Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Deze huiveringwekkende clip toont wat er mis is (met de muziekindustrie)

  •  
21-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
In 2013 werd het nummer Blurred Lines van Robin Thicke en Pharrell Williams een wereldhit. De MeToo-beweging zou pas vier jaar later over de hele wereld bekend worden maar critici wezen er al meteen op dat het nummer een verheerlijking is van rape culture , verkrachtingscultuur. Studentenverenigingen cancelden het nummer daarom, tot woede van mannen die dat zagen als censuur. In 2018 kreeg het nummer een Diamond Award van de Amerikaanse muziekindustrie vanwege het commerciële succes.
In de bijbehorende videoclip, die overigens gemaakt werd door een vrouw, speelde onder meer het wereldberoemde model en feministe Emily Ratajkowski een belangrijke rol. In haar eind vorig jaar verschenen boek My Body onthult ze hoe Robin Thicke haar tijdens de opnames aanrandde. De regisseur heeft dat bevestigd, ze legde de opnames stil nadat Thicke zonder reden of toestemming naar de borsten van Ratajkowski greep. Pharrell Williams heeft in een later stadium alsnog afstand genomen van het nummer. Hij verklaarde destijds niet ingezien te hebben dat het nummer bijdroeg aan een chauvinistische cultuur.
Dertig jaar geleden schreef Kurt Cobain van de legendarische rockband Nirvana het nummer Rape Me. Het is een tekst vanuit het oogpunt van een slachtoffer en wordt wel gezien als het eerste nummer van een man die verkrachting aanklaagt. MTV vond de song te controversieel en verbood Cobain het nummer live op tv uit te voeren.
De artiesten Amanda Palmer en Reb Fountain maakten vorig jaar een mash-up van beide nummers, zie video boven (zet de ondertitels aan). Het werd een huiveringwekkend sterke aanklacht tegen seksueel geweld en de cultuur die dat in stand houdt. Ze namen het nummer op in Nieuw-Zeeland, gesponsord door de crowdfund actie DoReMeToo die seksisme in de muziekindustrie aan de kaak stelt. De actie “stelde ons in staat dit soort kwalitatief hoge non-commerciële content te maken zonder compromissen te moeten sluiten met welk bedrijf of merk dan ook”, aldus Palmer in een toelichting.
Tim Hofman droeg in de aflevering van Boos waarin hij seksuele misdragingen bij The Voice aan de kaak stelde een t-shirt van Nirvana.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

agnar123
agnar12323 jan. 2022 - 13:09

Ik heb me altijd ge-ergerd aan clips en teksten uit de rap-cultuur. Vrouwen gereduceerd tot 'bitches', die met weinig kleding aan als decorstukken moeten dienen voor 'stoere mannen'. De gehele westerse samenleving heeft dit aangemoedigd of in ieder geval toegelaten. Ik ben niet voor preutsheid. De manier waarop bijvoorbeeld Miley Cyrus en Lady Gaga zich blootgeven in clips, is totaal anders. Zoals Miley zich uit in de clip Mother's Daughter zich uit, is revolutionair en seksueel. Maar het maakt vrouwen niet tot onderdanig of slachtoffer. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=7T2RonyJ_Ts De moeilijke vraag is: Hoe verander je de media zonder schadelijke censuur. In landen met censuur mag de clip van Miley Cyrus niet. En in de USA had men rond 1980 al moeite met Blondie. "Veel te seksueel en bovendien 'staatsgevaarlijk' ", volgens de gevestigde orde van 'het land van de vrijheid'.

Eric Minnens
Eric Minnens22 jan. 2022 - 9:18

'Blurred lines' en 'Rape me' hoorde ik zo af en toe via de nieuwszender Radio 1 voorbijkomen. Ze liggen beide redelijk prettig in het gehoor, dus ik zette de radio dan niet meteen uit. Omdat ik geen bijzondere aandacht heb voor popmuziek, waren beider lyrics in het geheel niet tot me doorgedrongen. Pas gisteravond pakte ik, naar aanleiding van bovengelinkte clip, de teksten van deze melodietjes erbij en zat toen toch wel even met mijn wimpers te klapperen. Tja, een vooruitspiegeling op #metoo en #thevoice dus... Sterke clip dan ook, van die twee dames.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl22 jan. 2022 - 3:23

Coole mashup, Nirvana was mijn favoriete band vroeger. Dat andere nummer vond ik eigenlijk geen bal aan origineel.