Joop

Deprimerende lichtpuntjes

  •  
07-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De helft van het leven op aarde zijn we kwijtgeraakt de afgelopen 40 jaar. Maar RTL Nieuws belicht vooral de 'lichtpuntjes'.
Ik keek RTL Nieuws en toen kwam een nieuwsitem voorbij over een van de vreselijkste berichten die ik eerder in mijn inbox zag verschijnen: we zijn 52 procent van de wilde dieren verloren in 40 jaar… Twee En Vijftig! Even knipperde ik met mijn ogen en toen zag ik Johan van de Gronden van het WNF in een Groningse polder staan met een verhaal over hoe goed het gaat in Nederland. Zat ik in een ander nieuwsitem? Wacht. Nee. Dit waren de ‘lichtpuntjes’!
Ah, ja, lichtpuntjes. Ze verdienen blijkbaar de spotlight als we het over – bijzin! – het verlies van de helft van het leven op aarde hebben. Want mensen zouden er wel eens depressief van kunnen worden. Dat moet je niet willen, naast al dat nieuws over Syrië en de beursberichten, laten we hier gewoon een líchtpuntje van maken. Lepelaars!
Weet je waar ik nou depressief van word? Lichtpuntjes. Zeker als ze nergens op slaan. Soortendiversiteit, zo zegt het rapport over het uitsterven van die wilde dieren, neemt af door groeiende bevolking in arme landen, maar natuurbescherming werkt! Zie de tijgers in Nepal en de grauwe kiekendief alhier. Tof, want als het in onze Groningse polder met veel geld lukt om ondanks het landbouwgeweld nog wat soorten in de plus te krijgen, zo suggereerde het nieuwsitem, dan moet het in Afrika toch ook kunnen!
Serieus? Ben je er wel eens geweest? Nou, je tuinstoel wel in ieder geval, en je bodylotion en mobieltje ook. Zou het feit dat het hier tegenwoordig weer wat beter gaat, heel misschien een relatie hebben met dat het in tropische gebieden schokkend slecht gaat? Tenslotte komen palmolie, tropisch hout en zeldzame aardmetalen niet uit, ik noem maar wat, de Groningse polder.
Domme Afrikanen, Aziaten en Latino’s, dat ze het niet doen zoals bij ons, behalve dan dat het hen ontbreekt aan iets essentieels: een plek om je oversized ecologische voetafdruk naartoe te exporteren. Ja, natuurbescherming helpt, die tijgers in Nepal worden er vast wel blij van dat ze eindelijk niet meer de hele dag tegen drie dezelfde geursporen zitten aan te ruiken in het bos. Maar laten we wel wezen, zodra dat bos meer oplevert dan tweehonderd levende tijgers die je nooit ziet, dan is het toch exit geurdiversiteit. En dan vraag je je af wie dat financiert. Niet de arme mensen, denk ik.
Beursberichten, oorlog en het verlies van de helft van het leven op aarde zijn hetzelfde verhaal. Dat weet Johan van de Gronden, dat weet RTL Nieuws, en nu weet u het ook. Dat is geen ‘lichtpuntje’, maar ach, daar word je toch depressief van.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

123456zeven
123456zeven7 nov. 2014 - 21:55

52% van de soorten, of 52% van de aantallen? En we kunnen de Groningse aardappels ruilen tegen de dingen die hier niet voorkomen en ergens anders wel.

neutralist
neutralist7 nov. 2014 - 21:55

Als je depressief wordt van lichtpuntjes was je het al lang. Maar zwelgen in verdriet is een keuze, vergeet dat niet.

simpeleltser
simpeleltser7 nov. 2014 - 21:55

Goed neergezet. Wel ben ik ervoor om hier en daar een lichtpuntje te laten zien want voor een verloren zaak wil niemand vechten.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20147 nov. 2014 - 21:55

De lichtpuntjes zijn die van munitie, bosbranden en tjernobyltjes, Ons blauw ruimteschip gaat naar de klote en haar passagiers worden ziek gemaakt of vermoord. Ik zie slechts zwarte gaten.

