Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

DENK maakt verdacht

  •  
13-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
blog-denk-als-nieuwe-partij-676x451-370x247

© Beeld: Facebook DENK

Wat we ook doen, naar de maatstaven van een partij die claimt te verbinden, zijn we nooit divers genoeg
Aan iedereen die de internettrolls van DENK bagatelliseert; vorige week deed ik een beroep op Nederland vanwege de toenemende moslimhaat in Nederland, deze week doe ik een beroep op jullie. Dit land dreigt niet alleen uit elkaar te vallen door de toenemende moslimhaat, maar ook omdat geweldige mensen van diverse afkomst onderling tegen elkaar worden opgezet en worden gereduceerd tot hun afkomst. TRAP ER NIET IN. Blijf elkaar de ruimte gunnen om te zijn wie je wilt zijn in alle vrijheid, zonder dat anderen voor jou bepalen wanneer je goed genoeg bent. Niemand heeft alle wijsheid in pacht en niemand bepaalt in welk hokje jij thuis hoort. Laat je niet ophokken.
De discussie op social media over de inzet van internettrolls is losgebarsten. Uit onderzoek van NRC blijkt namelijk dat de politieke partij DENK nepaccounts gebruikt om andere politici en politieke partijen te beschadigen, een methode waar ik persoonlijk ook meerdere keren het slachtoffer van ben geweest. De tactieken worden via de groepsapp afgestemd. Mijn naam kwam blijkbaar en passant ook langs in één van de groepsgesprekken van de politieke partij. ‘Lokaas’ word ik genoemd. En niet alleen ik ben een lokaas volgens DENK. Ook Marcouch, Arib, Karakus en alle andere Kamerleden die hun diversiteit tot kracht mogen rekenen, worden door notabene de partij die discriminatie zegt te bestrijden continue voor lokaas uitgemaakt. We zijn niet moslim genoeg. Niet Turks genoeg. Niet Marokkaans genoeg. Niet Surinaams genoeg. Wat we ook doen, naar de maatstaven van een partij die claimt te verbinden, zijn we nooit divers genoeg. De ironie.
De essentie is niet enkel het gebruik van internettrols. Dit gaat immers veel dieper dan dat. Het is het systematisch monddood maken van politieke tegenstanders. Het gaat om de wijze waarop andersdenkenden geframed worden. Het is de mentaliteit die mensen categoriseert. Als je niet met ons bent, ben je tegen ons. Het is die verdeling, die ik gevaarlijk vind, die persoonlijke vrijheden in de weg staat. Realiseren wij ons wel hoe schadelijk dit is voor onze jongeren? Welke boodschap wordt meegegeven aan jongeren die op zoek zijn naar hun identiteit? De ironie is dat dit allemaal wordt gedaan door notabene een partij die zegt op te komen voor gelijkheid en vrijheid. Die haast het alleenrecht in de strijd tegen discriminatie zegt te claimen. Juist die partij zet politieke tegenstanders aan de lopende band weg als lokazen, juist vanwege hun afkomst. Juist die partij benadrukt continue de afkomst van politieke tegenstanders om ze monddood te maken. Dát is pas de dubbele maat en als we dit nog steeds niet inzien, hanteren wij die dubbele maat net zo erg als de mensen die we van de dubbele maat beschuldigen.
Als ik hetzelfde verwijt van de SGP of de PVV had gekregen, had ik er nog enigszins mee om kunnen gaan. Ik weet immers wat ik aan die partijen heb. Beide partijen spreken zich openlijk tegen mijn aanwezigheid in dit land uit en de kiezers steunen dat standpunt. Maar jij, hoe kan jij tégén discriminatie zijn en tegelijkertijd mij discrimineren? DENK alsjeblieft na. Sta niet toe dat we uit elkaar worden gespeeld. Sta niet toe dat ik in hokjes word geduwd zodat ik kan blijven strijden voor jouw vrijheid, buiten de hokjes.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (57)

Palaz
Palaz15 feb. 2017 - 0:24

Ach! modder gooien... dat doen ze toch allemaal. Politiek bedrijven is ook een beetje de kunst van het liggen. Wat DENK niet goed doet is dat spel spelen vanuit de slachtofferrol zonder humor en dat werkt hier echt niet. In dit geval is haar stijl ook te vergelijken met die van AKP die overigens in Turkije wel succesvol. Helaas voor DENK wij zitten in Nederland.)).

Paul250371
Paul25037114 feb. 2017 - 13:20

Het is inderdaad een achterbakse manier van politiek bedrijven maar gaan we nou doen met zijn allen of DENK het trollenwiel heeft uitgevonden. Kom op zeg. En Marcouch een excuus allochtoon oid noemen vind ik nog niet zo schokkend. Zeker niet vergeleken met de teksten van de hordes extreem rechtse trollen.

1 Reactie
Pater Familias
Pater Familias14 feb. 2017 - 17:27

Juist omdat je het aan de ene zijde wel toestaat legitimeer je dat de andere kant niet aangepakt kan worden. jij vindt het niet erg dat Marcouch wordt uitgemaakt. Zal ik een term erop plakken? Wit privilege, jij hebt er geen last van omdat je geen culturele binding hebt met die groep. Marcouch die enorm veel goed werk verzet heeft in het verleden wordt eventjes onderuit geschoffeld. Omdat zijn gedrag volgens wat enge nationalisten niet Marokkaans of Islamitisch genoeg is.

