Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Denen dumpen rechtse gedoogcoalitie, 'Rood Blok' haalt meerderheid

  •  
16-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Conservatieven en populisten verliezen zetels ... Deense variant van D66 wint fors ... Vrouw wordt nieuwe premier
Denemarken krijgt voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke premier. De sociaaldemocrate Helle Thorning-Schmidt was aanvoerster van het linkse Rode Blok, dat de parlementsverkiezingen nipt gewonnen heeft. Hiermee komt een einde aan het rechtse minderheidskabinet dat tien jaar aan de macht is geweest.
Volgens de laatste telling heeft het Rode Blok 89 van de 179 zetels in het Deens parlement behaald. Het centrumrechtse Blauwe Blok van premier Lars Lokke Rasmussen is blijven steken op 86 zetels.
De Sociaal-Liberalen, een soort Deense variant op D66 won fors: van 8 naar 17 zetels. De sociaal-democraten verloren een zetel en hebben er nu 44.
Grootste verliezers zijn de conservatieven (-10) en de Deense versie van de PVV die drie zetels kwijtraakte en er nu nog 22 heeft.
Rasmussen heeft inmiddels zijn nederlaag erkend. Vrijdag dient hij zijn ontslag in bij de koningin en overhandigt hij de sleutel van het kantoor aan Thorning-Schmidt.
Denemarken was met haar minderheidskabinet tot nu toe een groot voorbeeld voor het huidige Nederlandse kabinet en zijn gedoogconstructie. Het Blauwe Blok was tien jaar aan de macht. De kiezers in Denemarken willen nu een andere koers vanwege de slechte staat van de economie.
Thorning-Schmidt wil de verzorgingsstaat ondersteunen en de economie stimuleren met extra uitgaven in plaats van bezuinigingen. Rasmussen daarentegen wilde juist de hand stevig op de knip houden.
De nieuwe premier Helle Thorning-Schmidt is overigens de schoondochter van de Britse oud-Labour leider Neil Kinnock.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

jozefjacobrachel
jozefjacobrachel16 sep. 2011 - 8:05

Gefeliciteerd, beste mevrouw: well done en bravo! Wat betreft de PVV van Denemarken, **BYE** en een heel goede reis naar Het Land Van Ooit!!!

b-man
b-man16 sep. 2011 - 8:05

De Denen hebben goed gezien dat rechts te verblind is door ideologie om de economische problemen effectief en duurzaam op te lossen.

Barmaley
Barmaley16 sep. 2011 - 8:05

Gefeliciteerd Denemarken, jammer dat het 10 jaar heeft moeten duren voordat er een socialer iemand opstond die het juiste verhaal ook goed kon vertellen. Gezien de geweldige samenwerking in de oppositie in NL zal het hier ook wel 10 jaar gaan duren voordat de huidige brokkenpiloten naar huis worden gestuurd.

Yggdrasil
Yggdrasil16 sep. 2011 - 8:05

Ze lijkt op Annemarie Oster http://www.polderbits.nl/jdj/Annemarie%20foto.jpg

caquerlaque
caquerlaque16 sep. 2011 - 8:05

Dat wordt 30 jaar puinruimen voor dat rode blok vrees ik

maclofty
maclofty16 sep. 2011 - 8:05

Ik las dat ze de schoondochter is van Niel Kinnock mijn grote vriend, niet persoonlijk maar wel met zijn ideeën net zoals ik, jammer dat hij de verkiezingen verloor van Tatcher maar ja je kunt niet alles winnen. Zat later met zijn vrouw in het Euro parlement. Ik zou best zijn schoonzoon of broer willen zijn, de oude Niel komend uit een mijnwerkers omgeving een echte arbeider. Daarbij vroeg ik me af zou de nieuwe Eerste minister van Denemarken 2 paspoorten hebben? Haar man wellicht?? Leuk om daar over na te denken. Ik weet niet of ze kinderen hebben maar dat zijn dus wel allochtonen. LOL

Gelijkhebber
Gelijkhebber16 sep. 2011 - 8:05

Joop juicht maar is dat oo terecht? Links heeft in Denemarken een meerderheid van nagenoeg niks - 89 van de 179 zetels is niet echt een meerderheid. De schoondochter van Neil Kinnock heeft al laten weten het immigratiebeleid te zullen handhaven. Merk op dat rechts in Denemarken pas weg is na 10 jaar. Rutte cs. zitten pas een jaar.

