Joop

Diagnose van de rechtstaat

  •    •  
16-12-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image

Opinie over de aanstaande benoeming van Donner als vice-voorzitter van de Raad van State

Donner is niet de meest geschikte kandidaat voor deze functie. En zijn benoeming is op z’n minst discutabel.
Vanmiddag wordt het officieel bekend gemaakt. Maar eigenlijk wisten we het al voordat de sollicitatieprocedure überhaupt was gestart. Minister Donner gaat vanaf januari de regering waar hij nu nog deel van uitmaakt van ‘onafhankelijk’ advies voorzien. Ook gaat hij zich als vice-voorzitter van de Raad van State uitspreken over de kwaliteit en uitvoerbaarheid van wetsvoorstellen. Wetsvoorstellen die voor een groot deel door hemzelf of door zijn huidige collega’s zijn ingediend.  
De manier waarop je een baan weet te bemachtigen is relevant. Heb je gelogen op de CV? Heb je de sollicitatieprocedure gemanipuleerd of was er sprake van vriendjespolitiek? Dan zal het een grote uitdaging zijn om collega’s en de buitenwereld te overtuigen van het feit dat jij daadwerkelijk de meest geschikte persoon bent om de vacante positie te vullen.  
En dit is meteen het eerste probleem met de benoeming van Donner. Normaalgesproken is de minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de benoemingsprocedure van de vice-voorzitter van de Raad van State. Maar dit keer werd minister Opstelten met deze taak belast. De reden zou zijn dat hij het enige lid van de regering is die, gezien zijn leeftijd, niet zelf voor de positie in aanmerking komt. Blijkbaar is deze vacature populair onder leden van de huidige regering. Of zijn leeftijd ook iets te maken heeft met het feit dat het zo lang heeft geduurd voordat de vacature in de Staatscourant werd gepubliceerd is niet bekend. Feit is wel dat op het moment dat de sollicitatieprocedure officieel werd gestart in kranten en op televisie consensus bestond over het feit dat Donner deze positie zou gaan vervullen.  
De functieomschrijving die uiteindelijk in de Staatscourant verscheen is nogal summier. Er wordt eigenlijk maar één echte eis in gesteld. Onafhankelijkheid. De primaire taak van de Raad van State is het zelfstandig geven van onafhankelijk advies, aan regering en Tweede Kamer. Dat het essentieel is dat nieuwe wetsvoorstellen op kwaliteit en uitvoerbaarheid worden getoetst door mensen die niet verblind worden door partijpolitieke of coalitiebelangen, mag duidelijk zijn. En Donner wordt nu eindverantwoordelijk voor advies over controversiële wetsvoorstellen die onder zijn ministerschap zijn voorgesteld. De enige manier waarop advies van de Raad van State zin heeft, is wanneer er op de onafhankelijkheid van het college vertrouwd kan worden. De benoeming van Donner is dus niet alleen op een onwenselijke manier gebeurt, het ondermijnt ook nog eens het vermogen van de Raad van State om haar taak uit te voeren.  
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de inhoudelijke kwaliteiten die minister Donner al dan niet geschikt maken voor zijn nieuwe functie! Een man die op de dag van de persvrijheid voorstelt om de Wet openbaarheid van bestuur in te perken omdat het in zijn ogen een onwenselijke vorm van staatssteun voor de pers is, toont aan onze democratische verworvenheden niet op waarde te kunnen schatten. Iemand die vindt dat de Oekaze Kok, die stelt dat ambtenaren niet met Kamerleden of journalisten mogen praten, streng gehandhaafd moet worden beschikt over een regentenmentaliteit die weinig goeds doet vermoeden. Daarnaast is uitgebreid bericht over het feit dat veel huidige leden van de Raad van State grote problemen hebben met de benoeming van Donner. Of zij nog met plezier naar hun werk gaan onder zijn leiderschap heeft dus ook geen rol gespeeld.  
Kortom: een op het eerste gezicht niet geschikte kandidaat is via een zeer discutabele weg op een van de belangrijkste adviseursfuncties binnen de overheid terechtgekomen. Maar verder gaat het prima met de Nederlandse rechtstaat.  
Naar aanleiding van de benoeming van minister Donner tot vicevoorzitter van de Raad van State zullen de Jonge Democraten vanmiddag met de slogan ‘Donner keurt zijn eigen Döner’ op ludieke wijze actievoeren op het Plein in Den Haag.”
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

