Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Deradicaliseren is onzin

  •  
20-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
b0e89bab-02d8-45f6-abd2-80f0682a8390

© Screenshot: 2Doc, Staatsvijand nr. 1

Tegen terreurdaden helpt maar een ding: opsporing en voorgeleiding van wie zich aan geweld wil overgeven. Uitsluitend op grond daarvan.
Samir A. laat opnieuw van zich horen. Maandagavond werd een interview uitgezonden dat televisiemaker Sinan Can al een tijd terug met hem maakte. Samir A. vertelde het een en ander over zijn activiteiten. Zijn innerlijke overtuigingen kwamen niet of nauwelijks aan de orde. Can vroeg hem niet wat hij nu zo bijzonder aardig vond aan het kalifaat. Waarom hij denkt dat bij uitstek daar Gods wil tot uitvoering wordt gebracht.
Wel kwam imam Mohammed Cheppih in beeld, bekend van radio en TV. Hij moest proberen Samir A. tijdens zijn laatste detentie op andere gedachten te brengen. Dat leek niet echt gelukt. Geen wonder. Stel je voor, je hebt een jaar of veertien gekregen wegens het voorbereiden van een politieke aanslag. Het maakt daarbij niet uit of je jihadist bent of iets anders in de zin had: het opblazen van een Turkse supermarkt tijdens de de drukste uren omdat je vindt dat Nederland blank en veilig moet blijven, bijvoorbeeld.  Hoe dan ook, je zit daar en dan stuurt de Staat – in jouw ogen de hoofdvijand – iemand om je te bekeren. Om je ervan te overtuigen dat je géén martelaar bent voor een goede zaak.
Zou je dan luisteren?
Rond de ideologie van het salafisme en de jihad heeft zich een kleine industrie ontwikkeld van zogenaamde deradicaliseringsexperts. Zij bieden hoop. Zij geven voor dat zij een therapie hebben om het virus van de gewelddadige islam onder de knie te krijgen. De overheid gaat daar gretig op in. Zo maak je dus van wandelende bommen brave burgers. Deradicaliseren is het medicijn.
Deradicalisering is onzin. Het gewelddadig salafisme of hoe je de denkwereld van een Samir A. ook noemen wilt, is geen geestelijke ziekte. Het is een uitgewerkte religieuze en maatschappelijke leer die de aanhangers precies opgeeft wat zij waar onder welke omstandigheden moeten doen om het rijk der hemelen te beërven. Ook wijst deze leer aan waar het absolute kwaad te vinden is: bij alle ongelovigen! Die laten zich immers met graagte leiden door de vertegenwoordigers van de duivel op aarde zoals in Nederland bijvoorbeeld Mark Rutte en Pieter Omtzigt. Wie zich overgeeft aan zulk fanatisme, houdt tegenspraak buiten de deur. Die sluit zich op in een bubbel teneinde daar bevestiging te vinden. Wat dat betreft bestaan er overeenkomsten met de QAnon-aanhangers: de wereld wordt al eeuwen geregeerd door een netwerk van pedofielen, die kinderbloed drinken omdat ze denken daardoor jong te blijven. Samir A. en zijn geestverwant Mohammed B. lijken wel wat op de doorgedraaide extreemlinkse RAF-terroristen uit de jaren zeventig. Zij poseerden in de gevangenis van Stammheim als martelaren en pleegden tenslotte collectief zelfmoord.
Tegen terreurdaden helpt maar een ding: opsporing en voorgeleiding van wie zich aan geweld wil overgeven. Uitsluitend op grond daarvan. Tegelijkertijd moeten wij als samenleving onze normen en waarden, zoals die tot uiting komen in de Grondwet en in de grote politieke levensbeschouwingen van het westen, veel actiever uitdragen. Zij zijn namelijk niet vanzelfsprekend. Ze hebben altijd inhoudelijke onderbouwing en verdediging nodig. We hebben het beste verhaal. Dan moeten wij het ook continu vertellen en verkopen als het aantrekkelijkste  alternatief.
Voor de geloofwaardigheid is het een basisvoorwaarde dat de samenleving en de overheid een continue en zichtbare strijd voeren tegen discriminatie en achterstelling in de praktijk. Anders geven we voedsel aan het gewelddadige alternatief. De jihad is namelijk net zo goed een levensbeschouwelijke als een fysieke oorlog tegen onze manier van leven. Op beide fronten moeten we strijden. Anders blijft hij voortwoekeren.
Overigens: de echte bedreiging van onze manier van leven en onze vrijheid is de pandemie met al zijn economische, sociale en culturele gevolgen. De jihad zit op onze huid, corona eronder.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (67)

