Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

DENK is een uiterst rechtse partij op één lijn met PVV en FvD

  •  
24-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2658 keer bekeken
  •  
29826562556_94dc8a4d19_z

© cc-foto: Roel Wijnants

Het bewijsmateriaal voor de massamoord op de Armeniërs is overweldigend. Wie daar kanttekeningen bij plaatst is geen haar beter dan de Holocaustontkenners
Er schijnen nog mensen te bestaan die menen dat DENK een progressieve partij is of dat we hier te maken hebben met een authentieke beweging die zich inzet voor meer inclusiviteit in Nederland.
Dat is niet het geval.
DENK hoort thuis bij de extreem rechtse kant van de Nederlandse politiek. Tunahan Kuzu is vergelijkbaar met Wilders of Baudet  Het zou goed zijn als DENK bij de indeling van het Kamergebouw een plek kreeg bij deze geestverwanten.
Zowel Wilders als Baudet geraken bijkans in een baan rond de aarde als er kritische kanttekeningen worden gemaakt bij de manier waarop tot nog toe de vaderlandse geschiedenis wordt behandeld. Ze lopen paars aan zodra iemand weggemoffelde aspecten van bepaalde nationale helden naar voren haalt.
Zo ook Tunahan Kuzu. Hij ontkent de grootste massamoord op de uitroeiing van de joden door de nazi’s na, namelijk de genocide op de Armeniërs die tijdens de eerste wereldoorlog onder verantwoordelijkheid van de Ottomaanse regering werd gepland en uitgevoerd. Hij werkt mee aan schandalige krantenpublicaties in Turkije waarin Nederlandse parlementariërs met Turkse wortels aan de schandpaal worden genageld omdat zij wel op een volwassen wijze weten om te gaan met de geschiedenis van het land waar hun voorouders vandaan kwamen.  Hij neemt het niet voor deze kamerleden op. Nee, hij geeft ze een dolksteek in de rug en laat aldus zien dat hij op dezelfde wijze met de historie omgaat als Wilders of Baudet.
Leuk detail: als een Turks marineschip het beeld van admiraal Barbarossa passeert dat aan de Bosporus staat, dan lost het twee saluutschoten voor deze zeeheld. Italië en Spanje kennen deze Barbarossa – die in de zestiende eeuw leefde – vooral als slavenhaler. Ik bedoel, geeft niet. Leuke traditie. Moet je vooral blijven doen. Wij gaan ook eerbiedig om met met onze standbeelden van Piet Hein en Jan Pieterszoon Coen al zetten we er misschien wel extra informatie bij om hun grootheid te relativeren. Maar toch. Kuzu gaat voor een chauvinistische geschiedsopvatting zodat de huidige generaties zich op de borst kunnen kloppen en zich op trekken aan de grootse daden van het voorgeslacht als de president hun jong volwassen zonen weer eens de vuurlinie in stuurt om een oorlog bij de buren in zijn zin te beslechten zoals nu in Syrië het geval is.
Bedenk hierbij: het bewijsmateriaal voor de massamoord op de Armeniërs is overweldigend. Wie daar kanttekeningen bij plaatst is geen haar beter dan de Holocaustontkenners. En voor de rest echt niks.
DENK is een chauvinistische uiterst rechtse partij bij wie de verdediging van de democratie en artikel 1 van de Nederlandse grondwet niet in goede handen is.

Meer over:

denk, politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (213)

Viezerik
Viezerik3 mrt. 2018 - 22:10

Denk wil de gaswinning in Groningen verhogen en het Nederlands leger afschaffen. Ik vind deze 2 punten al genoeg om te concluderen dat deze partij het niet best voor heeft met Nederland.

Don D
Don D3 mrt. 2018 - 17:40

Goed geschreven Hans. DENK is een rechts-extremisitische clubje dat helemaal niets te zoeken heeft in het NL parlement. Ongelofelijk dat anno 2018 zo een groep in het parlement hebben. Waar is het mis gegaan met dit land?

Vissekom
Vissekom2 mrt. 2018 - 12:18

Extreem rechts is een rare classificatie (genocide is blijkbaar voorbehouden aan extreem rechts, een historicus moet beter weten?) en de getrokken vergelijking is erg simplistisch gesteld. Zullen we het houden op extreem onbetrouwbaar? Wolven in schaapskleren. Bij de heer Baudet en Wilders weet je waar je aan toe bent...

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap1 mrt. 2018 - 9:53

Terecht dat u wijst op de zeer omstreden praktijken van DENK.. DENK heeft wat mij betreft een grens overschreden die men niet ziet bij andere partijen. Namelijk het aangeven van Nederlandse staatsburgers en volksvertegenwoordigers bij de Turkse overheid. Dit kan tot gevolg hebben dat als deze personen zich in Turkije zouden bevinden, dat ze worden opgepakt en achter de tralies komen zoals dat is gebeurd met Mw. Ebru Umar. Weten we het nog?? Dit moet men niet lichtelijk opvatten in Den Haag. Het is verraad aan het Nederlandse volk en de Nederlandse Rechtsstaat. Het is het in gevaar brengen van Nederlanders die zich zouden kunnen bevinden in Turkije. (Met name van Turkse komaf en Koerden) Het enigste antwoord zou moeten zijn is dat DENK per direct als partij verboden moet worden. De loyaliteit van DENK ligt in eerste plaats bij Turkije en het moorddadige regime daar en niet bij deze maatschappij. De aanhangers van DENK, en de oprichters op een trein zetten richting hun Turkse heilstaat. Kunnen ze daar de grijze Wolf uithangen.

1 Reactie
marq
marq1 mrt. 2018 - 18:01

"Dit kan tot gevolg hebben dat als deze personen zich in Turkije zouden bevinden, dat ze worden opgepakt en achter de tralies komen zoals dat is gebeurd met Mw. Ebru Umar. Weten we het nog?" - Jazeker, maar Ebru Umar is toch ook uiterst rechts? Wat zou het probleem dan moeten zijn? Hier klopt iets niet. Is Erdogan stiekem een linkse dictator met een rechtse front-partij?

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*28 feb. 2018 - 12:07

Wat mij betreft: De PVV = een 100% extreemrechtse, populistische en nationalistische anti-islam, anti-asielzoekers en anti-immigranten beweging, zonder leden, zonder partijbestuur en zonder partijcongressen die tot de dag van vandaag nog altijd een *one-man show* van Geert Wilders is. De verschillende extreemrechtse vrienden van de PVV in Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, België enz. bevestigen toch al wat de PVV ervoor staat. Het FvD = een 100% ultrarechtse en alt-right politieke partij maar wel met leden, een partijbestuur en partijcongressen. Thierry Baudet, in tegenstelling tot Geert Wilders, die bijna alle debatten vermijt tot nu toe, komt meestal wel uitdagen bij verschillende debatten maar qua afstand nemen van allerlei omstreden standpunten, dat doet hij blijkbaar ook niet. Met andere woorden, is het FvD slechts een wat chiquere en wat democratische versie van de PVV maar de essentie is en blijft dezelfde als de PVV met name, *Eigen volk eerst* maar dan zonder continu hardop te schreeuwen, net zoals Geert Wilders dat blijkbaar wel doet. Het is gewoon een stunt van Thierry Baudet, neem ik aan, om Yernaz Ramautarsing, blijkbaar een Nederlander van Surinaamse komaf, als de nummer twee persoon te benoemen in Amsterdam en daarna helemaal geen afstand wil nemen, wat betreft zijn nogal shockerend en zeer beledigend *IQ* standpunt. Denk = een afsplitsing van de Nederlandse Turkse en Nederlandse Marokkaanse delen van de PvdA die blijkbaar gewoon niet neutraal wil blijven, qua allerlei omstreden kwesties, vooral in verband met Turkije. Ik beschouw Denk niet als uiterst rechts maar populistisch en nationalistisch is het blijkbaar zeker ook wel natuurlijk, helaas maar dan namelijk namens blijkbaar slechts een deel van de Nederlandse Turkse en Nederlandse Marokkaanse gemeenschappen in Nederland. Ik geloof echt niet, na de gebeurtenis onlangs, dat alle Nederlanders van Turkse komaf Denk als hun partij zullen beschouwen. Denk kan alleen succesvol worden, neem ik aan, in de lange termijn als deze partij eerst het Nederlandse belang en niet het Turkse belang als haar prioriteit zal beschouwen. Deze drie heren van Denk, ze zijn in eerste instantie toch in Nederland opgegroeid en moeten Nederland toch als hun eerste vaderland beschouwen en niet Turkije of Marokko, namelijk als ze echt serieus willen genomen worden. Maar dan wie ben ik?. Een fijne dag.

OlavM
OlavM28 feb. 2018 - 2:49

Wel een heel simpele wijze van argumenteren van Han van der Horst. Een nogal apodictische framing van DENK, waarvan ik overigens geen fan of lid ben -soms moet je heel expliciet zijn-, als “chauvinistisch uiterst rechts”. Ik citeer: “Het bewijsmateriaal voor de massamoord op de Armeniërs is overweldigend. Wie daar kanttekeningen bij plaatst is geen haar beter dan de Holocaustontkenners. En voor de rest echt niks.” Dat is nogal wat. De discussie gaat er niet over of moorden op en deportaties van Armeniërs hebben plaatsgevonden –dit wordt algemeen erkend-, maar of er daadwerkelijk sprake is geweest van genocide, d.w.z. of de vertegenwoordigers van het toenmalige afbrokkelende Ottomaanse Rijk vooraf van plan waren een hele bevolkingsgroep uit te moorden. Door verschillende oorzaken is de precieze gang van zaken volgens sommige wetenschappers niet goed te reconstrueren. Daarnaast zijn ook vervalste documenten geproduceerd, zoals de Armeense zogeheten Andonian papers, een als vervalsing bekend staand document ten gunste van het Armeense standpunt. Ik citeer Wikipedia (een gemiddeld redelijke bron om te beginnen): “Een deel van de historici, inclusief verschillende Turkse historici, zoals Taner Akçam, Fatma Muge Gocek en Halil Berktay en de vermoorde Hrant Dink, zijn het over het algemeen eens dat een genocide plaatsvond. Een ander deel van de historici, waaronder enkele Westerse historici die gespecialiseerd zijn in de geschiedenis van het Ottomaanse Rijk zoals Bernard Lewis, Justin McCarthy en Gilles Veinstein, houden het bij deportatie en massamoord van Armeniërs, waarbij vaak etnische zuivering wordt erkend. Echter vinden zij het niet uitermate afwijken van andere totalitaire oorlogssituaties, en het niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Holocaust.....Hun belangrijkste argument is dat er weinig bewijzen zijn gevonden voor opdrachten van de regering tot genocide. Wel zijn diverse legerofficieren voor de militaire rechtbank gebracht en veroordeeld voor hun foutief gedrag tijdens de deportaties.” Turkije heeft in 2005 Armeense geschiedkundigen uitgenodigd om samen met Turkse collega's uit te vinden wat er precies is gebeurd, en daartoe ook hun eigen archieven te openen. (Om het als genocide aan te merken, moet bewezen worden dat het een vooropgezet doel was). De VS hebben op federaal niveau de Armeense kwestie nog niet als “genocide” erkend. En in Nederland heeft in 2006 de PvdA in de Tweede Kamer nog het standpunt ingenomen dat er in dit geval geen formeel bewijs is voor de juridische term “genocide”. Op 22 februari jl. is zij wel met deze term akkoord gegaan. De Nederlandse regering blijft gebruikmaken van de formulering “kwestie van de Armeense genocide”. De Armeense opstand in Van (april 1915) wordt in het algemeen als aanleiding gezien van de bloedbaden en deportaties. Zonder enige twijfel zijn op grote schaal voor het grootste deel christelijke Armeniërs vermoord, op transport gesteld, uitgehongerd, enz. Etnische zuivering kan het m.i. ook zeker genoemd worden. De Armeniërs zijn slachtoffers geworden van het toenmalige pan-Turkisme. Er is overigens ook nogal verschil van mening over het aantal Armeniërs dat slachtoffer is geworden. Schattingen variëren van ongeveer 600.000 tot 1.500.000. Nog iets over DENK. Opvallend is, dat Tweede Kamerleden die wel over de “Armeense genocide” willen spreken mogen vinden wat zij willen, maar die welke die term niet willen gebruiken niet? Die moeten meteen maar worden geboycot, zoals de VVD in Deventer doet? Het betreft N.B. een discussie over geschiedenis: iets wat zich meer dan een eeuw geleden heeft afgespeeld in het afbrokkelende Ottomaanse Rijk. In het verkiezingsprogramma van DENK staat dat de partij staat voor “een onafhankelijk internationaal onderzoek, gebaseerd op waarheidsvinding, naar de toedracht en schaal van de Armeense kwestie.” Volgens de partij “bestaat er geen internationale consensus over de schaal en toedracht van deze vreselijke gebeurtenissen”. Dit lijkt me, mede op basis van het bovenstaande, wel degelijk een te verdedigen stellingname. Het is m.i. een kwestie die hier nu enorm wordt opgeblazen met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen. Zo merkt Kuzu op, dat de VVD, het CDA, D66 en de Christenunie nog een paar maanden geleden tegen een motie stemden waarin verzocht werd om te spreken over “Armeense genocide“...... Van der Horst concludeert: “DENK is een chauvinistische uiterst rechtse partij bij wie de verdediging van de democratie en artikel 1 van de Nederlandse grondwet niet in goede handen is.” Dat blijkt niet uit het verkiezingsprogramma, en ook niet louter uit hun standpunt inzake de Armeniërs in het verleden. Deze conclusie is veel te kort door de bocht en heeft geen solide basis. Voor alle duidelijkheid: ik sta met dit alles natuurlijk totaal niet achter de publicatie in de Turkse krant die Tweede Kamerleden met een Turkse achtergrond als “landverraders” neerzetten. Integendeel, dat is een triest dieptepunt.

2 Reacties
OlavM
OlavM28 feb. 2018 - 2:53

Herstel: In de laatste regel: neerzette.

Auslander
Auslander28 feb. 2018 - 10:53

Goedkope politiek heeft ook niet meer dan “simpele argumenteren” nodig. De onderbuik krijgt bijval daarvan!

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams27 feb. 2018 - 15:47

Ik ben wel blij met de nieuwe signalen in de media dat we overcorrect willen zijn in dit land. Dat wordt zo langzamerhand wel tijd. Het wordt een soap waarin iedereen meespeelt.

Aggedamarwit
Aggedamarwit26 feb. 2018 - 17:47

''DENK hoort thuis bij de extreem rechtse kant van de Nederlandse politiek. Tunahan Kuzu is vergelijkbaar met Wilders of Baudet Het zou goed zijn als DENK bij de indeling van het Kamergebouw een plek kreeg bij deze geestverwanten.'' Ik denk dat wanneer je een partij die genocide ontkent, een partij die zich manifesteert als een AK light, een partij die een fascist als Erdogan, die bezig is de Turkse democratie af te schaffen, steunt en opereert als verlengde arm van Ankara en zich niet uitspreekt tegen het zonder vorm van proces vastzetten van leraren, rechters, journalisten en andere critici, een partij die Nederlanders met een Turkse achtergrond (waaronder enkele tweede Kamerleden die genocide ook genocide noemen) die niet kritiekloos de islamofascist Erdogan steunen "verklikt", een partij die zich niet uitspreekt tegen de militaire acties tegen de Koerden in Syrië........, ik denk dat wanneer je zo'n partij vergelijkt met de PVV of het FvD, je je prioriteiten niet op een rijtje hebt.

7 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker26 feb. 2018 - 22:18

De overeenkomst tussen de PVV, DENK en FvD is dat ze alle 3 extreem nationalistisch zijn. En natuurlijk ontkent de PVV de holocaust niet, want dat was geen Nederlandse misdaad Je hebt totaal niets van het stuk van vdHorst begrepen.

Edwin8
Edwin827 feb. 2018 - 1:14

Wilders bedrijft net zo goed als Kuzu identiteitspolitiek. Baudet heeft geen moeite ermee om een lezing te houden bij Erkenbrand e.d. Han beweert overigens nergens dat beide partijen de holocaust of genocide ontkennen. Han zegt dat ze allemaal nogal chauvinistisch reageren op zaken uit het verleden en nogal gepikeerd reageren als ze worden aangesproken op hun standpunten. Want Baudet heeft wel degelijk opgeroepen om een leraar en een weerman te ontslaan omdat ze standpunten innemen die Baudet niet leuk vindt. Dat zijn vaststaande feiten, je kan het oneens zijn met de conclusie`s die ze trekken maar ipv. hun pleidooi te weerleggen riep Baudet op om ze te ontslaan. Dus ja, hetzelfde sentiment is aanwezig.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon27 feb. 2018 - 13:17

@ Edwin "Baudet heeft geen moeite ermee om een lezing te houden bij Erkenbrand e.d." Is nieuw voor mij. Heb je hier een linkje van ?

Edwin8
Edwin827 feb. 2018 - 14:34

Gadfly Baudet sprak o.a. in 2014 op de IJzerwake. Dat is een manifestatie van Vlaamse nationalisten maar trekt ook regelmatig bezoekers vanuit Nederland. En dat zijn dan bezoekers die zich bevinden in de kringen van de NVU, Voorpost en Erkenbrand. Dus hoewel ik wellicht niet duidelijk was in mijn eerdere bericht is de informatie verder op het internet te vinden.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon27 feb. 2018 - 18:54

@ Edwin Dank voor jouw reactie. Is toch iets anders dan jij beweerde. Dat is nu juist het probleem van TB, foute figuren en ultrarechtse groeperingen zien in hem een potentiele politieke leider terwijl hij herhaaldelijk te kennen heeft gegeven dat hij niet het gedachtegoed van dit soort bewegingen deelt.