HanvanderHorst1
HanvanderHorst116 dec. 2011 - 8:56

Het doet allemaal denken aan 1868. Toen is definitief vastgesteld dat de regering moet wijken als er geen vertrouwen meer in de kamer is. Dit alles naar aanleiding van een affaire rond minister van koloniën Meyer. Die benoemde zich in feite zelf tot gouverneur generaal van Nederlands Indië en dat werd door de politiek tóen niet gepikt. Nu is hetzelfde gebeurd want dat de verantwoordelijkheid voor de benoeming werd overgeheveld naar minister Opstelten is natuurlijk gewoon window dressing. We zijn weer terug bij af.

klaroengeschal
klaroengeschal16 dec. 2011 - 8:56

Inderdaad: DIT is HET probleem waar Nederland mee kampt. Wellicht dat de Jonge Democraten straks op een ludieke manier actie kunnen voeren tégen het gemorrel aan de volgorde oorzaak-gevolg. Wat een actiepartij is D66 toch ook. Bezet eens wat banken, help de armsten en hou je verre van dit soort geneuzel waarbij je tegenstander alleen maar hoeft te wijzen naar Thom de Graaf om iedere verdere discussie over integriteit overbodig te maken.

FransLenaen
FransLenaen16 dec. 2011 - 8:56

Aanstellerij dit artikel. De (waarschijnlijke) benoeming van Donner behoeft inderdaad niet de schoonheidsprijs, maar hij lijkt me wel zeer gekwalificeerd voor deze functie en heeft zijn sporen in politiek Den Haag ruimschoots verdiend. Dat hij een oordeel moet vellen over vigerend beleid is niet ideaal, maar niet van belang meer over een jaar of twee.

iferus
iferus16 dec. 2011 - 8:56

Deze zoveelste uiting van smakeloos (en nodeloos) achterkamertjespolitiek is mij te veel. De integriteit van de Raad van State wordt opgeofferd. Teken de petitie om dit besluit ongedaan te maken! http://donnerafgekeurd.petities.nl/ In de rechtspraak mag je ook niet iemand veroordelen als je enorme vormfouten hebt gemaakt.

ZwartePiet
ZwartePiet16 dec. 2011 - 8:56

Eer en geweten zegt Opstelten dan. Maar feit is idd dat er belangenverstrengeling gaat plaatsvinden in deze doorgeefpet constructie. Onacceptabel!

TioCoos
TioCoos16 dec. 2011 - 8:56

Doorlopen mensen. Niets aan de hand! Althans, volgens CDA PVVD.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 dec. 2011 - 8:56

Om tot een vruchtbare samenwerking te komen met de Staten Generaal moet Rutte alle registers opentrekken, de Gleichshaltung zoals dat elders werd genoemd lijkt me een gepaste term voor het stapsgewijs onderwerpen van onze democratische rechtstaat aan de door rechts afgelikte tengels van Rutte. Ik verdenk Verhagen zeer nadrukkelijk tot in details de bedenker te zijn van deze list en bedrog, zo wijst het dna van dit soort streken onlosmakelijk naar hem, de rest van het kabinet is medeplichtig. Naar verluidt heeft onze koningin de hand gehad in het stroeflopend proces zoals ik hier lees. http://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/17/reserves-beatrix-over-donner-beschadigde-benoemingsprocedure-raad-van-state/ Dat laat ondubbelzinnig zien tot wat voor een pathologische leugenaar Rutte zich heeft ontwikkeld, als je zo schaamteloos tegenover de koningin de éne na de andere leugen te berde brengt en zo gladjes de journalisten van je weet af te houden dan verdien je m.i. een TBS, dat geldt ook voor Opstelten, iedere integriteit is zoek. Helaas ken ik de inhoud van de gesprekken die de koningin met Donner had niet, misschien komt dat nog boven water, helaas heeft zij niet kunnen verhoeden dat deze benoeming plaats kan vinden, wat volgens mij het voorlopige dieptepunt van Bruin1 is. Rutte, jij kwaadaardige domkop, bedenk één ding, het kwaad straft zichzelf, op een dag zal je boeten voor jouw leugens, meer dan ooit geldt, de leugen regeert, voorlopig.