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 okt. 2020 - 10:46

Wat is er gebeurd n.a.v. dat onderzoek naar radicalisering op bepaalde islamitische scholen en zondagsscholen? Je hoort of ziet er niets meer van. Zo gaat dat vaak in Nederland.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr21 okt. 2020 - 14:57

Minoes, De geldstromen naar de moskeescholen op zondag zijn onderzocht en er is volgens mij aandacht voor in den Haag. Het probleem bij het onderzoeken van de onderwijskwaliteit op scholen is natuurlijk het gebrek aan medewerking aan de onderwijsinspectie als die op bezoek komt. Zij komen immers nooit onaangekondigd en vertellen ook vooraf wat ze komen onderzoeken. De problemen bij het Haga lyceum gaan door. De nieuwe directeur de hr. Bal is al weer verdwenen. https://www.parool.nl/amsterdam/weggestuurde-directeur-haga-lyceum-heeft-recht-op-salaris-maar-niet-op-terugkeer~b853a9d9/

Gerygrr
Gerygrr21 okt. 2020 - 16:00

https://www.parool.nl/nederland/kamercommissie-buitenlandse-lange-arm-heeft-moskeeen-in-greep~b73bb219/

GoudenBergen
GoudenBergen21 okt. 2020 - 9:25

Delen van de islamitische wereld, met name de Arabische wereld stagneren al duizend jaar. Behalve olie en dadels produceren deze gebieden vrijwel niets waar de rest van wereld in geïnteresseerd is. Iemand formuleerde het ooit zo: "Zelfs ieder stopcontact dat ze zien, herinnert hen aan hun eigen falen". Deze als vernederend gevoelde situatie roept bij sommige mensen extreme woede en rancune op, wat kan leiden tot radicalisering en terreur. Hetzelfde zie je bij de Amerikaanse "deplorables". Ook hier leidt vernedering tot woede en rancune, waardoor mensen uiteindelijk op Trump gaan stemmen.

1 Reactie
Libertain
Libertain21 okt. 2020 - 13:50

("Ook hier leidt vernedering tot woede en rancune, waardoor mensen uiteindelijk op Trump gaan stemmen.") Bij ons om dezelfde redenen stemmen ze op Wilders/PVV.

FransBrinkman
FransBrinkman21 okt. 2020 - 8:30

Zo is dat. Niet iedere 'geradicaliseerde' moslim is hetzelfde. Extremistisch, gewelddadig is uitkomst van een proces. Er zullen punten in dat proces zijn dat deradicalisering wel degelijk mogelijk is. Dhr, Han van der Horst is hierin onterecht radicaal.

Libertain
Libertain21 okt. 2020 - 6:23

("Deradicaliseren is onzin") Inderdaad, nadat ik Wilders/PVV en aanverwante ultrarechtsen 20 jaren lang in ons land heb gevolgd, deel ik hetrzelfde mening.

5 Reacties
Sonic2
Sonic221 okt. 2020 - 6:55

Zeer zeker. Erg goed punt. Als we toch aan het deradicaliseren zijn dan mogen we ook daar wel eens gaan beginnen. En we hoeven niet eens ver van ons af te kijken want ook hier zit het vol van dat soort ultra radicalen. Die op een andere manier gevaarlijk zijn als islamitisch radicalisme. Dat is wat u probeert en wat ik ook al jaren probeer. Ultra rechtse radicalen hier uit hun radicalisering proces halen. En ook stille steun te slopen. En dat PVV en FvD voorbeeld laat zien dat het behoorlijk onmogelijk is. Overigens is er een wenselijke politieke wereld en een haalbare politieke wereld. Ik ben er van overtuigd dat met de PVV of FvD in de regering het ook lastig was geweest om een moskee te sluiten. Of om extremisme aan te pakken. Zowel de LPF als de PVV hebben in hun korte regeer en gedoog periodes ook helemaal niets gepresteerd op dat vlak. Als Wilders en Baudet de macht hebben dan zal het ook niet eenvoudig worden.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard21 okt. 2020 - 10:36

Beste Sonic, Ik kan me niet herinneren dat Wilders en Baudet entameren dat er koppen gesneld worden..

Paul250371
Paul25037121 okt. 2020 - 12:05

dezeeuwgerard Ontmenselijken, deporteren, knieën kapot schieten, beledigen, schofferenKan je je dit nog wel voor de geest halen?

