Een verrassende ontwikkeling in de strijd voor de Franse presidentsverkiezingen die volgende maand worden gehouden. Jean-Luc Mélenchon, leider van de linkse La France Insoumise, een zusterpartij van de Nederlandse SP, stijgt steeds verder in de peilingen. Hij laat inmiddels de extreemrechtse Éric Zemmour, een soort Franse Baudet, achter zich en is ook de uiterst conservatieve Valérie Pécresse gepasseerd. Hij zit RN-kandidaat Marine Le Pen, de Franse versie van Geert Wilders, op de hielen en analisten sluiten niet uit dat hij haar in de eerste ronde verslaat. Dan zou Mélenchon het in de tweede ronde opnemen tegen de zittende president Emmanuel Macron en daarmee een politieke aardverschuiving veroorzaken.
De 70-jarige Mélenchon ziet zichzelf als de slimme schildpad die, net als in de beroemde fabel, de haas verslaat. "De schildpad heeft al een paar hazen ingehaald", zei hij tegen aanhangers. De prestatie is des te opmerkelijker omdat de 70-jarige Mélenchon als persoon niet bepaald erg geliefd is maar wel charisma heeft. Hij staat onder meer bekend om zijn koppigheid. Ooit was hij minister voor de sociaal-democraten maar verliet de linkervleugel van de PS om een eigen partij op te richten die om geen misverstand te laten bestaan 'Linkse Partij' heette. De partij is inmiddels omgevormd tot de beweging La France Insoumise, wat 'het niet onderworpen Frankrijk' betekent. Mélenchon belooft de kiezers het kapitalisme in te zullen dammen.
Een verklaring voor de groeiende populariteit is dat de andere linkse kandidaten, de sociaal-democratische burgemeester van Parijs Anne Hidalgo en Yannick Jadot, europarlementariër voor de Groenen, amper kiezers voor zich weten te winnen. Al kan het natuurlijk ook andersom zijn. Een andere reden kan zijn dat de uiterst rechtse en extreemrechtse kiezers zwaar verdeeld zijn. De mediapersoonlijkheid Zemmour, die openlijk heult met nazi-gedachtegoed, is minder populair dan aanvankelijk werd gevreesd maar neemt met 11 procent in de peilingen een forse hap uit de voorkeur voor Le Pen. Die laatste zakte van 26 procent afgelopen zomer naar onder de 15 procent begin deze maand. Inmiddels stijgt ze weer enigszins. Mélenchon blijft stijgen en staat soms boven de 15 procent, nu een record.
Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2017 eindigde hij in de eerste ronde als vierde met 19,5 procent van de stemmen en was hij al de succesvolste linkse kandidaat. Volgens peilers zijn veel van zijn traditionele kiezers intussen overgelopen naar Le Pen. Maar er is ook een andere beweging: linkse kiezers die eerder weinig van Mélenchon wilden weten zien hem nu als een beter alternatief dan Macron, bijvoorbeeld omdat de president hen teleurgesteld heeft met zijn afwijzende houding tegenover vluchtelingen, in strijd met zijn verkiezingsbeloften.
"Hij is de enige kandidaat op links die overeind is gebleven, een charismatisch figuur die zoals het er nu naar uitziet in staat is grotere delen van links achter zich te krijgen dan verwacht," legt politicoloog Philip Golub uit in The Local. Volgens Gloub spreekt Mélenchon verweesde linkse kiezers aan die teleurgesteld zijn geraakt in hun partij. Dat lukt niet bij iedereen omdat de slimme schildpad er ook omstreden opvattingen op na houdt. Zo was hij tot het uitbreken van de oorlog niet afkerig van Poetin en andere autoritaire leiders, wil hij uit de NAVO, is hij geen fan van de EU en flirtte hij met complotverhalen. Hij verklaarde bij zijn vorige verlies dat de verkiezingen 'gestolen' waren in plaats van zijn mislukking toe te geven. Er zijn ook kiezers die zich weinig gelegen laten liggen aan de persoon en voor hem kiezen vanwege het partijprogramma. Zo wil hij de pensioengerechtigde leeftijd verlagen naar 60 jaar. Die ligt nu op 62 en Macron wil die verhogen naar 65 jaar. Het minimumloon wil hij met 150 euro verhogen tot 1400 euro per maand. Hij noemt de presidentsverkiezing "een sociaal referendum".
