Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Desi Bouterse heeft Suriname meer dan 40 jaar in gijzeling gehouden

  •  
18-01-2025
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
1700 keer bekeken
  •  
desibouterse

Desi Delano Bouterse is niet meer. Voor de nabestaanden van de 8 decembermoorden, een lafaard, want hij heeft geen dag van zijn leven in de gevangenis gezeten. Voor zijn aanhangers een held.

Om persoonlijke reden vond ik het niet nodig om meteen te reageren. Grandstanding en bandwagoning terwijl de Nederlandse media over hun eigen poten struikelden om juicy story’s over de dood van Bouterse te publiceren?

De Telegraaf maakt het wel heel erg bont met dat Anansi-verhaal over een “zelfgekozen dood en de laatste kus van de weduwe”. Euthanasie is in Suriname verboden. Typisch. De Surinaamse media schrijven dat “mensen meneer Bouterse dood thuis op Leonsberg hebben afgeleverd”.

Veel Surinamers van mijn generatie verkozen om de zaken in stilte te aanschouwen. We kijken met zijn alleen naar Starnieuws en zien hoe de lijkschouwer op last van het OM het lijk in beslag in beslag komt nemen, omdat net als in Nederland, een overlijdensakte vereist is voordat een lijk kan worden gekist en opgebaard. In dit specifieke geval gaat het ook nog om een voortvluchtige.

Vanuit onze woonplaatsen in Europa, Amerika, Canada en Australië kijken we met verbazing naar dat rauwe verdriet van de aanhangers. Cru en hard klinkt hun stem. Ze zijn van de getto, zeggen ze. Ik prefereer de term “mofina”, arme mensen die steeds tegen hun eigen belangen in stemmen op een volksmenner.  Als ze roepen dat Bouta de brenger van welvaart en vooruitgang is, vraagt iemand of ze kunnen rekenen, want hoezo welvaart?

Stockholmsyndroom
Ze lijden daar allemaal aan het Stockholmsyndroom, schrijft een andere. Desi Bouterse heeft Suriname meer dan 40 jaar in gijzeling gehouden. Hij heeft het land in diepe ellende gestort. De mensen verarmd en berooid achtergelaten. De democratie aan puinpoeier geschoten. En toen het moment van afrekening daar was, draaide hij een dikke bolus op de grondwet en nam de benen. Hij noemde zichzelf “militair in hart en nieren” maar hij was niets anders dan een padvinder, die met een drive-by shooting de macht had overgenomen. Een man bovendien, die naarstig zocht naar legitimiteit en respect, maar die nooit kreeg. Niet bij leven. En niet in de dood.

Drankorgel
De dood van Bouterse kwam voor velen niet als een verrassing. De mofokoranti spreekt sinds 2010 over “niertransplantatie op Cuba”, “drankproblemen” en “nierdialyse”. Eind 2019 zegt de mofokoranti dat Bouterse te veel drinkt en om die reden het overzicht als president is kwijtgeraakt. Veel vertrouwelingen verlaten de partij. De macht is nu in handen van onverlaten en schurken. Een aantal familieleden van Bouterse loopt over naar de oppositie en vertelt op YouTube allerlei verhalen over zwarte diamanten die door de First Lady, Ingrid Bouterse, zouden zijn geroofd. Mevrouw Bouterse stapt daarop naar de Nederlandse rechter en ze krijgt gelijk omdat de beweringen niet concreet gemaakt kunnen worden.  

Het autopsierapport dat een paar dagen na het overlijden in zijn geheel wordt gepubliceerd (in opdracht van de Surinaamse procureur-generaal) bevestigt dat Bouterse gestorven is aan nierfalen. Volgens het rapport zijn de problemen met zijn nieren vermoedelijk ontstaan omdat hij te veel dronk.

De Bouterse-aanhangers, zijn familie en de partij reageren geschokt. Zij zien de publicatie van het autopsierapport als verschutting. De ultieme verschutting moet dan nog komen: kort daarop maakte de regering bekend dat de #volksheld en #volkspresident geen staatsbegrafenis krijgt. Neen, en ook geen staatseer. President Santokhi roept op tot kalmte en rust en nationale eenheid. De verwachtte crisis blijft uit. Want owru-yari vieren is belangrijker dan je druk maken om het feit dat het OM zich als verlengstuk van de politiek heeft opgesteld.