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard21 okt. 2020 - 15:50

@Paul ; Knieen kapot schieten? Waar haal je die onzin vandaan dat Wilders en Baudet dat zouden willen doen? Beledigen en schofferen ; jazeker en soms ook volkomen terecht. Je zou je eigen posts op Joop eens moeten herlezen want je ziet wel de splinter in andermans ogen maar die enorme balk in je eigen ogen ontgaat je volgens mij. En, het belangrijkste : Baudet en Wilders hebben in het verleden en heden nooit opgeroepen tot het snellen van koppen.

Gerygrr
Gerygrr22 okt. 2020 - 11:30

@Sonic, U zegt, dat u al jaren probeert ultra rechtse figuren te radicaliseren. Mijn gevoel zegt iets anders. Het komt neer op een manier van argumenteren, die als irritant wordt ervaren. U bepaalt wat onder ultra rechts wordt verstaan U geeft uw oordeel door, zonder nuancering. Zelf geloof ik in het bespreken van gevoelige zaken, zoals racisme en discriminatie, op grond van een meer objectieve beoordeling van de standpunten van beide zijden. Dit alles geplaatst in het juiste historische perspectief. Volgens mij is dit constructiever en meer oplossingsgericht.

Fons Wijers
Fons Wijers20 okt. 2020 - 22:41

Goed verhaal, Han.

[verwijderd]
[verwijderd]20 okt. 2020 - 19:41

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Fons Wijers
Fons Wijers20 okt. 2020 - 22:47

En wie is 'Ploert' dan wel? Wie schuilt achter deze digitale boerka? Waarom zou ik hem serieus moeten nemen? En hoe wil hij/zij het kwaad bij de wortels aanpakken?

Paul250371
Paul25037121 okt. 2020 - 12:07

"Dus als we het er over eens kunnen zijn waar het kwaad wortelt dan compleet uitroeien svp. " Dus de conclusie is dat Wilders en Baudet en de rest van hun extreem rechtse broeders mogen worden uitgeroeid begrijp ik uit jouw woorden?

Theo Joekes
Theo Joekes20 okt. 2020 - 18:48

De zogenaamde deradicaliseringsexperts hebben ofwel om hun eigen bestaansrecht te rechtvaardigen óf vanwege eigen extreme overtuigingen een theoretisch bouwwerk gecreëerd wat als weinig anders dan een ideologie beweert dat zij dergelijke extreem-islamitische potentiële en al bewezen terroristen zouden kunnen doen matigen. Maar wanneer iemand anders met veel minder moeite laat zien dat de overtuigingen nog steeds springlevend zijn maar alleen een strategisch eigenbelang dat probeert te verhullen dan is het klaar. Laat deze deradicaliseringsexperts, als slap aftreksel van sommige strafrechtadvocaten die zelfs de meest verachtelijke misdadigers nog als slachtoffer proberen neer te zetten, alsjeblieft niet serieus genomen worden.

Tjeempie2
Tjeempie220 okt. 2020 - 18:35

Meer dan twintig jaar gewerkt in de Schilderswijk in Den Haag, honderden jonge moslims ontmoet waarvan vele nog steeds goede vrienden zijn. Ik heb goede relaties met ze op kunnen bouwen en kan met recht zeggen dat Han hier de spijker op de kop slaat. Aan de ene kant zijn er de té geradicaliseerde moslims, die dienen we uit de samenleving te filteren. Aan de andere kant de (meestal nog jonge) moslims die op het randje zitten, deze zijn zeker terug te brengen naar alle redelijkheid.

Aart van de aap
Aart van de aap20 okt. 2020 - 18:14

Ik denk dat ik ook wel gezien kan worden als 'geradicaliseerd' Maar, er is een groot verschil. Ik zou nooit iets of iemand opblazen en/of iemand dood schieten, of wat dan ook. Waarom niet ? het zou mij enorm in de problemen brengen, als ik dat zou doen :) En nee, ik maak niet eens een grapje. Waarom blaas je de Rutte niet op, als die de btw omhoog doet ? Ja, omdat ik dan levenslang krijg.Dat is het dus niet waard. Daarnaast, zou het het land nog wel erger kunnen ontwrichten. Nog een reden om dat niet te doen. Radicaal, betekend geworteld, De basis, de kern. Mijn denken kan wel gezien worden als 'radicaal' maar dat is niet per definitie 'slecht'. Ik bedoel, de PVDA is dan niet 'radicaal', maar daar heeft nog nooit iemand iets aan gehad, behalve de grote bedrijven dan. Ja, je bent niet radicaal, maar dat is dan ook echt alles. Voor de rest heeft niemand iets aan je.

