Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Dertig jaar vage Westerse beloften: het lot van Oekraïne

  •  
15-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
920 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-04-15 om 10.15.13

“Laat Oekraïne niet langer bungelen”, zei oud-Oekraïne ambassadeur en topdiplomaat Robert Serry donderdagavond in Zembla. Voor hem is de maat vol. Al ruim dertig jaar, sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne, maakt het Westen vage afspraken met het land. Zembla reconstrueerde dit nauwkeurig in de uitzending ‘Het lot van Oekraïne’. De actie van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, past naadloos in die reeks vage toezeggingen. Vorige week beloofde ze Oekraïne een versneld proces tot lidmaatschap van de EU. Maar het is maar de vraag of ze dat kan waarmaken. EU-landen zijn namelijk scherp verdeeld over het lidmaatschap van Oekraïne. 

Al vanaf de onafhankelijkheid begin jaren ‘90 is Oekraïne al op zoek naar sterke vrienden in het Westen: de NAVO en de Europese Unie. Met de Russische invasie wordt de grootste Oekraïense angst werkelijkheid: een grootschalige oorlog die op eigen houtje uitgevochten moet worden. Hoe heeft het zover kunnen komen? Zembla sprak politieke kopstukken in binnen- en buitenland en onderzocht de Oekraïense strijd om veiligheid.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen15 apr. 2022 - 13:06

Dus Nederland was lid van de 'gang of five' tegen navo lidmaatschap van Oekraïne en Georgië, dat wist ik niet. "Germany leads the "Gang of Five" critics (France, the Netherlands, Spain and Norway plus sometimes Portugal), while the U.S. and Canada champion the pro camp otherwise comprised of the Poles, Balts, Czechs, Romanians and Bulgarians. The UK, Denmark and Italy lead off the "wavering West" of on-again, off-again Allies who are fence-sitting in most meetings. Greece and Turkey expend energy trying to avoid being pinned down here, but show skeptical colors when pressed." Misschien was dat achteraf een vergissing. Aan de andere kant, je kunt de Russische inval eigenlijk gebruiken om beide standpunten te rechtvaardigen. Je kunt zeggen: zie je wel, maar goed dat we ze geen lid hebben gemaakt anders waren we nu in oorlog met Rusland. Of je kunt zeggen: zie je wel, we hadden ze lid moeten maken dan was deze inval niet gebeurd. Of misschien ligt de fout wel bij het compromis van de NAVO top in Boekarest in 2008: Ja, Oekraïne en Georgië worden ooit lid, maar we hebben geen termijn. Was duidelijk geweest in je keuze. Had je ze lid gemaakt, dan had Rusland niet binnengevallen, had je expliciet gezegd nee ze worden geen lid, dan ook niet, maar dit was vlees noch vis. Het is de zekerheid van ooit maar niet nu die Poetin heeft aangegrepen. Wie zal het zeggen? Het is toch tegenfeitelijke geschiedenis. Ik ben blij dat ik dit soort beslissingen niet hoef te nemen.

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje315 apr. 2022 - 20:36

@Kees: Het was voor Ukraine beter geweest als de grenzen van de NAVO en de EU helemaal niet op de gekozen manier waren opgeschoven richting het oosten. Nu dat wel gebeurde hadden we ze misschien beter wel kunnen opnemen in ons gezellige vriendenclubje. Overigens is Ukraine door de NAVO best wel volgestopt met wapens en zijn hun militairen fors getraind door ons. Niet voor niets loopt de invasie erg stroef. Momenteel lijkt de belangrijkste vraag te worden hoe Putin zich hier zonder gezichtsverlies nog uit kan wurmen. Reken maar dat in eigen land deze oorlog nog een flink staartje voor hem kan krijgen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 apr. 2022 - 14:41

Kuifje, Misschien heb je gelijk. Wat betreft Poetins gezichtsverlies, ik dacht dat hij aardig op weg was met die onderhandelingen. Zelensky leek bereid te zijn om akkoord te gaan van de erkenning van Donetsk en Luhansk als zelfstandig, de internationale erkenning van de Krim als Russisch en de belofte dat Oekraïne nooit lid wordt van de navo of de EU. Daar had je mee thuis kunnen komen, zou je zeggen. Maar om de een of andere reden zitten die onderhandelingen weer in het slop.

