Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Derk Sauer noemt fraude-beschuldigingen 'totale kletskoek'

  •  
11-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
295 keer bekeken
  •  
derksauer
De Nederlandse media-ondernemer Derk Sauer die al jaren succesvol onderneemt in de Russische mediawereld, is in Rusland beschuldigd van grootschalige fraude. Dat schrijven Russische media. De beschuldigingen komen van een oud-aandeelhouder van een dochtermaatschappij van RBK, het multimediabedrijf waar Sauer tot vorig jaar directeur van was. Sauer ontkent de beschuldigingen en noemt ze ‘totale kletskoek’.
De nieuwszender BNR schrijft dat er mogelijk een politiek motief achter de beschuldigingen zit. Zo had Sauer vorig jaar al gezegd dat zijn bedrijf onafgebroken onder druk staat en regelmatig door de Russische mediawaakhond op het matje wordt geroepen.
De fraude zou gaan om een aandelentransactie in 2014, waar Sauer tot vorig jaar directeur van was. Niet alleen Sauer zou verdacht worden, ook de rest van de top van het mediabedrijf zou moeten worden aangepakt.
Correspondent Joost Bosman hierover bij BNR :
"Er wordt zelfs een strafzaak geopend. Dat is nogal wat. Het kan zijn dat de Russische rechter, die aan het Kremlin verbonden is, hiermee een soort hefboom heeft en de hele top wil doen laten aftreden. Zo kan RBK worden ingepalmd in het pro-Kremlin medialandschap."
Derk Sauer vermoedt een lastercampagne. In het AD zegt hij:
"Het is de klassieke manier om kritische en onafhankelijke media verdacht te maken’. RBC wordt al ruim twee jaar onder druk gezet en dit is de volgende stap.’"
RBK staat bekend als een van de weinige kritische mediabedrijven in Rusland. Zo besteedde het bedrijf, dat onder andere eigenaar is van een van de grootste nieuwssites in Rusland, veel aandacht aan de Panama Papers waaruit bleek dat een vriend van president Poetin, de cellist Sergej Roldoegin, over miljoenen euro’s in het buitenland beschikt.
De NOS schrijft dat er vorige maand nog invallen waren bij het moederbedrijf van RBK, de investeringsmaatschappij Onexim van de oligarch Michail Prochorov. Het verhaal ging toen dat het Kremlin Prochorov wilde dwingen om RBK te verkopen vanwege de kritische berichtgeving.
Vorig jaar werd Sauer bedreigd door de Russische politicus Vladimir Zjirinovski. Die vond dat de Nederlandse ondernemer moest vertrekken als directeur van RBK en daarna Rusland moest worden uitgezet. Russische media moeten door Russen worden geleid, meende de politicus.
Mocht Sauer inderdaad veroordeeld worden voor voor georganiseerde fraude, dan zou hij daarvoor een celstraf van tien jaar kunnen krijgen.
Beeld: DWDD

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.