Joop

Derde golf: hoogste aantal coronabesmettingen in twee maanden

  •  
12-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Personeel met commerciële sneltest getest
Het aantal geconstateerde coronabesmettingen blijft oplopen. Vrijdag maakte het RIVM 6068 nieuwe bevestigde coronabesmettingen. Dat is het hoogste aantal sinds 15 januari, meldt de NOS.
" Het RIVM blijft verwachten dat die derde golf er inderdaad komt. De steeds verdere opmars van de besmettelijkere Britse variant van het virus is daar verantwoordelijk voor. Ondertussen wordt er ook in steeds hoger tempo gevaccineerd, maar niet snel genoeg om deze stijging te voorkomen."
De laatste zeven dagen overleden er gemiddeld 38 mensen per dag aan corona. Een week eerder waren dat er gemiddeld 37. Dat is minder dan de afgelopen maanden, en dat is te danken aan de vaccinatiecampagne bij verpleeghuizen.
Begin deze week zei Mark Rutte tijdens de coronapersconferentie dat het niet mogelijk is om nieuwe versoepelingen door te voeren omdat de besmettingscijfers nu enkele weken “stabiel op een te hoog niveau” zijn.
Rutte en De Jonge zeiden dat ze eind deze maand de terrassen bij horeca weer willen openstellen. Ook de winkels zouden dan weer open moeten. Dat kan volgens de bewindslieden echter alleen als de ziekenhuisbezetting en de besmettingscijfers zich gunstig ontwikkelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Mostafa
Mostafa15 mrt. 2021 - 9:27

In plaats van het voorbereiden en nieuwe maatregelen moeten gaan bedenken voor de nieuwe wereld ( de wereld van de virussen)...blijven hakken bij hetzelfde en niet accepteren de nieuwe wereld. Iedereen weet dat bij een goede weerstand heeft Corona weinig kans en het weerstand voorkomt het ergste. het Virus bouwt toch het weerstand ? ja!. Het weerstand kun je ook bouwen met gezond eten en gezond leven...waar blijven onze specialisten van gezonde voeding ? of mogen zij niet praten ?! Trouwens, ik vind het opbouwen van het weerstand door gezond eten en leven duizend keer beter dan het weerstand door het vaccin. Logisch....maar waarom beginnen wij niet aan?! Ik weet dat gezond eten en thuis koken is niet goed voor de economie maar de gezondheid gaat toch boven de economie ?.... Accepteer dat je in een andere wereld bent terecht komt en dat is je toekomstige wereld: de wereld van de virussen...Wakker worden, het wordt nooit zoals het was.

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst12 mrt. 2021 - 20:51

Even alles op een rijtje zetten: - aantal testen toegenomen, aantal positieve testen in percentage afgenomen (van 8,9 naar 8,1). - merendeels jonge mensen zijn nu positief (scholen open), aantal ouderen die positief testen afgenomen. - aantal sterfgevallen gerelateerd of veroorzaakt door COVID afgenomen - aantal ziekenhuis opnames afgenomen. Conclusie mijnerzijds: jongere mensen worden besmet, krijgen klachten en laten zich testen. daarna naar huis en uitzieken, maar door betere conditie minder snel naar het ziekenhuis. Lees: lijkt op wat je doet bij een normale griep (maar waarvoor je je vroeger nooit liet testen en waar de getallen bijgehouden werden door de huisarts). Aangezien deze jongeren minder kans hebben om dood te gaan (want betere conditie) sterven er minder. Bovendien zijn de meeste kwetsbare ouderen al ingeënt en zie je dus de sterftegevallen drastisch afnemen. Er wordt zelfs ondersterfte gemeld! Wat ik wil weten voordat ik verder in paniek voor een derde golf dient te geraken (volgens de witte jassen) is: - wat is de samenstelling van de ziekenhuisbezetting die gerelateerd is aan corona (man/vrouw en vooral: ouderdom) en hoe lang is de ligduur (zegt iets over de ernst) -idem voor de IC, met percentage onderliggend lijden en ligduur. Dan pas kan je een goed beeld krijgen. De medici hebben eerst zitten zeggen dat we de derde golf in februari zouden krijgen met een daverende ziekenhuis bezetting, hebben de tent verschoven naar maart maar het wil nog niet vlotten geloof ik. Men spreekt nu al over april of mei. Zo kan ik het ook.... Kwalijker is dat de alfa-doctorandici zich totaal laten leiden door oncontroleerbare medici, die in feite nu de macht over de samenleving hebben. Dat vind ik iets om me zorgen over te maken. En verder: als ik elke morgen naar mijn werk ga (ik ben treinmachinist, dus ik mag) verbaast het mij dat het steeds drukker wordt in de spits en ook daar buiten. Thuiswerken (in maart vorig jaar zo keurig gedaan, het leek elke dag wel zondagmorgen) wordt massaal genegeerd. Ook dat is iets om ons met recht zorgen over te moeten maken. En de avondklok wordt ook steeds meer een farce. Ik denk dat op het platteland (waar een politieauto toch al een bezienswaardigheid is geworden) men het massaal aan de laar lapt. Op de A15 naar huis in de nacht is het nog steeds verdacht druk. Zouden die allemaal een ontheffing hebben?

