Joop

Deze corona-aanpak past bij Nederland

  •    •  
13-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
polder

© cc-foto: Mabel Amber

Bokito-leiderschap past ons ja-maarders niet zo.
De aanpak van corona zoals die de laatste dagen verloopt, past precies bij onze Nederlandse cultuur en historie. En is dus hoe die moet zijn. En dat we daar dan collectief een mening over hebben… ook dat past bij Nederland en bij hoe wij dat doen.
Polderen We polderen. In onze cultureel DNA zit besluitvorming vanuit het poldermodel. Over polderen doen we vaak laatdunkend, maar het is een prachtig erfgoed. In vroeger tijden moesten boeren en landheren elkaar goed te vriend houden om te zorgen dat de waterverdeling over de polders en rondom de rivieren eerlijk verliep; bij droogte zorgen dat elk land werd geïrrigeerd, bij te veel regen gezamenlijk verantwoordelijk voor goede afvoer. Dat gebeurde coöperatief, in samenhang en zonder al te veel openlijk conflict. In de wandelgangen en achter de staldeuren werd gewikt, gewogen, in de week gelegd en verdeeld zonder dat er echt één iemand de baas was. Ook nu in deze crisisaanpak zie je wikken, wegen, belangengroeperingen die meepraten. Proberen, bewegen, terugtrekken, stap voor stap. Zo doen wij dat… polderend.
Geen vijftig-tinten-grijs -leiders Van 50-tinten-grijs-leiders worden wij calvinistische ‘doe maar gewoon’-Nederlanders opstandig en lacherig. We raken een beetje in shock als Trump het Europese vliegverkeer dicht gooit. Te veel spierballen voor ons. Wij hakken geen hoofden af van mensen die hun kop boven het maaiveld uitsteken, maar gaan collectief aan de voeten van sterke leiders hangen, luidkeels roepend ‘doe effe normaal’. Wij hebben een minister-president die ogenschijnlijk menselijk en zoekend voor de troepen staat. Die per ongeluk een hand én een schouderklop én een hug geeft als hij en RIVM-directeur Jaap van Dissel oproepen om geen handen meer te schudden. Van dat laatste geloof ik helemaal niks. Het lijkt me perfect gestaged en ooit zullen we in de memoires van Rutte lezen hoe dienstbaar hij op dit moment was. Hij zette zijn eigen ego opzij, deed een perfect ingestudeerd stukje met Jaap, waardoor zijn Dombo-moment viraal ging door het land en door de rest van de wereld als die ‘sukkelige premier’. In één dag wist iedereen dat je geen handen moet schudden. Bokito-leiderschap past ons ja-maarders niet zo. Wat je politieke voorkeur ook is; dit was een meesterlijke zet.
Stapje voor stapje Veranderen doen wij graag stapje voor stapje. Hardwerkend, sober, degelijk. Met vakbonden, brancheorganisaties, en de schooldirecteur uit Heerhugowaard die er ook wat van mag vinden. Dat doen we in organisaties ook. Niks geen grote, meeslepende change-programma’s, maar elke dag een beetje beter. Dus doen we gisteren de events dicht en volgende week woensdag de scholen. Dat we een beetje kunnen wennen.
Calimero’s en klagers Toen in de jaren ’40 Joodse kinderen op transport naar de concentratiekampen werden gezet, waren er leraren die tot de laatste minuut bleven lesgeven. Omdat de kinderen kinderen moesten kunnen zijn in hun laatste dagen. Ik heb gisteren nogal wat klagende schooldirecteuren en leraren gezien. Dat snap ik; ze willen niet als kinderopvang worden gebruikt. En we hebben ze de laatste jaren echt niet genoeg gewaardeerd, net als mensen in de zorg en bij de politie niet. Maar het geklaag is ook wel typisch Nederlands. Calimero-petje op, op het moment dat je zou moeten opspringen omdat het er nu écht om gaat te laten zien wat een kei van een professional je bent. Juffen en meesters, laat de kinderen spelen en beteugel hun angst. Verplegers en artsen, houd je eed hoog. Politiemensen, stap naar voren, zodat wij naar achteren kunnen stappen. Beetje daarover klagen mag in Nederland.
Nederlandse aanpak Dit is hoe wij Nederlanders het doen. En dat iedereen daar wat van vindt… is ook heel Nederlands. Dat mag hier namelijk. Liever een Chinese aanpak? Snap ik, bepleit ik soms ook, maar bedenk dan wel dat je in China niet eens  zou mogen zéggen, dat je het niet eens bent met het nationaal beleid. Ik moest hoofdschuddend lachen om de Europarlementariër die in Op1 pleitte voor een Europese aanpak. En probeerde me voor te stellen hoe we zouden reageren als Merkel voor ons zou bedenken of we nog met de trein zouden mogen of niet of dat Macron zou besluiten wanneer onze crèches dicht gaan. Laat ons nu maar polderen. We komen er wel.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 mrt. 2020 - 6:12