Fredolo
Fredolo14 feb. 2017 - 9:08

Ik vind het een verhelderend stuk, we moeten inderdaad ons verzetten tegen deze manier van politiek voeren. Ik begrijp uit de reacties, dat je lid van de PvdA bent en ik vraag me af in hoeverre dit van belang is. Zoals het bijvoorbeeld ook goed is om te weten, dat een klimaatsceptisch stuk geschreven is door iemand, die betaald wordt door de olie-industrie. Ik denk, dat dit in dit geval niet meespeelt. Het is gewoon vuile politiek bedrijven en dat moeten we niet willen. Of het slachtoffer van PvdA is of VVD of welke partij dan ook.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz13 feb. 2017 - 23:50

DENK heeft voldoende getoond geen partij te willen zijn voor alle Nederlanders, maar vooral bedoeld is als partij voor moslims en dan ook nog alleen bepaalde (Turks, sympathysant van de AKP) . Bij DENK is discriminatie het uitgangspunt, niet om te bestrijden (ja alleen bij de ander) maar als partij-ideologie. DENK is uitermate onverdraagzaam als partij en de heren Ozturk en Kuzu zijn de opportunistische en oneerlijke mannen die met twee gezichten opereren: Naar buiten toe vriendelijk en tolerant, maar eenmaal buiten beeld onverdraagzaam, manipulerend, intolerant, discriminerend en oneerlijk. Daarnaast hebben beide heren schimmige zakendeals proberen te verdoezelen. Er lijkt sprake van corruptie en misbruik van posities. Ik zie niet in waarom iemand graag op deze mannen zou willen stemmen. Zij hebben namelijk niets op met het algemeen belang. Zij lijken er uitsluitend te zijn om hun eigen achterban zoveel mogelijk voordeeltjes te willen brengen. Niks verbinden maar verdelen, onder de gordel methodes worden niet geschuwd. Stem niet op DENK. Trap er niet in.

3 Reacties
Sardar2
Sardar214 feb. 2017 - 9:18

@ Doofenschmirtz 14 februari 2017 at 00:50 “Bij DENK is discriminatie het uitgangspunt, … als partij-ideologie.” Kijk je in spiegel? De wonderen zijn de wereld niet uit. Je kent je eigen (blanke) kenmerken toe aan een ander! Heb je daar ook bewijzen voor of is het factfree ouwehoer? DENK is niet meer dan gemiddelde blanke partij discriminatoir. Dat is sociaalgezien het kenmerk van alle rechtse partijen!

Piet de Geus
Piet de Geus14 feb. 2017 - 10:45

"Bij DENK is discriminatie het uitgangspunt, niet om te bestrijden (ja alleen bij de ander) maar als partij-ideologie." Het is vooral een verdienmodel voor de heren en dat willen ze uiteraard in stand houden, vandaar dat succesvolle integratie in bestaande partijen hen een gruwel is. Dat was ook hun breekpunt met de PvdA: we mogen wel Turkse stemmen trekken maar als we in ruil daarvoor de ideologie van Erdogan verkondigen is dat ineens een probleem. Nou, dan richten we zelf wel een partij voor segregatie op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2017 - 13:02

Segregatie is een verdienmodel op meerdere niveaus. Ook de afdeling cross-culturele psychologie heeft er baat bij.

X4
X413 feb. 2017 - 20:56

Sonhaber.eu, DENK, Turkse jeugd die massaal met IS sympathiseert, de Turkse gemeenschap die voor 70% op Erdogan stemt. Men leunt hier graag op links omdat daarvandaan het meeste voordeel komt. Maar eigenlijk is men zelf uiterst rechts tot ronduit fascistisch.

1 Reactie
paul1111
paul11116 mrt. 2017 - 17:51

Even een paar dingen. Het mag zo zijn dat 70 procent van de Turkse landgenoten op Erdogan stemt, dat wil nog niet zeggen dat de jeugd massaal sympathie voor IS heeft. Dat zijn twee totaal verschillende zaken. Binnen de Turkse cultuur speelt sociale controle een te grote rol dan dat men dit laat gebeuren. De sympathie en eventuele actieve ondersteuning voor IS is veel meer een Noord-Afrikaanse aangelegenheid, juist omdat gezinsstructuur en sociale controle hier veel gebrekkiger zijn. Misschien moeten we eens nagaan hoe het komt dat DENK ook onder jongeren en studenten zo populair is. Misschien is het wel een doodgewone 'tegenpartij' van kiezers die zich niet gehoord voelen, net zoals de PVV in feite is. In plaats van zulke partijen en hun electoraat te verketteren kan men beter de hand in eigen boezem steken en zich afvragen hoe het zover heeft kunnen komen. Misschien zijn deze partijen wel het product van eigen falen Tenslotte, DENK is een nieuwkomer die de belangen van Turkse Nederlanders en eventueel andere allochtonen behartigt. Op zich niets mis mee, al zouden ze zich dan niet zo moeten profileren als een partij voor alle Nederlanders. Waarschijnlijk is bijna iedere politieke partij in Nederland ontstaan vanuit een streven de belangen te behartigen en voor de rechten op te komen van de eigen groep. Voor het establishment natuurlijk nooit leuk omdat dit met het afstaan van de eigen rechten gepaard gaat. Zo zal de gegoede burgerij de opkomst van de sociaaldemocratie aan het einde van de negentiende eeuw met lede ogen bekeken hebben, zo zal protestants-christelijk Nederland iets later ook niet blij geweest zijn met de Roomsch-Katholieke Staatspartij. So be it. Veranderingen vinden nu eenmaal niet ieders instemming. Het is niet mijn partij, maar ik denk dat we eraan zullen moeten wennen dat dit voor een flink aantal kiezers (niet tijdens de peilingen, maar wel in de besloten ruimte van het stemhokje) anders zal zijn. Ik zet een fles wijn op 5 zetels!

