Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dertienjarigen in Nieuw-Zeeland zullen nooit sigaretten kunnen kopen

  •  
13-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1934 keer bekeken
  •  
rookverbod

Nieuw-Zeeland gaat de minimumleeftijd waarop jongeren sigaretten mogen kopen, elk jaar met een jaar verhogen. Een wet met die strekking is dinsdag aangenomen, meldt The Guardian. Het betekent dat een nieuwe generatie nooit meer legaal tabaksproducten zal kunnen kopen.

“Duizenden mensen zullen langer en gezonder leven”, stelt de Nieuw-Zeelandse staatssecretaris Ayesha Verrall (Gezondheid). Ze wijst er ook op dat de nieuwe wet zal leiden tot een jaarlijkse miljardenbesparing in de gezondheidszorg.

Tabaksproducten richten jaarlijks een ongekende slachting aan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO overlijden er wereldwijd meer dan 8 miljoen mensen per jaar aan roken. In Nederland vallen er ruim twee doden per uur.

Hoewel veel regeringen met de mond belijden dat ze streven naar een ‘rookvrije generatie’ is de Nieuw-Zeelandse regering de eerste die daartoe ook de wet aanpast. Het levenslange rookverbod gaat gelden voor iedereen die na 31 december 2008 is geboren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.