Controversiële figuur
Desire Delano Bouterse beschikte tijdens zijn 40 jaar durende politieke loopbaan over het vermogen om een loyale en trouwe schare mensen aan zich te binden. Maar zonder al die futu-boys (loopjongens) en fixers was het niet gelukt om zichzelf te positioneren als de goedige, joviale leider met slechts een ambitie: Suriname dekoloniseren en daarna omtoveren in een socialistische heilstaat.

Met die goedmoedigheid viel het trouwens allemaal wel mee: reeds in de eerste uren van die zogenaamde revolutie, pleegde Bouterse vermoedelijk zijn eerste moord. Luitenant Ignatius Van Aalst. Over de dood van Van Aalst zei Bouterse later dat hij genoodzaakt was geweest om de luitenant neer te schieten omdat hij had geweigerd om zich over te geven. Na de eerste moord volgen er nog meer: Sergeant-Majoor Comvalius, de politieagenten Soeltan en Ramjan, en een aantal niet bij naam genoemde burgers. Deze moorden vallen nog steeds onder de amnestiewet van 2011.

Andre Haakmat, Henck Herrenberg en anderen…
André Haakmat (1939-2024) heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Surinaamse dictatuur onder leiding van Desi Bouterse. Haakmat a.k.a. de decretenmachine,  gaf in zijn hoedanigheid als minister van Justitie, Leger en Politie (1980-1982), de finale doodschop aan de Surinaamse democratie. Beruchte decreten zijn onder andere het decreet C31 waardoor burgers vanaf augustus 1980 konden worden opgebracht en opgesloten zonder enige vorm van proces. Het land verkeerde in een permanente noodtoestand (decreet A22). De eeuwigdurende avondklok en allerlei maatregelen om zogenaamd de orde te herstellen (decreet B8) hielpen de economie in enkele maanden compleet om zeep.

Haakmat vluchtte vóór 8 december 1982 naar Nederland. Opportunistisch als hij was wierp hij zich vanaf 1983 als verzetsleider-in-ballingschap. Hij deed het voorkomen alsof hij niets met al die smerige zaakjes te maken heeft gehad. Volgens een aantal goed ingevoerde bronnen had hij wel degelijk “iets te maken” met de wijze waarop de zaak in december 1982 is geëscaleerd.

In 1996 verscheen Haakmats boek Herinneringen aan de toekomst van Suriname, waarin hij de Decembermoorden framede als een 'in hoge mate een politieke daad', uitgevoerd als reactie op coupplannen van de CIA, gesteund door een 'ultra reactionaire groepering' rond de Moederbond van de op 8 december vermoorde Daal:

Ik ben een realpolitiker, en de machtspositie van Bouterse is onaantastbaar en heeft nog niet eens zijn volheid bereikt, dit voor degenen die hem graag vandaag nog in het gevang willen zien belanden. Van de mensen die nu de macht hebben, is er maar één man die die macht ten goede kan doen keren en dat is uitgerekend Desi Bouterse. Dat komt nu eenmaal omdat hij de positie heeft die hij heeft. Ik moet er niet aan denken dat een ander die sleutelrol zou moeten vervullen. Vanaf het prilste begin, en ik heb veel meegemaakt in de politiek, heb ik hem altijd de meest bedachtzame, de meest verantwoordelijke en de meest stabiele gevonden”.

Het was echter niet Andre Haakmat, maar de oud-ambassadeur Henck Herrenberg (1939-2024) die in 1994 het initiatief nam voor een “nationale verzoening en vrede” met zijn boek “National Reconciliation: A Must”.  In 1996 schreef Haakmat in opdracht van Herrenberg samen met Ludwig Waaldijk een concept-amnestiewet. Een andere pleitbezorger voor amnestie die ik in dit kader wil noemen is Ludwig van Mulier. Van Mulier werd in de jaren 80 en 90, beschouwd als Bouterse-fanboy nummer 1. Bouterse haalde hem geregeld naar Suriname om roering en rumoer te schoppen. “Mensen wakker te schudden” door urenlange tirades op de staatsradio. René Zwaap schreef in 1997 dat Van Mulier naar eigen zeggen een mandaat van oud-ambassadeur Henk Herrenberg had gekregen om alle Surinaamse tegenstrevers van Bouterse in Nederland naar de vergadertafel in Suriname te krijgen om de strijdbijl te begraven.

