Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte leest iedere dag sms'jes voor aan medewerker die inhoud opschrijft voor het archief

Kamer voert spoeddebat over merkwaardige werkwijze
Joop

DENK is meer dan peilingen en zetels in de Kamer

  •  
19-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
blog-denk-als-nieuwe-partij-676x451
DENK speelt in op de polarisatie die Nederland kenmerkt, vult een gat in het Nederlandse politieke electoraat en begrijpt de nieuwe media heel goed.
Dat Sylvana Simons zich bij DENK aansluit zou geen verassing moeten zijn. Dat komt omdat DENK zich al enig tijd manifesteert als de emancipatiepartij als het gaat om burgerschap, een geluid dat zowel Simons en Farid Azarkan (die zich ook bij de partij aansloot) voorstaan en kunnen omarmen. Kennelijk zijn gevestigde partij er niet in geslaagd om het burgerschapsvraagstuk in de politiek bespreekbaar te maken en is DENK voor zowel Azarkan als Simons de ultieme partij.
We weten nog niet hoe succesvol deze politieke beweging gaat worden in politiek Den Haag, maar dit is mijn voorlopige conclusie: het establishment moet beseffen dat er met DENK een serieuze avant-gardistische politieke partij in Nederland is ontstaan. Ik heb verschillende lieden van het politieke midden gesproken (van CDA tot D66) – en de meesten lijken DENK nog steeds niet serieus te nemen. Dat is in principe dom, maar ook zonde.
Want wie minstens vijf minuten van zijn leven besteedt in het bestuderen van DENK komt tot deze ontdekking: DENK speelt in op de polarisatie die Nederland kenmerkt, vult een gat in het Nederlandse politieke electoraat en begrijpt heel goed hoe de nieuwe media (sociale media) kunnen worden ingezeten om met het electoraat communiceren.
Persoonlijk vraag ik mij regelmatig af of DENK opportunistisch bezig is (vooral door racisme hoog op de agenda te zetten maar racisme jegens de witte man niet bespreekbaar te maken en te zwijgen over racisme in de Turkse gemeenschap jegens de zwarte medemens, bijvoorbeeld). However , dat is een hypocriete constatering van mij. Want, welke politieke partij is niet opportunistisch bezig? De SP, GroenLinks, D66 en al die andere partijen zijn net zo opportunistisch, want opportunisme is de kern van parlementaire democratie. Je positioneert je op issues waarmee je denkt dat je kunt scoren.
De discussie over wat democratie precies inhoudt is complex, maar de conventionele interpretatie ziet parlementaire democratie als een manier om belangen te vertegenwoordigen. Daaruit kunnen wij stellen dat DENK, net als de PVV, een partij is die heel alert reageert op bepaalde belangen in de samenleving en een gat vult in het electoraat. Daarmee wil ik expliciteren dat DENK zich inzet voor issues gerelateerd aan de acceptatie van gemarginaliseerde groepen in de conceptie van de Nederlandse burgerschap.
Laten we afwachten hoe het afloopt, want DENK is meer dan peilingen en zetels in de Kamer. ‘DENK is meer dan een politieke partij’ stelde Sylvana Simons ook in de video waarin zij haar aansluiting bij kenbaar maakte. DENK is naar eigen zeggen bezig met een missie, je kunt het leuk vinden of niet, maar het draait om zichtbaarheid, belangen accentueren, het volk mobiliseren, zaken op de agenda te zetten, het debat aanwakkeren en veel andere aspecten. Dat doet DENK bijvoorbeeld door Powned van repliek te voorzien – toen Powned de bewoners van de Amsterdamse Bijlmer in een rapportage als dieren presenteerde kwam DENK in actie door de bewoners van deze Amsterdamse wijk aan het woord te laten in een videoverslag.
Die actie zou je ook opportunistisch kunnen noemen, maar wat we daaruit kunnen concluderen is dat DENK methodes gebruikt die gevestigde politieke partijen nog niet gebruiken. De partij zoekt ook ingang buiten de gevestigde mainstream-kanalen – door met YouTube-sterren van bi-culturele achtergrond in gesprek te gaan bijvoorbeeld.
Dit zijn sowieso de drie voordelen van DENK voor het politieke landschap in Nederland:
1. Het problematiseren van zaken die onbespreekbaar waren op het Binnenhof en nieuwe issues op de politieke agenda zetten (islamofobie, discriminatie op de arbeidsmarkt, racisme etc.)
2. Nieuwe doelgroep bewust en actief gemaakt voor de politiek Terwijl het aantal leden van politieke partijen daalt – behalve bij D66 en Partij voor de Dieren – hebben meer dan 2000 mensen zich nu aangesloten bij de nieuwkomer, daardoor is er dankzij DENK per saldo een toename van nieuwe Nederlanders die zich aansluiten bij een politieke partij.
3. Een nieuwe doelgroep naar de stembus brengen. Dankzij DENK zullen veel teleurgestelde kiezers naar de stembus gaan, een PVV-effect.
We wachten af hoe het verder gaat lopen met DENK. Mijn vermoeden is dat andere partijen hen zullen kopiëren. They better start now. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (68)

