Joop

Deugt de kerstboom of niet?

  •  
07-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2212 keer bekeken
  •  
pieterderks

In de aanloop naar Kerst is het een terugkerende vraag in huize-Derks: “Kan het niet duurzamer dan een boom offeren voor drie weken plezier, om over de klimaatimpact van het naalden stofzuigen nog maar te zwijgen? Maar dan is het 6 december en staan er op elke straathoek boomverkopers en denk ik: volgend jaar verzin ik iets beters. Nu neem ik deze mee”, vertelt Druktemaker Pieter Derks bij De Nieuws BV.

Is een kerstboom dan zo erg? Zelfs de deskundigen zijn er nog niet over uit of een kerstboom deugt of niet, concludeert Derks na een rondje googelen. “Meestal wordt het alleen maar erger als ik googel. Ik zoek op ‘jeuk’ en eindig met cholera. Kortom, het was een meevaller. Maar toch bleef er iets knagen. Geen boom neerzetten is toch beter dan wel een boom neerzetten? Was ik mezelf nu smoesjes aan het vertellen?”

“Het is een krankzinnig ritueel: een boom met lampjes die langzaam doodgaat in je woonkamer, alleen maar omdat wij mensen het heel gezellig vinden om iets stervends in huis te hebben staan. Aan de andere kant zou je ook kunnen zeggen: er is straks weer een Nordmann minder. En dat is goed nieuws, want de Nordmann hoort hier niet.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

pahan
pahan8 dec. 2022 - 6:23

Als de keus maar is een boom of geen boom. Het kunstboom alternatief is natuurlijk helemaal van de zotte. Wat zullen de wezens denken die over een heleboel jaren de resten van onze beschaving blootleggen als ze zien dat mensen een olie en staal product in huis hebben gezet in plaats van het groene alternatief?

Prisunic
Prisunic7 dec. 2022 - 16:20

Interessante opinieuiting. Kerstbomen zijn rechts omdat ze appeleren aan heidendom en borealisme.

Marcus A.2
Marcus A.27 dec. 2022 - 16:18

"Het is een krankzinnig ritueel: een boom met lampjes die langzaam doodgaat in je woonkamer, alleen maar omdat wij mensen het heel gezellig vinden om iets stervends in huis te hebben staan." We hebben geen idee wat zo'n kerstboom er zelf van vindt. Wellicht kan hij/zij zichzelf geen beter einde wensen dan in een gezellige woonkamer met vrolijke mensen er omheen.

PGS
PGS7 dec. 2022 - 15:58

Kan mij voorstellen dat dit een hele relevante vraag is voor iemand die totaal niet weet wat de ware betekenis is van Kerst. Als je weet waar het echt om draait met Kerst, dan zijn al die commerciele randverschijnselen leuk en gezellig maar dragen niets bij bij de esssentie van Kerst.

Rob12342
Rob123427 dec. 2022 - 15:10

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

3 Reacties
Zandb
Zandb8 dec. 2022 - 6:31

Rob Wie nergens over nadenkt, kan alles doen.

Rob12342
Rob123428 dec. 2022 - 13:40

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Zandb
Zandb9 dec. 2022 - 11:45

Rob Dat is altijd prettig om te horen maar voor dit onderwerp volkomen irrelevant. Het gaat er namelijk niet om wat je denkt, maar dat je denkt.

Rob12342
Rob123427 dec. 2022 - 15:09

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

5 Reacties
Zandb
Zandb7 dec. 2022 - 16:17

Rob Maar wat kunnen 'we, hier op Joop' nou beginnen tegen iemand die ons zo genadeloos doorheeft, met dat doorvoeren van wat 'we, hier op Joop' allemaal willen verbieden!

Karingin
Karingin7 dec. 2022 - 16:31

Wat lul je nou, er wordt jou nix verboden. En satire is blijkbaar niet aan jou besteed, soit, mag ook gewoon hoor

Tjeerd Meines
Tjeerd Meines7 dec. 2022 - 17:08

@Rob Ja begreep je nou werkelijk niet dat het satire is zoals Karingin zegt? Die protesten tegen Pasen omdat het niet "inclusief" zou zijn met Paaseitjes die daarom "verstopeitjes" zouden moeten gaan heten, activisten tegen de Nationale Dodenherdenking (#Geen4meivoormij) met de natuurlijk niet anders dan ludieke dreiging met lawaaiverstoring van de twee minuten stilte op 4 mei, en niet te vergeten de protesten tegen Sinterklaas met de Zwarte Pieten, zoals deze al jaren steeds weer op Joop terugkeren is één grote satirische running gag.

Andreas4
Andreas47 dec. 2022 - 18:57

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Rob12342
Rob123428 dec. 2022 - 13:42

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Tjeerd Meines
Tjeerd Meines7 dec. 2022 - 14:32

Tuurlijk. Na Sinterklaas (zwarte piet), Oud & Nieuw (vuurwerk), Pasen (niet inclusief dus moeten het b.v. verstopeitjes worden), etc, nu dus natuurlijk Kerst.