Edwin8
Edwin827 feb. 2018 - 22:36

Gadfly, Als hij er niets in ziet, dan kan hij natuurlijk ook ervoor kiezen om weg te blijven. Hij hoeft niet te spreken op de IJzerwake. Maar hij deed het wel, en hij wist maar al te goed welke groeperingen daar verschijnen. Het is echt niet zo dat hij met een pistool tegen zijn slaap is gedwongen om daar te spreken, het is een bewuste keuze van hem geweest. Dat je niet verantwoordelijk bent voor de mensen die op je stemmen is 1 ding. Bedenkelijke groeperingen opzoeken en als gastspreker komen opdraven komt wel gewoon op zijn conto.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon28 feb. 2018 - 10:28

@ Edwin Ben ik helemaal met jou eens, ik weet ook niet wat zijn precieze motieven waren om uberhaupt op deze bijeenkomst te spreken. Ik vind het bovendien in strategisch opzicht ook onverstandig, als hij zich hiervan zou onthouden, zou hij een nog veel breder publiek kunnen aanspreken.

punt2
punt226 feb. 2018 - 17:34

Denk steunt Erdogan. Twee derde van de Nederland wonende Turken steunen Erdogan. De kans is niet ondenkbaar dat zij op Denk gaan stemmen. Veel meer is het niet... Minder trouwens ook niet.

Puin Ruimer
Puin Ruimer26 feb. 2018 - 15:07

Vergeet alle vergelijkingen, die gaan altijd mank, het is wel een feit dat Kuzu i.c. DENK vijf Nederlandse kamerleden overlevert aan de terreur van zijn i.c. hun Turkse vrienden, om een wit voetje te halen bij zijn i.c. hun baas Erdogan. Onder het mom van het opnemen voor de belangen van onze allochtonen gaat het hem i.c. hun enkel om het Turkse belang. Of dat verenigbaar is met het lidmaatschap van de 2e Kamer is de vraag. Het is Mussert en consorten niet in dank afgenomen dat ze het voor nazi-Duitsland opnamen. Daarbij ging het om Landverraad met de daarbij horende strafrechterlijke consequenties.

RobSon2
RobSon226 feb. 2018 - 14:19

Dit probleem had niet bestaan als de PvdA hun selectieprocedures op orde had gehad.

2 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 feb. 2018 - 16:22

Typisch weer zo'n populisten verhaaltje van toeten noch blazen, de klok en de klepel en de hoed en de rand.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)26 feb. 2018 - 16:53

Ja maar selectieprocedures moeten natuurlijk niet in de weg van identity politics staan.

L.Brusselman
L.Brusselman26 feb. 2018 - 13:27

"de grootste massamoord op de uitroeiing van de joden door de nazi’s na, namelijk de genocide op de Armeniërs die tijdens de eerste wereldoorlog " Han is Cambodja nu al vergeten

5 Reacties
L.Brusselman
L.Brusselman26 feb. 2018 - 13:33

En voor het gemak ook de genocide op de oorspronkelijke bevolking door blanken van N en Z Amerika.

Remco5
Remco526 feb. 2018 - 17:05

Ik vind Spanjaarden niet echt blank. Ik denk niet dat Han niets vergeten is, het onderwerp is hier Armenië en een facistische partij in NL doe etnisch profileert. Blijkbaar kan je dat niet hebben en ga je andere dingen roepen om een punt te maken, die je dus niet maakt.

punt2
punt227 feb. 2018 - 7:21

LBrusselman, Cambodja, de massaslachting op de eigen bevolking door de Rode Khmer kan je niet vergelijken met de massaslachting op een ander dan de eigen bevolking. Genocide (of volkerenmoord of volkenmoord) is een misdrijf in het internationale recht dat door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 96(1) omschreven werd als 'de ontzegging van het recht van bestaan van een gehele menselijke groep.'[1] Genocide staat vaak gelijk aan massamoord van een specifieke groep, hoewel ook andere daden onder de definitie vallen.

L.Brusselman
L.Brusselman27 feb. 2018 - 8:33

Han heeft het over de grootse genocide na de Holocaust,dat klopt dus niet.

Inspector Gadget
Inspector Gadget2 mrt. 2018 - 9:56

Naar mijn mening is Han ook niet zeer objectief over dit onderwerp. Prima dat je zo meelevend bent met de Armeniërs, maar houd het wel een beetje objectief!

Ontwakend
Ontwakend26 feb. 2018 - 13:09

'Links", "rechts", ik kijk enkel nog naar de programma's van de partijen, ongeacht wat anderen die partijen ook noemen. En omdat het nogal vaak voorkomt dat partijen hun beloftes niet nakomen zou ik graag willen zien dat er bindende referenda werden ingevoerd. Het zijn uiteindelijk dezelfde mensen die zo hun stem geven via referenda die dat ook doen via verkiezingen. En zo worden politici op het rechte spoor gehouden tussen de verkiezingen door.

Bernhard3
Bernhard326 feb. 2018 - 12:17

Tja, op zich een goed stuk. Maar ook geeft het aan hoe relatief de indeling (extreem) links en rechts tegenwoordig is. Denk is in een aantal opzichten wel degelijk bij het extreemlinkse activistische kamp in te delen. Men trekt in dat wereldje nogal eens gezamenlijk op en gaat ook in de 2e kamer met linkse standpunten aan de haal. Als het echter op turks nationalistiche ideeen en historie aankomt zijn ze inderdaad extreem rechts. Het door Denk uit willen wissen van een deel van de Nederlandse historie kun je binnen de Nederlandse contekst extreem links noemen en vanuit Turks imperialistisch streven extreem rechts.

wil close
wil close26 feb. 2018 - 11:37

Valt het niemand op dat Tunahan Kuzu Nederlandse Kamerleden landverraders noemt terwijl die mensen het onderwerp vanuit de Nederlandse optiek benaderen en hijzelf, als Nederlander en Nederlands parlementslid het onderwerp vanuit de Turkse optiek benaderd en dus feitelijk zelf een landverrader is ?

1 Reactie
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)26 feb. 2018 - 16:55

@robin. Dat valt waarschijnlijk wel meerdere mensen op. Maar sommige mensen doen hun uiterste best deze realiteit te negeren.

Michel Vaillant
Michel Vaillant26 feb. 2018 - 11:20

Aan beeldvorming heeft vd Horst geen gebrek. Voor een historicus valt mij toch de eenzijdige selectiviteit op. Niets af te doen aan de vreselijke Armeense genocide maar om die als zijnde de grootste na uitroeiing van de joden heeft vd Horst toch vrij weinig historische bagage.

2 Reacties
Joyce Klassen
Joyce Klassen26 feb. 2018 - 15:22

Nou, als je de aantallen in ogenschouw neemt dan klopt het wel degelijk wat Han schreef. Was het genocide ? Daarvoor is juridisch vereist dat het de bedoeling van de Turkse moordenaars was om de Armeniërs uit te roeien. Ik vind dat persoonlijk niet helemaal overtuigend. Maar dat deze massamoord na de holocaust op de tweede plaats komt in het Europees kampioenschap etnisch moorden, dat is onbetwistbaar.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)26 feb. 2018 - 16:59

@Joyce Vergeet de Holodomor niet. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Holodomor

DeRedeMist
DeRedeMist26 feb. 2018 - 9:30

Het blijft een rare site dat Joop. Goed stuk Han. Mooi dat het geplaats wordt. Ik probeerde eerder een reactie te plaatsen die op de rol van DENK wees, en de cynische opmerking erbij dat de 5 kamerleden die het slachtoffer zijn misschien voortaan beveiligd moeten worden. Dat leidde tot een 24 uurs ban alhier. Blijkbaar heb jij meer gezag!

1 Reactie
Ontwakend
Ontwakend26 feb. 2018 - 12:54

Breek me de bek niet open... ; )

dijkbewaker
dijkbewaker25 feb. 2018 - 23:18

Citaat: Zowel Wilders als Baudet geraken bijkans in een baan rond de aarde. ---- Wel, dan kan je ze een betere kijk op onze planeet niet ontzeggen. En er zijn er velen die er 100.000 zo niet miljoenen voor over hebben om zich ook eens astronaut/gewichtloosheid te voelen. Elon Musk is er mee bezig. Het op de lijst staan van genoemde politici voor zo'n reisje is me ontgaan. Het schijnt je leven te veranderen wanneer je moeder aarde vanuit de ruimte beziet. Dwingt respect en zorgen af hoe we met onze planeet bezig zijn. Zou wellicht voor meer mensen een goede tocht zijn voor wat meer inzicht. --- Of Denk en de PVV/FvD op 1 lijn zitten waag ik te betwijfelen. Naast de helden die de ruimte in zijn gegaan als pioniers hebben we Sporthelden (pas weer heel leuke nieuwe in Korea) Nu al weer behorende tot onze geschiedenis en helden uit het verleden. In alle landen die wat langer bestaan zijn dat meestal figuren die belangrijk waren voor hun bestaansgeschiedenis. Wie kent niet onze hierboven genoemde Piet Hein: Piet Hein zijn daden benne groot, hij heeft gewonnen de zilvervloot...... Klein stukje: Deze overval, de Slag in de Baai van Matanzas, leverde 11.509.524 gulden op (na aftrek van de kosten kennelijk zo'n zeven miljoen want de stadhouder had recht op 10% van de winst en kreeg volgens een latere opgaaf van Johan de Witt 700.000 guldens), een gigantisch bedrag voor die tijd: het equivalent in koopkracht van ruwweg een half miljard euro in huidig geld, terwijl de Nederlandse economie toen ongeveer twee orden van grootte kleiner was dan de huidige. Piet Hein werd daarvoor beloond met zesduizend guldens en de bemanningsleden met elk 200 gulden, wat zelfs tot oproer leidde. De verovering leverde hem de grote faam op in Nederland die tot de dag van vandaag voortduurt. Met de opbrengst van dergelijke goud- en zilvertransporten bekostigde Spanje de strijd tegen de Nederlandse opstandelingen (Tachtigjarige Oorlog). ----- Vanaf dat moment zou de positie van Spanje als wereldmacht binnen één generatie verloren gaan. Uitleg overbodig lijkt me. ---- Nederlanders/ Hollanders zijn meesters op en met het water. Met schepen die hun tijd vooruit met een meer dan gemotiveerde bemanning die met iedere ander de strijd aan konden gaan in de wereld. Vertaald naar deze tijd hebben we nog steeds heel erg veel kennis over het water en hoe we er over moet varen of het moeten bedwingen. We kunnen van water land maken. (ook weer helden) En we kunnen het beste schaatsen van de wereld. De hele wereldtop schaatst op onze klapschaats. ---- Volgens mij is een hele ruime meerderheid in dit land voorstander om onze helden onze helden te laten. Zij zijn het die ons land mede gevormd hebben. Dat zal zich ook politiek vertalen. Als er politieke partijen zijn die ervoor pleiten om onze geschiedenis uit te wissen zullen ze van een koude kermis thuiskomen schat ik in. Het wekt wrevel. Een partij als Denk heeft geen toekomst, of zeer beperkt. Wiens belang dient Denk eigenlijk? Nederland of....? Voor die ander genoemde partijen is dat wel duidelijk. Of ze rechts dan wel links zijn lijkt me niet relevant. Piet Hein en al die anderen horen bij dit land zoals rivieren langzaam door het laagland stromen op hun eindeloze weg richting zee en oceaan om in regenwolken weer terug te komen wat ons waterland en haar bewoners definieert.

4 Reacties
Libertain
Libertain26 feb. 2018 - 9:17

(" Als er politieke partijen zijn die ervoor pleiten om onze geschiedenis uit te wissen zullen ze van een koude kermis thuiskomen schat ik in. Het wekt wrevel. ") Is dit een citaat uit de speech van Erdogan of is het een uitspraak van traditioneel dijkbewaker?

Brave Hendrik4
Brave Hendrik426 feb. 2018 - 11:26

Piet Hein? Heinsius, zul je bedoelen! Oh, mon Dieu, heb medelijden met dit treurig land dat immer miezerig huilt onder z'n dikke, donkere, duistere wolkendek en ook, en des te meer, met zijn onnozele, geestelijk ondervoede bevolking. De Nederlandse Prins der Dichters antwoordde op de vraag of hij er prijs op zou stellen dat er na zijn leven een plein naar hem zou worden vernoemd, aldus: 'Geen denken aan. Ik laat niet over me lopen.' En zit is het. Weg met de posjlust!

Brave Hendrik4
Brave Hendrik426 feb. 2018 - 11:40

En zo is het.

marq
marq26 feb. 2018 - 15:24

"Een partij als Denk heeft geen toekomst, of zeer beperkt. Wiens belang dient Denk eigenlijk?" - Soms ligt de waarheid vlak voor onze neuzen, zoals in dit geval. Ik ben benieuwd of hun kiezers daadwerkelijk gevolg gaan geven aan Erdogan's oproep tot het krijgen van minstens 5 kinderen.

Opa2
Opa225 feb. 2018 - 21:50

bij complexe situaties probeer ik dan altijd de zaak om te draaien om er een beter perspectief van te krijgen: wat nu als er in De Telegraaf een stuk zou staan over nederlands-turkse parlementsleden in het parlement van Turkije, die tijdens een stemming in dat parlement over het al dan niet schuldig zijn van Nederland tijdens de politionele akties in Indonesie tegen Nederland hadden gestemd ? Met foto's ? wat zou ik dan denken ? helemaal niets waarschijnlijk

1 Reactie
Brave Hendrik4
Brave Hendrik426 feb. 2018 - 11:58

Tja, (om) draaien, dat is een isomorfe wijze van afbeelden. Dus dat gaat je niks helpen.

Auslander
Auslander25 feb. 2018 - 18:23

Dit schrijven is niet van een PVV’er, een FvD’er of van een VVD’er maar van een zich links noemende sociaaldemocraat. Wat hier geschreven staat is de strategische houding van de meerderheid van Nederland tegenover de migranten. Zo moet het ook door migranten intelligentsia opgevat worden. Als deze meerderheid in staat zou zijn haar onderlinge verschillen overstijgen (wat gezien dit stuk lijkt niet onmogelijk is) moeten de migranten het ergste vrezen. Vandaag is de aanleiding DENK, morgen kan het NIDA of een andere (nieuwe) partij van migranten zijn. Het feit is dat de migrant de eeuwige vreemdeling zal blijven in dit land en als zij zullen durven eigen politieke bestaan leiden als de verlengstuk van andere (niet witte) landen behandeld zullen worden. Daar moeten migranten hun conclusie trekken en migranten intelligentsia hun tak op zich nemen. Zij moeten de witte politiek niet op zijn links/rechts maar op hun houding inzake migranten in dit land beoordelen.

18 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker25 feb. 2018 - 19:46

Je halicuneert. Vd Horst beschrijft onderbouwd met argumenten waarom DENK net zo rechts nationalistisch is als de PVV. Een partij die zich bovendien vierkant opstelt achter een fascitsche dictator die de vrije pers verbiedt, politieke tegenstanders gevangen zet en de Koerden die streven naar een onafhankelijke staat genadeloos onderdrukt, met de recente illegale agressie oorlog in Syrie als een nieuw dieptepunt. DENK wordt bovendien aangesproken op het ontkennen van de grootste massamoord op de Holocaust na. Kan je mij uitleggen wat dat allemaal met discriminatie te maken heeft?

Auslander
Auslander25 feb. 2018 - 20:44

@ Meneer Demesmaeker “een fascitsche dictator die de vrije pers verbiedt, politieke tegenstanders gevangen zet en de Koerden die streven naar een onafhankelijke staat genadeloos onderdrukt, met de recente illegale agressie oorlog in Syrie als een nieuw dieptepunt.” Dit is het land waarmee Nederland economisch en politiek breed contacten heeft. Nou wie moet ik als uitgangspunt nemen? Jij of de Nederland? Ik zie je niet de Nederland hetzelfde classificeren zoals je bij DENK doet. “Een partij die zich bovendien vierkant opstelt achter een fascitsche dictator…” Kun je mij een link geven om die “vierkant: opstelling van DENK waar te nemen? Of hallucineer je gewoon? “DENK wordt bovendien aangesproken op het ontkennen van de grootste massamoord op de Holocaust na.” Zo ver dat ik weet, heeft Nederlandse overheid hetzelfde standpunten als DENK inzake de Armeense kwestie. Nou spreek je ook de Nederlandse overheid “op het ontkennen van de grootste massamoord op de Holocaust na”? Het is duidelijk wie hallucineert!

Edwin8
Edwin825 feb. 2018 - 23:08

"Strategische houding van een sociaal democraat tegenover migranten." Van der Horst ageert juist tegen het etnisch profileren van DENK. Want dat is wat DENK doet. Als je een Turks-Nederlandse achtergrond hebt mag je geen eigen mening vormen, nee dan moet je net zo denken als de heren van DENK. Doe je dat niet dan ben je een bounty, uncle tom, verrader, bastaard en alle andere scheldwoorden die ik afgelopen dagen ben tegen gekomen. Je kan linkse politici van alles verwijten, o.a. dat ze wellicht te ver zijn meegegaan in het cliëntelisme door Nederlands-Turkse politici op de lijst te zetten omdat ze een flinke achterban met zich meebrengen en niet zo kritisch zijn geweest of mensen de beginselen wel onderschrijven. Prima verwijt en eerlijk gezegd moet de PvdA blij zijn dat ze deze heren kwijt zijn. Nu blijkt dat ze zich van dezelfde retoriek bedienen als bv. de PVV worden ze daar ook op afgerekend, oftewel als volwaardig lid van de Tweede kamer. Ze krijgen nu geen free-pass meer omdat ze toevallig ook migrant zijn. Jij wil schijnbaar voor politici met een biculturele achtergrond een uitzondering maken als ze bedenkelijke ideeën erop nahouden. Prima, weten we ook meteen hoe jij denkt.

Auslander
Auslander26 feb. 2018 - 8:01

@ Edwin “Van der Horst ageert juist tegen het etnisch profileren van DENK.” Ja ja. Straks kunnen we aan ook verwachten dat de wit racisme door DENK tot stand is gekomen. Hvd Horst heeft het over identiteitspolitiek en niet over “etnisch profileren”. Etnisch profileren kan het beleid van machthebbers zijn en niet die van etnische groepen! De migrantenpolitiek is per definitie identiteitspolitiek, en te danken aan de etnische profilering van de meerderheid. Verder uit je je wensbeelden.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker26 feb. 2018 - 8:26

"Zo ver dat ik weet, heeft Nederlandse overheid hetzelfde standpunten als DENK inzake de Armeense kwestie." Je weet net zo goed als ik dat de Nederlandse overheid met meel in de mond moet praten op dit punt, omdat ze door Turkije worden gechanteerd. Als de waarheid wordt verteld, volgen diplomatieke maatregelen en worden zoals nu parlemetariers publiekelijk aan de schandpaal genageld. Nederland heeft banden met Turkije om strategische en economische redenen. Maar het wordt zo langzaamerhand ondhoudbaar hiermee door te gaan nu het land zienderogen veranderd in een fascistiche dictatuur. Om vindt u het normaal wat er momenteel in Turkije gebeurt?