OlavM
OlavM13 feb. 2017 - 20:45

Een nogal overdreven stuk. In de eerste plaats vind ik het een goede zaak dat DENK de problemen van discriminatie en racisme als eerste partij écht serieus aan de orde heeft gesteld, en niet alleen maar als bijkomend onderwerp heeft behandeld. Juist dit tekort heeft het ontstaan van DENK mogelijk gemaakt. In de tweede plaats is de toepassing van nepaccounts totaal niet voorbehouden aan DENK. Beslist geen sympathieke methode; daarmee ben ik het wel eens Maar op internet is deze aanpak al jaren aan de gang vanuit rechtse stromingen, b.v. de "hasbara" (de zionistische propaganda). Regelmatig heb ik onder diverse namen (bijna) identieke commentaren gelezen.

1 Reactie
Doofenschmirtz
Doofenschmirtz13 feb. 2017 - 23:55

Oh, dus dit soort methodes, nepaccounts, mensen lastigvallen via internet, onoprechte manieren, het mag allemaal. En hoezo doet DENK iets tegen discriminatie? Zij discrimineren er zelf een eind op los. Iedereen die niet recht genoeg is in de leer wordt als afvallige beschouwd. Partijen als DENK, in wezen niets meer dan een belangenclubje voor conservatief Turkse Nederlanders, kunnen gemist worden, in een tijd waarin er juist behoefte is aan verbinding in plaats van verdeeldheid.

BertrandRussell
BertrandRussell13 feb. 2017 - 20:36

Vorige week deed Manisa inderdaad "een beroep op Nederland" om de toenemende moslimhaat te stoppen. Daarbij benadrukte ze vooral dat ze niet aan polarisatie wilde bijdragen (http://dutchturks.nl/munire-manisa-verzet-zich-tegen-moslimhaat/). Daarom weigerde ze ook pertinent om bijvoorbeeld met de vinger naar de rol van de PVV of de VVD te wijzen (of naar sommige uitspraken van haar eigen partijgenoten). "Ik kan en wil de schuldvraag bij niemand neerleggen. Het zorgt er alleen maar voor dat we nog verder verwijderd raken van elkaar en dat wil ik niet meer." En dan nu als PvdA-politica met een frontale aanval en zwaar overtrokken beschuldigingen ("monddood maken") tegen DENK komen. Aan de vooravond van de verkiezingen, waarbij haar partij stemmen aan DENK dreigt te verliezen. Wat een prachtige principes! Wat een morele moed!

6 Reacties
Pater Familias
Pater Familias13 feb. 2017 - 22:43

De PVV is net zo schuldig als de conservatieve krachten binnen een geloofsgemeenschap. Münire Manisa is moslima, dat is een probleem voor de PVV. Ze draagt geen hoofddoek, dat is een probleem voor de conservatieve religieuzen. Ze heeft een NL/Turkse achtergrond, maar hoe durf je het in je hoofd te halen om je meer te richten op NL dan op Turkije, geen echte Turk volgens de Denkers, want jezelf richten op het land van toekomst en niet op het land van herkomst is assimilatie. PvdA is niet mijn partij, maar ze hebben veel te lang het geluid van Manisa en Arib genegeerd. Zelfstandige vrouwen die individueel hun keuze`s maken. En dat is ook juist wat beide etnische groepen ontberen. Individueel keuze`s durven maken. Niet altijd maar binnen de culturele grenzen blijven maar daar overeen durven te kijken. Denk is helemaal geen emancipatie beweging, Denk wil vooral hun plek opeisen en hun eigen groep afbakenen. En daarbij verwachten ze cliëntelisme op grond van je afkomst. Wat een morele moed!

Pater Familias
Pater Familias13 feb. 2017 - 23:42

Maar ik merk het alweer, Progressieve Joris raakt in de wat van vrouwen met een migranten achtergrond die hun eigen verhaal durven te vertellen. Progressieve Joris doet liever zaken met de mannen van DenkNL. PvdA heeft juist meer mensen als Arib en Manisa nodig om bepaalde etnische groeperingen verder te emanciperen. We hebben nu 100 jaar vrouwenstemrecht in NL. Daar komt ook bij dat vrouwen actief meedoen in de politiek en hun eigen mening vormen. Denk organiseert liever een lezing die enkel toegankelijk is voor mannen. Zodat de mannen thuis straks hun vrouwen kunnen overtuigen om die machtiging te tekenen zodat de mannen 2 stemmen kunnen inleveren om het patriarchaat in stand te houden. Tot zover de emancipatie beweging van DenkNL.