JoopSchouten
JoopSchouten16 dec. 2011 - 8:56

Aanvulling op dit stuk.: 'Het vertrouwen van burgers in de overheid staat op het spel als privatisering leidt tot zelfverrijking van bestuurders zoals recent bijvoorbeeld bij het COA aan het licht kwam.' 'Deze politieke benoeming is formeel afgedekt met behulp van een 'transparante' procedure: de zaak werd in handen gegeven van minister Opstelten om te voorkomen dat Donner zichzelf moest benoemen, en er verscheen een keurige advertentie. Transparant was de gang van zaken zeker: een aantal burgers schreef uit protest een sollicitatiebrief. Zij wachten nog op een bewijs van ontvangst, wat hun vermoeden bevestigde dat de advertentie betekenisloos was. Wijselijk solliciteerde Ernst Hirsch Ballin niet, aangezien zijn kandidatuur voor minister Verhagen onaanvaardbaar was.' 'Nu zegt de wijze van benoeming op zichzelf niets over de kwaliteit van de kandidaten. Waar het om gaat, is dat publieke functies hier onderdeel worden van oligarchische praktijken die haaks staan op principes van openbaarheid, toetsing van geschiktheid en 'transparantie' in de benoemingsprocedure.' 'Het huidige kabinet heeft voor een mengvorm gekozen: een ouderwets regenteske benoeming achter gesloten deuren, afgedekt met een moderne advertentie: een schaamlap als cadeau aan de scheidende vice-voorzitter.' Bron hele stuk: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3078350/2011/12/16/Er-was-geen-vacature-bij-de-Raad-van-State.dhtml

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten16 dec. 2011 - 8:56

Aanvulling 2.: 'Het Amerikaanse Congres heeft een controversieel wetsvoorstel aangenomen dat het mogelijk maakt om terreurverdachten, inclusief Amerikaanse staatsburgers, voor onbepaalde tijd vast te houden en het recht op een proces ontneemt.' Bron.: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/16/amerikaanse-congres-neemt-omstreden-defensiebegroting-aan/ ... Gezien de huidige uitleveringsverdragen met de VS komt dit Bruin-1 ('Vriend van de VS') als geroepen. Donner zal de VS hierbij weer erg behulpzaam zijn en dit als voorbeeld nemen (...).

pietdevries2
pietdevries216 dec. 2011 - 8:56

Ik acht Donner een uiterst capabele en integere man. Dat zo iemand op zo'n post komt is voor mij belangrijker dan de benoemingsprocedure.

2 Reacties
trujac
trujac16 dec. 2011 - 8:56

Ik ben het wel eens met de Jonge Democraten. Wat hier is gebeurd is dat andermaal door sjacheren de democratie wordt uitgehold. Als ik CDAer was zou ik me doodschamen en acuut bedanken. Er waren toch werkelijk wel betere en integere CDAers die die post konden invullen. Op deze manier wordt het geloof in de rechtstaat wel heel erg aangetast. De volgende stap zou wel eens kunnen zijn dat het parlement afgeschaft wordt, captains of industry, bijgestaan door hielenlikkende juristen flanzen die dan wel even een regering in elkaar die zolang aanblijft dat het hun goeddunkt.

JoostdeV
JoostdeV16 dec. 2011 - 8:56

Capabel in stijfkoppigheid en doordrammen. Integer in het verhullen van achterkamertjes politiek. De raad van staten moet een onafhankelijk en onpartijdig zijn. Donner heeft laten zien dat juist deze waarden hem aan zijn r**t roesten.