Joop

Denk gebruikt internettrollen als campagnemiddel

  •  
11-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
Vragenuur in Tweede Kamer
De politieke partij Denk zet nepprofielen in op sociale media om politieke tegenstanders aan te vallen en de publieke opinie te beïnvloeden. Dat blijkt uit interne communicatie van de partijtop van Denk, schrijft NRC.
Nepprofielen De krant kreeg inzage in meerdere Whatsappgroepen waarin medewerkers en politici van Denk deelnemen. Daarin wordt het gebruik van de zogenoemde trollen besproken. Trollen, of sokpoppen, zijn online identiteiten die zich voordoen als een persoon, maar die in werkelijkheid worden beheerd door individuen of organisaties met een bepaalde politieke agenda. NRC vond minimaal twintig nepprofielen op Twitter en Facebook behorend tot de Denk-campagne, goed voor minstens 1.636 berichten en 2.171 ‘likes’. Meerdere experts bevestigen de conclusies van NRC, waaronder hoogleraar nieuwe media en digitale cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, Richard Rogers.
Critici De bewuste sokpop-accounts zijn vaak te herkennen aan het feit dat ze nauwelijks vrienden of volgers hebben en vrijwel uitsluitend op berichten van (en over) Denk en haar jongerenbeweging reageren. Profielfoto’s van deze accounts worden – zonder toestemming van de weergegeven personen – van internet geplukt. Sokpoppen worden ook gebruikt om critici de mond te snoeren. Prominente voorbeelden hiervan zijn PvdA-minister Lodewijk Asscher en PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. NRC schrijft:
“Zo vraagt Denk-politicus Farid Azarkan op 30 juli 2016 bijvoorbeeld in de groepsapp om Marcouch aan te pakken nadat deze kritiek uitte op Denk. Azarkan: ‘Kan er iemand op Marcouch antwoorden: Jij bent helemaal niet geïnteresseerd in een wezenlijke bijdrage van DENK. Jij wilt alleen vaststellen dat DENK niet deugt. Erg doorzichtig en heel hypocriet.’ Daarop reageert Enes Yigit, de voorzitter van de jongerenorganisatie van Denk: ‘Zal ik het doen met een troll account?’ Azarkan: ‘Zeker.’ Yigit: ‘Ga ik doen.'”
Update 22:00
DENK heeft gereageerd op de beschuldigingen waarin gesteld wordt dat de partij gebruikt maakt van internettrollen. Zij zouden nepprofielen inzetten op sociale media om politieke tegenstanders aan te vallen en de publieke opinie te beïnvloeden. Dat blijkt uit interne communicatie van de partijtop van Denk, schrijft NRC. In een Facebook-video bevestigen en ontkennen Kuzu en Azarkan het nieuws niet maar spreken ze wel van een ‘heksenjacht’ van NRC.
De mannen stellen dat het gebruik van trollen door meerdere partijen wordt gedaan en dat het ‘opmerkelijk’ is dat hele WhatsAppgesprekken naar de media zijn gelekt door mensen die tot voor kort in de top van DENK actief waren. Daarmee lijkt er – ondanks dat er geen namen genoemd worden – naar Simons en Van Der Kooye van Artikel 1 verwezen te worden, aangezien zij de enige zijn die recentelijk de partij verlieten.

Meer over:

denk, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (91)

Don Quichote
Don Quichote13 feb. 2017 - 10:55

Het NRC heeft onderzoek gedaan, en heeft natuurlijk ook onderzoek gedaan naar andere partijen zoals goede journalisten betaamt. Alleen bij DENK zijn de trollen aangetroffen, dit terwijl er met de huidige manier van zoeken het makkelijk is om ook andere trollen bij andere partijen te vinden. Dus alle reageerders die zeggen dat er ook bij andere partijen gebruik is gemaakt van trollen, nodig ik hierbij uit om met bewijzen te komen. Simpelweg ongefundeerd roepen dat anderen het ook doen is te makkelijk. Juist door de hoeveelheid van publiciteit is het aantrekkelijk voor andere journalisten om hier ook onderzoek naar te doen , maar tot op heden nog niets........ Bij geen enkele andere partij heeft men tot nu toe iets gevonden. Zinloze ongefundeerde verdachtmakingen zijn zo.............. jaren negentig......

Paul!
Paul!13 feb. 2017 - 0:15

Trollen, sokpoppen, ach..... Het is gewoon de nieuwe werkelijkheid, de nieuwe vorm van communicatie. Waarom zou zoiets beperkt moeten blijven tot rechts-populistisch of erger? Waarom zou DENK daar niet ook gewoon gebruik van mogen maken? Wat dat betreft lopen ze misschien net een paar stappen vooruit op sommige andere partijen. Hoewel vooruit, soms voelt het eerder alsof de wereld steeds verder achteruit holt.

Assies
Assies12 feb. 2017 - 10:36

Denk is geen haar beter dan alle rechts-populistische en racistische bewegingen die op dit moment in opkomst zijn. Het is griezelig om te zien hoe een partij die pist over vrije media, leiders heeft die in allerlei schimmige zaken verwikkeld zijn en volstrekt geen kritiek kunnen incasseren, zo populair kan blijven. We mogen verdomd blij zijn met onafhankelijke media als NRC.

