Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Deskundige: maak migratie naar Europa makkelijker

  •  
08-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
178 keer bekeken
  •  
afghaansevluchtelingen
Europese politici die denken dat ze de komst van Afghaanse vluchtelingen kunnen voorkomen door voor opvang in de regio te pleiten, maken een grote denkfout. Dat zegt migratie-expert Liza Schuster, die al twee decennia onderzoek doet naar Afghaanse vluchtelingen, in een gesprek met Knack.
Volgens haar kiest het merendeel van de Afghaanse vluchtelingen zelf al voor Iran of Pakistan, omdat ze de taal spreken en er makkelijk aan de slag kunnen. De kleine groep die doorreist naar Europa zal zich weinig gelegen laten liggen aan deals die de EU sluit met landen ‘in de regio’. Schuster:
"Europese leiders lijken te denken dat vluchtelingen die naar Europa willen komen passieve wezens zijn, die je naar eigen goeddunken kunt verplaatsen. Dat is niet zo. Migranten die de overstap naar Europa wagen voelen ofwel de noodzaak om zichzelf in veiligheid te brengen, of ze zijn ambitieus om er hun leven uit te bouwen. Als je ze onderbrengt in een land waar ze geen toekomstperspectief hebben, zullen ze opnieuw vertrekken."
Volgens Schuster zou het het beste zijn als Europese landen het makkelijker maken om naar Europa te komen. Dan hoeven vluchtelingen niet langer gebruik te maken van mensensmokkelaars die enorme bedragen vragen voor de overtocht.
"Omdat de reis naar Europa zo’n enorme investering vergt, komen velen in een soort schuldenval terecht: ze willen eigenlijk weg uit Europa, maar ze kunnen niet terugkeren als ze hun investering niet hebben terugverdiend. Als je moeder haar laatste juwelen heeft verkocht om de oversteek te betalen, is het vernederend om terug te gaan en te zeggen dat je Europa eigenlijk maar niets vindt. En dus blijven ze, tegen beter weten in."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (82)

Ger Fosbergen
Ger Fosbergen9 sep. 2021 - 22:30

Het is dus háár argument hé! "Volgens haar kiest het merendeel van de Afghaanse vluchtelingen zelf al voor Iran of Pakistan, omdat ze de taal spreken en er makkelijk aan de slag kunnen. De kleine groep die doorreist naar Europa zal zich weinig gelegen laten liggen aan deals die de EU sluit met landen ‘in de regio’." Dus die kleine groep die net zo goed als de meerderheid makkelijk aan de slag kan in Iran of Pakistan met dat ze een gedeelde taal spreken zou de weg naar Europa vergemakkelijkt moeten worden omdat ze zich naar haar expertise er weinig aan gelegen zullen laten liggen de bestaande of nog komende hindernissen te beslechten ook niet als Europa afspraken maakt met deze landen voor opvang. Een overtuigender pleidooi meer werk te maken van bestrijden van illegale immigratie, wat het met verzekerd mogelijke opvang in Pakistan en Iran dan is, heb ik zelden gehoord.

zekernietjoops
zekernietjoops9 sep. 2021 - 10:09

Ook hier weer de verwarring van 'vluchteling' met 'immigrant'. Een - zeker voor Nederland beperkt- aantal vluchtelingen kan zorgzaam opgevangen worden onder de - vanzelfsprekende en nadrukkelijke - voorwaarde dat verblijf tijdelijk is en dus terugkeer moet volgen als de situatie - na grondige en onpartijdige beoordeling - dat toelaat. Immigratie zou voor allang overbevolkt en propvol - en daardoor voor velen almaar problematischer en stresserender - Nederland allang gestopt moeten zijn... en een immigratiestop zal dus dringend en zo spoedig mogelijk alsnog moeten volgen. Het nader gespecificeerde waarom daarvan heb ik hier al meermaals en grondig onderbouwd beschreven.

3 Reacties
rvb2
rvb29 sep. 2021 - 11:49

Nederland is voor bijna 70% geclaimt voor de agrarische industrie.. Nederland is propvol.. met boerenbedrijven.

Satya
Satya9 sep. 2021 - 14:13

Je hebt niets onderbouwd.

zekernietjoops
zekernietjoops10 sep. 2021 - 14:40

Satya, Zou u willen onderbouwen waarom ik volgens u 'niets heb 'onderbouwd', terwijl ik dat toch echt wel en grondig meer dan eens op dit weblog heb gedaan?

Nelisje
Nelisje9 sep. 2021 - 7:56

Men kan voorstellen dat je weg wilt uit een land omdat het bewind je niet aanstaat, je de regels niet wilt volgen enz.. Ook dat je je kansen elders zoekt als je denkt dat je daar een beter toekomst op kan bouwen. Dat maakt je nog geen vluchteling. Het niet houden aan de regels kan er wel zorg voor dragen dat je een vluchteling wordt, maar dat geld voor heel veel landen. Geen belasting aangifte doen in Nederland staat 4 jaar gevangenis straf op. om maar iets te noemen. En natuurlijk zijn er velen die echt wel vluchteling zijn, maar je kan niet hele landen opvangen omdat men het niet eens is met het beleid. Daar moeten ze dan intern voor strijden, helaas met alle slachtoffers die er bij horen. Ook dit land is niet zonder slachtoffers geworden tot wat het nu is. Is heel hard, maar als de meerderheid van een bevolking tegen de overheid is, dan is dat de oplossing. Een grote minderheid buiten de grenzen opvangen is niet realistisch. Het stopt de instroom ook niet want de situatie blijft gehandhaaftt. Dat er vanuit de politiek eventueel steun/ druk moet worden gezet in het land zelf is een eventuele optie om iets te kunnen bijsturen. Of een buiten het land zelf beschermde opositie onderstuen, ook een optie.Maar wel met het besef dat niet ieder land zo kan functioneren als wat wij wenslijk zouden vinden. Dat mag zo onderhand wel duidelijk zijn.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 sep. 2021 - 18:09