Pater Familias
Pater Familias13 feb. 2017 - 23:43

raakt in de wat Moet natuurlijk zijn in de war.

BertrandRussell
BertrandRussell14 feb. 2017 - 7:58

"Maar ik merk het alweer, Progressieve Joris raakt in de wat van vrouwen met een migranten achtergrond die hun eigen verhaal durven te vertellen." Shit, hij heeft me door. En ik probeerde het nog wel zo goed te verbergen door het in een recent stuk op Joop op te nemen voor Sylvana Simons en Gloria Wekker.

Pater Familias
Pater Familias14 feb. 2017 - 14:44

Dat zijn twee vrouwen die wat Amerikaans gedachtegoed hebben gekopieerd en projecteren op onze samenleving. Inmiddels eet de BLM revolutie zijn eigen kinderen op. Alleen progressieve Joris heeft dat nog niet gemerkt.

BertrandRussell
BertrandRussell14 feb. 2017 - 16:44

Wow, daarnet had je nog de mond vol over "vrouwen met een migranten achtergrond die hun eigen verhaal durven te vertellen" en nu praat je andermans vooroordelen na om twee van die vrouwen onderuit te schoffelen. Wekkers boek gaat toevallig uitgebreid in op haar achtergrond en haar persoonlijke ervaringen. Maar jij zult het nooit lezen, omdat je de durf van "vrouwen met een migranten achtergrond" alleen bewondert als ze jouw eigen vooroordelen bevestigen.

Meta Foor3
Meta Foor313 feb. 2017 - 19:03

de hullie-zullie partijen zijn in opkomst; verwaarloos dat niet want die gekkies kunnen wel eens de richting van ons land in komende decennia gaan bepalen

Jan Woei
Jan Woei13 feb. 2017 - 18:55

"Als ik hetzelfde verwijt van de SGP of de PVV had gekregen, had ik er nog enigszins mee om kunnen gaan. Ik weet immers wat ik aan die partijen heb. Beide partijen spreken zich openlijk tegen mijn aanwezigheid in dit land uit en de kiezers steunen dat standpunt" Heel erg flauw. Dit zeggen beide partijen niet. Kan zij even aanwijzen in het partijprogram waar deze partijen zich uitspreken tegen de aanwezigheid van staatsburgers die moslim zijn? Wel spreken deze partijen zich kritisch uit over de toestroom van nieuwe moslims. Waarbij de positie van de SGP in het immigranten debat rechtstatelijker is dan de positie van de PVV. Het is nu juist het niet serieus nemen van de opponent en het verdraaien van diens positie wat de kloof vergroot.

NooT2
NooT213 feb. 2017 - 16:46

"Dit land dreigt niet alleen uit elkaar te vallen door de toenemende moslimhaat, maar ook omdat geweldige mensen van diverse afkomst onderling tegen elkaar worden opgezet en worden gereduceerd tot hun afkomst." De mensen die 'tot hun afkomst gereduceerd worden' zijn over het algemeen mensen die hun afkomst zelf heel belangrijk vinden en er erg aan vasthouden - ze leggen er dus juist zelf de nadruk op. Anders zou je ze niet zomaar tegen elkaar opgezet krijgen! Van mij hoeft die nadruk op afkomst niet zo (en huidskleur interesseert me al helemaal niet). Hetzelfde geldt voor het moslim zijn: maak er niet zo'n punt van en niemand zal zich er aan storen! Juist de hele tijd aandacht hiervoor opeisen, zoals deze auteur doet (en nog een hele rits op Joop.nl, alsmede vele geloofsgenoten in den lande), maakt mij kriegel en zorgt ervoor dat ik zo langzamerhand totaal moslim-moe ben.

3 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk14 feb. 2017 - 4:20

Wetenschappelijk bewezen : des te meer mensen discriminatie bewust en onbewust ervaren... des te meer men bewust en onbewust grijpt maar een identiteit... ... Dus ik ben van Turkse komaf...Genetisch trots... mits ik totaal niet gediscrimineerd voel... zal ik de Turkse identiteit nooit echt omhelsen. ... omdat ik de optie heb de Nederlandse te hebben. ... Zodra ik zelfs onbewust een vorm van discriminatie voel. ... ontwikkel je sympathie en aandacht voor een identiteit als alternatief voor NL Id. ... Per afkomst verschilt de mate van reactie... genetisch culturele invloeden. Maar hierin zijn de Turken super lastig het moeilijkst te assimileren Door hun sterke Turkse Id in combi gevoelige Trots... zelfs een volledige geintrigeerde Turks die 2 generaties niets te maken heeft met Turkse Id... kan volledig omslaan na Bv 30 jaar Door 1 opmerking waardoor hij gevoel krijgt dat hij als een vreemde gezien wordt.... Turken zijn geval apart.

dickser
dickser14 feb. 2017 - 7:42

Wij, als blanke Nederlanders zijn er dus per definitie schuldig aan dat de tweedeling blijft bestaan, want als ik het verhaal van Turkse Turk lees, die in zijn betoog heel andere dingen zegt dan dat zijn naam doet suggereren, is 1 opmerking al genoeg voor hem om tot een Turkse nationalist te vervallen. Kortom, als de blanke Nederlander niet op zijn tenen blijft lopen en hem vooral geen strobreed in de weg legt, dus als alles voor hem alleen maar goed is, dan voelt hij zich Nederlander, maar bij 1 verkeerde opemerking?

