Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Deze aanslag verandert niets

  •  
23-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
6315759127_257c5e3216_o
Om nu te gaan roepen dat we allemaal gewoon door moeten leven ‘anders hebben de terroristen gewonnen’ heeft iets potsierlijks
“Godverdomme kutwereld.” Het kwam uit mijn tenen. Het nieuws van de aanslagen was kortstondig overrompelend, maar toch niet verrassend. Dit is hoe oorlog voelt voor mijn generatie in het vredige, welvarende Westen. Geen honger, geen concentratiekampen of verzetskrantjes, maar korte gewelddadige confrontaties met wat op veel plekken dagelijkse realiteit is. De oorlog wordt keurig op onze stoep afgeleverd. Een aanslag per keer.
Voor de mensen die gisteren iemand verloren is alles veranderd. Hun wereld staat stil omdat terroristen ons allemaal bang willen maken. In een oorlog willen lokken. En daarom moesten er mensen dood, maakt niet uit wie. Wiens dierbaren.
Om nu te gaan roepen dat we allemaal gewoon door moeten leven ‘anders hebben de terroristen gewonnen’ heeft iets potsierlijks. Ergens hebben ze natuurlijk al gewonnen. Hun plan is geslaagd, dood en verderf werd gezaaid en de klootzakken die zich opbliezen hoeven niet te leven met wat ze hebben aangericht. Wij wel.
Maar tegelijkertijd verandert deze aanslag voor mij helemaal niets. Net zoals de vorige aanslag niets verandert heeft en de volgende dat ook niet zal doen, ook al zou die in Amsterdam of Den Haag plaatsvinden. Aanslagen zijn ontworpen om een overreactie uit te lokken. Maar als overheden niet happen, zoals na de aanslagen in London in 2005, wordt de zinloosheid van dit soort acties genadeloos blootgelegd. De stiff upper lip als ultieme middelvinger.
“Wij zijn met meer”, zei Rutte. Hopelijk bedoelt hij daarmee, ‘wij, de normale mensen’, vredelievenden van alle kleuren en levensovertuigingen. Terroristen die ons allemaal tot vijand willen bombarderen plaatsen zichzelf daarmee in dezelfde, absurd onmogelijke positie als de mensen die nu alle ‘moslims’ de oorlog verklaren en zich bang maken voor een kwart van de wereldbevolking. Je kunt het allicht proberen, maar winnen zul je die oorlog nooit.
Sowieso is haat niet duurzaam. Haat brandt misschien heet en fel, maar ook heel snel op. Na elke oorlog zijn de meeste boze mensen dood en zijn het de normale mensen die opkrabbelen, zich afstoffen en hun leven, de samenleving weer opbouwen. Laten we daar gewoon alvast mee beginnen en de oorlog overslaan.
Cc-foto: Amsterdamized

Meer over:

opinie, leven, terrorisme
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.