Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

DENK-leden beschuldigen partij van afluisterpraktijken

  •  
09-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
Aankomsten voor installatie nieuwe Kamer

© DEN HAAG - Kamerleden Tunahan Kuzu (L) en Farid Azarkan van DENK op het Plein op de dag dat de nieuwe Tweede Kamer wordt geinstalleerd. ANP PHIL NIJHUIS

Het bestuur van DENK Den Haag beschuldigt de landelijke partij ervan de Haagse fractie ‘wekenlang’ te hebben afgeluisterd. Heimelijke opnames zouden onder meer zijn gebruikt om een lokaal bestuurslid te dwingen afstand te doen van het lijsttrekkerschap bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Volgens het bestuur is fractievoorzitter Farid Azarkan betrokken bij de afluisterpraktijken.
In een verklaring schrijft DENK Den Haag:
"Op de middag en avond van zondag 26 september 2021 vond in een restaurant in Den Haag een etentje plaats met de twee lokale bestuursleden en een medewerker van de Tweede Kamerfractie van DENK, waarbij meerdere gesprekken heimelijk zijn opgenomen. Op maandagochtend 27 september beschikt de heer Azarkan over een geluidsopname waarop uitspraken zijn te horen die door een van de lokale bestuursleden tijdens het etentje van 26 september zijn gedaan. Deze geluidsopname heeft hij aan het landelijk bestuur van DENK laten horen. Vervolgens is het lokale bestuurslid met deze uitspraken gechanteerd om afstand te doen van zijn lijsttrekkerschap namens DENK voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Den Haag."
Het lokale bestuur schrijft ook dat het landelijk bestuur is verzocht een onafhankelijk onderzoek in te stellen, maar dat dit is geweigerd. Een van de afgeluisterde personen, zelf geen DENK-lid, ‘is voornemens aangifte te doen bij de politie en een klacht in te dienen bij het College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer.’
Volgens de verklaring komt het landelijk bestuur later deze week met een eigen lijsttrekker en kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, zonder dat dit aan het lokale afdelingsbestuur is voorgelegd. ‘Een minachting van onze ledendemocratie’, schrijft DENK Den Haag. De lokale fractie sluit af met de mededeling dat momenteel juridische stappen tegen het landelijk bestuur worden voorbereid.
Update:
Het landelijk bestuur van DENK heeft inmiddels gereageerd, meldt NRC :
"Het landelijk bestuur houdt er een andere lezing op na. Het stelt in een eigen verklaring dat de voorzitter van Denk Den Haag kwetsende en racistische uitlatingen heeft gedaan. Partijleider Azarkan zegt tegen NRC dat hij daarover „via een klokkenluider” hoorde, hij gaat niet in op het bestaan van de opnames. Haryouli zou volgens hem hebben toegegeven dergelijke uitlatingen te hebben gedaan, maar van inzicht noch spijt blijk hebben gegeven."

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

Zandb
Zandb11 nov. 2021 - 7:55

Het lijkt mij zeker van belang om hiervan aangifte te doen. Blijkbaar liggen de bewijzen voor het oprapen. Het zou toch te gek voor woorden zijn dat een politieke partij (of wie ook) er dergelijke praktijken op na houdt en kan houden!

3 Reacties
Jozias2
Jozias211 nov. 2021 - 21:32

@Zandb Het maken van een opname door een deelnemer aan het gesprek is niet strafbaar. Waar wilt u aangifte van doen?

Zandb
Zandb13 nov. 2021 - 8:16

Jozias Ik wil (kan) geen aangifte doen. Dat is een. Twee is, dat je niet zonder toestemming gesprekken mag opnemen.

Jozias2
Jozias213 nov. 2021 - 18:33

@zandb Het is niet verboden gesprekken zonder toestemming op te nemen. Zolang de opname maar gemaakt is door 1 van de deelnemers van dat gesprek. Wie er ook aangifte doet. Het is niet verboden en dus niet strafbaar

Bas Koops
Bas Koops10 nov. 2021 - 0:53

Het echte nieuws, wat ondanks dat geen verrassing is, zijn de racistische uitingen van dit DENK-kopstuk. Hij moet het wel heel bont gemaakt hebben gezien de meerdere kwalijke uitingen van diverse partijtoppers.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗10 nov. 2021 - 21:27

@

JohnVKR
JohnVKR9 nov. 2021 - 22:14

Het is jammer dat er altijd dit soort incidenten zijn. Wie er gelijk heeft, valt door ons uiteraard niet te beoordelen. Aan de andere kant lijkt het me onwaarschijnlijk dat de beschuldiging van discriminerende uitspraken is verzonnen. Als er inderdaad sprake is van discriminerende uitspraken, dan is het besluit van het landelijk bestuur uiteraard zeer correct. Wel adviseer ik het landelijk bestuur persverklaringen als deze even driedubbel te checken voordat je ze uitstuurt, want taaltechnisch klopt er volgens mij geen ene snars van de tweede zin in de tweede alinea.