NooT2
NooT214 feb. 2017 - 16:40

@ TurkseTurk: ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee wat u precies met uw betoog bedoelt. U eindigt met "Turken zijn geval apart." Dat stelt mij niet gerust ten aanzien van uw opvattingen. Wat mij betreft - nogmaals - laten we afkomst volledig buiten elke beoordeling van mensen, inclusief zelfbeeld. (Serieus!). Los van afkomst staat voor mij het gehamer op 'moslim mogen zijn'. Natuurlijk mag iemand moslim zijn, maar hou op met dat gehamer en val anderen er niet mee lastig. In de discussie over waar het met de wereld naar toe moet, zou het helemaal geen rol moeten spelen, maar nou net de moslims zélf schijnen daar toch anders over te DENKen...

Sardar2
Sardar213 feb. 2017 - 16:02

“Sta niet toe dat we uit elkaar worden gespeeld.” De politici van migranten afkomst die jarenlang in autochtonen partijen zitten die normaal de regeringen vormen maar hebben niks kunnen bijdragen aan het zuiveren van instituties van blanke racisme en discriminatie tegen migranten, zijn diegene die “ons” tegen en uit elkaar spelen, ons, de migranten. Deze politici helpen mee om institutioneel racisme in stand te houden. Zij zijn medeverantwoordelijk, en misschien meer verantwoordelijk dan hun blanke collega’s, aan de huidige xenofobie en islamofobie in Nederland. Wees jezelf, wees “de migrant” en bouw mee aan migrantenpolitiek in dit land, of wees de “geassimileerde migrant” en neem letterlijk afstand van migranten. Je kan niet dat Turkse of Marokkaanse migrant zijn die onderhevig is aan institutionele racisme en tegelijk in je blanke zadel zitten en het over verbinding hebben. Dat verbinding is niet voor blanke bestuurders en hun lange allochtonen armen onder migranten, dat is voor de burgers van allerlei kleuren en afkomst. Weinigen zijn er die in de rij staan om op een professioneel allochtoon of op een namaak autochtoon te stemmen.

6 Reacties
Josef K
Josef K13 feb. 2017 - 16:35

Een allochtoon is volgens jouw dus toch geen 'gewone Nederlander' daar diegene op basis van zijn afkomst mede-verantwoordelijk is voor institutioneel racisme? En moet dus, vanwege die huidskleur per definitie een activistische rol opeisen? Eng bezig.

Pater Familias
Pater Familias13 feb. 2017 - 22:15

Ik kwam de volgende uitspraak tegen onlangs. "Being a member of an oppressed group does not give you a license to be a jerk." Doe er wat mee zou ik zeggen.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz14 feb. 2017 - 0:00

Oh dus een goede allochtoon dient dus eerder trouw te blijven aan het land van herkomst dan aan Nederland? Wat is een "namaak autochtoon"? Iemand die zich teveel heeft aangepast aan Nederland, naar de smaak van deze schrijver? Dit is nu precies het soort visie dat heel erg gemist kan worden, dit omgekeerde racisme. Assimilatie en integratie zien als verraad aan de eigen groep is typisch een verschijnsel dat van Nederland geen samenleving gaat maken. Het is rancuneus, vijandig gedrag.

Pater Familias
Pater Familias14 feb. 2017 - 4:13

Eerlijk is eerlijk, ik had afgelopen week dream school nog niet gezien. Is een programma op ned 3. Als je wil zien hoe ver de linkse elite afstaat van de normale maatschappij, dan moet je de aflevering met Maarten van Rossum kijken, en dan Sardar wil ik ook wel een beetje meebuigen met je. Want ja, ik begrijp je wel. En dan mag je eerlijk weten, ikzelf ben wat conservatiever, en ook een voorstander van een leitkultur. Ik vind multi cultureel tot bepaalde hoogte wenselijk. Ik ben meer voorstander van multi etnisch. Maar als jij lekker je culturele feestdagen wil vieren dan moet daar voldoende ruimte voor zijn. Voor zover ik het begrepen heb ben je niet islamitisch, maar heb je wel respect voor de cultuur. Nu werk ik al jaren met mensen die het islamitische geloof aanhangen, en zelfs in Zwartsluis (Gem. Zwartewaterland) werd er rekening mee gehouden. Dat is een spel van geven en nemen, en logisch personeel inplannen. Wat eerder beginnen, zodat hij met zonsondergang kon afsluiten en even zijn maaltijd in alle rust kon genieten. Ik werk nu al bijna 6 jaar samen met een Indonesische crew. Eet voorschriften houden ze zich redelijk strikt aan. Maar aan boord wordt er niet gevast. Aan boord moet je gewoon minimaal 3000 Kcal binnenhalen per dag, en in de winter liever nog wat meer, en dat red je niet met 1 maaltijd. Hebben de jongens ook geen problemen mee. Die halen hun ramadan periode in zodra ze thuis zijn. Die flexibiliteit mis ik wel vaak bij Arabieren. Doordat de Arabieren zich meestal niet flexibel opstellen, krijg je ook geen flexibele houding terug vanuit de autochtone bevolking. Zou zeggen, leer er wat van. Je bent namelijk in Nederland en niet meer in Iran.