5 Reacties
Sardar2
Sardar212 feb. 2017 - 12:20

@ Assies 12 februari 2017 at 11:36 DENK “Het is griezelig om te zien hoe een partij … zo populair kan blijven.” Waarop ben je nu zo boos? Op partij of op haar populariteit? Of ben je gewoon jaloers? “een partij die pist over vrije media” Wie moet pissen zoekt dichtbij zijnde pispaal. In dit geval verleent media zich uitstekend daarvoor. Zo’n media (NCR?) is zeker geen vrij media (bezet!)!

Assies
Assies12 feb. 2017 - 14:22

@Sardar Wat heeft jaloezie ermee te maken? Voer een discussie op niveau. Dit gaat niet over wie meer kan bankdrukken of rijker is, dit gaat over de koers van het land. Ik ben diepongelukkig over de opkomst van fact-free-politics en polarisatie als campagnemiddel die je bij rechts-populistische bewegingen over de hele wereld ziet. Ik word er vervolgens nog wanhopiger van dat mensen vervolgens een antwoord zoeken in partijen als Denk. Daarmee zet je eigen waardigheid in de uitverkoop. Wilders ondermijnt de rechtstaat door te stellen er een nepparlement is en dat er politieke processen tegen hem worden aangespannen; Denk doet EXACT hetzelfde door alle kritiek die ze krijgen af te schuiven op corrupte media. Mensen die hun taalgebruik en manier van denken overnemen, en staan te juichen bij het onderuit schoffelen van journalistiek onderzoek, die bedriegen zichzelf willens en wetens. Stem Denk, Sardar, ik zal je er niet vanaf kunnen houden, maar ben je ervan bewust dat je dan geen haar beter bent dan de gemiddelde PVV-stemmer. Uiteindelijk zal het demagogische gedrag de doelgroep van Denk geen steek verder helpen.

Sardar2
Sardar212 feb. 2017 - 21:35

@ Assies 12 februari 2017 at 15:22 “dat je dan geen haar beter bent dan de gemiddelde PVV-stemmer” Menselijk gezien ben ik ook geen haar beter dan “de gemiddelde PVV-stemmer”. In die zin respecteer ik hen evenveel als iedere andere burger in dit land. Wat ik bij hen niet oppik is hun politieke keuze waarmee ze een fascist aan macht helpen. Dat jij DENK gelijkstelt aan PVV kan ik je niet helpen. DENK is PvdA in kleine formaat, en natuurlijk met migranten achtergrond. Dat jij de kleine PvdA gelijkstelt aan PVV, zou acceptabel zijn als jij ook PvdA gelijkstelt aan PVV. Anders moet ik concluderen dat jij probleem heeft met migrantenkarakter of Turkse achtergrond van DENK-boegbeelden. En in volgende verkiezingen ga ik een keer op een andere partij stemmen dan mijn politieke keuze: op DENK. Niet omdat ze een kleine PvdA zijn maar omdat ze een migrantenpartij zijn en ik wil voor eerst een migrantenpartij in parlement terecht kan komen.

Robert Follon
Robert Follon13 feb. 2017 - 7:50

"Niet omdat ze een kleine PvdA zijn maar omdat ze een migrantenpartij zijn en ik wil voor eerst een migrantenpartij in parlement terecht kan komen" Kleine tip: kies dan niet een partij die zo volslagen de weg kwijt is, dat ze nog alle migranten een slechte naam bezorgt als ze niet oppast.

Sardar2
Sardar213 feb. 2017 - 12:19

@ Robert Follon 13 februari 2017 at 08:50 “migranten een slechte naam bezorgt” Bij wie? In een land dat migranten en gekleurde mens onderhevig is aan institutionele racisme, toetreden van een migrantenpolitiek, ongeacht hun beleid of samenstelling van leden daarvan, is een strategische ommekeer in het haart van deze instituties. Dat zal het start zijn van een ander bewustzijn onder migranten t.o.v. politiek in Nederland. Later zal zeker correctie op politieke vorming onder migranten komen.

Meta Foor3
Meta Foor312 feb. 2017 - 9:49

dus zou het zo mogelijk zijn dat er ook denk-trollen op linkse forum sites zitten ? hoe herken je ze ?

2 Reacties
Beppy2
Beppy212 feb. 2017 - 10:44

Aan hun reacties?

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2017 - 11:23

Er zijn meedere definitie in omloop. Dit is er een: "Een Internet troll is een lid van een online sociale gemeenschap die bewust als stoorzender optreedt en die de discussie probeert te hinderen oa. via persoonlijke aanvallen en flauwekul bijdragen."

THB2
THB212 feb. 2017 - 1:37

NRC Handelsblad en alle andere kwaliteitsmedia geven al jaren een podium aan types als Bert Brussen, Jan Bennink en Joost Niemöller, de agressiefste trollen van Nederland, die iedereen slopen met wie ze het niet eens zijn: met beschuldigingen van wapenbezit, van ISIS-sympathieën, antisemitisme en kindermisbruik. Het ultieme trollmedium, GeenStijl, wordt door de kwaliteitsmedia zelfs gezien als ‘verfrissend’, ‘vernieuwend’ en opvolger van Spinoza. Hell, dat hele GeenPeil-referendum is een grote trollactie van GeenStijl, door de Grote Denkers in onze kwaliteitsmedia bejubeld als ‘feest voor de democratie’. Dus nee, ik ben niet onder de indruk van een Denk-aanhanger die allochtone politici verwijt zich te laten gebruiken als ‘lokaas’. Dat is geen monddood maken, maar gewoon een heel terechte constatering. De gevestigde politieke partijen wedijveren onderling met excuusallochtonen op hun kieslijst, van de Pvda tot GroenLinks tot de VVD. Als die een te grote mond krijgen, worden ze even makkelijk weer gedumpt. Zie Tofik Dibi, zie Ilhan Tekir. En dan heb ik het niet eens over de duizenden PVV-trollen die iedereen met een mening, die hen niet aanstaat, belagen, bedreigen en belasteren totdat die besluit zijn Twitter-account op te doeken of alleen nog kattenfoto’s te posten.