Helaas een paywall. Als ik de onderste quote lees uit het artikel dan doet me toch denken dat de auteur hier toegeeft dat het om economische motieven gaat. Verschillende landen liggen veel dichterbij Afghanistan en krijgen nauwelijks asielaanvragen. Niemand wilt naar Roemenië of Bulgarije ook al liggen die een stuk dichterbij. Met andere woorden het wel of niet krijgen van aanvragen ligt met name aan de voorwaarden die we zelf bieden. Het asielbeleid was nooit bedoelt voor grote groepen mensen die op zoek zijn naar economische verbetering. Hervorming is vroeg of laat onvermijdbaar. Daarnaast is het huidige beleid aardig darwinitisch. Zij die het sterktst zijn en het meeste geld hebben maken de beste kans op de 'jackpot'. Dat moet beter en anders.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 sep. 2021 - 18:54

Schuster is verbonden aan de University of London. Geen zin om achter haar publicaties aan te gaan. Het merendeel zal wel achter een paywall zitten, al heb ik daar meestal geen last van. Uiteraard wordt de eigen agenda van de migrant vaak genegeerd. https://www.city.ac.uk/about/people/academics/liza-schuster

Rutger Groot
Rutger Groot8 sep. 2021 - 14:48

Ondertussen in gidsland Denenmarken: "Deense regering wil uitkering voor migranten koppelen aan voltijdse activiteit: “Mensen hebben de plicht om nuttig te zijn” In de eerste zes maanden van dit jaar had Denemarken totaal 851 asielaanvragen.... https://www.hln.be/nieuws/deense-regering-wil-uitkering-voor-migranten-koppelen-aan-voltijdse-activiteit-mensen-hebben-de-plicht-om-nuttig-te-zijn~a0eb2675/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

1 Reactie
Nelisje
Nelisje9 sep. 2021 - 7:38

851, dat hebben wij per elke 14 dagen.

MarkwithaK
MarkwithaK8 sep. 2021 - 13:08

Het 'beginnen' van een oorlog in de eerste plaats ietsje moeilijker maken is misschien ook een ideetje om aan te bevelen voor de toekomst door een of andere deskundige? Oorzaak en gevolg van deze problematiek wordt vaak onvoldoende belicht, zowel in de politiek als in de media. Nu wel heel erg hoogoplopende discussie over de vluchtelingenproblematiek, maar over het wél of geen oorlog beginnen door de amerikanen (en of deze ook écht wel 100% gerechtvaardigd en/of echt zinvol is) dan moeten de bondgenoten zonder tegensputteren meteen meedoen en is vaak nauwelijks een discussie mogelijk lijkt het wel. Het Westen had helaas nooit aan deze oorlog moeten beginnen is mijn mening (net als veel andere oorlogen in 't Midden Oosten van de laatste jaren overigens). Misschien dan iets meer vrede op aarde ook...

2 Reacties
LeftFuturist
LeftFuturist9 sep. 2021 - 10:42

Het heeft ook allemaal dezelfde oorzaak het onvermogen om een groot deel van de wereld welvarend te maken. Tussen burgers onderling, maar ook landen. Grotere projecten om dit aan te pakken blijven uit. Het kolonialisme is nooit afgerond, alleen als je in Israël woont. De enige redding is nu of extreme solatie politiek zoals de rechtse leiden graag willen en hopen dat dit goed uitpakt met kernwapens of een groot internationaal project om een tehuis voor vluchtelingen te regelen en souveriniteit.

LeftFuturist
LeftFuturist9 sep. 2021 - 10:52

Kortom geen vertrouwen in de medemens of al het vertrouwen geven. Er is geen tussenweg meer.

Karingin
Karingin8 sep. 2021 - 12:52

Duh, is al jaren bekend

3 Reacties
EenMening
EenMening8 sep. 2021 - 16:39

Asielzoekers worden vaak gehuisvest in kleine dorpen en zelfs gehuchten als Oranje. Je vindt ze zelden in de betere wijken van de grote steden. Het beste is gelijkmatig spreiden over het hele land. Daardoor worden ze gedwongen om om tegaan met andere groepen en leren ze ook sneller de taal spreken, waardoor de integratie beter zal verlopen. Een beetje dwang is helemaal niet slecht.