Katwezel
Katwezel26 feb. 2018 - 11:14

"Het feit is dat de migrant de eeuwige vreemdeling zal blijven in dit land en als zij zullen durven eigen politieke bestaan leiden als de verlengstuk van andere (niet witte) landen behandeld zullen worden. " Wat een onzin. Er zijn vele,vele mensen, immigranten of hun nakomelingen, die geen vreemdeling in dit land zijn maar Nederlanders. Ze moeten dat echter wel zelf willen en zichzelf niet afzonderen. Als je jezelf afzondert blijf je inderdaad, volkomen terecht, een vreemdeling.

Auslander
Auslander26 feb. 2018 - 12:13

@ Meneer Demesmaeker “Om vindt u het normaal wat er momenteel in Turkije gebeurt?” Nee, natuurlijk niet. Maar dat laat ik ook ver van politiek in Nederland blijven.

Auslander
Auslander26 feb. 2018 - 18:47

@ Katwezel “Als je jezelf afzondert blijf je inderdaad, volkomen terecht, een vreemdeling.” Zelf bedroog is het effectiefste feit van mensheid!

Edwin8
Edwin826 feb. 2018 - 19:38

Je slaat gewoon wartaal uit en je kan er niet tegen als men op zijn daden wordt afgerekend. Ik hoor zelden iemand Mevr. Arib beschuldigen dat ze een verlengstuk is van Marokko, diegenen die dat wel doen behoren toe aan de PVV. De DENK-ers doen aan etnische profilering. Want alleen politici met een Turks-Nederlandse achtergrond moeten bevraagd worden op hun standpunt. Dat jij geheel in ontkenningsfase zit en etnische loyaliteit boven gezond verstand verkiest zegt meer over jou dan over deze opinie van Han van der Horst.

Auslander
Auslander27 feb. 2018 - 9:23

@ Edwin Het “etnische loyaliteit boven gezond verstand” kiezen! Tot deze etnische groep blijft gediscrimineerd worden, zegt de “gezond verstand” dat ze moeten juist aan elkaar leunen. Vandaag zijn dat Turken, morgen kunnen deze Marokkanen of Afghanen zijn. DENK zorgt dat de etnische Kamerleden die in dienst van de witte partijen staan en hun loyaliteit aan de witte meerderheid ligt geen steun kunnen krijgen bij (niet witte) migranten.

Edwin8
Edwin827 feb. 2018 - 14:14

Auslander Mensen zoals Zihni Özdil en Dilan Yeşilgöz hebben de Nederlandse nationaliteit. Ze zijn individuen en zijn prima in staat om een eigen mening te vormen. Daarom zit de ene bij GroenLinks en de andere bij de VVD ongeacht dat ze dezelfde etnische achtergrond hebben. Je politieke standpunt laten bepalen door je etnische achtergrond is een zeer ongezonde situatie en beperkt de individuele vrijheid. Maar dat is wat jij wil, en dat is ook wat DENK doet. Oftewel, je beoordeelt mensen op basis van hun etnische afkomst. Volgens mij hebben we daar een woord voor. Ik kan er niet opkomen, maar wellicht kan je mij helpen. Het woord begint met een R.

Auslander
Auslander27 feb. 2018 - 21:33

@ Edwin “Je politieke standpunt laten bepalen door je etnische achtergrond is een zeer ongezonde situatie … je beoordeelt mensen op basis van hun etnische afkomst” etnische afkomst. En dat noem je racisme. Als ik zo rond mezelf kijk zie ik bijna alle Nederlanders in je omschrijving passen, niet alleen in hoe zij met zichzelf omgaan maar ook in hoe ze met anderen omgaan. Voor DENK gaat het over alle migranten met uiteenlopende etnische afkomst. Maar de meerderheid van wit Nederland ziet enkel de “etnische afkomst” van oprichters van DENK. Je probleem is dat jij de migranten van verschillende etnische afkomst alleen als Nederlander beschouwt als zij een witte politieke partij bedienen (Zihni Özdil en Dilan Yeşilgöz), anders zie je hen in dienst van andere overheden. De R-woord past hier beter dan in het geval van opkomen van migranten met uiteenlopende etnische afkomst.

Edwin8
Edwin828 feb. 2018 - 13:03

Wederom ben jij weer diegene die over witte politieke partijen praat alsof het allemaal een pot nat is. Als je het verschil tussen de PVV en GL niet kan onderscheiden maar het allemaal ziet als witte politiek raad ik het aan om eens wat verkiezingsprogramma`s te lezen. Ik zie juist veel mensen die zich laten leidden door politieke standpunten. Ik beoordeel DENK op hun gedrag en hoe ze zich profileren. En ik vind hun houding ongezond. Ze houden er een andere mening op na, en dat is prima maar eisen dat mensen loyaal moeten zijn als gevolg van hun etnische afkomst is walgelijk. Overigens zegt de lijsttrekker van DENK in Amsterdam nadrukkelijk dat zijn partij er in de eerste plaats is voor mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst. Wellicht moet je toch eens wat communiceren met hun. Maar ik kan wel doorgaan, maar overtuigen zal ik je toch niet.

Auslander
Auslander28 feb. 2018 - 17:05

@ Edwin “Wederom ben jij weer diegene die over witte politieke partijen praat alsof het allemaal een pot nat is.” Lol. Ik zie natuurlijk de politieke verschillen eronder. Maar zover dat het de kleur van hun politiek betreft is het degelijk “een pot nat”. Jij wilt het niet begrijpen, toch probeer ik voor het laatste keer. In Nederland is er uiteindelijk een partij gevormd die de migranten kunnen beweren dat zij ermee een vinger in de pap hebben gekregen. In een land waarin de migranten issues op politieke agenda komen als die af geserveerd dienen te worden, is een migranten partij, ongeacht zijn politieke statuur, meer dan welkom. In de loop van politieke vormingsproces zullen er wel variaties ontstaan. Deze ontwikkeling danken we aan de witte karakter van alle politieke partijen in Nederland waarin in positieve zin geen ruimte is voor migranten issues. Deze ontwikkeling zal wel teruggedraaid kunnen worden als alsnog een of meer partijen de witte stemverlies overstijgen en migranten issues als onderdeel van hun politieke agenda plaatsen. De serieuze en tastbare strijd tegen wit racisme is natuurlijk het belangrijkste daarvan. Zover DENK betreft ze kunnen verder groeien als zij de partij van alle migranten zijn, anders de eersten die DENK in de kou laten de migranten zelf zullen zijn. Geen migrant staat te wachten op nog een kleurenpartij naast de witte varianten. Nog een laatste punt: ik ben geen aanhanger van DENK als partij en helemaal geen voorstander van hun politiek. Maar strategisch gezien en vanuit het belang van antiracisme ondersteun ik deze migrantenpartij en zal zolang op hen stemmen tot de witte politiek de migranten issues eigen heeft gemaakt of DENK geen migranten partij meer is!

Edwin8
Edwin81 mrt. 2018 - 13:07

"Maar strategisch gezien en vanuit het belang van antiracisme ondersteun ik deze migrantenpartij en zal zolang op hen stemmen tot de witte politiek de migranten issues eigen heeft gemaakt of DENK geen migranten partij meer is!" Als DENK de problemen oplost dan zitten ze zonder werk. Net als de PVV de problemen in dit land niet gaat oplossen want dan heeft Wilders ook geen werk meer. De boze burger moet blijven bestaan om Wilders te kunnen laten terugvallen op een makkelijk te beïnvloeden en weinig zichzelf informerend electoraat. En welke migranten issues moeten andere partijen zich dan volgens jou eigen maken? Ik zie regelmatig partijen zich uitspreken tegen racisme. Ik zie regelmatig partijen motie`s indienen om racisme en discriminatie te bestrijden. Maar als je geen meerderheid weet te krijgen omdat we met rechtse kabinetten hebben te maken die over het algemeen ook nog steun krijgen van de PVV wordt het lastig om daadkrachtig op te kunnen treden, en vind ik het flauw om partijen die zich wel inzetten daar op af te rekenen.

Edwin8
Edwin81 mrt. 2018 - 16:17

Hier, leesvoer. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/01/de-verruwing-en-verharding-van-denk-a1594029 Citaat: "Je antidiscriminatieagenda wordt er niet geloofwaardiger op als je er zelf ook een handje van hebt om anderen te selecteren en ter verantwoording te roepen op basis van afkomst. De partij die in haar verkiezingsprogramma rept over de kracht van diversiteit, bedoelt daar dus niet een diversiteit aan meningen mee. Gemiste kans."

Auslander
Auslander1 mrt. 2018 - 18:12

@ Edwin “antidiscriminatieagenda wordt er niet geloofwaardiger” Tja, als met zoveel wetten en regels tegen discriminatie moet er nog een “antidiscriminatieagenda” gevormd worden is het echt heel erg gesteld met de geloofwaardigheid van politiek en overheid in dit land. En dan waarschijnlijk met deze agenda gaat men de “diversiteit aan meningen” waarborgen en geen feitelijke diversiteit. Dan is het geen zaak waar migranten prioriteit voor hebben. Voor de migranten gaat het over feitelijke diversiteit, waarin de etnische diversiteit een belangrijk onderdeel van is. En hun agenda is niet “antidiscriminatie” “maar antiracisme”, welke de witte politiek wilt niet of niet in staat lijkt op te lossen. Discriminatie dient door de wet opgelost worden en het racisme door de witte meerderheid. Als men verwacht dat DENK of migranten moeten deze problemen oplossen, dan neigt men in feite naar toestanden zoals Irak waar de overheid en de meerderheid geen greep meer hebben op sociaal en politiek leven! Succes met je “diversiteit aan meningen”.

Edwin8
Edwin82 mrt. 2018 - 22:24

Je kakelt regelmatig over wit privilege. Een wit privilege is o.a. het niet beoordeeld worden op je afkomst. Als je niet wil dat dat langer een wit privilege blijft maar dat het iedereen toekomt helpt het niet als je mensen opsluit in hun etnische groep. Want dat is wat DENK wil, en wat jij toejuicht onder het mom van anti-racisme. Echt, veel verder kan je er niet naast zitten. Maar goed, lekker door blijven gaan want tot je doordringen lukt toch niet. Maar niet boos worden als we over 10 jaar nog steeds over de "Turk" of de "Marokkaan" praten. Wil je racisme bestrijden dan is het belangrijk dat men bij die twee woorden niet automatisch de link legt met de passief-agressieve mannetjes van DENK of de hangjeugd op straat die voor overlast zorgt. Juist laten zien dat er onder de migranten net zoveel diversiteit heerst als onder de blanke Nederlander is een belangrijk middel om vooroordelen te counteren.

Aggedamarwit
Aggedamarwit25 feb. 2018 - 18:22

''Tunahan Kuzu is vergelijkbaar met Wilders of Baudet '' In geen geval vergelijkbaar. Wilders en Baudet zijn geen genocide ontkenners.

7 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker25 feb. 2018 - 19:49

"Wilders en Baudet zijn geen genocide ontkenners" Maar het zijn net als DENK wel rechtse Nationalisten met als motto "Eigen volk eerst"

Piet de Geus
Piet de Geus26 feb. 2018 - 1:29

"Wilders en Baudet zijn geen genocide ontkenners." Laafde Baudet zich niet aan het gedachtegoed van een Fransoos die de holocaust slechts een futiliteit vindt?

Aggedamarwit
Aggedamarwit26 feb. 2018 - 10:45

''Laafde Baudet zich niet aan het gedachtegoed van een Fransoos die de holocaust slechts een futiliteit vindt?'' Ik weet niet of het spreken met mensen of partijen gekwalificeerd moet worden als laven. Tenzij u meer weet dan ik en u mij kunt laten zien waar Baudet (of Wilders) genocide ontkenners zijn blijf ik er bij dat DENK aan de ene kant en Baudet (en Wilders) aan de andere geen vergelijkbare grootheden zijn.

Katwezel
Katwezel26 feb. 2018 - 11:15

Wel klimaatveranderingontkenners. Net zo erg.

Libertain
Libertain26 feb. 2018 - 11:41

Eigenlijk is de vraag dan - waarom durft niemand hen de directe vraag te stellen? Daarom is er ook tot op heden geen antwoord erop.

Aggedamarwit
Aggedamarwit26 feb. 2018 - 19:47

''Eigenlijk is de vraag dan – waarom durft niemand hen de directe vraag te stellen? Daarom is er ook tot op heden geen antwoord erop.''' U bent kennelijk niet goed op de hoogte. De vragen zijn gesteld en de antwoorden zijn bekend. Wellicht niet de antwoorden die passen in uw beperkte wereldbeeld, maar ze zijn wel bekend.

Daniel Dennett
Daniel Dennett28 feb. 2018 - 12:33

@Aggedamarwi Wees nou gewoon een vent en zeg eerlijk dat het je geen bal uitmaakt dat Wilders en Baudet racistisch zijn en sympathiseren met holocaust ontkenners. Zeg nou gewoon "ik ben racist en daar ben ik trots op". Maar praat geen onzin, je maakt jezelf volkomen belachelijk.

GMatth52
GMatth5225 feb. 2018 - 18:22

hollander1995: "Kuzu en Özturk waren het niet eens met de iets meer nationalistische koers die de PvdA ging varen, dus zetten ze maar een lokale AK-partij op genaamd DENK. Zij zijn echter ook nationaal-socialistisch, maar dan voor de verkeerde kant. Dat wil zeggen, de Turks en islamitische kant. " Wat u onder de "iets meer nationalistische koers" van de PvdA verstaat is de bewering van minister Asscher in 2014, dat onder Turks-Nederlandse jongeren veel IS-aanhangers zouden zijn, en dat Turks-Nederlandse organisaties -waarmee de Nederlandse overheid overigens decennia lang had samengewerkt- integratie van Turken in Nederland in de weg zouden staan. Deze bewering deed Asscher op basis van een -voorlopig- rapport van het onderzoeksbureau Motivaction. Deze overhaaste conclusie trok Asscher tegen het advies van de onderzoekers in! Daartegen gingen de PvdA-Kamerleden Kuzu en Öztürk in verzet. Mede gelet op de zwakke onderbouwing van Asschers "integratiebeleid" stonden de twee parlementariërs volledig in hun recht om zich kritisch op te stellen. Daar zijn zij namelijk voor gekozen. Als er inhoudelijke meningsverschillen zijn binnen een Kamerfractie, heeft niet de fractiediscipline het (aller)laatste woord, maar het rechtstreekse mandaat dat een Tweede Kamerlid heeft van de kiezers. Dat is staatsrechtelijk zo geregeld. Immers, het parlementslid moet onafhankelijk zijn, om de regering te kunnen controleren. De afloop is bekend: de beide heren zijn de PvdA-fractie uit GETRAPT (Peter Breedveld in Frontaal naakt, 15-11-2014, De schijtkonijntjes van de PvdA). Wat schetst mijn verbazing? Een jaar later geeft minister Asscher zijn ongelijk toe: zie The Post Online, 30-06-2015: "Asscher: Motivaction-onderzoek over Turkse jongeren en ISIS deugt niet". Noch het PvdA-bestuur, noch Asscher zelf, heeft aan de heren Kuzu en Öztürk excuses aangeboden, noch een ander verzoenend gebaar gemaakt. Kom dan a.u.b. niet aan met ondoordachte kwalificaties als "AK-partij", "nationaal-socialistisch", aan de verkeerde kant nog wel. Die worden door u op geen enkele wijze onderbouwd.

steen15000
steen1500025 feb. 2018 - 18:16

De scheidslijn tussen genocide of massamoord vind ik onduidelijk. De 500.000 á 1.000.000 slachtoffers in 1965 en 1966 in Indonesië onder de PKI ( communistische partij Indonesië ) of vermeende PKI aanhangers en abangan aanhangers ( abangan is een kruising tussen de islam en een andere religie o.a. hindoeïsme ) wordt niet gezien als genocide maar een massamoord. Armeense massamoord zou dan weer een genocide zijn. Ik vind deze toestanden allemaal even gruwelijk.

3 Reacties
Rutger Vos
Rutger Vos26 feb. 2018 - 9:04

Genocide is volkerenmoord. Communisten zijn geen 'volk', daarom is dat geen genocide maar een ander soort misdaad.

DeRedeMist
DeRedeMist26 feb. 2018 - 9:33

[De scheidslijn tussen genocide of massamoord vind ik onduidelijk.] De scheidslijn is volstrekt helder. Genocide is een massamoord met een racistische doelstelling. Zonder die racistische component is het geen genocide.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten26 feb. 2018 - 9:50

Ook als iets even gruwelijk is, kun je er onderscheid in maken. Onderscheid in aard is niet hetzelfde als onderscheid in ernst. "een van de volgende handelingen, gepleegd met de bedoeling om een nationale, etnische, godsdienstige groep, dan wel een groep, behorende tot een bepaald ras, geheel of gedeeltelijk als zodanig te vernietigen: 'het doden van leden van de groep; het toebrengen van ernstig lichamelijk of geestelijk letsel aan leden van de groep; het opzettelijk aan de groep opleggen van levensvoorwaarden die gericht zijn op haar gehele of gedeeltelijke lichamelijke vernietiging; het nemen van maatregelen, bedoeld om geboorten binnen de groep te voorkomen en het gewelddadig overbrengen van kinderen van de groep naar een andere groep." Het is best mogelijk dat de moordenonder de PKI en abangan daar bij nader inzien onder vallen. Over dat soort dingen zijn we, behalve bij overweldigend bewijs zoals bij de shoah of Armenie, niet noodzakelijkerwijs uitgepraat. De PKI lijkt op het eerste gezicht een politieke zuivering, maar bij de 'abangan' zou dat best kunnen. Ik wil dat bij de juiste argumentatie best overnemen.