3 Reacties
Django3
Django312 feb. 2017 - 8:52

Om de een of andere reden komt u ook niet erg tolerant op me over, maar vooral boos. Boos omdat een krant, die u niet hoeft te kopen, ruimte biedt aan meningen die u niet pruimt. En zo geeft u er blijk van ook veel liever kattenfoto's te zien in het NRC dan een column van Bertje Brussen, nogmaals: in een krant die u niet hoeft te kopen. Hetzelfde ten aanzien van GeenStijl, u hoeft er niet te komen laat staan er boos over te worden. U zult in dit leven nog veel vaker ondervinden dat er mensen en media zijn die een ander wereldbeeld hebben dan u. En om die nu allemaal heel bozig trollen te noemen, lijkt me zo zinloos. In plaats van u te ergeren over NRC of over GeenStijl, kunt u beter naar buiten gaan en genieten van de sneeuw.

Vuurrood
Vuurrood12 feb. 2017 - 9:19

Het klopt exact wat u schrijft. Alleen, deze constatering krijg je niet in de gevestigde media als reactie op een onderwerp. Wordt, zonder opgaaf van reden, gewoon niet geplaatst!

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2017 - 12:42

Erdogan en Groenlinks gaan niet goed samen (zei Rutger Groot Wassink. ook al). Soms moet je gewoon kiezen. Dat geldt voor meer dingen in het leven.

Azaad Bakhtali
Azaad Bakhtali11 feb. 2017 - 23:34

Ik ben erg blij met DENK. Inheemse Nederlanders zijn er welkom om zich aan te sluiten. De partij brengt de discussie op fatsoenlijke manier aan de orde. Wat meer fatsoen kunnen we deze zeker gebruiken. Zijn voor cohesie. Het Nederlandse volk ziet er nu eenmaal anders uit dan 200 jaren geleden en dat gaat nooit meer veranderen. Ook onze blonde despoot zal dat nooit voormekaar krijgen. We kunnen beter op een fatsoenlijke wijze gaan leren om elkaar te accepteren en elkaar de kans te geven. Daarmee los je alles op. Een sterk volk (eenheid) krijgt het meeste voor elkaar...

8 Reacties
Jhonathan
Jhonathan12 feb. 2017 - 0:44

@ Azaad Bakhtali 12 februari 2017 at 00:34, > "Het Nederlandse volk ziet er nu eenmaal anders uit dan 200 jaren geleden en dat gaat nooit meer veranderen." Dat dachten ze 200 jaar geleden ook, dat het nooit meer zou veranderen.

Pater Familias
Pater Familias12 feb. 2017 - 0:54

Even nadenken... Farid Azarkan, een aankomend politicus wat veel van social media gebruik maakt zit achter een slotje op Twitter. Komt niet echt verbindend over in mijn ogen. Eerder als een strenge toelatingsfilter tot zijn gedachtegoed. Onlangs een lezing van dezelfde Farid Azarkan, enkel toegankelijk voor mannen. Wederom niet echt verbindend... De Nederlandse bevolking ziet er inderdaad anders uit dan 200 jaar geleden, gelukkig maar. Daarnaast moeten we inderdaad een fatsoenlijke manier vinden om met elkaar samen te leven. Helaas, DENK profileert zich steeds vaker als PVV voor migranten. Dus wordt het ook eens tijd dat we het beestje bij de naam noemen. DENK is een conservatieve partij die eerder richting SGP gaat dan een progressieve partij. Denk probeert zich leuk te profileren door zalvige woorden, maar als die woorden niet overeenkomen met het handelen dan is het logisch dat de media erop duikt. Daarnaast heeft DENK de laatste tijd al wat sneren richting het NRC gedaan, dus niet gek dat NRC reageert, al dan niet geholpen door insiders die uit de school klappen. Een sterk volk, daar heb ik helemaal niets mee.

Pater
Pater12 feb. 2017 - 2:14

"Wat meer fatsoen kunnen we deze zeker gebruiken." Absoluut. Dus: géén DENK!

Piet de Geus
Piet de Geus12 feb. 2017 - 2:23

"Inheemse Nederlanders zijn er welkom om zich aan te sluiten." Dat klinkt bijna alsof je op vakantie bent en ergens in een ver land welkom wordt geheten.

Buzzer
Buzzer12 feb. 2017 - 6:51

En met internet Trollen denkt u dat fatsoen bereikt gaat worden?

menage
menage12 feb. 2017 - 7:11

Man man man, super fatsoenlijk dit.

dordtenaar2
dordtenaar212 feb. 2017 - 7:24

Ben jij nu net niet een voorbeeld van een trol?

