Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Denemarken maakt het vluchtelingen lastiger

  •  
26-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
879 keer bekeken
  •  
6750897541_19470c2f4c_b
Het Deense parlement heeft een pakket maatregelen aangenomen dat het vluchtelingen nog moeilijker moet maken om asiel aan te vragen. Onderdeel van het pakket maakt onder meer het omstreden idee om vluchtelingen hun kostbaarheden af te nemen, om daarmee hun verblijf te bekostigen. Dat het pakket aangenomen zou worden, werd vooraf al voorspeld. De belangrijkste centrumlinkse oppositiepartij van Sociaal-Democraten had al aangekondigd voor te zullen stemmen.
In het Deense parlement werd zo’n drie uur gedebatteerd over het pakket aan maatregelen. Uiteindelijk stemden 81 parlementsleden voor, 27 stemden tegen, één aanwezige hield zich afzijdig van stemming, en zeventig waren afwezig.
Het voorstel om vluchtelingen hun bezit af te nemen, is uiteindelijk wel iets aangepast: daar waar asielzoekers aanvankelijk bezittingen tot zo’n 400 euro mochten houden, is de grens nu opgetrokken naar 1400 euro. Ook mogen zij hun mobiele telefoon behouden en voorwerpen die nodig zijn voor een ‘bescheiden levensstandaard’.
Volkskrant-journalist Carlijne Vos schrijft over de nieuw doorgevoerde maatregelen en de weg hiernaartoe:
"De linkse oppositie noemt het schandelijk mensen die al alles hebben verloren ‘leeg te kloppen’. Media over de hele wereld trokken vergelijkingen met nazi-Duitsland, waar Joden hun juwelen en bezittingen moesten afgeven. De vluchtelingenorganisatie Unhcr waarschuwde dat dergelijke maatregelen angst en xenofobie voeden en het al slinkende draagvlak voor vluchtelingenopvang in Europa verder uithollen."
Nieuwe maatregelen passen in beleid De reeks nieuwe maatregelen van Denemarken werden wereldwijd weliswaar bekritiseerd, maar zijn geheel in lijn met de eerdere gang van zaken van het land. Het politieke klimaat in Denemarken verrechts en verhard, mede door de invloed van de populaire extreemrechtse Deense Volkspartij, die zich hard heeft gepositioneerd als antivluchtelingenpartij. Het land verspreidde eerder in het Midden-Oosten folders waarin vluchtelingen werd afgeraden om naar Denemarken af te reizen. Eén van de manieren om vluchtelingen af te schrikken is de maatregel om gezinshereniging niet na 1 jaar toe te staan, maar pas na drie jaar.
Ook in Nederland betalen asielzoekers trouwens mee aan hun opvang. De afgelopen drie jaar hebben zij voor ruim een half miljoen euro meebetaald.
cc-foto: MPD0165
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.