De kans dat hij er in zou slagen om in de tweede ronde van Macron te winnen wordt onwaarschijnlijk geacht. De president ligt in de peilingen met 27 procent van de voorkeuren ver voor op zijn concurrenten. "Hij zou de kiezers in de tweede ronde wel een politiek en intellectueel alternatief bieden dat we in Frankrijk lang niet hebben gezien," aldus Golub. Daarbij speelt mee dat bij deze verkiezingen de kiezers opportunistischer zijn. Het gaat er immers niet alleen om wie je wilt als president maar ook wie je niet wilt. Daarom kozen veel linkse kiezers voor Macron om zo Le Pen de pas af te snijden. Mocht Mélenchon de tweede ronde halen dan ontstaan er onder meer centristische kiezers in het linkse kamp interessante dilemma's. Een luxe probleem waar de Nederlandse linkse kiezer alleen maar van kan dromen.
De eerste ronde van de verkiezingen vindt plaats op 10 april, de tweede tussen de twee winnaars van de eerste ronde op 24 april. De winnaar krijgt een termijn van 5 jaar in het Élysée-paleis in Parijs en komt aan het hoofd van de enige kernwapenmacht binnen de EU.
cc-foto: The Left
Een probleem is wel dat er meerdere linkse kandidaten zijn (Roussel, Poutou, Arthaud) die misschien niet meer dan 1 of 2% halen maar daardoor mogelijk wel Mélenchon van de tweede ronde afhouden. Het kan zijn dat er allerlei tekortkomingen aan Mélenchon zijn maar hij heeft wel veruit de meeste kans om de tweede ronde te halen. Ik vind het jammer dat klein links zich niet achter zijn beweging stelt. Volgens mij is dat bij elke presidentsverkiezingen telkens opnieuw een probleem. Hoewel de PCF zich eerder wel eens achter Melenchon geschaard heeft als ik me niet vergis.
In mijn visie een aparte gast. Hij is ook veroordeeld voor intimidatie van officials die onderzoek deden naar gebruik van bijdragen. “ A French court has given far-left leader Jean-Luc Mélenchon a three-month suspended prison term and an €8,000 (£6,700) fine for intimidating officials investigating his funding.” https://www.bbc.com/news/world-europe-50712826.amp
Ja, een links populistisch programma maar verder een gewone opportunist en vooral een draaikont. Een kandidaat die je niet kan vertrouwen als het mens wordt. Gilles Paris uit Le Monde van 9 maart: "Everything comes to those who wait," he said then, meaning that the Russian president could succeed in his aims without firing a single shot. He said that the unilateral annexation of Crimea by Russia was legitimate. Then he opposed the European sanctions adopted in response to the illegal annexation. Finally, he voted in the European parliament against all forms of cooperation with Ukraine, even on science. On Sunday, he subtly rebalanced his message by hammering the formula "No to war! No to Putin’s war!" and posing as a pacifist. "We are with the refugees from Ukraine, who now amount to more than one million. We are with all Ukrainians who suffer from the horror of war and who resist. We stand with all Russians who oppose Vladimir Putin," he said. On the other hand, he opposes weapon deliveries to those same Ukrainians and he remains anti-NATO. According to him, France should leave this "useless organization." His new pacifism even led him to accuse former Socialist President François Hollande (2012-2017) of having started the war in Mali when France had urgently intervened at the request of that country in 2013." (https://www.lemonde.fr/le-monde-in-english/article/2022/03/08/melenchon-surges-in-the-polls-despite-fiery-remarks-on-ukraine-in-the-past_6116613_5026681.html)
Links populisme bestaat niet. Het wordt foutief zo neer gezet, maar het is demonisering. Het is arrogantie richting bezorgde linkse burgers. Wat willen de "linkspopulisten"? Dat is veel minder armoede. Dat is volgens mij de zorgen van burgers serieus nemen. Ik kan de SP ook niet als populisten zien. Eerder als realisten. Niet op alle gebieden, want ze slaan ook soms de plank flink mis. Maar vooral op economisch terrein mag er echt veel meer naar "radicaal" links worden geluisterd. Hoe anders is dat aan de rechterkant. Waar het louter demagogie, opportunisme, leugens en volksverlakkerij is. Ook een grove misvatting. Dat links populisme bestaat. En dat zeg ik met alle respect voor u. Geen persoonlijke aanval.