Ok heb overigens een bloedhekel aan calvinisten!

Erik Tervoort
Erik Tervoort13 mrt. 2020 - 17:40

@Danielle Braun, Leuk verhaal over polderen. Het probleem is alleen dat een virus zich hier niet zoveel van aantrekt. Over 2 weken kunnen we zien of uw verhaal waarde heeft. Ik denk van niet.

GHS
GHS13 mrt. 2020 - 13:06

Advies: googelen op griepepidemie. Wat werd er toen gedaan????? en lezen hoeveel doden er toen te betreuren waren ( zie b.v. 2017-2018). Ik krijg een vreeeeeeemd gevoel (vooral als ik de beursuitslagen hoor/lees) dat deze epidemie voor een aantal mensen...……...

3 Reacties
itsme3
itsme313 mrt. 2020 - 15:10

Een goede. In 2017/18 was de oversterfte aan griep in Nederland alleen al 9,600 mensen, meer dan twee keer het wereldwijde aantal dat gestorven is aan Corona. De beurzen zijn ongeveer 30% overgewaardeerd. Voorlopig ontsnapt dus eigenlijk alleen nog maar de hete lucht die erin zit.

Marinus C.
Marinus C.13 mrt. 2020 - 17:17

Advies: google "mortaliteit griep" en "mortaliteit corona"

Hank Nozemans
Hank Nozemans14 mrt. 2020 - 9:01

Ik heb bij een griep epedemie nog nooit van capaciteitsproblemen bij ziekenhuizen en crematoria gehoord. Wellicht een indicatie?

quatsch
quatsch13 mrt. 2020 - 12:58

Dit is een nationalistisch verhaaltje uit de oude doos. De huidige realiteit is anders.

Pater
Pater13 mrt. 2020 - 12:57

Daniëlle keuvelt er leuk op los. Het oude verhaal over de strijd tegen hst water, dat waarschijnlij niet klopt duikt weer eens op. Maar waarom moeten de leerkrachten wel naar het werk terwijl ze ieder moment meer risico lopen dan andere werknemers ? De kinderen worden niet gauw ziek maar kunnen wel besmet rondlopen en de leerkrachten besmetten, in de volle klassen en gangen en kantines. Als ik die leerkracht was, ook nog van een zekere leeftijd, zou ik boos worden. Vooral omdat de reden een puur economische is, de kinderen van de straat houden zodat de ouders naar hun werk kunnen. Nou, laat die ouders dan maar wat improviseren, dat gaat best lukken.

Max6
Max613 mrt. 2020 - 12:45

Heel mooi herkenbaar verhaal. Ik ben persoonlijk tevreden met de aanpak van de regering... zo weinig mogelijk paniek, en langzaamaan (zo nodig) steeds strengere maatregelen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 mrt. 2020 - 11:57

je vergeet dat Rutte aan de macht is . De meest incompetente minister president die je kunt bedenken.

Audio
Audio13 mrt. 2020 - 11:26

Mooi verhaal! ". En probeerde me voor te stellen hoe we zouden reageren als Merkel voor ons zou bedenken of we nog met de trein zouden mogen of niet of dat Macron zou besluiten wanneer onze crèches dicht gaan. Laat ons nu maar polderen. We komen er wel." In Europa is het ieder voor zich. Dat is ook logisch, landen zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor hun eigen inwoners. Het hemd is nader dan de rok. Corona is een stresstest voor het internet, die lijkt slagen. Corona is ook een stresstest voor de EU, het resultaat daarvan is onvoorspelbaar.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2020 - 11:03