Rob2657
Rob265725 feb. 2018 - 17:09

H. vd Horst verklaart met droge ogen de Holocaust en de Armeense genocide tot de twee grootste grootste genocides ooit. Lachwekkend? Pijnlijk? Aan u de keuze. Cambodja, Rode Khmer, meer slachtoffers dan tijdens Armeense genocide. Japan, 36-45, viermaal zoveel slachtoffers dan tijdens de Armeense genocide. Nationalistisch China, vijfmaal zoveel slachtoffers. Alle zonder de oorlogsslachtoffers mee te rekenen, het gaat net zoals in Armenië zuiver om vermoorde burgers. Het wordt erger. Want als vd Horst al zo de fout ingaat met de Armeense genocide, dan zal hij toch in ieder geval gelijk hebben qua de Holocaust? Helaas. De Holocaust, 21 miljoen vermoorde burgers.Communistische China: 36 miljoen vermoorde burgers. Meer dan 15 miljoen meer dan het derde rijk. En tenslotte Rusland: 60+ miljoen vermoorde burgers, bijna driemaal meer dan het aantal burgerslachtoffers van Naz-Duitsland. Doelbewust data over de Holocaust en de Armeense genocide verdraaien om hiermee de verkoop van je boek te bevorderen. Een historicus onwaardig.

7 Reacties
marq
marq25 feb. 2018 - 21:48

Ik vermoed dat je geen antwoord op je zeer terechte statement gaat krijgen, maar prima dat je reactie hier zo duidelijk staat... ... voor wie de geschiedenis serieus neemt, en niet als handvatje om middels groteske verdraaiingen politieke tegenstanders zwart te maken. Want dat hebben we al te vaak gezien in de geschiedenis, inclusief de grimmige gevolgen ervan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 feb. 2018 - 1:55

Het een sluit het ander niet uit lijkt me!

marq
marq26 feb. 2018 - 8:57

"Het een sluit het ander niet uit lijkt me!" - Als je vindt dat de historische werkelijkheid de politiek gemotiveerde leugen niet uitsluit kun je daar beter over zwijgen, lijkt me. Het is geen sterk argument.

Rutger Vos
Rutger Vos26 feb. 2018 - 9:08

Genocide is niet gewoon een duur woord voor het doden van heel veel mense, maar een exact omschreven term voor volkerenmoord. De voorbeelden die jij noemt zijn geen volkerenmoord, maar massamoorden om politieke (in plaats van etnische) redenen. Vd Horst heeft dus wel degelijk gelijk.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten26 feb. 2018 - 9:54

"...een van de volgende handelingen, gepleegd met de bedoeling om een nationale, etnische, godsdienstige groep, dan wel een groep, behorende tot een bepaald ras, geheel of gedeeltelijk als zodanig te vernietigen: 'het doden van leden van de groep; het toebrengen van ernstig lichamelijk of geestelijk letsel aan leden van de groep; het opzettelijk aan de groep opleggen van levensvoorwaarden die gericht zijn op haar gehele of gedeeltelijke lichamelijke vernietiging; het nemen van maatregelen, bedoeld om geboorten binnen de groep te voorkomen en het gewelddadig overbrengen van kinderen van de groep naar een andere groep."' Het zijn afschuwelijke massamoorden geweest, maar merendeels politiek. Die voldoen niet aan de criteria van genocide. Dat maakt het niet noodzakelijkerwijs minder ernstig, maar misschien wel anders van aard - en het intentioneel, specifiek willen vernietigen van een etne of volk heeft een specifiek soort afschuwelijkheid die velen zwaar wegen, ook omdat je er niet voor kiest. Dat hoef je niet over te nemen, maar dat woord denk ik bij velen wel zo gevoeld.

JanVG2
JanVG226 feb. 2018 - 11:02

Genocide wordt niet bepaald door het aantal slachtoffers, maar het effect op het voortbestaan van de getroffen groep. Genocide treedt op als een ethnisch en/of cultureel gedefinieerde groep bewust wordt aangevallen om hun voortbestaan onmogelijk te maken, of dat tenminste te proberen. Daarom was de oorlog van de Duitsers tegen de Herero in huidig Namibië een heel duidelijk voorbeeld van genocide ondanks dat er "maar" 65.000 leden van het volk omkwamen. Daarmee was dat volk ten dode opgeschreven omdat het rond 1900 maar 80.000 mensen groot was. De slachtpartij van de Rode Khmer overtreft dat in aantal vele malen, maar het was niet gericht tegen een "andere" ethnische of culturele groep, maar tegen het volk waar ze zelf toe behoorden. Ze wilden hun eigen volk niet uitmoorden, "alleen" hun "vijanden" binnen het eigen volk. Dat ze daarbij werkelijk de meeste zotte "vergrijpen" verzonnen om iemand als vijand te zien, maakt het een crime against humanity, maar geen genocide.

marq
marq26 feb. 2018 - 11:18

Nederland 2018... "hoeveel miljoen vermoorde mensen zei u?" Welk geloof hadden ze, welke ondubbelzinnig vastgestelde politieke overtuiging en/of welke kleuren en waren ze wel echt 1 volk ? Jazeker, dat maakt veel uit voor de definitie ervan. De ene miljoen vermoorde mensen is namelijk de andere miljoen vermoorde mensen niet - we moeten daarin strikt onderscheid maken. Er zijn namelijk hele slechte redenen om miljoenen mensen te vermoorden, en daarmee dus ook blijkbaar minder slechte redenen. Man, man, man. Leesvoer over al dan niet genocide van de Stanford Universiteit 2010. https://news.stanford.edu/2010/09/23/naimark-stalin-genocide-092310/

chwiedijk
chwiedijk25 feb. 2018 - 16:45

Denk is bang voor Erdogan.

DeWaarheid2
DeWaarheid225 feb. 2018 - 16:16

Deze reactie is verwijderd

Bernie2
Bernie225 feb. 2018 - 14:53

Ik ben het zeer met Van der Horst eens. DENK is een extreemrechtse club. De vingertoppen van de lange arm van Erdogan. Die maar wat graag bereid zijn (Turkse) Nederlanders (ditmaal politici notabene) met naam en rugnummer te verraden en zo over te leveren aan Erdogans terroristisch georganiseerde staat. Het zijn verraders in de categorie tuig.

Brave Hendrik4
Brave Hendrik425 feb. 2018 - 14:45

't Is waar: die DENK'ers bedienen zich van dezelfde etno-babbels als 't Fvd en de PVV. Maarrr zij zijn vele malen interessanter, grilliger., pienterder en moderner en geslepener dan die sullige, platvloerse fascisten. Er is, in de nabije toekomst, een constellatie denkbaar waardoor een strategische stem op deze treurwilgen onvermijdbaar is; - ik hou het in beraad.

5 Reacties
marq
marq25 feb. 2018 - 15:11

"die DENK’ers bedienen zich van dezelfde etno-babbels als ’t Fvd en de PVV. Maarrr zij zijn vele malen interessanter, grilliger., pienterder en moderner en geslepener dan die sullige, platvloerse fascisten." - Bedoel je nu dat Denk ook bestaat uit sullige platvloerse fascisten?

Brave Hendrik4
Brave Hendrik425 feb. 2018 - 20:42

Nou, @marq, ik heb m'n stukkie nog 's nagelezen en ik geloof niet dat ik dat bedoel. Maar goed, het is alweer lang geleden... Ik bedoel: ik zie de dodo's van de PvdA, de gefossiliseerde mammoets van de SP, de jonge adolescenten van GL en de Don-Quichotes en Zevendedagsadventisten van de PvdD dat partijkartel van neoliberalen, christenen en neofascisten niet de voet dwars zetten. Vuur moet je met vuur bestrijden, soms.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 feb. 2018 - 1:57

Jij gaat niet stemmen neem ik aan Brave Hendrik? Of misschien op jezelf!

Brave Hendrik4
Brave Hendrik426 feb. 2018 - 10:08

Ach, Minoes&tuin, ik besta slechts in woorden.

marq
marq26 feb. 2018 - 15:07

" Vuur moet je met vuur bestrijden, soms." - Dat is inderdaad soms waar, maar veel vaker juist zeer onverstandig. Misschien moet je je de huidige politieke situatie eens voorstellen als een soort ondergrondse veenbrand, die al jaren of langer smeult. Dan kun je beter gaan graven, blussen en je nieuwe ondergrond flink steviger maken. En als we dan toch bezig zijn kunnen we meteen de bodem saneren en wat infrastructuur aanleggen en verbeteren.

Michael Demir
Michael Demir25 feb. 2018 - 14:25

Turken ontkennen niet dat er veel Armeniërs zijn gedood in de 1e wereldoorlog. Waar Turken bezwaar tegen maken is de juridische omschrijving van genocide op deze gebeurtenissen te plaatsen. Het waarom hiervan wordt door de eminente historicus Bernard Lewis in het volgende filmpje goed uitgelegd. https://www.youtube.com/watch?v=qG70UWESfu4&t=2s Wat betreft Tunahan Kuzu. Het enige wat hij heeft gedaan is een interview geven aan een tv-kanaal. En daarin heeft hij niets miszegd. Hij heeft niets te maken met de aanval in een krant.

2 Reacties
Brave Hendrik4
Brave Hendrik425 feb. 2018 - 15:19

Goede, nuchtere kanttekeningen. Genocide wordt tegenwoordig niet alleen in verband gebracht met de Holocaust, maar ook met Rwanda, Srebrenica e.d. Het is (deels) een epistemologische kwestie, en dus aan (historische) fluctuatie onderhevig. Het wordt tijd dat ons parlement zich eens buigt over een betere term voor de 'politionele acties'.

Dick T.
Dick T.25 feb. 2018 - 16:00

Inderdaad niets gedaan. Een interview gegeven, waarbij hij alle parlementariërs met een Turkse afkomst die tegen hebben gestemd met naam benoemd. Inderdaad helemaal niets. En is altijd wel een ‘eminente’ historicus, die niet vind dat Turkije géén genocide heeft gepleegd en er zijn ook politieke analytici die FvD géén uiterst rechtse partij vinden vanwege hun verkiezingscampagne.

Cliff Clavin
Cliff Clavin25 feb. 2018 - 14:01

Alle reactionaire Nederlandse partijen anno 2018 hebben een totalitaire inslag - alleen de gradaties verschillen. Bezie de manier waarop Rutte-III opereert (referendum, dividendbelasting, andere kwesties). Het volk is er alleen nog om te stemmen, kaalgeplukt te worden, en verder de mond te houden. En Han heeft gelijk, zoals meestal.

6 Reacties
marq
marq25 feb. 2018 - 15:24

"Het volk is er alleen nog om te stemmen, kaalgeplukt te worden, en verder de mond te houden." - Welkom in onze inclusieve EU, Cliff. En pas op dat je niet te rechts wordt. "Heb jij jouw stemapp al laten bepalen op wie jij jouw stem gaat uitbrengen vandaag?"

Cliff Clavin
Cliff Clavin25 feb. 2018 - 18:00

@ marq - wees gerust, jongen. Ik ben sociaaldemocraat en christen. Daarom kon ik altijd een vroom en oppassend leven leiden.

marq
marq25 feb. 2018 - 20:01

"wees gerust, jongen. Ik ben sociaaldemocraat en christen. Daarom kon ik altijd een vroom en oppassend leven leiden." Cliff, je vleit me, oude boef. Moge je levenspad bezaaid zijn met welriekende rozenblaadjes.

Cliff Clavin
Cliff Clavin25 feb. 2018 - 21:13

@ marq - haha, dank je voor je riposte, ik heb er hardop om gelachen!

Absconditus
Absconditus25 feb. 2018 - 22:42

@Cliff Ik WAS eens socialist, maar ben nog steeds christen. En iemand die het lelijke en ware gezicht van links heeft leren kennen. Eens rotsvast ervan overtuigd dat een christen ook een socialist moest zijn. Maar tegenwoordig tot de (droevige) conclusie gekomen dat een christen geen socialist kan zijn. Dat heeft mij heel wat gekost, maar dat is een ander verhaal. Ga de ontwikkelingen in Duitsland de komende jaren maar eens volgen. Dan kom jij misschien ook te weten waarom dat niet kan. En Olaf Latzel is wat mij betreft de Karl Barth van de XXIe eeuw.

Cliff Clavin
Cliff Clavin26 feb. 2018 - 11:42

@ Absconditus - er is een verschil tussen 'sociaal-democraat' en 'socialist'. Wie deze begrippen gelijkstelt, die begrijpt iets niet. Overigens is socialisme niet hetzelfde als het communisme, zoals dat in de Sovjet-Unie aan het volk opgelegd werd. Dat wereldrijk was een doorgerationaliseerde tirannie (waarvan het neoliberalisme een tragische en levensgevaarlijke reprise is). Sociaal-democraten zijn inschikkelijk, bereid tot compromissen (tot op zekere hoogte, want ze hebben principes), ze pretenderen niet de wijsheid in pacht te hebben, en ze streven naar kennis; ook hebben ze gevoel voor humor. Socialisten (althans, diegenen die hun theorieën in het openbaar ontvouwen), die neigen tot een loden taalgebruik, dat ondoordringbaar is en vrij lastig te weerleggen (d.w.z. te toetsen op de praktische tenuitvoerlegging van die ideeën). Op zich is onverzettelijkheid geen slechte eigenschap, maar als ze stijfjes en zonder relativeringsvermogen getoond wordt, dan kan ze afschrikwekkend werken.

BarendDeVries
BarendDeVries25 feb. 2018 - 13:56

OK! Nu hebben we DENK weggezet als een slechte partij die niet onder doet voor andere partijen die niet deugen zoals de PVV en het FvD. En nu de echt belangrijke vragen: We hebben in Nederland een partij die stelt op te komen voor de werkende bevolking van Nederland ongeacht de herkomst, de PvdA, die voortkomt uit dezelfde internationale beweging als de vara en daarmee deze site. Wat doet deze partij verkeerd dat er toch zoveel werknemers van buitenlandse herkomst vinden dat een partij als DENK beter voor hun belangen opkomt dan de PvdA? En aan de andere kant: Wat doet die partij verkeerd dat ook autochtone werknemers zich niet meer door deze partij vertegenwoordigd voelen, en in plaats daarvan op PVV, FvD of andere partijen stemmen? Zijn er überhaupt sociaaldemocratische antwoorden op de problemen van de huidige tijd? Zijn de recente verkiezingsnederlagen van sociaaldemocratische partijen in heel Europa een teken dat het over en uit is met de sociaaldemocratische beweging? De tegenstanders van partijen als PVV of FvD en nu misschien ook van DENK vinden mensen die op deze partijen stemmen dom zijn en niet snappen wat ze doen. Dus dat deze ontwikkeling niet zozeer te wijten is aan falende linkse politici, maar dat sinds de hoogtijdagen van de sociaaldemocratie het electoraat een proces van verdomming heeft doorlopen. Hoe komt dat? En als de sociaaldemocratie het antwoord op de problemen van de huidige tijd schuldig blijft, zijn er dan überhaupt oplossingen die de samenleving weer voor iedereen leefbaar maken? En hoe zouden die eruit moeten zien. We moeten echt proberen om vanuit al het geanalyseer ook eens oplossingen proberen te formuleren. Tenzij je natuurlijk denkt dat die er niet zijn, en joop.nl een soort uitlaatklep is voor gefrustreerde moreel verheven mensen.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens25 feb. 2018 - 18:27

@ BarendDeVries Jij schrijft: En als de sociaaldemocratie het antwoord op de problemen van de huidige tijd schuldig blijft, zijn er dan überhaupt oplossingen die de samenleving weer voor iedereen leefbaar maken? Lastige vraag. Omdat de oude antwoorden van de sociaal democratie in deze nieuwe tijd geen adequaat antwoord meer zijn op de problemen. Een deel van de inmiddels grotendeels verloren achterban wil die antwoorden nog graag horen, maar de PvdA weet ook wel dat ze niet meer werken. Dus de partij moet weer op zoek naar antwoorden op de problemen van nu. En dat vindt nu plaats, bij veel andere partijen ook. Zeker is dat de oplossingen die partijen gaan vinden niet de samenleving voor iedereen leefbaar gaan maken. Ik denk dat je bedoeld dat iedereen tevreden is met de koers. Dat gaat zeker niet lukken. De huidige politieke situatie is een prima afspiegeling van wat leeft en gebeurd in de samenleving. Ook daar zijn de verschillen groot. Een groep vindt dat je wel maar discrimineren anderen niet. Een groep wil een verbod op de islam anderen niet. Een groep wil uit de EU anderen niet. De kloven zijn enorm en niet te overbruggen. Joop is een hele mooie site die een goede thermometer is voor wat leeft in de samenleving. Geen moreel verheven mensen maar wel een mooie doorsnede van de samenleving. De thermometer geeft 40 graden aan dus de patiënt is goed ziek.

