Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Deze mierensoort rukt door klimaatverandering op in Nederlandse steden, kolonies kunnen 20 jaar worden

  •  
10-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11520 keer bekeken
  •  

De schorpioenmier is een betrekkelijk nieuwe verschijning in Nederland. Het dier lift mee met vakantiegangers in caravans, tenten maar ook koffers. De eerste exemplaren werden al na de Tweede Wereldoorlog gesignaleerd maar die verdwenen meestal weer snel. Als gevolg van klimaatverandering is dat niet meer zo. Op deze video van Vroege Vogels mieren die leven in een huis in Amsterdam, en ze hebben het erg naar hun zin. "Aan de achterlijfjes is te zien wie welke kant op gaat: de mieren met opgezwollen achterlijfjes hebben zich in de tuin volgezogen met honingdauw van de bladluizen en zijn op weg naar het nest. De 'magere' miertjes lopen vanuit het nest weer terug de tuin in. Het zijn de werksters die af en aan lopen, langs de regenpijp naar boven. Slim maken gebruik van overkappingen, zoals de drempel, om hun looproutes veiliger te maken."

Onder invloed van klimaatveranderingen blijkt de kans op overleving van geïntroduceerde kolonies inmiddels groter te worden en vinden er buitenvestigingen en bruidsvluchten plaats. Omdat schorpioenmieren van alles eten  – honingdauw, ‘alle’ soorten aas, tot ‘alles wat weerloos’ is  – kunnen ze dus ook op veel plekken leven. Bovendien vertonen ze agressief gedrag, zodat ze ook concurrenten de baas kunnen. Eenmaal gevestigd kan een kolonie lang blijven bestaan. Een koningin kan twintig jaar oud worden, dus pas als zij sterft, zal er geen aanwas meer plaatsvinden van nieuwe werksters en verdwijnt de kolonie.

Vroege Vogels besteedt komende zondag aandacht aan de opmars van deze bijzondere dieren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.