Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Denk ronselt lokale zetelrovers

  •  
08-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Persconferentie DENK

© 2016-10-08 19:13:06 ALKMAAR - Mohamed Keskin (l) wordt gepresenteerd als eerste raadslid van de politieke beweging DENK voor de gemeente Alkmaar. ANP REMKO DE WAAL

Een gemeenteraadslid in Alkmaar heeft zich aangesloten bij Denk. Mohamed Keskin voerde tot voor kort een eenmansfractie onder de naam ’Groep Keskin’, nadat hij zich in mei van de PvdA afkeerde. Het nieuws werd vanmorgen bekend gemaakt door het Noord-Hollands Dagblad en is zojuist bevestigd op een persconferentie van Denk in Alkmaar, waar ook werd aangekondigd dat er meer lokale overstappen zullen volgen.
Denk werd opgericht door de ex-PvdA’ers en Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, die de PvdA verlieten uit onvrede met het integratiebeleid van minister Asscher en de harde lijn ten opzichte van Turkse condervatieve organisaties als Milli Görüş in het bijzonder.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (65)

arbeider3
arbeider39 okt. 2016 - 19:19

Het is juist uitstekend, dat DENK alle gelijkgestemden verzameld en zo als aangesterkt DENK het politieke landschap in Nederland opschut. Ik heb serieus de verwachting dat DENK een uitstekende bijdrage gaat leveren aan de bv Nederland en wij een aantal, tot nu toe miskende zaken, voor het daglicht gebracht zien worden. Zo in de trant van hebben wij dit echt allemaal met open ogen laten gebeuren! En dan wordt er eindelijk in Nederland beleid gemaakt en gerealiseerd wat goed is voor Nederland en de Nederlanders. En in tegenstelling tot Bonucci, denk ik dat de PvdA hier (over 4 jaar) garen bij gaat spinnen.

Bonucci
Bonucci9 okt. 2016 - 15:16

Ik hoop dat DENK de komende jaren veel meer, met name Turkse en Marokkaanse kiezers aan zich weet te binden, die van huis uit voornamelijk op de PvdA hebben gestemd. Dan zijn we eindelijk een keer van deze partij, die met alle winden mee waait, af. Het wordt wel weer eens tijd voor wat nieuw 'elan' in het Nederlands politieke landschap. Ik vind de term 'zetelroof' trouwens tamelijk ongenuanceerd, wat Kuzu doet is gewoon handig gebruik maken van de politieke instrumenten die hem ter beschikking staan, niets mis mee. Overigens ben ik zelf geen DENK aanhanger, even voor de duidelijkheid.

Ben Joop
Ben Joop9 okt. 2016 - 10:56

Zo is de PVV ook begonnen.

joloe
joloe9 okt. 2016 - 10:34

Denk is net een kankergezwel dat de democratie hier in Nederland vernietigt en als er niet op tijd ingegrepen wordt dan is het gebeurt met Nederland.

8 Reacties
Ben Joop
Ben Joop9 okt. 2016 - 14:14

Weet je zeker dat je het niet over VVD if de PVV hebt? Die zijn namelijk veel destructiever dan Denk.

Vuurrood
Vuurrood9 okt. 2016 - 14:18

Wat is ondemocratisch aan mensen welke gewoon gekozen zijn? Trouwens, een smerige kwalificatie houdt u er op na. Geld dat ook voor de PVVers? Die vinden namelijk democratie maar "gedoe"!

OOF
OOF9 okt. 2016 - 14:29

Denk is een logisch antwoord op de zwakke partijen die verder geen antwoord heeft op de PVV en ook meebuigen met de PVV. Het kankergezwel is de PVV en aanhang

Peter Smit2
Peter Smit29 okt. 2016 - 16:22

@vuurrood: er heeft nog nooit iemand op denk gestemd, dus u bazelt

Vuurrood
Vuurrood10 okt. 2016 - 7:19

Peter Smit: Toen Wilders met zijn PVV begon had nog niemand op de PVV gestemd,dus als het over bazelen gaat.

Peter Smit2
Peter Smit210 okt. 2016 - 8:51

@vuurrood: ik heb het niet over de pvv gehad, u wel over mensen die democratisch gekozen zijn, dat geldt niet voor denk

Vuurrood
Vuurrood10 okt. 2016 - 9:36

Peter Smit: Hoe komt u erbij dat de mensen van Denk niet democratisch gekozen zijn?