Sardar2
Sardar214 feb. 2017 - 11:20

@ Doofenschmirtz 14 februari 2017 at 01:00 “dus een goede allochtoon dient dus eerder trouw te blijven aan het land van herkomst dan aan Nederland?” Waar lees je zoiets? Het is je eigen opvatting over migrant die migrant (zichzelf) wilt zijn en jij meent migrant-zijn betekent per definitie trouw aan een ander land. “Omgekeerde racisme” is een blanke benoeming van strijd tegen (blanke) racisme. We hebben racisme en… en verder niks! De “integratie” is accepteren dat men niet meer op vertrouwde omgeving woont maar in een ander concept. De migranten hebben ervoor gekozen en praktisch wonen en leven hier. Diegene die niet geïntegreerd is de blanke racist is die de denkt elke migrant “trouw blijft aan herkomstland”. En “assimilatie” is het wapen waarmee de migrant geen “migrant” wordt gemaakt: een allochtoon. Een westerse (lees maar blanke) allochtoon, een niet-westerse (lees maar niet-blanke) allochtoon en de autochtoon (lees maar blank). De hele literatuur van dit land zoals haar instituties is wat migrant betref er raciaal georganiseerd. Maar de tijden veranderen, straks moet de blank een andere literatuur en andere instituties vormgeven! Wij beginnen met PVV!

Sardar2
Sardar214 feb. 2017 - 11:33

@ Pater Familias 14 februari 2017 at 05:13 Ik heb weinig affiniteit met Iran, mentaal maar ook praktisch. Ook ben ik geen lid van een groep, mits Nederlander een groep moet voorstellen. En van onderdrukking “voel” ik ook niets. In verleden heb ik niks te zoeken, ik leef in heden en probeer ik ervan te genieten. Vanwege mijn kinderen bemoei ik me veel met de toekomst en als kan wil ik het beperkt houden tot NL.

Harry5
Harry513 feb. 2017 - 15:40

De grote politieke partijen beginnen een beetje bang te worden van DENK omdat deze partij het potentieel heeft om een grote groep kiezers die van oudsher op grote partijen stemden aan zich te gaan binden. Daarom proberen ze deze partij in een kwaad daglicht te krijgen met de hoop dat minder mensen op DENK zullen gaan stemmen. De "verdeel en heers" tactiek is van oudsher een van de meest gebruikte tactieken in de politiek en het is te hopen dat de kiezers zich hierdoor niet laten misleiden, de tijd zal het leren.

3 Reacties
Josef K
Josef K13 feb. 2017 - 16:36

Dus DENK kan niets verkeerd doen? Voor hen gelden andere maatstaven?

adriek
adriek13 feb. 2017 - 20:47

DENK zet zichzelf in kwaad daglicht met dit soort acties. Waarschijnlijk kijken ze naar Trump en Wilders en redeneren het aloude: het maakt niet uit hoe je in het nieuws komt, als je maar in het nieuws komt. En ik vrees dat ze gelijk hebben. De 2017 kiezer (of in elk geval een beangstigend groot deel ervan) wil spektakel, er van uitgaand dat het met 'ons' toch wel goed gaat, ongeacht wie er in Den Haag aan de touwtjes trekt (voor zover er aan touwtjes getrokken wordt - de marionetten in Den Haag worden bestuurd door banken en andere grootgrutters)

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz14 feb. 2017 - 0:02

Nee niet daarom maar omdat DENK helemaal niet van plan is om samen met andere Nederlanders te bouwen aan een toekomst maar puur een vehikel is om de belangen van een kleine groep eenzijdig te dienen. Daarom.

Hetty van Grootel
Hetty van Grootel13 feb. 2017 - 15:38

"DENK alsjeblieft na. Sta niet toe dat we uit elkaar worden gespeeld. Sta niet toe dat ik in hokjes word geduwd zodat ik kan blijven strijden voor jouw vrijheid, buiten de hokjes." Je hoeft je toch niet door DENK in een hokje te laten duwen. Je bent zelfstandig genoeg. Dan ga je toch niet iets aan DENK vragen. Dan ben je gewoon jezelf. En dus niet DENK.

Thuru
Thuru13 feb. 2017 - 15:25

DENK, samen met artikel1 de meest waardeloze partij. Hopelijk halen die 2 geen zetels.

Zephyr2
Zephyr213 feb. 2017 - 14:42

"vorige week deed ik een beroep op Nederland vanwege de toenemende moslimhaat in Nederland, deze week doe ik een beroep op jullie." Wie zijn jullie? Wie is Nederland?

1 Reactie
dickser
dickser13 feb. 2017 - 18:23

Boze blanke man?

JohnVKR
JohnVKR13 feb. 2017 - 14:36

Nog een aanvulling op wat ik net zei. Als de tegenstanders van Denk monddood zouden worden gemaakt, zoals Münire Manisa en NRC beweren, dan zouden alle negatieve reacties op de Facebook pagina van Denk worden verwijderd. Dat is in het geheel niet het geval. Op de Facebook-pagina van Denk wemelt het juist van de harde aanvallen op Denk. En die worden door Denk blijkbaar niet verwijderd. Münire Manisa, wil je nog meer bewijs van je ongelijk?

Gerygrr
Gerygrr13 feb. 2017 - 14:31

Geweldig statement!