2 Reacties
Sonic2
Sonic220 okt. 2020 - 20:38

Erg sterke reactie. We hebben er nooit zo naar gekeken. Laat ik de islam door trekken. Waar hebben we meer last van? De salafist die 5 keer per dag bidt. Die weg kijkt als hij vrouwen met korte rokjes ziet. Die wel ultra conservatieve opvattingen heeft, maar het voor zich houdt. En in zijn kleine bubbel leeft. Duizenden moslims heb je in Nederland die zo leven. Of de jongere op straat. Die blowen en roken. Die absoluut niet 5 keer per dag naar de moskee gaan, maar hun tijd verdoen met andere activiteiten. Er wordt door (ultra) rechts een taboe opgelegd. Maar kan een moslim niet beter vijf keer per dag bidden. Als dat hij dealt of blowt. Misschien kan ik gecorrigeerd worden, maar de snuivende Marokkaan die vrouwen na sist en voor hoer uitmaakt zie ik niet 5 keer per dagen bidden en op Vrijdag of Zondag in de moskee zitten. Misschien kan iemand dat corrigeren. Ik ken het verhaal wel van cultuur. Maar misschien noopt het tot een wat ander perspectief.

Aart van de aap
Aart van de aap20 okt. 2020 - 21:23

Dankje Ja, het punt is ook. Er zijn heel veel salafisten, maar niet allemaal gaan ze over tot geweld. Je mag wel extreem radicaal zijn, als ik er maar geen last van heb Heb ik wel last van je, dan ga je last van me krijgen

TwoTone
TwoTone20 okt. 2020 - 16:55

Het gaat hier om een politieke stroming, met eigen rechtsysteem, vermomd als godsdienst. Als die politieke stroming tegen de grondwet is en de wet niet wenst te te respecteren moet je wat doen..... Van een GL-er maak je niet een Pvv-er, en andersom op wat gelukstreffers na.....

1 Reactie
Paul250371
Paul25037121 okt. 2020 - 12:19

"Het gaat hier om een politieke stroming, met eigen rechtsysteem, vermomd als godsdienst. Als die politieke stroming tegen de grondwet is en de wet niet wenst te te respecteren moet je wat doen…" De Republikeinse partij in Amerika? Romney, Cruz. Dat soort mensen bedoel je? Wat stel jij voor om te doen?

GoudenBergen
GoudenBergen20 okt. 2020 - 16:54

Het is een zaak van lange adem om moslimextremisten te de-radicaliseren, het succes lijkt vooralsnog beperkt. Voor de onverbeterlijke extremist/jihadist zijn maar twee oplossingen mogelijk: TBS met dwangverpleging of, indien mogelijk, uitzetting.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 okt. 2020 - 19:25

Je denkt dat de vijand gek is. Dat is de eerste stap op weg naar je nederlaag.

FransBrinkman
FransBrinkman21 okt. 2020 - 8:30

@ Han van der Horst. Er kan reden zijn een geradicaliseerd ook 'gek' te verklaren. Ten minste als je psychopathie, sociopathie als geldige psychiatrische classificaties ziet. Gevoegd bij gedrag zijn de karaktertrekken zeer schadelijk voor anderen en voor de persoon zelf. Toch?

Paul250371
Paul25037121 okt. 2020 - 12:22

"Voor de onverbeterlijke extremist/jihadist zijn maar twee oplossingen mogelijk: TBS met dwangverpleging of, indien mogelijk, uitzetting." Ook als ze niets hebben gedaan alleen gedachten hebben die jou (en mij) niet uitkomt. Ook als ze een Nederlands paspoort hebben? Wat moeten we doen met onze Staphorst fundamentalisten. Die hebben nog politieke macht ook.

Karingin
Karingin20 okt. 2020 - 16:17

Sorry Han maar dit is echt onzin, natuurlijk kunnen mensen gederadicaliseerd worden. De meesten zijn meelopers, dwaallichten die zich laten meeslepen door krachtige verhalen en het voorruitzicht mee te tellen. Vaak nog vrij jong ook, die kun je zeker op andere gedachten brengen. Het zijn geen trajecten van een paar maanden, maar dat kan geen belemmering zijn. Samir A. hoort waarschijnlijk tot de bovencategorie, de psychopaten die kicken op macht en geweld. Daar hoef je inderdaad niet aan te beginnen, die zul je levenslang in de gaten moeten houden.

7 Reacties
djh
djh20 okt. 2020 - 16:45

"Die zul je levenslang in de gaten moeten houden" Ben je wel helemaal lekker? Die kun je niet anders dan levenslang opsluiten. Of wil jij het risico lopen dat als zo'n pipo straks vrij komt hij jouw familie opblaast of het hoofd afsnijd omdat wij niet toegeven aan zijn godsdienstwaanzin.... Dat soort mensen is gewoon te gevaarlijk om ooit nog los te laten. En dat geldt wat mij betreft niet alleen voor de islamitische terroristen, maar ook voor de ultrarechtse Breivikjes en de ultralinkse van der Graafjes.