1 Reactie
Jozias2
Jozias29 nov. 2021 - 23:18

@John, Nou doordat er een opname is, is het nu juist wel makkelijk te beoordelen wie er gelijk heeft.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -9 nov. 2021 - 18:56

even wachten op wat reacties om te peilen of Denk nu links of rechts is ; dan kan ik met mijn reactie komen.

4 Reacties
NietLinksNietRechts
NietLinksNietRechts9 nov. 2021 - 20:30

Turks rechts maar ontstaan vanuit Nederlands links en mogelijk gemaakt door Nederlands links. Zoiets?

OlavM
OlavM9 nov. 2021 - 21:18

Dit kenmerkt inderdaad een "rechtse bal": niet zelf hoeven of zelfs kunnen naDENKen.

Abdu
Abdu11 nov. 2021 - 9:27

Een politieke partij die de belangen van “migranten” als geheel strategisch omarmt is rechts (en vaak populistisch). Dat neemt het feit niet weg dat het (voorwaardelijk) verdedigen van zo’n politieke partij links is.

Eid
Eid9 nov. 2021 - 17:15

De lange arm.... Buitenland die aan de touwtjes trekt in NL? Welke Turkse organisaties zijn onafhankelijk van Turkije? Kijk dat is nog eens een parlementair onderzoek waard...

Joop den Uil
Joop den Uil9 nov. 2021 - 17:14

afluisteren, so what ... ? en dan te bedenken dat deze partij het schip van Nederland nog bijstuurt ook ! Invloed op het reilen en zijlen. Toe maar .

EenMening
EenMening9 nov. 2021 - 16:35

Het lijkt erop dat DENK zich heeft laten inspireren door de SP maar er wel een eigen draai aan heeft gegeven. De foto doet een heel klein beetje denken aan het Chicago van de jaren dertig.

Paul250371
Paul2503719 nov. 2021 - 15:49

Als dit klopt is het een hele sneue gang van zaken. De top van de fractie als dictatoriale pluche behangen maniakken. Ik vind dat een moslimorganisatie een plaats heeft binnen de politiek omdat op Bij1 na niemand hun belangen vertegenwoordigt. Maar dit doet de zaak alleen maar kwaad en dat heeft zijn weerslag op de Nederlandse moslims. Dat mogen ze, nogmaals, als dit klopt, zichzelf zwaar aanrekenen.

9 Reacties
spelregeltoerist
spelregeltoerist9 nov. 2021 - 17:03

Dacht dat er binnen het CDA juist wél plaats was voor moslims…

Jozias2
Jozias29 nov. 2021 - 20:12

@Paul, Volgens mij maakt Bij1 het met QG nog veel bonter.

Juppé🎗
Juppé🎗9 nov. 2021 - 20:27

« Ik vind dat een moslimorganisatie een plaats heeft binnen de politiek « ….dat mag en gereformeerden mogen zich ook afzonderen, dus waarom niet. Maar waarom wel, ik zoek hier als ex-Nederlander en Pastafinarist ook niet mijn keuze voor een betere wereld bij een aan mijn ex-land en geloof verbonden groepje. Doe mee, er is tussen VVD en SP genoeg verscheidenheid voor een weg naar te toekomst die je aan zal spreken. Wil je iets constructiefs nieuw dan is er Volt. Maar Denk dat is een smoes om altijd ontevreden te kunnen blijven. Hopelijk wordt de kiesdrempel in NL snel verhoogd.

OlavM
OlavM9 nov. 2021 - 21:15

Paul250371: DENK is geen "moslimorganisatie", maar een partij met een linkse signatuur, in 2015 afgesplitst van de PvdA. De partij is expliciet tegenstander van álle vormen van discriminatie, van welke aard dan ook. Blijft staan dat in DENK dus nu ook SP-achtige toestanden zijn ontstaan, wat ik triest vind. Maar m.i. heeft Jozias hieronder gelijk: geen strafbaarheid.

Juppé🎗
Juppé🎗9 nov. 2021 - 22:27

« DENK is geen “moslimorganisatie”, maar een partij met een linkse signatuur, in 2015 afgesplitst van de PvdA. De partij is expliciet tegenstander van álle vormen van discriminatie, van welke aard dan ook. »….Bij zaken als racisme en discriminatie is juist impliciet belangrijker dan expliciet. Dus waarom afgesplitst? En heel toevallig langs de etnische/religieuse scheidslijn. De PvdA had en heeft niets met religie en niets met discriminatie. linksers was al de SP. Wat vrijzinniger en opener is er al D66. Wat drijft je dan om net nog een eigen partij te maken. Het mag, maar de CU geeft tenminste toe dat ze van de gereformeerde bond zijn. Ook vreselijk in 2021 maar ok.