JohnVKR
JohnVKR13 feb. 2017 - 14:30

'Het is het systematisch monddood maken van politieke tegenstanders.' Dat schreef NRC ook op de voorpagina en de auteur van dit artikel doet hetzelfde. Sorry hoor, maar dat zijn wel heel erg grote woorden, en het is ook wel erg veel 'eer' voor Denk. Als Denk daartoe in staat zou zijn, zou de partij wel heel veel macht hebben. Als er één partij in Nederland is waarvan de tegenstanders niet monddood worden gemaakt, dan is het wel Denk. Heel journalistiek Nederland, van Links tot Rechts verzet zich tegen Denk. De partij wordt zelfs als een grotere vijand gezien dan de PVV, en dat terwijl hun verkiezingsprogramma grotendeels een mengeling is van dat van de SP, Groen Links en de PvdA. Niets extreems dus. In hun verzet tegen Denk gaan GeenStijl, ThePostOnline en Joop.NL hand in hand. Als je nu zou beweren dat de tegenstanders van een van de andere partijen in de Tweede Kamer monddood zouden worden gemaakt, zou je nog dichter bij de waarheid zitten dan wanneer je beweert dat de tegenstanders van Denk monddood worden gemaakt. En zoals ik al eerder beweerde: ik vind het gebruik van nep-profielen door Denk totaal onacceptabel. Maar dat rechtvaardigt nog niet dit soort onzinnige grootspraak als zouden tegenstanders monddood worden gemaakt.

6 Reacties
Pater Familias
Pater Familias13 feb. 2017 - 16:43

Het verkiezingsprogramma kan dan best progressief zijn, het is vooral gebaseerd op wat er nu een beetje speelt in Nederland. Hun handelen komt nu niet echt over met wat ze roepen. Verbinden enzo, klinkt heel tof van ze. Maar als aankomende politici zoals Farid Azarkan achter een slotje op twitter zitten voel ik geen verbinding. Als Farid Azarkan een lezing houdt die enkel toegankelijk is voor mannen, voel ik geen verbinding. Oplossing voor Groningen? Mensen maar verhuizen uit Groningen zodat we tenminste ongemoeid het gas uit de grond kunnen trekken. Wederom weinig verbinding. Dat progressieve dwaallichten daarin trappen moeten ze zelf weten, maar het is prima dat dit inconsequente handelen belicht wordt. Dat wordt ook met andere politieke partijen gedaan. DenkNL is een tegenhanger van de PVV, maar is ontstaan uit de progressieve hoek. Die vooral de eigen identiteit belangrijk vind en altijd maar pleit voor meer diversiteit. In dat klimaat hebben de heren hun eigen identiteit gecultiveerd en vervolgens plakken ze die op mensen die op hun lijken. Dat is laag bij de grond wellicht, maar misschien is het een teken aan de wand dat we de identity politics maar eens achter ons moeten laten. Helaas zal dat nog wel eventjes duren binnen de links liberale hoek. Ik las in de Volkskrant vandaag in een stuk dat er 14% van de Surinamers op Wilders stemmen. Dit wordt als verraad gezien, verraad aan de eigen etnische groep. Dat is natuurlijk belachelijk, het toont aan dat juist binnen de Surinaamse gemeenschap verschillende politieke standpunten worden ingenomen. Dat is binnen de Turkse en Marokkaanse gemeenschap minder bevorderd. Daar krijgen we nu de rekening van gepresenteerd door DenkNL.

Michiel Online
Michiel Online13 feb. 2017 - 17:30

Je onderschat het probleem.

Bram braam
Bram braam13 feb. 2017 - 17:37

JohnVKR 13 februari 2017 at 15:30 Ik vind dat DENK een positie verdiend in de tweede kamer. Maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen, dat ik het een griezelig idee zou vinden als een partij zoals DENK, die ik zie als een verlengstuk van Erdogan, zitting zou nemen in de commissie stiekum. Staatsgeheimen zou ik ze niet toe vertrouwen, dat klopt misschien niet, maar dat gevoel is er wel. wat is u mening?

BertrandRussell
BertrandRussell13 feb. 2017 - 19:38

Goed gezegd, John.

JohnVKR
JohnVKR13 feb. 2017 - 23:08

En wat betreft de steeds weer terugkerende bewering dat Denk een verlengstuk van Erdogan zou zijn. Hoe de leiding van Denk over Erdogan denkt, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het niet in het belang van Denk is om zich nadrukkelijk als een pro-Erdogan partij te profileren. Om op 15 maart voldoende zetels te kunnen binnenhalen hebben ze iedereen binnen de enorm gefragmenteerde Turkse gemeenschap hard nodig. Zowel de voorstanders als tegenstanders van Erdogan. Met alleen de stemmen van de Erdogan-aanhangers redden ze het niet. De kern is alleen. Net zoals alle grote politieke partijen in NL de Wilders-sympathisant niet van zich wil vervreemden, wil Denk de Erdogan-sympathisant niet van zich vervreemden. Daarmee is Denk net zo min pro-Erdogan als dat de PvdA pro-Wilders zou zijn.