Satya
Satya20 okt. 2020 - 18:25

Jason Walters bijvoorbeeld. Zo hebben vooral Syrische salafistische imams zeer goede scores als het om deradicaliseren van die jonge meelopers gaat. In, ik geloof dat de docu age of terror heet, is dat erg goed in beeld gebracht. Wat mij betreft is als geweld gebruikt is of op grote schaal haatzaaien de grens. Voor al die moslim haters hier en mensen die moslims collectief beschuldigen. Nog geen protest mars gezien tegen de PVV die een fractiemedewerker laten zitten die tot genocide op de Afrikaanse mensen opriep. Zal wel weer anders zijn. Genocide willen, denk daar maar eens over na. Nauwelijks ophef dat Henk Bres fractiemedewerker is. Dat vind ik dus onvoorstelbaar.

Wilco4
Wilco420 okt. 2020 - 20:24

@ Karingin 'Sorry Han maar dit is echt onzin, natuurlijk kunnen mensen gederadicaliseerd worden' U gelooft echt dat iedereen gederadicaliseerd zou kunnen worden? Dus bijv ook nazis die in concentratiekampen hebben gewerkt? Mag ik u erg naïef noemen?

Sonic2
Sonic220 okt. 2020 - 20:46

@ Satya Dat komt omdat stiekem veel reageerders hier veel sympathie hebben voor de PVV en FvD. Je hebt een aantal aanhangers hier. En je hebt een aantal mensen die er genuanceerd over oordelen. Geen idee waarom je genuanceerd moet oordelen over dit soort stromingen. Die nuance verliezen ze ze plotseling op andere dossiers. En voor de rest zal jij het voor een belangrijk groep in Nederland nooit goed doen. Je zult nooit Nederlander worden. Je zult altijd tegen vooroordelen moeten opboksen. Als je kritisch bent op PVV en FvD wordt dat altijd met argusogen gevolgd. En het is altijd weer een zoektocht naar respect en begrip. Dat krijg je pas als je aan de overkant bent van de vooroordelen. Over de vooroordelen hen bent. En vooral je moet je altijd verwoorden voor mensen die iets doen waar jij in een normaal land nooit afstand van moet willen doen. Pas als je door hun hoepel springt doe je het goed. Dat jij racistisch wordt bejegend maakt niet uit. Dat zij als racist worden gezien is een schande en maakt wel uit. Middeleeuws en barbaars dat we het in dit land toestaan. Ik weet wel beter. Je hebt veel meer fatsoen en redelijkheid in je als al die rechtse fantasten hier. En schreeuwers. Maar zij staan volgens zichzelf aan de goede kant. Want zij staan voor Nederland. Volgens zichzelf dan. Dat staan ze helemaal niet. Ze maken Nederland kapot. De media en rechtstaat maken ze kapot. De samenhang en cohesie maken ze kapot. Alles maken ze kapot. Sterkte Satya. Niet dat je het nodig hebt, want je kunt jezelf geweldig verdedigen. Maar niets is vermoeiender en slechter en moeilijker als tegen vooroordelen strijden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 okt. 2020 - 0:58

@Wilco Uit het bericht van Karingin Samir A. hoort waarschijnlijk tot de bovencategorie, de psychopaten die kicken op macht en geweld. Daar hoef je inderdaad niet aan te beginnen, die zul je levenslang in de gaten moeten houden. Karingin heeft voorspellende gaven.

Marcus A.2
Marcus A.221 okt. 2020 - 4:46

@satya " Voor al die moslim haters hier en mensen die moslims collectief beschuldigen." Het is vechten tegen de bierkaai. Het gaat om een "clash of cultures", en allang niet meer om de personen achter het etiket. Lijkt me niet dat het tij nog te keren is wat dat betreft, en dat is natuurijk een verschrikkelijk vooruitzicht. Maar wel goed om te weten dat niet iedereen die kritisch is op de islam en de profeet mohammed ook gelijk een moslimhater is, of een pvv'er. Kan me ook volledig vinden in wat je zegt: geweld en haat zijn het kwaad, het tegengif daarvoor is respect en begrip, zoals sonic al zegt, en daar voeg ik zelf nog graag geloof, hoop en liefde aan toe.