robvaniren
robvaniren22 mei 2016 - 12:06

Dat maakt nog niet iedereen tot een opportunist. Zeker, Wilders is een raszuivere"" (citaat van mezelf). _"Is het opportuun om voor je zelf te regelen dat je nooit meer onbeveiligd over straat kunt? Je vindt Wilders een masochist?"(moeder Pietje). Het is beslist niet masochistisch om overal bekend te zijn(tot in Birma toe), elke dag in elk nieuwsblad, in de 2e kamer te zitten, en te weten dat je op deze manier daar tot je pensioen kunt blijven, mits je maar geen verantwoordelijkheid neemt, want dan stort de partij als een kaartenhuis ineen.Dat weet hij, en hij wil niet anders.Hij heeft het talent, en weet als geen ander,, hoe elke dag dingen te zeggen die hem voor andere partijen onacceptabel te maken, en hij gebruikt dat.Voor de meeste stemmers is hij een uitlaatklep, om de gevestigde orde dwars te zitten en schrik aan te jagen. Het is puur spel, theater. daar is hij meester in.

Aldus Mei
Aldus Mei20 mei 2016 - 22:41

Denk niet langer en Stem Denk het is hip en tegendraads! Staat goed op uw twitter en facebook tijdlijn!

richarrd
richarrd20 mei 2016 - 11:58

Ik denk dat DENK een positieve ontwikkeling zou kunnen zijn. We hebben een overvloed PVV, en VVD in Nederland, en er zijn ook nog andere mensen die ook nog mee doen en ook iets te zeggen mogen hebben.

2 Reacties
Okke2
Okke220 mei 2016 - 13:47

Er zijn ook een heleboel mensen die niks zeggen, daar moet ook eens naar geluisterd worden!

richarrd
richarrd20 mei 2016 - 19:27

Henk Naar mensen die niks zeggen kun je niet luisteren. De meeste mensen in Nederland worden vertegenwoordigt door de PVV, en daarna de VVD, die zijn dus geen politieke partij nodig want die hebben er al één die hen vertegenwoordigd.

bob b.
bob b.20 mei 2016 - 11:06

Prima artikel met de nodige kritische kanttekening. Hoe je ook over DENK denkt, het is een waardevolle toevoeging in het nogal eentonig grijze politieke landschap waarin alleen de PVV nog af en toe een potje breekt. Leve de democratie.

Geert5
Geert520 mei 2016 - 10:30

Prachtig hoe de auteur DENK als een partij met emancipatoire doelstellingen neerzet. Niets is minder waar: het ontkennen van de Armeense genocide, het steunen van een dictator, intimidatie van andersdenken. Een dame van tv die hard schreeuwt en een NederMocro die elk gesprek begint met 'jij bent racist'... Eens kijken wie er nog meer komen. DENK is niets meer of minder dan een PVV op...links? Uzu is een Wilders niets meer en niets minder. En, Uzu (zijn collega horen we nooit) heeft nog nooit iets interessants gezegd. Hopelijk groeit het clubje zo snel als de LPF en gaat ze aan improfessioneel en sneu diva gedrag ten onder. Dat zal weer heerlijke tv, radio opleveren en spannende analyses.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович20 mei 2016 - 8:58

DENK probeert zijn etnische draagvlak onder de Nederlandse samenleving te verbreden. De 5 lijst trekkers zullen uit verschillende ethnische groepen afkomstig zijn. Ik ben erg benieuwd welke mensen hun ziel willen verkopen en mond-dood gemaakt willen worden over oa de vrijheid van menings uiting en bv Armeense genocide. Dit zal het 'wij' en 'zij' denken alleen maar versterken. Het is erg zorgelijk dat er partijen komen op basis van etnische afkomst ipv poltieke stroming

2 Reacties
bob b.
bob b.20 mei 2016 - 11:57

'Het is erg zorgelijk dat er partijen komen op basis van etnische afkomst ipv poltieke stroming' Wat een drogreden. Waarom zeg je niet gewoon dat niet wilt dat gekleurden op mogen komen voor hun rechten. Wat een rationalisatie. Erg doorzichtig en enorm paternalistisch.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович23 mei 2016 - 12:38

@Rob de la Bob De rede dat ik het veel breder trek is omdat: Een blanke party ook onwenselijk is

ToBeOrBecome
ToBeOrBecome20 mei 2016 - 8:14

"Dat Sylvana Simons zich bij DENK aansluit zou geen verassing moeten zijn." Het zal haar echter wel verder afbranden..... DENK ik.

Freeman2
Freeman220 mei 2016 - 6:25

["Ik heb verschillende lieden van het politieke midden gesproken (van CDA tot D66) – en de meesten lijken DENK nog steeds niet serieus te nemen. Dat is in principe dom, maar ook zonde. "] het gaat niet om dom - er is hier sprake van de traditionele arrogantie van het establishment. DENK verbreekt het status qua van het establishment en dit is al een hele prestatie in Nederland. De gevestigde orde probeert nog altijd meningen die niet bevallen te doen verzwijgen: ons-kent-ons, weet je.