Voor al deze geleverde inspanningen werd grif betaald uit een nationaal fonds dat was ingesteldvoor de slachtoffers van de dekolonisatie”. Driemaal raden wie het grootste slachtoffer van de dekolonisatie was:

“De heer Bouterse zal de eerste zijn die van dit fonds gebruik kan maken. Het fonds zal bijspringen in de kosten die hij moet die hij moet maken in het proces dat de staat der Nederlanden tegen hem wil voeren”.

Gevoeglijk moet worden aangenomen dat al die grote verzoeners en hun secondanten die door Van Mulier naar Suriname werden geleid om te praten over een mogelijke verzoening rijkelijk werden beloond voor hun inspanningen en moeite en dus vermoedelijk ook geld uit voornoemd fonds (lees: staatskas) hebben ontvangen.

Niet naar de gevangenis
Het amnestie- en verzoeningsplan van Herrenberg leverde hem allerlei politieke en economische voordelen op, want Bouterse wilde simpelweg niet onder ogen zien dat hij weerloze burgers had vermoord en dat hij daarvoor voor de rechter moest verschijnen.  “Iedereen is te koop”… (dus ook de nabestaanden). Een gevleugelde uitspraak van Bouterse. Hij zei alleen niet: “met het geld van de Surinaamse belastingbetaler”.

Maar hij had wel een punt. Dew Baboeram (pseudoniem Sandew Hira), broer van 8-decemberslachtoffer John Baboeram was zo iemand die te koop was. Hij liet zich op enig moment door Bouterse overtuigen dat nationale verzoening de enige en juiste route naar vrede en verzoening was. Baboeram vertrok in 2018 met een cameraploeg naar Suriname om in gesprek met Bouterse te gaan om “de waarheid rondom 8 december boven tafel te krijgen”.

Een opmerkelijke conversatie, wat ik je brom. Een puik staaltje geschiedvervalsing. Maar Bouterse kan de meeste nabestaanden, de andere slachtoffers die het kunnen navertellen en zijn tegenstanders niet overtuigen dat 8 december een politieke daad was. Voor hetzelfde geld kon hij zijn aanhangers ook niet overtuigen dat hij een ordinaire moordenaar was die onschuldige burgers liet executeren en vermoorden (meer dan 1000 in totaal) in naam van de Revolutie.

Twee dikke middelvingers
Desi Bouterse stierf, zoals hij zelf verklaarde op 10 december 1982, “na wilde vluchtpoging”. Hij en niet “een aantal der aangehoudenen in de nacht van 7 op 8 december”. Men had gedacht dat Suriname zou branden tijdens de begrafenis. Aanhangers die in opstand kwamen! Grote volkswoede want ze hadden Bouterse gedist! De begrafenis was een farce. Een grote komedie. Een politieke daad… nietwaar?

Ik denk terug aan die grote massa mensen tijdens de begrafenissen van de slachtoffers van de decembermoorden. Voor hun geen Surinaamse vlaggen, maar gesloten kisten. Geen afscheid, maar militairen die de rouwenden onder schot hielden. Geen veiligheid en capriolen op de bok. Geen rustig en vredig afscheid. Alleen maar schoten die ons om de oren vlogen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