FransBrinkman
FransBrinkman21 okt. 2020 - 8:26

Zo is dat. Niet iedere 'geradicaliseerde' moslim is hetzelfde. Extremistisch, gewelddadig is uitkomst van een proces. Er zullen punten in dat proces zijn dat deradicalisering wel degelijk mogelijk is. Dhr, Han van der Horst is hierin onterecht radicaal.

Thuru
Thuru20 okt. 2020 - 15:47

Beste is islam extremisten uit te zetten naar een moslim land. Alleen zal waarschijnlijk wetgeving moeten worden aangepast. Zowiezo extremisten niet binnenlaten en een eventueel asiel afwijzen. En nee dit allemaal is niet zielig. Je wilt geen aanslagen in Nederland. Zowiezo niet in Europa wat teveel gebeurd.

2 Reacties
djh
djh20 okt. 2020 - 16:46

Dacht je dat ze daar op dat soort figuren zitten te wachten?

LBNB
LBNB20 okt. 2020 - 18:36

Iedereen die sharia aanhangt en een dubbel paspoort heeft moet zijn paspoort gewoon inleveren. Ze zijn een last voor de meeste moslims en voor ons.

Sarajlija
Sarajlija20 okt. 2020 - 15:35

Natuurlijk is dat weggegooid geld en tijd. Dat is gewoon hele goede handel en werkgelegenheid. Onzinnige beleidsplannen maken en geld binnen harken. Komt vaker voor. Mensen zoals OlavM vergelijken een ziekte ( verslaving) met een keuze ( radicalisering ). Daarom worden zulke onzinnige programma's mogelijk gemaakt.

3 Reacties
Satya
Satya20 okt. 2020 - 18:26

Jason Walters bewijst jouw ongelijk.

Satya
Satya20 okt. 2020 - 18:36

Dat jij jonge kinderen opgeeft is zeer triest. De nazi periode bewijst wat dat betreft ook jouw ongelijk. Nederland collaborteerde massaal met de nazi's, de meesten zijn niet gestraft, na de oorlog was er nergens zoveel koude voor terugkeerders uit de nazi kampen als in Nederland. Nergens werden zo weinig bezittingen terug gegeven. Lees het boek u wordt door niemand verwacht maar eens. Je zult schrikken hoe radicaal de Nederlandse bevolking nog was tov Joden. Er zijn ook opnames van deze Joden wat betreft hun interviews te vinden. Het verschil met de rest van Europa zal je doen schrikken. Toch is ook dat vrij goed gekomen. Hier een podcast over de kille tijd voor Joden toen. I love Het Spoor Terug | U wordt door niemand verwacht, deel 4, 11.14 - U wordt door niemand verwacht, deel 4, let's play it! https://www.podbean.com/ea/dir-dyt2d-7100e13 Er zitten een paar delen voor maar die kun je zelf vinden. Echt huiveringwekkende verslagen.

Sarajlija
Sarajlija21 okt. 2020 - 6:34

@ Satya, Ik geef niemand op. Jouw poging om dat in mijn schoenen te schuiven is heel raar, Waarom grijp jij naar WO2? Jij bent slimme dame en dat kan veel beter Satya. Denk jij dat mensen als witte weduwe Samantha Lewthwaite kan ontgiften? Natuurlijk niet. Radicale mensen zorgen heel vaak voor grote veranderingen en heel vaak is dat heel positief. Bijvoorbeeld Greta Thunberg. De anarchisten zijn ook radicaal en zij zorgen voor goede veranderingen meestaal. Schoppen tegen maatschappij is niet verkeerd maar als iemand bloed laat vloeien is de kans dat iemand gewone burger wordt is nihil. Persoonlijk geloof ik niet dat veel mensen echt radicaal zijn. Er is een grote onderscheid voor mij. Radicaal gemaakt en radicaal geworden. De eerste kan je misschien helpen de andere niet.

Buitenstaander
Buitenstaander20 okt. 2020 - 14:57

Toch wel verrassend die draai in het het NL van nu.... Kreeg altijd de indruk dat NL bij uitstek het land was waar we altijd moesten trachten de oorzaken (van geweld, doodslag etc) te vinden en dan proberen daar begrip voor te kweken, en dan te 'repareren', dacht je anders dan was je maar dom. In het verlengde daarvan een stroming binnen de advocatuur die nobel nastreven dat veroordelen niet mag leiden tot vergelding, straf etc, maar tot heropvoeding. Ik vrees nog een lange weg te gaan, zie ook onze talkshows die telkens (alleen) nieuwsgierig zijn naar de achterliggende redenen, en liever praten over mensen die 'verward' zijn, een geestelijk probleem hebben dus, dat ze eigenlijk niet aan te rekenen valt....... Maar.... t zal je vader maar zijn die onthoofd wordt, omdat hij zijn vrijheid van mening uit....