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 nov. 2014 - 21:55

RTL (en overigens ook NOS) zijn in NL niet bepaald de partijen die objectief berichten. Het is maar net wat voor boodschap ze willen overbrengen tav die 52%, wereldwijde temperatuurstijging (pardon, klimaatverandering), of de politiek in Brussel, om waar wat te noemen. Het is tamelijk naïef om nog iets te verwachten van een RTL in deze. Helaas hebben ze in NL tezamen met de NOS het leeuwendeel van de markt in handen. Helaas. Dáár wordt je wel depressief van.

Tom Meijer
Tom Meijer7 nov. 2014 - 21:55

Ik kijk nooit naar RTL en dit onderwerp kwam volgens mij niet in het NOS journaal langs, dus ik heb het gemist. Waar dat cijfer op gebaseerd is en wat bedoeld wordt met 52% weet ik niet. Gaat het om 52% van alle bekende soorten, of gaat het simpelweg om 52% van al het leven ongeacht het aantal soorten? Het zou mij niet verbazen dat een dergelijk cijfer, wat het ook betekent, zou kunnen kloppen. We moeten dan wel beseffen dat het grootste deel van de soorten nog niet eens beschreven, dus onbekend, is (en waarschijnlijk dus nog niet eens in die 52% zit). Verder dat vogels en grote zoogdieren wel belangrijk zijn maar dat de kleine ongewervelde dieren en veel planten een veel belangrijkere plaats in het ecosysteem hebben dan de meeste mensen beseffen. En daar is de schade het grootst. Wat daar gebeurt heeft directe gevolgen voor dieren aan de top van de voedselpyramide. Daar kunnen fok- en beschermingsprogramma's van die dieren nooit tegenop. In Europa is de grootste schade overigens al een paar duizend jaar geleden aangericht. In alle grafieken zie je in de periode dat de mens 'slash and burn' landbouw begon te practiseren, de soortendiversiteit in bv de mollusken- en insectenfauna direct gigantisch afnam. De gevoeligheid van flora en fauna voor veranderingen is in de (sub)tropen echter vele malen groter dan in de gematigde streken. Zo zijn er bv in Zuid-Oost Azië geïsoleerde kalkbergen die ieder hun eigen flora en fauna hebben. De kalk van die bergen wordt in rap tempo 'gewonnen', dwz de berg wordt afgebroken, verdwijnt. Daarmee sterft de flora en fauna die alleen op die bepaalde berg leefde dus volledig uit. Er zijn al veel bergen verdwenen. Anders dan in de gematigde streken staat het tropisch regenwoud vaak op zeer arme grond. Eenmaal gekapt zal het ecosysteem dat met de kap verdween zich langdurig niet kunnen herstellen. Heeft de kap over een groot oppervlak plaatsgevonden dan kan je 'langdurig niet' door 'nooit' vervangen. Er zijn veel meer voorbeelden van dergelijke ontwikkelingen te geven. Het wordt nauwelijks beseft wat we aan het doen zijn.

2 Reacties
lembeck
lembeck7 nov. 2014 - 21:55

Prachtige reactie, Tom. Ik sluit me er graag bij aan.

123456zeven
123456zeven7 nov. 2014 - 21:55

Die kalkbergen lijken mij nu juist een typisch voorbeeld van natuur die niet noodzakelijk is. Als zo'n berg op natuurlijke wijze is verdwenen (kalk lost op in water met kooldioxide), dan verdwijnen die soorten ook. Veel te gespecialiseerd.

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2014 - 21:55

"Soortendiversiteit, zo zegt het rapport over het uitsterven van die wilde dieren, neemt af door groeiende bevolking in arme landen" Dus het probleem zit 'em, niet in onze "oversized ecologische voetafdruk" maar in de groeiende bevolking in arme landen. Ben benieuwd wat je daar aan zou willen doen.

1 Reactie
lembeck
lembeck7 nov. 2014 - 21:55

Mensen die het financieel beter krijgen, maken minder kinderen. Dus toch maar meedoen aan ontwikkelingshulp dan maar?

ton14024
ton140247 nov. 2014 - 21:55

Wat een onzin, met de mens zijn er zoveel soorten bijgekomen, die beter toegerust zijn.