Juppé🎗
Juppé🎗20 mei 2016 - 6:09

De vergelijking met de PVV daar kan ik nog wel wat in zien. Maar om in DOM een avant-gardistische partij te zien daarvoor moet je de wereld toch wel tegelijkertijd op zijn kop zetten en binnenstebuiten keren. Als je stellingnames van deze heren onder elkaar zet dan is het predicaat feodaal fascistoide gewoon van toepassing. Maar omdat de heren allochtoon zijn kunnen ze dat niet zijn er wordt het verfrissend. Nee van mij hoeven er niet minder turken in Nederland maar deze heren zouden we toch beter uit kunnen ruilen met slachtoffers van het regime daar of dat nu koerden kemalisten homo's christenen of laten we die eens eerst gaan noemen apatheisten zijn.

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje20 mei 2016 - 20:22

Ik denk dat die 2 Turken nooit links zijn geweest, maar wel clientelistisch. Immers, ook zij hebben al decennia kunnen zien dat de PVDA haar sociale gedrag verloor. Aks het hen echt om sociale politiek ging hadden ze wel voor de SP gekozen. Clientelistisch is gewoon opportunistisch. En dat laatste lijkt mij HET kenmerk van een DENKlid

Sardar2
Sardar219 mei 2016 - 23:00

[DENK een serieuze avant-gardistische politieke partij] Kom op. Ik heb nog niks gezien die hierop zou aankomen. Ook “emancipatie” is niet geen “avant-gardistische” maar een oeroude liberale issue. De etniciteit, cultuur of religie en zelfs antiracisme zijn ouderwetse liberale onderwerpen en zeker geen “avantgardistische politiek”. De “burgerschapsvraagstuk” op politieke agenda zetten heeft alleen zin als een brede middenklasse erachter bungelt. Migranten hebben het minste mogelijke middenklasse in dit land, wat hen aan alles (etniciteit, eigen cultuur, religie, eigen tradities) kan binden behalve aan autochtone middenklasse of een nieuwe burgerschap. Het summiere assimilatie van migranten met niet-westerse wortels ligt in het ontbreken van deze eigen middenklasse. Ik wil niet negatief overkomen over DENK, maar het winnen in politieke arena in Nederland is alleen mogelijk als er voldoende verankerde burgeraanhang en dus voldoende maatschappelijke draagvlak is en bij DENK ontbreken deze. Dan rest er een politiek die moet kunnen de niet verankerde burgers aanspreken, o.a. een niet-westerse bevolking die geen kans heeft gekregen haar oorspronkelijke omstandigheden overstijgen. Het zal waarschijnlijk een populistische politiek worden met scherpe kritiek naast veel positivistische perspectief, maar bovenal een jonge actieve beweging.

slopsma
slopsma19 mei 2016 - 21:10

ik ving het prachtig! Links Nederland weet hier geen raad mee. De een is voor, de ander fel tegen. Hoe meer verdeeldheid hoe mooier ik het vind. En uiteindelijk is het gewoon een (kleine) afvaardiging van Erdogan hier in ons land. Tegen de grootste partij van Nederland kunnen ze natuurlijk nooit van hun leven op, dus ik lach me een kriek!

4 Reacties
rechtdoorzee
rechtdoorzee19 mei 2016 - 23:27

Denk dat uiteindelijk de PVV het meest gebaat is bij deze tegenpartij.Het continue gescheld op onze samenleving van lieden met een andere achtergrond, brengt veel onbegrip en versterkt de tweedeling. Door DENKen over het geheel,en je denkt over iets als het paard van Troje.

Sardar2
Sardar220 mei 2016 - 7:17

@ rechtdoorzee, 20 mei 2016 at 01:27 [Het continue gescheld op onze samenleving van lieden met een andere achtergrond, brengt veel onbegrip en versterkt de tweedeling.] Was het met een blonde partij minder “gescheld” en minder “tweedeling”? [het paard van Troje] Ook zonder DENK hebben mensen zoals jij het over een “paard van Troje”. Alleen nu kun je die paard zien overal galopperen, ook in de tweede kamer! Dat is het eigenlijke vrees van zielen zoals jij. Ik hoop dat DENK kan de “bezorgde” burgers onder migranten zover krijgen ook een “piemel” durven de establishment verkopen, of in ieder geval een “middelvinger”!

rechtdoorzee
rechtdoorzee20 mei 2016 - 9:11

@bidar 9:17 Geachte Bidar Ik schreef "en versterkt de tweedeling" hiermee erken ik de tweedeling die er o.a door de PVV is. DENK versterkt deze alleen maar, naar mijn mening Betreffende het paard van Troje Het is voor zielen zoals mij, inderdaad een grote angst, dat lieden zoals van DENK andere normen en waarde proberen op te leggen aan mensen zoals mij, dan de nu zijnde. Uw laatste reactie begrijp ik niet helemaal, behalve dat er wat vulgaire scheldwoorden aan te pas komen. Met vriendelijke groet , Rechtdoorzee