Auslander
Auslander25 feb. 2018 - 13:56

“DENK hoort thuis bij de extreem rechtse kant van de Nederlandse politiek.” Aldus onze historicus Hvd Horst. Nou mooi! Nu weten de migranten dat de Nederlandse politici die op soortgelijke ideologisch en historisch achtergrond leunen als Hvd Horst (de sociaaldemocratie), waar zullen uiteindelijk de politiek van migranten plaatsen: op niveau van fascisme. Gelet op het feit dat het niet DENK maar Wilders is die de moslims als aanhang van fascisme en de rest van migranten als achterlijk bestempelt, sluit Hvd Horst met zijn benadering van migrantenpolitiek aan het rijtje van PVV, FvD en VVD en niet DENK. De indicatie om een partij te beoordelen zijn de interne gelegenheden. De internationale kwesties dienen de nationale politiek, ook in het geval van DENK, ondersteunen. Of DENK de Erdogan of een andere politiek in Turkije of elders ondersteunt of afkeurt betekent niet veel in de politiek van DENK, ook niet veel in het leven van migranten in Nederland. Het is wel een ondersteuning om de migrantenlinies strakker trekken tegen antimigranten politiek. Daar zijn velen, zoals Hvd Horst, niet gebaat bij. Wat de Armeense “kwestie” betreft, heb ik nergens gelezen dat zij het ontkennen. Zij houden zich aan hoe VN het kwalificeert. Ook Nederland houdt zich juridisch en praktisch aan de benadering van de VN, ondanks de politieke stap om het als genocide te erkennen. De tegenstem van DENK is ook niks anders dan zich juridisch en praktisch aan de benadering van de VN te houden en niet de politieke lijn van witte politiek te volgen. Het is beter als Hvd Horst uitlegt waarom hij de standpunten van DENK als “extreemrechts” kwalificeert, terwijl (ondanks de politieke erkenning in de kamer) ook de Nederlandse overheid hetzelfde standpunt heeft? Hoort ook de Nederlandse overheid eigenlijk “thuis bij de extreem rechtse kant van de Nederlandse politiek”? Zover dat ik het weet en zie, het enige verschil tussen de sociaaldemocratie van DENK en die van Hvd Horst is hun streven in de politiek naar hun eigen identiteit. Dat is bij DENK de migratieachtergrond en bij Hvd Horst zijn witte verbond! Dat bepaalt ook waar zij internationaal hun politieke linies stallen! Het heeft weinig met Armeense slachtoffer te maken!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 feb. 2018 - 13:46

“Er schijnen nog mensen te bestaan die menen dat DENK een progressieve partij is of dat we hier te maken hebben met een authentieke beweging die zich inzet voor meer inclusiviteit in Nederland.” Denk is een exclusief turkse beweging, Denk is een turkse naam wat staat voor gelijkwaardigheid, hoewel Denk aan het nederlands doet denken is niets minder waar, staat symbool voor de verborgen agenda, Azarkan, de m.i. meest sympathieke Denker is er voor het ronselen van marokkaanse stemmen voor de turkse zaak, dezelfde functie zou Sylvana hebben gehad maar dan voor zwarte stemmen. “DENK hoort thuis bij de extreem rechtse kant van de Nederlandse politiek. Tunahan Kuzu is vergelijkbaar met Wilders of Baudet “ Met dit verschil dat Wilders en Baudet onze huiseigen fascistoïde bewegingen vertegenwoordigen, Denk staat voor een vreemde mogendheid en gedraagt zich als een bezetter, hoezeer ze in de kamer dit trachten te camoufleren door quasi nederlandse standpunten in te nemen in zaken die de turkse identiteit niet raken. Turken zullen er massaal op stemmen, daar twijfel ik niet over, aangezet door buitenlandse organisaties ter bestendiging van de 5e colonne, een onduldbare situatie als je bedenkt dat in Turkije een afwijkende mening in meedogenloze onderdrukking ontaardt, kortom iedere vorm van gelijkwaardigheid is zoek, Denk m’n hoela, hebben de pretentie op ons neer te kijken terwijl ze ons harder nodig hebben dan wij die paar hazelnoten, Duitsland heeft de genocide erkend, veel geschreeuw, uiteindelijk maakt het weinig verschil, misschien een aansporing voor de nederlandse regering recht te doen aan een schrijnend onrecht het armeense volk door de turken aangedaan.

Joyce Klassen
Joyce Klassen25 feb. 2018 - 13:02

DENK komt uit de PvdA. Geen van beide Turkse DENKers zijn ooit links geweest,ze waren voor de PvdA slechts de marionetten die het cliëntilisme moesten uitvoeren, ongeacht hun ook toen al fascistische denkbeelden. Daartegenover staan dan de vijf aangeklaagde Nederturkse parlementariërs, die hun positie hopelijk niet om etnisch-electorale redenen hebben gekregen. Ik hoop maar dat zij wel de standpunten van hun respectievelijke partijen onderschrijven, en niet op zeker moment ineens een Koerdisch-Armeense afsplitsing blijken te zijn begonnen ....

6 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 feb. 2018 - 13:50

“DENK komt uit de PvdA. Geen van beide Turkse DENKers zijn ooit links geweest,ze waren voor de PvdA slechts de marionetten die het cliëntilisme moesten uitvoeren, ongeacht hun ook toen al fascistische denkbeelden.” Dat was ook bij Groen links het geval, dus waar hebben we het over, misschien is de waarheid iets genuanceerder.

Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 14:04

Beste Joyce Klassen, drie van de vijf bestuurders waarover het gaat ken ik vele jaren lang, en ik kan je verzekeren dat zij de partij idealen van de partij waartoe zij behoren een warm hart toedragen. Ik vraag me af waarom je daaraan twijfelt. Is dat omdat je aan Kuzu twijfelt dat dan aan alle Turken getwijfeld moet worden? In elk geval lijkt je onderbouwing een dergelijke gedachtengang te suggereren.

RaymondenJoop
RaymondenJoop25 feb. 2018 - 14:11

Dat ze voort komen uit de PvdA bewijst dat ‘links’ enorm naïef was en nog steeds is. Daar kan je ook geen verantwoording van verwachten. Cowboys en indianen en genderneutrale wc’s zijn belqngrijker dan de zorgstaat en economie. Overigens zijn de begrippen links en rechts achterhaald, maar moeten we nog steeds zo denken van politiek correcte mensen. PVV en FvD zijn in mijn optiek iig duidelijk in wat ze willen. Denk en bijv D66 zijn dat niet. Die zitten er voor zichzelf, voor zichzelf en voor zichzelf

Joyce Klassen
Joyce Klassen25 feb. 2018 - 15:16

Onruststoker, ik begrijp wat jij bedoelt. Misschien heb ik in mijn hoofd inderdaad teveel gegeneraliseerd. Je hebt gelijk, mijn wantrouwen is niet terecht.

Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 15:28

"PVV en FvD zijn in mijn optiek iig duidelijk in wat ze willen. " Deels ben ik het met je een. De PVV is heel duidelijk in wat ze wilt. De FvD die glibbert nog te veel, maar ik denk dat die duidelijker gaat worden. "Denk en bijv D66 zijn dat niet. Die zitten er voor zichzelf, voor zichzelf en voor zichzelf" Denk is wel heel duidelijk in wat ze willen, net zoals de PVV. Daarover is eigenlijk geen twijfel mogelijk. Bij D66 ligt dat moeilijker. Hoewel ze op medisch ethisch vlak wel belangrijke dingen nastreven en daar ook consistent in zijn. Evenals onderwijs. Maar dat referendum, dat is een verwarrende boodschap voor de meeste mensen.

hollander1995
hollander199525 feb. 2018 - 15:30

Mussolini was ook eerst een marxist, totdat de communisten ten koste van alles globalistisch wilden worden. Toen werd hij nationaal-antimarxist, dat later dus fascisme werd genoemd. Kuzu en Özturk waren het niet eens met de iets meer nationalistische koers die de PvdA ging varen, dus zetten ze maar een lokale AK-partij op genaamd DENK. Zij zijn echter ook nationaal-socialistisch, maar dan voor de verkeerde kant. Dat wil zeggen, de Turks en islamitische kant. Net zoals de Arabische Ba'ath is deze partij ook sociaal-nationalistisch van aard. De islamitische identiteit moet hier dan beschouwd worden als nationaliteit. Gelukkig maar dat die samenwerking met Silvana Simons faalde, want anders had dit een soort Hezbollahpartij kunnen worden met Turkse islamisten en pan-Afrikaanse (Let op, pan-Afrikaan is ook een nationaliteit!) communisten die de handen in een slaan in hun strijd tegen de Nederlandse constitutionele monarchie.

Ontwakend
Ontwakend25 feb. 2018 - 13:02

Mocht er met "uiterst rechts" bedoeld worden "veel minder economische immigranten die hier enkel komen voor de sociale voorzieningen" dan ben ik ook "uiterst rechts." Het zij zo. Al vind ik er voor zorgen dat mijn medelanders die het echt nodig hebben altijd sociale steun kunnen krijgen meer links. En die voorziening komt met steeds meer immigranten die enkel of hoofdzakelijk voor die sociale voorzieningen komen steeds meer in gevaar. En daar ben ik niet voor. En dat is "uiterst rechts"? Iets nieuws voor mij... Ik heb het niet over mensen die echte vluchtelingen zijn. Maar dat is een minderheid. Want vele immigranten doen zich slechts voor als vluchtelingen. Die hebben daarvoor vaak hun identiteitspapieren weggegooid, of achtergelaten, soms zelfs hun vingerafdrukken af geveild. Maar echte vluchtelingen: uiteraard welkom. Moet wel heel zorgvuldig gecontroleerd worden.

10 Reacties
Ontwakend
Ontwakend25 feb. 2018 - 13:13

Mijn bovenstaande post is wel niet direct on topic, maar de vele mensen die zo denken als ik worden mijns inziens nog veel te vaak ook als "uiterst rechts" weggezet. En ik wilde even duidelijk maken waarom dat in mijn optiek onterecht is. Het is eerder links om de sociale voorzieningen op peil te houden. Al zijn de PVV en FvD daar ook voor, dus ook die hebben een linkse kant.

Zapata
Zapata25 feb. 2018 - 13:45

@Ontwakend. De PVV stemt in 99% van de gevallen met de VVD en D66 mee als er een voorstel ligt voor afbraak van de sociale voorzieningen. FvD is sociaal economisch rechts.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)25 feb. 2018 - 13:57

"Mijn bovenstaande post is wel niet direct on topic, maar de vele mensen die zo denken als ik worden mijns inziens nog veel te vaak ook als “uiterst rechts” weggezet. En ik wilde even duidelijk maken waarom dat in mijn optiek onterecht is. Het is eerder links om de sociale voorzieningen op peil te houden. Al zijn de PVV en FvD daar ook voor, dus ook die hebben een linkse kant." Deze reactie kan je blijven plaatsen tot je hem in je slaap herhaalt, het zal weinig uitmaken. De termen 'extreem rechts' en 'uiterst rechts' vallen hier in de reacties vaker dan je kan tellen. De mensen die deze termen er bij iedere reactie bijslepen lezen over je betoog heen, die zitten muurvast in hun denkbeeld dat alles rechts van de SP extreem rechts is. En in hun hoofden is rechts een ander woord voor slecht.

RaymondenJoop
RaymondenJoop25 feb. 2018 - 14:19

Dat ook een FNV zich liever leek toe te leggen op een dubieuze anti-racisme democratie geeft ook goed aan in wat voor identiteitscrisis ze zich bevinden. De PvdA is hier al electoraal voor afgeslacht en D66 zal volgen. Links en rechts zijn onzin. Globalisten of anti-globalisten is een beter onderscheid. Links globalisme moet dan alleen niet mekkeren over de nadelen vh huidige neo-liberale beleid (zoals bijv ongelijkheid en verdwijnen vd middenklasse), daar zijn ze zelf mede verantwoordelijk voor geweest. Als je tegenwoordig terug wilt naar een EEG met een gezonde samenwerking ipv economische groei tot in het oneindige ben je conservatief en rechts.

Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 15:23

"Dat ook een FNV zich liever leek toe te leggen op een dubieuze anti-racisme democratie" Ik kan me nog herinneren dat het FNV in 1981 meeliep in een anti-kruisraketten manifestatie waarin destijds 500.000 mensen meeliepen. Naast het FNV liepen IKV, Pax Christi, Stop de Neutronenbom, de Vereniging van Dienstplichtige Militairen en de politieke partijen PvdA, D'66, CPN, PPR en PSP mee. Zo vreemd is dat dus niet dat een vakbond soms even verder kijkt dan het sociaal economisch perspectief, maar ook maatschappelijke verbondenheid toont, ook als het geen FNV leden betreft. "De PvdA is hier al electoraal voor afgeslacht" Door de anti-racisme beweging te steunen? Dat is wel een erg oorspronkelijk standpunt. Ik denk dat de meeste mensen zullen zeggen dat de PvdA electoraal is gestraft vanwege het steunen van een regering met de VVD die sterk bezuinigde. Dat overkwam de PVV ook in 2012, maar die was ook weggelopen uit de gedoogconstructie. Ze vielen van 24 naar 15 zetels. Ze hadden een verkiezingsbelofte al binnen een dag na de verkiezingen gebroken. Een breekpunt noemde Wilders de AOW leeftijd op de verkiezingsdag. De dag daarna was het dat niet meer. "Links en rechts zijn onzin. Globalisten of anti-globalisten is een beter onderscheid. Links globalisme moet dan alleen niet mekkeren...." Dat is toch wel een verwarrende zinsopbouw. Wat zijn links-globalisten als links een onzinnig begrip is? "Als je tegenwoordig terug wilt naar een EEG met een gezonde samenwerking ipv economische groei tot in het oneindige ben je conservatief en rechts." Nog zo'n oorspronkelijke opvatting. Gek overigens weer dat je het door jezelf onzinnig verklaarde begrip "rechts" gebruikt. De VVD is een echte pro-Eu partij, het CDA ook. Dat zijn toch de conservatieve partijen (rechts durf ik niet meer te zeggen). Zij maken de dienst uit en gaan voor economische groei, waar jij dus op tegen bent. Hoe moet ik dat begrijpen, tegen economische groei maar voor samenwerking? Ieder bedrijf is er toch op gericht om meer winst te maken, en als je alle bedrijven bij elkaar optelt willen ze allemaal meer winst maken, en dat is dan economische groei. Maar daar ben jij dan op tegen, bedrijven moeten dus samenwerken en niet naar winst streven. Het klinkt sympathiek, maar ook naïef. Experimenten in die richting zijn allemaal mislukt. Steeds komt de menselijke natuur in het vaarwater, de menselijke natuur die het morgen beter wil hebben dan vandaag.

Joyce Klassen
Joyce Klassen25 feb. 2018 - 17:05

@Zapata Hoe kom jij er toch bij dat de PVV afbraak van sociale voorzieningen voorstaat ? Zij willen juist met de SP terug naar 65. Is dat een sociale voorziening of niet ? Ook zijn ze consistent tegen verkorting van de WW. De PVV is juist typisch klassiek links, dat wil zeggen ze zijn links op sociaal-economisch gebied. Ze zijn "slechts" rechts op alle nationalistische thema's zoals de EU en immigratie, en op cultureel gebied (zoals de publieke omroep, subsidies voor de kunsten, maar ook zwarte piet en de "slavernij"). De SP en de PVV zijn twee handen op één buik op sociaal-economisch gebied. En binnenkort is de SP PVV-light op immigratiegebied en op culturele thema's. Tegen de EU was de SP al. .

marq
marq25 feb. 2018 - 21:21

"De SP en de PVV zijn twee handen op één buik op sociaal-economisch gebied. En binnenkort is de SP PVV-light op immigratiegebied en op culturele thema’s. Tegen de EU was de SP al." - Joyce, je hebt wat mij betreft geheel gelijk, maar de PVV erkennen als grotendeels linkse partij ligt nog altijd erg gevoelig. Dat komt waarschijnlijk omdat veel mensen denken dat links en progressief - politiek gezien - nog altijd identiek zijn, anders dan de PVV, die nooit progressief was. Er is nog wel wat progressiviteit op de linkerflank, maar het is nog maar een schim van het verleden. De grootste krachten zijn de witte Obama (maar zonder diens capaciteiten) en de kleindochter van. Ik denk dat weinigen vrolijk worden dat soort opgeleukte recycling. Over de ex-vicepremier en 'zijn' arbeidsmarkt hoeven we het niet eens meer te hebben. Het zou natuurlijk ook beter zijn om links en rechts alleen nog in het verkeer te gebruiken en in politieke kwesties gewoon over de werkelijkheid te discussieren, maar dan worden de discussies meteen een stuk complexer.

Zapata
Zapata26 feb. 2018 - 0:11

@ Joyce ik zou maar eens kijken naar hun stemgedrag en niet wat ze zeggen te willen. Ze stemmen meestal met de VVD mee en zijn zelfs voor de sleepwet.

Ontwakend
Ontwakend26 feb. 2018 - 13:01

@Zapata 25 februari 2018 at 14:45 "@Ontwakend. De PVV stemt in 99% van de gevallen met de VVD en D66 mee als er een voorstel ligt voor afbraak van de sociale voorzieningen. FvD is sociaal economisch rechts." Het zijn wel de bedrijven die werk en geld aanbieden. Maar inderdaad zouden die wel een heel stuk socialer mogen denken. En dat sommige -alle?- partijen vaak teveel water bij de wijn doen, en zo hun beloften niet nakomen aan de kiezer, pleit voor het invoeren van bindende referenda.

Joyce Klassen
Joyce Klassen26 feb. 2018 - 15:17

@Zapata De sleepwet, is dat iets sociaaal-economisch ? Nee toch ? Het enige wat ik heb beweerd is dat de PVV op sociaal-economisch gebied klassiek links is. Dat ze op privacysgebied rechts zijn doet daar NIETS aan af. Voor de goede orde : ook op het gebied van identiteit, EU, milieu en dergelijke is de PVV zeer rechts. Maar jij beweerde dat ze socio-economisch rechts zouden stemmen, en dat is pertinent onjuist.

Remco5
Remco525 feb. 2018 - 12:58

In Eindhoven staat adem topdag nummer twee op de lijst. Oud voorzitter van UETD, een organisatie die onder andere achter de hetzelfde tegen gulen scholen in NL zat. Meneer vond ook dat Erdogun gelijk had dat NL nazistisch en facistisch is. Omdat NL dus een minister tegenhoudt en honden op Turken af stuurt. En zo zullen er nog wel meer mafkezen rond lopen bij DENK. Wat deze partij ook nogal niet nauw neemt is de scheiding tussen kerk en staat. De PVV, die gaat naast een moskee staan en dan huilen dat het weg moet. Denk loopt er naar binnen en gaat er campagne voeren.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon25 feb. 2018 - 12:57

Nog even een opmerking over DENK. Je had je pak 'm beet tien jaar geleden toch niet kunnen voorstellen dat er in de TK een politieke partij actief zou zijn met een deels Turks ultranationalistische agenda en die de "verkazing" van Nederlanders van Turkse komaf doorlopend monitort.