JanJansen9
JanJansen916 sep. 2011 - 8:05

Joepie Eindelijk kunnen we weer gewoon Deense producten kopen: wijn, kaas en wat dies meer zij. Brengt mij op het idee om het buitenland op te roepen alle Nederlandse producten te boycotten: varkens, melk en wat dies meer zij. Dan maar even door de zure appel om van dit bruine kabinet af te komen.

Dehnus
Dehnus16 sep. 2011 - 8:05

Nou... dumpen het is maar een nipte overwinning hoor. Gewoon in de lijn met "elke verkiezing verliezen ze weer een beetje". Bij de laatste was het al kunst en vliegwerk om aan de macht te blijven van normaal en populair rechts.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman16 sep. 2011 - 8:05

Geweldig voor de Denen! Kunnen ze eindelijk hun achterlijkheid weer van zich afwerpen.

msj_meijerink
msj_meijerink16 sep. 2011 - 8:05

Zullen Henk&Ingrid nu ook doorhebben dat ze niet veel goeds van Markje en de GBL hoeven te verwachten, want alles onder 2x modaal kanvan hen de bruikriem verder aanhalen.

brbrwr
brbrwr16 sep. 2011 - 8:05

Over 8 jaar dan, want zo lang was de gedoogcominatie in Denemarken

peterh2
peterh216 sep. 2011 - 8:05

Misschien is het ook wel zinvol om de analyse van deze 'nederlaag' erbij te zetten. Steeds hoor je dat in de afgelopen 8 jaar Denemarken op veel gebieden de agenda van de Volkspartij uitgevoerd heeft, en met 'succes': het land heeft nu de strengste wetten t.a.v. buitenlanders... Gevolg daarvan is dat veel mensen het nu wel goed genoeg vinden, het hoeft niet zoveel strenger meer. De Volkspartij gaat steeds extremere dingen roepen die niet meer echt aanslaan bij de mensen, vergelijkbaar met de kopvoddentax van Wilders hier. Een links blok dat mensen beloofd dat de huidige maatregelen niet teruggedraaid gaan worden doet de rest... Eigenlijk is het met de Volkspartij net als met de PvdA, door de 'successen' vroeger is er nu niet echt veel meer om mensen warm voor te krijgen. De bereikte zaken zijn nu de norm geworden en mensen gaan door met het volgende punt wat nog niet goed geregeld is...

FransLenaen
FransLenaen16 sep. 2011 - 8:05

Maar de 10 jaren van regeren over rechts heeft in Denemarken er wél voor gezorgd dat ook de overige partijen flink naar rechts zijn opgeschoven. De zeer strenge immigratieregels zullen in Denemarken echt niet worden afgeschafd. Vergelijk het met het Vlaams Blok. In 1991 hebben zijn een 70 puntenplan opgesteld. Zonder zelf ook maar geregeerd te hebben, zijn inmiddels 67 punten gerealiseerd. Hetzelfde zal het gaan in Nederland. Partijen als de PVV trekken alle andere partijen ook naar rechts.

1 Reactie
maclofty
maclofty16 sep. 2011 - 8:05

Vergelijk het met het Vlaams Blok. In 1991 hebben zijn een 70 puntenplan opgesteld. Zonder zelf ook maar geregeerd te hebben, zijn inmiddels 67 punten gerealiseerd. === Zou je zo goed willen zijn om de 70 punten aan te geven of een link te geven, dan kan ik me daarin verdiepen. Ik geloof je namelijk niet !!! Overigens wat Denemarken betreft zou ik zeggen: Drøm fint ;-))