Sardar2
Sardar220 mei 2016 - 10:43

@ rechtdoorzee, 20 mei 2016 at 11:11 Hoe meer partijen zoals DENK of hoe sterkere DENK, hoe structureel de tweedeling zal zijn onder bevolking, naar migrant en autochtoon. Deze ontken ik ook niet. Het moet een antwoord zijn op het “doodverklaren van multiculturele samenleving”. En het zal ook worden, met of zonder DENK. Het is gebleken een erkenning (van minderheden) kan niet door onderling eens worden ontstaan maar door apart bestaan van ieder. (het paard van Troje) Een machtige meerderheid met een heel sterke systematiek heeft niet kunnen eigen waarden en normen opleggen op een minderheid (migranten). Hoe kan een minderheid met geen noemenswaardige macht zoiets opleggen? Daarom is je vrees niet meer dan een fobie en heeft niks met de werkelijkheid te maken. De laatste reactie heeft met kanaliseren van ongenoegen van minderheden te maken en voorkomen van wilde en naar buiten neigende radicalisering!

[verwijderd]
[verwijderd]19 mei 2016 - 21:09

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Doppert2
Doppert220 mei 2016 - 6:45

Ik zou niet weten hoe dit links gaat fragmenteren, want ik zie DENK absoluut niet als een partij op links. Hooguit als een bezemwagen die links én rechts wat ontevreden stemmers oppikt. Voor mij heeft DENK meer het politieke gehalte van een Boerenpartij van Koekoek met dezelfde amusementsfactor.

Sardar2
Sardar220 mei 2016 - 7:23

[Het fragmenteert links nog meer] Het helpt juist links “links” worden. Maar het “fragmenteert” wel de macht van neoliberalen van VVD door PvdA nog verder isoleren. En deze zijn het een na meeste positie aan DENK. Het eerste is het ontstaan van een partij voor migrantenpolitiek.

Juppé🎗
Juppé🎗20 mei 2016 - 10:14

Kunt U mij uitleggen wat er links aan DOM is? Dat mag van uit sociaal of progressief oogpunt. Ik vind het een schande dat het zolang binnen de PvdA heeft kun'en woekeren voordat ze er zelf zijn uitgestapt. Een beetje fractuevoorzitter had ze er uitgezet. En een beetje progressieve partij zou nu gaan onderzoeken hoe mensen met zulke denkbeelden op de lijst zijn gekomen

Sardar2
Sardar220 mei 2016 - 12:44

@ Juppé, 20 mei 2016 at 12:14 Er is niks links aan DENK.

Marcella Rijen
Marcella Rijen19 mei 2016 - 21:00

Toch blijf ik het sterkste punt van DENK vinden dat ze alleen zetels van links en misschien D66 afsnoept. De VVD en PVV zullen er in ieder geval zeker geen stem door kwijtraken, wel winnen.

1 Reactie
slopsma
slopsma19 mei 2016 - 21:10

Precies wat ik zeg! Bevalt me prima!

robvaniren
robvaniren19 mei 2016 - 18:24

"However, dat is een hypocriete constatering van mij. Want, welke politieke partij is niet opportunistisch bezig? " O, dus het is hypocriet om opportunisme( i.t.t. naar geweten je principes nastreven) bij de een te verwijten, omdat de anderen het ook doen. Dat heet nihilisme (een principiële vorm van cynisme).Dan kun je de kiezer ook maar als opportunistisch wegzetten, en vraag ik jou: wat drijft jou hier, heb jij wel een geweten? Er is inderdaad opportunisme in de politiek, zoals in iedere relatie, werk of huwelijk. Dat maakt nog niet iedereen tot een opportunist. Zeker, Wilders is een raszuivere. Maar die weet t van zichzelf. Gezien de snelheid waarin Denk door de mand valt geef ik de partij een jaar( tot de volgende verkiezingen dus).

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje20 mei 2016 - 20:28

Is het opportuun om voor je zelf te regelen dat je nooit meer onbeveiligd over straat kunt? Je vindt Wilders een masochist?

Pietersen2
Pietersen219 mei 2016 - 17:33

DENK is een allochtonen partij,gebaseerd op één onderliggend thema: een hekel aan de blanke witte man. Verzwijgend dat discriminatie tussen allochtonen onderling nog veel heftiger is. Het is wel zo makkelijk schoppen. Bovendien betaald die witte dan wel weer hun wachtgeld uitkering als ook deze partij uiteen valt, zoals met de LPF. Het is het resultaat van de mislukte multiculturele samenleving