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten10 okt. 2016 - 10:53

Dat vinden ze niet.

Vuurrood
Vuurrood9 okt. 2016 - 9:24

Raar is dat toch. Bij rechts Nederland zijn mensen welke zich aansluiten bij Denk ineens zetelrovers. De geestelijk gemankeerden welke bij de PVV zaten en welke ineens tot inzicht kwamen dat ze moesten doen en stemmen wat Geert voorschreef zie je toch iets anders. Dan heet het ineens dat zij zich wilden ontplooien om hullie eiges principes uit te kunnen sjouwen ze zich wel af moesten scheiden. Maar dat heet geen zetelroof. Welnee, dat heet je ideologie uitventen ten voordele van..... !

9 Reacties
Jhonathan
Jhonathan9 okt. 2016 - 10:40

@ Vuurrood 9 oktober 2016 at 11:24, Ik ben links en noem het ook zetelroof. Uw redenering gaat dus volledig mank.

Vuurrood
Vuurrood9 okt. 2016 - 14:11

Jhonathan: Waar gaat mijn redenering mank? Ik durf te stellen dat Geert Wilders de uitvinder van "zetelroof" genoemd kan worden! Omdat u zich het ook zetelroof noemt gaat mijn redenering mank? Goh, dat is een bijzonder argument.

Mark Gh
Mark Gh9 okt. 2016 - 15:24

Heb je een concreet voorbeeld daarvan, vuurrood, of verzin je dit gewoon?

Mark Gh
Mark Gh9 okt. 2016 - 17:12

Voor de duidelijkheid: ik vraag niet om voorbeelden van rechtse zetelrovers, maar om voorbeelden van reacties van mensen die het goed vinden wanneer iemand op rechts zijn zetel rooft maar die het slecht vinden wanneer datzelfde op links gebeurt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 okt. 2016 - 18:33

[Ik durf te stellen dat Geert Wilders de uitvinder van “zetelroof” genoemd kan worden!] Alsof wilders de eerste was! De realiteit is, helaas, gewoon dat het begrip partij in de kieswet niet voorkomt. Je staat op een kieslijst en wordt als individu gekozen, klaar uit. Een partij die bij een breuk een zetel van een individu opeist handelt in strijd met de kieswet en doet aan zetelroof.

Vuurrood
Vuurrood10 okt. 2016 - 7:25

Mark Gh: Uzelf bijvoorbeeld. Wilders zat van 1998 tot 2004 voor de VVD in de 2e kamer. In 2004 liet Wilders de VVD links liggen en begon voor zichzelf onder de naam Groep Wilders. Later overgegaan tot PVV. Welke uiteraard helemaal geen partij is maar een stichting. Uzelf vond en vind in uw reacties dat het beste wat rechts Nederland is overkomen. U vindt zetelroof op links niks want veronderstel dat hierdoor er nog een echt linkse partij ontstaat. Dat moeten we niet hebben natuurlijk. Rechts had de PVDA net lekker onder de duim!

Vuurrood
Vuurrood10 okt. 2016 - 7:28

Mark Gh. Mijn antwoord staat onder de verkeerde naam dus hier nog een keer.Mark Gh: Uzelf bijvoorbeeld. Wilders zat van 1998 tot 2004 voor de VVD in de 2e kamer. In 2004 liet Wilders de VVD links liggen en begon voor zichzelf onder de naam Groep Wilders. Later overgegaan tot PVV. Welke uiteraard helemaal geen partij is maar een stichting. Uzelf vond en vind in uw reacties dat het beste wat rechts Nederland is overkomen. U vindt zetelroof op links niks want veronderstel dat hierdoor er nog een echt linkse partij ontstaat. Dat moeten we niet hebben natuurlijk. Rechts had de PVDA net lekker onder de duim!