Jozias2
Jozias2
23 sep. 2024 - 20:59
En dit afscheidsfeestje? Prijskaartje van 1 miljoen euro voor afscheidsfeesten Aboutaleb https://www.rijnmond.nl/nieuws/1895885/prijskaartje-van-1-miljoen-euro-voor-afscheidsfeesten-aboutaleb #rijnmond #rtvrijnmond
de passie preker
de passie preker
22 sep. 2024 - 13:09
150.000 euro is peanuts voor het afscheid van een staatsman. Dat geeft Macron uit als hij met buitenlandse gasten gaat lunchen.
Echte Tukker
Echte Tukker
22 sep. 2024 - 6:17
En het volk wacht nog steeds op de door Mark Rutte op de beloofde 1000 euro
Dooie Mus
Dooie Mus
22 sep. 2024 - 5:00
€30.000 voor je afscheidsfeestje. Da's zo'n beetje een jaarsalaris voor mij. En waarschijnlijk ook voor de verkeersregelaars, het bedienend personeel, de leden van de band, de beveiligers, de schoonmakers alsmede de koffiejuffrouw, de tassendrager en de chauffeur die Mark in zijn oneindige ruimhartigheid óók had uitgenodigd. Niets menselijks is Mark vreemd. Behalve alles. Dus mag het ook best het vijfvoudige kosten. Per slot van gepeperde rekening is het maar belastinggeld, en dat is van ons allemaal dus het is eigenlijk van niemand dus who cares..? En zeg nou zelf, wat koop je dezer dagen nou eigenlijk uberhaupt nog voor anderhalve ton? 's Wereld's allerbeste bitterbal..? Doei Mark. Het ga je goed Mark. Fuck you very much Mark.
1 Reactie
smithman
smithman22 sep. 2024 - 9:35
Dit is vrij gebruikelijk bij de overheid, vooral gemeentes en ministeries.. geld uitgeven gaat lekker makkelijk want het is toch niet je eigen geld.
MG1968-2
MG1968-2
21 sep. 2024 - 20:57
"die bleven wel allemaal binnen het budget" Had nu ook gekund. Als de kosten per uitgenodigde drastisch omlaag waren gegaan. Wat natuurlijk terecht opgevat zou worden als 'mogen we er bij zijn serveren ze budget'. Ergens vind ik het wel sympathiek dat hij ook het ondersteunend personeel heeft uitgenodigd.
Olav Meijer
Olav Meijer
21 sep. 2024 - 20:48
Is-ie eindelijk weg en dan gunnen we hem zijn opkrasvergoeding niet?
1 Reactie
Anna R. Chist
Anna R. Chist22 sep. 2024 - 14:46
Hij is niet weg, hij gaat nu ellende brengen als NAVO-pop
Soesie
Soesie
21 sep. 2024 - 19:55
Een verrassend passend afscheid voor deze neoliberale flutfiguur die het land volledig verziekt heeft en uitgeleverd aan extreem rechts. Dikke doei. Schande
Ranonkel2
Ranonkel2
21 sep. 2024 - 17:22
Dik verdiend! Rutte heeft ons jaar 14 jaar onze premier geweest. Daar hoort een groots afscheid bij.
4 Reacties
Volrin
Volrin21 sep. 2024 - 20:30
Ja joh, de toeslagenaffaire, het gronings gas, de afbraakd van AZCs, het afschaffen van de basisbeurs, het mede veroorzaken van de woningcrisis, echt een top premier! /s
Frits Jansen
Frits Jansen22 sep. 2024 - 7:51
Ik ben niet van de VVD, maar ik vind dat Rutte ten onrechte verguisd wordt. Hij was het product van breed gedragen hysterie ("toeslagenontvangers frauderen massaal"), van een muggenzifterige afrekencultuur, en uiteindelijk was hij ook politicus, en geen enkele politicus kan helemaal eerlijk zijn (even min als enige handelaar). De populaire Rutte was voir "links" ook het gedroomde mikpunt. Daarbij was hij een vrij linkse VVDer, zeker in vergelijking met een Henk Kamp of een Edith Schipper, lieden die het bestonden aan de zin van grondrechten te twijfelen. Daarom nog één keer: grondrechten dienen om politici te beperken, dus kun je verwachten dat die niet heel populair zijn bij politici.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa22 sep. 2024 - 9:55
Onze premier? Of jouw premier?
Volrin
Volrin22 sep. 2024 - 11:16
@Frits "Ik ben niet van de VVD, maar ik vind dat Rutte ten onrechte verguisd wordt. Hij was het product van breed gedragen hysterie " Onzin. Niet alleen is hij als premier hoofdverantwoordelijke en hoort hij boven dat soort hysterie te staan, hij lachte alles weg en ontkende vrijwel elke verantwoordelijkheid. En dat geld voor vrijwel alle crises tijdens zijn regeringsperiode.