4 Reacties
Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk19 mei 2016 - 20:59

*DENK is een allochtonen partij,gebaseerd op één onderliggend thema: een hekel aan de blanke witte man.* Ik denk van niet want DENK richt zich ook op niet westerse blanke allochtonen als Polen, Bulgaren, Roemenen, Yoegeslaven, Russen etc. vele van hen wonen ook in Nederland en sommige van hen hebben willen ook niks te maken hebben met Nederlands en we zijn zogenaamd allemaal ''Blank" dus ik denk niet dat het een hekel is aan de blanke witte man. Want wat in welke categorie kabel plaatsen we Kuzu. Hij is van Turkse afkomst en heeft een uiterlijk die over het algemeen niet ver te onderscheiden is met een Griek, Portugees of Macedoniër en die zijn ook zogenaamd blank ? dus is wat zo KUZU zijn ? naast zijn Turkse etniciteit want Turks is geen kleur.

goedefaq
goedefaq19 mei 2016 - 22:41

Denk is juist een mooi voorbeeld hoe het ook kan: elke Nederlander heeft het recht een eigen partij op te richten. Hoezo is dat een mislukking als twee Nederlandse Turken dat doen? Ik denk dat Denk meer zal blijken dan een one-issue-partij (hekel aan de blanke man). Bovendien vergeet je, dat - als deze partij uiteenvalt - ook IK gewoon meebetaal aan hun wachtgeld (en met mij meer dan een miljoen andere 'allochtonen'). Je voelt je verheven. Dat is misschien de reden dat een groep als DENK ontstaat.

Pietersen2
Pietersen220 mei 2016 - 6:33

@Goedefaq Dat jij ook meebetaald aan hun toekomstige wachtgeldregeling is meer dan prima, zo zou het ook moeten zijn. Dan hebben we geen partijen als deze (blijkbaar) nodig. Of die andere miljoen allochtonen ook allemaal meebetalen betwijfel ik, maar dat terzijde. Waar het me om gaat is die racisme kaart die iedere keer weer getrokken wordt, terwijl je als 'allochtoon' gewoon deel moet uitmaken vd samenleving en jezelf geen uitzonderlijke rol moet toekennen. Nederland is een van de beste landen om in te wonen, En dan zeker niet een toevlucht moeten zoeken in een partij die dubieuze banden onderhoud met een regime als dat van Erdogan. Mbt de bevolkingsgroepen die Maarten opsomt zijn er een aantal die heel beperkt zijn geintegreerd in de afgelopen decennia. Wat moet je denken van 3e en 4e generatie marrokanen en/of turken die zich meer turk of marokaan voelen dan Nederlander? Het pamperen beleid heeft niet gewerkt, het is tijd dat men werkelijk participeert en dat betekent bijv. de taal leren (hoe basic kan het zijn).

Paul250371
Paul25037120 mei 2016 - 10:50

@ Pietersen Als iemand zich meer "turk" voelt als Nederlander maar gewoon uit zijn 3 ploegendienst naar huis gaat, zijn vrouw een zoen geeft en zijn dochter helpt met haar huiswerk (dit doet namelijk het leeuwendeel van de allochtone Nederlanders). Wat kan mij dat dan schelen. Waarom zou iemand zich Nederlander moeten voelen en wat is dat? Wij hebben hier wetten en als en ieder zich daar aan houdt mag iemand voor mij gewoon katholiek zijn, met een hanenkam lopen, zich meer turk oid voelen. Is de integratie gelukt als iemand zich wel Nederlander voelt maar een klootzak is? En als je de zaak omdraait. Wat doen wij (autochtoon Nederland), buiten het verplicht laten betalen voor een imbeciele infantiele inburgeringscursus en een vodje dat men "onze" waarden onderschrijft laten tekenen. Zorgen wij er voor dat men zich Nederlander mag voelen of blijf je gewoon een Marokkaan die in bezit is van het Nederlandse paspoort?

H.Witte
H.Witte19 mei 2016 - 17:03

>>Je positioneert je op issues waarmee je denkt dat je kunt scoren.<< Dat is nou zo duidelijk een populistische benadering. Wel eens aan gedacht dat politieke partijen ontstaan vanuit een bepaalde visie op de samenleving en op basis van die visie hun standpunten in de diverse kwesties bepalen.

Bram Emanuel
Bram Emanuel19 mei 2016 - 16:19

Als DENK Aboutaleb weet te strikken kan het nog wel eens hard gaan. Er zijn geruchten dat die transfer er aan zit te komen.

4 Reacties
Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk19 mei 2016 - 21:01

hahha wie weet, ik zeg altijd verwacht altijd het onverwachte

peterh2
peterh219 mei 2016 - 21:12

Dat zou een goede grap zijn! :-)

il viaggiatore
il viaggiatore19 mei 2016 - 22:07

Het zou een uitermate strategische zet zijn. Alleen Aboutaleb is vrij rechts liberaal, vergis je daar niet in. En zolang hij in Rotterdam burgemeester kan blijven onder PvdA vlag denk ik niet dat hij voor DENK kiest voor een rol in de marge. Het zou DENK zeker meer dan 5 zetels kunnen opleveren, absoluut. Alleen Aboutaleb heeft ook een zeer uitgesproken mening die niet altijd strookt met de visie van DENK. En Kuzu ook. Dat zou best eens kunnen botsen, en een mogelijk premier schap lonkt ook niet onder DENK aangezien Kuzu de uitgesproken voorman wordt dan. Leuk bedacht, maar ik denk dat ik hiermee die geruchten wel redelijk weet te debunken. Aboutaleb zal dan liever kiezen voor nog een keer burgemeester van Rotterdam, en daarna wellicht lijsttrekker worden van de PvdA.