@Sonic2 Ik heb die term links populisme niet uitgevonden. Zie dit artikel over https://www.sp.nl/achtergrond/links-populisme-strategie-tegen-neoliberalisme. Populistische politiek vat ik op als het propageren van eenvoudige oplossingen voor complexe problemen. Overigens ging mijn kritiek op deze Fransman vooral om zijn begrip voor Poetin. Ik verwacht niet hij een rol van betekenis gaat spelen en ben daar wel blij om. (Kritiek op mijn standpunten en meningen vat ik overigens nooit als een persoonlijke aanval op.)
@Sonic Links opportunisme bestaat wel degelijk. Bijv. een leus als: pensioenleeftijd naar 60 jaar (nu: 62) is daar een goed voorbeeld van. Het is een loze kreet, niet urgent, erg duur en als dat je prioriteit is heb ik geen enkel vertrouwen in de samenhang van je bredere politieke programma.
@Sonic2, links populisme bestaat niet omdat dit een pleonasme is. Er is geen linkerpartij die realistisch is zonder bepaalde groepen keihard te naaien.
@ Frans Akkermans De term linkspopulisme zal bestaan, maar het is net zoiets als dat mensen denken dat "rechts" bestaat. Neoliberalisme en radicaal rechts heeft niets met rechts te maken. Het heeft niets met liberalisme te maken. En wat Le Pen en Zemmour doen in Frankrijk( en de Nederlandse duivels hier) heeft ook niets met rechts te maken. Ik vind het een goed artikel van de SP, maar ik ageer tegen de foutieve vorm en de label van het populisme. Ik zou zelf liever spreken van klassiek links. U gaat over uw eigen indeling van de schaal links en rechts. En dat gaat iedereen hier , want het is een subjectief iets. De SP vind ik voor een belangrijk deel gewoon realistisch de problemen benoemen. En de SP benoemt echt iets. Niet dat radicale gebler van de PVV/FvD. Ik heb het over energie armoede, kritiek op toeslagen systeem. Op het sociale leenstel. De SP kaart echt problemen aan. En is de signaal partij van Nederland. Samen met PvDD. En omdat ik weet dat mijn woorden uit zijn verband worden gerukt( niet eens zozeer door u), wil ik zeggen dat het niet persoonlijk is. Die disclaimer moet erbij.
Zolang Macron maar wint, ook van deze Putinversteher, vind ik het prima. "Zo was hij tot het uitbreken van de oorlog niet afkerig van Poetin en andere autoritaire leiders, wil hij uit de NAVO, is hij geen fan van de EU" In het licht van de recente ontwikkeling in Okraine, is deze man niet gechikt als president van Frankrijk.
Melenchon, het is een beetje een vreemde vogel, wel ouderwets links. Ik heb vandaag zijn programma eens bekeken, dat liegt er niet om zeg. Macht weghalen bij de president ten gunste van het parlement, verbied lobbyisten toegang tot het parlement, geen donaties aan politieke partijen van meer dan 200 euro, geen proceskosten voor particulieren bij meest voorkomende zaken als echtscheiding, ontmanteling van enkele anti-terreur eenheden ten gunste van de lokale politie, een algeheel verbod op gezichtsherkenningstechnologie in Frankrijk, uitfaseren van junkfood, het aantal arbeidsongevallen bij een bedrijf gebruiken als selectiecriterium bij het toekennen van overheidsopdrachten, spoorwegen hernationaliseren, hetzelfde voor enkele strategische vliegvelden, de lijst gaat door en door en door. Een ding is zeker, mocht hij winnen en dit programma proberen uit te voeren dan ligt hij meteen op ramkoers met de EU.
Het wordt gewoon weer Macron. Wat je er ook van vindt. Einde verhaal.
Gewoon een populist net als Le Pen en Zemmour. Wat maakt het uit dat hij wat ouderwets linkse beloftes doet als die toch niet kunnen. Op ecologisch gebied en wat andere terreinen is hij net zo rechts en nationalistisch als Le Pen. Los daarvan net als Zemmour een rare man.
fransen zijn altijd al nationalisten geweest en gericht op de traditionele rechtse standpunten, de eerdere sociale president heeft uiteindelijk stilletjes het Elysée verlaten, dus of dit bericht hoopvol is??
Het spijt me, maar er is werkelijk helemaal NIETS waaruit blijkt dat bovenstaand scenario werkelijkheid zou worden.