--- Dit bericht is verwijderd —

14 Reacties
7anpau1
7anpau113 mrt. 2020 - 12:02

Het gaat er niet om dat dit virus nu zo vreselijk dodelijk is. Het gaat erom dat het enorm besmettelijk is en dus de potentie heeft om in hele korte tijd heel veel mensen tegelijkertijd ziek te maken. Net zoals mensen statistieken niet begrijpen, denken ze lineair en snappen ze weinig van exponentiële groei. U kennelijk ook niet. Het risico is niet dat u overlijd aan het virus an sich. Het risico is dat u ziek bent (door Corona of anderszins, bijvoorbeeld omdat u van de trap gelazerd bent) en er niemand is om u te verzorgen. Maatregelen treffen om de exponentiële groeipotentie van Corona af te remmen zijn dus buitengewoon zinvol.

madbako
madbako13 mrt. 2020 - 12:08

Allemaal wel leuk en aardig dat gegoochel met cijfers. Spaanse griep zo'n 100 jaar geleden bij een wereldbevolking van 2 miljard 20 tot 100 miljoen doden. Lineaire doorrekenen is zijn dat op een wereldbevolking van 7 miljard mensen 70 tot 350 miljoen doden. De Spaanse griep is ook ooit op deze manier van het Corona virus begonnen en duurde zo'n 2 jaar. Inmiddels is de gezondheidszorg een stuk verder dus zal het dodental wellicht kunnen halveren. Kom je nog steeds uit op 35 miljoen tot 175 miljoen doden Relativeer jij maar tot je een ons weegt. Kom over een maand of zes en na twee jaar nog maar een keer terug met je gerelativeer.

I am Legion
I am Legion13 mrt. 2020 - 13:11

@madbako De Spaanse Griep kende een extreem veel hogere sterftekans dus laat die lineaire redenering maar voor wat het is. Het Coronavirus heeft een zoveel lagere kans op een dodelijke afloop dat zij de dodelijke gevallen dat zich voor hun functies afmeldende medewerkers van nooddiensten en ziekenhuismedewerkers meer dodelijke slachtoffers door diverse anders te voorkomen oorzaken oplevert.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mrt. 2020 - 15:33

Het krijgen van ziektes1 t/m 10 behalve 8 wellicht is redelijk gelijkmatig verdeeld over het jaar. Het probleem met corona zit in de exponentiële stijging in het aantal ziektegevallen waardoor op het hoogtepunt van de epidemie heel veel mensen tegelijk ziek zijn. Afremmen is zeker nuttig.

madbako
madbako13 mrt. 2020 - 16:33

@I am Legion 13 maart 2020 at 14:11 @madbako De Spaanse Griep kende een extreem veel hogere sterftekans dus laat die lineaire redenering maar voor wat het is. Met de huidige sterfte zou de nieuwe ziekte op één lijn komen met de Spaanse Griep van 1918, die ook dodelijk was in zo’n 1 tot 2 procent van de gevallen. Ter vergelijking: de ‘gewone’ seizoensgriep kost ongeveer 0,1 procent van de patiënten het leven, de longziekte sars was dodelijk in 9,6 procent van de gevallen. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-virus-horrorziekte-of-stevig-griepje~b5a61067/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend13 mrt. 2020 - 17:14

Gelukkig bewaard oma de rust. Echt belachelijk hoe mensen zich momenteel gedragen... dit is een virus, gewoon een nieuw griepvirus.. daar hoef je niet van in paniek te raken.. Oude virussen muteren en soms ontwikkelen zich compleet nieuwe virussen. Is een oer-natuurlijk verschijnsel. Dom (links en rechts) volk schiet dan meteen in paniek.. alsof het het einde van de mensheid is.. Ik neem aan dat 99% het overleefd.

Marinus C.
Marinus C.13 mrt. 2020 - 17:23

I am Legion. De mortaliteit van Corona en de mortaliteit van Spaanse Griep komen redelijk overeen. resp. 1-5% en 1-3,4%

Marinus C.
Marinus C.13 mrt. 2020 - 17:24

Spaanse Griep 1-5% Corona 1-3,4%

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 mrt. 2020 - 5:59

Je vergeet het op te tellen! Maar ja oma-overloop houdt wel van wat extra's. Maar als je al die doden die je opsomt niet genoeg vindt kan er inderdaad nog wel wat bij toch! Mensen zijn niet oud genoeg om te werken maar wel oud genoeg om te sterven! Misschien moeten we de AOW-leeftijd wel weer herzien! Het scheelt ook weer in de enorm hoge kosten die ouderen met zich meebrengen en de druk op de begroting! Om nog niet te spreken van al die werk-onwillige kneusjes die maar thuis zitten te profiteren van onze belastingcenten. Oma weet raad, is het niet met de was en het boenen van het huis, dan wel hiermee.