6 Reacties
pastafari
pastafari12 mrt. 2021 - 21:12

"jongere mensen worden besmet, krijgen klachten " Als dat gebeurt moeten we ons echt zorgen gaan maken Het is 1 getal vandaag. Daar kan niemand nu iets over zeggen. Het kan een outlier zijn, we zullen het zien.

Thuiszitter
Thuiszitter12 mrt. 2021 - 22:29

aantal ziekenhuis opnames afgenomen. Dat is niet waar Mark , zie allecijfers.nl .

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mrt. 2021 - 4:35

Het RIVM presenteert iedere twee weken de statistieken zeer uitgebreid op een PDF bestand, daar kun je dat allemaal terugvinden. Succes!

vdbemt
vdbemt13 mrt. 2021 - 10:47

Wat mij nou weer verbaast, is dat jij, met je twijfel over de alfa-doctorandici die zich totaal laten leiden door oncontroleerbare medici, verbaast bent over de toenemende drukte op de snelwegen en het negeren van de avondklok. Dat zijn mensen met dezelfde twijfel als jij. En die vinden dat genoeg om dan maar de regels aan de laars te lappen.

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst13 mrt. 2021 - 16:43

@vdBemt: Ik wil uitleg en de rest van je suggestie is onzin. Misschien op jezelf van toepassing maar niet op mij. Ik moet in elk geval met de auto naar het werk omdat het openbaar vervoer door moet gaan. Ik kan dat niet van huis doen. Maar ik weet wel dat er een berg werkgevers nu al tijden van hun werknemers eisen dat ze op hun kantoor hun werk doen. En verder: zodra je geen vragen meer mag stellen aan de overheid om een goede uitleg dan ben je verkeerd bezig. En ik stel die vragen en ik krijg geen bevredigend antwoord.

LaBou
LaBou 14 mrt. 2021 - 7:01

"En ik stel die vragen en ik krijg geen bevredigend antwoord." Je krijgt een antwoord en bepaalt zelf of dat antwoord bevredigend is. Kortom, je krijgt niet het antwoord dat je wenst. Tja, dat komt vaker voor en daar moet je mee leren leven.

EenMening
EenMening12 mrt. 2021 - 20:04

Het aantal prikken ligt nu rond de 1,8 miljoen. De inkoopstrategie van de EU heeft compleet gefaald. Het is te overwegen om als land zelf vaccins in te kopen.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus12 mrt. 2021 - 23:07

Als je je huiswerk deed, dan wist je dat dit gewoon mag. Maar goed, de EU de schuld geven kunnen ze goed op rechts.. voor eigen falen. Denk je nu echt dat de VS wel naar Nederland uitvoert? Of dat Jansen dan ineens in NL gaat bottelen? Of wil je ook je ziel verkopen net als de Denen (die al juwelen van vluchtelingen afpakken) en Oostenrijkers in Israël voor een 1500 vaccins. Eventjes je Ambassade verplaatsen en Palestijnen in de bek spugen en je mag een 1500 mee naar huis nemen hoor. Beschamend eigenlijk. De EU is juist een van de grootste exporteurs er moet alleen paal en perk gesteld worden aan export naar landen die dik boven gemiddeld zitten terwijl ze de armere landen (en ook andere rijke landen) laten verreken. Maar als de EU dat al niet durft naar Biden toe, denk je echt dat "JSF en Boeing kopend" Nederland dat wel durft? Man, de VS vraagt "SPRING!" en de Nederlanders "Hoe hoog meneer?".