EenMening
EenMening8 sep. 2021 - 16:41

Om te gaan

Eid
Eid8 sep. 2021 - 17:37

@Karingin Duh ik snap dat, vooral in sommige kringen. Maar hebben we daar bewijs voor, of gaan we t uitproberen, en als t niet waar blijkt te zijn, sturen we mensen terug, of wordt dan weer zo'n pardon? Ik ben ook voor migratie, van vluchtelingen en / of mensen die hier een gerichte bijdrage kunnen leveren v.a. het begin.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks8 sep. 2021 - 12:18

De europese bevolking vergrijst en gaat krimpen, dei demografische ontwikkeling is onvermijdelijk en de periode van omslag is en wordt de lastigste om maatschappelijk en economisch door te komen. Immigratie is een onvermijdelijk deel van de oplossing dus dan kan je dara maar beter beledi op maken en het faciliteren dan blijven hangen in enge nationalitische heimwee die je helaas te linker en te rechter zijde van het politieke spectrum tegenkomt.

17 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine8 sep. 2021 - 12:50

"Immigratie is een onvermijdelijk deel van de oplossing" Japan en China laten zien dat het ook anders kan. Het zijn gewoon keuzes die gemaakt moeten worden.

Rutger Groot
Rutger Groot8 sep. 2021 - 12:56

Leuke theorie, maar dan heb je dus kennis, kunde, opleiding, taal en goede integratie (westerse waarden en normem mbt vrouwen, homo's, anders gelovigen, etc.) nodig om dat tot een succes te maken. Dat is helaas in de afgelopen 30jaar met de meeste asielzoekers niet gelukt, zij blijven oververtegenwoordigd in alle 'slechte staatjes'.

Kaas2
Kaas28 sep. 2021 - 13:01

"De europese bevolking vergrijst en gaat krimpen" Om het klimaat te redden maar ook om bvb de Nederlandse huizenmarkt wat ruimte te geven is een krimp van de bevolking hoogst noodzakelijk.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks8 sep. 2021 - 14:38

@Rutger "Dat is helaas in de afgelopen 30jaar met de meeste asielzoekers niet gelukt, zij blijven oververtegenwoordigd in alle ‘slechte staatjes’." Kijk zo gaat dat bij Rutger, die schiet gelijk in de paniekstand en het verzinnen van problemen. Maar mooi om te horen dat je er eigenlijk wel voor open staat als er goed beleid op wordt gemaakt.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks8 sep. 2021 - 14:41

@Kaas "Om het klimaat te redden maar ook om bvb de Nederlandse huizenmarkt wat ruimte te geven is een krimp van de bevolking hoogst noodzakelijk." Heb je mij ergens horen zeggen dat de krimp onwenselijk is Kaas? Wellicht beter lezen Kaas ....

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks8 sep. 2021 - 14:42

@A little bit of sunshine Tja, die moet je dan wel willen en kunnen betalen en dat geldt zowel maatschappelijk als economisch.

JoepJos
JoepJos8 sep. 2021 - 15:24

Inzake Rutgers opmerking: dit is geen 'paniekstand' of het 'verzinnen van problemen'. Deze opmerkingen kunnen keurig worden onderbouwd mbv de cijfers van het CBS.

Starter2
Starter28 sep. 2021 - 15:26

Immigratie als oplossing voor de vergrijzing levert alleen een permanent integratie probleem op. Kaag kwam er ook weer mee op de proppen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 sep. 2021 - 16:11

Het is een keuze geen noodzaak. Met immigratie schuif je de problemen hooguit vooruit en verhinder je wellicht meer innovatieve oplossingen.

EenMening
EenMening8 sep. 2021 - 16:31

@Brenda Ik vind dat we verplichtingen hebben aan de mensen in Afghanistan die voor ons gewerkt hebben, dus moeten we die asiel verlenen. Daarnaast wordt het tijd om voor immigranten van buiten de EU een echte immigratiepolitiek te gaan voeren zoals klassieke immigratielanden dit doen. Immigranten die bepaalde skills beheersen waaraan behoefte bestaat en die positief tegenover Nederland staan. Op termijn moeten deze mensen in aanmerking kunnen komen voor het Nederlanderschap. Voor asielzoekers moet ook altijd ruimte zijn maar ook daarvoor gelden beperkingen waaronder een maximum aantal per jaar.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 sep. 2021 - 18:04

Immigratie is absoluut een deel van de oplossing. Echter, we weten al decennia dat asielmigratie een negatief netto effect heeft.

Satya
Satya8 sep. 2021 - 19:18

"Japan en China laten zien dat het ook anders kan. Het zijn gewoon keuzes die gemaakt moeten worden." Dat moet helemaal niet.

Starter2
Starter28 sep. 2021 - 20:25

Immigratie is geen oplossing voor de vergrijzing. Simpelweg omdat immigratie tot vergrijzing leidt. Die zou dan weer moeten worden opgevangen worden met immigratie. Een totaal onzinnige weg.

Cageman2
Cageman29 sep. 2021 - 7:43

En immigranten worden zelf niet oud? Dat beleid is de keuzes voor je uitstellen. Willen we een leefbare wereld houden dan zullen we moeten leren om te gaan met krimp. Verder is er een grote verscheidenheid aan migratie. Kennismigranten hebben een positieve invloed op economie en land. Sommige migrantengroepen uit een vergelijkbare cultuur of cultuur met nadruk op opleiding ook (iran/china). Analfabeten uit de binnenlanden van zwaar nationalistische en religieus conservatieve landen binnenhalen heeft erg negatieve gevolgen. De kosten haal je er nooit meer uit. Tientallen miljarden in de min. Terwijl de sociale cohesie en verdraagzaamheid ook achteruit is gegaan.