willemdeonttovernaar
willemdeonttovernaar16 sep. 2011 - 8:05

@ anti-Keynesianen De criticasters van Keynes maken hier weer de traditionele denkfout, namelijk dat zijn ideeën alleen handelen om het gedachteloos uitgeven van meer geld. Het probleem met Keynes is dat overwegend alleen maar dat deel van zijn ideeën wordt uitgevoerd. Op zich werkt dat prima. Dat bewijzen de jaren 30 en de wederopbouwjaren, dat bewijzen de acties van zowel Obama als Wouter Bos, die de Westerse economieën enkele jaren geleden redden van een volledige ineenstorting. Maar als er sprake is van een economisch stabiele situatie, zo stelt Keynes, dan moet de overheid maken dat ze wegkomt. En dat hebben de meeste linkse politici vaak genegeerd (alleen Duisenberg niet, met zijn eenprocentsoperatie). Doe je dat, dan hoef je ook niet zo krampachtig vast te houden aan tijdelijk overschrijdingen van de 3% regel, die in staat is om alle revalitisering van een economie in de kiem te smoren. We staan op dit moment op dat punt. Maar dat kan niet in de schaduw staan van de enormiteiten van één van slechtste Ministers van Financiën van de laatste decennia, de uitvinder van 3% norm, Zalm (en met hem: de naar het neoliberalisme weggedreven Wim Kok) ! Die ging in hoogtijdagen (voor de internet bubbel) potverteren, en haalde in economisch moeilijke tijden (daarna) onterecht de broekriem aan (Sweder van Wijnbergen heeft daar mooie dingen over geschreven). Gevolg: een veel langzamer herstel van onze economie vergeleken met de buurlanden en gered door dat veel sneller groeiende buitenland. Keynes’ gedachtegoed kan bogen op grote successen, zoals geschetst. Het rechtse neoliberalisme van Friedman, Reagan, Thatcher, Rutte en alle neocons is echter één lange aaneengesloten mislukking. Het heeft slechts geresulteerd in enorme inkomensverschillen, de basis voor een slecht functionerende economie en een ongelukkig samenleving (behalve voor dat hele kleine toplaagje natuurlijk. Zie ook www.equalitytrust.org.uk). Wie daar gedegen werk over wil lezen, raad ik ‘De utopie van de vrije markt’ van Hans Achterhuis (bepaald geen links type) en ‘The shock doctrine’ van Naomi Klein aan. Ik wil niet stellen dat linkse politici Keynes goed hebben behandeld. Maar ze staan veel en veel dichterbij een evenwichtige economische ontwikkeling dan hun neoliberale collegae. En zelfs Rutte schijnt dat nu wat door te krijgen, gezien het feit dat hij toch niet al te veel verder wil bezuinigen.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten16 sep. 2011 - 8:05

Bedankt Wim. Duidelijk stuk. Je had het over 'De utopie van de vrije markt’ van Hans Achterhuis. (Deze heb ik bijna uit.) Ik heb nog een paar boekentips om het neoliberaal verhaal totaal en helemaal overzichtelijk te maken: '23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme' van Ha-Joon Chang. (Deze heb ik bijna uit.) ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Ha-Joon_Chang ) 'Het land is moe' van Tony Judt. (Deze heb ik uit.) ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Tony_Judt ) De 3 boeken geven samen het complete beeld van neoliberalisme in theorie, geschiedenis en de praktijk.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos16 sep. 2011 - 8:05

Een voorbode voor de omwenteling in Nederland.

2 Reacties
Dewik2011
Dewik201116 sep. 2011 - 8:05

jazeker...over 10 jaar dus een verandering in NL. Over omwenteling gesproken....Mr Yes we can Obama wordt waarschijnlijk ingewisseld voor mr Perry...bij deze Perry lijkt Wilders een linkse bloemenvriend. Deze man is zo rechts dat wij Nederlanders dat helemaal niet meer kunnen voorstellen....helemaal buiten het spectrum...en USA is iets belangrijker op het wereldtoneel dan Denemarken.

