voor-democratie/ De technologie heeft zijn voortgang dat is niet tegen te houden, strenge regelgeving om de privacy te beschermen is noodzakelijk en dat los je niet op met cash geld.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst3 dec. 2019 - 8:25

Het is maar goed dat je er niet bij hebt geschreven waar die buurtsuper is.

adriek
adriek3 dec. 2019 - 21:05

En niemand heeft bedacht een gasdetector van een tientje in zo'n geldautomaat te bouwen en die te koppelen aan een alarm? Het is prima mogelijk om elektronisch geld anoniem te maken. Moderne pasjes en smartphones zouden dat heel goed kunnen, alleen de wil om zoiets te ondersteunen ontbreekt bij de (potentiele) aanbieders, juist omdat ze precies willen weten wie, wanneer wat betaalt. http://www.kit.edu/kit/pi_2017_152_sicheres-bezahlen-ohne-datenspur.php

Break on through
Break on through3 dec. 2019 - 5:44

Heel goed verhaal, dit is precies zoals ik het zie. Banken zijn al jaren bezig om cash geld steeds minder populair en aantrekkelijk te maken en digitaal betalen op nummer één te plaatsen. Zie alle "gemakken" die ons gepresenteerd worden. Pinnen, contactloos betalen, apple pay. Mag allemaal reuze handig zijn maar je bent zo je privacy in één klap kwijt. En ja, dat is wel degelijk gevaarlijk. Je bent niet meer anoniem en onschendbaar. Abnormaal natuurlijk dat een bankier jou kan vertellen waar jij je boodschappen doet en wat je daar allemaal hebt gekocht. Hoe vaak je waar komt en waar je geld daar aan uit geeft (is inderdaad mogelijk) Wel eens aan gedacht dat een verzekeraar je confronteert met je aanschaf van rookwaren of andersoortige genotsmiddelen door de jaren heen? "Tja, uw premie gaat wel met een paar honderd procent omhoog. U vormt een risico, vandaar". Banken willen gewoon je betaaldata verkopen....

wegmetons
wegmetons3 dec. 2019 - 5:09

Tuurlijk Han, zet bewakers bij de pinautomaten. Klinkt heel logisch allemaal maar heeft u er ook over nagedacht hoe godsgruwelijk veel geld dit kost? 365 dagen per jaar een bewaker bij elke pinautomaat die ook maar een beetje aantrekkelijk kan zijn om op te blazen kost geen miljoenen maar waarschijnlijk miljarden per jaar. Dat gaan we dan toch echt zelf betalen, als de banken dat verplicht moeten doen dan berekenen ze die kosten gewoon door aan de klant. Ik vind het volkomen logisch dat de ABN haar oude automaten weg gehaald heeft en gaat vervangen voor nieuwe. Ja: het is ongemakkelijk voor mensen die nog geld willen pinnen maar als dat ding opgeblazen wordt kost het ook tonnen aan schade. Dan maar een maandje geen pin automaat tot er een nieuwe is...

1 Reactie
San Korteschiel
San Korteschiel3 dec. 2019 - 17:28

En hoeveel levens dat kost...

Tom7
Tom73 dec. 2019 - 2:03

Beste Han, je achterliggende gedachte klopt, alleen de uitvoering gaat of loopt al heel anders. Google maar op Moneygram, Send Frend, of Ripple en R3. Vraag je ook eens af wat Distributed Ledger Technologie voor de Mens zijn handelingen zou kunnen betekenen. Van het opslaan van een genenbank, tot het eten van een kroket, van het aantal stappen per dag tot het drie keer harder dan honderd rijden. Het zal allemaal bij of afgeschreven kunnen worden op je persoonlijke digitale kasboek, waar algoritmes over heen razen, om uit te rekenen of je te veel in de min of te veel in de plus zit. Slimme camera,s en AI zullen respectieflijk als controlerende en uitbestede beslissers ( soort van huurlingen) vertellen wanneer het tijd is om het leven te verlaten. Het zijn zo van die dystopische scenarios, die technies in ieder geval al wel te verwezenlijken zijn, en ook flink gesponserd worden zonder dat we er weet van hebben. https://sifted.eu/articles/eu-2bn-ai-blockchain-fund/

1 Reactie
ojee662
ojee6623 dec. 2019 - 8:45

reeds in China

JanB2
JanB22 dec. 2019 - 23:56

"A en B leven van de commissie" En daar wringt de schoen. Zo zijn de banken ook begonnen. Sterker nog: zo wérken banken, met commissie's die dan weer gewoon commissie heten en dan weer rente. En het ontaard dus in no time, zeker zonder overheidstoezicht. Overigens deden de Romeinen al aan een vorm van dit Hawala bankieren. Ze hadden een systeem van traveler-cheques zodat reizigers niet over grote afstanden met grote sommen geld hoefden te reizen. Mijnheer A betaalde in de plaats van vertrek mijnheer B, die een kwitantie uitgaf die weer kon worden ingewisseld tegen het equivalent in cash op de plaats van aankomst bij mijnheer C (die samenwerkte met mijnheer B). Thomas Cook werkte in wezen ook volgens dit model mijn zijn traveler-cheques (die vanaf dat moment ook zo genoemd werden). Dus zo nieuw is het allemaal niet.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst3 dec. 2019 - 8:21