7 Reacties
Zandb
Zandb7 dec. 2022 - 16:18

Tjeerd U kunt dit toch ook ironisch opvatten, toch?

Karingin
Karingin7 dec. 2022 - 16:30

Aansteller, zelfs vuurwerk, wat toch best wel een tikkie heul gevaarlijk is en veel leed oplevert, is nog niet verboden

Prisunic
Prisunic7 dec. 2022 - 16:36

Vaderdag moet ook weg want is machismo en te patriarchaal. Moederdag mag blijven.

Peterrr3
Peterrr37 dec. 2022 - 18:37

Ik ben niet zo van het verbieden, maar voor vuurwerk maak ik graag een uitzondering.

LaBou
LaBou 7 dec. 2022 - 22:23

Het heten nog heel gewoon paaseitjes, dus wat lult lego nou.

Tjeerd Meines
Tjeerd Meines8 dec. 2022 - 8:43

De opvallende eenzijdigheid en het gebrek aan rekkelijkheid is niet mijnerzijds. Van mij is een overgang naar Zwarte Pieten naar die geschminkt met roetvegen geen probleem, en ook een overstap van consumentenvuurwerk waarbij ons land vrijwel uniek is naar door pyrotechnici verzorgd veel zwaarder vuurwerk zoals in de rest van de wereld ook prima. Graag zelfs. Maar daar gaat het de niet-rekkelijken niet om. Geen enkele vorm van een Zwarte Piet bij Sinterklaas, vuurwerk met Oud & Nieuw, en zelfs het "niet-inclusieve" Pasen e.d. mag zo blijven als het is. Die overduidelijke eenzijdigheid staat in schril contrast met aandacht voor b.v. het Offerfeest waar bepaald niet minder kritiek bij past.

Zandb
Zandb9 dec. 2022 - 11:52

Tjeerd Wat is er in vredesnaam op tegen om kritisch naar bepaalde zaken te kijken? Wie zich nog nooit heeft afgevraagd of zo'n kerstboom wel echt nodig is, of letterlijk zwartepieten wel nodig zijn voor een kinderfeest, die verdient meer kritiek dan wie zich dat wel afvraagt. Al zou dat het dan volgens deze of gene op de verkeerde manier zijn.

Ontheemde
Ontheemde7 dec. 2022 - 14:31

Ik vind het zo afschuwelijk lelijk al die kitsch. En inderdaad die rare boom in je huis. En dan de gemeente met hun kerstbomen overal en kitscherige lampjes. Etalages vol met lelijkheid en dat begint al ergens in Mei tegenwoordig. En de radio kun je niet aanzetten laat staan de TV want je wordt toegekrijst met de meest walgelijke muziek die de mensheid ooit gemaakt heeft. En dan van die leukerds die dan op straat lopen met een kerstmuts op. Ik sta te juichen op 1 januari als al die ellende voorbij is. *en dan heb je nog van die leukerds die er geen genoeg van kunnen krijgen en nog weken doorgaan zoals de radio.

4 Reacties
Hallahan2
Hallahan27 dec. 2022 - 16:01

Vergeleken met jou is schoonmaakazijn een heerlijke zoetstof...

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend7 dec. 2022 - 20:56

Ja joh, laten we met z’n allen kerst afschaffen omdat een trieste ontheemde het afschuwelijk vindt. Ontheemde is onze goeroe, is belangrijker dan de rest van de wereld. Denk dat ontheemde zich God waant.. ik persoonlijk vind het knap hoe iemand zichzelf in een paar zinnen zo belachelijk kan maken.

Ontheemde
Ontheemde7 dec. 2022 - 23:30

Beste Hoofd Schuddend Ik stel gewoon dat ik het vreselijk vind. Niet dat ik het mensen wil verbieden. Ik ben namelijk iemand die accepteert dat de medemens dingen doet die ik niet leuk vind. Ik doe ook dingen die mensen niet leuk vinden. Ik weet dat we in een maatschappij leven waar iedereen alles maar willen verbieden omdat er toevallig mensen zijn die zich aan dingen ergeren. Maar dan krijg je een kutland om in te wonen. Dus nee, ik ben nogal ouderwets en wens helemaal niet mensen hun plezier te bederven omdat ik het toevallig niet leuk vind.

Gio Servas
Gio Servas8 dec. 2022 - 8:00

Jij bent zeker zo'n type die de derde maandag van januari viert?

Nicolay2
Nicolay27 dec. 2022 - 13:48

‘’En dat is goed nieuws, want de Nordmann hoort hier niet.” Het goede nieuws is, dat veel mensen een kleinere kunstboom kopen.

1 Reactie
Prisunic
Prisunic7 dec. 2022 - 16:14

De Nordmann is mij te masculien, te boreaal.