Ikkyu
Ikkyu12 feb. 2017 - 9:38

Er is echt helemaal niets fatsoenlijks aan Denk. Ze eerder al bewezen fascistische technieken toe te passen, en nu dit weer. Denk is geen haar beter dan de PVV; een populistische polariserende neo-fascistische partij gerund door mensen die er alleen voor zichzelf zitten. Bijzonder eng.

Azaad Bakhtali
Azaad Bakhtali11 feb. 2017 - 23:29

Stuiptrekkingen van de gevestigde orde. Ze doen het allemaal, ik like mijn eigen video's ook op YouTube, maar van DENK wordt het uitgelicht en uitvergroot. Als gevestigde orde die ons al jaren naait, angst heeft voor deze partij, dan moet DENK wel goed zijn ;) Overigens hebben zij er ook al op gereageerd... het staat ook in de update, maar voor wie het gemist heeft: https://www.facebook.com/DenkNL/videos/1867956370155814/

2 Reacties
Pater
Pater12 feb. 2017 - 2:13

De reactie maakt het alleen maar erger. Ze ontkennen niks, maar beschuldigen anderen, zonder enig bewijs, ongekend brutaal en nogal schandalig. Zo verdwijnt de waardering die ik toch nog voor DENK had. En bovendien erg onbeholpen: om en om een instemmende zaal en de DENK-sprekers, maar ... nooit tegelijk in beeld.

Beppy2
Beppy212 feb. 2017 - 10:49

.... Ze doen het allemaal,.... De reactie van een kind...." ja maar ZIJ doen het ook".... waarop moeder zegt:"Als ZIJ in de sloot springen, spring jij er dan achter aan?" Het verschil is dat dit voor denk bewezen is, en voor de rest (nog) niet.

Thuru
Thuru11 feb. 2017 - 23:12

DENK, samen met artikel1 de meest waardeloze partij in Nederland. Hopelijk halen beide nul zetels, gewoon omdat het kan.

msj_meijerink
msj_meijerink11 feb. 2017 - 23:01

Impliceren de vele reacties zonder foto in deze thread dat er veel reacties zijn van DENK-trollen?

1 Reactie
Buzzer
Buzzer12 feb. 2017 - 6:52

Ik vermoed van wel, de meesten heb ik hier nog nooit gezien. De beide heren van Denk zitten zich blijkbaar suf te typen omdat ze denken dat hier op Joop nog stemmen zijn te winnen.

Sardar2
Sardar211 feb. 2017 - 22:38

Trollen? Welke partij dat niet doet is uit de tijd, conservatief, fossiel zelfs. Maar trollen heeft weinig effect op apolitieke of partijloze burgers. In zekere zin is media zelf ook met trollen bezig in verschillende platforms. Ook nu voor verkiezingen dat blanke media het gemunt heeft op DENK is niks anders dan trollen op hoogste niveau. Maar dat zal ook niet baten. Het zou juist helpen om de migranten die normaal thuis blijven zitten of DENK niet kennen naar DENK lokken!

JohnVKR
JohnVKR11 feb. 2017 - 20:00

Volgens Ron Fresen van het NOS Journaal bewerken andere partijen de (social) media met open vizier, en niet zoals Denk met nep-accounts. Ron Fresen heeft het namelijk zelf hoogst persoonlijk onderzocht... lol. Dat noem ik dus een mooi staaltje van super-slechte NOS-journalistiek. Wat Ron Fresen had moeten zeggen: 'Of andere partijen dat ook doen, weten we niet'. Maar los daarvan blijf ik erbij: ik vind het totaal onaanvaardbaar dat Denk nep-accounts aanmaakt met willekeurig van internet geplukte profielfoto's. Dat is echt verwerpelijk en misselijkmakend.

2 Reacties
menage
menage12 feb. 2017 - 7:15

Lojkt me dat je je zegt, ik weet niet of mijn buurman elke dag zijn vrouw slaat, die daarnaast doet het wel, impliceert dat ee misschien rook is te vinden, en waar rook is... Je beschuldigd iemand onbewust al een beetje op basis van wangedrag van een ander.

JohnVKR
JohnVKR12 feb. 2017 - 11:59

@JohnVKR. Sorry, maar het hele internet zit vol met trollen. Als je naar de reaguurders kijkt op de nieuwssites, dan lees je reacties die soms letterlijk afkomstig lijken te zijn van SP'ers. PvdA'ers, VVD'ers en natuurlijk vooral PVV'ers. Ook op deze site zie je dat terug. Dat is nog geen bewijs van door de top van de partij aangestuurde trollen, maar op zijn minst kan je zeggen dat de partijtop er waarschijnlijk wel van op de hoogte is. Het meest opvallend aan de berichtgeving over Denk vind ik dat er geen enkele politieke partij is geweest die hierop heeft gereageerd. Dat wekt de indruk dat de methode Denk nogal herkenbaar is voor de andere partijen. Maar je hebt gelijk: dit is nog geen bewijs.

Irons
Irons11 feb. 2017 - 18:56

NRC sowieso goed bezig. Ook al een onthulling over een docu die door de NPO even over de verkiezingen heen getild wordt omdat de inhoud ervan Wilders in de kaart zou spelen...... Anyway, van Denk viel ook niet anders te verwachten. Eerlijk gezegd zijn er meer partijen waarvoor ik mijn handen niet in het vuur zou steken.