JanB2
JanB214 mrt. 2020 - 8:05

"Mensen zijn volledige idioten als het op kansberekening uitdraait" "De kans dat je sterft aan Corona is minimaal" De eerste uitspraak is juist. De tweede illustreert dat. PS Het huidige aantal dodelijke slachtoffers klakkeloos delen door het totaal aantal inwoners van Italë geeft alleen de fractie van de italiaanse bevolking aan die nu is overleden aan het virus. Dit getal zegt niets aangezien de besmetting nog steeds uitbreidt volgens een nagenoeg exponentieel verband waardoor de uiteindelijke kans om aan het virus te overlijden uiteindelijk vele malen hoger wordt. Indien men de epidemie door laat woekeren zal een groot deel van de bevolking het virus krijgen en een niet te verwaarlozen deel zal daaraan overlijden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 mrt. 2020 - 6:06

Jan B Of er slechtere longen aan overhouden met veel littekenweefsel en dus minder gasuitwisseling, als ze een dubbele longontsteking hebben gehad. Men vergeet dat weleens!

I am Legion
I am Legion15 mrt. 2020 - 10:37

@madbako&Marinus&Minoes&JanB En zovele andere verwarden: Jullie gaan door met het desinformatie terwijl je eenvoudig aan de nodige feitelijke gegevens kunt komen. "Hoewel voorspellingen over het sterftecijfer door het coronavirus op dit moment weinig waard zijn, wijst niets op een mortaliteit die in de buurt komt van die van de Spaanse griep. Aan de Spaanse griep overleed 1 tot 5 procent van de wereldbevolking. Bij corona ligt het sterftepercentage vooralsnog op enkele procenten van het aantal besmette personen. De verwachting is dat dit percentage zal dalen naarmate meer bekend wordt over het aantal besmettingen dat zonder ernstige gevolgen blijft." https://www.volkskrant.nl/wetenschap/het-coronavirus-wordt-vergeleken-met-de-spaanse-griep-maar-de-verschillen-zijn-groot~b6604944/ Voor wie naar te verwachten ook dat laatste niet begrijpt: Er zullen naar verwachting meer nu nog onbekende besmettingen geweest zijn die niet tot de dood hebben geleid. Dat waren dan dus vooral jongere mensen de besmet waren maar niet dermate ziek werden dat ze zich hebben laten testen. Pas veel later zal steeksproefsgewijs vast komen te staan dat deze nu nog ongeteste mensen wel besmet zijn geweest wat uit vaststelling blijkt van door eigen lichaam gemaakte antilichamen. Iedere wetenschapper die op het terrein van deze pandemieën kennis van zaken heeft zal dit alles beamen. Er is bij het Coronavirus geen gelijkenis met de mortaliteit van de Spaanse Griep.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2020 - 10:02

Desinformatie Mij is bij een gewone griepepidemie nog nooit huisarrest opgedragen, wilde ik een kans maken om in leven te blijven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2020 - 10:04

Bovendien had ik bij die andere soorten de tijd gekregen om gedurende een bepaalde tijd enige immuniteit op te bouwen.

I am Legion
I am Legion13 mrt. 2020 - 10:41

Met de huidige problematiek rondom de Corona-dreiging, en de gevolgen ervan zoveel mogelijk beperkt te houden, zijn er doorslaggevende bestuurlijke maatregelen nodig die dan, na deskundig advies van experts, natuurlijk door onze regering vastgesteld worden. Als we iets niet kunnen gebruiken is het ruimte laten aan vele "experts" die, zeer voorspelbaar, iedere maatregel zullen willen betwisten, verder bediscussiëren, waarmee ze zich veeleer laten leiden door, waar het politici betreft, vooral politieke drijfveren die alles te maken hebben met politiek opportunistische geldingsdrang die daarom bij ieder issue tegengesteld is aan de hen onwelgevallige regering. Daarnaast heb je vooral in Nederland in de media de vreselijke cultuur van de vele vaste in alles "deskundige" BN-ers (Denk aan een Peter R. de Vries, Georgina Verbaan, Gerard Joling etc.) die om volstrekt onbekende redenen bij zich serieus presenterende media (DWDD, Jinek, Op1) nog meer dan experts aan het woord komen over belangrijke actuele zaken. Het is een zeer goede zaak dat deze in ieder geval door onze regering niet in acht worden genomen. Dat dat het chagrijn van vele Nederlanders en de duidelijk politiek gekleurde en daardoor gedreven media nog meer doet toenemen is jammer maar vooral een karma van de Nederlandse samenleving zelf.