Mark Gh
Mark Gh10 okt. 2016 - 15:56

Je beschuldigt me van het steunen van Wilders en ik zou beweerd hebben dat hij het beste is wat rechts Nederland kan overkomen. Als je mijn reacties op deze site terugleest zul je zien dat ik Wilders inderdaad verdedig, maar dat ik ook aangeef dat zijn gedachten niet de mijne zijn en dat ik nooit op hem zou stemmen. Ik vind slechts dat zijn geluid gehoord moet kunnen worden. Datzelfde vind ik overigens van het geluid van DENK, al staan die laatste nóg veel verder van mijn eigen gedachten af dan Wilders. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit draadje, en dan specifiek mijn bericht van 11 februari 2016 at 17:20. http://www.joop.nl/nieuws/humor-rond-wilders-steeds-zwarter of mijn bericht van 24 mei 2016 at 21:37 op dit draadje: http://www.joop.nl/kijk-nou/willen-jullie-meer-of-minder-marokkanen Kerncitaat: "ik heb van mijn leven nog nooit op hem gestemd en ben dat ook zeker niet van plan" In 2004 was ik nog niet actief op deze website, die toen volgens mij ook helemaal niet bestond, en heb ik er toen dus ook niets over kunnen zeggen. Over zetelrovers in het algemeen ben ik ook heel consequent: ik ben van mening dat de Kieswet moet worden aangepast om het alleen mogelijk te maken een zetel mee te nemen wanneer je ook voldoende voorkeurstemmen hebt gekregen om die zetel zelfstandig te verdienen. Ongeacht of het een afsplitsing op links of op rechts is. Hoewel ik me dus nooit heb uitgesproken over de zetelroof van Wilders kunnen ze het op rechts natuurlijk wel, bijvoorbeeld bij de VVD. Daar wil je natuurlijk een bron voor, en die heb ik! Lees bijvoorbeeld hier: http://www.joop.nl/nieuws/fraudeur-houwers-pikt-vvd-zetel-tweede-kamer mijn bericht van 19 maart 2015 at 13:38, kerncitaat: "Wederom een voorbeeld van de gebreken van onze kieswet. Immoreel, maar wel binnen de wet. Ik zou voor willen stellen om het meenemen van zetels te beperken tot die mensen die zelfstandig de kiesdrempel hebben gehaald en hem anders aan de kieslijst te laten."

Mark Gh
Mark Gh11 okt. 2016 - 15:11

Oh, en Vuurrood? Over je stelling dat Wilders de zetelrood heeft uitgevonden: op deze site staat een lijstje van afsplitsingen uit Kamerfracties. Het gros ervan zal op de slippen van de fractievoorzitter de Kamer in zijn gekomen. De eerste was in 1919, ruim vóór Wilders' afsplitsing van de VVD. http://www.parlement.com/id/vh8lnhrpmxvk/afsplitsingen_fracties_tweede_kamer

Mark Gh
Mark Gh9 okt. 2016 - 9:14

Lokaal zullen ze waarschijnlijk worden weggevaagd bij de eerstvolgende verkiezingen. Nationaal zullen ze het één ronde overleven, waarna in 2021 (of zoveel eerder als er verkiezingen zijn) hun aanhang gedesillusioneerd terug zal trekken in de moskee.

4 Reacties
Ben Joop
Ben Joop9 okt. 2016 - 10:51

Jij weet ook echt alles he?!

henk jansen2
henk jansen29 okt. 2016 - 11:07

Ik denk dat dit anders zal uitpakken. 6% van de inwoners van NL is moslim. Potentieel zouden ze dus 9 zetels kunnen halen als alle inwoners van NL stemgerechtigd zouden zijn. Ik kon zo snel niet vinden wat het percentage volwassenen is. Dit zou een beter inschatting maken. Net zoals bij de PVV is de kans groot dat ze nooit zullen regeren. De huidige elite wil hun plaatsje niet delen met anderen. Jammer dat tijdens de algemene beschouwing de vraag over Erdogan niet beantwoord werd. Dit maakt de discussie meteen dood. Tot nu toe heb ik helaas geen verbindende geluiden gehoord vanuit Denk. De rest moet begrip tonen en zich aanpassen. Dat is jammer.

Edwin038
Edwin0389 okt. 2016 - 14:24

Ga gerust uit van een zeteltje of 4-5. Ik denk dat er best wel eens wat mensen naar de stembus zullen gaan die anders niet zo snel zouden stemmen.

