Huisartsen twijfelen aan grenzen palliatieve zorg na zelfmoord geschorste collega
De zelfmoord van een 58-jarige huisarts uit Tuitjenhorn heeft voor veel opschudding gezorgd in de medische wereld, dat shcrijft de Volkskrant dinsdag. De huisarts werd vlak voor zijn dood door de inspectie geschorst, nadat een aanwezige co-assistent vraagtekens had geplaatst bij zijn handelen tijdens het overlijden van een terminale patiënt.
De huisarts in kwestie, Nico Tromp, gaf zijn 59-jarige kankerpatiënt op zijn sterfbed een dosis morfine. Enige tijd later overleed de man. Op het eerste gezicht geen uitzondering bij palliatieve zorg voor een patiënt in de terminale fase. De weduwe van de man laat weten tevreden te zijn over het handelen van Tromp:
Hij heeft hem geholpen. We zijn blij dat het zo is gegaan. Mijn man kon niet meer, hij was op. Ik vind dat dokter Tromp het goed gedaan heeft.
Bij het overlijden was een co-assistent van het AMC aanwezig, zij liep mee met de huisarts. Volgens een AMC-woordvoerder riepen de gebeurtenissen bij haar vragen op, die door Tromp onvoldoende beantwoord werden. Vervolgens is ze bij haar begeleider, een ervaren huisarts, te raden gegaan. Na overleg met de hoogleraar medische ethiek in het AMC werd besloten het incident bij de inspectie te melden. Nadat de inspectie justitie inschakelde, vielen meerdere rechercheurs ’s nachts bij de huisarts binnen. De arts werd urenlang verhoord, in aanwezigheid van de inspectie. Ook de weduwe van de patiënt werd drie dagen na de begrafenis van haar man langdurig gehoord.
De inspectie stelde Tromp op 2 oktober op non-actief omdat hij ‘onzorgvuldig gehandeld en richtlijnen genegeerd’ zou hebben. Zes dagen na de schorsing pleegde hij zelfmoord.
Tromp stond volgens de Volkskrant bekend als een joviale, extraverte arts die hart had voor zijn patiënten. Zijn praktijk wordt nog steeds bedolven onder bloemen. Hans Gimbel, voorzitter van de huisartsengroep in Heerhugowaard, maakt zich zorgen over het voorval:
Veel huisartsen vragen zich inmiddels af of ze nu ook zomaar de politie aan de deur kunnen krijgen als ze aan palliatieve zorg doen. Deze huisarts is als een crimineel behandeld.
Ook Nettie Blankenstein, hoofd huisartsopleiding van de VUmc, spreekt van grote beroering onder artsen:
Aan een stikkende patiënt morfine toedienen, is verantwoord medisch handelen. Of het volgens de regels was, dat is nog de vraag. Maar dat hier zo agressief op wordt gereageerd, alsof je een misdadiger bent, dat is erg bedreigend.