3 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer20 okt. 2020 - 15:30

Je bedoelt dat we tolerant en pacifistisch waren? Dat Nederland bestaat al lang niet meer en is er ook nooit echt geweest in de hoofden van veel mensen.De meeste hier geloven in de macht van de sterkste en er zo snel mogelijk voor gaan voordat er andere er zijn. Maar wel op positieve wijze. Hogere waarden zijn nastreven is voor het gross een overbodige luxe en het kantelpunt is nog steeds niet inzicht.

NoahAmber
NoahAmber20 okt. 2020 - 15:42

@Norm 20 oktober 2020 at 16:57 Toch wel verrassend die draai in het het NL van nu…. Kreeg altijd de indruk dat NL bij uitstek het land was waar we altijd moesten trachten de oorzaken (van geweld, doodslag etc) te vinden en dan proberen daar begrip voor te kweken, en dan te ‘repareren’, Sommige dingen vallen gewoon niet meer te repareren. Die moet je weggooien.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 okt. 2020 - 16:07

Dat heb je dan altijd verkeerd gedacht.

OlavM
OlavM20 okt. 2020 - 14:51

Natuurlijk moeten terroristische aanslagen als ernstige geweldsdelicten worden vervolgd en berecht. Maar dat betekent niet dat "deradicalisering" onzin is. Er zijn voorbeelden van personen die uit het extremistische mileu zijn gestapt en als "ervaringsdeskundigen" prima rolmodellen kunnen zijn voor met name jeugd en jongeren. Dat geldt ook op andere terreinen zoals rechts extremisme en drugs- en alcoholverslaving. Een bekend voorbeeld is Jason Walters. De ene aanpak sluit de andere dus niet uit.

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander20 okt. 2020 - 15:00

Beste Olav, heb jij jezelf eens verdiept hoeveel tijd en geld het gekost heeft en met minimaal succes om IS ers te deradicaliseren. Vind het altijd zo treffend dat we eerst beginnen met 'natuurlijk'... en dan komt de aap uit de mouw met 'maar' Dus toch niet? Eigenlijk geloof je gewoon meer in 'behandelen' dan berechten, toch?

Miss Piggy
Miss Piggy20 okt. 2020 - 15:13

Ja, of Maajid Nawas, die vast zat in een Egyptische gevangenis en nu een welbespraakte radio presentator is in het VK

Karingin
Karingin20 okt. 2020 - 16:11

Dennis Honing, een voorbeeld van eigen bodem

djh
djh20 okt. 2020 - 16:48

@ noah Amber, je wilt dus iets heel bijzonders en waardsvols weggooien omdat een paar idioten die vrijheid niet kunnen waarderen. Dan ben je triest!

Bouwman2
Bouwman220 okt. 2020 - 13:40

Repressie helpt niet. Je denkt, als ik maar contingenteer, dan houdt iedereen zich wel aan de wet. Maar dat gebeurt enkel als je tegeljkertijd een aandachtige behandeling start. Rehabilitatie heeft weldegelijk kans van slagen. Wat je bepleit komt neer op opsluien en uitsluien. Mijn opvatting is diametraal, insluiten. Want iedereen is op de keper beschouwd wel kwetsbaar. In de psychiatrie kunnen pillen helpen, vooral als je overtuigd bent dát ze werken. Maar je moet er altijd gesprekken aan toevoegen. En dat hoeft niet alleen door een professioneel persoon te gebeuren, dat gebeurde ook met een vaderlijke eenvoudige pastoor of een vriendelijke simpele dominee. En dan niet op een hoog abstract niveau maar gewoon & concreet. Prince, Van der Horst, je klimt altijd meteen zo hoog in de boom, maar wie hoog klimt, .... enfin je weet het verder wel nietwaar? En aan de Grondwet, ook iets heel verhevens daar niet van, wordt hier gewoonweg niet getoetst. De Grondwet is een wet, maar wij toetsen hier uiteindelijk aan internationaal afspraken..Niet aan dode letters, die alleen maar de drang tot hierarchische ordening ondersteunen. . En "I've got you under my skin" was een hiit (1936) van Franky Sinatra, en die is al jaren niet meer in Palm Springs(CAL) woonachtig.

JoostV52
JoostV5220 okt. 2020 - 12:41

'Tegelijkertijd moeten wij als samenleving onze normen en waarden, zoals die tot uiting komen in de Grondwet en in de grote politieke levensbeschouwingen van het westen, veel actiever uitdragen.' Volledig mee eens! Ik verbaas mij al jaren dat onze normen en waarden waaronder vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten, homorechten etc niet duidelijker worden uitgedragen. Het lijkt wel alsof godsdienstvrijheid meer ruimte heeft gekregen ten opzichte van de deze normen en waarden.