Pater Familias
Pater Familias14 feb. 2017 - 16:44

Hoe de leiding van Denk over Erdogan denkt, weet ik niet. Dat komt omdat U het niet wil zien. Kuzu staat het beleid van Erdogan zelfs in de Tweede kamer te verdedigen. Misschien eventjes dat debat opzoeken. Klaver, was ongehoord scherp. Kuzu staat met grijze wolven op de foto tijdens een demonstratie. U wilt het niet zien. Want dan moet u erkennen dat ook onder etnische minderheden rechts extremistisch gedachtegoed wordt aangehangen en dat past natuurlijk niet in Uw wereldbeeld. "Met alleen de stemmen van de Erdogan-aanhangers redden ze het niet." Dat klopt, maar iedereen die niet Erdogan aanhangt maken ze uit voor nep-Turken. Ze polariseren. Ze kunnen wel rekenen op steun uit de conservatieve religieuze hoek, daarom vallen ze ook mensen aan die hun religie als iets persoonlijks zien en niet als volledige leidraad voor het leven. Wederom, ze polariseren. Verdienen ze een plek in de Tweede kamer? Natuurlijk, maar niet meer dan een splinterpartij van het niveau SGP.

Kees777
Kees77713 feb. 2017 - 14:21

Een verhelderend artikel, Münire. Blijf gewoon meedraaien waar je zit in de politiek en laat je niet wegjagen. DENK handelt inderdaad in strijd met waar ze voor zeggen te staan. Jammer, maar goed dat daar nu duidelijkheid over is ontstaan.

Cave Canem
Cave Canem13 feb. 2017 - 14:13

Op de een of andere manier krijg ik het gevoel dat ik als een onwetende kleuter word toegesproken, vooral in het eerste en laatste deel van het artikel.

msj_meijerink
msj_meijerink13 feb. 2017 - 14:01

Ik zou zeggen (tegen iedereen): verbeter de wereld, maar begin bij jezelf!

Hek de Goot
Hek de Goot13 feb. 2017 - 13:52

Het is te hopen dat de publiciteit die DENK nu genereert héél snel omslaat naar absolute radiostilte. Het is gewoon teveel eer voor deze zetbazen van ons Endosnor. En God verhoede dat deze muppets weer voor vier jaar worden gekozen op 15 maart. Maar ik vrees het allerergste...

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 feb. 2017 - 13:51

[Maar jij, hoe kan jij tégén discriminatie zijn en tegelijkertijd mij discrimineren?] Dat is toch geen nieuws? Dit was (toentertijd nog bij monde van Simons) het hele punt van DENK, opkomen voor het slachtofferschap van racisme waar het gaat om grote groepen kiezers zoals de slachtoffers van slavenhandel, en de schouders ophalen over racistische genocide op Armeniërs want dat is toch maar tweederangs gespuis.

DaanOuwens
DaanOuwens13 feb. 2017 - 13:40

Het punt is dat Denk exact de tegenpool is van de PVV. Een partij met een nadrukkelijk turkse oriëntatie, met sympathie voor Erdogan en gericht op emancipatie van moslims in nederland. Denk hoort net zo in het nederlandse bestel als de PVV. En de PVV heeft verwerpelijke fascistische opvattingen over de samenleving. Net zoals Denk extreme opvattingen heeft over de samenleving in turkije en dat uitdraagt in nederland. Daarmee kan je ook direct de conclusie trekken dat denk niet kan verbinden. Denk kan misschien traditionele nederlandse turken verbinden. En daarmee een paar zetels halen. Maar daar is niet zo veel mis mee. Zonder PVV zou Denk nauwelijks bestaansrecht hebben. Laat nederlandse turken maar de confrontatie met PVV-ers aangaan. In de 2de kamer, in raadszalen, maar ook op straat, overal in de samenleving. Iedereen heeft recht op vrijheid van meningsuiting en linkse kiezers moeten niet iedere keer de barricaden op hoeven om die vrijheid voor etnische minderheden te bepleiten. Laat deze groep het heft in eigen hand nemen. Dat denk niet zal verbinden en verder zal polariseren is een logisch gevolg. Met de inzet van internet trolllen is denk niet uniek. De PVV doet dat al enige jaren. En ook andere partijen hebben een groep extreem actieve leden op internet, sommige thema's op linkedin worden echt gemanipuleerd door de SP-achterban. Maar als partijen zoals bijvoorbeeld de PVV en VVD kiezen voor verdere polarisatie en dat is geaccepteerd in de nederlandse samenleving, zie ik geen enkele reden om denk hogere waarden en normen op te leggen.

1 Reactie
linkserakker
linkserakker13 feb. 2017 - 20:30

Beste Daan, je lult maar wat. Denk is zeker geen tegenpool van de PVV. Eerder is Denk gelijk aan de PVV. Met betrekking tot Internet trollen sla je zo veel meer de plank mis. Linkedin gemanipuleerd door SP-achterban? Mag ik ff lachen?

Popiejopie3
Popiejopie313 feb. 2017 - 13:06

Verdacht maken waarvan? Van goed geïntegreerd te zijn? Lijkt me best goed voor je cv; "Ik werd door Denk belaagd". Ik kijk met plezier naar deze onsympathieke beweging Denk. Met plezier zie ik dat ze straks groter worden dan al die rechts populistische blaaskaken die zo graag een keer in die blauwe stoel hadden willen zitten. En tegen de PVVers: "Kijk wat je hebt gecreëerd...en ze halen jullie rechts in". Grinnik,