Dat wist ik niet, dat de Romeinen er ook al mee werkten. Dan is het systeem niet middeleeuws maar al meer dan tweeduizend jaar oud. Het gaat nu alleen een stuk sneller vanwege de mobiele telefoons.

JanB2
JanB23 dec. 2019 - 21:25

Het gaat nu alleen een stuk sneller vanwege de mobiele telefoons. Klopt. De kwitantie bestond bijvoorbeeld uit een ingegraveerde metalen plaat met relevante gegevens.

Lilian Emma
Lilian Emma2 dec. 2019 - 23:33

Ik betaal altijd contant. Of het nou in Duitsland is, wegens de verhoging BTW met dank aan lachebekje Rutte, of hier in de buurt.

JanB2
JanB22 dec. 2019 - 23:24

Ben zelf van plan weer zoveel mogelijk op cash over te gaan. Het houdt je bankoverzichten namelijk ook schoon. Je koopt bovendien veel bewuster. Voor mij niet zo'n probleem maar voor het jongvolk met een gat in de hand geen overbodige luxe. En verder heeft het gewoon wel wat, lekker ouderwets met cash betalen. Oh ja: en de banken kunnen dus de kolere krijgen. Stelletje voyeurs!

MountEverest
MountEverest2 dec. 2019 - 22:31

"Zo houden ze elkaar financieel in evenwicht. A en B leven van de commissie. In de middeleeuwen handelden de kooplieden van Brugge, Genua en Venetië hun financiën op ongeveer dezelfde manier af." Wisselbrieven getrokken op koper. Zorg ervoor dat je, indien mogelijk, altijd een paar honderd euro cash hebt.

RaymondenJoop
RaymondenJoop2 dec. 2019 - 22:31

De basis van dit alles ligt toch echt in het feit dat onze neo liberaal ingerichte samenleving door politici in stand wordt gehouden mbv banken. Giraal verkeer en hypotheken vonden al geen toegevoegde waarde bij banken, dit kan ook door de overheid verzorgd worden met het huidige ecb beleid van eeuwig dirende lage inflatie en lage rente. Hoogstens kunnen ze dan nog wat verzekeringen slijten. Banken hebben een vrijbrief voor dit soort zaken, gefaciliteerd door Den Haag en Brussel. Wen er maar aan, het wordt alleen maar erger. Controle op uw uitgaven tot de max, het nieuwste verdienmodel

TigressApril
TigressApril2 dec. 2019 - 22:03

Ik kan geen 5 euro meer pinnen, en om mijn 5 euros te krijgen moet ik bellen en dan 3 dagen wachten. Een anti burger streek die tweedehands aankopen bemoeilijkt. Ik ben het met Han eens, contant geld is vrijheid en beschermt je tegen gegluur van overheid en banken. Wat net zo erg is is PSD2 een systeem puur uit Orwell's waarschuwing! Tegenwoordig kunnen mensen voor cadeautjes hun betaalgegevens weggeven. Maar als jij ooit een keer geld heb overgemaakt naar wat mensen en al die mensen 'verkopen' hun betaalgegevens dan kunnen ze een heel profiel van je bouwen ook ben je dus eigenlijk opted out. Zeer eng moeten we niet willen, muilkorven en kapitaal afromen bij de banken is wat we moeten doen, nooit meer eentje 'redden' uit principe.

Sam V
Sam V2 dec. 2019 - 21:53

Kritiek op banken is zeer terecht. Op heel veel terreinen. Maar vd Horst maakt het hier wel erg bont. Van de banken verwachten om het aantal plofkraken terug te brengen door meer bewaking. Want nu is het wel zelf door de banken veroorzaakt door de kat op het spek binden. Ik neem aan dat vd Horst wel vindt dat vrouwen ongestoord met een korte rok over straat mogen lopen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker2 dec. 2019 - 21:49

Daarnaast geldt nog wat. Met contant geld zie je altijd precies wat je hebt, op is op en hoe snel dat gaat. Maar van een pinpas kan je blijven overschrijven, totdat je rood staat (Veel consumenten zijn niet zo slim om rood staan te blokkeren). Prachtig, dan kan de bank nog extra kosten in rekening brengen. Als laatste kan je natuurlijk overstappen naar een bank die wel contand vriendelijk is... Nee, welkom bij het banken oligopolie.