youppie
youppie15 apr. 2022 - 12:56

Oekraïne had zo snel mogelijk lid moeten worden van de NAVO, maar de EU was nog een halte te ver. Het land is net als Italie gewoon nog steeds een corrupte boevenbende. Van alle hulp aan deze twee landen belandt meer dan 40% in handen van de maffia. Oekraïne had maar één opdracht: Pak de corruptie aan. Zelensky is de eerste niet corrupte president van het land. Alle voorgangers waren en zijn zo corrupt als de nete. De grootste fout die Oekraïne gemaakt heeft is het opgeven van de kernwapens. De Navo liet ze stikken en Putin is een valse onbetrouwbare rothond die Ruslands belofte gebroken heeft.

Radio-Head
Radio-Head15 apr. 2022 - 12:26

Hierbij een verslag over wat er aan de oorlog vooraf ging, van Jacques Baud voormalig kolonel van de generale staf, voormalig lid van de Zwitserse strategische inlichtingendienst, specialist in Oost-Europese landen, opgeleid bij de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten, enz. (Rechter muisklik op geopend artikel en u kunt het in het Nederlands lezen) https://cf2r.org/documentation/la-situation-militaire-en-ukraine/ Voor mij info waardoor de gevolgtrekkingen uit de gesprekken die ik gedurende jaren en jaren met mijn Oekrainse collega,s voerde logisch worden.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers16 apr. 2022 - 11:08

De chronologie in de wetentjes waaruit wildeweg conclusies uit getrokken worden daar zou Marty McFly nog grote moeite mee hebben. Er zitten een reeks leugesn tussen. Ik zou me nog maar eens een paar keer bedenken.

sAt0Ri...
sAt0Ri...15 apr. 2022 - 12:19

Inderdaad, een regelrechte schande! Die van Rompuy, van Baalen en Verhofstadt hebben hen uit naam van ons compleet laten vallen. Die speaches van hen op het Maidanplein was demagogie van het zuiverste soort. En ze hebben gezien wat ons woord waard is.

FredD2
FredD215 apr. 2022 - 10:55

Hoe heeft het zover kunnen komen? Simpel, door 30 jaar lang vage beloftes te maken aan Rusland.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers16 apr. 2022 - 7:26

Als jij vandaag iets zegt tegen iemand en over een maand schiet die iemand 10.000 mensen dood ben jij dan schuldig aan massa moord? Nope. Je gebruikt weer de illogica van de misledende mafia bedreiger.

Greendutch
Greendutch15 apr. 2022 - 9:41

weer een leerzame aflevering van Zembla! waarvoor dank want in de loop der jaren zijn er dingen vergeten, niet meer helder genoeg, nu was het een aansluitend verhaal. en dan te bedenken dat op de NPO wordt gekort waardoor dit soort broodnodige informatie onthouden wordt want minder onderzoek gedaan kan worden. Iedereen 1 euro meer betalen > echt goede onderzoeksjournalistiek wordt mogelijk > de informatie voor iedereen toegankelijk. i.p.v. het absurde ON’nieuws’ -waarvoor ik helemaal niet wil betalen- dat geen nieuws is maar een smerig ‘ opinie'halfuur dat een bak met gif rondstrooit over minder goed geïnformeerde mensen die zich hierdoor laten beïnvloeden en hun complotten verder rondschreeuwen. tot nu toe 3x gezien om een mening te kunnen vormen, wat zij zeggen over anderen is m.i. opmerkelijk: zegt meer over henzelf dan over hun onderwerpen. oude onderwerpen worden 'behandeld’ en veroordeeld, selecties geselecteerd omdat die bij de mening van de dag passen, ondertussen beschuldigt men anderen van ‘selectief gedrag’? de middenfiguren trekken kunstmatig hun wenkbrauwen op, zetten verbazing in hun stem alsof zij van te voren niet door de redactie ( hebben ze die?) geïnformeerd zijn over de onderwerpen? mijn lokale ‘nieuwsblaadje’ doet het beter, heeft wél een redactie, vertelt feiten van vandaag/deze week omdat ze zélf onderwerpen maken én fotograferen over nieuw dingen.