Peter Stans
Peter Stans12 mrt. 2021 - 19:39

Kun je nagaan wat er zou gebeuren als alles maar los zou gaan. Al die sectoren die louter naar het eigen, korte termijn, belangetje kijken. Die maar menen en denken dat alles "goed zal gaan". Het is maar goed dat zij niet hun zin krijgen nu.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mrt. 2021 - 7:04

Als je haar maar goed zit!

Nina Nimbergh
Nina Nimbergh12 mrt. 2021 - 19:30

Als je het graag wilt zien is het zo maar anders niet. De laatste weken is er een stabilisering in het aantal in ziekenhuis opgenomen patiënten en idem op ic's. Zeker geen stijging. Het aantal besmettingen is geen objectieve parameter.

Joop den Uil
Joop den Uil12 mrt. 2021 - 19:15

Ik ken een ''tester'', die het opvalt (en zijn collega's) dat er in het begin de feestvierders zich lieten testen (als status) en momenteel de mensen die zich niet goed voelen (die al deels besmet zijn of zich zo voelen). Gen wonder dat er nu dus meer positieve gevallen zijn. Maar: ook bij de expert sis het nu doorgedrongen dat niemand zich vervolgens houdt aan quarantaine en dat iedereen (testers en getesten) het erover eens zijn dat de test centra alleen dienen voor de statistiek en strageie van RIVM en fabrikanten. NO WAY BACK.

2 Reacties
JasDon
JasDon13 mrt. 2021 - 10:32

Die observatie en bijbehorende conclusie lijkt niet te kloppen, het percentage positieve tests daalt al twee maanden. Dat lijkt zich te vertalen in meer of meer gezonde mensen die zich laten testen.

JasDon
JasDon13 mrt. 2021 - 10:49

*meer testen of meer gezonde*

Roel2
Roel212 mrt. 2021 - 18:52

Er zijn zo'n beetje 40% meer testst afgenomen (voorzichtige schatting) en het percentage positieve tests is flink afgenomen. Het lijkt me wat vroeg om van een nieuwe golf te spreken.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mrt. 2021 - 4:38

Het gaat nog altijd om het aantal positieve tests en de snelheid ( en plaats) van verspreiding. Er heerst nu een verkoudheidsvirus of griepvirus, vandaar de vele testen extra.

itsme3
itsme312 mrt. 2021 - 18:09

Misschien een goed idee om de alarmerende kop vergezeld te laten gaan van de volgen de subtitel "een na hoogste aantal tests sinds begin pandemie" namelijk 75,200. Maar dat klinkt niet zo dramatisch.

4 Reacties
pastafari
pastafari12 mrt. 2021 - 20:49

De steekproef (de mensen die zich laten testen) is niet ad-random en daarom is het percentage postitieve weinig zeggend, de absolute getallen zijn meer zeggend. Maar he is nu nog de vroeg voor conclussies.

itsme3
itsme312 mrt. 2021 - 23:41

Klopt. Maar als je 2.5 maal meer test afneemt en je geïdentificeerde besmettingen met "slechts" zo'n 80% toeneemt, het aantal ziekenhuis en ic opnames al meer dan een maand stabiel is, en het aantal sterfgevallen sterk daalt, dan is er geen reden voor paniek.

sjaak5
sjaak513 mrt. 2021 - 0:11

@itsme Hier klopt iets niet helemaal. Als er morgen bij 1.000.000 tests 10.000 besmettingen worden vastgesteld en de dag daarop bij 2.000.000 tests 15.000 besmettingen en dit zo 3 weken doorgaat, betekent dat dan volgens jou dat, wanneer er over een aantal weken bij 10,000,000 tests per dag 100.000 besmettingen worden vastgesteld we niet dramatisch moeten doen?

itsme3
itsme313 mrt. 2021 - 8:39

@sjaak Het gaat er niet om hoeveel mensen positief getest worden, maar hoeveel daadwerkelijk positief zijn. Het aantal mensen dat positief rest is afhankelijk van het aantal tests. Als je de hele bevolking test, is het aantal positieven nog hoger. Aangezien degenen die getest worden niet willekeurig verdeeld is, mensen met meer klachten laten zich eerder testen, neem logischerwijs het percentage positieve testen wel af. Dus 10.000 positieven bij 1 miljoen en 100.000 bij 10 miljoen wijst op een daadwerkelijke toename, maar 10.000 bij 1 miljoen en 50.000 bij 10 miljoen wijst op een afname, ook al is het absolute aantal veel hoger.