Bram Emanuel
Bram Emanuel20 mei 2016 - 18:37

Het schijnt dat Peter R. de Vries ook is gepolst. Hij moet er nog even over denken.

voxpopuli2
voxpopuli219 mei 2016 - 14:44

Om wat Body te krijgen zal de partij van de vrede, waarheid, nida , Nederlandse moslimomroep etc zich aan gaan sluiten. En vervolgens heb je een soort lpf die teloorgaan aan nepotisme en zetelrovers. Tenminste als er meer dan twee zetel uitkomen

Will van Broekhoven
Will van Broekhoven19 mei 2016 - 14:10

Ook een zuiltje voor liefhebbers van merkwaardige karikaturen?

Nailles
Nailles19 mei 2016 - 14:02

"DENK speelt in op de polarisatie die Nederland kenmerkt, vult een gat in het Nederlandse politieke electoraat en begrijpt de nieuwe media heel goed." PVV speelt in op de polarisatie die Nederland kenmerkt, vult een gat in het Nederlandse politieke electoraat en begrijpt de nieuwe media heel goed. Minder moslims tegenover weg met witte Nederlanders. Meer is het niet.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mei 2016 - 15:22

Toch niet nog een PVV zoals de NRC suggereerde?

Dunya2
Dunya219 mei 2016 - 15:58

"Minder moslims tegenover weg met witte Nederlanders." Voornoemde stelling is onjuist. DENK roept toch niet op tot het beperken van de rechten van de witte Nederlanders en het deporteren van witte Nederlanders naar het buitenland, zoals de PVV dat doet. DENK zegt dat ze de verbinding zoeken en samenhorigheid van alle Nederlanders. PVV zegt precies het tegenovergestelde. Ik heb DENK niet horen zeggen minder minder witte Nederlanders, maar Wilders wel horen roepen minder, minder Marokkanen. Uw vergelijking gaat niet op.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 mei 2016 - 16:52

'PVV speelt in op de polarisatie' De PVV is één van de grote aanjagers van die polarisatie.

Nailles
Nailles19 mei 2016 - 20:04

@Dunya "weg met" houdt bij de PVV in weg met overlastgevende, criminele, en anti-westers gezinde Marokkanen en en andere soortgelijk gedragende en opstellende niet-westerse allochtonen en bij Denk weg met blanke autochtonen die kritisch zijn t.a.v. heersende kwalijke opvattingen onder niet-westerse allochtonen, religie, en overheden. Dat leek me niet nodig verder uit te leggen.

Het Vrije Woord
Het Vrije Woord20 mei 2016 - 6:17

@Joe Speedboot, u ontkent met deze opmerking zo'n 30 jaar polaristatie uit de tijd voor de PVV. Knap hoor.

Nick Ros
Nick Ros19 mei 2016 - 13:48

Ik denk dat dit weer zo'n partij wordt met drie minuten spreektijd voor een lege Kamer.

truusbeek2
truusbeek219 mei 2016 - 13:23

Met andere woorden weer een populistische one issue partij! Die bij het behalen van meerdere zetels het gevaar inzich heeft uiteen te valleen in splinterpartijtjes.

il viaggiatore
il viaggiatore19 mei 2016 - 13:16

Goede analyse, alleen die laatste alinea kan ik het niet in vinden. Althans, de kans is er wel dat ze het gaan doen, maar dat lijkt me geen nuttige oplossing. Het is verfrissend wat ze doen, al ben ik het in geen velden of wegen eens met hun. Andere politieke partijen moeten helemaal niet gaan kopiëren in de hoop dat ze dan wat stemmen bij DENK weg kunnen halen, maar gewoon een helder fris eigen verhaal verkopen. Gewoon bij zichzelf ten rade gaan, wat willen ze nu echt en vooral ook proberen om nieuwe doelgroepen aan zich te binden. Hopelijk gaan een paar partijen inzien dat op het pluche terecht komen niet het hoogste doel moet zijn. PvdA zal daar de meeste moeite bij hebben verwacht ik.