frankie48
frankie4813 mrt. 2020 - 10:29

Ik hou van de waarheid, en aan kleuters mag je wat mij betreft alle sprookjes van deze wereld vertellen! En dan dit nog: "Toen in de jaren ’40 Joodse kinderen op transport naar de concentratiekampen werden gezet, waren er leraren die tot de laatste minuut bleven lesgeven. Omdat de kinderen kinderen moesten kunnen zijn in hun laatste dagen." Ik hoop dat u bedoeld te zeggen, in hun laatste dagen op school in Nederland. Of uw moet bronnen kunnen opvoeren die zeker wisten dat het hier niet om transporten naar Oost-Europa ging voor de arbeidsinzet.

Dehnus
Dehnus13 mrt. 2020 - 10:26

Nogal wat onzin, als er een landje van spierballen taal + geld belusting hield was het Nederland. Ja Herenboertjes en Landheren praten met elkaar, maar de gewone man werd gewoon over de kling gejaagd. Helemaal toen dat Calvinisme, waar je hier zo vol van bent, op kwam dagen. Toen hadden ze een excuus om een klootzak te zijn naar de armen:"Dat heeft god zo gewild want, predestinatie!" en nog wat van die andere regeltjes die nog eens innig omarmt werden tijdens het Synode van Dordrecht. Hele groepen mensn zijn verscheept om "WERKEN!" te leren, naar vrindjes van de regering (Heimij en Grondmij.. het huidige Arcadis). Mij overgroot oma is nog verkocht en moest zichzelf in leven houden door bij de boer als kind de kippenschuur in te sluipen en rauwe eieren te eten! En ik kan je vertellen daar was ze toch echt niet trots op nog "ja dat is mijn simpele nuchtere Calvinistische cultuur!", ze KON DIE BOEREN WEL WAT later in haar leven, alles van de klappen die ze heeft gekregen tot de verhongering... ze heet het allemaal onthouden en aan haar kinderen en kleinkinderen door verteld. Mijn Oma was verdorie 8 toen ze op het land aan het werk moest! Er werd niet "gepolderd", stakingen werden bruut neergeslagen omdat de industrialist, de kerk, de boer en de regering dat zo wou. Dat was geen polderen, maar CORRUPTIE! Houdt alsjeblieft eens op de geschiedenis te herschrijven in voordele van de mensen met centen in Nederland die naar buiten toe een bepaald imago willen uitstralen, een vals imago van "Progressief en nuchter". Een leugen die nooit bestaan heeft en alleen maar bestond om zo de BV Nederland tegemoet te komen. Nederland haar aanpak is waarom Nederlands nooit een wereldtaal geworden is, ze vonden de werklui (helemaal met een kleurtje) te min! Dat was een "ander volk!" daar "hield God niet van!". En ja voor mij is dit persoonlijk, hun "Ja maar" is niet omdat ze willen praten, het is een valse "Ja maar" om zo langer met hun praktijken door te kunnen of te verdoezelen. Ik zeg echt niet dat elke boer, regering of industrialist zo was, maar ze waren toch echt in de meerderheid. Waarom denk je verdorie dat de Canadezen en Polen herenboeren huizen binnen gingen, laag hielden en tegen de dorpelingen zei :"Pak terug maar wat van jullie is!". Die keken met walging naar de Nederlander. En ja daar hoor je nog steeds verhalen over, zelfs in Polen als je met wat oudere mensen praat.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus13 mrt. 2020 - 10:28

laag = leeg.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 mrt. 2020 - 15:56

Waar en wanneer was dat dan? En uw overgrootmoeder werd nog verkocht? Hoe kan dat nou?

JanB2
JanB213 mrt. 2020 - 10:15

Polderen is funest in deze. Je verliest tijd en er worden halve maatregelen genomen.