1 Reactie
Stanley_Higgins
Stanley_Higgins12 feb. 2017 - 8:58

Daar lees je hier natuurlijk niks over.

peter e
peter e11 feb. 2017 - 18:53

En wat te denken van al die PVV trollen die hier actief zijn!

poeslief
poeslief11 feb. 2017 - 18:33

Ach ik neem de bijdragen van Piet de Geus altijd al met een korreltje zout..

5 Reacties
Haastig
Haastig11 feb. 2017 - 19:09

Waarom?

Pater Familias
Pater Familias11 feb. 2017 - 23:28

Volgens mij wordt Piet de Geus door zowel links als rechtse forumgangers gewaardeerd omdat hij zijn standpunten uitvoerig en onderlegd naar voren kan brengen. Ik snap dat dat voor trollen vaak wat lastiger is. ;-)

Piet de Geus
Piet de Geus11 feb. 2017 - 23:46

Is dat je opgedragen door Geert?

Buzzer
Buzzer12 feb. 2017 - 6:53

Pater Familias is het tweede profiel van Piet de Geus?

poeslief
poeslief12 feb. 2017 - 10:53

@Haastig en @Pater F. Niet zo humorloos bij een klein beetje plagen, bij het onderwerp trollen. (en niet verklappen aan Piet, maar juist hij omdat ik "voldoende sterke schouders" inschat, en Piet niet vies is van een steek onder water of ronduit schofferen). @Piet Opgedragen? LOL Nee vriendelijk verzocht door Alexander van Hattem, nou goed.

jahoor2
jahoor211 feb. 2017 - 18:21

De hele PVV aanhang bestaat uit fake accounts, en trollen. Mensen met tijd te veel omdat ze toch geen werk hebben.

Zandf
Zandf11 feb. 2017 - 17:29

Denk afbranden is een brevet van xenofobie!

1 Reactie
menage
menage12 feb. 2017 - 7:17

Lijkt me een gevalletje idealistisch blind

Beppy2
Beppy211 feb. 2017 - 17:19

Het zegt iets over de mentaliteit.

[verwijderd]
[verwijderd]11 feb. 2017 - 17:09

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
dickser
dickser12 feb. 2017 - 7:45

Hoe aanlokkelijk dit ook klinkt, denk ik niet dat dat een goed idee is. De vrijheid van een kamerlid wordt dan aan banden gelegd, en een wet die daar heen gaat brengt het hele partijenstelsel in gevaar, een uitholling van de hele democratie dus. Iedere partij een grote roerganger is niet de oplossing, ieder kamerlid moet naar eigen eer en geweten kunnen stemmen zonder de angst dat hij zijn of haar zetel erdoor kwijt kan raken.

Neurotherapie
Neurotherapie11 feb. 2017 - 17:08

Zou dit alleen bij DENK staande praktijk zijn? Of zijn het sukkels omdat ze het niet stiekem genoeg doen? Voor de trollen van alle andere partijen: ik heb geen verbinding met, noch speciale belangstelling voor DENK.

2 Reacties
Harry5
Harry511 feb. 2017 - 18:04

Denk staat hierin niet alleen, sterker nog de PVV is wereldkampioen in het verdeeldheid zaaiem en het opjutten van mensen met fake accounts en trollen waar de honden geen brood v an lusten

jahoor2
jahoor211 feb. 2017 - 18:23

Tuurlijk niet PVV' ers doen dit al jaren. Lekker extreem rechts brallen onder een valse naam.

rbakels
rbakels11 feb. 2017 - 17:06

Volgens mij is een trol iets anders: het is iemand die op een pesterige manier aan een internet-discussie meedoet. Typisch worden lullige stellingen geponeerd die welhaast dwingen tot een reactie, en wie daar in trapt heeft een dagtaak, want een trol slaat altijd terug. Trollen zijn vaak effectief in het beledigen: een uitspraak in de trant van "je snapt er ook helemaal niets van" is zo'n uitspraak die bijna dwingt tot reactie. DENK bezondigt zich niet aan zulke lulligheid, als ik het verhaal lees. Misschien is de identiteit van die zogenaamde trollen niet echt (ik schrijf hier ook onder pseudoniem), maar ik denk dat een politieke partij bij uitstek meent wat zij zegt! Tja, misschien lijkt de aanhang zo wat groter dan die in werkelijkheid is, maar in campagnes wordt altijd overdreven. Als je nou per se iets onaardigs over DENK wilt zeggen dan noem je ze Turkentrekkers die Erdogan aan een touwtje heeft. Ach, dat gelooft ook niemand. Zelfs als Wilders gaat roepen dat ze ons land versneld gaan islamiseren kan ik een geeuw net onderdrukken.

3 Reacties
Django3
Django311 feb. 2017 - 18:34

"Trollen zijn vaak effectief in het beledigen: een uitspraak in de trant van “je snapt er ook helemaal niets van” is zo’n uitspraak die bijna dwingt tot reactie." Als dat zo is, wat ik trouwens niet direct bestrijd, dan gaat dat op voor 2/3e van de reageerders hier. Vroeger noemde je zo'n reactie trouwens flamebait. Zo kon je bv ook met een naïeve opmerking een trollbait plaatsen: een opmerking om een troll uit de panelen te lokken.

thunderbird2
thunderbird211 feb. 2017 - 20:32

"Trollen zijn vaak effectief in het beledigen: een uitspraak in de trant van “je snapt er ook helemaal niets van” " Daarmee impliceer je dus dat hele zooitje in Brussel en Den Haag : "we moeten het beter uitleggen"...