Satya
Satya9 sep. 2021 - 10:54

"De kosten haal je er nooit meer uit." Die betalen de 3e wereld, net als je welvaart. Wat onomstotelijk vast staat. De nieuwe nazi ideoligie is mensen in waarde uitdrukken.

Cageman2
Cageman29 sep. 2021 - 12:59

@Satya. Ah daar zijn de Godwins weer. Een beetje besef hanteren van de economische en sociale gevolgen is handig voor een goed beleid. Voor welvaart en welzijn van iedereen binnen het land. Satya als president: Dag 1: welkom burgers van de wereld! Dag 2: stel alleen degene die willen migreren uit nigeria komen aan. Dat zijn er tientallen miljoenen. Dag 3: alle sociale vangnetten imploderen. Er is geen geld meer voor. Enorme werkloosheid en armoedeval. Dag 4. Rellen. … Dag x: burgeroorlog? Bedankt Satya!

Satya
Satya9 sep. 2021 - 14:19

''Ah daar zijn de Godwins weer.'' Zoals Godwin zegt noem nazi's gewoon nazi's. Als ik het voor het zeggen had werden migratiereden aangepakt. Werd het parasiteren op de 3e wereld door de 1e onmogelijk gemaakt en werd er terug betaald. Als je dreigt met een burgeroorlog klopt mijn opmerking van nazi zeer zeker. Jouw sociaal stelsel interesseert mij geen drol. De eigenaren van het geld hoeven niet in ellende te leven zodat jij het makkelijk hebt.

LeftFuturist
LeftFuturist8 sep. 2021 - 11:00

Nee Europa moet is een Wereldproject opzetten, een globaal vluchtelingentehuis. Internationaal bekostigd. We kunnen toch ook een ruimtestation bouwen en zogenaamd leven op mars en op de maan. Dan moet een globale stad niet zo lastig zijn. We hebben het al een keer eerder gedaan met Israël.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2021 - 13:59

De vraag is og mensen daar willen blijven.

dirk den boer
dirk den boer8 sep. 2021 - 10:48

Kijk even aandachtig naar de foto, zouden die mensen gelukkig zijn in een Europees land? Dat betwijfel ik, beter naar Pakistan of Tadsjikistan, waar ze zelfde taal spreken, zich kleden, voeden, het land bewerken (niet op een grote tractor zoals bij ons, maar met een ezel of met een hak). Trouwens, die mensen willen ook niet eens hierheen, het zijn die paar duizend intellectuelen en westers opgevoeden of geinfiltreerden die het overwegen, er zitten er al aan paar miljoen van in US en Europa natuurlijk. heel mooi. Maar hoe moet het verder met het land zonder artsen, ingenieurs, kunstenaars enzo? Zo wordt het wel erg makkelijk voor de Taliban om het volk eronder te houden (want de Taliban zijn eigenlijk gewoon van die plattelanders/bergbewoners die een dorpsschooltje hebben doorlopen, plus enkele fanatici uiteraard, zoveel verschillen ze nou ook weer niet van de arme locale agrarische bevolking)

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 sep. 2021 - 18:16

Voor Pashtun zou het vast ook niet veel uit moeten maken aan welke kant van de grens ze zitten. Maar de migranten die de reis over land naar Turkije maken en eigenlijk naar de UK willen of naar Zweden zijn echt niet allemaal intellectuelen.

Jozias2
Jozias28 sep. 2021 - 10:47

Er is een duidelijke tegenstelling in dit verhaal. “Als je ze onderbrengt in een land waar ze geen toekomstperspectief hebben, zullen ze opnieuw vertrekken” Dat kan maar de mensen die vertrekken uit een veilig derde land zijn geen vluchtelingen. Dat zijn mensen die op zoek zijn naar een economisch beter bestaan. Begrijpelijk vanuit persoonlijk perspectief maar tegelijk kan dit de opvang van echte vluchtelingen hinderen. Wie gaat vervolgens onderscheid maken tussen een Afghaan die verblijft in Oezbekistan en een beter bestaan wil en een Albanees die een beter bestaan wil maken en op welke gronden? Dat de mensensmokkel organisaties de wind uit de zeilen genomen moet worden is wel juist. Maar de oplossing zit het dan in het verbeteren van de procedures. Nu is het meestal zo dat een Afghaan pas hier asiel kan aanvragen, dat zou je juist niet moeten willen. De eerste opvang dient plaats te vinden in de regio (ondersteund door de int gemeenschap), daar waar de regio overbelast wordt dienen ook de int gemeenschap de opvang van echte vluchtelingen over te nemen ( de int gemeenschap is groter dan Europa dus dat vraagt coördinatie van unhcr). Het loket dient lokaal te zijn. Dus een Afghaan die vlucht uit Afghanistan vraagt na het oversteken van de grens asiel aan. De aanvraag wordt door 1 loket in behandeling genomen. En als het een echte vluchtelingen is krijgt hij opvang (in de regio of elders). Afghanen die geen gebruik maken van deze mogelijkheid en via mensensmokkelaars naar een zelf gekozen tot plek in bijvoorbeeld Nederland reizen en daarbij tig veilige landen passeren dienen teruggestuurd te worden naar het eerste veilige land.