5 Reacties
WilWortel
WilWortel19 mei 2016 - 18:06

Het zou niet misstaan als andere partijen weer meer naar het midden bewegen ipv alleen te kijken hoe ze de PVV-stemmer kunnen bevredigen. Dan zijn ze goed bezig!

il viaggiatore
il viaggiatore19 mei 2016 - 22:27

Wilwortel. PVV en DENK stemmers hebben hetzelfde gedachtegoed. Alleen met een ander kleurtje en een ander sausje en een andere tegenstander. Voor de rest zijn ze in mijn ogen identiek. Kuzu noemt Wilders een K*****-gezwel. Sorry, als je tegen de verruwing en verharding bent in het debat en de maatschappij, dan kan je niet zulke uitspraken maken. Hoe walgelijk Greet is, dat soort uitspraken staan haaks op wat je pretendeert. Momenteel trekt alleen de VVD wat meer naar de PVV toe, maar die komen uit hetzelfde nest. Dus dat is niet zo heel vreemd. D66, GL, CDA zijn echt niet bezig om de PVV stemmers te bevredigen hoor. Die zijn ook fel gekant tegen de PVV maar over het algemeen iets genuanceerder. SP wat tot nu toe eigenlijk het andere uiteinde van het hoefijzer is, wel tegenstander van de PVV maar ook veel overeenkomsten. Die kunnen eventueel nog wel wat verliezen straks maar zullen straks wellicht meer richting PvdD / PP trekken als ze wat verliezen in de verkiezingen. PvdA wordt straks de grote verliezer, en zal zich moeten beramen op een nieuwe koers. Een frisse koers. En als ze dan de aankomende verkiezingen verliezen, dan moeten ze die koers niet overboord gooien. Maar gewoon de oppositie ingaan en die koers voortzetten. D66, is een midden partij, een van de weinige partijen die laatst op het partij congres een motie hebben aangenomen om meer druk te zetten op Israël. Ik noem dat moedig. Maar ja, als je alleen maar kijkt naar de gevestigde partijen en denkt, ze doen niet 100% wat ik wil en daarom zijn ze slecht, tja, dan denk ik dat je verloren bent. En ja, dan is DENK wel een partij voor je. DENK gaat een zetel of 5 pakken, en wellicht met een stemmenkanon misschien een paar extra, maar vooralsnog gaan ze de oppositie in. Tijdens een coalitie vorming zullen partijen zoals de CU en de SGP net even een streepje voorhebben indien ze die paar zetels nodig hebben. Na 4 jaar oppositie voeren zullen ze weinig momentum meer hebben. En zo werkt het in een parlementaire democratie. Als ze over 5 jaar verantwoording moeten afleggen tegenover hun kiezers, dan is het gewoon weer afwachten. En als ze weinig wetsvoorstellen erdoorheen krijgen zullen ze ook gewoon afgerekend worden. Want ja, zo stemmen Nederlandse kiezers eenmaal.

WilWortel
WilWortel20 mei 2016 - 13:09

@handige Harry 1. Kuzu heeft Wilders nooit kankergezwel genoemd. Je bedoelt iets anders en iemand anders zoek het maar op. 2. Raar. Ik ken van bijeenkomsten aardig wat leden van DENK. Zeker een 250 stuks van gezicht of bij naam. En jij? Of lees jij de krant, geloof jij een frame en kom je tot een vooroordeel?

Moeder Pietje
Moeder Pietje20 mei 2016 - 20:34

@ Wili at your service :) http://www.parool.nl/binnenland/kuzu-en-ozturk-vergelijken-wilders-met-tumor~a4135206/

Moeder Pietje
Moeder Pietje20 mei 2016 - 20:37

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tumor "Tumor is het Latijnse woord voor zwelling. Het wordt door leken vaak gebruikt als synoniem met kankergezwel, maar het woord neoplasme is daarvoor correcter" Volgens mij zijn het geen medici die 2 Turken dus ik zal zal ze maar zien als leken. ok?

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk19 mei 2016 - 13:13

Persoonlijk vraag ik mij regelmatig af of DENK opportunistisch bezig is (vooral door racisme hoog op de agenda te zetten maar racisme jegens de witte man niet bespreekbaar te maken en te zwijgen over racisme in de Turkse gemeenschap jegens de zwarte medemens, En dit vraag ik me persoonlijk ook af, want de racisme binnen de Marokkaanse en Turkse gemeenschap richting Nederlanders en andere allochtonen ( ja er is ook racisme onderling allochtonen) uit zich vaak tot het extreme. Ik ben jongeren tegen gekomen die zelfs worden gebruiken die de gemiddelde witte supramacist niet een gebruikt. Ik wil niet zeggen dat racisme er niet is in Nederland maar vind het hypekreet als er geklaagd word over racisme maar sommige Turkse en Marokkaanse jongeren worden gebruiken als. kanker Tatta, vieze Hollander, Blanke varken. en richting andere groepen als Ching Chong, Chinie, Gele simpsons Vieze zwarte Nigger, Nigger bitch/hoer, Niggerlover , peopKoelie etc. En vriend van me liet een keer zien hoe er over het algemeen gesproken word op forums Marokko.nl over Nederlanders en soms ook over andere groepen als Surinamers en andere donkere mensen etc word gesproken ( is er bijna geen onderscheid te maken met stormfront)

2 Reacties
WilWortel
WilWortel19 mei 2016 - 18:04

Simpel. Alle racisme moet je aanpakken. Te beginnen bij het racisme dat direct effect heeft op de positie van "de ander". Arbeidsmarkt (ongeacht leeftijd, kleur, geslacht, seksuele oriëntatie of (geen) beperking bijvoorbeeld. Of etnisch profileren oid.