1 Reactie
Zandb
Zandb20 okt. 2020 - 14:14

Joost De (godsdienst)vrijheid is inderdaad iedereen in gelijke mate toebedeeld. Maar zoals met alles, het hangt er van af hoe je die vrijheid gebruikt. En wanneer iemand die misbruikt, dan moet dat aangetoond worden en bewezen. Dat valt niet mee. Onze normen en waarden staan namelijk 'ongewenste meningen' absoluut niet in de weg. En dat moesten we maar zo houden. Ook via goede bedoelingen kun je uiteindelijk in een dictatuur terecht verzanden. Actiever uitdragen, graag. maar dan wel met het oog op het koesteren die normen en waarden en niet door ze ter discussie te stellen. Die godsdienstvrijheid bijvoorbeeld maakt ook deel uit van die normen en waarden.

Tampert
Tampert20 okt. 2020 - 12:37

Het verschil tussen de Duitse terroristen (denk ook aan de Rode Brigade) uit het verleden en de huidige dreiging vanuit de radicaal-islamitische hoek is evident. De “oude” terroristen opereerden in het moederland, de islamisten van nu opereren in een nieuw thuisland (eerste, tweede en derde generaties) waarvan zij de normen en waarden en politiek zodanig verafschuwen dat zij dat land in dood en verderf willen storten, koste wat kost. Verder goed stuk van onze eigen ome Han.

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman220 okt. 2020 - 13:53

Mag je dat wel zeggen? Ik zeg altijd maar gewoon meneers achternaam. Laatst vroeg iemand die om opslag kwam vragen "Mag ik je bij je voornaam noemen? " Ik zei: ga je gang, maar denk nou niet dat ik je meteen met gelijke munt terugbetaal.

Zandb
Zandb20 okt. 2020 - 14:21

Tampert Dat is een onzinnig onderscheid dat u maakt. Daar kan je niets mee.

NoahAmber
NoahAmber20 okt. 2020 - 15:44

@Bouwman 20 oktober 2020 at 15:53 Mag je dat wel zeggen? Ik zeg altijd maar gewoon meneers achternaam. Ome Han klinkt een stuk respectvoller dan 'meneers achternaam'!

Tampert
Tampert21 okt. 2020 - 6:56

@ ZandB Modus operandi is altijd haat, haat en haat ten opzichte van de hand die hen voedt.

ona2
ona220 okt. 2020 - 12:24

"Tegelijkertijd moeten wij als samenleving onze normen en waarden, zoals die tot uiting komen in de Grondwet en in de grote politieke levensbeschouwingen van het westen, veel actiever uitdragen." Welke politieke beschouwing specifiek? Ze zijn onderling namelijk nogal strijdig met elkaar en tolereren elkaar moeizaam. Vandaar ook de diepe politieke scheidslijnen tussen westerse landen, en binnen deze landen. Met de VS als primair voorbeeld op dit moment.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman220 okt. 2020 - 13:42

Vandaar.....

ona2
ona220 okt. 2020 - 17:50

Alain Supprimé 20 oktober 2020 at 16:28 Uw schrijfsel gaat hoofdzakelijk over seksuele vrijheid. Dit is niet specifiek westers noch is er consensus over tussen westerlingen onderling.

Paul250371
Paul25037120 okt. 2020 - 12:11

Deradicaliseren doet me denken aan homogenezing.

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman220 okt. 2020 - 13:48

Wat een aparte opmerking, Paul . Ik heb altijd geleerd dat die oriëntatie gewoon een variatie is op het bestaande patroon. Maar dat meningenwél kunnen veranderen. Dat je best als je eerst een aanhanger was van Trump nu op Joe Bieden gaat stemmen. Stond vanmorgen in het ochterndblad een voorbeeld van. En mijn ochtendblad liegt bijna nooit. .

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 okt. 2020 - 14:07

I.t.t. seksuele geaardheid worden mensen niet religieus geboren. De 'minder ernstige gevallen' (lees: de meelopertjes) laten zich i.h.a wel degelijk deradicaliseren. Ernstige gevallen zelden.

Thuru
Thuru20 okt. 2020 - 15:51

In dit geval kan dat totaal geen kwaad en is zelfs wenselijk. Islam extremisten wil je niet in je land hebben.

Sarajlija
Sarajlija20 okt. 2020 - 16:04

@ Paul. Zeg jij dat uit eigen ervaring?