JasDon
JasDon12 mrt. 2021 - 17:16

Gisteren een webinar georganiseerd, de panelisten waren op locatie, niemand deed moeilijk over eigenlijk te weinig afstand. Daarna een borrel met een paar collega's, normaal digitaal, maar aangezien we op locatie waren toch gedeeltelijk samen. Naast een recente kinderverjaardag is het voor het eerst dat ik de regels treed, idem voor een paar mensen om mij heen. Ik krijg het idee dat mensen om mij heen maatregelmoe zijn, zelf voel ik de urgentie ook nauwelijks nog. Na een jaar aan de regels houden en het vermoeden een beetje genaaid te worden door je medemens die zich weinig van de regels aantreed, voel ik me eigenlijk ook niet echt verantwoordelijk meer.

2 Reacties
USF81
USF8112 mrt. 2021 - 21:19

ik volg je helemaal en ben het met je eens, maar "het vermoeden (hebben) een beetje genaaid te worden door je medemens die zich weinig van de regels aantreed" klinkt als logica van een 'medemens-naaier' in mijn optiek. Eén die wel de maatregels en handhaver benoemt, maar dit niet lijkt mee te nemen in zijn 'logica'. Volgens mij zijn er legio experimenten gedaan met primaten en andere diersoorten hierover.

JasDon
JasDon13 mrt. 2021 - 8:51

Aantreed moest aantrekt zijn. "klinkt als logica van een ‘medemens-naaier’ in mijn optiek." De maatschappij begint bij je zelf. En vervolgens doe je voor het eigen belang en het maatschappelijke belang mee met de regels. Maar zowel het eigen belang wordt door o.a. de wappies niet gezien en veel anderen trekken zich ook niets van het maatschappelijk belang aan. En dat doet jouw en de inspanning van anderen dus teniet. Het is alsof je iedere dag hard werkt aan een muurtje en ieder weekend een groep vandalen deze muur weer omtrapt. Waarom zou je dan nog verder werken? En voel je je dan in de voorliggende tijd niet 'gepakt' door de mensen die dat muurtje omtrapten?

Jozias2
Jozias212 mrt. 2021 - 17:06

Nu blijft het aantal tests ook sterk oplopen.

sjaak5
sjaak512 mrt. 2021 - 17:01

Gelukkig hebben we de avondklok en andere prima maatregelen anders zouden er nog veel meer mensen besmet zijn.[ ] De vreselijke maatregelen incl. de avondklok helpen totaal niet want het virus woekert vrolijk voort.[ ]

LBNB
LBNB12 mrt. 2021 - 16:57

Een derde golf aan positieve pcr testen, op dit moment worden er 80.000 testen afgenomen. Dit is 35000 meer per dag dan een tijd terug. Toch is het percentage positief nog steeds dalende en de ziekenhuizen al tijden stabiel.

4 Reacties
pastafari
pastafari12 mrt. 2021 - 20:47

@LBNB en andere hier Mooi hoe u er weer een andere draai aan kunt geven. Ik zal u uit uw droom helpen. Het percentage positieve testen is niet belangrijk, omdat de steekproef (de mensen die zich laten testen) niet ad-random is. Daarom zijn deze cijfers zorgwekkend. Het is wel zo dat de cijfers sterk fluctueren, dus we kunnen nog niet veel zeggen.

LBNB
LBNB12 mrt. 2021 - 21:45

@pastafari Als het percentage positieven niet belangrijk is waarom heeft de WHO dan de 5 procent regel wat betreft aantal positieve testen? Zoals bijvoorbeeld ook hier gemeld wordt op de site van de John Hopkins university? https://coronavirus.jhu.edu/testing/testing-positivity

Berend5
Berend513 mrt. 2021 - 9:17

@pastafari hoewel ik het gedeeltelijk met u eens bent een kanttekening. Er zijn veel mensen met de gebruikelijke voorjaarsverkoudheid / hooikoorts die zich laten testen en er is een grote groep jongeren / kinderen bijgekomen die zich nu laten testen. Dus een gedeelte is wel ad-random

LaBou
LaBou 13 mrt. 2021 - 11:26

Ik weet het grafschrift van al-shahaf al: "en toch had ik gelijk".

pastafari
pastafari12 mrt. 2021 - 16:49

Oei, en dat na 2 weken goed weer, dat is niet goed.