2 Reacties
Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 14:06

Hoe kom je erbij dat DENK Turkse politici monitort? Ze doen aan een debat met elkaar, op die wijze monitoren alle politieke partijen elkaar, en dat is ook een deel van hun taak. Maar ik denk dat jij iets anders bedoelt.

marq
marq25 feb. 2018 - 14:49

Niet? Het schaamteloze clientelisme bij de diverse gevestigde partijen was al lang bekend. Wellicht niet op iedere politieke vleugel, maar dat valt dan onder hun eigen verantwoordelijkheid. De signalen waren luid en duidelijk. Het is ook niet meer dan normaal dat nu openlijke representatie van getalsmatig zeer grote groepen nieuwe Nederlanders in de Kamer plaatsvindt. Misschien gaan we nog een pro-Assad partij op het Binnenhof krijgen, wie zal het zeggen en wat is daar eigenlijk tegen binnen een open democratie als de onze? Wanneer dit soort partijen binnen een coalitie daadwerkelijk invloed gaan krijgen op bijvoorbeeld het buitenlandbeleid en justitie wordt het pas echt interessant. Maar tegen die tijd heeft zelfs Thierry Baudet een baard, dus voorlopig weinig reden tot paniek.

Joop den Uil
Joop den Uil25 feb. 2018 - 12:36

haat en nijd daar tussen de politieke volksvertegenwoordigers... lekker fris allemaal, en gaan straks gemeenteraadsleden elkaar bevechten via lokale sufferdjes ? We hebben er in ieder geval weer een poldermodelomschrijving bij voor eigenlijk de meest afschuwelijke zaken: de kwestie Zijlstra, de kwestie Opstelten, de kwestie Haiti.... maakt niet uit wat het misdadigheidsgehalte is ... we noemen het kwestie en iedereen happy.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon25 feb. 2018 - 12:32

Een land dat zichzelf graag hoog op de beschavingsindex positioneert, behoort ook bewezen misstanden uit het verleden ruiterlijk te erkennen. Hier hebben de Turken kennelijk een intrinsiek probleem. Er lijkt onder ultranationalistische Turken sprake van een haast neurotische collectieve ontkenning van de grootste wandaad uit hun geschiedenis, enkele onderstaande reacties bevestigen dit vermoeden.

Josef K
Josef K25 feb. 2018 - 12:21

Nogal een belediging voor FvD met name.

GMatth52
GMatth5225 feb. 2018 - 11:16

"Zowel Wilders als Baudet geraken bijkans in een baan rond de aarde als er kritische kanttekeningen worden gemaakt bij de manier waarop tot nog toe de vaderlandse geschiedenis wordt behandeld. (...). Zo ook Tunahan Kuzu. Hij ontkent de grootste massamoord op de uitroeiing van de joden door de nazi’s na, namelijk de genocide op de Armeniërs die tijdens de eerste wereldoorlog onder verantwoordelijkheid van de Ottomaanse regering werd gepland en uitgevoerd. " Tunahan Kuzu, en de beweging DENK, ontkennen niet de gewelddaden tegen de Armeniërs. maar zij willen niet van genocide spreken. In haar verkiezingsprogramma pleit DENK "vóór een onafhankelijk internationaal onderzoek, gebaseerd op waarheidsvinding, naar de toedracht en schaal van de Armeense kwestie". Als er decennialang door de Turkse overheid een stilzwijgen werd opgelegd, terwijl de bevolking met een Turks nationalisme werd opgevoed, moet de toedracht rond de genocidale massamoorden op de Armeniërs voor veel Turken onbekend zijn. Informatie hierover was niet toegankelijk. Dan probeer ik te begrijpen dat het voor veel Turken moeilijk is om de feiten rond de genocide onder ogen te zien. Feiten die om politieke redenen omstreden zijn, door toedoen van de Turkse staat. Turkije was jarenlang een dictatuur. Ik praat de onwetendheid danwel de onwil om van de feiten kennis te nemen niet goed. DENK pleit daarom voor een internationaal en onafhankelijk onderzoek. En is het aan zichzelf verplicht om hiervan kennis te nemen. Dat zal moeilijk en pijnlijk zijn voor onze Turkse en Turks-Koerdische landgenoten, maar onvermijdelijk. Zij moeten zich verhouden tot hun eigen geschiedenis ( de tijd van hun overgrootouders). De feiten zijn onbetwistbaar door het overvloedige bewijsmateriaal, zegt Han van der Horst terecht. "DENK is een chauvinistische uiterst rechtse partij bij wie de verdediging van de democratie en artikel 1 van de Nederlandse grondwet niet in goede handen is." Daar ben ik het volstrekt mee oneens. DENK wil een inclusieve samenleving met gelijke rechten voor iedereen. Ongetwijfeld zullen er landgenoten met Turkse wortels zijn, die een conservatief Turks nationalisme aanhangen, of die aanhangers zijn van Gülen, of van de PKK. Dat is heel legitiem. Als iedere andere partij moet DENK aanspreekbaar zijn op haar standpunten, ook als het gaat om afwijzing van discriminatie en racisme, en het bepleiten van onderzoek naar de Armeense genocide. Vergelijk hoe de Nederlandse overheid is omgegaan met de "Excessennota", over de Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië 1947-1949, die na bespreking in de Tweede Kamer in 1969 in een bureaula verdween. De onlangs bekend geworden "godsoordelen" tijdens "zuiveringsacties" op Zuid-Celebes door het commando van kapitein Westerling. En de Nederlandse staat heeft zich lange tijd willen onttrekken aan schadevergoeding aan slachtoffers van het bloedbad te Rawagede (West-Java 09-12-1947), die door de rechter uiteindelijk aan de staat is opgelegd. Ook zijn op 9 december 2011 door de Nederlandse ambassadeur in Indonesië in Rawagede verontschuldigingen aangeboden (Wikipedia). Dat heeft de laatste overlevende ooggetuige, Saih bin Sakam, niet meer mogen beleven (Frontaal naakt 09-05-2011).

1 Reactie
Deachterhoeker
Deachterhoeker25 feb. 2018 - 14:16

Dit verhaal gaat over de Armeense genocide en niet over de politionele acties in Indonesië. Ik begrijp niet waarom dit hierbij wordt gehaald. Ik heb nog geen enkele Nederlandse politicus gehoord over de Armeense genocide, als Nederland wordt aangesproken over de politionele acties. Het is ronduit lachwekkend en kinderachtig om bij de Armeense genocide te verwijzen naar de politionele a Ties in Indonesië. Deze zaken hebben werkelijk niets met elkaar te maken. Zo reageren kleuters ook, als ze iets hebben gedaan dat niet mag.

JohnVKR
JohnVKR25 feb. 2018 - 11:10

Als je tegen een motie stemt, betekent dit nog niet dat je ontkent dat er verschrikkelijke misdaden hebben plaatsgevonden. Wat mij betreft zou DENK het een massamoord of genocide moeten noemen, maar het feit dat men dat niet doet, stelt DENK op één lijn met de Nederlandse regering. Want ook der Nederlandse regering weigert het genocide te noemen. Ook stelt het stemgedrag van DENK de partij op één lijn met Nederlandse politici die geen excuses wensen te maken voor de Nederlandse misdaden ten tijde van het slavernijverleden of de massaslachtingen die wij in Indonesië hebben gepleegd. Wij zijn zelf, anders dan Duitsland, te laf om ons eigen foute verleden ruiterlijk te erkennen, maar spreken wel onze morele verontwaardiging uit als Nederlandse politici met een Turkse achtergrond daar op eenzelfde verkrampte manier op reageren. En kan je, Han, me nog één keer uitleggen waarom de Tweede Kamer wel de Armeense genocide formeel moet erkennen, maar niet de genocide in Rwanda, de massamoorden in Cambodja, de Palestijnse Naqba of bijvoorbeeld onze misdaden in Indonesië? Ik wil het heel erg graag begrijpen, maar ik begrijp het niet. Komt dat Han, omdat het in het geval van de Rwanda om zwarte Afrikanen gaat, in Cambodja om boeddhisten, en in Palestina en Indonesië om een moslimmeerderheid? Leg mij s.v.p. uit waarom we alleen de Holocaust en de Armeense genocide formeel moeten erkennen, maar andere misdaden niet? En wat het op één lijn zetten van DENK met de PVV en FvD betreft. Het zegt vooral erg veel over witte Nederlanders die maar moeilijk kunnen accepteren dat zwarte Nederlanders zich niet meer de wet willen laten voorschrijven door de witte meerderheid. Toen Münire Manisa op Joop werkelijk één-op-één de totaal niet onderbouwde propagandacijfers van de Turkse president Erdogan gebruikte om haar anti-PKK/Koerden retoriek kracht bij te zetten, heb ik haar extreem-rechts genoemd. Daarin was de dame mijns inziens weliswaar op slechts één issue extreemrechts, en niet op andere terreinen, maar volgens mij kan je die lijn niet doortrekken naar DENK, want ik heb DENK nog geen propagandacijfers van Erdogan één-op-één horen oplepelen (ik kan me vergissen, maar ik heb het niet gehoord). Wel zie ik dat DENK ten aanzien van Turkije op veel terreinen hetzelfde standpunt kiest als de Nederlandse regering. Zo veroordeelde DENK de staatsgreep, gelijk aan de Nederlandse regering. Zo veroordeelt DENK het Turkse ingrijpen in Afrin niet, gelijk aan de Nederlandse regering. Zo beschouwt DENK de PKK (naar mijn mening onterecht) als een terroristische organisatie, gelijk aan de Nederlandse regering (want de EU, inclusief Nederland, beschouwt de PKK als terroristisch). En wil DENK de Armeense genocide niet als een genocide erkennen, gelijk aan de Nederlandse regering. Om de een of andere reden kunnen veel witte Nederlanders maar moeilijk accepteren dat partijen die zijn opgericht en worden gerund door biculturele Nederlanders, succesvol zijn. Ik vrees dat we voor die acceptatie een nieuwe generatie nodig hebben. DENK en NIDA zijn succesvolle linkse partijen. Om deze partijen op één lijn te zetten met het extreemrechts van de PVV of de FvD is net zo absurd als beweren dat de aarde plat is. De PVV pleit openlijk voor discriminatie, de partij pleit openlijk voor het overtreden van de grondwet. Zo pleit de partij openlijk voor het afschaffen van de godsdienstvrijheid, pleit de partij openlijk voor etnisch profileren, en pleit de partij openlijk voor het op vele terreinen discrimineren van Nederlanders met een migratieachtergrond (door de keus dat autochtone Nederlanders volgens de partij altijd en overal moeten worden voorgetrokken). Als je dan vervolgens DENK op één lijn stelt met de PVV, daar waar de partij nog nooit voor discriminatie of het overtreden van de grondwet heeft gepleit, is dat dus niet meer dan goedkope populistische retoriek. Sterker nog, DENK pleit er in haar Rotterdamse verkiezingsprogramma voor om op Rotterdamse scholen ook over de Rotterdamse geschiedenis te onderwijzen, waaronder over het slavernijverleden en het bombardement op Rotterdam. Andere Rotterdamse politieke partijen hoor ik vrijwel nooit over het bombardement op Rotterdam, dat is een deel van de geschiedenis waar andere partijen nauwelijks enige belangstelling voor hebben, hoe weinig respectvol dat ook is naar al die oudere Rotterdammers die het bombardement nog hebben meegemaakt. Ik begin inmiddels serieus te overwegen om tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen op DENK of NIDA te stemmen. Niet omdat ik het in alles met deze partijen eens ben (met weke partij wel), maar wel als daad van verzet tegen de wijze waarop deze partijen continu door de witte intelligentsia totaal ten onrechte worden afgeschilderd als een 'allochtone' PVV.

7 Reacties
Auslander
Auslander25 feb. 2018 - 14:33

klopt.

RonaldMokens
RonaldMokens25 feb. 2018 - 15:23

"Ik begin inmiddels serieus te overwegen om tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen op DENK of NIDA te stemmen. Niet omdat ik het in alles met deze partijen eens ben (met weke partij wel), maar wel als daad van verzet tegen de wijze waarop deze partijen continu door de witte intelligentsia totaal ten onrechte worden afgeschilderd als een ‘allochtone’ PVV." Ik begrijp dit sentiment volledig. Ik weet dat heel veel jonge allochtonen zich volstrekt niet herkennen in de Nederlandse politiek en zich al jarenlang beschimpt voelen. Als ik spreek met famillie en kennisen hoor ik de irritatie en frustratie. De politieke klasse (en media) zijn meegegaan in het frame van rechts dat allochtonen een probleem zijn. Op dat punt van kritiek sta ik met jou. Uit mijn persoonlijke omgeving ken ik verhalen van jongeren die lekker mee draaien maar zeggen DENK te gaan stemmen puur als middelvinger naar het politieke establisment dat hen heeft laten stikken (inclusief links). Logisch, want er is geen enkele partij die hun problemen en emoties addreseert. In tegenstelling tot de (ingebeelde) angsten van de 'gevestigde' meerderheid. Eens. Ik denk echter niet dat DENK het juiste vehikel is om de gevestigde partijen mee te corrigeren op hun houding jegens Nederlanders met aan andere afkomst. Je kan simpelweg niet ontkennen dat de harde kern van DENK te vinden in Turks conservatieve kringen die Erdogan-gezind zijn en dat die achterban niet per definitie het humanisme belijden, om maar even een dwarstraat te nemen. Want je kunt wel wijzen op het feit dat DENK in Nederland pleegt de rechtstaat na te streven maar dat gewapper met de Turkse vlag, hoe moet een volbloed kaasminnende Nederlander dat beschouwen? Acht jij dat niet problematisch, al is het maar om tactische redenen?

JohnVKR
JohnVKR25 feb. 2018 - 17:02

@ RonaldMokens. Ik ken mensen die tijdens Koningsdag in het oranje lopen en op een andere dag met een Turkse vlag zwaaien. Ik ken een oudere man die in de woonkamer een foto van toenmalig koning Beatrix heeft staan, maar elders talloze Iraanse symbolen heeft hangen. Ja, er is een harde kern van DENK-aanhangers die zeer Erdogan-gezind is. Of je ze daarmee meteen conservatief kan noemen, weet ik niet. Sommigen wel, anderen niet. Veel Erdogan-aanhangers in Nederland zijn gewoon hele aardige mensen (net zoals er overigens ook aardige mensen zijn onder PVV-aanhangers). De populariteit van Erdogan in Nederland heeft waarschijnlijk meerdere oorzaken. Onder Erdogan is de Turkse economie jarenlang flink gegroeid (waar de laatste tijd overigens wel een eind aan lijkt te zijn gekomen). Men heeft gezien hoe snel Turkije zich in het tijdperk Erdogan economisch heeft ontwikkeld. Daarop zijn veel Turkse Nederlanders trots. Ook zie je dat een substantieel deel van de Turkse Nederlanders vatbaar is voor de populistische retoriek van Erdogan, helemaal zolang ze in Nederland niet voor vol worden aangezien. Dan gaat de Turkse trots een rol spelen, die wordt op dit moment één-op-één gekoppeld aan Erdogan, en Erdogan maakt daar slim gebruik (misbruik) van. Als er ooit een andere Turkse regering is, wordt die trots misschien wel aan dei regering gekoppeld. Wat deze Turkse Nederlanders niet zien, is dat Erdogan in Turkije zelf lang niet meer zo populair is. Een meerderheid van de Turkse Turken heeft tegen de grondwetswijziging gestemd. Dat er toch een wel heel erg nipte meerderheid kwam, lag aan de buitenlandse stemmen (in onder meer Nederland), aan (waarschijnlijk) stembiljetfraude in Turkije zelf (sommige ongeldige pro-Erdogan stembiljetten werden toch goedgekeurd terwijl waarschijnlijk geen kiezer deze stembiljetten heeft gebruikt), terwijl de Kiesraad ook nog eens is samengesteld uit pro-AK-partij-mensen. Dus ook de Turkse Kiesraad, die de uitslag vaststelde, is niet neutraal. Terug naar Nederland. In een land, en in een Europa, dat met de dag multicultureler wordt, is het niet meer te voorkomen dat burgers meer dan één nationaliteit koesteren. Dat zal ook niet meer gaan verdwijnen. Dus nee, het zwaaien met Turkse vlaggen als zodanig vind ik niet problematisch. Na afloop van sportwedstrijden heb ik in Rotterdam zo ongeveer alle vlaggen van de wereld wel een keer voorbij zien komen. Het wordt pas problematisch als er, met of zonder vlag in de hand, strafbare feiten worden gepleegd. Zoals die jongens die aan het eind van de avond, na afloop van het incident bij het Turkse consulaat in Rotterdam, met stenen en andere dingen naar de politie gingen gooien. Maar zolang er geen strafbare feiten worden gepleegd, zie ik het dragen van buitenlandse vlaggen helemaal niet als een probleem.

Edwin8
Edwin825 feb. 2018 - 18:15

Han van der Horst heeft het hier over DENK, niet over NIDA. NIDA beweegt zich wel graag tussen de conservatief gelovigen en tussen de Moslimbroederschap e.d. en op basis daarvan stel ik dat de partij eerder bij religieus rechts hoort ipv. links. Maar goed, hebben we het verder niet over. DENK. Han van der Horst stelt volgens mij duidelijk dat DENK dezelfde methoden toepast als de PVV en FvD, hetzij wel met andere geschiedkundige feiten, maar verder zijn de gedragingen vrijwel hetzelfde. Dat DENK via de Turkse TV (en dat is echt geen vrije pers meer in Turkije) Nederlandse politici met een Turkse achtergrond intimideert en stelt dat turken in NL hun loyaliteit moeten laten zien bij de verkiezingen is ronduit kwalijk. Maar volgens JohnVKR is dit pure jaloezie van witte Nederlanders. Niet doorhebbende dat DENK dezelfde identiteitspolitiek bedrijft als de PVV. Want stem op DENK als je een loyale turk bent. Iedereen die niet op DENK stemt is een verrader, hetzelfde gedrag wat we regelmatig terug zien komen bij de PVV (aanhang). Ga lekker op DENK stemmen als daad van verzet, maar besef wel dat je stemt op een partij die met veel meel in de mond praat om linkse naïeve dwazen aan zich te binden maar zich conservatief rechts gedraagt.

JohnVKR
JohnVKR25 feb. 2018 - 19:52

@Edwin. Ah, daar hebben we het "de wolf in schaapskleren"-argument weer. Waar kennen we dat argument toch van? Oh ja, natuurlijk, dat zeiden ze in nazi-Duitsland over joden! (En nee, ik beschuldig niemand van nazisme of van de intentie nazi-achtige misdaden te willen plegen. Ik zeg slechts dat over joden in de jaren dertig ook als zijnde 'wolven in schaapskleren' werd gesproken.)