3 Reacties
Karingin
Karingin8 sep. 2021 - 13:10

Er is helemaal geen tegenstelling, het principe gaat op voor alle migranten. Kun je eindeloos over soebatten maar daarmee los je dus nix op. Typisch domrechts; ik vínd dat het zo moet zijn en dus zetten we daarop in, of het nou werkt of niet

Jozias2
Jozias28 sep. 2021 - 14:23

Het gaat hier over Afghaanse vluchtelingen. Op het moment dat die nu vanwege economische redenen vanuit een veilig land naar Europa willen zijn het geen vluchtelingen maar migranten. De asielprocedure is alleen voor vluchtelingen. Dat is de tegenstelling.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 sep. 2021 - 18:12

De scheidingslijn tussen migrant en vluchteling is niet zo zwart wit. Dat werd ook weer bewezen door de honderden ex-vluchtelingen die op familiebezoek waren in Afghanistan. Iedereen wilt een beter leven dat is logisch. Als je uit een compleet gebroken land komt als Afghanistan dan kun je met een goed verhaal hier asiel krijgen. Ik zou het ook doen alleen ik denk dat we als Nederland een eerlijker gesprek moeten voeren over hoeveel mensen we kunnen helpen en hoe we die beperkte hulp het beste kunnen verdelen.

DaanOuwens
DaanOuwens8 sep. 2021 - 9:19

Goed verhaal maar niet compleet. Er moet bij dat alleen hoger opgeleide Afghanen hier naartoe kunnen en dat een traditionele beleving van de islam hier niet mogelijk is omdat het niet aansluit bij de rest van de Nederlandse samenleving. Die heel divers is. Daarnaast moet iedereen die hier naartoe komt goed Engels spreken. Als dat soort voorwaarden gehanteerd worden en het betreft mensen die niet veilig zijn in Afghanistan dan moeten hier naartoe gehaald worden. Verder moet er gewoon geïnvesteerd worden in goede opvang in de regio en perspectieven voor deze mensen. Het is onwaarschijnlijk dat ze terug kunnen naar Afghanistan. Dus is ook een lange termijn perspectief in de regio nodig.

13 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!8 sep. 2021 - 9:50

Is dat geen discriminatie? Alleen hoger opgeleiden en mensen die de Engelse taal machtig zijn? Ik kan je niet volgen.

rvb2
rvb28 sep. 2021 - 10:02

Zeg gewoon eerlijk dat vluchtelingen niet welkom zijn, omdat het buitenlanders zijn. Een racistische en/of xenofobische ideologie verwant aan het nazisme.

LHTJ
LHTJ8 sep. 2021 - 12:27

toen ik het las dacht ik dat het account van Daan gehackt was. Op zich een bijdrage die volkomen waar is maar ik had hem niet verwacht van Daan. Tegelijkertijd lijkt het erop dat het account van rvb nu juist in beheer is van Daan. Iemand die het ergens niet mee eens gelijk xenofoob, racist of nazi noemen is normaal juist de stijl van Ouwens.

DaanOuwens
DaanOuwens8 sep. 2021 - 14:25

@ Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft! Jij schrijft: Alleen hoger opgeleiden en mensen die de Engelse taal machtig zijn? Ik kan je niet volgen. Nee dat is geen discriminatie. Ik snap dat jij dat niet kan volgen. @ rvb Jij schrijft: Zeg gewoon eerlijk dat vluchtelingen niet welkom zijn, omdat het buitenlanders zijn. Vluchtelingen zijn niet welkom omdat het buitenlanders zijn. En ben je nu gelukkig? @ LHTJ Jij schrijft: Iemand die het ergens niet mee eens gelijk xenofoob, racist of nazi noemen is normaal juist de stijl van Ouwens. Ik noem mensen xenofoob, racist of nazi als zij dat zijn. Op zich is daar niets mee mee. Je moet wel voorkomen dat je dat roept naar mensen die dat niet zijn. Jij hebt meerdere malen opgeschreven dat links alle vluchtelingen hier naartoe wil halen en voorstander is van ongeremde immigratie. Onjuist dus zoals ik je al talloze malen heb laten weten. Het dringt echter nooit tot je door. Bovendien heb je zelf nogal extreme zeer rechtse opvattingen. Een vluchteling die in staat is met wat hulp deel te nemen aan de Nederlandse samenleving en zijn eigen leven kan opbouwen moet hier welkom zijn. Mensen die dat niet kunnen of niet willen moet je niet als vluchteling hier naartoe halen. Dan duurt het generaties voordat mensen zover zijn. En ook nu lukt het vluchtelingen die wel de ambitie en vaardigheden hebben soms niet vanwege de weerstand en de discriminatie in de Nederlandse samenleving. Maar dat is weer een ander probleem.

Ivan61
Ivan618 sep. 2021 - 15:11

@ Daan Ouwens, Jij wil aan vluchtelingen zelfde eisen stellen als voor arbeidsmigranten? En om dat te onderbouwen verwijs jij naar Nederlandse bevolking. Dan moet je ook eerlijk zijn en opschrijven dat jij namens jezelf praat. Er zullen sommige asielzoekers levenslang in bijstand blijven en dat moet geen probleem zijn. Kan jij voorstellen wat sommige meegemaakt hebben?