Het zou geweldig zijn als Mélenchon de tweede ronde zou halen . Ik verwacht niet dat hij Macron verslaat maar het zou wel tot een enorme heropleving van links in Frankrijk leiden met mogelijk positieve gevolgen voor links elders in Europa.
zou het wellicht verstandig zijn de standpunten van melenchon in het verleden over Rusland, de annexatie van de Krim, het associatieverdrag van de EU met Oekraïne (gelijk aan dat van de SP), de vele jaren waarin M. de Russische propaganda napraatte, in ogenschouw te nemen? Is het nou echt wenselijk om, met een bevolking die steeds ouder wordt, de AOW-leeftijd van 62 naar 60 te willen verlagen, niet alleen voor wie dan al 40 jaar heeft gewerkt (mijn idee) maar voor iedereen, ook de rijken? Ik vind dat opportunistisch. Ook bij een links beleid is geld schaars, ik zou dat veel liever uitgeven aan milieumaatregelen!
Eens met Pater : Yannick Jadot is een veel modernere candidaat op links met realistische ideeen. Hij krijgt maar 6 procent maar dat komt omdat veel van zijn voorstanders voor de zekerheid gelijk op Macron stemmen. In de tweede ronde zal hij zich achter Macron scharen en wel invloed op het beleid hebben.
Jadot is sociaal-economisch links, cultureel progressief, en op milieugebied radicaal. Ware ik Fransman: ik zou zeker op hem stemmen. https://www-lemonde-fr.translate.goog/politique/article/2022/02/14/le-programme-de-yannick-jadot-a-la-presidentielle-2022_6113616_823448.html?_x_tr_sl=fr&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=sc
Melenchon is ook het enige echte alternatief. Op al die uiterst rechtse dwaallichten stemmen betekent op zeker de overwinning aan Macron geven. Net als dat hier uiterst rechts nog steeds niet door heeft dat een stem op Wilders/ Baudet eigenlijk een stem is op Rutte. En bij de LPF was het een stem op Balkenende. Le Pen, Zemmour of Precresse. Het maakt allemaal geen fluit uit. Het eindigt bij Macron. Melenchon mogelijk ook, maar dan is er wel een geloofwaardig alternatief.
"Le Pen, Zemmour of Precresse. Het maakt allemaal geen fluit uit." Wat een vreemd en slecht standpunt! Doet de inhoud er niet meer toe?
@ Pater Wat een vreemde en rare reactie. Gaat u nu ook al de kant op van sommige hier? Je snapt toch wat ik bedoel? Elke "rechtse held" zal leiden tot Macron. Het maakt dus geen fluit uit. Op de nationalistische "oppositie" stemmen is niet alleen verderfelijke en achterlijk( nog een understatement), maar werkt ook aantoonbaar averechts. Het leidt tot neoliberalisme. En het is inderdaad een misvatting dat politiek om inhoud gaat. Dat is een zeer wijdverspreid misverstand. Politiek gaat over belangen. En gaat maar zeer, zeer gedeeltelijk over inhoud of idealen. Anders zouden idealisten overal de dienst uitmaken in regering hoofdsteden. We weten allemaal dat het niet zo is. Mensen die overigens roepen dat het over de inhoud moet gaan( ook hier) heb ik nog nooit iets inhoudelijks horen, lezen of zien zeggen. Het is echt zo'n inhoudsloze slogan geworden. Vooral door "rechts" gebruikt en die zagen in Trump een verfrissende outsider en in Baudet een deftige "nieuw rechts". En in Poetin zagen ze een groot leider .Laat die mensen zich eerst zichzelf kapot gaan schamen. Hun grote excuses overmaken naar mensen die in het verzet zaten( zoals ik) en de komende tien jaar in de hoek. Zo erg zaten ze er naast.
@Sonic Onbegrijpelijke reactie. Politiek gaat over belangen, ongetwijfeld, maar ook over inhoud, zonder die samenhang geen goeie linkse politiek. Net zo dom is het gelijk schakelen van de extreemrechtse lijsttrekkers. Zemmour is een fascist, Le Pen is een raciste. Dat ze alledrie bij Macron eindigen kan waar zijn, dat maakt de gelijkschakeling niet valide. Ik vind het heel vreemd dat je een kandidaat met weinig aandacht voor het milieu een geloofwaardig alternatief acht, nog afgezien van zijn onbetrouwbaarheid waart het om Rusland gaat. (Overigens: om van je '2' af te komen: mail de redactie. Ben je trouwens wel de echte Sonic? Die had meestal heel redelijke reacties).
Wel ironisch. Het is dus Macron of een Putinversteher in Frankrijk. De uitslag laat zich raden.