MG1968-2
MG1968-215 apr. 2022 - 8:44

De beloften waren intenties geen beloften. Na o.a. het Oekraïne-referendum is de verdragstekst dan wel onveranderd gebleven (op een addendum na) maar zijn alle benodigde follow-up acties voor verdere integratie op grond van de uitslag achterwegen gebleven. Het zijn de mensen die de 'beloften' verwijten onder het mom van 'dan had je ook moeten doorpakken' terwijl ze zelf dat doorpakken onmogelijk hebben gemaakt. De stelling dat de nee stemmers uiteindelijk -onbedoeld- bloed aan de handen hebben valt te verdedigen maar in elk geval is het een feit dat juist deze nee stemmers niet kunnen verwijzen naar het niet inlossen van de beloften. Maar dat is wel de mode tegenwoordig. Nee roepen, maar ja verwachten als het zo uitkomt.

Kikkerts
Kikkerts15 apr. 2022 - 8:35

''Al vanaf de onafhankelijkheid begin jaren ‘90 is Oekraïne al op zoek naar sterke vrienden in het Westen: de NAVO en de Europese Unie.'' Nu maar hopen dat het besef bij de Oekraïense machthebbers indaalt dat ze al die tijd op het verkeerde paard hebben gewed. Het leek allemaal zo aantrekkelijk. De gratis EU subsidie miljarden verdelen onder corrupte vrienden en in ruil daarvoor steeds meer gratis wapentuig opstapelen aan de Russische grens. En wat is het resultaat: half Oekraïne ligt in puin en mega veel burgerslachtoffers. Waarom niet gekozen EN voor de gratis EU miljarden EN vrienden met/goedkoop gas uit Rusland? Zo dom om als machthebbers een slechte verstandhouding met je buren te willen en de bevolking daar onder te laten lijden.

5 Reacties
MG1968-2
MG1968-215 apr. 2022 - 8:55

@Kikkerts Je rechterbuurman is gestart met het uitmoorden van je familie maar jij zou het logisch vinden als je linkerbuurman je verwijt geen vrienden te zijn geworden met de moordenaars. Sterker nog, jij bent de linkerbuurman. Het had je goed gestaan dan in plaats van het slachtoffer zaken te verwijten zelf in de spiegel te kijken. Jij gaat achter de agressor staan om dit niet te hoeven doen.

MG1968-2
MG1968-215 apr. 2022 - 8:59

@Kikkerts Waarbij ik soms overigens afvraag of deze of gene hier op de site niet opportunistisch het standpunt van de Russen vertegenwoordigd omdat die nou eenmaal een beurs heeft die daar voor uitbetaald. Maar dit terzijde.

Greendutch
Greendutch15 apr. 2022 - 9:59

ik ken géén! land uit de voormalige Sovjet Unie dat níet naar het westen en de toekomst keek na jarenlange overheersing door uiterst conservatief dominant communisme. Balkan landen, Polen, DDR, Hongarije, Tsjecho Slowakije: allen wilden vrijheid van mening en keuze, democratie, moderne huizen, zelfstandigheid, onafhankelijkheid, goede voorzieningen, etc etc en Oekraïne laat dat vandaag al 50 dagen zien: zij vechten voor hun en onze vrijheid en democratie want Poetin denkt grenzeloos communistisch maar leidt zelf een modern decadent leven.

Miss Piggy
Miss Piggy15 apr. 2022 - 10:26

Nooit gehoord van Russkiy Mir, Kikkerts? Het betekent zoiets als Russische Invloed (of Russische vrede, zoals een Poolse vriendin me vertelde). In Polen, de Baltische staten, Finland en zeker Oekraïne staat dat voor corruptie, monddood maken, martelingen, moordpartijen. En je eigen lot niet mogen bepalen. Waarom zou je daar deel van willen uitmaken?

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 apr. 2022 - 10:50

"....op het verkeerde paard hebben gewed" Kikkert zegt dat het juiste paard die onvrije staat is die in oorlog tegen ze gaat en moordend hun land wil afnemen. En daar geeft hij het slachtoffer de schuld van ook. Dat geloof geen enkele Oekrainier nog ooit. Hoe vals slaafs ten opzichte van een tyran kan men zijn? Hij heeft nul schaamte.