Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Depressies, zwakke spieren en geheugenverlies na IC-opname

  •  
29-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
ITALY - HEALTH - VIRUS - HOSPITAL

© Medical workers in personal protective equipment (PPE) take care of a patient at the Intensive Care Unit (ICU) for the novel coronavirus, COVID-19 cases, in the San Filippo Neri hospital in R

Coronapatiënten die op de intensive care hebben gelegen, hebben last van extreem zwakke spieren, geheugenverlies, depressies en angsten. Ook hun familieleden lijden regelmatig onder psychologische problemen. Die waarschuwing geeft het Belgische Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).
In een nieuw rapport schrijft het KCE dat post-intensieve zorgsyndromen (PICS) vaak niet worden herkend in de zorg. De zorg verliest patiënten vaak uit het oog na het verlaten van de IC, vertelt hoofdonderzoeker Germaine Hanquet aan de VRT:
"“Omdat de meeste patiënten na hun thuiskomst vroeg of laat met hun huisarts in contact komen, is dit – vrij dringende – rapport voor hen bedoeld. We beseffen dat de huisartsen momenteel overbevraagd worden, maar zij zijn wel de eersten die tekenen van PICS kunnen herkennen en behandelen.”"
Extreme spierzwakte komt voor bij ongeveer 40 procent van de coronapatiënten die op de intensive care hebben gelegen. Geheugenverlies zien de onderzoekers terug bij 20 tot 40 procent van de patiënten, terwijl 20 tot 35 procent met psychische problemen te kampen heeft.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 nov. 2020 - 17:15

Dit was toch al bekend!

White Knight
White Knight30 okt. 2020 - 18:16

Ik vermoed dat je in dit stukje het woord "Corona" weg kan laten. Patiënten die op de IC gelegen hebben deze verschijnselen ongeacht de reden dat ze daarop zijn gekomen. Zie bijvoorbeeld het lemma "Post-intensive care syndrome" op Wikipedia.

Zapata
Zapata29 okt. 2020 - 18:47

In 2018 ondervonden wat er gebeurt als je na 4 weken uit een kunstmatig coma ontwaakt na aan de beademing te hebben gelegen. Omdat het kunstmatig coma doormiddel van diverse zware verdovende middelen waaronder opiaten plaats vindt is de patiënt na ontwaken gedesoriënteerd en heeft een delirium. Dat duurt minimaal een week. De spierkracht is helemaal weg. Lopen gaat niet, zelf omhoog komen in bed niet, aanzetten van TV of smartphone niet, zelf naar het toilet gaan niet. Kortom je kan helemaal niets meer. Direct wordt met fysio begonnen wat heel verstandig is. Enorm inspannend ook. Ik kon na ongeveer twee weken achter een rollator schuifelen. Natuurlijk heb je een gat in je geheugen, in mijn geval vier weken, dat heb ik bijgewerkt door met iedereen te praten wat er was gebeurt in die tijd en door alles te lezen op de nieuwssites van die vier weken. De zorg in het ziekenhuis was fenomenaal en de artsen en verpleegsters hebben me er door heen gesleept tijdens die periode IC. Eenmaal terug op de gewone verpleegafdeling bleek wel een gat te zitten tussen IC en gewone afdeling. Dat ik helemaal niets meer kon, ook niet zelf eten moest eerst even indalen op die afdeling. Maar ook daar was de zorg en aandacht geweldig. Vier weken na uit de IC ontslagen te zijn ging ik naar huis om daar verder beter te worden. Er was geen plaats in een kliniek voor revalidatie. Thuis 1x een fysiotherapeut ontvangen en de rest zelf gedaan. Oefeningen oefeningen oefeningen, lopen lopen lopen dag in dag uit. Drie weken na die dag voor de eerste keer weer op de fiets. Daarna ging het heel snel. Een maand daarna was ik weer aan het werk. Geen depressie aan over gehouden, had ik de tijd niet voor. Heb me meteen weer gefocust om aan het werk te gaan. Leeftijd toen bijna 60. Voor iemand die uit een kunstmatig of een echt coma ontwaakt is de wereld vreemd. Immers de comateuze patiënt heeft het idee dat er een dag of misschien twee dagen verstreken zijn terwijl het vier weken zijn. De dromen of nachtmerries vergeet je nooit meer. Het zal denk ik voor iedereen verschillend zijn hoe de periode na een coma wordt beleefd. Alhoewel de eerste weken zwaar viel het voor mij relatief gezien mee en heb ik er geen restschade aan over gehouden gelukkig.

Dave Velzen
Dave Velzen29 okt. 2020 - 17:47

Velen op de IC hebben daarna ook zenuwschade.

LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 16:08

En hoe zou het wat betreft angsten en depressies nu bij ondernemers zitten of bij de oudere bevolking als gevolg van de angst epidemie die gevoerd wordt?

3 Reacties
Ecclesia
Ecclesia29 okt. 2020 - 17:59

Whataboutism.

The Apple
The Apple29 okt. 2020 - 23:10

Oudere ondernemers zijn taaie rakkers.

LBNB
LBNB30 okt. 2020 - 11:39

@ecclesia Nee dat is een direct gevolg van 24/7 dit soort artikelen.

Greendutch
Greendutch29 okt. 2020 - 12:35

hoe vervelend ook voor de patiënten maar het is goed dat dit snel geconstateerd wordt zodat later niet de opmerkingen komen van aanstellerij. ik heb n.a.v. eerder ziek zijn ook blijvende klachten die men niet wil erkennen en dat maakt het lastig ook goed dat nu zoveel mogelijkheden gemaakt kunnen worden om alle aspecten van de pandemie zoals ziekte, virus, vaccin en medicijnen, ontstaan en voorkomen pandemie, revalidatie, economie te onderzoeken. op universiteiten kunnen nu veel plaatsen gevuld worden, hopelijk onafhankelijk. kunnen mensen die nu thuis zitten of zij die liever protesteren een bijdrage leveren aan revalidatie van deze patiënten? en in de werkzaamheden rondom ziekenhuizen?

2 Reacties
ton14024
ton1402429 okt. 2020 - 13:00

Dat laatste moet je dan verplichten want zonder loon doet niemand dat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 okt. 2020 - 11:06

Hopelijk krijg ik nooit te maken met een zorgverlener die er toe wordt gedwongen. Lijkt me echt een ramp voor beide partijen.

Oki Doki
Oki Doki29 okt. 2020 - 12:17

Ik vraag me af of het wel uit kan om op een IC terecht te komen. Misschien dat doodgaan soms beter is.

1 Reactie
Oki Doki
Oki Doki29 okt. 2020 - 12:25

Je zou maar al ziek zijn en getraumatiseerd zijn van iets anders en dan ook nog eens op de IC terecht komen.