Piet de Geus
Piet de Geus12 feb. 2017 - 2:35

"Volgens mij is een trol iets anders: het is iemand die op een pesterige manier aan een internet-discussie meedoet." Een trol is niks anders dan een aandachtsjunk: iedere reactie die je los weet te maken is er een en bewijst dat je bestaat. Een ander doel dan aandacht krijgen door een discussie te verstoren is er niet. Bij Denk, poetinista's, alt-right en dergelijke ligt dat toch echt een slag anders. Zij hebben wel degelijk een doel met hun storende interventies: bewust proberen te voorkomen dat zindelijke mensen tot een debat komen en zoveel desinformatie verspreiden dat de zwakke broeders onder het publiek helemaal niet meer weten wat ze voor waar moeten nemen en wat niet. Dus in feite: alles reduceren tot ook maar een mening. Het is bij hen dat Trump de kunst heeft afgekeken: sneller liegen dan je schaduw, zodat de fact checkers je niet bij kunnen benen. Omdat een gek nu eenmaal meer vragen kan stellen dan honderd wijzen kunnen beantwoorden. Trump heeft zelf overigens al gezegd wat het doel is van die exercities: zorgen dat je tegenstander je niet in kan schatten en geen grip op je kan krijgen. Dus welbewust een mistgordijn creëren zodat je aan het zicht onttrokken aan je eigenlijke doel kunt werken. Dat is iets fundamenteel anders dan een trol, waarvoor slechts geldt dat negatieve aandacht ook aandacht is.

JohnVKR
JohnVKR11 feb. 2017 - 16:58

Willekeurig profielfoto's van internet plukken voor het aanmaken van nepprofielen is natuurlijk ronduit verwerpelijk. Maar verder valt het me vooral op dat politici van andere partijen niet reageren. Hoe zou dat toch komen? Bang om hun nek uit te steken omdat hun trollen ook 'all over' actief zijn?

2 Reacties
jahoor2
jahoor211 feb. 2017 - 18:24

Dat verwerpelijke is echt aan de orde van de dag.

menage
menage12 feb. 2017 - 7:25

Als ze slim zijn gebruiken ze iig stock fotos:D

Yovra
Yovra11 feb. 2017 - 16:46

Het is de nieuwe extreme politiek. Kranten, tv en radio worden weggezet als "MSM" (MainStreamMedia) die constant leugens verkondigen en types als Wilders, Farage, Le Pen, Trump en de jongens van DENK gebruiken forums, twitter en facebook als hun platform. Het is gratis en sluit lekker aan op de waan van de dag; een welgemikte tweet is effectiever dan een interview en je kan er lekker mee zooien en trollen.

Wittemuis2
Wittemuis211 feb. 2017 - 16:16

Het is niet te hopen dat deze boevenbende nog zetels krijgt ook maar vrees het ergste, wat een kwallen vind ik dat.

2 Reacties
jahoor2
jahoor211 feb. 2017 - 18:25

Kwallen en nazi's stijgen in de peilingen.

Wittemuis2
Wittemuis211 feb. 2017 - 22:34

Dat is een feit, helaas

Buzzer
Buzzer11 feb. 2017 - 15:59

Turkse methodes, manipuleren en bedriegen afgekeken van het grote voorbeeld Erdogan.

1 Reactie
jahoor2
jahoor211 feb. 2017 - 18:25

ala Wilders.

Bram braam
Bram braam11 feb. 2017 - 15:53

Deze ontdekking zal weinig uitmaken voor de DENK stemmers. Die gaan er van uit dat het een samenzwering is van de rest tegen hun.(lees: Nederlanders tegen Turken) Wat dat betreft zijn het net PVV,ers!

1 Reactie
Marc2406
Marc240611 feb. 2017 - 16:45

Yep, wederom een voorbeeld van een compleet geradicaliseerde politieke beweging die niet meer naar rede wil/kan luisteren... en zichzelf daarmee volledig isoleert. Het keuze is niet zo zeer tussen links of rechts, maar is veel meer een keuze tussen willen we vooruit met redelijk denkende mensen of kiezen we voor stagnatie en verval met dit soort geradicaliseerde onderbuik-partijen die leven in een totaal surreëele "alternatieve werkelijkheid" en dus niet in staat zijn rekening te houden met, zeg maar, feiten. Het is inmiddels erg goed te begrijpen waarom Sylvana Simons daar afstand van heeft genomen.