Mark Gh
Mark Gh9 okt. 2016 - 16:48

Zeker, bij TK2017. Daarna verwacht dat het weer klaar is met ze.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten8 okt. 2016 - 23:45

Zetelroof bestaat niet. Deze mensen zijn legitiem gekozen volgens een kieslijst. Als zij zich volgens hen moverende redenen niet meer willen associeren met die kieslijst, zijn ze nog steeds volksvertegenwoordigers zonder last of ruggenspraak. Dissidentie en scheiding horen bij de parlementaire democratie. Oplossing: dit accepteren of selectiever zijn op je kieslijst.

karel doorman
karel doorman8 okt. 2016 - 21:49

Ja slim zijn ze wel, gebruik maken van weggelopen pvda,ers met dezelfde agenda. We moeten er maar aan wennen, dat er aanhangers van een facist (Erdogan) in de tweede kamer zitten.

6 Reacties
Bertien Sour
Bertien Sour9 okt. 2016 - 9:56

@Karel doorman Heeft met slimmigheid van partij Denk niks te maken,het is de PVDA die zich zelf in de nesten heeft gewerkt de een naar de andere 2paspoorthouders vertrekken ,nemen wel hun stemvee mee naar partij Denk. PVDA is ten dode opgegeven en dat hebben ze aan zichzelf te danken.

Ben Joop
Ben Joop9 okt. 2016 - 10:52

ern, alle PVVers zijn aanhangers van een fascist. Ik ben daar trouwens nog steeds niet aan gewend.

Ben Sanders
Ben Sanders9 okt. 2016 - 12:21

Facist is een onterechte term voor een democratisch gekozen president die een coup voor een militaire dictatuur met behulp van het volk heeft overleefd.

Vuurrood
Vuurrood9 okt. 2016 - 14:14

Er zitten wel meer facisten in de tweede kamer. De voorman daarvan "geniet" zelfs landelijke bekendheid bij justitie!

Muxje3
Muxje39 okt. 2016 - 16:12

@Ben: Erdogan heeft wel meer overeenkomsten met "die andere" fascist. Democratisch gekozen, maar niet vies van knokploegen, persbreidel, zuiveringen... en een in scène gezette "staatsgreep" om de harde maatregelen te legitimeren. Want er zitten nogal wat luchtjes aan die zogenaamde coup. Maar de ontwikkeling rond zetelrovers is veelbelovend; inmiddels is men dit verschijnsel van links tot rechts meer dan beu in de kamer, en wellicht komt er nog wel een voorstel om muiters zonder voldoende voorkeursstemmen hun zetel in te laten leveren. Lijkt me terecht.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten10 okt. 2016 - 10:58

'' Ik ben daar trouwens nog steeds niet aan gewend.'' Dat is heus niet ongemerkt voorbij gegaan hoor.

kapitanlaipose
kapitanlaipose8 okt. 2016 - 21:27

Ik speelde niet met de gedachte om op DENK te gaan stemmen. Nog te onduidelijk wat ze willen. Maar gezien de allergische reacties van conservatief/ xenofoob/ reactionair/ racistisch rechts beginnen ze wel mijn sympathie te krijgen.

6 Reacties
Jhonathan
Jhonathan8 okt. 2016 - 21:39

@ kapitanlaipose 8 oktober 2016 at 23:27, Als u kritiek of verontwaardiging gelijk als conservatief, xenofoob, reactionair en racistisch wegzet, dan past u inderdaad prima bij DENK.

OlavM
OlavM8 okt. 2016 - 22:11

@ kapitanlaipose: Het is natuurlijk beter een stem uit te brengen op positieve gronden. Ook daarom is het belangrijk dat er meer duidelijkheid komt over DENK.

karel doorman
karel doorman8 okt. 2016 - 22:53

kapitanlaipose 8 oktober 2016 at 23:27 Als u er geen bezwaar tegen heb dat u stemt op een partij die openlijk een facist (Erdogan) aanhangen, dan zou ik dat doen als ik u was.

Ben Joop
Ben Joop9 okt. 2016 - 14:17

Karel waarom zegt u dat niet over de PVV? Duidelijk fascistischer vind je ze niet.