1 Reactie
lembeck
lembeck7 nov. 2014 - 21:55

De mens is maar enkele soort. Er zitten wat verschillen die te maken hebben met waar de mens voor komt, maar verder is de mens een enkele soort. De neanderthaler bestaat allang niet meer.

Michiel Online
Michiel Online7 nov. 2014 - 21:55

"Zou het feit dat het hier tegenwoordig weer wat beter gaat, heel misschien een relatie hebben met dat het in tropische gebieden schokkend slecht gaat?" Er zijn veel materialistisch arme mensen die gelukkig zijn. Dus als we het hebben over "beter of slechter gaan" dan hebben we het over een groeibalans met zowel materialistische als geestelijke waardes, waarbij een overvloed van de ene een gebrek aan de andere aanduidt. En dat heeft ook nog eens verband met overbevolking. Veel mensen kunnen dit begrijpen maar zitten zo vast als ik weet niet wat in hun dagelijkse bezigheden. Een soort autisme zeg maar: "het moet zo, het kan niet naders". Klimaatverandering is dus een extreem ingewikkeld probleem dat samenhangt met onze leefwijze en hoe we als mondiale groep in elkaar zitten.

1 Reactie
ton14024
ton140247 nov. 2014 - 21:55

Mondiale groep?

WittePiet
WittePiet7 nov. 2014 - 21:55

Wie zich zorgen maakt over het milieu en ook bereid is daar offers voor te brengen, moet geen kinderen krijgen (te hoge bevolkingsdruk) en zeker niet op vliegvakantie gaan, maar gewoon op de fiets naar Bosplan. Verder consuminderen, dus kleding, boeken en andere dingen zoveel mogelijk bij de kringloop kopen. Niet in een restaurants eten, want daar wordt veel weggegooid. Geen specerijen die uit andere continenten moeten worden aangevoerd, maar keukenkruiden uit de omgeving. Eet een onbespoten appeltje uit de Betuwe, hooguit uit Frankrijk, maar zeker niet uit Chili. De ecologische voetafdruk van een sinaasappel uit Spanje is voor ons land kleiner dan een uit Israël, Marokko of Zuid-Afrika. Geef nu maar een beperkt aantal voorbeelden, mijn lijstje is heel wat langer en dit is zeker niet als grap bedoeld, maar als aanmoediging om meteen aan de slag te gaan.

1 Reactie
lembeck
lembeck7 nov. 2014 - 21:55

Hieruit maak ik op dat jij nergens bezorgd om bent en gewoon al die dingen zal doen, waar je nu van vindt dat 'anderen' die niet meer mogen doen, omdat ze in JOUW ogen dan niet goed genoeg meer zijn.

Marc Marc
Marc Marc7 nov. 2014 - 21:55

Prachtig staaltje rommelen met statistieken van het WNF. 52% van de meegerekende populaties nam af in aantal. In dat zelfde rapport, de helft van de meegerekende vogelpopulaties nam toe. Dat is dus heel wat anders dan 52% van de wilde dieren is verloren. Maar wanneer het om de hogere boodschap, klimaat gaat, doet correcte berichtgeving er niet meer toe en moeten we allemaal denken dat de mens er een zooitje van maakt en vooral bang zijn.

1 Reactie
harryo2
harryo27 nov. 2014 - 21:55

-- Maar wanneer het om de hogere boodschap, klimaat gaat, doet correcte berichtgeving er niet meer toe en moeten we allemaal denken dat de mens er een zooitje van maakt en vooral bang zijn. -- Over vooringenomenheid gesproken: u kent het verschil tussen (vogel)populaties en (dier)soorten?

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2014 - 21:55

Het echte lichtpuntje is natuurlijk dat de mens het evolutionair gezien gewonnen heeft van die diersoorten.

1 Reactie
harryo2
harryo27 nov. 2014 - 21:55

"En iedereen die een paar honderd meter loopt zonder medeleven, loopt gehuld in zijn eigen lijkwade naar zijn eigen begrafenis toe." (Walt Whitman: 'Song of myself' 1855)