Sonic2
Sonic211 feb. 2017 - 15:39

Het is toch algemeen bekend dat je niet veel waarde hoef te hechten aan de meningen op sociale media. Als ik een beetje op mezelf af ga kom je op de volgende onderverdeling. Op Youtube zit volgens mij de NPD en NVU. De filmpjes van Hitler worden massaal geliked. De reacties voor Hitler zijn positief. Ik kijk vaak historische filmpjes en dat valt me erg op. Op FB reageren vooral mensen met een specifiek probleem. Het is een combinatie van leden van een partij, maar ook reageren vaak chronische zieken op FB. Op FB zijn DENK/PVV en SP dominant, maar je merkt dat GL en D66 ook langzaam aanhang daar verwerven. De accounts op FB meestal echt en de toon is bozig, maar het is een bepaald publiek. De kiezer die geinteresseerd is in politiek. Op Twitter zie je vaak zeer radicale PVV'ers. Altijd onder een nickname. Er zitten een heleboel fake accounts. Wilders komt aan zijn hoge likes vooral door accounts uit het buitenland. Uit Engeland en Amerika zie je soms ook dat mensen Wilders zijn reacties liken. Terwijl die mensen waarschijnlijk geen Nederlands kunnen. Op Elsevier en op Telegraaf.nl regent het volgens mij dubbele accounts. Waarschijnlijk zitten daar heel veel PVV leden gewoon achter. Mensen in de directe omgeving van Wilders. Je ziet Wilders na een debat ook altijd zijn sociale media checken. De mensen op sociale media ziet Wilders aan voor Henk en Ingrid. Vandaar dat types als Wilders en Trump zo enorm radicaliseren. Die zitten alleen maar op sociale media. DENK/ PVV maken zich aan dit soort internet trollen zeker strafbaar. De mensen die reacties plaatsen op sociale media zijn vaak de uiterste van het politieke spectrum. Alleen op Joop is dat anders. Daar is het veel meer een mengelmoes. Maar ook hier relatief veel PVV'ers. Dat is ook weer voorspelbaar. Je ziet het ook bij het Twitteraccount van Alexander Pechtold. Allemaal PVV'ers in zijn timeline die hem buitengewoon agressief bejegenen. Waarschijnlijk trollen. Dat DENK gebruik maakt van internet trollen verbaast me niets. Het is bij meerdere partijen gangbaar.

3 Reacties
Django3
Django311 feb. 2017 - 18:27

Pfff je houdt het allemaal wel erg goed in de smiezen. Kom je nog wel eens buiten?

henk1953
henk195311 feb. 2017 - 18:47

Sonic 11 februari 2017 at 16:39 “. . . Op Twitter zie je vaak zeer radicale PVV’ers. Altijd onder een nickname . . .” Zo te zien bent u met velen, heer/mevrouw SONIC. Voor een PVV’er heeft u wel een gematigde zienswijze moet ik zeggen.

Bram braam
Bram braam11 feb. 2017 - 21:21

Sonic 11 februari 2017 at 16:39 Alleen op Joop is dat anders. Daar is het veel meer een mengelmoes. Maar ook hier relatief veel PVV’ers. Dat is ook weer voorspelbaar. Ik denk dat dat wel meevalt. Iemand wordt hier al heel snel als pvv,er weg gezet namelijk. Het is mij al meerdere malen overkomen, terwijl ik absoluut niet op de PVV stem.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*11 feb. 2017 - 15:04

Met alle respect, maar wat denkt NRC wat betreft die vermoedelijke talloze en zogenaamde PVV vrijwilligers (blijkbaar met veel anonieme nicknames tegelijkertijd, zeer vermoedelijk via gratis Hotmail accounts!) die blijkbaar niet anders doen op allerlei internet websites behalve links Nederland, moslims, Nederlanders van Marokkaanse komaf en andersdenkenden aan het zwartmaken, met hun continu moddergooioen, vaak met leugens en halve waarheden en met name dag in dag uit notabene, de laatste jaren?. Met het opheffing van nujij.nl en tegelijkertijd het stoppen van de open reacties bij Nu.NL een tijdje egleden, zijn ze onlangs wat minder actief blijkbaar maar toch.... Een fijne dag verder en een goed weekend.

1 Reactie
Pater Familias
Pater Familias11 feb. 2017 - 17:41

Trollen zijn nog tot daar aan toe. DENK gebruikt profielfoto`s van bestaande mensen voor hun trollenleger, dat kan nog wel eens vervelend uitvallen. En als DENK van dezelfde praktijken gebruik maakt als de PVV, dan krijgen ze ook dezelfde behandeling als de PVV.

Jhonathan
Jhonathan11 feb. 2017 - 14:48

Trap er niet in. :)

Meta Foor3
Meta Foor311 feb. 2017 - 14:22

je kunt er wel om glimlachen, maar het is regelrechte beduvelarij door een overheidspartij. Mijns inziens -ben ff serieus- moet er evenals in het grotere bedrijfsleven, een ethische afdeling bij de overheid ingesteld worden die eens goed oplet (en bestraft) waar Maatschappelijk Verantwoorde Afspraken met voeten betreden worden. Te beginnen bij de partijen (pvv, 50+) die het niet zo nauw nemen met regels. Als de Ethische Afdeling klaar is met de politieke partijen, kunnen ze doorgaan met de ministeries, vervolgens gemeenteraden en tenslotte de EU. We onderscheiden ons dan ook van bananenrepublieken en misdaadskartellen. Laten we een halt toeroepen aan het opstormende kapitalisme ! ''wij'' de burgers beginnen t zat te worden dat gelieg , gepik, gesodemieter bij de overheid

Erik20
Erik2011 feb. 2017 - 14:15

"Facebook behorend tot de Denk-campagne, goed voor minstens 1.636 berichten en 2.171 ‘likes’." Dan zijn de trollen in ieder geval niet heel effectief. Het lijkt er op dat berichten slechts enkele of geen likes krijgen, en waarschijnlijk alleen reacties kunnen ontlokken uit steeds dezelfde kleine groep... al blijft het kwalijk natuurlijk dat ze aan het misleiden zijn en de tactiek van Alt Right kopiëren