Bert Vlierman
Bert Vlierman9 okt. 2016 - 15:01

kapitanlaipose, ik ben het van a tot y met je eens. De reacties, zowel vanuit onze geschoolde middenklasse als vanuit kringen rond het piemelkoor, zijn zeer oppervlakkig tot ondermaats. De z betreft mijn eventuele stem. Die komt er niet. De affiniteit met de islam staat me tegen. Hetzelfde geldt voor de affiniteit van de SGP met het conservatieve christendom. Of de affiniteit van het CDA met de conservatieve fatsoensmoraal. Laat de mensen van Denk maar lopen. Ze doen het tot nu toe beter dan volgens alle voorspelling. En dat betekent dat ze structureel worden onderschat. Beter kunnen ze zich niet wensen.

Muxje3
Muxje39 okt. 2016 - 16:15

Beetje een sneue reden om voor een bepaalde partij te kiezen. En werd dat PVV-stemmers ook niet verweten? Stemmen op de PVV, want met al die "allergische reacties" van vreemdelingminnend links moet dat wel een goede partij zijn?

msj_meijerink
msj_meijerink8 okt. 2016 - 20:38

Tja, de democratie heeft ook zijn zwakke plekken.

Bert Vlierman
Bert Vlierman8 okt. 2016 - 19:41

Earl Johnson heeft gelijk. De heren Kuzu en Öztürk werden uit de PvdA gezet. De druppel die de emmer deed overlopen was de opmerking van één van beiden: 'Moge Allah je straffen!' Diederik Samsom zei dat hij er koud van werd. De heren konden gaan. Het is ordinair dat in het stukje staat dat beide heren de PvdA verlieten vanwege Asscher. Iedereen die er ook maar iets van weet, weet dat Asscher, begrijpelijk, een steen des aanstoots was. Voor de heren, en voor tal van moslims. Maar Asscher was niet de reden. Angst was de reden. Voor de PvdA. En zetelroof? De PvdA zetten bij allerlei verkiezingen Turken en Marokkanen op de kieslijst, om stemmers te trekken. Wat is een zetel die is gebaseerd op opportunisme of zelfs bedrog eigenlijk waard? Zetelroof? Dat is echt andere kebab.

Harry5
Harry58 okt. 2016 - 19:25

Slim en tactisch goed overdachte move van Denk. Ik hoop dat ze een succesvolle partij worden.

NikosdeGriekos
NikosdeGriekos8 okt. 2016 - 18:19

Een aangenaam aanzicht. De PVDA dat de arbeider een mes in de rug steekt door te veel op de allochtoon te focussen. Diezelfde PVDA krijgt nu een mes in de rug van de allochtoon. Doei PVDA.

1 Reactie
ainil nil
ainil nil9 okt. 2016 - 7:43

Dat is het wat er gebeurde. Men schoof allochtonen snel door naar hoge functies. Niet omdat ze capabel waren maar omdat ze "allochtoon" waren. Puur om stemmen te ronselen. Dat diezelfde allochtoon totaal geen binding had met partij en land zou ze worst wezen. tegelijkertijd gaf de pvda een dikke middelvinger naar de "arbeider", die decennia lang hun trouwe stemmer was. PVDA en VVD heeft beiden hun achterban verraden.

Ineke De Graaf-van Vonno
Ineke De Graaf-van Vonno8 okt. 2016 - 16:17

Etnisch profileren in de politiek!

Okke2
Okke28 okt. 2016 - 16:10

Die deccenialange appeasement strategie van de PvdA komt mooi als een boemerang terug zeg. Wellicht kunnen ze er lering uit trekken.

Earl Johnson
Earl Johnson8 okt. 2016 - 15:44

"die de PvdA verlieten uit onvrede met het integratiebeleid van minister Asscher" Ik dacht altijd dat ze uit de partij gezet waren omdat ze niet hun eigen mening mochten hebben over bepaalde agendapunten.

2 Reacties
Edwin038
Edwin0388 okt. 2016 - 16:23

Asscher wilde meer onderzoek naar de religieuze clubjes zoals Milli Gorus e.d. Daar waren de heren het niet mee eens.

Ben Joop
Ben Joop8 okt. 2016 - 16:26

verkeerd gedacht dus.