Edwin8
Edwin827 feb. 2018 - 0:43

Het is geen wolf in schaapskleren argument. Je bent in staat om informatie tot je te nemen in dit land. Ook de informatie dat DENK op de Turkse TV verschijnt om op te roepen dat Turken in Nederland een keuze wordt gesteld om te laten zien aan wie ze loyaal zijn. Ook de informatie dat een Turkse newsoutlet even later 5 Nederlandse volksvertegenwoordigers uitmaakt voor bastaards, landverraders en andere kwalijke scheldwoorden schijnt niet tot je door te dringen. Dat jij die informatie niet tot je wenst te nemen komt geheel op je eigen conto. En ja daar spreek ik je op aan. Kan je een pruillipje gaan trekken maar dat werkt niet. Overigens, top dat je begint over Nazi Duitsland. Ken je die foto`s nog herinneren dat Hitler zich maar al te graag op de foto liet zetten met kinderen? Hitler de family man. Juist, kijk even wat Erdogan doet. https://www.trouw.nl/home/erdogan-en-het-huilende-martelaarmeisje~a7e4f71c/ Echt, je bent ziende blind. Maar stem vooral op DENK.

Edwin8
Edwin827 feb. 2018 - 1:03

Oohja John. De reden dat die Turkse economie zo hard is gegroeid is te danken aan Europese subsidie`s. Niet dankzij het beleid van Erdogan hoor. Want als het aan Erdogan ligt dan zou de Turkse economie bestaan uit geitenmelkhouders, shoarmaverkopers en wapenhandelaren. Er is door de EU in aanloop naar het lidmaatschap voor de EU immens geïnvesteerd in de Turkse economie en rechtsstaat. (kleine 2,5 miljard per jaar) Erdogan kan nog niet eens een hoge snelheidstrein tussen Ankara en Istanboel laten rijden zonder Europese subsidies. Maar ja, negeer dat lekker en zet het op conto van Erdogan. Turkije richt zijn economie in op een Military complex zoals de VS dat heeft. Oftewel de wapenindustrie wordt het belangrijkste export product van Turkije. Maar ja, het is bij jou aan dovemansoren gericht. Ooh nee toch niet. Je probeert kritisch uit de hoek te komen en je verhaal is goed en het snijdt hout. Echter meen je toch als een daad van verzet dat het verstandig is om op DENK te gaan stemmen. Oftewel, meer legitimiteit aan Turks nationalisme als middelvinger richting de huidige politiek. Het is mind blowing voor mij maar goed, het zal allemaal wel.

marq
marq25 feb. 2018 - 11:10

"DENK hoort thuis bij de extreem rechtse kant van de Nederlandse politiek." - Dat werpt dan meteen de vraag op waarom ze zich zo thuisvoelden binnen de PvdA, en waarom niemand van de socialisten hun agenda doorhad. Dan ga ik er al vanuit dat er verschillen in de agenda's waren, dat hoeft nog niet eens zo te zijn.

2 Reacties
Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach25 feb. 2018 - 15:00

Ik weet niet of ze zich bij de PvdA thuis voelden. Maakt ook niet uit, ze konden er terecht en vielen binnen een PvdA die haar ideologische vleugels had afgeschud niet uit de toon. Niet vreemd want Denk is al met hetzelfde vaag-sociale sausje overgoten als de PvdA. Extreemrechts zijn ze niet maar hun nationale gevoelens jegens Turkije verhinderen hen wel stelling te nemen tegen Erdogans misdaden, en dat is al erg genoeg. Je laatste opmerking klinkt nogal complotterig.

marq
marq25 feb. 2018 - 20:17

"Je laatste opmerking klinkt nogal complotterig." - Dat hangt van het luisterend oor af waarschijnlijk. Ik gaf daar op eigen initiatief, misschien naief, de PvdA nog het voordeel van de twijfel. Dat Denk jarenlang binnen de PvdA actief was in welke vorm dan ook lijkt me objectief bewezen. Dat ze zich daar thuisvoelden tot na de eerste vlucht buiten het warme nest ook. In ieder geval, als iemand Denk qua gedachtengoed hoognodig met een andere partij in verband wil brengen lijkt me GL, PVV of de CU niet de meest voordehandliggende keuze. Dat het bijzonder modieus is om met kwast en sjabloon liefst 's nachts rond te lopen om 'fascist' op voordeuren van politieke tegenstanders te smeren is iedereen nu wel bekend. Het lijkt erg contraproductief te werken, maar sommige mensen leren niet van het verleden, hoewel ze soms zelfs claimen er experts in te zijn. Is dat wat voor een complottheorie?

Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 11:08

Velen hieronder beschuldigen de Denk-fractie ervan dat zij de Kamerleden die voor het genocide-standpunt hebben gestemd verraden hebben aan de Turkse overheid, waardoor het artikel in de Turkse krant kwam. Laat ik even tussendoor stellen dat Han niet hiertoe behoort. ZIjn beschuldigingen aan Denk zijn terecht. Maar wat sommigen ervan maken, het wensdenken knalt ervan af. Nu, laten we dat eens op een rijtje zetten, want dit soort beschuldigen kunnen uit domheid gebeuren of uit slechtheid. De Turkse overheid heeft Denk niet nodig om te weten wie er voor dit standpunt heeft gestemd. Het is gewoon openbare informatie. Het krantenartikel kan zijn ingeseind door de Turkse overheid, maar een krant kan dit ook hebben gedaan zonder steun of vraag van de overheid. Die Turkse krant had Denk niet nodig om te weten wie er voor dit standpunt heeft gestemd. Het is gewoon openbare informatie. Kortom, alle beschuldigingen aan Denk staan op drijfzand. Maar kennelijk is dat voor de sommigen niet erg om ze dan toch maar te doen. Naar mijn mening zijn deze mensen net zo slecht als ze Denk toeschrijven. Zonder enig bewijs brengen ze de Denk fractieleden in gevaar.

3 Reacties
Edwin8
Edwin825 feb. 2018 - 11:37

- Denk verschijnt met campagne filmpjes op dezelfde Turkse TV. - Denk roept op dezelfde TV dat politici met Turks-Nederlandse roots moeten kiezen aan wie ze loyaal zijn. - Turkse zender valt Nederlandse volksvertegenwoordigers aan. Oftewel, DENK in bescherming nemen en als een zielig weerloos slachtoffer presenteren werkt niet meer. Ze zijn zelf aan het stoken.

Buzzer
Buzzer25 feb. 2018 - 13:04

Zonder enig bewijs brengen ze de Denk fractieleden in gevaar. Overdrijven is een kunst die u niet meer hoeft te leren

Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 14:19

Het staat ieder Tweede Kamerlid vrij om kritiek te hebben op een ander Tweede Kamerlid, en het is volkomen normaal dat ze elkaar daarop aanspreken, in en buiten het parlement. Het staat Denk vrij om te vinden dat Turkse Nederlanders loyaal moeten zijn aan Turkije, en het staat Turkse kamerleden vrij om voor het genocide standpunt te stemmen. Turkije is een land in grote verdeeldheid, op rand van burgeroorlog, en betrokken in oorlog over de grens. Turkse soldaten en burgers sneuvelen. In een dergelijk klimaat zijn politieke moorden niet vreemd. Nu kan het best zijn dat er door Koerden een aanslag wordt gepleegd op Denk politici, of door Turkse nationalisten een aanslag wordt gepleegd op een van de politici die voor het genocide standpunt hebben gestemd. Het is zelfs waarschijnlijk dat er politieke moorden worden gepleegd. Dat gebeurt trouwens ook al langer dan vandaag. Echter zeggen (wat sommigen hier doen), dat Denk bewust Turkse Nederlanders die het niet met Denk eens zijn in gevaar brengt is net zo kwalijk als dat waarvan je Denk beschuldigt.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker25 feb. 2018 - 10:59

"Alles wordt gedaan om denk te demoniseren alleen grotendeels van de achterban zal deze haatcolum nooit lezen omdat zij alleen naar tv kijken met buitenlandse zenders" Je draait te zaken om. DENK demoniseert kamerleden omdat ze de Armeense Genocide erkennen die buiten Turkije onomstreden is. Eng nationalisme staat het blijkbaar in de weg om kritisch naar de eigen geschiedenis te kijken. Turkije is verworden dat een dictatuur, zonder persvrijheid, eng chauvinisme en een land waar politieke tegenstanders de gevangenis ingaan. Wees er maar trots op.

RonaldMokens
RonaldMokens25 feb. 2018 - 10:51

Ik begrijp dat we weer een aantal Baudet trollen rijker zijn op dit forum. Als er iemand is die geen identiteitspolitiek bedrijft is het Han van der Horst wel. Ik stoor mij aan het frame dat een aantal figuren hier op nogal gechageerde wijze proberen neer te zetten van 'linkse haat', maar dat zal wel die liefde voor debat zijn die FvD en PVV'ers zeggen te belichamen. De PVV, FvD en DENK bedrijven allen identiteitspolitiek. Daarbij hebben alle partijen een gespannen relatie met de liberale democratie en haar rechtsstaat. Han heeft nergens gesteld dat PVV en FvD genocides ontkennen, dat is een stroman. Wanneer je praat over rassen, moslims problematiseert en Nederlanders jouw vorm van nationalisme opdringt ben je bezig met identiteitspolitiek en dreig je jezelf te bevinden buiten de kaders van de rechtstaat. Overspannen nationalisme en een (passief)-aggressieve houding jegens 'buitenstaanders' is de karakteristiek die de FvD, PVV en DENK in zijn geheel delen. Wanneer je uitspreekt dat je hoopt dat Europa overwegend blank blijft is dat niet veel anders dan de wil om Turkije te vrijwaren van Koerden en andere ongewensten. Het is goed dat Han dat ook gewoon benoemt. De link had hij wellicht duidelijker moeten leggen.

Maghetweten
Maghetweten25 feb. 2018 - 10:35

Het zijn vijf NEDERLANDSE Kamerleden die vanuit hun functie helemaal NIETS met Turkije te maken hebben. Dat ze een dubbel paspoort hebben is logisch want daar kunnen ze niet eens vanaf. Zij moeten niets anders dan NEDERLANDSE zaak dienen net als de rest van de 145 andere Kamerleden.

Zapata
Zapata25 feb. 2018 - 10:05

Oef, je maakt wat los Han. Zowel de PVVers en FvDers (die niet kunnen lezen) en de DENK aanhangers zijn behoorlijk gepikeerd. Volgens mij heeft Turkije nog een beetje de grootheidswaan van het Ottomaanse rijk. En binnen die grootse historie past natuurlijk niet zo een zwarte bladzijde als de massamoorden op de Armeniers. Nee hoor, dat soort van misdaden plegen Turken niet...... plegen Russen niet...... plegen Amerikanen niet.... plegen Nederlanders niet...... enz. Landen moeten leren volwassen om te gaan met hun historie. Alleen met erkenning kunnen wonden helen.

geronimo3
geronimo325 feb. 2018 - 10:04

Juist op de 25e Februari kunnen we nu sommige Turken met hun verleden herinneren, erkennen en herdenken wat er met hun Armeense landgenoten is gebeurd, net als met onze Joodse landgenoten die door arbeiders werden gesteund in een staking,bij de genocide op de Joodse Nederlanders, het ontkennen heeft geen zin, elk volk en land heeft zwarte bladzijden, Turkije en Nederland hebben dat ook, wees moedig i.p.v. slap,onrechtvaardig en blijf niet tegenover elkaar staan.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach25 feb. 2018 - 9:49

"Wij gaan ook eerbiedig om met met onze standbeelden van Piet Hein en Jan Pieterszoon Coen al zetten we er misschien wel extra informatie bij om hun grootheid te relativeren." Over welke grootheid hebben we het dan? Chauvinisme is Van der Horst ook niet vreemd.

1 Reactie
Kik Vorst
Kik Vorst25 feb. 2018 - 12:12

Mag je niet enig trots koesteren op de daden van onze voorgangers die ons op het welvaartsniveau hebben gebracht waar je zelf ook van profiteert?

Zapata
Zapata25 feb. 2018 - 9:31

Of het ontkennen van een genocide links of rechts is weet ik niet. De communisten konden hun massamoorden ook uitstekend ontkennen. Wel is DENK natuurlijk tot het absurde af super chauvinistisch en Turks nationalistisch. Haar gedrag tegenover mede kamerleden grenst aan kwaadaardigheid.

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams25 feb. 2018 - 9:20

En toch blijft Rutte Erdogan omarmen. Met extreem rechts is het net als toen: we verachten het totdat ze aan de macht zijn. Dan tonen we ontzag en angst. Het is nu niet anders. Rutte valt opnieuw door de mand. De nieuwe Chamberlain: Laten we alsjeblieft vrienden blijven en de dictator niet boos maken..... Principieel zijn kan niet als je politiek bedrijft. Er zijn grotere belangen.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)25 feb. 2018 - 9:20

Waarom toch bij alles wat negatief is een lijn naar de PVV/FvD (en eventueel Trump) trekken?

1 Reactie
marq
marq25 feb. 2018 - 21:33

Omdat dat het huidige verdienmodel is, financieel en politiek. Dat de progressieve flank keer op keer beschadigd wordt door dit reactionaire gedram wordt in deze blinde deugdrift niet ingezien. Dat de maatschappij er geen donder mee opschiet is blijkbaar ook irrelevant. Het geheiligde verbale motto is 'samen', maar de acties zijn voortdurend in de sfeer van de smerige tackle. Het enige positieve is dat men dit nu steeds breder gaat inzien en daar het stemgedrag op aanpast.

[verwijderd]
[verwijderd]25 feb. 2018 - 8:59

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Robert Follon
Robert Follon25 feb. 2018 - 9:28

Waarom ruik je daar aan je eigen schoen? Wat is dat voor rare fetisj...?

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker25 feb. 2018 - 10:50

De overeenkomst tussen Baudet, DENK, Wilders is dat ze verdeeldheid zaaien met een nationalistische boodschap. Je moet blind zijn om dat niet te willen zien. Lezen kan je trouwens ook niet. Er staat nergens dat Wilders, Baudet cs de holocaust ontkennen, wel dat ze in een stuip schieten als er iets kritisch wordt gezegd over de Nederlandse geschiedenis. Wat dat betreft lijken ze ontzettend op DENK dat ook geen enkele kritiek op de Turkse geschiedenis tolereert. Eng nationalisme dus. Het is de core business van Wilders om te verkondigen dat autochtonen in Nederland niet welkom zijn en er niet bij horen. Minder, Minder, minder, weet je nog?

Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 11:24

"WAAR en WANNEER ontkenden Wilders & Baudet een genocide, Han?" Han schrijft niet dat Wilders of Baudet een genocide ontkenden. Tenminste, dat kon ik niet uit de tekst halen. Wel bewegen Baudet en Wilders zich op glad ijs wat slavernij betreft. De PVV vindt het niet nodig om over slavernij te onderwijzen op scholen. Ik heb het dan over Inbreng plenaire behandeling Hoofdlijnen Platform Onderwijs2032 Citaat: "Wij vrezen een fanatiek policor lesinhoud rond thema’s als slavernij, discriminatie, duurzaamheid en een versterking van het weg-met-ons-denken dat nu al zo mainstream is in ons onderwijs. Baudet is een meester in het ontmoeten van foute mensen. In de Verenigde Staten ontmoet hij prominente alt-right leden als Milo Yiannopoulos en James Ronald Kennedy, auteur van de omstreden slavernij-ontkennende bestseller The South Was Right.

Cave Canem
Cave Canem25 feb. 2018 - 12:06

De extreme fixatie op nationale belangen, het afzetten tegen minderheden en het afwijzen van de liberale democratie zijn essentiële kenmerken van het fascime. In dat opzicht verkeert Kuzu in het goede gezelschap van Baudet en Wilders. Dat ze elkaars bloed wel kunnen drinken is niets anders dan het gevolg van hun afwijkende natinale voorkeuren.

H.Witte
H.Witte25 feb. 2018 - 12:28

Premier Baudet het is uw goed recht kritisch te zijn naar links. Natuurlijk. Alleen rijm ik dat niet zo met uw kennelijk weinig kritische houding naar Baudet. Ik zou uw antwoorden op het volgende graag vernemen. -wat vond u van de opmerking van Baudet dat het terugtreden van Zijlstra maar in een achterafkamertje had moeten worden geregeld? -rijmt dit met democratisch en transparante beginselen van Baudet/FvD? -wat vindt u van de weinig democratische structuur van het FvD? -rijmt dit met de democratische en transparante beginselen van het FvD? -wat vindt u van de ontmoetingen tussen Baudet en als extreem rechts bekende figuren als Le Pen e.a.? -Wat vindt u van uw eigen kritische houding in het algemeen? Leve de discussie. Doet u mee?

punt2
punt225 feb. 2018 - 8:51

@Han, ik denk eerder aan een andere partij om Denk mee te vergelijken, een partij waarvan de leden “ uitblonken” in het verraden van hun medeburgers aan de overheerser. Nu is het maken vergelijkingen altijd erg moeilijk omdat er ook veel verschillen zijn te vinden, in dit geval zijn de overeenkomsten groter dan de vergelijking die wordt gemaakt met huidige partijen .

thomson
thomson25 feb. 2018 - 8:40

De schrijver helemaal gek geworden. De pvv heeft nog nooit de Holocaust ontkent en is de grootste Israël vriend van het parlement. In interviews over het veranderen van staatnamen gaat het ook niet over óf degene wiens naam op een bord staat fout was. Bel liever je linkse vrienden in Rotterdam op en spreek hun aan op de samenwerking met NIDA die de scheiding tussen moskee en staat wil afschaffen. Als je DENK rechts noemt, hoe noem je NIDA dan?