DanielSchie
DanielSchie9 nov. 2021 - 23:03

@olav 'De partij is expliciet tegenstander van álle vormen van discriminatie, van welke aard dan ook.' Welke partij in NL is wel expliciet voorstander van discriminatie? een snelle scan door alle linkse en rechts programma's vind ik niets terug dat partijen expliciet voor discriminatie zijn. Dat bepaalden lieden gevoelsmatig niet eens zijn over bepaalde politieke signatuur en zelf invulling geven dat bepaalde partijen neigen naar discriminatie is vooral voor hun rekening. De rechter heeft nog steeds geen partij verboden vanwege een discriminerend partijprogramma.

michellekepen
michellekepen9 nov. 2021 - 23:42

OlavM, DENK, door jou weggezet als: - geen moslimorganisatie - partij met een linkse signatuur Vreemd waarom er nog steeds mensen zijn die dit valse frame in leven proberen te houden. Ik leef tussen de Denkstemmers. Zat bij de laaste verkiezingen zelfs op een Denk-stembureau: meer dan 30% vd stemmen ging naar Denk. Daarnaast logenstraffen alle onderzoeken naar DENK, jouw beweringen. Vraag me daarom waar jou stellige bewering op gebaseerd is? Is dat gebaseerd op: - het gegeven dat 70% van de Turkse stemmers in NL, op Erdogan hebben gestemd? - het gegeven* dat driekwart van de Denk-kiezers het goed vindt dat de partij achter de Turkse president staat? - of misschien toch omdat de ‘Grijze Wolven’ zich tegenwoordig aardig op hun gemak voelen bij zowel Erdogan als bij Denk? (*bron: Ipsos- Nieuwsuur, 24 februari 2021, ‘Tweede kamerverkiezingen 2021’) En dat dan natuurlijk in combinatie met dat jij Erdogan en alles waar deze voor staat, als links beschouwd....

OlavM
OlavM10 nov. 2021 - 1:12

@ Juppé: [En heel toevallig langs de etnische/religieuse scheidslijn.] Natuurlijk niet heel toevallig. Degenen die uit de PvdA-fractie in de Tweede Kamer werden gezet (!), en daarna (!) verklaarden een nieuwe politieke beweging te willen starten, Kuzu en Öztürk, hadden duidelijk gemaakt dat en waarom ze zich gediscrimineerd voelden. Kuzu en Öztürk vonden dat minister Asscher zich te negatief opstelde ten opzichte van Turkse organisaties als Milli Görüs. Asscher had zich eerder al vergaloppeerd.met het beruchte Motivaction-onderzoek -wetenschappers verbaasden zich over de toegepaste onderzoeksmethode-, waaruit zou moeten blijken dat een ruime meerderheid van de Turkse jongeren in Nederland jihadstrijders als helden zag en sympathiseerde met IS! Binnen de PvdA-fractie kom men het hierover niet eens worden.

Abdu
Abdu11 nov. 2021 - 9:34

@Juppe “Wat drijft je dan om net nog een eigen partij te maken.” De witte racisme tegen migranten! Een migranten partij kan elke politieke neiging onder migranten die de witte racisme als hoofdprobleem ziet aanspreken.

Jozias2
Jozias29 nov. 2021 - 15:34

Wens ze veel succes met de aangifte. Als de medewerker van de tweede kamerfractie de opnames heeft gemaakt dan is het niet strafbaar. De lokale medewerkers hebben deze uitspraken gedaan in het bijzijn van diegene die de opnames maakte. De opnames dienen dan alleen ter onderbouwing van wat de fractiemedewerker al kon weten en verklaren.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗9 nov. 2021 - 20:38

Ach Jozias het zal ook geen piercing met satellietverbinding naar Erdogan zijn geweest, maar een sukkeltje met een smartphone die het heeft opgenomen. De partijleiding gebruikt het, dus heeft daar geen probleem mee. U ook niet?

Jozias2
Jozias29 nov. 2021 - 23:17

@Juppe Wat is het probleem er dan mee? Er wordt geschermd met het doen van aangifte. Dan is er 1 vereiste: het moet strafbaar zijn en dat is hier niet zozeer het geval. En als u bij een gesprek zit waarbij kwalijke uitspraken worden gedaan en u denkt "als ik dat alleen maar vertel dan is het het ene woord tegen het andere" en vervolgens maakt u een opname van het gesprek voor het geval het later ontkend wordt. Wat is daar mis mee om als klokkenluider een misstand aan het licht te brengen?

thcsupply
thcsupply9 nov. 2021 - 15:32

Verbaast me geen donder, echt niet.

fluffie3
fluffie39 nov. 2021 - 15:12

Complimenten voor de toepasselijke foto!

1 Reactie
Paul250371
Paul2503719 nov. 2021 - 15:43

Inderdaad hahaha.

Jerry Bidet
Jerry Bidet9 nov. 2021 - 15:03

Haha, de mooi-boys van Denk, een aanwinst voor de politiek. En dan bedenken dat vd Vlies hier beschimpt werd en deze jongens veren in de reet krijgen gestoken. Het zijn interessante tijden.

1 Reactie
spelregeltoerist
spelregeltoerist9 nov. 2021 - 16:01

Behoorlijk fout clubje in mijn ogen. Nederlandse parlementariërs met een Turkse achtergrond aan de Turkse machthebbers verraden omdat ze een foute stemkeuze gemaakt hadden.