DaanOuwens
DaanOuwens9 sep. 2021 - 5:57

@ Sarajlija Jij schrijft: Er zullen sommige asielzoekers levenslang in bijstand blijven en dat moet geen probleem zijn. Dat vind ik wel een probleem. Mensen hebben het recht en de plicht om volledig deel te nemen aan de samenleving waarvan zij deel uit maken. Hun ervaringen zijn daarvoor niet relevant. Een groot deel van de vluchtelingen blijft al in de regio. Hun leed is niet bepalend of zij elders of hier beter op hun plek zijn. Dus je brengt een aspect in discussie dat helemaal niet relevant is. Ik vind dat mensen die hier naartoe gehaald worden de mogelijkheid moeten hebben om in 2 jaar grotendeels zelfstandig hun leven in te richten. Dat betekent minimaal B1 liefst B2 Nederlands. En zeker voor jongeren minimaal MBO-onderwijs. Een baan bij een werkgever met perspectief en in staat zijn deel te nemen aan de samenleving op een manier die ze zelf willen. En dat is niet met een bijstandsuitkering levenslang in een achterstandswijk wonen, gediscrimineerd worden en ervaren hoe als tweederangsburger van hun dromen niets meer over is.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!9 sep. 2021 - 7:01

Daan, Ik hinkte op dezelfde gedachte als LHTJ. Ik kan je gedachte namelijk heel goed volgen maar had niet verwacht dit te lezen van jou. Na 5 jaar zit van de totale instroom asielzoekers 75% in de bijstand. Dus ik ben het zeker met je eens dat het erg prettig zou zijn als asielzoekers ook kwaliteiten hebben waarmee ze een bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse maatschappij in plaats van de rest van hun leven verzorgd te worden. Enige waar ik een probleem mee heb, is dat echte asielzoekers vaak geen of weinig onderwijs hebben genoten omdat ze te arm waren om onderwijs te volgen. En dus zou je volgens jouw redenering (Engels spreken of minimaal B1 niveau moeten hebben wel discriminerend zijn omdat je alleen kansrijke mensen hierheen wilt halen.

Ivan61
Ivan619 sep. 2021 - 7:15

@ Daan Ouwens, Mijn aspect is altijd relevant. Als iemand hier opgevangen is en kan in Nederland blijven dan moet hij of zij kans en tijd te krijgen om zich te aarden hier. Bovendien is asiel altijd human en heeft weinig te maken met jouw verwachtingen.

LHTJ
LHTJ9 sep. 2021 - 7:27

@Daan Dank voor je reactie waarin je mijn stelling bevestigd.

DaanOuwens
DaanOuwens9 sep. 2021 - 9:58

@ Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft! Jij schrijft: Enige waar ik een probleem mee heb, is dat echte asielzoekers vaak geen of weinig onderwijs hebben genoten omdat ze te arm waren om onderwijs Dat is helemaal niet waar. De mensen die uit Syrië of Irak vluchten zijn helemaal niet de armste mensen uit die landen en dat zijn echte asielzoekers. De groep die meestal het eerste problemen krijgt met een totalitair bewind zijn niet de mensen zonder opleiding. Vanuit Eritrea kwamen en komen wel mensen zonder veel opleiding maar dat kwam omdat het opleidingsniveau daar sowieso heel laag was. Veel van de vluchtelingen uit dat land zijn sowieso hier werkloos maar leven daardoor ook grotendeels in de marge van deze samenleving hier. Als je arme mensen zonder enige opleiding goed wil opvangen moet je dat met voldoende faciliteiten in de regio doen. In deze samenleving worden die vermalen door het systeem. @ Sarajlija Jij schrijft: Mijn aspect is altijd relevant. Nee dat is het niet. Ook het aarden heeft daar niets mee te maken. Of mensen hier wel of niet aarden heeft niets te maken met wat hen is overkomen. Dat wordt bepaald door hun capaciteiten, hun vermogen om te leren, hun eigen normen en waarden en hun vermogen te participeren in de samenleving hier. En dan nog door de steun die ze hier krijgen. Maar niet door het geweld daar. Het gaat ook niet om de vraag wat humaan is. Zij kunnen daar humaan opgevangen en hier. Het gaat om de vraag waar mensen het beste hun leven vorm kunnen geven op de manier die bij hen past. En vaak is dat niet hier. @ LHTJ Jij schrijft: Dank voor je reactie waarin je mijn stelling bevestigd. Jij hebt als stelling dat ik mensen onterecht betitel als racist. Die stelling bevestig ik niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2021 - 12:18

Het merendeel van de Syriërs dat in 2015 arriveerde bleek ook niet te bestaan uit "elite migranten". Eenderde had alleen het basisonderwijs afgerond. Dat leidt naar een leven in de marge op een uitkering.

DaanOuwens
DaanOuwens9 sep. 2021 - 20:32

@ DanielleDefoe Helaas wel. Ons inburgeringssysteem is gewoon niet goed. Er wordt nu weer gesproken over leer/werk trajecten. Dan moet je denken aan een aanpak zoals dit: https://rijnmond.leerwerkloket.nl/ Ik kan er niet blij van worden. Het is weer een bureautje zonder veel invloed dat moet samenwerken met allerlei partijen in de regio zonder dat ze een duidelijk toegevoegde waarde hebben. Wat ik zou willen zie is een uitspraak van Ernst Kuipers van Erasmus die zegt wij nemen dit jaar 50 vluchtelingen aan met minimaal een afgebroken zorg MBO in het land van herkomst. Die komen bij ons als leerlingen in dienst en zij doen mee aan onze normale beroepsopleidingen op MBO, HBO of Universitair niveau. Het mogen er ook 100 zijn. Dan kan je in het bestand van de duizenden statushouders in Rotterdam 50 goede kandidaten vinden waar ook het Erasmus met 14.000 medewerkers als werkgever blij van kan worden. Het toverwoord dat een zinnige aanpak mogelijk maakt is uitgaan van de vraag van de werkgever. Zo iets zou ik graag even opzetten. Met mensen die nooit het niveau gaan halen dat nodig is moet je niet aan de slag gaan. Dat is mensen een worst voorhouden om hen vervolgens de teleurstelling van hun leven te geven. Het lijkt heel menselijk maar is het niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 sep. 2021 - 9:23