1 Reactie
Don Quichote
Don Quichote11 feb. 2017 - 15:14

Het gaat ook om het beantwoorden van andere facebook en whats-app berichten.. niet van Denk zelf. Kwalijker vind ik de video's met het stemgedrag van leden van tweede kamer die Denk gebruikt (en uitlokt door het aanvragen van hoofdelijke stemmingen over items die o.a.over Islam en allochtonen gaan) om deze leden bij hun achterban "zwart" te maken Dat is pas echt verwerpelijk.

de Haas
de Haas11 feb. 2017 - 13:59

Mooi dat dit ook met een (naar het lijkt) aantoonbaar feit onderbouwd wordt. Desondanks zal de reactie van Denk voorspelbaar zijn. Het ligt aan de kwaadaardige media, een samenzwering tegen hen, e.d. Maar wat (en dus niet voor wat) betreft Denk e.d. wordt het steeds duidelijker: Trap er niet in. Dergelijke trollen zag ik naar mij sterke indruk overigens o.m. hier op Joop aan het werk maar dan voor Putin's Rusland zaken belangen behartigend. In elk geval waar je kritisch was m.b.t. zijn Rusland en politiek kreeg je mensen als ene "Prinses..." (met een door mij vergeten Russisch klinkend toevoeging) op je dak, anders zag je ze niet. Zij (of hij) is nu nog terug te vinden onder de naam "Cheburashka" in oude comments. (Dat is te zien in een antwoord van ene "Tonnoort" die de nu Cheburashka geheten persoon daar beantwoord met "Prinses" conform de toen geldende naam). http://www.joop.nl/nieuws/rusland-bombardeert-namens-assad

4 Reacties
Earl Johnson
Earl Johnson11 feb. 2017 - 15:46

Iedereen die uw mening niet deelt is dus een troller volgens u?

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz11 feb. 2017 - 15:58

Er waren wel meer actief hier, maar ik zie ze niet meer de laatste maand. Mogelijk is het minder nodig nu Trump de kastanjes uit het vuur haalt voor Poetin, wie weet.

de Haas
de Haas11 feb. 2017 - 17:07

@Earl Ik heb het er niet over of ik het met deze of gene eens ben maar dat er zijn die je alleen maar in reacties ziet waar ze het opnemen voor Poetin of Rusland's doen en laten. Dat maakt het waarschijnlijk dat het om een trol gaat. Dat die trollen er zijn is meerdere keren aangetoond en er zijn diverse berichten over. http://brandpunt.kro-ncrv.nl/brandpunt/vanuit-dit-gebouw-proberen-de-trollen-van-poetin-westerse-media-te-beinvloeden/ http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3946068/2015/04/07/Ik-werkte-voor-Poetins-trollenleger.dhtml

Django3
Django311 feb. 2017 - 18:24

En zo nog wat: ene hupeldepup Schouten (niet Joop Schouten) en de social darwinist

Vuurrood
Vuurrood11 feb. 2017 - 13:56

Wie had dat nu gedacht! Denk bedient zich van Wilderiaanse tactieken! Zwartmaken in combinatie met feitenvrij geleuter en gelieg! Plagiaat!

2 Reacties
RoBru
RoBru11 feb. 2017 - 17:36

Is er een topic dat niet over Wilders gaat, kom jij weer. Je klinkt een beetje als iemand die bij elk topic over Israël aankomt met de Westelijke Sahara...

Vuurrood
Vuurrood12 feb. 2017 - 9:17

RoBru: Wat is dat Israël? Wie komt er aan in de Westelijke Sahara? Is topic een deftig woord voor onderwerp? Ik raad u aan eens een beetje aan DENK te doen!

Kloyolo
Kloyolo11 feb. 2017 - 13:54

#TrapErNietIn krijgt zo wel een heel andere lading hahaha

Earl Johnson
Earl Johnson11 feb. 2017 - 13:50

Hahahahaha grappig. Degene die denken dat andere partijen dat niet doen is getikt. In deze tijd kun je haast niet meer zonder. Kijk hoe Trump heeft gewonnen. Je zou een slechte politicus zijn als je daar geen gebruik van zou maken. Mijn advies aan Denk is: Doe het voortaan zonder bewijs, zodat je net als alle andere partijen ermee weg komt :)

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper11 feb. 2017 - 15:36

Denk en Trump laven zich dan ook aan dezelfde troebele bron van het populisme.

Django3
Django311 feb. 2017 - 18:18

Earl Dan weten we vanaf nu ook hoe we jouw bijdragen moeten beoordelen. En heb je trouwens nog dat linkje over die 52% nederchristenen die volgens jou tegen moslims zouden zijn? Ik ben nog steeds benieuwd namelijk. Thx

BingoGrubb
BingoGrubb13 feb. 2017 - 14:49

voor Hillary werkte het anders niet zo goed. maar goed die is ook vrij snel door de mand gevallen natuurlijk. maar heb je ook bewijs voor het trollen leger van de ander partijen? ben daar wel benieuwd naar eigenlijk.ik vind het grapppig dat de denkers spontaan in de ja maar hun stuip schieten

Don Quichote
Don Quichote11 feb. 2017 - 13:38

Je verwacht het niet....... trapten we er toch bijna in.