il viaggiatore
il viaggiatore19 mei 2016 - 23:05

Het racisme waar jij naar wijst is aanwezig, mijn voorstel is om anoniem te solliciteren. Aangezien dit zeker de eerste horde kan weghalen. Een werkgever die iemand op basis van een naam afwijst kan hiermee wellicht juist positief verrast worden. Iemand met een gemotiveerde brief, goede credenties, juiste diploma`s zal dan wellicht inzien dat hij misschien te kortzichtig was en dan uiteindelijk toch voor deze persoon te kiezen. Het is een eerste horde, en ik denk dat die zeker positief effect zal hebben. Echter, dhr Kuzu heeft daar nooit echt last van gehad. Heeft een goede opleiding genoten. Heeft een goede baan gehad, en heeft zich binnen een politieke partij weten op te werken. (oke, ik geef toe. De PvdA heeft graag "knuffelallochtonen" maar ik vind dat niets afdoen aan hun capaciteiten.) De zelfverzekerdheid en het politieke inzicht waarmee ze hun politieke partij weten op te bouwen toont aan dat ze capabel zijn. Alleen, waar spelen ze op in? Op de onvrede onder de minder gefortuneerde mensen. Op de boze mensen die zich achtergesteld voelen. Het heeft ze aan niks ontbroken in dit land. Net zoals Mehmet Akkoç. Goede baan bij ABN, Opleiding aan de VU. Wat ontbreekt het aan in dit land? Oke, we zijn geen Turkse provincie, we zijn geen islamitische staat, en als dat je streven is, dan zal je voor altijd achtergesteld blijven voelen. Maar verder waarom dan die onvrede? Het is gespeelde onvrede, daarmee hopende het oude PvdA electoraat binnen te halen. Verder helemaal niets. Wil je een moskee? Zodra je de financiering rond hebt kan je hem bouwen. Zelfs op A+ locatie`s. Halal voedsel? Grootste grootgrutter heeft een Halal schap in de winkel. Wil je met een hoofddoek oplopen? Mag allemaal, zelfs ik vind het juist soms mooi omdat het het gezicht van de dames meer accentueert. Wil je ons koloniale verleden ten sprake brengen? Mag allemaal, en je krijgt er als tafeldame ook nog goed voor betaald. Denk je nu echt dat hun begaan zijn met die arme sloebers in de achterwijken? Nee helaas, ze zijn net zo min betrokken bij die mensen als GW betrokken is met de boze burgers in NL. Het is stemvee. Sorry dat ik het zo hard zeg.

WilWortel
WilWortel19 mei 2016 - 12:59

Inderdaad Kiza!

Acid Prune
Acid Prune19 mei 2016 - 12:44

ex-pvda dus neoliberaal en een rare band met turkije waarom zou iemand daar nu weer op zitten te wachten ?

Daniel Blank
Daniel Blank19 mei 2016 - 12:41

Populisme voert hoogtij. Naast de PVV nog zo'n populistisch groepje van DENK. Om die reden zou ik DENK zeker serieus nemen en ze net zo bestrijden als de PVV. Of het helpt is vers twee natuurlijk. Slim van Kuzu en consorten om iemand van 'niet Turkse' komaf aan te nemen in de vorm van mevrouw Simons. Misschien een stukje positieve discriminatie van de partij, maar daarmee raken ze een deel van het 'Turkse sausje' kwijt die er aan hen kleefde (misschien ook wel terecht). DENK als PVV hebben het over discriminatie en vrijheid, maar alleen als dat past in hun eigen straatje....

JohnVKR
JohnVKR19 mei 2016 - 12:23

Prima artikel.

msj_meijerink
msj_meijerink19 mei 2016 - 12:17

Denk is inderdaad meer dan een partij, het wordt steeds meer infiltratie van de lange arm van de diverse obscure dictatortjes en ander loslopend gespuis in ons parlement. En dat allemaal onder de de(n)kmantel van 'opkomen voor de minderheden'. Net nu de oude zuilen bijna zijn geslecht komen de nieuwe op: - Denk voor de gastarbeiders en kleurlingen - De sp voor mensen met een hunkering naar de USSR van 1950 - de pvv voor de schreeuwers langs de zijlijn - 50plus voor de rollators Wie volgt? :(

4 Reacties
Flipje Tiel
Flipje Tiel19 mei 2016 - 13:46

"Wie volgt? :(" - Flipje's Belang, voor mij.

LaBou
LaBou 19 mei 2016 - 14:29

VVD en D'66 voor de rupsen nooit genoeg.

il viaggiatore
il viaggiatore19 mei 2016 - 15:08

- PvdA voor mensen die het niet meer weten. - VVD voor mensen die anderen graag een rad voor ogen draaien. - GL voor regenboogstrooiers en unicorn dromers. - SGP voor mensen die de verlichting hebben gemist.

KnorretjeBig
KnorretjeBig19 mei 2016 - 17:30

@Handige Harry - D'66 voor VVD ers die menen dat ze progressief zijn.