DaanOuwens Voor gezondheidswerkers is het nog vrij overzichtelijk. Mijn afghaanse collega op zomercursus (arts) zat daar omdat zij het Noors moest beheersen op B2 niveau. Haar diplomas waren niet (automatisch) geldig en zij moest een vrij uitgebreid herscholingsprogramma volgen. Daarna een proeve van bekwaamheid verplicht voor artsen verpleegkundigen tandartsen apothekers, etc. De waardering van diploma's van buiten de EU is een "bottleneck". Dat was al moeilijk toen het binnen de EU moest gebeuren waar onderwijssystemen ook verschillen. Dat zal in Nederland wel niet anders zijn Waarschijnlijk is het vaak handiger opnieuw te beginnen en de "verloren jaren" voor lief te nemen. Engels is zeer nuttig als hulptaal.

Freddy2
Freddy28 sep. 2021 - 8:48

Net dat videootje gekeken over woningnood in Nederland en nu dit stuk over dat we heleboel mensen nu erbij moeten opnemen. Gaat lekker samen zo.

6 Reacties
Karingin
Karingin8 sep. 2021 - 13:05

Er is amper woningnood, huizen zijn gewoon te duur door domrechts beleid

Mr Ed
Mr Ed8 sep. 2021 - 14:23

"Er is amper woningnood, huizen zijn gewoon te duur door domrechts beleid" Zaken worden vaak duurder als er veel vraag is en weinig aanbod, zo moeilijk is het niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 sep. 2021 - 15:25

Er zijn inderdaad menawn die nooit nood aan een woning hebben gehad, blijkbaar. Die schieten dan volledig in de ontkenning dat er woningnood is en al heel lang is, in bepaalde sectorren. Daarom is de woningnood die er wel is ook nooit opgelost.

FonsRietdijk
FonsRietdijk8 sep. 2021 - 17:09

Stap uit je bubbel en beschouw de echte wereld eens Kaat.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 sep. 2021 - 18:14

@Karingin, domlinkse opmerking. Er is geen grote leegstand dus er gewoon een tekort. Zo simpel is het.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 sep. 2021 - 18:37

De huizen die er wel zijn zijn niet voor iedereen betaalbaar. Daar zijn wel wat oplossingen voor te vinden.

Rutger Groot
Rutger Groot8 sep. 2021 - 6:53

OK vanuit een idieel standpunt leuk geredeneerd allemaal "Dat is niet zo. Migranten die de overstap naar Europa wagen voelen ofwel de noodzaak om zichzelf in veiligheid te brengen, of ze zijn ambitieus om er hun leven uit te bouwen. Als je ze onderbrengt in een land waar ze geen toekomstperspectief hebben, zullen ze opnieuw vertrekken." Maar zet dat even af tegen de feiten, hoe de integratie van Afganen over de afgelopen jaren verlopen is - en dan kun je ook redeneren dat het dus geen goed idee is om deze mensen hier op te vangen en juist in de regio op te vangen. De regio biedt veel opvangmogelijheden: Quatar, Saudi Arabie, Pakistan - en voor het geld dat je hier aan opvang in NL besteed kun je veel betere opvang in de regio realiseren. https://www.cbs.nl/-/media/_pdf/2020/16/asielenintegratie2020_web.pdf

9 Reacties
rvb2
rvb28 sep. 2021 - 7:06

Vanuit een dictatoriaal standpunt leuk geredeneerd, Rutger Groot. Maar telt wat de afghaan wil ook? En zo nee, waarom bent u zo tegen die vrijheid van afghanen of andere vluchtelingen?

adriek
adriek8 sep. 2021 - 8:10

Precies. Makkelijker maken zou alleen denkbaar zijn als er veel minder sociale opvang is: je mag hier komen, maar wel voor jezelf zorgen. Dus gewoon tien jaar op de wachtlijst voor een sociale huurwoning, geen gezinshereniging als je dat niet zelf kunt betalen, zeer beperkte mogelijkheden om (langdurig) van een uitkering te leven. Als het niet lukt om hier een bestaan op te bouwen kun je een vliegticket krijgen bij wijze van 'uitkering'. Dat is niet erg sociaal, maar wel realistisch vrees ik.

