Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Deze Spaanse rivier is een sprookje op Instagram maar in werkelijkheid een horrorverhaal

  •  
19-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1476 keer bekeken
  •  

In de zuidelijke Spaanse provincie Andalusië loopt de Rio Tinto, een rivier die spectaculaire foto’s oplevert vanwege de uitzonderlijke kleuren. Toeristen laten zich er graag fotograferen. En omdat er in het gebied geen leven voorkomt is het ook populair onder wetenschappers die onderzoek doen naar overleven op de planeet Mars. Daar lijkt het landschap namelijk wel erg op.

Dat klinkt idyllisch en futuristisch maar de realiteit is anders. De rivier is een van de eerste door mensen veroorzaakte milieurampen. Al sinds de oudheid wordt er mijnbouw in het gebied bedreven. Dat gaf niet al te veel problemen totdat in de 19e eeuw Engelse industriëlen arriveerden, de grond opkochten en het gebied op grote schaal begonnen te exploiteren. Dat ging gepaard met zoveel vervuiling dat de bevolking in opstand kwam. Het was wellicht het eerste milieuprotest in de geschiedenis. Het Spaanse leger schoot de mijnbouwmaatschappij te hulp. Letterlijk. Tweehonderd demonstranten werden gedood. 

Bioloog Lucas Barrero geeft uitleg over de geschiedenis van de rivier, die zich ook nog eens blijft herhalen. In het water gaan, zoals de toeristen doen, raadt hij af want het is erg vergiftigd. “Ik durf zelf niet eens mijn hand er in te steken.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Jan Wijn
Jan Wijn19 apr. 2022 - 22:35

U heeft gelijk Greendutch: het was beter wanneer deze dames in levenloze houding met een bontmantel bij het kleurige water poseerde zonder ook maar een stukje huid te tonen.

oxtan
oxtan19 apr. 2022 - 19:05

Andalousië is een regio met 8 provincies. Dit is in de provincie Huelva.

Wie o Wie
Wie o Wie19 apr. 2022 - 18:23

“ En omdat er in het gebied geen leven voorkomt” De rode kleur komt juist door het leven. De kleur wordt veroorzaakt door er grote aantallen speciale bacteriën die leven van de metalen in de rivier.

Greendutch
Greendutch19 apr. 2022 - 17:49

wat een raar stuk op JOOP? waarom die 2 foto’s met sexy dames? zijn die ook giftig? of wordt dit de PlayJoop?