het theetje
het theetje
21 sep. 2024 - 15:32
De regel is gewoon dat er boven een bepaalde schaal geen bedrag geldt, maar een afscheid passend bij de functie. Gezien de tijd die hij er heeft gezeten lijkt mij dit allemaal best prima.
3 Reacties
Volrin
Volrin21 sep. 2024 - 20:31
"De regel is gewoon dat er boven een bepaalde schaal geen bedrag geldt, maar een afscheid passend bij de functie." Waar staat die regel?
Frits Jansen
Frits Jansen22 sep. 2024 - 7:56
Het is ook een kwestie van marktwerking! Zo'n feestje laten ze organiseren door professionals, en je weet dat de overheid gierig is, maar achteraf uiteindelijk elke budgetoverschrijding goedkeurt, want die is onvermijdelijk met dit systeem. En slimme feestorganisatiebureaus overschrijden de budgetten dan ook maar flink.
joop berbe
joop berbe22 sep. 2024 - 14:34
Gezien de tijd die Rutte verantwoordelijk was voor de toeslage affaire heb ik moeite met bovenstaande stelling dat deze uitgave prima zou zijn. Deze mensen zitten al lager in de shit waarbij Rutte zegt "toedeloe!".
Hans Deijl
Hans Deijl
21 sep. 2024 - 15:27
Ach wie niet lacht, als hij iedere overschrijding ziet bij de regering..kijk nou eens naar verbouwing/onderhoud Binnenhof...hebben we het niet eens over andere blunders.....ik gun het Mark van harte....had U het anders willen doen...hadden we U nu ook uitgezwaaid...wat boven de begroting ging...een groet Hans
Zandb
Zandb
21 sep. 2024 - 15:13
En ik vind 30.000 al zo'n astronomisch bedrag voor een feestje...... Maar ik ben dan ook gewoon kleinburgerlijk en vooral afgunstig. (Zie de idiote reactie van E w T: Idioot omdat die door een karikatuur van de persoon te maken elk kritisch argument met een drogreden doodslaat.)
3 Reacties
E w T
E w T21 sep. 2024 - 22:32
Zandb. Waar maak ik een karikatuur van wie?. Al die zure reacties is enkel gebaseerd op nijd en afgunst . Zuur kleinzielig Nederland.
Frits Jansen
Frits Jansen22 sep. 2024 - 7:57
Dure feestjes zijn meestal niet gezellig.
Zandb
Zandb22 sep. 2024 - 8:28
E w T Rare reactie. Elke kritische reactie wordt door u gekarikaturiseerd tot als een vertegenwoordiger van "zuur en kleinzielig Nederland". En daarvoor heb ik een zeer betrouwbare bron: E w T.
Gerygrr
Gerygrr
21 sep. 2024 - 12:40
En dat uit de belastingpot? Ik heb nooit anders meegemaakt dan als personaal de cadeaus zelf te betalen voor vertrekkende collega’s….
1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr22 sep. 2024 - 11:31
Personeel betaalt cadeau en op feest tracteren doe je zelf. Was je een jubilaris in de gemeente, kregen de jubilarissen een gezamenlijk eerbetoon bij het bestuurskantoor….. eens per jaar. Ik bedankte en bleef liever op school met de kinderen mijn werk doen.
Kwartje59
Kwartje59
21 sep. 2024 - 12:15
Maar hoe komt het dat het zo duur was? Door Rutten of door de bedenkers?
1 Reactie
Mirzas
Mirzas22 sep. 2024 - 7:48
Dubbeltjes werden kwartjes. En die werden dan weer 50 eurocentmunten. Tja, en dan gaat het hard. Maar je hebt wel gelijk, de kans dat hij verantwoordelijk is, is klein. Hij zal enkel de genodigden hebben gekozen.
E w T
E w T
21 sep. 2024 - 11:23
Krentenwegerij. Tis niet zo vreemd wanneer een premier afzwaaid met zijn dienstjaren (Ik ben ook geen fan van de man, nooit geweest ook). Dat gebeurt niet met Een kratje pijpjes en een schaal bitterballen. Gezeik over migranten, jaloezie over over voordeeltjes die je buurman heeft . Recht/links maakt niet uit Nederland is een landje van afgunst en kleinburgerlijkheid geworden.
3 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist21 sep. 2024 - 12:49
Nee, politici die ellende brengen verdienen geen feest maar pek en veren.
Gentleman
Gentleman21 sep. 2024 - 17:13
Niks krentenwegerij, het is wel belastinggeld, voor dit soort afscheidsfeestjes is 30.000 euro afgesproken dan moet je er niet 5 keer zoveel aan uitgeven.
