Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Deze ex-Fransman betaalt boetes voor vrouwen in boerkini

  •  
22-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
nekkaz
De Franse zakenman Rachid Nekkaz heeft het op zich genomen om de boetes te betalen die boerkini-dragende vrouwen krijgen. Hij zegt koste wat kost voor de vrijheid te willen vechten. De boete is achtendertig euro per persoon en belemmert ‘de keuze om te dragen wat je wil’, volgens Nekkaz.
De zakenman vertelt in een interview met een lokale Frans medium dat hij zich genoodzaakt voelt te vechten voor vrijheid in zowel de Arabische als Westerse wereld. Hij is principieel tegen de sluiering en bedekking van vrouwen, omdat hij vindt dat daaraan vasthouden volledige integratie tegenwerkt,  maar hij is vóór het recht van een vrouw om zelf te kiezen.
"Zolang het geen gevaar vormt voor de veiligheid of de vrijheid van iemand anders,  dan zou de boerkini niet verboden moeten worden in een democratische samenleving. Het is typisch van de de Franse overheid, die ten strijde trekt tegen de zichtbaarheid van de islam in Frankrijk. Ik ben hier niet om de islam te verdedigen maar wel om tot de dood te vechten voor de rechten van deze vrouwen."
Nekkaz heeft contact opgenomen met Franse politici en ambtenaren om voor zijn zaak te pleiten. De zakenman staat erom bekend voor vrouwenrechten te strijden. In 2013 verdedigde hij een Soedanese vrouw die weigerde een hijab te dragen en daarom gestraft werd. Ook richtte hij ‘Freedom Defence Fund op’, een stichting die de boetes van vrouwen die een niqab dragen betaalt in Frankrijk en België.
De Franse premier Manuel Valls heeft de burgemeesters die in een tiental steden de boerkini bannen ondersteund. Recentelijk is de zwemkleding voor islamitische vrouwen ook in Nice geband. Velen wereldwijd protesteren tegen de ban omdat die gericht is op een kwetsbare groep, vrouwen uit een minderheidsgroep, die geen concrete dreiging vormt. En al deed ze dat wel, het bannen van zwemkleding zou die niet echt verhelpen. Toch gaat Frankrijk door met de pesterijen en het ingaan tegen alle waarden waar het land voor zou staan.
Update dinsdag 16:30 Nekkaz heeft in 2013 zijn Franse staatsburgerschap opgegeven na een mislukte poging om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen. Hij werd veroordeeld tot een boete 5000 euro wegens overtreden van de kieswet. Daarna heeft hij geprobeerd zich in Algerije te nomineren tot presidentskandidaat.
foto: screenshot
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.