Gerald2
Gerald225 feb. 2018 - 8:40

Ontkenning massamoord Armeniërs dus strafbaar stellen? Net zoals het ontkennen van de holocaust?

robert vos
robert vos25 feb. 2018 - 8:37

Als je een massa mensen met een bepaald gedachtengoed binnenhaalt of binnenlaat heb je ook de zekerheid geschapen dat deze mensen op een gegeven moment volgens datzelfde gedachtengoed gaan stemmen. Daarmee heb je ook de zekerheid dat die partij groter zal worden en nooit afstand zal nemen van haar denkbeelden. "Gelukkig" kunnen we dan het veel misbruikte woord "extreem" weer uit de kast halen en partijen die niet de gewenste policoloruitstraling hebben op 1 hoop schuiven en er op afgeven. Dan is het goed om te bedenken wie ooknalnweer vooraan stonden als politieke partijen om deze immigratiegolf toe te staan.

1 Reactie
Edwin8
Edwin825 feb. 2018 - 11:34

Partijen die vooraan stonden... VVD en het CDA, in ieder geval geen linkse partijen. Ga eens geschiedenisboekjes lezen zou ik zeggen.

Inspector Gadget
Inspector Gadget25 feb. 2018 - 8:12

"Het bewijsmateriaal voor de massamoord op de Armeniërs is overweldigend" Kunt u ons ook aangeven waar wij dat bewijs kunnen vinden?

10 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 feb. 2018 - 9:02

Lees hier een recensie van enkele moderne boeken over de Armeense genocide https://www.bostonglobe.com/arts/2015/09/25/seven-books-armenian-genocide/vXumdvQTsNR061mOupX7xJ/story.html Hier korte achtergrond: http://www.armenian-genocide.org/Education.56/current_category.117/resourceguide_detail.html En hier https://www.google.nl/search?q=books+on+armenian+genocide&sa=X&ved=0ahUKEwi91e6W2MDZAhXEJVAKHWWyAMIQ1QIIhAEoAA&biw=1280&bih=655

Zapata
Zapata25 feb. 2018 - 9:26

Er is een heel groot archief in Duitsland waar getuigenverslagen en foto materiaal voor handen is. Duitsland steunde Turkije namelijk in WW1 en er waren nogal wat Duitsers in Turkije gedurende de Armeense genocide. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0968344516637161c?journalCode=wiha Maar ook in Amerika zijn nogal wat getuigenverslagen en fotomateriaal omdat Amerika in 1915 nog neutraal was en ook mensen in Turkije had.

H.Witte
H.Witte25 feb. 2018 - 12:20

Beste Gadget, de heer Van der Horst heeft met respect voor u antwoord gegeven op uw vraag. Ik zou dat niet gedaan hebben. Het is een vraag die riekt naar gebrek aan respect. Een serieus schrijver als Van der Horst komt niet zo maar met stellingen. Die wetenschap maakt uw reactie vervelend. Bovendien kunt u zichzelf ook wat nader doen informeren.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)25 feb. 2018 - 14:02

Beste Henk Ik ben het absoluut niet met Gadget eens, maar om een bron vragen is nooit slecht.

Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 14:22

Het valt me tegen dat de termen massamoord en genocide door elkaar worden gebruikt alsof ze hetzelfde betekenen.

Inspector Gadget
Inspector Gadget25 feb. 2018 - 14:35

Ik ben op zoek naar echte bewijsmateriaal. Mensen hebben ook boeken geschreven over de 2e wereldoorlog en in die boeken staan dat er 0 Joden zijn vermoord, dus ik wil graag iets tastbaars zonder invloed of mening van een schrijver. @Zapata Dank u voor de Informatie waar ik iets aan heb. Is dit een archief met historische documenten en kan iedereen deze inzien? Ik heb in mijn omgeving veel Turkse mensen met zeer overtuigende argumenten. Ook verwijzen zij mij naar geschreven boeken, maar ook Turkse historische documenten die de genocide tegenspreken. Vandaar dat ik harde bewijs wil zien voordat ik welke kant dan ook geloof. Ik raad het iedereen aan hetzelfde te doen. Een verhaal heeft altijd 2 kanten.

Zapata
Zapata25 feb. 2018 - 16:40

Ben even voor je aan het zoeken of er inzage is, hier alvast wat documentatie die online in te zien is. http://www.armenian-genocide.org/sampledocs.html

Zapata
Zapata25 feb. 2018 - 17:07

@Inspector Gadget De archieven zijn voor zover ik kan zien nog niet gedigitaliseerd en derhalve ook niet online te lezen. Je zou bij de Duitse overheid informatie moeten inwinnen of je inzage mag hebben. Ik kan me zo voorstellen dat gezien de leeftijd van de documenten ze niet iedereen zomaar er doorheen willen laten snuffelen. Het is jammer dat een heleboel van dit soort archieven nog niet gedigitaliseerd zijn. Heeft met prioriteiten en kosten baten te maken.

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 feb. 2018 - 18:28

Inspecteur, als je nu de door mij aanbevolen boeken ter hand neemt, dan zul je merken dat die vol staan met verwijzingen naar andere literatuur en ook naar bronnen. Zo kom je stap voor stap verder.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker25 feb. 2018 - 19:26

"Mensen hebben ook boeken geschreven over de 2e wereldoorlog en in die boeken staan dat er 0 Joden zijn vermoord, dus ik wil graag iets tastbaars zonder invloed of mening van een schrijver" De schrijvers van die boeken zijn rabiate neo-nazi's. Van der Horst verwijst naar geronomeerde onafhankelijke historici. Snap je het verschil niet? In hun boeken verwijzen die naar historische bronnen en bewijsmiddelen waar jij beweert naar op zoek te zijn. En denk jij dat je die bronnen beter kunt beoordelen dan historici fan naam en faam. Je maakt je zelf echt onbeschrijfelijk belachelijk. Ga die boeken nu gewoon eens lezen en vorm dan je mening. De Armeense genocide staat helemaal niet ter discussie. Turkije is het enige land ter wereld die het ontkent. Je Turkse vrienden zijn gewoon gehersenspoeld. "Vandaar dat ik harde bewijs wil zien voordat ik welke kant dan ook geloof" Waar ben je naar op zoek? Foto's van massamoorden met Turken die zeggen"wij hebben het gedaan"? "Een verhaal heeft altijd 2 kanten." Nee niet in het geval van een bewezen genocide. Of heeft de Holocaust volgens jou ook niet plaatsgevonden? Een verhaal heeft toch immers altijd 2 kanten?

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 feb. 2018 - 7:54

Helemaal mee eens, het is schandalig. Maar waar plaatsen we deze regering indien die het in het openbaar blijft hebben over de Armeense kwestie?

HenkFilius
HenkFilius25 feb. 2018 - 7:36

Wat een mooie en hoogwaardige analyse van de heer van der Horst. DENK gelijk trekken met de PVV en het FVD is geheel terecht. Tenslotte ontkennen deze partijen, zoals u weet, de holocaust, zijn zij antisemitisch en dringen anderen hun religie op. Hoe u het voor elkaar heeft gekregen om historicus te worden is mij een volstrekt raadsel In mijn ogen bet u een linkse dwaas, die hoe dan ook probeert om de snelst groeiende partijen van Nederland in een kwaad daglicht te stellen.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 feb. 2018 - 8:20

Waar zegt de auteur dat PVV en FvD de holocaust ontkennen? Welke overeenkomst ziet de auteur precies tussen PVV, FvD en DENK? Let op: bij het mondeling kun je straks ook zulke vragen krijgen.

Aurora01
Aurora0125 feb. 2018 - 7:25

Han, je bent een man naar mijn hart. Geweldige analyse.

1 Reactie
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas28 feb. 2018 - 14:54

Dat geloof ik best als u iets aanneemt zonder enige onderbouwing of onderzoek. Wat geweldig weer!

Buzzer
Buzzer25 feb. 2018 - 6:47

Het wordt tijd voor een kiesdrempel, de politiek is veel te veel versplinterd en dit soort partijtjes frustreren het bedrijven van fatsoenlijke politiek. Hopelijk word daar eens haast mee gemaakt.

Andreas J
Andreas J25 feb. 2018 - 6:04

Het extreem rechtse gedachtengoed is dan ook geen witte aangelegenheid, maar komt in alle gelederen van de mensheid voof.

Buzzer
Buzzer25 feb. 2018 - 2:51

Een ultra rechtse partij van Erdogan puppets.

Henriette3
Henriette325 feb. 2018 - 1:34

Deze vergelijking raakt kant noch wal. Nog nooit Wilders of Baudet de slavernij horen ontkennen. Ze vragen om zeehelden in de context van die tijd te plaatsen ( de tijd dat er geen sprake was van een debat en vrijheid en verworvenheden met zwaard werden bevochten). Niemand zal ontkennen dat er in die tijd ook barbaarse zaken gebeurde. Wat hier Kuzu doet is landelijke en lokale politici aan de schandpaal nagelen en ze als verraders en vijand weg te zetten onder hun eigen volk. Dit is niet alleen walgelijk, dit is zelfs erg gevaarlijk.

2 Reacties
Onruststoker
Onruststoker25 feb. 2018 - 11:29

"Dit is niet alleen walgelijk, dit is zelfs erg gevaarlijk." Juist Henriette, dat is wat jij met Kuzu doet, je nagelt hem aan de schandpaal en je beschuldigt hem dat hij andere mensen in gevaar brengt. Kuzu heeft de mensen niet als verrader aangemerkt. Althans, dan heb ik dat even gemist. Het gaat over een verschil van mening in de Tweede Kamer, ben jij er op tegen dat die besproken worden?

Henriette3
Henriette325 feb. 2018 - 16:08

@ Onruststoker Het is buitengewoon naïef om niet te zien dat Kuzu Turkse Nederlanders oproept om Nederlands-Turkse politici in de gaten te houden mbt hun stemgedrag wat evt. ten nadele is van Turkije ( herinner het knip- en plakwerk op YouTube van Denk na een hoofdelijke stemming aangaande een Turkse kwestie). Dat je dit niet ls gevaarlijk aanduidt is stuitend

quatsch
quatsch25 feb. 2018 - 1:09

Er zijn zat mensen die vraagtekens zetten bij de geschiedschrijving. Om die vervolgens als extreem rechts af te schilderen gaat me een stap te ver.

1 Reactie
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker25 feb. 2018 - 10:51

De overeenkomst tussen de PVV en DENK is nationalisme en chauvinisme. Onbegrijpelijk dat je dat niet ziet.

Thuiszitter
Thuiszitter25 feb. 2018 - 1:04

En zo is het maar net , het verlengstuk van Erdogan zint mij ook niet. Deed net de stemwijzer en kwam op DENK terecht , ben het geheel eens met Han en juist daarom zou ik nimmer op deze partij stemmen.

Brent Dysta
Brent Dysta25 feb. 2018 - 0:10

Denk heeft al eerder Nederlandse parlementariërs met naam en toenaam gepubliceerd omdat ze standpunten verkondigden die niet overeen kwamen met die van dictator Erdogan en zijn AK Partij. Denk beperkte zich daarbij tot parlementariërs die Turkse roots hebben. Autochtone Nederlandse parlementariërs die een van Erdogan c.s. afwijkende mening hebben werden weliswaar niet vernoemd, maar zij zijn ook belangrijk en noodzakelijk bij het stimuleren van het Pro-Turkse en Anti-Westerse sentiment. Ik ben het wel met Han eens dat we het hier hebben over een uiterst rechtse Turkse partij, die invloed probeert uit te oefenen via het Nederlandse democratische bestel. Dat mag, maar moet dan ook als zodanig worden benoemd. Dus democratisch en seculier Nederland: bepaal je positie. Mijns inziens is dit een partij die onze democratische uitgangspunten ondermijnd!!!

1 Reactie
Brent Dysta
Brent Dysta25 feb. 2018 - 0:30

Partijen als Denk doen eigenlijk wat in de Arabische wereld gemeengoed is. Afkeuren en neerhalen van alles wat westers is. Vrije meningsuiting, democratie, de seculiere staat, gelijkheid van mannen vrouwen, homo-emancipatie, vrijheid om niet te geloven, blijheid, genieten, verbeelding, kunst, satire, nudisme, vrije seksuele moraal, houden van honden en katten etc. De op het oosten gerichte satellietschotels in Nederland halen de boodschappen van onverdraagzaamheid en onderdrukking voortdurend binnen. Geen wonder dat allochtonen zich hier niet thuis voelen. En Denk richt zich met name op die ontevredenen...met hun schotels.. Dus verbinden ho maar. Daar hebben ze helemaal geen baat bij!

Bouwman2
Bouwman224 feb. 2018 - 23:56

De holodomor was de genocide op miljoenen sowjetburgers die stierven aan uithongering. Het landbouwprogramma van Stalin moest koste wat kost doorgaan. Deze genocide is hier nauwelijks bekend, maar staat wel opgetekend. De herdenking vindt elk jaar in de Ukraïne en de Baltische landen plaats. De meeste slachtoffers waren dan ook bewoners van deze streken. Nederland is dan vertegenwoordigd door de ambassadeur. Maar niemand uit de Kamer heeft het over officiële erkenning. De media, Ruslandkenners en historici zwijgen deze vergeten genocide dood en dat is treurig.

TurkseTurk
TurkseTurk24 feb. 2018 - 23:41

Armeniërs hebben 2 miljoen Koerden uitgemoord. Gezuiverd en nog eens paar honderd duizend Turken. Waarom? Omdat ze leefruimte nodig hadden om een groot Armenië op te richten. Vraag waarom verzwijgd het westen dit? Zou het zijn omdat het westen Armeniërs vergiftigd hebben om een groot Armenië op te richten en het volk waar ze al 1000 jaar mee leefden uit te moorden? Zou het zijn omdat het westen de middelen geld en wapens gaf om genocide te plegen?

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 feb. 2018 - 8:22

Dit zijn allemaal godvergeten leugens.

poeslief
poeslief25 feb. 2018 - 9:48

U presenteert zich als 'Turkse Turk'. Hoezo mengt u zich vanuit het verre Anatolisch schiereiland in een discussie op een site in NL?

Muxjes
Muxjes24 feb. 2018 - 23:39

Massamoord is niet hetzelfde als genocide. Genocide is gekoopeld aan intentie om een volk uit te roeien.

ona2
ona224 feb. 2018 - 23:12

"Het bewijsmateriaal voor de massamoord op de Armeniërs is overweldigend." Waar veel Turken aanstoot aan nemen is de term 'genocide'. Dat er misdaden zijn gepleegd op grote schaal (ook door Armeniërs richting Turken) ontkent volgens mij niemand. Bernard Lewis heeft dit erover te zeggen (specifiek te vergelijking met de Holocaust): https://www.youtube.com/watch?v=qG70UWESfu4

1 Reactie
Nick the Stripper
Nick the Stripper25 feb. 2018 - 22:37

ona 25 februari 2018 at 00:12 [Waar veel Turken aanstoot aan nemen is de term ‘genocide’.] De waarheid is soms pijnlijk.

marcos1
marcos124 feb. 2018 - 22:56

DENK is kwaadaardig.

BartP2
BartP224 feb. 2018 - 22:45

En bovendien geen multiculturele, maar een Túrkse uiterst rechtse partij. Ik kan mij althans niet indenken dat Armeniërs zich vertegenwoordigd voelen door deze lui.

4 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk24 feb. 2018 - 23:51

Nee hoor. Ik heb welles gekeken waar ze voor staan. Ze willen een partij zijn die iedereen ontarmt. Joop NL is een site die durft uit zijn comfort zone te treden door andere meningen toe te laten en dat is voor Nederland bijzonder. .. ook slim eigenlijk. .. Maar zelfs hier is de eenheidsworst zo eenzijdig dat men vaak erg ver staat van de waarheid. Nederland kan beter leren accepteren dat er meerdere zienswijzen en perspectieven zijn en zich uiten in de vorm van partij denk.

Karingin
Karingin25 feb. 2018 - 11:42

Nou Turkse Turk ze hebben een partij kunnen oprichten en zitten in de Tweede Kamer. Hoeveel meer acceptatie wil je hebben? In Turkije zou een partij met een dergelijke afwijkende mening waarschijnlijk als terroristische organisatie worden aangemerkt en de leden opgepakt.

TurkseTurk
TurkseTurk25 feb. 2018 - 14:21

Karinkin, Het facisme en racisme die je hier hebt is Vergleken met Turkije 1000x erger. Turkije is echt veel toleranter tegen alles wat anders is. Dat mensen de boomstam niet in hun eigen kont zien en klagen over een mini hooi in Turkije is verbazingwekkend. Onthou zit even.... Turkije is nummer 1 in de wereld betreft de snelheid waarmee vreemdelingen geassmillieerd worden. Turken kunnen als snelst vreemdelingen integreren en assimileren. Rara ra wat doet de Turkse Overheid om dit te realiseren. ... antwoord helemaal niets... Ze stellen geen enkele voorwaarden of verplichtingen. Maar het bijzondere is dat vreemdelingen meteen volledig geaccepteerd worden en van harte behandeld. ..als een vreemdeling misdaad pleegt wordt die persoon als persoon gestraft niet als geheel getraft of gestrompeld zoals in het westen of rest van de wereld. Gevolg mensen voelen zich geaccepteerd en beginnen zich een te voelen met het Turkse volk.

Jan Willem de Boer3
Jan Willem de Boer325 feb. 2018 - 18:00

-Turkije is echt veel toleranter tegen alles wat anders is- aldus Turkse Turk. Helaas geldt dat niet voor rechters, advocaten, journalisten, militairen, politiemensen, politici, schrijvers, cabaretiers en cartoonisten. Voor de rest een geweldig land. Remigratie misschien een optie?

Edwin8
Edwin824 feb. 2018 - 22:20

Kort maar krachtig.

1 Reactie
Ilham Aday
Ilham Aday25 feb. 2018 - 20:50

Even on topic: waar haal jij de lef vandaan dat je zeg “Het bewijsmateriaal voor de massamoord op de Armeniërs is overweldigend. Wie daar kanttekeningen bij plaatst is geen haar beter dan de Holocaustontkenners” Anno 2018 weigert Armenië nog steeds inzicht op archieven hierover. Als ze dit al ooit zullen toestaan, het zal nooit meer de hele waarheid naar boven brengen. Helaas is dit een minpunt van mensheid dat enkel in eigen waarheid wil geloven. Wat er over Denk is gezegd, tjah ben ook geen fan van ze. Maar; dat er geen enkele kamerlid is die zijn of haar punt mbt dit onderwerp openbaarlijk te delen zegt ook een hoop over onze democratie.