Joop

Deze twee geuren kunnen coronapatiënten moeilijk ruiken

  •  
15-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
377 keer bekeken
  •  
pepermunt

© cc-foto: horndesign

Reukverlies is een veelvoorkomend symptoom bij een coronabesmetting. Maar sommige geuren blijken Covid-19-patiënten moeilijker te kunnen ruiken dan andere geuren, zo blijkt uit Indiaas onderzoek.
De onderzoekers schotelden 49 mensen met Covid-19 en 35 gezonde mensen vijf aroma’s voor: pepermunt, venkel, kokosolie, knoflook en kardemom. Van deze geuren bleken kokosolie en pepermunt het moeilijkste te ruiken voor mensen met een coronabesmetting.
De Morgen schrijft:
"Bijna 25 procent van de participanten kon geen pepermunt ruiken, bijna 21 procent geen kokosolie. Slechts zes procent van de zieke testpersonen kon geen enkele van de vijf geuren thuisbrengen. Bij de niet-zieke proefpersonen kon iedereen alle geuren ruiken, al sloeg veertien procent bij minstens eentje wel de bal mis."
Hoewel Covid-19 doorgaans niet tot een verstopte neus leidt en coronapatiënten meestal gewoon door hun neus kunnen blijven ademen, blijkt uit CT-scans dat het deel van de neus waarmee mensen ruiken, wel regelmatig dicht zit. Ook denken deskundigen dat het coronavirus de zenuwcellen aantast die direct betrokken zijn bij het smaak- en reukvermogen.
cc-foto: horndesign

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 okt. 2020 - 20:55

Er is ook tinnitus gerapporteerd, wie weet wat er op langere termijn gebeurt, eng virus hoor.

NoahAmber
NoahAmber15 okt. 2020 - 16:26

Ik mis lavendel

2 Reacties
PVDB2
PVDB215 okt. 2020 - 19:49

Dat is vooral belangrijk bij 1 bepaald persoon in de Nederlandse politiek ????. De persoon ontkent vooral dat COVID-19 een probleem is; het is gewoon een griepje. Zondag op Lubach maakte er nog een mooi item van. De man is net als elke populist van de waan van de dag. Met het geld dat hij van ultra-christelijke organisaties en zakenmensen krijgt die graag willen dat er geen gelijke rechten zijn (Bijbel boven de Grondwet). Waar je mee omgaat word je mee besmet zegt men. Dus ja, het kan zo zijn dat hij beschermd word door een hogere macht. En wacht tot hij geroepen word. Of dat iig geval moet uitdragen. Alles wat een aanwijzing kan zijn waar door je het virus beter zou leren kennen is de moeite van onderzoeken waard. Als dit geur is of iets anders. Niet te makkelijk uitsluiten. De vraag is daarna dan wie komt met "oplossingen". Wie doet het voor de volksgezondheid of alleen maar een zakelijke buitenkansje in zien. Ben bang dat het laatste vaak zal voorkomen.

Willem D2
Willem D215 okt. 2020 - 20:28

Sterk :-)

Leontrotsky
Leontrotsky15 okt. 2020 - 13:48

Mijn tante klaagde ook over reukverlies, naast hartproblemen en longproblemen waar ze nu mee te kampen heeft. Het is dus degelijk zaak dit artikel serieus te nemen (zoals RonVa helaas nalaat).

RonVa
RonVa15 okt. 2020 - 12:48

Ik rook/ ruik sinds corona erg slecht. ruik bijvoorbeeld niet dat mijn dochtertje verschoont moet worden. Wat ik wel ruik is bij iedere sterke lucht dezelfde zure geur. Of het nou de uitlaat van de auto is, of de vieze luier of een bezweet t shirt/ Alles ruikt hetzelfde. Het is een moeilijk te beschrijven geur, las op internet iemand die het als rot vlees beschreef en kan daar wel inkomen. Hopelijk gaat dit ook weer eens over...