Carbonarius
Carbonarius8 sep. 2021 - 8:24

Inderdaad, dit is niets meer dan een ideologisch standpunt. Neem bijvoorbeeld ook mee dat het grootste deel erg lang werkloos blijft en afhankelijk van een uitkering: "In de eerste helft van 2020 werkt 29,1% van de statushouders die sinds 2014 naar Nederland zijn gekomen. Eind 2019 was dat nog 30,5%. Maar al vóór de coronacrisis vlakte de groei af. Dit blijkt uit de Divosa Benchmark Statushouders." Bron: https://www.divosa.nl/factsheet-statushouders-werk-onderwijs-en-inburgering

LHTJ
LHTJ8 sep. 2021 - 9:51

@rvb Telt wat een Nederlandse boer wilt ook of moeten deze een dictaat van de overheid opgelegd krijgen en in stilte accepteren? We hebben immers meer huizen nodig, en nog veel meer als we de wil en vrijheid van vestigen van Afghanen leidend maken in dit land. De hele wereld heeft om diverse redenen visa verplichtingen, inreisregels en immigratiekaders. Dan kun je als individu nog zoveel willen, er zijn regels en wetten om je ergens te vestigen. @Eirda correct

Satya
Satya8 sep. 2021 - 13:01

"De hele wereld heeft om diverse redenen visa verplichtingen, inreisregels en immigratiekaders." Alleen houdt Europa zich niet aan die wetten van andere landen. Afghanistan vernietigen en nu voor de gevolgen wegdraaien.

Karingin
Karingin8 sep. 2021 - 13:02

Jij denkt dat een vluchteling zich wat aantrekt van jouw assimilatiewaan? Ennuh, ruim 80% van de migranten zít in de regio; in bijv. de grensstreek van Turkije of Libanon is inmiddels een kwart van de inwoners van buitenlandse afkomst. In sommige "opvangkampen" worden mensen gemarteld en verhandeld, in vrijwel alle kampen staat sowieso hun leven stil. En hier wordt gemekkerd en gestampvoet als er 50 kinderen moeten worden opgevangen. Wat een armoe!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 sep. 2021 - 14:35

als je een land naar de tering help met je drones en je bommen en je sadistische soldaten moet je niet gaan janken als mensen daar niet willen wonen eigen schuld dikke bult het is onze plicht die mensen een plek te bieden als u dat niet leuk vindt heeft u 20 de tijd gehad om tegen die gruwelen te demonstreren en op partijen te stemmen die er tegen waren . U wilt geen vluchtelingen? Maak ze dan niet !

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 sep. 2021 - 18:16

@griezel, Juist.. want voor de Amerikaanse inval waren er geen vluchtelingen? Afghanistan is al in oorlog met zichzelf en dat al enkele tientallen jaren. We gaan het zien hoelang de pax taliban blijft betsaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2021 - 17:02

@Eirda eenmaal in Europa is terugkeer naar Afghanistan, behalve voor degenen die er nog een sociaal netwerk hebben, problematisch. Die mensen laten zich niet terugsturen maar gaan de illegaliteit in.

Ch0k3r
Ch0k3r8 sep. 2021 - 6:39

? Begrijp ik nu goed dat deze onderzoekster eigenlijk stelt dat als je get goedkoper maakt om naar Europa te vluchten, de mensen eerder weggaan omdat ze het break-even point investering/opbrengst eerder bereiken? En dat het grootste gedeelte van deze mensen Europa eigenlijk kut vindt en daarom eerder terug zou gaan? Want na het bereiken van dat financiële break-even point is de Taliban niet meer gevaarlijk ofzo, en is Afghanistan niet meer een armoedig onderontwikkeld land ofzo? Dus als je het goedkoper maakt zal dat uiteindelijk minder vluchtelingen opleveren? Sorry, gaat er bij mij niet in. Dan zie ik daar graag peer reviewed papers van, ipv een paywallgesprek met knack.

7 Reacties
adriek
adriek8 sep. 2021 - 8:12

Ik blijf me erover verbazen dat statushouders in de afgelopen - toch behoorlijk instabiele - periode in Afghanistan op familiebezoek waren.

dirk den boer
dirk den boer8 sep. 2021 - 10:56

Lees De Vliegeraar, jaarlang nummer een op de bestsellerlijsten gestaan, en je zult het begrijpen Eirda....

Karingin
Karingin8 sep. 2021 - 12:57

Nou dan geloof je 't lekker niet, maar het geldt voor alle migranten, die laten zich echt niet "afschrikken" blijkt uit alle onderzoeken. Heeft echt niet alleen met geld te maken, de (wan)hoop is sterker dan jouw onderbuik of de blinde domheid van politici

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 sep. 2021 - 14:37

kom op choker als je uit een beschaafde cultuur komt wil je toch niet in nederland wonen ik ben hier nu eenmaal geboren maar het zal zeker niet mijn eerste keus zijn om in dit kutland te wonen ik fantaseer er nu zelfs wel eens over om naar duitsland te gaan waar men nog enige beschaving lijkt te hebben

Cageman2
Cageman29 sep. 2021 - 7:53

@karingin “blijkt uit alle onderzoeken” Lieg niet. Als het makkelijker wordt naar europa te gaan zal die vluchtelingenstroom een veelvoud worden omdat uit alle onderzoeken dus blijkt dat een enorm percentage naar west-europa/amerika wilt. Vaak vanwege economische redenen wordt dit verkozen boven andere landen. “Migranten laten zich niet afschrikken blijkt uit alle onderzoeken” is volkomen nonsens. Kijk de stromen voor en na hongarije hekwerk. Voor en na Libie deal.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2021 - 12:21

Zelfs in augustus vertrokken er nog Nederlanders naar Afghanistan voor familiebezoek (?), waarbij ze alle adviezen dus naast zich neerlegden..

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2021 - 13:57

Schuster 's publicaties zijn tenminste gedeeltelijk open access. https://www.city.ac.uk/about/people/academics/liza-schuster