Erik20
Erik208 okt. 2016 - 15:31

Geen verassing natuurlijk dat het een (ex) PvdA'er is met een Turkse achtergrond. Zou best kunnen dat de PvdA al die stemmen die ze normaal gesproken krijgen uit de Turkse gemeenschap gaan verliezen. Eigen schuld uiteindelijk. Ik zal zelf als linkse stemmer nooit op DENK stemmen. (PvdA trouwens ook niet meer) Het blijft een Erdogan/moslim partij.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete8 okt. 2016 - 15:07

Het voordeel van DENK is dat de 5de colonne nu voor iedereen zichtbaar is,

1 Reactie
Ayyildiz
Ayyildiz8 okt. 2016 - 20:30

En dan?

Charlie Hebdon't
Charlie Hebdon't8 okt. 2016 - 15:03

Een gesegregeerde partij die iets wil doen aan de segregatie, ben benieuwd hoeveel parallelle samenlevingen dit op gaat leveren...

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud9 okt. 2016 - 16:28

Leg je nader uit wat er zo gesegregeerd is aan DENK. Voor een klein partij zijn ze best wel veelzijdig, ken genoeg grotere partij met minder etniciteit dan DENK. Zoals pvv cda en VVD om een paar te noemen.

Charlie Hebdon't
Charlie Hebdon't10 okt. 2016 - 7:47

Het is een splinterpartij van en voor allochtonen die enkel zijn bestaansrecht te danken heeft aan een veronderstelde achtergestelde positie van allochtonen. Ze zijn dus niet gebaat bij het opheffen van die veronderstelde achterstelling maar juist bij instandhouding ervan. Het is hun bestaansrecht zoals een veronderstelde islamisering het bestaansrecht is van de PVV, die zullen die veronderstelde islamisering dan ook nooit echt willen of kunnen oplossen want dan heeft niemand meer een reden om op ze te stemmen. DENK zegt te strijden tegen discriminatie van iedereen maar in feite willen ze enkel iets doen aan de discriminatie van hun allochtone achterban door uiteraard de blanke Nederlander maar doen ze niets tegen de discriminatie DOOR hun allochtone achterban van andere minderheden of meerderheden. Vandaar ook dat de DENK-leiding gewoon naar demonstraties van de fascistische Grijze Wolven gaat.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 okt. 2016 - 12:53

Een goede zaak dat de PvdA gezuiverd wordt van dit soort subversieve elementen. Bedenkelijk dat het aan DENK wordt overgelaten in plaats dat de PvdA het zelf doet.

Meta Foor
Meta Foor8 okt. 2016 - 12:11

allemaal legaal, dus waarom ook niet ?

Jorrit van Es
Jorrit van Es8 okt. 2016 - 11:49

Tsja, als de keus hebt om als excuus buitenlander bij een lokale PvdA te fungeren of als een serieus lid met een stem bij DENK, dan zullen er inderdaad velen volgen...

Demotje
Demotje8 okt. 2016 - 11:32

Let op, de cda komt straks met het verzoek om partijen beneden de 10% kiezers niet meer in de kamer te willen hebben.

3 Reacties
Nick Ros
Nick Ros8 okt. 2016 - 16:09

4,1% ofwel 6 zetels, dat zal de politiek en werksnelheid in de Kamer bevorderen. Straks 20 partijen in de Kamer dat geeft Italiaanse toestanden.

Marri2
Marri28 okt. 2016 - 19:12

Dat lijkt me overigens ook een goed idee. Zou zeker helpen om de versplintering tegen te gaan en het zou bevorderen dat er binnen grote partijen meer ruimte is voor verschillende meningen. Wil Nl niet de risee worden van het democratische westen, dan is het nodig om te komen tot grote , brede partijen. En mensen die gekozen zijn op de lijst van een partij ,kunnen wel uit de partij stappen , maar zijn hun zetel wel kwijt

OlavM
OlavM8 okt. 2016 - 22:07

@ Demotje: Die drempel is te hoog. Dan loopt het CDA zelf ook gevaar. Het zou dus eerder 5 % zijn. Overigens vind ik het ondemocratisch, om via drempels kleinere partijen te weren. Op die manier wordt het vooral voor nieuwe partijen zeer moeilijk vertegenwoordigers in de volksvertegenwoordiging te krijgen.