Voice
Voice16 sep. 2011 - 8:05

Wat is dan de wenteling in Denenmarken? Er is daar in principe niets verandert. Er is misschien een zeteltje of 1 twee naar de linkerzijde van het politieke spectrum gegaan, waardoor zij nu op moment de meerderheid hebben. Maw links en rechts blijven ongeveer 50/50, net zoals in NL al een aantal jaren zo is. Dus je kunt niet stellen, dat er wezelijk iets is verandert in Denemarken. De polarisatie of tweedeling is met deze overwinning net zo goed gebleven en zoals in NL tot nu toe. Er moet structureel iets veranderen in de samenlevingen, want dit fenomeen, van ca. 50% rechts versus 50% links is in velen landen aanwezig. Er moet iets gevonden worden, waar beide kampen profijt in zien, waardoor een bevolking weer met elkaar kan verbroederen. Ik ben benieuwd wat dat gaat worden. Imo is links in Denemarken, er niet beter aan of heeft beter inzichten als voor die 10 jaar gedogen, omdat er maar een minimaal verschil is tussen links en rechts. Wat voor ingredient is benodigd om mensen weer in elkaar te laten geloven? Een oorlog, een aanslag, een crisis? Ik hoop niet dat dat de senario's moeten zijn om weer met elkaar door 1 deur te kunnen.

Dewik2011
Dewik201116 sep. 2011 - 8:05

Als we dit doortrekken krijgen we dit kabinet 10 jaar. hmmm... Wat heeft het de Denen gebracht deze 10 jaar rechts kabinet ? Het is een Europees voorbeeldland. Eens kijken hoe snel dit linkse blok er een puinhoop van maakt. Het begint al goed: we gaan meer geld -dat er niet is- uitgeven.

2 Reacties
phoosterhuis
phoosterhuis16 sep. 2011 - 8:05

Meer geld uitgeven dan je hebt is een rechtse hobby. Vergelijk het begrotingstekort van de kabinetten. De grootste verkwister was het kabinet waarin ook Wiegel zat! Die met het geringste tekort waren de kabinetten van Biesheuvel en Den Uyl.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra16 sep. 2011 - 8:05

== Het begint al goed: we gaan meer geld -dat er niet is- uitgeven. == Dat staat in onze miljoenennota, inderdaad. Van CDA en VVD. Of had je het over Denemarken? Daar heb ik nog geen begroting van gezien. Jij wel?

Centurion2
Centurion216 sep. 2011 - 8:05

De kiezers in Denemarken willen nu een andere koers vanwege de slechte staat van de economie. ---------- Denemarken is net als Nederland erg afhankelijk van de handel met andere landen. Wat heeft de Deense regering hierin nagelaten te doen? Rechts is traditioneel pro-ondernemerschap en zal zich hiervoor altijd inzetten. Links heeft het bij 'ondernemers' altijd over graaiers, grootkapitaal, enz. Hoe gaat Links de economie verbeteren dan, let op: tégen de trend in? Ik kan niet wachten... Thorning-Schmidt wil de verzorgingsstaat ondersteunen en de economie stimuleren met extra uitgaven in plaats van bezuinigingen. Rasmussen daarentegen wilde juist de hand stevig op de knip houden. ------------- Ik geloof in anticyclisch budgetteren, maar met welk geld? Geld dat de laatste 10 jaar binnengebracht is door een rechtse regering? En om de economie te stimuleren, waar gaat dit Links dan in investeren, als je als land afhankelijk bent van het buitenland en het daar vooral maar niet wil opschieten? Ik ben wel benieuwd naar de nieuwe koers in Denemarken. Een goeie testcase en gelukkig niet NL. Overigens vind ik het wel vreemd omdat Denemarken er in Europa goed voor staat.

1 Reactie
FrenkMahon
FrenkMahon16 sep. 2011 - 8:05

"Rechts is traditioneel pro-ondernemerschap en zal zich hiervoor altijd inzetten." Au contrarie mon ami, Als onderneming ben je afhankelijk van je afnemers/consumenten. Wanneer deze groep onvoldoende liquide middelen heeft zal de rondgang van het geld stoppen. De bezuinigingen zoals doorgevoerd door de rechts(conservatieve) regeringen zorgen ervoor dat de consumenten minder liquide middelen tot hun beschikking hebben. Wat nodig is is een liberale regering die de keuzes zo maakt dat het geld blijft rondgaan. Helaas zijn rechtse partijen nimmer liberaal hoewel ze zich wel graag zo presenteren.