Mirzas
Mirzas22 sep. 2024 - 7:50
VVD is juist typisch de partij van bier & bitterbal (en barbecue).
Willem D2
Willem D2
21 sep. 2024 - 11:21
In tegenstelling tot andere feestjes van vertrekkende bewindslieden had Mark niet alleen de bobo’s uitgenodigd maar ook het ondersteunende personeel. Chauffeurs, schoonmakers etc.
2 Reacties
Zandb
Zandb21 sep. 2024 - 15:15
Willem 1. En dat kan natuurlijk niet voor 30.000 euro? 2. In dat geval had ik ook al die mensen die zich niet hebben kunnen invechten uitgenodigd.
Jozias2
Jozias222 sep. 2024 - 10:13
@zandb Natuurlijk wel maar net 1400 genodigden (dus inclusief het ondersteunend personeel) kom je dan uit op 20 euro per persoon. Dan kun je een zaaltje huren van de biljartvereniging, een Spotify lijst opzetten ipv een band en iedereen twee consumptiebonnen. Het bedrag per persoon bij 150.000 is niet raar dan kun je alleen nog iets vinden van het aantal genodigden en als je het dan hebt over de langstzittende premier en het feit dat hij kennelijk ook alle chauffeurs, schoonmakers en ander ondersteunend personeel heeft uitgenodigd zeg het dan maar.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
21 sep. 2024 - 11:06
Ik zeg toch dat het oplichters zijn Letterlijk We zouden eigenlijk moeten eisen dat ze het terugbetalen, desnoods via de rechter. Eindeloos druk uitoefenen, op het smerige geboefte
1 Reactie
Nizars
Nizars21 sep. 2024 - 12:29
Deze reactie is verwijderd
haarklover
haarklover
21 sep. 2024 - 10:19
Dat is dus een feestje van ruim duizend euro per gast.
2 Reacties
LogicaalPersoon
LogicaalPersoon21 sep. 2024 - 12:25
Rekenen blijft lastig. 150.000/1400 = 107,14 euro per gast. Nog steeds een erg duur feestje ja.
itsme3
itsme321 sep. 2024 - 13:38
Terug naar rekenles. U zit er een nulletje naast.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
21 sep. 2024 - 9:56
[journalisten]
7 Reacties
E w T
E w T21 sep. 2024 - 11:28
Anna. Journalisten tussen haakjes Werkelijk?. "Journalisten tuig van de richel" . Ik zie niet de tien verschillen tussen de opmerking van jou en het braaksel van Wilders.
Anna R. Chist
Anna R. Chist21 sep. 2024 - 12:51
Dit soort journalisten zitten in de zak van de regering en zijn derhalve geen journalisten maar propagandisten. Een echte journalist zou ik nooit tuig noemen.
Anna R. Chist
Anna R. Chist21 sep. 2024 - 12:53
Maar u vindt dat natuurlijk prachtig dat 'journalisten' zich laten inpakken door de macht waarvan ze geacht worden deze kritisch te volgen. Hiermee geven ze tevens echte journalisten een slechte naam. Net als pseudowetenschappers wetenschappers een slechte naam geven.
E w T
E w T21 sep. 2024 - 15:28
Anna. Welke journalisten zitten in de zak van de regering? Kom es met namen rugnummers ipv hetzelfde tuig van de richel gelul als wat Wilders bezigt. Past niet in jou kraam dus feitenvrij affakkelen .sterk hoor.
Gentleman
Gentleman21 sep. 2024 - 19:41
@EwT Als u niet weet welke journalisten Anna bedoelt dan heeft u de laatste jaren niet goed opgelet.
E w T
E w T21 sep. 2024 - 22:36
Gentleman. Namen en rugnummers. Geen dan heeft u niet opgelet. Ook erg sterk weer deze comment van u.
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 sep. 2024 - 8:39
Misschien Telegraafjournalisten en WNL-ers? Zou me niet verbazen.
Nizars
Nizars
21 sep. 2024 - 9:30
Deze reactie is verwijderd
3 Reacties
haarklover
haarklover21 sep. 2024 - 10:19
Dat is dan de enige reden om te hopen dat het kabinet niet snel valt...
LaBou
LaBou 21 sep. 2024 - 10:22
Gezien datgene wat hijj achterlaat zou het een maatje 45 moeten zijn. En er zijn genoeg mensen te vinden die dat wel hadden willen regelen.
Anna R. Chist
Anna R. Chist21 sep. 2024 - 12:03
Waarom krijgt die vent een duur feestje terwijl hij het land in diepe ellende heeft gestort?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor